2017-09-13 150 浏览
今日同家人嚟咗紅磡SAV Hotel 嘅一間中菜廳 "紫荊閣" 食晚飯,本身對呢間酒店印象都幾好,因為之前嚟過食靚靚下午茶,環境都很優美。坐定定就打開開飯apps睇下有咩推介,媽咪見到雞蛋焗魚腸即刻話要食,但係因為佢怕猩味,心大心細之下問職員,職員服務態度超好,細心講解,食完之後媽咪讚不絕口,話一d都唔猩,下次要再同舅父嚟食雞蛋焗魚腸,因為整得冇腥味嘅中菜廳實在係少之有少。富貴龍鳳球好香脆,面頭有沙律醬,味道配搭得好好,啱晒鍾意食香口食物嘅朋友。薑蔥霸王雞好滑滑,雖然只係叫咗半隻雞,但係唔知點解份量都好多,好快成隻都俾我哋食晒。而且呢間酒店容易泊車,地鐵黃埔站行過嚟都非常近,係一個唔錯嘅選擇!
  • 雞蛋焗魚腸
2017-09-11 110 浏览
食過不同國家菜式,但始終最喜愛的莫過於中國菜。除咗由細食到大之外,食物嘅博大精深更加係著迷嘅地方。今次就去到紅磡一間酒店內嘅中菜廳,內裡環境優雅,而且位置等都非常舒適。菜單有多款不同中菜菜式,更有好多都是七十年代嘅懷舊菜式。雞蛋焗魚腸平時食嘅大多都會有魚腥味,但今次呢個焗魚腸就唔會出現,而且加埋熱騰騰嘅雞蛋、油條份外香口,真係胡椒粉都唔駛落,真係唔錯。蟹肉蛋白炒魚肚賣相精緻,而且炒蛋白唔會覺得油真係非常抵讚,而且加埋爽口嘅魚肚、滑溜嘅蛋白,以及鮮甜嘅蟹肉真係送飯名物。富貴龍鳳球一個七十年代嘅菜式,相信而家好小餐廳會食到。而龍鳳球就係鮮蝦包住雞肝,之後快炸用秘製汁包上。一碟六件真係記得要試,因為雞肝嘅甘香加埋鮮蝦嘅爽彈,真係令口感份外豐富,加埋醬汁一齊食真係好惹味。時日廚房湯水,今日就係微豆猴頭菇湯水,真係啱哂平時無湯水飲嘅朋友。
中菜

菜單有多款不同中菜菜式,更有好多都是七十年代嘅懷舊菜式。

2017-09-09 105 浏览
飲茶基本上係我每星期都會做既事 所以當屋企附近既茶樓都被我食到厭既時候 就係衝出comfort zone 既好時機! 之前黎過Hotel Sav 食自助餐 無諗過原來有咁舒適既可以嘆茶! 紅磡想搵間好坐啲又靜啲既茶樓 呢間會係你既明智之選:) 點心11點開始 我地作為頭幾枱客人 食物即叫即整熱辣辣💗 《蒜蓉蝦春卷》 飲茶當然要食煎炸野! 呢碟春卷令人非常滿意 1. 夠熱 2.夠香脆 3. 蝦既份量夠多夠彈牙 《楊州炒飯》 炒飯份量足夠2人分享 炒飯帶濕潤質感,未夠乾爽但有飯香搭救 平時食炒飯最怕唔夠配料 但見到咁多叉燒粒同蝦粒既時候 即刻開心曬! 《蛋黃千層糕》 好驚喜!😋😋 自從喺蓮香樓食過之後就無見過 難得呢間茶樓有得食,確實份外興奮! 千層糕橙白相間,蛋黃餡味道突出而帶咸香 質感有別於馬拉糕既鬆軟 反而係帶白糖糕既少少痴牙感~ 《水晶鮮蝦餃》 蝦餃白裡透紅,未食已經流曬口水! 咬開外層,蝦肉份量好多而彈牙 但蝦餃皮略嫌厚左少少 《蟹籽蒸燒賣》 來個大合照!💘 ------------------------------ 紫荊閣 紅磡蕪湖街83號逸酒店1摟 TE
飲茶基本上係我每星期都會做既事

所以當屋企附近既茶樓都被我食到厭既時候

就係衝出comfort zone 既好時機!

之前黎過Hotel Sav 食自助餐

無諗過原來有咁舒適既可以嘆茶!

紅磡想搵間好坐啲又靜啲既茶樓

呢間會係你既明智之選:)

點心11點開始

我地作為頭幾枱客人

食物即叫即整熱辣辣💗

《蒜蓉蝦春卷》

飲茶當然要食煎炸野!

呢碟春卷令人非常滿意

1. 夠熱

2.夠香脆

3. 蝦既份量夠多夠彈牙

《楊州炒飯》

炒飯份量足夠2人分享

炒飯帶濕潤質感,未夠乾爽但有飯香搭救

平時食炒飯最怕唔夠配料

但見到咁多叉燒粒同蝦粒既時候

即刻開心曬!

《蛋黃千層糕》

好驚喜!😋😋

自從喺蓮香樓食過之後就無見過

難得呢間茶樓有得食,確實份外興奮!

千層糕橙白相間,蛋黃餡味道突出而帶咸香

質感有別於馬拉糕既鬆軟

反而係帶白糖糕既少少痴牙感~

《水晶鮮蝦餃》

蝦餃白裡透紅,未食已經流曬口水!

咬開外層,蝦肉份量好多而彈牙

但蝦餃皮略嫌厚左少少

《蟹籽蒸燒賣》

來個大合照!💘

紫荊閣 紅磡蕪湖街83號逸酒店1摟
TEL: 3184 0166

<下面是餐牌>

2017-09-06 175 浏览
以前很少到黃埔,因為地鐵開通了的關係,現在來黃埔也簡單了很多,而且黃埔也不乏美食,今天就在這間位於紅磡蕪湖街的逸酒店內的「紫荊閣」食了一個十分滿意的晚餐。蟹肉蛋白炒魚肚 - 蟹肉蛋白炒魚肚每-口都充滿了蟹肉和魚肚的鮮味,而且調味與火喉也剛剛好,食的時候還有微濕的感覺。西檸班塊 - 西檸班塊西檸的清新味道加上炸得十分香脆的班塊絕對開胃,另人食指大動。鐵板砵酒蜜桃骨 - 鐵板砵酒蜜桃骨上桌的時候一陣陣的砵酒味道撲鼻而來,而且用上洋蔥和蜜桃做配料看見以經開心,一口咬下肉質非常高肥瘦適中十分鬆化,其中帶著爽脆的豬軟骨來增加口感,實在出色。蝦仁蛋白炒飯 - 蝦仁蛋白炒飯蝦仁大大粒配上菜粒、蔥粒和蛋白炒得非常乾身,絕不油膩味道鮮甜中帶微鹹,炒飯就是要這樣的👍🏻

蝦仁蛋白炒飯

蝦仁蛋白炒飯
2017-09-06 90 浏览
今天接朋友收工,他介紹在公司附近有間在酒店𥚃面幾抵食的中餐館,咁一於試下先😋這間"紫荊閣"裝修優雅時尚椅子是絲絨坐得很舒服,靜靜地最啱三五知己慢慢食慢慢講👍🏻西檸班塊 班塊炸得香脆而且班塊保持嫩滑,很喜歡他調的汁,酸酸的檸蜜味很醒胃西芹花枝蝦仁西芹爽脆新鮮,花枝片煙韌有咬口,蝦仁爽口彈牙也算大隻鮮甜鐵板砵酒蜜桃骨 鐵板上熱辣辣,砵酒炒香洋蔥很惹味,豬肋骨入味肉質彈牙配上甜甜蜜蜜的蜜桃很不錯😋鮮菰枝竹炆豆腐 豆腐很滑溜,枝竹炆得又入味,下飯最啱👍送糖水 花生麥米- 甜度適中,麥米卜卜脆有咬口幾得意😆

西芹花枝蝦仁

西芹花枝蝦仁
西芹爽脆新鮮,花枝片煙韌有咬口,蝦仁爽口彈牙也算大隻鮮甜

鮮菰枝竹炆豆腐

鮮菰枝竹炆豆腐
豆腐很滑溜,枝竹炆得又入味,下飯最啱👍

送糖水  -  花生麥米

糖水 花生麥米- 甜度適中,麥米卜卜脆有咬口幾得意😆

送糖水  -  花生麥米
2017-09-05 895 浏览
飲茶一般令人聯想到好嘈的地方,但早前比我地發現左紅磡新酒店內有間中菜廳,坐得舒服又好服務,今次帶左新同事一試。坐位間距夠闊落,唔會聽到隔離檯傾計。餐檯同餐具精緻,侍應服務貼心友善。整體而言,環境令我地都好滿意同自在。點心選擇同一般酒樓分別不大,但都幾高質。水晶鮮蝦餃隻隻圓潤飽滿,鮮蝦爽口,皮薄透明。蟲草花綿花雞好香,魚肚軟綿綿又吸收哂雞汁,口感味道都無得輸。腐皮卷炸得唔錯,但係蔬菜比較多,唔多岩我口味。上湯鮮竹卷用滿滿湯汁浸住,每一啖都會咇出大量湯汁,幾過癮。山竹牛肉球同坊間的口感有少少唔同,比較彈牙,質感有少少似牛丸。蛋黃千層糕係當天亮點,甘複雜的菜式,唔係周圍食到。千層糕用上好幾層蛋黃,滋味十足。個人認為,唔加上馬蹄口感會更一致。蜜汁叉燒包好大個,熱辣辣,香氣四溢。一個包包入面有超多叉燒。最後的甜品都係驚喜,杞子桂花糕清清地中有點甜,一D都唔膩但又有濃濃地杞子同桂花香氣。食物整體都幾好食,presentation夠誠意,環境服務都係酒店級。再次幫襯無令我失望,相信我地會成為常客。

點心選擇同一般酒樓分別不大,但都幾高質。

水晶鮮蝦餃隻隻圓潤飽滿,鮮蝦爽口,皮薄透明。

腐皮卷炸得唔錯,但係蔬菜比較多,唔多岩我口味。

上湯鮮竹卷用滿滿湯汁浸住,每一啖都會咇出大量湯汁,幾過癮。

蜜汁叉燒包好大個,熱辣辣,香氣四溢。

一個包包入面有超多叉燒。

2017-09-04
2017-09-05 469 浏览
呢排成日都食日本嘢同韓國菜,舌頭突然好掛住中菜。今晚不如就飲啖湯,炒幾個餸吧!大家唔好誤會,我A姐唔係下廚呀。想食我煮嘅嘢,無咁易。就係因為咁,我哋就去咗紅磡Hotel Sav逸•酒店一樓嘅紫荊閣。去到先知叫化雞要預訂,下次先有得食。最後,有選擇困難症嘅我哋,就叫咗二人套餐,唔洗諗。廚師靚湯M佬一向都好鍾意飲湯,尤其係老火湯。是日廚師靚湯係金銀菜豬肺湯,一打開嗰蓋就見到好多料,一啲都唔馬虎。明顯無加味精,原汁原味,認真推介。薑蔥霸皇雞 (半隻)一嚟到就見到成碟都係薑蔥,好香呀!半隻雞都Okay大隻,份量十足。入口肉質嫩滑,配埋香蔥同薑絲,真係好惹味。蟹肉蛋白炒魚肚呢個絕對係賽磅蟹嘅變奏版,油泡蛋白加上絲絲蟹肉、魚肚同蟹籽,口感豐富,撈飯一流。上湯浸時菜炒菜比較油,上湯浸就啱晒我A姐。菜心爽甜,加埋上湯同蒜頭嘅味道,真係又好味又健康!是日糖水套餐仲附送精選糖水,呢個麥米粥好足料,啖啖都有麥米,而且一啲都唔甜,非常健康。呢個二人餐,試業7折後,都係$438,真係幾抵。即日至9月28日,星期一至四晚市,仲免收加一。想緊貼A姐M佬嘅吃喝玩樂資訊,快啲Follow埋下面嘅Channel啦!

廚師靚湯

是日糖水
是日糖水: 麥米粥

二人套餐

2017-09-05
是日糖水: 麥米粥
二人套餐
2017-06-24 426 浏览
夜晚去左紫荊閣食飯。第一道係蝦,好入味,條蝦好大條粗過手指。杏汁豬肺湯。好濃郁嘅杏味,鍾意杏仁味嘅會好好。帶子多士,好特別第一次食,佢用左旦汁鋪面好香,多士好脆口。潮色骨略微淡味左。蟹肉旦白好香蛋白味同蟹既鮮味,蟹肉亦都夠多,啖啖都有蟹肉。呢隻係無骨原隻雞包住糯米飯既"糯米雞",係一道功夫菜。雞皮夠香口亦唔會好肥膩,糯米飯索晒雞味,唔錯。鮑汁小棠菜。菜都幾新鮮,但唔算好特別。富貴花班球。西蘭花索左啲魚汁幾夠鮮味,反而班球唔算老但亦唔算出色。齋餸一道。入面係腐皮包住冬菇同荀同其他齋。夠爽口,食開齋既會鐘意食。焗西米布甸。面頭層焦糖好脆,但好甜,食多兩啖就覺得漏。一行廿個人大概食左9千蚊左右,都唔算平。特別一提上菜速度奇慢,好似食緊高級法國大餐咁!
夜晚去左紫荊閣食飯。
第一道係蝦,好入味,條蝦好大條粗過手指。
杏汁豬肺湯。好濃郁嘅杏味,鍾意杏仁味嘅會好好。
蟹肉旦白好香蛋白味同蟹既鮮味,蟹肉亦都夠多,啖啖都有蟹肉。

鮑汁小棠菜。菜都幾新鮮,但唔算好特別。

焗西米布甸。面頭層焦糖好脆,但好甜,食多兩啖就覺得漏。

• 蟹肉蛋白炒魚肚
2017-05-05 1477 浏览
酒樓通常俾人一種好喧鬧的感覺,但最近同事發現咗公司附近呢間Hotel Sav的中菜廳,環境幽雅,點心又好食,以後我哋有一個新的午餐飲茶好去處了。有落地玻璃,坐窗邊的位置可以望到街景,用環境幽雅都唔能夠足以形容呢度的佈置,我覺得比起一般中菜廳家更詩情畫意,而且俾人一種井井有條的感覺,在勞碌的工作之中,來呢度享受一個豐富的點心餐,遠離繁囂,真係賞心樂事。不過可惜場地係比較細,可能做唔到擺酒的好選擇。我哋一行四個人,唔太多又唔太少人,叫餸都幾易,你食點心之前,我反而係鍾意食個蛋散先!又鬆化又甜,鬆化都有少少入口就溶化的感覺,而且今日因為開會,遲咗來食午餐,食少少甜野頂頂肚先,感覺不錯。頂肚菜式二號,就係炒腸粉,醬汁炒得好均勻,令到每一塊腸粉都沾到醬色,看上去已經好正,食落去好夠味。飲茶時食牛肉球是指定動作吧!牛肉好香,而且蒸得好熱,咬入口,軟軟的,令人好有滿足感。蝦餃我當然喜歡吃,但我在我心目中蝦餃的高一個層次就是豆苗餃!晶瑩的粉皮之中包裹着爽口鮮美的蝦肉,而且仲有清脆的豆苗承托住,簡直係人間最美味的點心!心情大好,想食啲香口野,椒鹽豆腐外脆內軟,而椒鹽令到豆腐十分惹味,熱氣到生暗瘡都抵!好

好感動啊!終極頂肚菜式出現了,就係福建炒飯,以前呢佢差對福建炒飯冇乜特別的感覺,但從今天開始紫荊閣告訴我原來福建炒飯都可以係人間美食。炒飯底用咗好多蛋黃炒,粒粒飯都金黃色,唔單止色彩奪目,仲充滿蛋香,上面的「福建醬面層」都十分之濃郁稠密,同飯底完美配合!

每個職員都好好招呼,好專業,連經理都走來問我地啲嘢食好唔好味,好細緻。值得再幫襯!
2017-02-09
午餐
  • 福建炒飯
也許每個人心目中都有一道特別的菜,它之所以特別,可能就是因為背後有一個故事。 一道富貴龍鳳球,可會勾起種種回憶?因為它是六、七十年代必備之婚宴菜式,親親媽咪的這夜,我與她往一家舊店重開的粵式飯店,名叫紫荊閣,讓媽媽回味這道當年、在她重要日子當天、充當了一小小環節的菜色,沈默寡言的她,沒有說甚麼,嘴邊掛著微微的笑容,這一刻她的內心,可會是甜蜜的回憶!富貴龍鳳球 所謂龍鳳球,龍是蝦球、鳳是燒雞潤,做法是以新鮮海蝦捲起焗好的雞肝,外層沾上生粉放鑊高溫快炸,炸起後混合自製沙律汁而成,以當年來說,是婚姻的貴價菜,確實富貴。 再以白芝麻點綴,西蘭花伴菜,企理大方,富特色但不驚為天人,比喻細水長流麼! 外脆內鮮美,炸物不沾一點油光,師傅的巧手。 看看橫切面,一方見全只新鮮蝦球,另一方是大大件的雞肝,兩者本是南轅北轍的食品,原來非常匹配,鮮香豐腴,脆口滋味,吃得出材料之新鮮及師傅之手㙯,回甘悠久,愈吃愈美味!男才女貌龍鳳配,天長地久,確是好意頭!美味指數:4.0/5 ------------------------------ 其實舊店重開非常難得,尤其是機乎原班人馬,怪不得飯店經理告知,廚房內的

富貴龍鳳球

外脆內鮮美,炸物不沾一點油光,師傅的巧手。

美味指數:4.0/5

其實舊店重開非常難得,尤其是機乎原班人馬,怪不得飯店經理告知,廚房內的師傅,位位年到六十,讓客人重溫粵菜古味,正是紫荊閣的賣點。

據說重前的店位於窩打老道,媽咪話記得,今日的店設址紅磡,在一家精品酒店內,入口旁邊的洒吧與懷舊的粵菜飯店,在不協調的格調下融洽相處,突顯了香港華洋雜處之和諧特色!

甫入店內,想不到環境相當高雅,水墨彩畫的背景裝飾,添了幾分書香格調,柔和燈光,暖的主色,感覺舒適。

硬皮餐牌,整體企理的列印,唯欠吸引的食物照,新張期內,所有菜式打了七折,怪不得這麼親民。

各款套餐、預訂菜式等等,我們最有興趣的是回味懷舊菜的一頁。

開場已經講了最精彩的富貴龍鳳球,我們還吃過以下的:

叫化雞
工夫菜式,必須預訂,其實一向我只覺得叫化雞是好玩多於美味,但老師傅的出品,果然有水準,頗滋味呵!

首先做法忠於傳統,用真正的黃泥焗,並非坊間一些改良版、用上較易處理的麵粉做而大失風味。

每一次吃叫化雞,必須說說故事才有趣,話說一名叫化子某天得來一只活雞,但既無炊具亦無調味料,叫化子只好屠雞後取出內臟,然後用黃泥包裹及柴草煨烤,想不到,泥干雞熟後,雞毛雞皮非常容易隨泥殼脫掉,雞肉熱騰熟透;再話說另一天,乾隆皇帝微服出巡流落荒野,這名叫化子就送了他這樣煮的一頭雞,餓壞了的乾隆如吃到山珍一般,這道菜式從此盛名。

今時今日的叫化雞,當然不會是原味創作,中層加了錫紙及荷葉,確保衛生及減少水分流失。

叫化雞
亦無可能不調味,反之,現代版釀進紅棗、木耳、金針、香菇等等,有些做法更多加一層豬網油,令雞肉保持濕潤,免得嚡口。

叫化雞
叫化雞味道不及造型容易討好,我吃過的不少做至過火,不是過乾過嚡,就是過腍失口感!

叫化雞
幸好,紫荊閣的老師傅果然寶刀未老,雞肉保持香嫩,餡料吸收了精華更加是寶。

叫化雞 - 雞皮
出乎意料之外,雞皮異常濕潤滑溜,而且滋味,令我這個不吃雞皮的人亦要搶著吃,真是非一般的雞皮,估計盡吸收了饀料及雞之精華。

美味指數:4.0/5

雞蛋焗魚腸
吃古菜少不了要點的一道,可惜未如理想,是這晚最失敗的菜式。

雞蛋焗魚腸
以缻仔焗,外表焦香對辦,見到不少油炸鬼鋪面,但香脆口感在油炸鬼而非焗蛋上,整體只覺略脆而不夠香;

雞蛋焗魚腸
致命之處在魚腸份量太少,香氣自然不足,如在吃油炸鬼焗蛋;優點在沒有腥味,而且味道不錯。

美味指數:2.5/5

蜜汁焗雞肝
叉燒蜜汁做法,味道濃郁香甜,滋味得很,雞肝新鮮軟糯,可惜功力稍欠一點,雞肝未夠脆,美中不足!

美味指數:3.3/5

蟹肉蛋白炒魚肚
外型討好,水準一般。蟹肉份量尚算可以,蛋白幼滑,少許蟹子添口感,白灼西蘭花及沙律菜味道比較寡,整體如一健康菜色,鮮美不足,口感過得去。

美味指數:2.5/5

整體評分 3.5,粵菜古味,甚有綽頭,難得願意做功夫菜式,這晚最欣賞的是富貴龍鳳球,其次是富貴雞,其餘三款皆有進步空間;環境服務皆滿意,可以考慮重臨試點心及其他懷舊菜。

叫化雞 - 雞皮
2017-05-01 402 浏览
今日約咗個客食飯,好彩老細唔喺度,如果唔係佢食完飯一定爆我,食物質素十分普通,服務質素更加係用差來形容。我哋叫咗個6人套餐再加啲點心,中燉湯都OK嘅,海底椰,飲嘅時候唔覺得有味精,但係下晝我返到公司就成個人都好口渴鮑汁雞腳一啲都唔入味,汁唔夠杰的。餃子造型都幾特別,雖然入口味道一般。蝦餃算係幾好皮薄喊靚。叉燒包內涵就係一 pat 汁另外仲叫咗個素鵝、蘿蔔糕同埋肉絲炒麵,直情係普通酒樓質素,但就收酒店嘅價錢,呢餐茶我哋食咗二千幾蚊,價錢貴食物選擇小

鮑汁雞腳一啲都唔入味,汁唔夠杰的。

餃子造型都幾特別,雖然入口味道一般。

蝦餃算係幾好皮薄喊靚。

叉燒包內涵就係一 pat 汁

叫化雞一定要試~最餐廳我認為最好食既食物之一一開始上盤已經好大陣味~ 超香佢係慢慢解開d皮,如紙~香味就慢慢加濃解開完入面仲有d錫紙大廚會首先幫你剪開隻雞~ 整成5大份俾客人享用入面有多種材料組成,煮左多個小時所以香味十分濃,都係點解要早一日預約去俾師父整入面中藥味算係幾濃, 只食d料都好香好好味,雞肉都好多足夠3-4人食用,我媽嘴好尖都話超好食~下次一定要再黎師父講到明落足料無用味精! 食得健康好緊要~牛柳~夠大件肉身夠軟,炒起上來夠香,美中不足的是無刀要自己咬開~很多人會不太喜歡,汁比較濃,味道重配飯食唔錯!依麵份量極大份。。 3人食都ok前面d雞+牛已經食到超飽所以呢份食唔晒湯汁好多~所以依麵偏軟~食落都香口,但對比前面2道就比較無咁出色~環境不錯,服務超好服務員招呼周到,大廚都好傾得會同我地介紹下隻叫化雞︿︿十分滿意~建議可以帶家人去試下叫化雞~記得要早一日預約
叫化雞一定要試~最餐廳我認為最好食既食物之一
一開始上盤已經好大陣味~ 超香
佢係慢慢解開d皮,如紙~香味就慢慢加濃
解開完入面仲有d錫紙

大廚會首先幫你剪開隻雞~ 整成5大份俾客人享用

入面有多種材料組成,煮左多個小時
所以香味十分濃,都係點解要早一日預約去俾師父整
入面中藥味算係幾濃, 只食d料都好香好好味,雞肉都好多
足夠3-4人食用,我媽嘴好尖都話超好食~下次一定要再黎
師父講到明落足料無用味精! 食得健康好緊要~

牛柳~夠大件肉身夠軟,
炒起上來夠香,美中不足的是無刀要自己咬開~
很多人會不太喜歡,汁比較濃,味道重
配飯食唔錯!

依麵份量極大份。。 3人食都ok
前面d雞+牛已經食到超飽所以呢份食唔晒
湯汁好多~所以依麵偏軟~
食落都香口,但對比前面2道就比較無咁出色~

環境不錯,服務超好服務員招呼周到,大廚都好傾得
會同我地介紹下隻叫化雞︿︿十分滿意~
建議可以帶家人去試下叫化雞~記得要早一日預約
2017-04-28
2017-04-18 251 浏览
同屋企人一家人去食飯,位於酒店內既紫荊閣,一間型格酒店估唔到佢邊有間適合一家大細去食嘅酒樓。一直都未試過食乞兒雞,今次預早一日預訂,希望一家大細都食到。乞兒雞係用嚟包住嘅侍應會俾我哋拎住錘仔去開個外皮,其實都幾新奇。之後為免我哋唔識整,佢就幫我地打開成個外皮。入邊有好多餡料例如紅棗,雲耳,金針,冬菇等。由於比荷葉包住所以好香荷葉味而且保持到佢嘅肉汁。我哋食咗蛋白炒魚肚口感唔錯,而且分量足夠,唔會得太少。每人都拎咗啲來送飯,味道偏淡,啱小朋友同老人家。另外京都骨嘅味道比較濃,d汁幾多可以送飯,酸酸甜甜,一人一條好快食晒,如果分量可以多d就更好。仲叫咗一個豆腐冬菇加菜心,中和下上面食咗一鹹一淡嘅口味,我係食菜愛好者。食完飽飽落到樓下,見到佢原來仲有得飲茶下次嚟試吓先。

食完飽飽落到樓下,見到佢原來仲有得飲茶下次嚟試吓先。
2017-04-16 304 浏览
位於紅磡蕪湖街一家小型酒店一樓的粵菜餐廳,上址並非一家大型酒樓,所放置的枱數不太多(約二十多圍),但環境舒適,枱與枱之間有一定距離,最尾位置設有一間可容納兩枱12位食客的貴賓房(當然有最低消費)。我已是第二次光顧,今次和7個朋友聚餐,可能是閒曰的原故,當晚上去仍然有位,再次去紫荊閣因為喜歡它的的食物款式及質素有别於普通的酒樓,而且整體餸菜價格又不算貴,個人喜歡富貴龍鳳球、叫化雞(必吃)及雞蛋焗魚腸,很有農村風味,值得推介!
2017-04-07
  • 叫化雞
  • 蜜汁局雞肝
  • 雞蛋焗魚腸
  • 富貴龍鳳球
2017-04-06 651 浏览
今次姐姐又帶我地去食好東西啦,佢上網見到紫荊閣嘅乞兒雞出名,有介紹過,就決定帶我去試下。餐廳係紅磡蕪湖街一間酒店入面,酒店裝修得好有特色,玩味較重,所以好容易就搵到。餐廳係中式裝修,但又不失時尚感,比人感覺好舒服。菜式都好多選擇,亦有套餐可選,而且餐廳做緊新開張優惠。茶味淡,而且茶水清澈。前菜 $16黑醋雲耳酸酸地幾清新開胃,但份量有啲少。叫化雞 $480餐廳最有名嘅係叫化雞,差唔多每枱人都有叫,因為準備需時,所以一定要提早book定,我地前一日book左,去到坐低無幾耐就已經送左上枱。成隻雞比泥封住,已經呈硬化狀態,服務員邀請我地試下扑開啲泥,都幾好玩幾得意,扑開啲泥,打開層錫紙之後,濃濃嘅荷葉香散發出泥,撥開荷葉後,一隻完整嘅叫化雞就出現係我地面前,服務員細心咁裝雞剪開一件件方便我地食用。雞肉香滑嫩口,皮薄脂肪小,雞入面有紅棗、栗子、冬菇,味道濃郁,而荷葉嘅味道又滲透左入雞肉,令味道好有層次,再配上一碗白飯,實在不得了。梅菜蒸茄子 $68份量都幾大,見到茄子白色本身驚未熟會硬,食落又發現好淋,茄子本身味道較淡,配上梅菜鹹鹹地幾好送飯。西檸斑塊 $108金黃色嘅斑塊外表令人食指大動,
餐廳係中式裝修,但又不失時尚感,比人感覺好舒服。
菜式都好多選擇,亦有套餐可選,而且餐廳做緊新開張優惠。
茶味淡,而且茶水清澈。
前菜 $16
黑醋雲耳酸酸地幾清新開胃,但份量有啲少。
叫化雞 $480
梅菜蒸茄子 $68
西檸斑塊 $108
金黃色嘅斑塊外表令人食指大動,食落啖啖肉,肉質實在,唔會鬆散,西檸汁酸酸甜甜好開胃。
西蘭花花枝片 $128
怕太情淡嘅可以沾小小蝦醬調味,我覺得味道唔算淡唔洗蝦醬都可以接受,不過配蝦醬都算另一種食法。
甜品係紫糯米,甜得泥唔膩,糯米易銀有口感。
  • 叫化雞