2013-11-17 909 浏览
夜晚食飯都要等位不過等20分鐘都接受到的食物的質素都好好柚子大蝦沙律好多柚子 大蝦都炸得好脆整個配搭都好好好開胃同埋感覺都好健康下.軟殼蟹卷除左賣相靚之餘味道都唔差的軟殼蟹夠哂脆 食之前加少少甜酸汁係一流的!!另外都食左生牛肉粉牛肉唔會好韌 湯都幾好味可以一試
夜晚食飯都要等位
不過等20分鐘都接受到的
食物的質素都好好
好多柚子 大蝦都炸得好脆
整個配搭都好好

好開胃同埋感覺都好健康下.
除左賣相靚之餘

牛肉唔會好韌 湯都幾好味
可以一試

2013-11-19
2013-11-14 560 浏览
接待員語氣態度不佳!星期日12點零鐘去到, 問RECEPTION拎4大2小枱. 見佢似乎有枱想帶我哋入去. 又叫停佐. 要我哋等一等. 其實要等位係無問題. 只係個RECEPTION用佐一個不禮貌既TONE要我哋等啫~。我哋又無做啲咩, 又無講啲咩... 即咁, 個RECEPTION咁"NICE", 真係好趕客囉...
接待員語氣態度不佳!
2013-11-10
午餐
2013-10-12 471 浏览
去過中環同太古,知道水準一向高,而且份量大,好睇又好食。早去6點有位,叫咗湄江燒肉丸卷$50、脆皮蝦卷撈檬$58同咖喱牛腩$78。脆皮蝦卷撈檬先到,脆皮蝦卷熱辣辣,好香囗,蝦味唔重,份量多,加甜酸汁,好香口。跟住湄江燒肉丸卷,一向喜歡越南卷,肉丸質感似香腸,炸過好香脆,配檬粉蔬菜做卷,一流。咖喱牛腩好入味,牛腩好軟身,有矮瓜同時菜配料,好味。服務亦好好,不停加水收碟等,唯一缺點係有個肥嘟嘟伯伯,好似係收銀時應啩,成日走出嚟鬼死咁大聲同其他時應玩同傾計,嘈到連我同老公傾計都聽唔到,影響氣氛加食慾!
去過中環同太古,知道水準一向高,而且份量大,好睇又好食。

咖喱牛腩好入味,牛腩好軟身,有矮瓜同時菜配料,好味。

2013-10-10
2013-09-05 332 浏览
燒牛肉撈檬$54燒牛肉厚厚大件, 與雞絲粉相比, 這款檬較為吸引份量也不自太少牛肉整件燒似乎也保留了肉汁原味不過屬一般牛肉味道牛油果軟殼蟹卷$54軟殼蟹似乎在越南菜是必選之的菜式因為在其他菜式中較少吃得到有這道菜, 所以個人必定選擇這個越式安軟殼蟹卷, 軟殼蟹炸得鬆脆, 沒有厚厚的粉漿, 又沒有厚厚的炸粉皮薄軟殼蟹肉味甜仍有肉汁,包著越南米紙卷再配越式醋汁吃對我來說, 吃了一件再一件, 全碟吃了仍不覺膩真是食指大動而且更開胃大蝦撈檬 $58驟看大蝦外殼身似以燒熟的, 肉質並沒有被燒焦…仍有少許肉汁有蝦肉味(誰說吃蝦說有蝦味的形容有問題, 難道說有魚味, 豬肉味你才覺得是事實夠精彩嗎?)蝦肉一定不能煮過熟, 就是稍差少許肉質會較硬並且難吃檬粉不是越南檬粉, 是瀨粉, 當然有分別啦從越南來的檬粉, 在香港不多越南餐吃得到希望價錢像這裡收得不便宜的, 應該入正宗越南貨 ~ 檬粉才稱得上越南餐廳牛月展湯河粉牛月展份量不多, 味道屬一般, 湯味清清的, 加一些薄荷葉及辣椒粒別有一番越南風味, 感覺像在越南享用一碗牛肉湯粉牛月展切得薄薄片的, 相信原來的牛月展肉已被湯味道所蓋過了服務: 服務員態度
燒牛肉撈檬$54
燒牛肉厚厚大件, 與雞絲粉相比, 這款檬較為吸引
份量也不自太少
牛肉整件燒似乎也保留了肉汁原味
不過屬一般牛肉味道
牛油果軟殼蟹卷$54
軟殼蟹似乎在越南菜是必選之的菜式
因為在其他菜式中較少吃得到有這道菜,
所以個人必定選擇這個越式安軟殼蟹卷,
軟殼蟹炸得鬆脆, 沒有厚厚的粉漿, 又沒有厚厚的炸粉
皮薄軟殼蟹肉味甜仍有肉汁,
包著越南米紙卷再配越式醋汁吃
對我來說, 吃了一件再一件, 全碟吃了仍不覺膩
真是食指大動而且更開胃

大蝦撈檬 $58
驟看大蝦外殼身似以燒熟的, 肉質並沒有被燒焦…
仍有少許肉汁有蝦肉味
蝦肉一定不能煮過熟, 就是稍差少許肉質會較硬並且難吃
檬粉不是越南檬粉, 是瀨粉, 當然有分別啦
從越南來的檬粉, 在香港不多越南餐吃得到

牛月展湯河粉
牛月展切得薄薄片的, 相信原來的牛月展肉已被湯味道所蓋過了
燒牛肉濱海
大蝦撈檬
服務: 服務員態度不錯只是不會主動向客人服務
環境: 餐廳很嘈吵, 談話一浪接一浪沒停沒了, 然後我們不得將音量也提高才聽見對方講什麼
週四晚客人也不少 , 已經訂了位, 7 點仍要等位入座
2013-08-22
用餐优惠
其他
燒牛肉濱海
大蝦撈檬
2013-08-13 235 浏览
由於工作關係,一星期都有一兩天即日來回大陸。而且家在大圍,回程多數行羅湖線,今天就相約老公在沙田站晚飯後才回家。這幾天十分酷熱,大家都想吃些開胃的菜,就想起芽莊。每次來到這裡都會點番茄蟹肉湯檬,湯底好鮮,有香濃番茄味,加上有扎肉,蝦丸,肉碎,蟹肉與湯檬,材料十足。個人對芽菜不大喜愛,別的店越南湯粉芽菜多過粉,但這裏的比例好好,加上少少的芫茜,提升湯的鮮味!跟隨有燒牛肉沙律及蝦膏頭炒高麗菜。先說牛肉沙律,燒牛肉好香,有肉汁,軟硬適中,沙律料有洋蔥,青瓜,車厘茄,芫茜,花生碎,青檸汁等等,酸甜剛好,非常醒胃,好惹味!至於炒高麗菜,不只高麗菜,有洋蔥,腰果,少許紅椒,但吃不到蝦膏頭的味道,只是普通炒雜菜而是。
蟹肉番茄湯檬
燒牛肉沙律
蝦膏頭炒高麗菜
2013-08-12
蟹肉番茄湯檬
燒牛肉沙律
2013-05-01 77 浏览
老婆点的燒肉撈檬比我的生牛肉河遲15分鐘以上,我碗牛河已發漲哂卒之等到,但見燒肉撈檬嗰幾片豬肉比柴更乾,只係搵水烚熟,好難食仲唔知點解咁耐生牛肉河只係food court水平,湯底似係味精只係貪佢唔洗等位,無論如何一定無下次

生牛肉河只係food court水平,湯底似係味精
只係貪佢唔洗等位,無論如何一定無下次
2013-04-14
2013-04-09 82 浏览
今晚約了E先生放工後在沙田新城市晚餐,途中就試用新城市廣場App的即時訂檯功能遙控取票,選了位於七樓空中食緣的芽莊越式料理,到達後多等了十分鐘就入座,這個App果然方便,節省了不少時間。越式蝦多士 $54蝦多士用上法包,但略嫌太過厚切,入口較難,面層蝦膠份量夠多,不錯。雖然這做法較為健康,但還是喜歡連多士同炸的那種蝦多士。香茅牛肉串燒 $58香茅醃料夠入味,牛肉香嫩多汁,讚。越式炸春卷 $58春卷的餡料沒什麼味道,要加入魚露同吃,反而是用來包著春卷的生菜、香草夠新鮮、夠多。凍青檸茶 $32茶味不夠濃,而且糖漿下得太重手了。河內生牛肉粉 $56湯底味道濃郁,生牛肉夠嫩,河粉夠滑,很不錯。 河內牛爽腩粉 $48湯底、河粉跟生牛河一樣,反而牛爽腩又韌、又黏牙,很後悔錯點了。
越式蝦多士 $54
香茅牛肉串燒 $58
香茅醃料夠入味,牛肉香嫩多汁,讚。
越式炸春卷 $58
凍青檸茶 $32
茶味不夠濃,而且糖漿下得太重手了。
河內生牛肉粉 $56
湯底味道濃郁,生牛肉夠嫩,河粉夠滑,很不錯。
河內牛爽腩粉 $48
2013-03-13 74 浏览
我同媽媽去食下午茶,跟住就比左二人桌我地 但因為張台太細又見到下午時間唔多人仲有好多桌 所以我媽媽要求轉大啲果張四人桌 個店員即刻黑哂面!!唔耐煩咁!! 同開頭笑哂口好有禮拜帶我地入去完全唔同!!😨 我地係黎食野 唔黎黎睇面色!!😡宜家咩事啊?!明明有其他人都係二人坐四位 再加上又唔係無位 真係痴線架咼。跟住仲未夠 收錢果個人好似好趕咁 但明明就好少人客😑態度又差!!!😡跟住都仲未夠 我第二日再黎過 又係下午茶時間 入到去又同樣既事情發生 不過今次仲衰!!係唔比我地轉四人桌 問啲店員十問九唔應 我媽媽問左幾次都唔應!!!整係指住張二人桌 佢係咪耳朵有問題定我地語言有問題?!😡😡😡之後我地坐抵之後 見到人地二人都可以坐四 又仲有咁多位 所以咪問多次囉 後來個店員話唔得咼 但請問有咩唔得呢😅有咪無位其他人得 就整係我地唔得 又話要問下老闆咼 咁點解其他又得 唔通佢地個個都要問下老闆先坐得?!咁請問啲店員有咩用??!!😡😡😡真係奇怪 果到個個店員都係咁 究竟係咪老闆教到佢地咁?!要佢地咁做?!😡😡最後,我一定以後唔會黎食野 因為我唔想要黎睇人面色 食都唔安樂!!😡😡見到都想反胃!!!😤😤😤
2013-03-11
下午茶
2013-01-15 86 浏览
前往原因:父母周年紀念,唔要食中菜,為左個藕苗沙律,決定去食呢間,比我上次的食評,只差左一個月左右。今次訂左位,人數較多,被安排坐圓形卡位。坐位安排ok啦~ 不過服務仍然係麻麻地美食試食點:

美食試食點:
2013-01-15 53 浏览
前往原因:網上見有得攞位,好耐無食越車野就試下啦~服務唔太好,成日都好趕咁... 去食個日仲係平日放工,都唔知佢趕咩。美食試食點:唔太喜歡佢入門口ge二人位,張枱都隔離只有4cm距離,傾計講下私人野都唔方便。
前往原因:網上見有得攞位,好耐無食越車野就試下啦~

美食試食點:

两年前去湾仔芽莊写完Openrice,两年后再试沙田芽莊, 希望能帮他“补牙”,但真的做不到。沙田裝修比湾仔更没特色,没有越南更不要说法国风情。椰青扣花腩肉 (110元,30分) - 看到menu中的照片好吸引,价钱也不便宜,waiter 还说要等15-20分钟,应该是好东西吧。等不到十分钟就到,卖相已经不吸引,汤很肥,一大块,肉皮向下(menu照片是相反),已经看到肉质有点“鞋”,用筷子也很难分开,吃进口里就真的有点把鞋底放到口里;说到椰青,很老实找不到,肉跟汁也没有椰青味。(thực sự xấu) 炒高丽菜 (58元,50分)- 只能说很普通的炒杂菜,加了点酸酸甜甜的汁,但有部分菜还是凉的。(công bằng)扎肉鸡丝糯米饭 (48元,50分) - 糯米饭是很碎很碎的,不知道越南糯米是不是这样碎,口感不太好,有点干;扎肉和鸡丝也是干和冷的,也没有扎肉和鸡丝味。(tệ hại)看来芽莊又可以给我多拔一次牙。(mất mặt)

沙田裝修比湾仔更没特色,没有越南更不要说法国风情。
不值得
椰青扣花腩肉 - 很肥,很鞋,无椰青味,thực sự xấu
炒高丽菜 - 差 công bằng
扎肉鸡丝糯米饭 - 碎,干,冷,tệ hại

看来芽莊又可以给我多拔一次牙。(mất mặt)
2012-08-26
不值得
  • 找到你走运
2012-07-14 43 浏览
先說食物...- 芽莊牛油雞翼...味道不錯但有D乾...$52- 香茅蝦串燒... 好味嘅, 隻蝦都幾香 ...$68- 會安軟殼蚧卷...無咩特別, 乾咗D, D皮粘住晒, 於是一夾就散晒 ...$52- 炒高麗菜...無咩特別, 一般炒菜 ...58- 河內魚餅撈檬...成餐最好味呢個檬, 魚餅好好味 ...$48- 2杯青檸梳打...正常味道...$60
先說食物...
- 芽莊牛油雞翼...味道不錯但有D乾...$52
- 香茅蝦串燒... 好味嘅, 隻蝦都幾香
...$68
...$52
- 炒高麗菜...無咩特別, 一般炒菜
...58
- 河內魚餅撈檬...成餐最好味呢個檬, 魚餅好好味
...$48
- 2杯青檸梳打...正常味道...$60

题外话/补充资料: 但服務態度極差...:huffy: :huffy: :huffy: :huffy: :huffy: 因為顧客較多所以要約一小時後結帳, 但當時店員是清楚知道尚有一位未到, 亦沒有要求人齊才可以安排坐位。半小時後點菜, 當時店員並沒有提及有截單時間。約15分鐘後我們想再點菜, 店員說因為顧客太多所以我們不可以加單。:o 於是我們心想算了吧, 可以再到其他食店坐坐, 但枱上食物還未吃完, 總要吃完才離開。其間侍應們已不斷在我們這邊徘徊及要收走未吃完的食物...準8時正便已催促要結帳。 明白通常星期五顧客是比較多, 亦沒有想過要硬着頭皮霸佔坐位, 但這些舉動令人極為煩厭及搔擾。於是便着一位女侍應不要再催促, 我們吃完便會離開。 令人憤怒嘅係呢位女侍應竟然話..."應該ga 噃, 因為你哋已經過咗還枱時間, 外面重有好多人等緊, 你哋已經阻住出面D人, 你哋未食完嘅食物, 應該要打包攞走, :o :o :o 重有下次你知道自己D朋友未到根本不應該要求攞位囉"! :huffy: :huffy: :huffy: 其實由上菜到呢一刻根本未夠20分鐘, 我哋無可能喺咁短時間內食晒所有食物, 而這位女侍應便正是安排坐位的員工, 她當時已知道我們並未到齊。我諗應該呢樣唔會係顧客嘅責任, 我們要求與經理投訴她的態度, 她不屑地通知經理, 跟坐隨即打電話, 重同電話中嘅人講..."有人唔肯走"。 我與經理表達清楚, 只要求俾我哋食完就可以, 唔好再收走D食物同投訴呢個員工嘅態度惡劣。佢無奈地道歉, 最後我們都因為太唔開心, 未食晒都走咗。 希望呢間餐廳可以改善吓D管理, 呢間唔係快餐店, 無可能要客人一個鐘之內連點菜, 等上菜, 食完再埋完張單。我嚟食飯唔係參加競食比賽噃:o 重要佢哋D員工咁無禮貌添, 真係唔會有再嚟呀。
2012-07-13
好耐無上黎,其實成日都有出街食野,只係戒左蛋糕麵包(gluten, dairy, egg)之後無什麼正餐可以比到驚喜我,而且實行緊"money saving"計劃,所以,得閒看下大家食meh就夠喇 今日同姨媽、朋友打完保齡,自己又加插一段跑步,好累喇,就近就黎度呢度,之前未食過架。想食馬拉盞通菜但沒有,自己鐘情牙車快,去邊都會叫,呢度的版本花生、雞肉同個汁都比食開的出色,但菜絲反為太幼太整齊,其實電視節目都有教:手工cut/slice的生菜同椰菜先係最好食,用機切反而吾得。蝦片對不起沒有吃,怕都係有麵粉。春卷皮有麵粉吾食得。魚又乾又腥。記得以前『老婆』成日食"批與撻"之後吾夠飽請我分享尖沙咀印尼餐廳的甜品,見today dinner計埋我有四個人...都可以一破"money saving"計劃叫個甜品share,$36 for three REALLY LARGE PIECES。三色糕四隻色無四隻味,成個就係椰味大菜糕quite boring but still good﹔椰汁斑蘭糕比印尼餐廳的煙韌同少甜﹔綠荳餅椰味好重,越咬越出奶味,之後蛋黃味都出埋,死喇,知道中招,索性問埋店員有無

指定動作。
tomato crab noodle and牙車快。
$98 grill魚
記得以前『老婆』成日食"批與撻"之後吾夠飽請我分享尖沙咀印尼餐廳的甜品,見today dinner計埋我有四個人...都可以一破"money saving"計劃叫個甜品share,$36 for three REALLY LARGE PIECES。三色糕四隻色無四隻味,成個就係椰味大菜糕quite boring but still good﹔椰汁斑蘭糕比印尼餐廳的煙韌同少甜﹔綠荳餅椰味好重,越咬越出奶味,之後蛋黃味都出埋,死喇,知道中招,索性問埋店員有無麵粉,中埋,好彩只是食左八份一,最後都無在條街度暈底,
$36 三色糕
甜品拼盤中我同媽媽都覺得以綠色糕取勝。希望大家都注意吾好食甘多麵粉、牛奶同雞蛋啦,易敏感架。
题外话/补充资料: i love their warm water which is quite rare in hong kong now, usually the freezing water makes me sick:)
2012-05-24
指定動作。
tomato crab noodle and牙車快。
$98 grill魚
$36 三色糕
  • 椰汁斑蘭糕
2012-05-05 20 浏览
今晚同朋友慶祝生日,第一次食芽莊,d 野好好味、越食越多,3 個人食左 6 個菜。芽莊牛油雞翼 ($48):雞翼大大隻,炸得外皮鬆化香脆、內里雞肉香嫩!好好味啊!香茅燒魚 ($98):魚肉嫩滑,醃料味香而不濃烈,沒有蓋過魚肉鮮味。安南藕苗蝦沙律 ($62):唔知有藕苗呢樣食材,口感輕身而爽脆、吸晒甜酸水入內,好清新又刺激食慾,超級好食,一定要試。河內香葉燒肉餅 ($68):肉餅野味非常,我用生菜包住食、再夾上一塊青瓜,油膩口感沒有了,配合得很好。拉椰葉燒牛肉 ($80):椰葉通常包雞,呢度換左牛肉,牛肉味香而肉嫩,食完都幾 “濟”,可以伴上生菜一齊食, 無甘“流”。蝦頭膏炒高麗菜 ($58):蝦頭膏味道頗濃郁,食完一定膽固醇高晒,講真味道不算好特別,下次唔會再食。呢間食店食材特別,勇於作新菜式配搭,值得黎試新野。
呢間食店食材特別,勇於作新菜式配搭,值得黎試新野。
芽莊牛油雞翼 ($48)
拉椰葉燒牛肉 ($80)
蝦頭膏炒高麗菜 ($58)
香茅燒魚 ($98)
河內香葉燒肉餅 ($68)
安南藕苗蝦沙律 ($62)
芽莊牛油雞翼 ($48)
拉椰葉燒牛肉 ($80)
香茅燒魚 ($98)
河內香葉燒肉餅 ($68)
安南藕苗蝦沙律 ($62)
2012-04-15 16 浏览
已達9 點多既晚上登上7樓既空中食緣覓食竟然度度都仲有幾多人等位成大支魚露任你用~~鍾意食濱海,貪佢清淡得黎咬咬下幾得意不過之前食既都係配豬肉呀、牛肉呀,感覺並不太好今次提議試肉丸竟然有意外收獲!! 肉丸切片後外形好似豬大腸咁好香好脆,鍾意同濱海分開食亦得、一齊放入口亦得兩者都食得出香味來鹹味的肉丸連帶根本是沒有味道的濱海… 中和下甚有味道通透既米紙包住既蝦卷清新怡人製作需時,應該係因為要煎既緣故吧我同朋友仔都唔鍾意食洋蔥,所以先要分晒佢地出黎個薄餅size 縮小了好多煎香左既蛋皮配上爽口既芽菜仲有幾粒大大既鮮甜熟蝦比較特別就係加左綠豆蓉甚為欣賞
已達9 點多既晚上
登上7樓既空中食緣覓食
竟然度度都仲有幾多人等位
成大支魚露任你用~~
濱海伴燒肉丸
鍾意食濱海,貪佢清淡得黎咬咬下幾得意
不過之前食既都係配豬肉呀、牛肉呀,感覺並不太好
今次提議試肉丸
竟然有意外收獲!!
正: 肉丸!!
肉丸切片後外形好似豬大腸咁
好香好脆,鍾意同濱海分開食亦得、一齊放入口亦得
兩者都食得出香味來
鹹味的肉丸連帶根本是沒有味道的濱海… 中和下甚有味道
潘切生醃蝦卷
通透既米紙包住既蝦卷
清新怡人
鑊仔煎薄餅
製作需時,應該係因為要煎既緣故吧
我同朋友仔都唔鍾意食洋蔥,所以先要分晒佢地出黎
無晒洋蔥後....
個薄餅size 縮小了好多

煎香左既蛋皮配上爽口既芽菜