2011-04-19 15 浏览
星期六晚既中環,人唔多亦唔使等位。睇黑色大大本既MENU,選左黑秀赤秀同十件一口餃子,落完單先見到張白紙先發現有得加旦同加餃子,但麵已經黎左!拉麵係可以一食,黑秀個底OK得,赤秀中辣唔多夠辣。OVER ALL質數同MISO COOL質數差唔多,如果有時間我性願去山頭火,人地平成條街又好食。湯底都幾油,食完碗野D油瓊左都會怕食肥。餃子叫左明太子SAUCE,佢唔脆喎個底?!唯一值得讚係勁聽到句“歡迎光臨:字隻腔圓,除左日本廚,香港人STAFF都識講兩嘴。下一次,如果咁岩係中環又好想食拉麵既都可以再來既,不過LUNCH要排就一定唔會啦。
星期六晚既中環,人唔多亦唔使等位。

赤秀

湯底都幾油,食完碗野D油瓊左都會怕食肥。

餃子叫左明太子SAUCE,佢唔脆喎個底?!

2011-04-16
  • 黑秀
2011-04-19 5 浏览
雖到來到拉麵店, 但因為只是陪朋友, 而且我也有下場.我只是食了煎餃子, 其實係幾可惜~ 唔緊要, 下次再食!!!!要了煎餃子, 配上明太子沙律醬,剛來到時熱辣辣, 幾吸引, 而且都幾香我喜歡不太焦的餃子, 最好外脆內軟未試過餃子用明太子去伴, 頗新鮮組合 (純因為我未食過~~~~~)我邊等朋友食完, 一邊食我的餃子, 作為一個小食也不錯, 希望有機再來食拉麵
雖到來到拉麵店, 但因為只是陪朋友, 而且我也有下場.

要了煎餃子, 配上明太子沙律醬,
剛來到時熱辣辣, 幾吸引, 而且都幾香
我喜歡不太焦的餃子, 最好外脆內軟

2011-04-18
2011-04-18 6 浏览
咳唔咳唔,本來想等遲些才來的,終於忍不住,開幕第二天便到訪了。十二時不到便到達,竟然都有一半滿座。門口有個大紅燈籠,沒有拍照了;裡面做是一大排吧檯,我有幸坐到對著拉麵師傅們的位置,不用面壁。第一次來得吃秀拉麵,少不免會跟對面街的豚王有所比較,雖然兩者供應的拉麵款式略有不同,但今次還原基本步,由最 basic 的白秀拉麵 ($75) 開始。白秀 #1:加芽菜 ($5) 和半隻半熟蛋 ($5)湯底像豚王般重膠質,但已沒有豚王那兒的黏口和辣,半熟蛋不夠溏心但味道還可以,芽菜的份量也不少。至於為何會有#2,下圖分解...。。。白秀#2:因為吃了兩口麵就發覺麵的鹼水味非常重,簡直是喇喉,實在吃不下去,忍不住向店家解釋情況,他們很爽快地給我換了一碗。本來他們 offer 整碗麵(連外加的配菜) 給我重做的,但我已經相當飽便請他們省去配菜了。其實這一碗還是有一點鹼味,不過也算了。拉麵本身是有兩片叉燒的,我的叉燒要了腩肉;這個倒是做的比豚王好,烤的夠厚又有嚼頭。只是因此就飽到爆炸,連想再吃烤叉燒也不行了。希望這只是初開店的磨合期問題,姑且看看之後有否機會回去再吃為其平反一下。12 時半左右吃完到店門口
豪華的門面,果然幾打得
十二時不到便到達,竟然都有一半滿座。

嘩 menu 仲有英文版啊

白秀 #1:加芽菜 ($5) 和半隻半熟蛋 ($5)
至於為何會有#2,下圖分解...

只是因此就飽到爆炸,連想再吃烤叉燒也不行了。

12 時半左右吃完到店門口結帳,門外已出現超長的人龍!

之後順路走了去八卦一下豚王的戰況,套用午間路人甲的話:「冇龍嘅?」^3^
2011-03-22
豪華的門面,果然幾打得
嘩 menu 仲有英文版啊
2011-04-15 3 浏览
同frd係中環血拼左一輪,累累地又有少少餓去搵野食。咁岩行過見到有D人等位,就貪得意就一齊排下隊,等左無耐就入座了,我地揀左黑秀、赤秀拉面同芝士餃子share黎食。侍應未拎到黎我地張枱,已經聞到好香的湯味。黑秀拉面GE豬骨湯底好好飲夠濃,杰杰地,但唔係味精味道,所以我地都差唔多飲晒佢GE湯底。另外,我地揀左硬身拉面,D面同湯唔會分開味,而係索埋D湯汁,食落去爽口彈牙。溏心蛋都ok,再溏心D再仲好。我鐘意係入面的烤叉燒,平時出面食果D拉面的叉燒有時會連住D肥膏。不過呢款的叉燒無咩肥膏,但最緊要瘦得黎唔會乾爭爭,仲有佢烤左所以好香個啡色D皮仲有D脆。我落order叫佢多D蔥,佢真係俾勁多蔥架;)赤秀拉面同黑秀拉面入面的料係差唔多材料,不過赤秀的湯底有少少微辣,我唔係好食得辣,呢個岩岩好。最後值得一讚係芝士餃子,D餃子皮煎到甘香好脆,一咬落去有芝士漏出黎,食落唔會好膩。可能因為多人,有時侍應生都幾忙,但都好好禮貌。
同frd係中環血拼左一輪,累累地又有少少餓去搵野食。

侍應未拎到黎我地張枱,已經聞到好香的湯味。

可能因為多人,有時侍應生都幾忙,但都好好禮貌。

2011-04-10
  • 黑秀拉面
2011-04-15 8 浏览
日本的拉麵店,大多數很細小。 一個店鋪可能只有一排座位,但通常不會感到狹小。 這是因為日本的人機工程設計往往做的很好,雖然空間不多,但吃得挺舒服。香港的秀拉麵嗎? 狹小這方面做得不錯。 空間感?有待改進吧。---一間拉麵鋪的『鎮店之寶』非它的湯底莫屬。 拉麵的湯底基本上要有獨特的味道,濃厚而不肥膩。很可惜的是,秀拉麵湯底喝下去,滿口油膩,雖然味道不差,但本人對$85一碗的拉麵有相當高的要求。順帶一說,秀拉麵用的麵身有個性,並非傳統的拉麵。我們這次一行五個人,試了該店全四種拉麵,分別是紅,白,黑秀,還有博多元祖拉麵。看看你能分出哪個是哪個嗎? 其實,紅秀和黑秀,只不過是加了『顏色』的白秀而已。叫了紅秀的朋友,想吃『少辣』,但店鋪給了他『大辣』...---餃子。劣。餃子皮裡面有肉,也有空氣。空氣越多,該店的邊際利潤『Profit Margin』越高。 這一碟餃子的肉應該不會超出兩茶匙吧。-----服務很好。 伙計很樂意幫忙,還為我們填寫餐單。歡迎的 いらっしゃいませ 很端正。-----如果一碗拉麵$50的話,但這個價錢,這等空間,很差。

---

順帶一說,秀拉麵用的麵身有個性,並非傳統的拉麵。

看看你能分出哪個是哪個嗎?
博多元祖拉麵

劣。

-----

-----

如果一碗拉麵$50的話,

但這個價錢,這等空間,很差。
2011-04-15 4 浏览
依家既日本食店好多生意都下跌好多成,唯獨好似拉麵未受任何既影響,而一向喜愛食拉麵既我當然唔會錯過嘗試新日本食店啦這間拉麵店是新開業的,我在晚上大約七時左右到達,都有人龍要排隊等位啦為什麼這麼多人,這店有什麼賣點呢? 什麼吸引我去試呢? 是因為我朋友給我介紹的,他說秀拉麵在東京及紐約也有分店,這次進駐香港在中環設店,將源自福岡的正宗九州拉麵帶給我們,他說既然不能到日本,但在香港有日本的味道,便去試試看這店子面積不是很大,入面比較長身,約四十多個吧枱座位,四人座亦只有兩張而已,店以黑色為主,都很有型格至於食物方面都很好,有人會覺得一碗拉麵成八十元好貴,但如果幾十蚊食到真正日本味道我又唔覺得貴呀 ! 溏心蛋又好食等我介紹下有咩好食先 : 赤秀拉麵 - 在豬骨湯底上,加入了甜麵醬秘製的辣油。黑秀拉麵 - 由香蒜精製的黑醬油,當跟豬骨湯底拌勻後,滲出一種特別的焦香另一賣點赤秀撈麵 - 先將碗中的配料及湯底,如叉燒、青葱、秘製辣油、半熟蛋等拌勻,再將較粗的麵條放進碗內,吃時將麵條蘸湯同吃,別具風味。博多一口煎餃子 - 跟明太子沙律醬夾,另有芝士沙律醬及日本青葱等配搭,好脆呀..正。反而白秀拉麵只係

為什麼這麼多人,這店有什麼賣點呢? 什麼吸引我去試呢?

等我介紹下有咩好食先 :

赤秀拉麵 - 在豬骨湯底上,加入了甜麵醬秘製的辣油。

反而白秀拉麵只係一般,我唔多推介給大家試啦
2011-04-01
2011-04-13 2 浏览
放工同朋友行街 突然見到間design唔錯既日本餐廳- 秀拉麵,,本身對architecture有興趣即刻忍唔住望多兩望.;由其佢地既logo用累色書法一個秀字為名,什有霸氣! 咁我地梗係即刻拎部iphone出黎openrice下佢啦發現原來人氣唔錯, 就入去一試喇!! 唔知同豚王相比又會唔會比到咩驚喜我地呢btw雖然話就話日本輻射 但出事之後 我同朋友都係停唔到食日本野 無辦法哈哈!入到黎梗係嗌下佢地d招牌野先啦!秀拉麵跟豚王一樣以剔紙仔形式落單,我自己就先黎1個黑秀拉麵!一黎先試試佢地湯底 夠熱且唔淡 一試就知唔係馬虎之作 非常濃郁 麵條我地今次揀左硬既試下 因為平時連公仔麵都係煮開就即刻食既我最怕林麵!麵質ok! 以係香港食黎講算係唔錯既水平 當然唔可以同日本地道既比值得一讚係麵完全吸收晒湯既精華 唔會好似白烚麵就咁丟落碗湯度咁!腩肉义燒 都係合格啦 整體而言碗麵係值得下次再嗌!另一個一定要ENCORE既絕對係佢地既煎餃!一定唔可以錯過!加埋d葱,芝士,沙律醬,感覺好好 超級好味!!!!!! 唔識形容總之餃子真係10個讚我地落左ORDER傾左陣計好快就有野食到, 而且服務態度

入到黎梗係嗌下佢地d招牌野先啦!

腩肉义燒 都係合格啦
整體而言碗麵係值得下次再嗌!

我地落左ORDER傾左陣計好快就有野食到, 而且服務態度都好好
相信係以後行完街既好地方之一!!!!

第一次寫食評可能寫得唔太好!:s
2011-04-11
  • 煎餃子
2011-04-12 5 浏览
尋日晚同左朋友去中環, 行行下肚餓, 前排睇到雜誌知道好似有間日本搵麵店係附近, 就一於去試下.間野係中環鏞記酒家斜對面, 雜誌講過話係NEW YORK, 東京好興既人氣拉麵店.這間拉麵店主調係黑色,係出面等位既時侯可以睇下定食咩先~, 因為間野係自己畫紙既~我自己本來想揀佢既元祖拉麵, 但係無, 真係受歡迎,. 拉麵款式主要分為博多元祖拉麵,白秀拉麵,黑秀拉麵及赤秀拉麵四種.最後呢我就點辣的赤秀拉麵, 另外加了一隻半熟蛋蛋.佢張紙仲可以揀麵既軟硬度添~赤秀拉麵送來時,單睇份量,較我預期嘅少,但係味道先係最重要既~拉麵比較似上海麵, 幼幼的, 不是平時吃的日本拉麵. 湯底很好喝, 忍不住多喝兩口. 自助式酙水, 可以免卻叫侍應的麻煩.辣油跟湯慢慢溝埋,辣度剛好之餘,更令豬骨湯增添返一點色彩, 唔錯唔錯!!!!

我自己本來想揀佢既元祖拉麵, 但係無, 真係受歡迎,.

最後呢我就點辣的赤秀拉麵, 另外加了一隻半熟蛋蛋.

佢張紙仲可以揀麵既軟硬度添~

2011-04-11
2011-04-12 4 浏览
近年食界又再興起一股「拉麵潮」。繼"米芝蓮星級拉麵"、"大坑拉麵"及"豬王"後,3月21日又一過江龍正式登場...自日本大地震以來,每天打開新聞都會看到有關"輻射"的最新消息!!而為免受"輻射"影響,廣大市民(包括大陸同胞)亦急急腳到超市「急性盲搶鹽」 但...向來崇日的我一於少理,既然短時間內未能遊日,我倒不如動動腦筋止止「拉麵癮」。這時候...新開的秀拉麵必然是首選!開店第2天~適逄又是午飯時間,我們一行7人少不免要等位。約10分鐘後...我們被安排到坐BAR枱。博多元祖拉麵 配 豬頸肉湯底以大量豬關節熬製的關係,店員送上時已發現湯面結了一層薄薄的膠膜,可見其真材實料的程度!! 喝一口,香醇的豬骨味立刻湧入口腔,讓人齒頰留香...不過稍為油膩了一點點 而最貼心的是麵有軟、中、硬三種選擇,絕對適合各刁鑽食客的要求(包括我自己在內XD)。自選配料:半隻半熟蛋蛋味偏淡=v=”果然是"一分錢一分貨"!小食:明太子沙律醬餃子餃子+$10佐以明太子沙律醬食用,夠惹味!!而且聽說店家還特意把餃子造成一啖一口的大小 難道是...為免愛吃的女仕出洋相?!尤其是身在中環上班的OL們(笑) ↓溫馨提
近年食界又再興起一股「拉麵潮」。

開店第2天~
剔~剔~剔
博多元祖拉麵 配 豬頸肉

自選配料:半隻半熟蛋
蛋味偏淡=v=”果然是"一分錢一分貨"!
小食:明太子沙律醬餃子

↓溫馨提示↓
暫只接受現金/八達通付款。

2011-03-22
剔~剔~剔
2011-04-12 4 浏览
之前食開豚王~ 不過無晚市~ 今晚同個fd去左呢度食!!好好彩~有位仲要唔洗等! 呢個讚!呢度係剔紙仔~要咩唔要咩~鐘意點剔就點剔,我最愛葱~當然就係多葱啦~ XDD湯辣定唔辣~D麵要淋身D定硬身D第二個要讚~叉燒有得揀肥定唔肥!!我要左個白秀~朋友仔要左個黑秀,我地重叫多個餃子!!白秀拉麵 ~ D湯夠杰身,好濃!! D湯係掛到上d麵到,所以每啖都好香好濃!! 我要左瘦叉燒~配料有蔥有木耳~好爽口!! 麵條係幼身細麵,不過勁有咬口,好~爽滑~ 好~煙韌黑秀拉麵 ~ 原來係加左黑醬油~ 我地覺得同白秀差唔多~ 下次試撈麵或赤秀!!最后~ 餃子登上~ 本人好喜歡食餃子!!煎餃子好好食,煎得勁脆脆又香,加埋d青葱(特別我呢d葱怪~最愛就係葱XDD)、芝士同明太子沙律醬,好正! 用檯上面果隻甜甜地既汁,真係好好食! 跟住都忍唔住叫左多客!!下次再去一定會再食~第三個讚就係服務態度幾唔錯,最鐘意就係水係枱面,自助式,唔洗成日叫加水!!下次一定要試下赤王先得~hehe
之前食開豚王~ 不過無晚市~ 今晚同個fd去左呢度食!!
好好彩~有位仲要唔洗等! 呢個讚!

湯辣定唔辣~D麵要淋身D定硬身D
第二個要讚~叉燒有得揀肥定唔肥!!
我要左個白秀~朋友仔要左個黑秀,我地重叫多個餃子!!

我要左瘦叉燒~配料有蔥有木耳~好爽口!!
麵條係幼身細麵,不過勁有咬口,好~爽滑~ 好~煙韌

最后~ 餃子登上~ 本人好喜歡食餃子!!

下次一定要試下赤王先得~hehe
  • 煎餃子
拉麵既熱潮下又一新開既拉麵店...掛住九洲有名既店...特地走來一試...7點未到唔使等位, 點麵是"一蘭式"劃紙仔的...對"走乜走物"的人來說很好吧...選了赤秀...友人選了黑秀湯: 很濃但杰,...但無達磨咁杰.....有點糊口...麵: 是我喜歡的典型九洲式幼直麵類...選了"硬麵"...但還是唔夠硬...醬: 赤秀的"醬"原來就係辣油??!!? well...香係香既, 辣度欠奉......友人的黑秀, 有點黑蒜油,就幾香...下次要點呢個配料: 叉燒既味道是可以的, 肥瘦相間, 但係有少少"燒焦"味...是辣油??是叉燒本身???蛋鹵水味未夠, 也未夠溏心......以香港既拉麵水平, 秀係合格的..至少佢都係有心機做好拉麵既店...而且有我鐘意既幼直麵.....但比起豚王, Mist, 真的比下去了...

選了赤秀...友人選了黑秀

湯: 很濃但杰,...但無達磨咁杰.....有點糊口...
蛋鹵水味未夠, 也未夠溏心......

2011-04-06
  • 黑秀
前幾日同朋友去食野比佢個外表吸引左~就入左去試啦 哈哈入面既裝修真係唔錯~好有日本feel左呢到食拉麵,這間拉麵店, 店外的裝修很有日本feel但通常都好大機會只是"金玉其外", 但原來內裡的也很像日本的餐館!我經常認為在香港做的日本菜,拉麵是做得最差的很多店鋪做的拉麵湯底差 (很多味精或無味), 麵條沒有煙韌的感覺又有鹼水味, 份量有時會很少但我叫左個螃蟹拉麵, 湯底味道比較濃, 麵條有煙韌感, 螃蟹其實只是蟹柳, 但絕對不是超市買到的那種所謂蟹柳而且仲有一種特別的味道,講唔出係咩味道,得呢間野先食到,而且呢種味道都唔差但係杯茶就淡左少少~可能我比較鐘意濃味的茶掛佢地GE服務態度亦都幾好呢間野整體黎講都幾好唔錯唔錯~下次再去食
前幾日同朋友去食野比佢個外表吸引左~就入左去試啦 哈哈
入面既裝修真係唔錯~好有日本feel左呢到食拉麵,
這間拉麵店, 店外的裝修很有日本feel
我經常認為在香港做的日本菜,拉麵是做得最差的
但係杯茶就淡左少少~可能我比較鐘意濃味的茶掛
佢地GE服務態度亦都幾好

呢間野整體黎講都幾好
唔錯唔錯~下次再去食
  • 螃蟹拉麵
2011-04-11 2 浏览
之前見完客,經過威靈頓果邊,見到呢間秀拉麵,醒起之前有雜誌報道過,再者又好鬼餓,所以就入去試下。記得果陣報導話佢係傳承左九州傳統既拉麵文化,但睇下個環境又唔係我想像中咁古色古香,反而仲幾有特色,成間店好多野都主打黑色,包括d餐牌呀,制服呀等等。另外牆上個刻著”秀”字既木牌都好impressive,幾有氣勢,哈哈!講多無謂,叫個元祖拉麵試下先,其實我自己本身係冇咩期望,反正只係想醫肚同埋試新野,不過今次個元祖拉麵真係有d驚喜,麵條幾幼滑,唔會痴埋一舊,個豬骨湯底唔算好油,岩哂我呢d要戒油戒脂既肥仔xdd,雖然唔會好油,但仍然好有油香,,仲幾濃,可能因為豬骨果d膠質卦(唔識扮識xd)!價錢方面我覺得有DD貴,不過位處中環嘛,冇辦法啦~最重要係食物對得起呢個價者~下次有時間既話都會再試一下既~

2011-04-01
2011-04-10 3 浏览
I tried on Hide-Chan Ramen Grand Opening day!排了十多分鐘就有位,選了黑秀配以腩肉,選了黑秀配以腩肉,餃子.餃子倒是不錯的,煎餃子好好食,煎得好香脆,加埋d青葱、芝士同明太子沙律醬,好正! 叉燒選了豬肩肉,對於拉麵的評分,整碗拉麵都是不合格!I think 達磨 the soup is best! The noodle is MIST is the best!

叉燒選了豬肩肉,對於拉麵的評分,整碗拉麵都是不合格!

2011-03-21
  • 黑秀拉麵
2011-04-10 12 浏览
本來諗住食豚王不過星期日無開,所以去咗秀。真係好普通!menu 同豚王好似,價錢就值頭一樣。我仲末食到豚王呀,希望味道唔會好似哩到咁失望啦。我叫咗中辣赤拉麵,除咗見到少少辣椒油之外係完全唔辣!無乜味..明明係張紙寫咗要蒜蓉最後都無。我再問,個伙記好唔願意咁攞俾我。係一粒粒新鮮嘅蒜,但係要自己"顏"。至好食都係粒蒜囉!
2011-04-10