2016-07-11 6734 浏览
Happy Friday,今晚去食下小炒,要夠鑊氣個隻!想試幾年既珠江酒家今晚終於黎拜訪一下!!一入門口,姐姐問有冇訂枱呀?(我心諗:唔通又食佢唔到)。好彩係冇訂枱既情況下,佢比一個鐘我地!一個鐘冇問題,最緊要有得食....(出面咁熱,幾大就幾大喇!!)拿拿林叫野食! 蠔爽、金沙墨魚咀、咕嚕雞、椒絲腐乳通菜加多支青島,兩個人四味夠晒喇!!食物都算快手,先黎墨魚咀,用左咸蛋黃一齊炸,更加香口鬆化👍咕嚕雞,超夠鑊氣,連青椒都好好食!!蠔爽,d蠔好肥美,略略炸過,加埋d爆過既蔥粒食,好正!!又係配啤酒一流!!椒絲腐乳通菜,好大碟,通菜好爽口,醬汁撈得好均勻,又係正!!總括,大碟又好食,難怪咁多人喇!!
Happy Friday,今晚去食下小炒,要夠鑊氣個隻!
想試幾年既珠江酒家今晚終於黎拜訪一下!!

食物都算快手,先黎墨魚咀,用左咸蛋黃一齊炸,更加香口鬆化👍
咕嚕雞,超夠鑊氣,連青椒都好好食!!

總括,大碟又好食,難怪咁多人喇!!
咕嚕雞
金沙墨魚咀
椒絲腐乳通菜
2016-07-08
咕嚕雞
椒絲腐乳通菜
2016-05-24 5043 浏览
因為男友喜歡食中菜,亦因為有朋友介紹所以今次選擇左呢間~只係兩人食,所以只叫左一個辣子腰果雞軟骨同埋涼拌花甲~加個靚仔就夠飽~涼拌花甲係一個好合適的前菜,酸酸甜甜,花甲亦無乜沙,好乾淨~加埋青瓜爽爽脆脆好開胃~~雞軟骨建議如果唔食得太辣既叫佢小辣~因為都幾辣下,但又辣得好鬼刺激XD所以我地係無叫佢要小辣既~雞軟骨粒粒味道都均勻,唔會一啲好咸一啲無味~但如果平時食開淡味既人會覺得咸~但個人同男友來講就覺得好好味~

因為男友喜歡食中菜,亦因為有朋友介紹所以今次選擇左呢間~

加埋青瓜爽爽脆脆好開胃~~

所以我地係無叫佢要小辣既~
但個人同男友來講就覺得好好味~

题外话/补充资料: 由於有訂枱,所以等左唔算大耐,但如果無訂枱的話就未必可以食到啦~~
2014-05-28
2016-04-14 5367 浏览
想食小菜又不想在寒風之中坐大排檔……又逼又要等位。說穿了就是懶惰兩字,而連打電話訂座都可以懶的話,要找美食更是難上加難。左問右問,友人說出了這家店子的大名,有點出乎意料的推介。酒家,想起的就是點心、飲宴、聚餐……但我想要的是舊式一點,街坊一點的去處啊。半信半疑之下再自己搜搜,咦!這格局……正合我意。  「歡迎光臨,樓上雅座」--那是小時候看九十年代的電影才多見的情景,我自己就少接觸。唯獨去茶餐廳小廚時會偶爾上一上,不過這也可算是逐漸消失的香港特色啊。  當然所說的雅座並不是什麼金碧輝煌有氣派的壕位。但這邊看來夠闊落,而衛生狀況不錯,亦非油煙味重,周圍黏笠的店子。不意外地牆上貼滿了多張特別餐牌,寫著的菜式名堂跟正式常有款是不同的。有著大大小小的變化,不僅僅有餐牌上印著的六七十款小炒(雖然都已經嚐不完)。  潮州蠔爽 $108是友人特意推薦的菜色,老實說我真的沒有聽過這名堂。蠔餅就食唔少,只是經常不夠酥脆香口,或是油膩濕淋的過分可怕。這次的蠔爽就不像蠔餅一樣下漿煎成一大塊,反而是一粒一粒分開上。蠔肉份量完全對得住價格,在我角度而言,要知道在香港有幾多性價比恰好的店家?鹹香酥脆,未有滲油,僅
  「歡迎光臨樓上雅座」--那是小時候看九十年代的電影才多見的情景,我自己就少接觸。唯獨去茶餐廳小廚時會偶爾上一上,不過這也可算是逐漸消失的香港特色啊。
潮州蠔爽
  潮州蠔爽 $108是友人特意推薦的菜色,老實說我真的沒有聽過這名堂。蠔餅就食唔少,只是經常不夠酥脆香口,或是油膩濕淋的過分可怕。這次的蠔爽就不像蠔餅一樣下漿煎成一大塊,反而是一粒一粒分開上。蠔肉份量完全對得住價格,在我角度而言,要知道在香港有幾多性價比恰好的店家?鹹香酥脆,未有滲油,僅輕泛油光,粒粒蠔肉飽滿誘人。一口一件,鮮美水份迅速溢出,什麼膩感什麼油光一下子全消啦。
咕嚕雞球
  然後就是我夢寐以求,心心念念的最愛--咕嚕雞球 $78。其實每次去到吃小炒,總會在咕嚕、生炒、京都、香檸、柚子……之間猶豫不決。看出共通點了嗎?就是酸甜的啦!這次的咕嚕雞球沒有一大盤的醬汁盛在碟上,幸好就是有先充分裹好醬汁。那就不怕吃著會無味,不過本身也有少許炸過的香口及微鹹醃味。雞肉不會乾柴過老,雖然沒有製成肉丸狀那方法的成品來得油潤可口。但吃下去可是脆感滿滿,加上不油膩,又酸酸甜甜的,醒胃且送飯一流。
避風塘豬頸肉
  來個重口味的最後衝刺,避風塘炒蟹聽得多,我們要的是避風塘豬頸肉 ~$78。濃濃的蒜香撲鼻而來,粒粒金黃的蒜碎焦香不嗆。加上點點辣椒的辣味醒胃,教人欲罷不能,涮嘴得太邪惡了。夠肉味又煙韌好嚼的豬頸肉也是略帶焦脆,金黃色的邊位最好吃,也不會油滋滋的。鹹香辣度恰到好處,不會辣得過份,香口惹味得想再來一道。
  由小到大我家就極少去大排檔還是小廚之類,那怕是樓下三數間茶餐廳。有人說小時候的不足,就會在人長大之後瘋狂補回,甚至去到過剩狀況。我想……這句或多或少說中了我的情況吧?
咕嚕雞球
避風塘豬頸肉
2016-03-10 3581 浏览
距離上次食珠江已經係幾個月之前嘅事喇! 好懷念佢個漲卜卜蠔爽, 所以今次特登約了一大班人再嚟食過!環境依舊, 菜式亦依然~可惜味道已經不再…幾個月嘅掛念, 換到嘅只係失望兩個字。招牌潮州蠔爽 – 原本應該要漲卜卜, 好似每一粒都有生命一樣, 會好爽…可惜, 蠔爽一到外貌已經彻底失望, 原本漲卜卜嘅蠔仔去左邊? 點解會感覺濕透嘅賣相?一啲都唔再爽脆,包面嘅麵粉濕笠笠, 個爽字消失得無蹤無影喇…平時好似有生命嘅蠔仔變得頹氣,糊糊嘅口感…失敗!但更失望。 涼拌花甲 – 個酸辣汁撈得唔均勻, 一啲偏酸, 一啲又偏辣! 青瓜唔夠新鮮爽脆, 花甲肉偏瘦小, 唔肥美,間中仲食到有沙! 黃金豆腐 – 炸得唔夠乾身, 外層唔脆, 內層豆腐唔夠嫩滑, 有啲食緊豆腐卜嘅感覺, 最奇怪係蛋黃應該均勻地包好個豆腐面先正常, 但蛋黃漿同豆腐係分開左! 黃金主題何在? 仲有意思咩? 薑蔥魚腩煲 – 魚頭冇乜肉食, 魚雲亦好細件, 而且仲有啲腥, 雖然用左好多薑蔥, 但都辟唔到腥味。 辣子田雞 – 少少麻又帶少少辣, 味道都算可以, 但離正宗嘅辣子處理煮法仲差好遠, 賣相唔靚, 炸得唔夠香酥,
!

黃金豆腐

薑蔥魚頭煲

辣子田雞 – 少少麻又帶少少辣, 味道都算可以, 但離正宗嘅辣子處理煮法仲差好遠, 賣相唔靚, 炸得唔夠香酥, 有幾件田雞顏色仲好深黑⋯
辣子田雞

避風塘鉗魚 – 又係炸得唔夠乾身, 仲好似好濕笠笠嘅感覺, 魚肉索左好多油, 感覺有啲膩, 由於啖啖肉有啲似豬肉口感, 冇乜魚骨, 算係容易食。
避風塘鉗魚

腸 – 味道算正常, 不過好大陣騷味!

柚子骨 – 酸酸地甜甜地,普普通通啦
柚子骨

椒絲腐乳通菜 – 最普通, 但亦都係炒最正常最好味!
椒絲腐乳炒通菜
炒麵
炒麵麵唔錯!

幫襯珠江都好幾次, 次次都煮出應有嘅手準, 每次都食到好滿足離場! 唔知點解今次會咁差? 睇得出係冇心去煮, 連招牌蠔爽都可以煮到一塌糊塗, 應該係油溫未夠就將材料落鑊煮先會有咁嘅劣效果, 做唔到外脆仲索滿晒油, 唔膩之奇怪!

同員工打聽過係咪換左廚師, 員工當然就答冇換過, 但睇得出亦食得出原本嘅味道已不再! 希望只係短暫性嘅改變, 但今次實在係令人失望, 唔會講到冇下次, 或者遲啲再俾多一次機會珠江, 如果下次都係咁樣嘅水準, 咁就真係冇以後喇!請佢自求多福喇。
椒絲腐乳炒通菜
2016-02-27 1965 浏览
我...本身只會去d比較光鮮, 裝修舒服, 同埋廁所一定要乾淨企理既食店但係最近,好多朋友都發現左d 小鋪同埋推薦比我, 叫我必要去一次, 因為d食物可以令我唔記得其他既標準。佢地帶左我黎東江酒家, 門面可能好舊冇咩特別, 但上網一search都知道佢幾有名, 好多人飯聚都會黎,而且係需要早d訂台。入到土去, 又真係幾舊既裝潢, 不過又未到一個讓我即時想走既地步, 因為佢唔係好污租個d。 坐好之後就開始欣賞貼滿係牆上既餸名, 開始幻想一下佢係d咩, 同埋係openrice之前睇到既相做配對。我地叫左好多好野食:1) 蠔爽第一次食呢樣野, 而係openrice大家都極力推薦, 我想講, 佢成碟餸既份量真係好多,每一粒都好脆好入味, 而且蠔既大小差唔多, 唔會話比d細蠔你攪到只食到炸漿! 2) 黃金鮮魷成世人, 成左好多次鮮魷, 咩避風塘, 咩椒鹽, 咩白"卓", 真係比呢一碟俘虜左! 佢外面佔滿左咸蛋既脆漿, 少少既咸蛋沙, 一口即溶, 之後就到戲玉啦!平時既鮮魷大家都覺得佢係爽口, 不過佢竟然係好似棉花糖咁, 雖然厚, 但非常非常軟熟! 食完一夠又一夠, 真係停唔到!3) 胡椒豬肚湯豬

我地叫左好多好野食:

1) 蠔爽

2) 黃金鮮魷

3) 胡椒豬肚湯
豬袋好爽口,但胡椒荐味唔會過濃而道致過辣! 我本身好怕豬袋湯, 因為朋友都鐘易佢好辣好辣, 但我每次, 因會太辣而咳到停唔到, 呢個湯我ok!

4) 咕嚕肉
想真係食d肉, 所以叫左係中式食店好多時都有既咕嚕肉,其實...亦都係我鐘意食佔滿左咕嚕肉汁既菠蘿! 珠江酒家處理 "炸物" 既程度, 真係比好多食店好, 咕嚕肉好似添左一層好糖整既脆漿係出面咁, 咬落去好脆~ 而且睇上去係晶瑩剔透, 真係唔只食, 連睇都覺得好滿足! 肉質都軟, 冇咩筋同埋唔似落左好多化學野而變軟既味道。 菠蘿當然好食啦! 哈哈哈哈

5) 美極魚尖
呢碟魚, 又係足料之選!一大碟魚, 食極都食唔完, 而且佢煎得好到家, 煎香左變得有少少"痴立立"既美極, 再加上火喉剛好既魚肉, 救我!!!!!!

6) 蒜泥白菜
見我地叫左咁多咁多煎炸野, 你見我每一樣野都講佢脆, 就知今餐有熱氣 哈哈~~ 食番個菜黎中和番!

今餐真係食得異常滿足! 雖則好似好熱氣, 但係呢食完之後冇喉嚨即時上火既感覺。冇後悔黎呢到, 因為食物一流, 價錢合理, 一定會番黎!!

• 金沙黃金鮮魷
  • 蠔爽
2016-02-24 2265 浏览
農曆新年前想和朋友來吃,一來約不成,二來幾次打來都Full Booking,越食唔到越想食,是日把心一橫,6點半殺入去,要求7點半前交枱,完全無問題。幸好漏了「蠔爽」,根本食唔曬,兩人埋單約$340,3碟加兩碗飯同汽水,會再來
越食唔到越想食,
是日把心一橫,6點半殺入去,
要求7點半前交枱,完全無問題。
幸好漏了「蠔爽」,根本食唔曬,兩人埋單約$340,
3碟加兩碗飯同汽水,會再來
豉油皇鵝腸
避風塘炸大腸
2016-02-19
  • 避風塘炸大腸
2016-01-19 2041 浏览
近來的天氣,用上日記的單字「晴」、「陰」、「雨」好像已經太過乏力。用上「春」、「夏」、「秋」、「冬」才更為傳神吧?近來的天氣反常得讓人不知所措,今天穿上短袖,明天就要圍上頸巾,北京更是陰霾滿地,以後大家可以不用再憧憬有生之年到一轉火星,買張機票到北京,風沙狂暴,人在城市人在野無別,狂奔到馬路,那裹有人,那裹有車,那裹就是火星。有群友人的聚會永遠都是佬的聚會,可怕程度甚至令我們不會想像過攜眷出席的可能性,無論各位已是稱得上事業有成,或幸福美滿也好,吃的都永遠是他們口中所謂的Fucking Chinese Food,永遠的藍妹,永遠的青島,幸而在香港地這種地方並不匱乏。在茘枝角和塘尾道的交界,是香港著名的唐樓「雷生春」,在其斜對面便是此程的目的地,珠江酒家。看過了間中掛單子陵的食評,才學會「罨耷」(Up Dup)這個詞彙,當真學海無涯,不過如他先說,這的確是對這所餐館最好的形容詞。一家酒家能跟隨着地區成長數十載已甚不容易,一磚一瓦,幾乎都保留了當年的氣味,麻甩味甚重,證明白駒過隙的除了裝潢,還有這裹的斑斕塵垢。兩層的舖面,發黃的磚牆、滿帶錯字的彩紙,一切簡陋如斯,摺桌和舊椅、瀟湘與寒磣,正

看過了間中掛單子陵的食評,才學會「罨耷」(Up Dup)這個詞彙,當真學海無涯,不過如他先說,這的確是對這所餐館最好的形容詞。一家酒家能跟隨着地區成長數十載已甚不容易,一磚一瓦,幾乎都保留了當年的氣味,麻甩味甚重,證明白駒過隙的除了裝潢,還有這裹的斑斕塵垢。兩層的舖面,發黃的磚牆、滿帶錯字的彩紙,一切簡陋如斯,摺桌和舊椅、瀟湘與寒磣,正是這裹的寫照。
金沙黃金墨魚咀 $88

這裹的炒物可以說是做得很出色,金沙兩道菜亦很有水準。如果走到下層去洗手間,經過廚房,你會發現其異常的少,而廚房的師傅就時時不拉油,並時不時一倒就灑出污渠內,衛生環境甚差,但偏偏這樣的廚房,炸物卻通常很不凡。金沙是加上鹹蛋黃漿酥炸的意思,炸漿略厚,比之普通大排檔的墨魚咀,這種炸法更像日式料理,不用猛火所以份外酥脆,是為另一種詮譯,微微加上了黑椒,第一道菜,風捲殘雲地被秒掉。
椒鹽豆腐 $78

這裹椒鹽豆腐亦頗不俗,因為炸粉很難得地平均地附着着表面,炸豆腐其實並不容易,印水一不夠好生粉附面不均炸皮的厚度就很易參差不齊,而在家其實很難做到一大鍋滾油炸到全部金黃的效果,當中的拿握這兒卻很到位。不過椒鹽微感不夠,比之其他做法,豆腐特別是內地香港的甚無味,建議還是叫上椒鹽或避風塘的好。
潮洲蠔爽 $108

一家潮洲菜館,炸物做得不出色已經死了大半。這裹的蠔爽是各種炸物我最喜歡的一道,蛋漿、生粉,上粉又不俗,蠔身圓滿肥大,份量又多,一口咬入鮮潤多汁,和蔥一起爆香令味道更為多元化,蠔爽和蠔餅是兩回事,這樣只有蠔爽,但亦不枉多讓,比之蠔餅那蛋漿的香酥,蠔爽的鮮腴肥美又是蠔餅所找不到的。
潮洲蠔仔粥 (例$66) 中$88

珠江酒家的蠔仔明顯比坊間來得大只肥美,而蠔仔粥亦是用上蠔爽的蠔。很多朋友說蠔仔粥太稀,但你的確不能打潮洲蠔仔粥和粥店那順潤不滯的老火白粥相比,蠔在煮粥期間會釋出大量水份,一大碗粥水才是正常,有些店家會加上大地魚取其獨特鮮味,珠江則加上肉碎,她的粥粥水非常鮮甜,那是用蠔豉所不能媲美的,但在我心中,只屬中規中舉。
涼拌花蛤 $108

珠江有名的掠拌花蛤,做其實並不算很難。菜式亦未到冰涼只是微涼,主要是因為涼拌其實之所以涼,是花蛤、紅青椒等材料焯熟後放入常温水再混拌,其收縮使其更為彈牙,珠江涼拌花蛤的精粹是其獨到的辣汁惹味非常,才有如此之多的捧場客,我卻好像吃到了些老干媽的味道?
古法枝竹羊腩煲 (中$368 大$398)

一天一季的冬,氣温仍然跌不下十度,羊腩煲是聚弟兄們天氣一到就必吃的選擇。好的羊腩煲,是功夫活,古法不古法,不在材料而在用心和耐性,羊腩汆水後,斬件、落鍋、爆香、澆酒最後才到同滾,古法純粹好聽,材料街知巷聞。這裹的羊腩煲只屬一般,羊腩沒有彈牙的嚼勁,不過潮洲菜館,百花齊放,一道冬天才供應的粵菜,滿足一下港人口味而已。
還記得當年,十度不到,菜館爆滿,拉張摺椅到路邊圍坐同吃,那個羊腩煲,可算窩心動魄。
豉油皇鵝腸 $88

同桌很多人對這道鵝腸讚不絕口,很少地方會再有這種令人垂涎欲滴的菜餚了。但於我而言的確不夠好,鵝腸其實是肥膩之物,大家打邊爐那種爽口感是因為油脂那部份通常已被擦走才得爽口之感,而這道鵝腸最大問題是,不夠油膩。當然最重要是鵝本身夠不夠肥所至,要得了這碟菜,預定卡路里會超標,超一倍和超兩倍都是為了滿足舌頭的慾望,超了一倍而不夠肥,不禁落寞。豉油亦不夠入味,如果你真的要吃道好的豉油皇鵝腸,去深井裕記。
油渣椒絲腐乳通菜 $68

是晚我覺得最難忘的一道菜,竟然是菜。豬油膏還能見到,大把大把的下,要在家準備油渣程序煩複,有興趣可到「蔡欄與倪匡」的網誌自行搜尋,動物油和植物油那個比較健康先擱下不論,太多油不健康倒是事實。所以一時放任是好,經常在家用還請三思。油渣的味道天下無雙,令通菜順柔豐潤,再加上椒絲齊炒,蘸上腐乳,天下無雙,我偷偷獨個兒清了半碟,讓他們去吃肉去吧。
XO醬蝴蝶腩 $98

潮州人向來慳儉,豬雜的由來亦與他們大有淵源,豬內臟除了大家常聽的及第粥、白肺湯、炸大腸等外,還有一道蝴蝶腩。但注意的是,這只是潮州人美其名而稱道,通常人會以為蝴蝶腩是牛的爽腩,雖然指的部位都是橫隔膜一帶。豬的蝴蝶腩,正名豬肺裙,是橫隔膜一帶的肉,因為扯開時似展翅飛蝶而有其別稱。蝴蝶腩連筋帶肉,比普通腩肉來得軟腍,口感帶脆,肉味適中,但稍嫌汁水太多太稀,加XO醬再煮是問題,一點都不嚡,未嘗過可一試,嘗過的亦未見得想番尋味就是了。
對於珠江,或許期望太高,近來的水準看來是有微微下滑的趨勢。潮州菜館在香港繁如天星,傳統直接尊重,但菜式過於守舊,一日如是,千日如是,不求進則易退。老店不想改變是可以體諒,但每一道菜式可以堅持品質就好。當然,這裹比之很多潮州菜館是好得多,也許自己亦太過吹毛求疵,而其服務也不差,這個評價,其實想給好的笑臉,但希望,其能更進一步,不枉每個從地鐵站走一段路過來的饕客。
如果地球真的會復仇,先遭殃的一定是中國人。論工業化,論經濟飛躍,論航空科技,不斷開山採礦,沒有任何東西是取之不盡的,政府用土地環境來換取大量的銅錢鈔票,不知到多久的後來,才會明瞭,多少的金錢亦換不回一片葉子的常青。

中國人不會仰望天空,因為他們對不起天,雙瞳翦水亦無法看透的蔚藍,是再也不復存在的東西。
政治家埃德蒙柏克說:「要讓我們愛我們的國家,也要我們的國家可愛才行。」
天地有大美而不言,如天地發言,恐怕我們的文明都要永滅。也許領導人認為,那是他們死後的事,但這究竟是經濟發展的豐功偉業,還是環境破壞的遺臭萬年,後世自有公論。那出國的面子,上千億的投資,其實金錢所搭建的面子,真的能讓中國人挺首自傲嗎?

可惜後世的評論,他們的命不夠長,聽不到。
2015-11-21
2015-12-04 2823 浏览
<麻甩>呢個廣東話, 專指某類型人士, 真係形容得~好~貼~切! 可是大家未到這階段, 没有這般人生閱歷, 只能勉強說是<麻甩仔麻甩女>. 今日朋友坐皇崗巴返到太子, 建議到這家晚餐. 這餐廳真的很古舊大排檔格局 ~ 昏暗的燈光, 貼在牆上的手寫菜單, 一目了然. 幸好是與相識多年的好朋友聚舊, 而非男女約會. 所以這就是麻甩仔麻甩女的晚餐. 既然是朋友推介餐廳, 當然交由朋友發板點菜啦. 涼拌花甲 花甲堆砌成花形, 下有青瓜墊底. 餐廳如此有心机地把花甲排靚靚, 算是有心思了!看到面層的特制醬料, 有唐芹, 辣椒, 蒜, 蔥及芫茜, 都是好大路的涼拌調味料. 辣味是以麻辣為主. 花甲肉味較清,  沒有沙,配上重味醬料, 即是變為配角了. 下方的青瓜好清甜爽脆,青瓜醬汁帶酸辣,算是重口味美食 。胡椒豬肚雞煲 大大盤胡椒豬肚雞煲, 放在GAS爐以文火加熱, 慢慢地就會聞到陣陣胡椒味, 看到黃澄澄的雞油浮面了, 紅棗又煮到脹卜卜, 胡椒豬肚雞置於火上加熱多時, 胡椒味好出, 湯底雞味很出. 可是雞胸肉已經煮到鞋曬. 香辣的胡椒湯底暖胃, 食完果陣熱辣辣的感覺
<麻甩>呢個廣東話, 專指某類型人士,
真係形容得~
好~
貼~
切!
可是大家未到這階段,
没有這般人生閱歷,
只能勉強說是
<麻甩仔麻甩女>
今日朋友坐皇崗巴返到太子, 建議到這家晚餐.
這餐廳真的很古舊大排檔格局 ~ 昏暗的燈光,
貼在牆上的手寫菜單, 一目了然.
幸好是與相識多年的好朋友聚舊, 而非男女約會.
所以這就是麻甩仔麻甩女的晚餐.
既然是朋友推介餐廳, 當然交由朋友發板點菜啦.

涼拌花甲

花甲堆砌成花形, 下有青瓜墊底.
餐廳如此有心机地把花甲排靚靚, 算是有心思了!
看到面層的特制醬料,
有唐芹, 辣椒, 蒜, 蔥及芫茜,
都是好大路的涼拌調味料.
辣味是以麻辣為主.
涼拌花甲
花甲肉味較清,  沒有沙,
配上重味醬料, 即是變為配角了.
涼拌花甲
下方的青瓜好清甜爽脆,
青瓜醬汁帶酸辣,
算是重口味美食 。
胡椒豬肚雞煲

大大盤胡椒豬肚雞煲, 放在GAS爐以文火加熱,
慢慢地就會聞到陣陣胡椒味,
看到黃澄澄的雞油浮面了,
紅棗又煮到脹卜卜,
胡椒豬肚雞置於火上加熱多時,
胡椒味好出, 湯底雞味很出.
可是雞胸肉已經煮到鞋曬.
香辣的胡椒湯底暖胃, 食完果陣熱辣辣的感覺, 會由個胃直上到喉嚨,
保証食完暖笠笠. 好適合秋冬品嚐.
鮮魷芥蘭
食左咁多美食, 點都要加一份青菜,
又唔想咁DRY, 所以點了這款,
鮮魷炒得剛剛好. 很嫩滑.
芥蘭唔老.

啤酒
啤酒

碟碟都是重口味, 整返支啤酒就真一流.

今晚真係麻甩仔麻甩女去食麻甩的晚餐.
2015-11-24 3587 浏览
下班收到老公的電話,說今天晚飯由他作主。我知道,又是我倆尋幽探祕的時候了。於太子會合,向深水埗方向走,走了十分鐘仍未到達「目的地」。直至眼前出現了雷生春,心裏也大概猜出個所以來,果然老公在一家老式酒家面前停下腳步。假如我是個港女,此刻一定會嘀咕: 這是甚麼鬼地方? 可我是個不折不扣的懷舊控,眼前的老舊酒家,勾起小時候上老式酒家的回憶。七、八十年代的飯店格局,平實的門面,甚或帶點陳舊感,而門前冠上帶點土氣的名字 - 珠江酒家。 走進店內,紙皮石地板、大圓桌、閣樓雅座......一副老式酒家格局。樓上雅座已滿,下層食桌不多,搭桌在所難免。及後全店滿座,生意好得不得了,搭桌已是見怪不怪了。裝潢欠奉,牆身貼上七彩A4手寫菜單,反而成為飯店內的一道風景線。只要細讀菜名,不難讀出個趣味來。像「潮陽來不及」是怎樣的甜品? 「紅炆野山猪」是真野猪沒錯嗎?不過,初來報到,還是安份一點好。先上桌的是道涼菜,涼拌花甲($108)。聽說是酒家的名物,上桌時已是先聲奪人,花甲層層曡出一朵蓮花之態,俗氣中又帶點心思,想不到老式飯館也來這擺盤的玩意兒呢!花甲是新鮮的的貨色,爽彈鮮甜而且無沙,冰得夠凍,以陳醋川椒、麻
太子會合,向深水埗方向走,走了十分鐘仍未到達「目的地」。
假如我是個港女,此刻一定會嘀咕: 這是甚麼鬼地方

涼拌花甲
花甲是新鮮的的貨色,爽彈鮮甜而且無沙,冰得夠凍,以陳醋川椒、麻椒辣椒涼拌,紅油醋醬十足。酸辣程度是可再强一點,但兩者平衡得甚好,入口麻辣酸香,實在是惹味得很。花甲極為足量,蜆肉甚多,吃得很滿足,不過定價過百的花甲就是理應有如此水準吧! 伴吃的青瓜似乎只是輕輕涼拌過,不大入味,而且份量也太多了吧,吃不完。

老公最愛刁鑽菜式,當然不會放過這XO醬蝴蝶腩($98)吧!蝴蝶腩是橫隔膜對下的位置,較為少有。白灼之後放上XO醬和咸蛋黃,跟想像中有點出入。咸蛋王質素一般,欠缺了那種起沙的質感。而以蝦米做的XO醬有股不明的鮮腥之氣,既像南乳又像蜆芥,總之不是尋常吃到的XO醬味道吧! 那咸腥之氣實在是吃不慣,但相信這是老一輩喜愛的口味吧!
XO醬蝴蝶腩
蝴蝶腩連着筋膜位置,肉質煙靭得来很有嚼勁,切成大塊大塊的,嚼起來肉味甚濃,其實論肉質與口感都不俗,就是煮法累事吧!
但凡光顧老派酒家,必然會點上酥炸大腸($88)這道「麻甩」菜式。
作為老式酒家,這菜式絕對是經典。本應值得期待,卻只有一般小廚的水準,酥炸大腸不算肥膩,但明顯是鑊氣不足,致令大腸不夠脆身,加上食之無味的鹽水罐頭菠蘿,味道平平而已
酥炸大腸
川味、香炸菜式都是燥熱之物,點一窩菜乾豬肺湯($88)來潤燥一下。胡椒香頗濃郁,既能辟味也能中和菜乾的寒涼之氣。菜乾不算揀手靚貨,但香氣十足。豬肺洗得十分乾淨,呈透白色,肺件入口非常嫩滑綿如豆腐而且十分夠味,沒有半點燥腥之氣,蘸醬油吃就更滋味了。大大的一窩,湯足料豐,憑二人之力要喝光有點難度,怎樣喝也喝不完
菜乾豬肺湯
老公仍是意猶未盡,追加一客豉油王炒麵($78)。這次慕名而來,菜式卻不是道道驚艷,最後無心插柳點上的這炒麵,卻是最有壓場感的! 加單的時候,正值酒家人氣最盛之時,廚房遲遲未有出菜,不少遲來的食客等食都等得不耐煩了,因此這炒麵絕對是姗姗來遲,正是在差點想取消之際才送上的。
豉油王炒麵
這兒的豉油王炒麵用上靚頭抽,上色甚佳之餘香氣迫人,引來鄰桌羨慕的目光。食材絕不花巧,以大豆芽、洋葱同炒,麵條少有的棄用幼麵而選用扁身粗麵薄身的麵質甚考師傅功力。炒出來的麵質甚有彈性不易斷,蛋香出眾沒有䶨水味。那頭抽香得不行,只有而不覺咸,令本来棄筷投降的我忍不住吃了數口方才罷休,老公更是滿足得很,是壓軸的驚喜
來珠江朝聖,多是重口味之士
客人亦以「麻甩」居多,女士可謂少之又少
常跟老公戲言道,能跟男人一起「麻甩」的女人不多,遇上了該要好好珍惜呢!
2015-11-01
豉油王炒麵
菜乾豬肺湯
涼拌花甲
要死在餐桌上的朋友,相約他聚舊。愛吃的笨安妮當然嚷着要一起去!( ̄▽ ̄)~*其實是怕他們會斷背誤X)但聽到朋友說要到珠江酒家吃飯,安妮第一件事就是想到打退堂鼓,因為安妮早已聞說珠江酒家的招牌菜便是炸!炸!!炸!!!去挑戰珠江酒家,就是要跟自己的皮膚過不去⋯⋯當然為怕他們斷背誤X)最終都去了⋯⋯珠江酒家的位置很好找,就在「雷春生」對面。而珠江酒家的裝潢就像舊式的茶樓,走進去,就像時光倒流,乘着時光機回到老香港。(忘了為店面拍照)三個人,點了五個菜,是因為有人早已打算打包回家孝敬父母親(*′▽`)現在要開始介紹了~~~第一道登場的菜式!燈燈燈櫈!「金沙黃金鮮魷」!聽到菜名就知道是黃金蝦的朋友,也不過是鮮魷拉油再與鹹蛋黃一同快炒的菜式,可以有多特別?沒想到放進口裹,驚喜就大了。首先,能夠切粒的魷魚,究竟要多大隻?應該是無敵魷魚王吧!然後,魷魚的口感極為鬆軟,若不是它散發着陣陣魷魚的獨特氣味,實在令人難以相信這顆煙韌版的綿花糖是魷魚粒。「金沙黃金鮮魷」絕對是不得不點,不得不向大家推介的菜式。然後來的便是「福建蜆湯」~愛喝「胡椒豬肚湯」的朋友絕對會愛上它!珠江選用的不是蜆,而是花甲,所以都不怕有

誤X)

誤X)最終都去了⋯⋯

現在要開始介紹了~~~

首先,能夠切粒的魷魚,究竟要多大隻?應該是無敵魷魚王吧!

「金沙黃金鮮魷」絕對是不得不點,不得不向大家推介的菜式。

珠江選用的不是蜆,而是花甲,所以都不怕有沙。爽。

而珠江用的鹹菜不會太鹹,因此沒有搶走花甲的鮮味。

另外,湯中的豬肉碎絕對是一絕,在外用餐,很少店會為煲湯的肉碎用心醃一番,令整個湯變得異常豐富。
第一道鮮魷那麼優秀,「椒鹽九肚魚」自然讓人期待(●′ω`●)。還記得笨安妮過去介紹「為食魚(點我前往)」時曾經說過「佢哋個九肚魚,係我廿四歲女以嚟,食過最最最最最最最最最最最最最最最最最最最最最……好食嘅一次!」但這回為食魚有對手了!

珠江酒家的椒鹽九肚魚比為食魚的來得還要香滑,但炸粉厚度卻略嫌厚了一點。如果兩者的優點結合,便天下無敵了!!![]~( ̄▽ ̄)~*期待*
另外的一道「蠔爽」,是不吃蠔的朋友點名要吃的,果然,是不會令人失望的菜式。令人討厭的奇怪味道消失了~~不喜歡吃蠔的朋友也可以試一下。
後⋯⋯無飯不歡的笨安妮死命要點「蠔仔粥」⋯⋯um⋯⋯不想再說了⋯⋯(沒有期望便沒有失望的現實版。)但還是有香香的肉碎唷~~~

簡單而言,喜歡煎炸食物和舊風味的朋友,也值得去試一試唷~明天上班又要喝涼茶了⋯Σ( ° △ °|||)︴

• 金沙黃金鮮魷
  • 福建蜆湯
  • 蠔爽
2015-09-17 2155 浏览
朋友帶黎呢度食,面門唔睇好,非常老舊嘅傳統舊式酒家,格局好簡陋,本來真係無乜興趣。真係估唔到咁旺場,野食仲好好味,唔些牙唔得。主打小炒、海鮮、香口小食,菜式夠特別。黃金墨魚咀:外層蛋黃很香脆,墨魚咀好爽口潮州蠔爽:入口外層香脆,內裡蠔肉不乾身,加青蔥拌炒,估唔到蠔都好鮮甜炒花甲:醬料好惹味,花甲非常新鮮山東流亭豬手:白雲豬手配帶酒香嘅蒜醬油冰梅金沙骨:金沙骨骨少肉多,鬆軟入味,啖啖肉,醬汁帶微酸香梅味,不錯金銀蛋莧菜潮陽來不及:拔絲炸香蕉,香蕉甜,炸粉唔厚,非常好味食嘅野好驚喜,味道仲好好。但的確好香口又重口味,其實唔太健康,間唔中一次好啦。
真係估唔到咁旺場,野食仲好好味,唔些牙唔得。
主打小炒、海鮮、香口小食,菜式夠特別。
黃金墨魚咀:外層蛋黃很香脆,墨魚咀好爽口

炒花甲:醬料好惹味,花甲非常新鮮

山東流亭豬手:白雲豬手配帶酒香嘅蒜醬油

金銀蛋莧菜

潮陽來不及:拔絲炸香蕉,香蕉甜,炸粉唔厚,非常好味

2015-08-16 2674 浏览
離別是傷感的,重聚是歡喜的。在外走了很多個月,回來見見朋友,多累也不計。尤其是多年結識的老友舊同學,對我而言,極之珍惜。無事相約,結伴在珠江酒家吃吃。因事遲宜,到時朋友在吃一碟口水花甲。惹味蒜香,微辣而花甲彈性質感。心花放,只是底下青瓜欠入味而已。再點蠔爽,粒粒脆口有汁。蠔嫩不韌,蔥花鹽點綴,全晚最好。反而豉油皇鵝腸失色。鵝腸未拖乾水,不爽,有欠乾脆。肥甘香不足,豉油皇味欠奉。底下芽菜還較好,不如加點餐廳惹味香辣的辣椒油伴吃。本想點家鄉蝴蝶腩煲,但來了豬雜蝴蝶腩煲。中份量已夠四人吃飽。蝴蝶腩足料,越煲越好,肉腍帶爽脆。喜愛吃中芹,爽脆而有獨特香味。豬雜中以竹腸的彈牙與糯口最好。說是清湯腩,少了白鹵水,湯底似豬骨煲火鍋湯底較多。配菜中除中芹外,蘿蔔也不失色,吸引湯中味道,好味。後再來一個蝦醬通菜,可惜趕收工的樣子。菜先水煮,原味流失不夠,還要未收水。蝦醬不夠,鮮味惹味不出來,只剩脆口菜質。老實說,要說一流小菜,難以服眾。但一口街坊地道,這個可真認同,而且朋友聚會還是旨在見面。不貴的消費,基本的格局,可以吧!

再點蠔爽,粒粒脆口有汁。蠔嫩不韌,蔥花鹽點綴,全晚最好。

2015-05-27
2015-07-20 2858 浏览
上次就一行幾人嚟到珠江, 今日心血來潮同朋友兩丁友再嚟食過~心中已經諗定兩個人唔會食到好多嘢, 最多揀三個餸就算喇!由於撞正星期日,又冇BOOK位嘅情況下…結果要等位…足足等了30分鐘…苦等了肚仔喇。好彩門口位置有櫈留俾客人等位坐,都唔使企得太辛苦。肚餓餓,喺呢樣又想食嗰樣又想食的情況下…結果都係揀咗4個餸…呢次真係眼寬肚窄喇…負責招呼嘅姐姐真係好友善,呢個要即時讚一讚^^睇下今日叫咗咩餸先!有必叫嘅”潮州蠔爽”呢個真係食一次讚一次! 蠔仔肉漲卜卜, 麵粉沾得好薄,鎖住蠔汁之餘,食起上嚟好實在,特爽呀!!椒鹽魚腩全都係魚腩位置,冇夾雜到多餘嘅其他部位,所以冇乜魚骨!仲要啖啖肉!麵粉亦係沾得好薄,食起上嚟好香好酥!加上椒鹽嘅蒜香辣感!正到暈呀>_<咸魚土魷煎肉餅味道確係唔錯,肉質夠鬆唔會老,土魷份量多,唔會食唔出有土魷存在, 加上咸魚嘅咸咸香香, 味道相當夾, 用上煎嘅方法,將肉汁鎖實,拎嚟飯真係一流。唯一就係豬肉太肥喇, 而且仲見到有豬皮粒出現,感覺好油膩…明顯比其他遜色喇。九菜花大豆芽少咸肉純粹係想食九菜花加大豆芽,咸肉太肥的確唔會食…成個餸都少出咗農村菜嘅味道, 而
心中已經諗定兩個人唔會食到好多嘢, 最多揀三個餸就算喇!

好彩門口位置有櫈留俾客人等位坐,都唔使企得太辛苦。

負責招呼嘅姐姐真係好友善,呢個要即時讚一讚^^

睇下今日叫咗咩餸先!
有必叫嘅”潮州蠔爽”

椒鹽魚腩

咸魚土魷煎肉餅

九菜花大豆芽少咸肉
純粹係想食九菜花加大豆芽,咸肉太肥的確唔會食…成個餸都少出咗農村菜嘅味道, 而且味道調得好,唔錯唔錯,就係多咗啲咸肉,但其實佢先係主角囉,哈哈~

四碟餸兩人食,其實真係太多喇!食得太太太飽喇…由於餸嘅份量多,真係建議大家適可而止, 太多嘅選擇可以留待下次再試,因為珠江酒家真係可以無限再ENCORE~
  • 潮州蠔爽
  • 椒鹽魚腩
2015-07-20 2384 浏览
久聞珠江酒家麻甩格局 , 菜式挑戰健康而聞名 , 終於有機會比我試到了 ! 同家父兩人六點幾去到 , 一入門口有一女士就問有冇訂位 ? 我答冇呀 !咁佢就睇睇本訂位薄 , 之後就問我七點半交枱得唔得 , 我就話梗係得啦 ! 入到去已見有一家人在開飯中 , 女士安排一張樓梯底大枱比我地 , 坐低之後就睇牆上如揮春嘅菜式 , 好多都好吸引 , 例如金沙黃金魷魚啦 , 涼拌花甲啦 , 豉油皇鵝腸啦 , 椒鹽墨魚咀之類都好想食 , 奈何只有兩個人 ,同埋呢到碟頭頗大 , 所以只點了潮州蠔爽 , 勝瓜浸蝴蝶腩 , 豉油皇炒麵三樣 .潮州蠔爽隻隻都好大粒 , 蠔味足 , 得兩個人食的話略嫌有D漏 ,勝瓜浸蝴蝶腩 , 清清地 , 呢個時間食瓜好合時 , 蝴蝶腩家父好喜愛 , 密密食 , 帶點豬肺味嘅蝴蝶腩有D有筋膜位嘅地方煙煙韌韌 , 十分好味 !豉油皇炒麵係用粗麵黎炒 , 色澤較淡 , 味道適中 , 唔會過咸 ,因碟頭大好足料及蠔爽比較漏嘅關係 , 兩個人係食唔哂嘅 !   今次得兩個人食唔到太多野 , 下次一定約齊好友再戰珠江 !( 一路食時見到訂左枱嘅客人沿沿不絕咁黎到 , 可想而知此店係好受
久聞珠江酒家麻甩格局 , 菜式挑戰健康而聞名 ,

終於有機會比我試到了 !
同家父兩人六點幾去到 ,

一入門口有一女士就問有冇訂位 ? 我答冇呀 !

咁佢就睇睇本訂位薄 , 之後就問我七點半交枱得唔得 ,

我就話梗係得啦 !

坐低之後就睇牆上如揮春嘅菜式 , 好多都好吸引 ,

例如金沙黃金魷魚啦 ,
涼拌花甲啦 , 豉油皇鵝腸啦 ,

椒鹽墨魚咀之類都好想食 , 奈何只有兩個人 ,

豉油皇炒麵三樣 .

密密食 ,
帶點豬肺味嘅蝴蝶腩有D有筋膜位嘅地方煙煙韌韌 ,

十分好味 !

因碟頭大好足料及蠔爽比較漏嘅關係 , 兩個人係食唔哂嘅 !

今次得兩個人食唔到太多野 , 下次一定約齊好友再戰珠江 !

( 一路食時見到訂左枱嘅客人沿沿不絕咁黎到 , 可想而知此店係好受各路挑戰者歡迎呢 ! )

勝瓜浸蝴蝶腩
豉油皇炒麵
2015-07-19
2015-07-10 2429 浏览
位於太子雷生門附近的珠江酒家,初到貴店便感受到強烈的懷舊古董味。設計好簡陋,地方也不算大,但卻感覺相當親切!好有回到過去的感覺哦~一行幾人入門後便直上二樓,樓梯好窄,相當難行下⋯牆上貼滿各色菜名,驟眼望都已經好多選擇,每道菜名都好吸引眼球,一下子都變了選擇困難了~好!直接介紹下以下幾款小菜先~涼拌花甲:好開胃嘅一個前菜,青瓜好爽口,花甲肉亦顯肥美,小小辣加上小小麻,超正!!再嚟多碟都可以ko佢^_^潮州蠔爽:唔好齋睇啲蠔以為細粒,其實啖啖肉,而且新鮮唔腥,麵粉用量適中偏薄,令到蠔仔炸出嚟更加酥香,漲卜卜肉汁保留得好好!而且完全不用沾醬共食,主角蠔仔已經可以獨當一面,味道可以用啱啱好嚟形容。黃金鮮魷:呢個鮮魷賣相好特別,正正方方,size如瑞士糖一般,麵粉沾到好薄,加上濃濃嘅蛋黃漿,包裹住一塊新鮮爽彈嘅魷魚塊,每口size都啱啱好,咸甜適中,好味!姜蔥魚雲煲:魚頭當然新鮮啦,用上鐵皿上菜,存溫較長~姜與蔥嘅味道,剛好辟去魚本身所帶嘅腥味,真係好魚魚魚呀!鱻!百花蜜京都骨:大大件,百花蜜重,甜甜的,味道也不錯吧~椒絲腐乳通菜:味道不錯,但略嫌煮得過熟,口感唔夠爽。蝴蝶腩:豬嘅一部分,但略為
好!直接介紹下以下幾款小菜先~
涼拌花甲:
潮州蠔爽:
黃金鮮魷:
黃金鮮魷

姜蔥魚雲煲:

百花蜜京都骨:
大大件,百花蜜重,甜甜的,味道也不錯吧~

椒絲腐乳通菜:
味道不錯,但略嫌煮得過熟,口感唔夠爽。

蝴蝶腩:
豬嘅一部分,但略為遜色⋯sorry..我覺得有啲豬臊味⋯肉質偏韌,試咗一舊而已。

豉油皇炒麵:
有我喜愛嘅大豆芽代替咗芽菜,麵條用上扁粗麵,師傅炒得唔錯,味道ok!但我還是中意幼麵多啲。

又到總結嘅時間!值得推介!
雖然裝修就簡陋老土啲!但同食物味道相當接近,懷舊感重!味道色香味存,絕佳老字號!
题外话/补充资料: 員工招呼周道!
2015-07-06
黃金鮮魷