2016-09-18 314 浏览
昨天中秋和一班兄弟光顧此店,顧名思意走西式路線又有親民的價格。午餐選擇並不多,但每樣都是水準精緻之作,服務生有禮貌貼心,最欣賞是午市可加的海鮮拼盤,價格實在優惠到難以想像,質素絕對意外驚喜。。。

2016-09-15
  • 正宗西班牙黑毛豬
  • 香燒牛肉眼
是晚收工後急急腳到銅鑼灣,避開最多人搭地鐵既時候,就係為左食西餐 大排檔是西餐 又是大排檔,衝突既名字知道呢間餐廳好出名,所以一早book左仲要book 6點半,唔洗逼一出電梯就會見到招牌,左手面招牌既燈會由紅色變藍色!我係門口影左幾張相,男友問係埋每一隻色要影一張相😅雖然第一次黎,但對招牌唔陌生,因為book之前已經有睇下open rice 既食評!始終係慶祝我地一起的第68個月餐廳既裝修簡單,完全配合佢個名!大排檔!整個氣氛就好似食緊fusion!門口擺住兩張懷舊既木椅、牆上懷舊既畫、配上餐廳內既吧台、提供既食物係西餐~ 很有驚喜然而我最欣賞的是食物既質素是晚我地簡單地叫左個二人餐($888)首先上台既係海鮮拼盤!包括:4隻生蠔、4隻蝦、2隻日本刺身帶子、2隻飽魚、聖子刺身甚豐富生蠔有兩隻黎自美國,兩隻黎自法國! 喜歡黎自美國的,肥味大隻!味道較淡!有人會喜歡法國的,因為其銹味!個人覺得鮑魚是整個海鮮盤最最出色的其肉質彈牙,結實!而且用了特別既汁去泡制,突出鮑魚既口感帶子就不過不失,第一次唔係配豉油wasbi食,而係點上芥茉醬,幾特別!蝦就好新鮮!肉質彈牙聖子刺身比想像中有口感呢度
是西餐 又是大排檔,衝突既名字

知道呢間餐廳好出名,所以一早book左
仲要book 6點半,唔洗逼

然而我最欣賞的是食物既質素
是晚我地簡單地叫左個二人餐($888)
首先上台既係海鮮拼盤!

甚豐富

個人覺得鮑魚是整個海鮮盤最最出色的
其肉質彈牙,結實!而且用了特別既汁去泡制,突出鮑魚既口感

蝦就好新鮮!肉質彈牙

聖子刺身比想像中有口感
黑松露蘑菇湯
呢度所有既碟都是微熱的,廚師好細心
松露蘑菇湯一上台已經聞到濃郁的黑松露香味,飲落更有驚喜!因為每一啖都會食到蘑菇碎粒,配上松露既香,令人抵擋不住
燒牛利配蜜糖芥辣
再黎係燒牛利!燒得均勻,而且肉質淋!面上用了少許粗胡椒調味!正!

配上honey wasabi 更添滋味!
黑松露年糕
黑松露年糕!份量望落唔多,但食落真係好多~黑松露既香配上煙韌既年糕~好味
鍾意澱粉質既我,好快食哂
美國慢煮牛肉眼
男友揀既主菜係慢煮牛!

肉汁保留左!粉色的牛肉,唔係厚切的,則邊既根位呈啫喱狀,原全不用避開黎食~實屬唔錯既牛

另一欣賞既地方係配菜,有薯泥收埋左係調味醬汁後面😂😂 薯泥加左牛油好滑身,滑得黎口感好足,皆因佢有薯仔粒係入面,時而食到薯仔,時而食到薯泥
西班牙橡果級黑毛豬
而我就揀左黑毛豬~份量唔算好多。但頭盤實在太豐富,咁既份量反而好喜歡
以豬肉黎講,肉質夠嫩,微微粉色~調味方面用左粗胡椒粒同粗鹽~或許我食得太淡,略嫌鹽多了一點。但整體黎講,黑毛豬質素高
菠蘿芝士蛋糕
最後就係甜品~是日甜品係菠蘿芝士蛋糕!驚喜既係裏面竟然有菠蘿肉

兩人買單1000蚊有找! 實屬中價!餐廳唔錯!相信費用大多用於食材方面
以咁既食物質素,好滿意了

整體黎講:

纪念日
美國慢煮牛肉眼
西班牙橡果級黑毛豬
2016-09-17 695 浏览
平常的下午茶大多是西多士或炸雞脾,三天假期中,還要辛苦大半天上班,決定來到這裡吃好西,好好地獎賞慰勞自己。正好下午茶時間,Special Menu已開始,這裡的Tea Time很特別,在這時間都可以一嚐新鮮的海鮮刺身,也另外有飯、意粉、沙律、甜品或包類,還可淺嚐餐酒,而價錢也很超值。海鮮拼盤包括生蠔(今天是法國麥斯生蠔)、鮑魚、日本刺生帶子、鮮蝦及聖子刺身。麥斯生蠔加上殼內少少的海水一起入口,非常Creamy 很鮮甜,還有很濃郁的海水味,層次感十分突出 。鮑魚韌性剛好口感不錯,沒有難咀嚼或難消化的感覺。帶子以日式方法處理,配上麵豉汁,口感彈牙味道獨特。鮮蝦的肉質散發出一股甜甜的味道。聖子刺身也很爽口,全部海鮮必須比一個字“讚”。6隻生蠔都是法國麥斯生蠔,雖然與海鮮拼盤的是相同,但實在非常美味,極濃厚的甜味還歷久而不散,加上餐廳特製的香草醬汁,酸酸的更帶出生蠔的甜味。兩款刺身都配上餐酒(白酒)一杯,入口比較乾身,淡淡的酒香,卻幫忙在吃生蠔或刺身口,沖淡了海鮮的腥味感覺,口腔都清新了不少。小小一杯,談天說地,心情也輕鬆不少。因沒有吃午飯的原故,另外再點選多一個餐,煙三文魚扁意粉配蘑菇忌廉汁
海鮮拼盤配餐酒一杯
6隻鮮蠔配餐酒一杯
餐酒
因沒有吃午飯的原故,另外再點選多一個餐,煙三文魚扁意粉配蘑菇忌廉汁,煙熏三文魚不太鹹,有入口即溶的感覺,忌廉汁液中帶著濃郁的蘑菇味及顆粒,還有些洋蔥粒及香草,均勻地掛在每條意粉上,扁意粉煮至軟硬適中,也沒有黏著在一起,再配上營養價值比較高的火箭菜(又名芝麻菜),清香甜味,口感層次非常豐富,連少少汁液到最後都被我完全吸入。太美味啦…
煙三文魚扁意粉配蘑菇忌廉汁
最後來一杯比軟整餐,普通一點的凍檸檬茶,但本人感覺也有很清香的茶味,沒有一丁點苦澀的味道。
凍檸茶
每天辛勞地工作,也需要獎賞自己,吃一頓美味豐富的美食,心情輕鬆壓力消減,每款餐大概100元,但卻吃到極上美食,閒時一餐又何樂而不為呢…
同場其他客人在進食午餐,扒類份量也很多,香味飄來,很吸引,只是看看餐牌便產生食欲了,下次定要再來吃個滿足的午餐。
2016-09-17
海鮮拼盤配餐酒一杯
6隻鮮蠔配餐酒一杯
餐酒
煙三文魚扁意粉配蘑菇忌廉汁
凍檸茶
2016-09-17 590 浏览
呢晚同細佬一家食飯又要麻煩老婆大人安排揾間坐得舒適又食得招積嘅餐廳,最後揀咗呢間西餐大排檔環境都幾唔錯舒服得來唔會太拘緊,大家都十分喜歡今晚大家食精選晚餐,好鬼豐富又唔貴仲有懷舊飲品可揀,黑牛,白牛,金牛都唔啱我最後揀咗紅豆冰,味道好好喎豆又夠淋如果多D豆就正啦呢隻BB鴿係另外叫的,肉地好嫩滑而且味道好唔錯嫁到精選晚餐先係凍海鮮拼盤,有生蠔,海蝦,鮑魚,象拔蚌刺身和帶子刺身外表好鬼光鮮食落更加係驚喜十足生蠔肥美又鮮甜質素很好,另外拔蚌刺身爽脆鮮味又係必食之選松露磨菇湯菌味香濃而且有粒粒磨菇但又唔un口喎我鍾意乳酪芒果大蝦沙律真係要讚吓自己影得幾靚哈哈哈.....不過又真係好食嘅芒果香甜大蝦彈牙最like佢汁醬啱啱好呀食完沙律主菜亦都到來了,好鬼多肉呢正呀首推羊T骨,肉質嫩滑羊味香濃一件真係唔夠最後當然食埋唔吃羊的老婆大人那份啦燒牛短骨名字好抵C其實原來係牛仔骨嚟,肉夠淋滑如再添多點牛味一定仲正。燒春雞唔夠快手只搶得件胸,可惜我不嬲麻麻哋食雞胸但老婆大人話雞脾皮脆肉嫩真係好葡萄囉呢個黑毛豬肉條彈牙得緊要,仲要好鬼香豬味正嘢嚟蒜片意大粉沒試啊交晒比老婆大人同弟婦清碟我一向不好這味不評喇藍莓
環境都幾唔錯舒服得來唔會太拘緊,大家都十分喜歡
今晚大家食精選晚餐,好鬼豐富又唔貴
呢隻BB鴿係另外叫的,肉地好嫩滑而且味道好唔錯嫁
生蠔肥美又鮮甜質素很好,另外拔蚌刺身爽脆鮮味又係必食之選
松露磨菇湯菌味香濃而且有粒粒磨菇但又唔un口喎我鍾意
食完沙律主菜亦都到來了,好鬼多肉呢正呀
羊T骨
呢個黑毛豬肉條彈牙得緊要,仲要好鬼香豬味正嘢嚟
藍莓芝士蛋糕質感不錯又唔過甜ok呀
2016-07-03
羊T骨
2016-09-15 280 浏览
生日飯局之<西餐大排檔>男友送我一份可以美味生日禮物海鮮拼盤+$48/1~set lunch+$48就可以品嚐新鮮生蠔、鮑魚、帶子、蟶子、中蝦,在拼盤上每一款也鮮甜,鮑魚已經去除內臟非常細心,冰底上枱更有心思,令食物的味道可以保持最佳狀態特別一提個sauce,用羅勒、蒜蓉、辣椒及檸檬汁,用來配海鮮確實特別鮮味,酸酸辣辣更開胃粟米蟹肉忌廉湯~生拆蟹肉味道特別鮮,海水味濃,鹹鮮鹹鮮鮮味十足,新鮮粟米打成粟米蓉,口感更佳,啖啖粟米香又creamy,這個粟米蟹肉湯確實冇得輸餐包~廚師花了一番心思,用蕃茄烘焙別具特色,香軟又滋味日式青瓜蟹子沙律~用上日式腐皮作外皮包著蟹子沙律,清新不膩口紐西蘭羊鞍$158~有兩大件,份量十足,五成熟煎焗後外脆內軟,啖啖juice可口,肉味香濃,這個價錢有如此質素十分有驚喜橡果級黑毛豬肉眼蓋$158~真的嘩一聲肉味濃郁,非常獨特的味道和平時Pamaham 的味道還要濃,本人十分喜愛,皮脆肉嫩,真的超級有驚喜,配菜也不能錯過刀豆和薯蓉也薯蓉𥚃有粒粒薯雙重口感😋😋😋芒果奶凍~芒果肉是切粒在牛乳乳凍內,芒果沒有把牛乳味蓋過,滑溜口感好smooth咖啡和茶
生日飯局之<西餐大排檔>
男友送我一份可以美味生日禮物
粟米蟹肉忌廉湯~生拆蟹肉味道特別鮮,海水味濃,鹹鮮鹹鮮
餐包~廚師花了一番心思,用蕃茄烘焙
別具特色,香軟又滋味
橡果級黑毛豬肉眼蓋$158~真的嘩一聲
刀豆和薯蓉也
薯蓉𥚃有粒粒薯雙重口感😋😋😋
咖啡和茶~我們的咖啡或茶
都一樣合心意,我愛意大利的咖啡,香濃入口回甘
男友的淡味Lipton teabag 簡簡單單,劃上完美句號
在一個高級的西餐大排檔,超水準之作,味道和賣相已經極緻完美,包括上菜的器皿也一絲不苟,冷盤和熱葷也細心預先制冷和預熱溫度,這是高級餐廳才會做到,西餐大排檔顧名思義是將高級西餐平民化,不用穿華麗衣服和天價可以品嚐,真的另我眼界大開,享受一下高級西餐平民版
l'm loving it
2016-07-17
  • 正宗西班牙黑毛豬
  • 紐西蘭羊鞍
  • 蟹肉粟米忌廉湯
  • 咖啡
2016-09-15 313 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。西餐大排檔.美味又划算。✰•*˚✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿❤餓底飯聚❤❤今天終於來到西餐大排檔吃豐富的晚餐 一直聽說這裏的二人套餐非常優惠今次一行,果然是所言非虛!首先頭盤就是非常之精彩的「海鮮拼盤」海鮮拼盤包括了:大蝦4隻、鮑魚、生蠔4隻(2款)、還有日本刺身帶子、紐西蘭聖子刺身分量巨型,令人食到停不住口大蝦肉新鮮可口、蟶子非常脆口 香草辣醬配生蠔、大蝦都非常出色最犀利是3款醬汁不單都提升了海鮮的滋味卻沒有掩蓋原汁原味,與海鮮甚MATCH!驚喜2:蘑菇湯 = 相當出色的一道湯品黑松露味非常突出,蘑菇又粒粒分明啖啖香濃又充滿菇菇口感!而另一個令人意想不到的yummy是黑松露配白汁燴年糕年糕的彈性比歐式的粉團更有咬口配上白汁、黑松露再加上年糕的煙煙韌韌帶出的味覺享受屬非常大的驚喜燒牛脷配蜜糖芥辣香軟的牛脷,表面充滿烤香的氣息入口先是微脆,再來就是軟嫩香嫩的口感絕對是高質素的煮法點一點蜜糖wasabi醬,又煥發出另一層的滋味!主菜:讚讚讚!四成熟的優質美國慢燒牛肉眼,不至於血色淋淋既有非常嫩滑的口感,亦牛肉味相當出色入口感到:牛香味濃,肉質鬆軟是非常
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。西餐大排檔.美味又划算。✰•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

❤餓底飯聚❤

今天終於來到西餐大排檔吃豐富的晚餐

一直聽說這裏的二人套餐非常優惠

今次一行,果然是所言非虛!
首先頭盤就是非常之精彩的「海鮮拼盤」

海鮮拼盤包括了:大蝦4隻、鮑魚、生蠔4隻(2款)、

還有日本刺身帶子、紐西蘭聖子刺身

分量巨型,令人食到停不住口

大蝦肉新鮮可口、蟶子非常脆口

香草辣醬配生蠔、大蝦都非常出色

最犀利是3款醬汁不單都提升了海鮮的滋味

卻沒有掩蓋原汁原味,與海鮮甚MATCH!
驚喜2:蘑菇湯 = 相當出色的一道湯品

黑松露味非常突出,蘑菇又粒粒分明

啖啖香濃又充滿菇菇口感!
而另一個令人意想不到的yummy

是黑松露配白汁燴年糕

年糕的彈性比歐式的粉團更有咬口

配上白汁、黑松露再加上年糕的煙煙韌韌

帶出的味覺享受屬非常大的驚喜
燒牛脷配蜜糖芥辣

香軟的牛脷,表面充滿烤香的氣息

入口先是微脆,再來就是軟嫩

香嫩的口感絕對是高質素的煮法

點一點蜜糖wasabi醬,又煥發出另一層的滋味!
主菜:讚讚讚!

四成熟的優質美國慢燒牛肉眼,不至於血色淋淋

既有非常嫩滑的口感,亦牛肉味相當出色

入口感到:牛香味濃,肉質鬆軟

是非常優質的牛肉才能做到的
另一道主菜朋友點了「西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋」

黑毛豬的肉質非常香軟

上枱的時候有很香的焦香味

加上自家製的燒汁確是吸引

不得不讚的是配菜中的薯蓉

果然是「真.薯蓉」

內有一粒粒食得到的薯仔粒

明顯不是普通薯粉沖出來的

是用心人手做出來的薯蓉
甜品小蛋糕:有非常香的菠蘿味道

還有一點點的朱古力醬、士多啤梨醬、菠蘿醬

來提出來叫出香甜味是夏天的味道

這是一道引人入勝的甜品
小評:

整體而言西餐大排檔

這晚上的二人套餐不單只是好吃有質素

而且份量多

二人前來吃的話是非常抵食的浪漫二人套餐

有機會一定要再來嘗試啊
题外话/补充资料: 小評: 整體而言西餐大排檔 這晚上的二人套餐不單只是好吃有質素 而且份量多 二人前來吃的話是非常抵食的浪漫二人套餐 有機會一定要再來嘗試啊
2016-07-10
2016-09-15 374 浏览
近排男朋友工作都比較忙,好耐都冇同佢一齊食晚餐啦~ 最近難得得閒一點,就想去食好點浪漫一下😚😚 見到呢間西餐大排檔評價都唔錯,set dinner又好吸引,而且環境好像幾浪漫,所以就決定試下啦~位於銅鑼灣呢個咁熱鬧既地區,餐廳係渣甸中心7樓,好喜歡樓上餐廳既安靜😌😌 我地點左$888既一個set dinner🍴 一來唔洗逐樣想食咩,二來成個set包晒所有野:餐酒,海鮮拼盤,黑松露湯,黑松露年糕,燒牛脷配蜜糖芥末,2個主菜(我點了紐西蘭羊T骨,男朋友點了西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋),最後仲有柚子芝士蛋糕😋😋😋 首先,佢個海鮮拼盤真係好有驚喜,一拿上桌,大大盤用冰鎮住保持鮮味~生蠔鮮甜,鮑魚好有鮮味同質感都有鮑魚既爽脆,仲好厚身😍😍😍👍🏻👍🏻另外仲有蝦同象拔蛑,好脆身而且仲保留住海水既鮮味❤️之後就上左一個黑松露湯,我地都好中意黑松露既香菇菌味,濃郁幼滑。佢既黑松露年糕同樣好有黑松露既香味,一邊食我地都話要去買番餅黑松露醬黎煮下野食😂😂可見我地都中左黑松露既魔咒,被迷著了😍😍😍另外,跟餐仲有燒牛脷配蜜糖芥未,我男朋友最欣賞呢個dish,的確燒牛脷燒到外面剛剛被封住肉汁同鮮味,而牛脷里面仲保留到

佢既黑松露年糕同樣好有黑松露既香味,一邊食我地都話要去

另外,跟餐仲有燒牛脷配蜜糖芥未,我男朋友最欣賞呢

個dish,的確燒牛脷燒到外面剛剛被封住肉汁同鮮味,而牛脷里面仲保留到好嫩滑好細緻既質感,配上蜜糖芥末真係好唔錯😎😎
黎到主菜啦!我點既羊T骨7成熟,好嫩滑,好有羊既羶香脂香,中意食羊肉既人一定會好中意,羊肉煎封到外層剛剛封好,里面肉汁

豐富,配上汁醬,好滋味呀😆😆

我男朋友點既黑毛豬同樣好出色,好有黑毛豬香濃既肉味,啖啖都好滿足,肉質細緻,又嫩又多汁~😚😚😚
最後仲有甜品為呢個晚餐畫上一個甜美既句號~(係柚子芝士蛋糕😍😍😍

我最中意食甜品,而呢個甜品簡直係畫龍點睛!成個甜品既plating都好精緻用心,柚子既清新同微酸剛好中和左芝士蛋糕既膩,仲為呢個晚上加上了一點小

甜蜜☺️☺️☺️ 好完滿既一餐呀👍🏻👍🏻👍🏻
雖然埋單都唔係平,但我地食既唔單單係佢既菜式味道,而係成個餐廳既環境同氣氛💕💕💕 仲要食物既質素都唔差,仲有唔少驚喜位!相信會係我地之間留下美好既回憶👫
2016-09-15 290 浏览
自從轉左工作地點後, 係港島區開餐既機會又相對多左, 友人介紹下呢間名字幾特別既餐廳, 不期然令我聯想起"豉油西餐"?! 哈.....見到門口佈置幾特別, 仲有報紙報導過, 一於試下咩料先店內面積唔算十分大, 但某部份位置有窗口位, 昏暗燈光伴著首首懷舊歌曲, 情調氣氛都唔錯望下餐牌, 見到佢呢個精選二人晚餐($888)都幾吸引, 加上侍應都推介, 就咁話啦~先送上海鮮拼盤, 份量夠晒睇頭, 底層舖上大量冰粒, 確保海鮮維持低溫, 食落口感都好D啦! 食材包括生蠔4隻 (每款2隻), 鮑魚2隻, 日本刺身帶子2隻, 鮮蝦4隻,及紐西蘭聖子刺身配以3款不同味道醬汁, 包括: 酸甜醬汁; 柚子芥苿汁及日本刺身Wasabi豉油, 見到生蠔都唔細隻, 食落JUICY有蠔味; 鮑魚幾厚身食落有咬口; 帶子及蝦鮮甜; 聖子刺身好爽脆! 個人好歡喜個酸甜醬汁, 同D海鮮都幾夾, 炎夏食呢D好開胃呀!跟著到餐湯, 係黑松露磨菇湯, 好香黑松露味, 飲落就食到磨菇粒, 若然配埋個餐飽就仲好D之後再送上兩款熱前菜, 分別係燒牛脷配蜜糖芥辣, 份量係前菜Size, 牛脷燒到好香, 質感好腍, 用刀一切就切開
見到門口佈置幾特別, 仲有報紙報導過, 一於試下咩料先
海鮮拼盤
之後再送上兩款熱前菜, 分別係燒牛脷配蜜糖芥辣, 份量係前菜Size, 牛脷燒到好香, 質感好腍, 用刀一切就切開, 點少少蜜糖芥辣醬令人食慾大增
燒牛脷配蜜糖芥辣
另一款係黑松露年糕, 似乎個賣點係個黑松露醬, 醬汁杰度恰當, 每片年糕都可沾滿個醬汁, 食落煙韌, 又可增加澱粉質
黑松露年糕
好啦, 主菜黎啦, 呢款係侍應推介既美國慢燒牛肉眼(約4成熟), 見到粉紅色肉質就覺得應該幾嫩滑, 食落果然無估錯, 肉味幾濃, 配以燒汁更加香滑, 果然無介紹錯
美國慢燒牛肉眼
另一款係紐西蘭羊T骨, 兩件份量, 見到燒既坑紋係羊肉上, 上枱時已經聞到好香, 點左七成熟, 切開見到有粉紅色, 肉質比牛肉眼帶點硬身, 羊肉味唔算太濃
紐西蘭羊T骨
值得一提既係呢兩款主菜既伴碟薯蓉, 並唔係坊間用薯粉開, 而係食到有粒粒薯仔, 口感雖然無咁滑, 但薯味好夠, 好想講廚師用咩料煮, 食客係食得出既, 就憑呢D咁細微地方都見到廚師既心意, 好想比兩下掌聲佢...................
加埋個是日甜品, 今晚係菠蘿芝士蛋糕, 賣相精緻, 食落食到菠蘿果肉粒, 個人都係首次食菠蘿芝士蛋糕, 又幾好味喎
菠蘿芝士蛋糕
套餐包餐酒2杯, 由於唔酒, 可轉其他飲品, 呢杯Latte為呢餐劃上了完美句號!
LATTE
發現侍應會因應食客進食進度而上菜, 食完一款先上另一款, 唔會一次過上晒枱, 呢點值得加分, 雖然名字叫大排檔, 但食物質數及服務當然唔係啦^^
2016-07-06
  • 燒牛脷
2016-09-15 293 浏览
之前去左chef stage 度食野,果時睇食評見好多去左果度嘅人都有黎呢間,所以今日特登黎會一會黎果時都幾黑仔,樓下壞左部𨋢,搞到我明明book左7點,成撘3撘4先到,等到我出哂汁。不過上到黎涼翻,同埋見倒個環境心情都好翻哂Btw,都幾多人黎呢度食野,建議大家book左位先。同一部𨋢有一半人都係黎7樓個海鮮拼盤真係好吸引,我覺得隻鮑魚係最正。一黎我自己好鐘意食鮑魚,二黎佢真係整得好好。同埋岩岩等𨋢等到好熱,食啲凍野係爽啲嘅。隻鮑魚好新鮮,佢調左味令到隻鮑魚除左鮮味之餘仲入味。雖然係冷盤,但成盤野都冇一樣野係腥嘅。啲海鮮好新鮮,帶啲海水味。黑松露蘑菇湯入面好多蘑菇碎粒,飲嘅時候好有咬口。而且松露味都幾濃。同樣都係黑松露,不過我鐘意呢個黑松露年糕多啲。食過年糕嘅都知,年糕本身就係冇味,得個口感,味道嘅來源就係佢啲汁。所以個汁真係好重要。呢個汁較為稀,係忌廉汁加黑松露。黑松露本身就好香,同忌廉汁好襯。忌廉汁通常都好濟但呢個汁稀稀地所以食完冇咁濟嘅感覺。我本身唔食牛脷嘅但係我都試左小小呢個牛脷食落有小小似食緊牛餐肉咁,但啲肉較為林同軟身口感有小小似食軟線線嘅肥肉。一開始睇鮮魚都唔知係咩上,上

不過上到黎涼翻,同埋見倒個環境心情都好翻哂

海鮮拼盤

同埋岩岩等𨋢等到好熱,食啲凍野係爽啲嘅。

隻鮑魚好新鮮,佢調左味令到隻鮑魚除左鮮味之餘仲入味。

黑松露蘑菇湯
黑松露蘑菇湯入面好多蘑菇碎粒,飲嘅時候好有咬口。

而且松露味都幾濃。
黑松露年糕
同樣都係黑松露,不過我鐘意呢個黑松露年糕多啲。

所以個汁真係好重要。

呢個汁較為稀,係忌廉汁加黑松露。

黑松露本身就好香,同忌廉汁好襯。忌廉汁通常都好濟

但呢個汁稀稀地所以食完冇咁濟嘅感覺。
我本身唔食牛脷嘅但係我都試左小小

呢個牛脷食落有小小似食緊牛餐肉咁,但啲肉較為林同軟身

口感有小小似食軟線線嘅肥肉。
香燒全條鮮魚配酸甜香草汁
一開始睇鮮魚都唔知係咩上,上到黎見倒係倉魚,即刻鬆左啖氣。

事關我好憎算骨,幾驚係多骨嘅魚。

條魚燒到個皮好脆,一啲都唔腥,面頭有小小鹽同黑椒吊味。
Dessert  of  the  day
甜品係cheesecake ,個cheesecake 底層有啲芒果,令到個蛋糕冇咁creamy。

側邊有芒果汁,我覺得點左啲芒果汁甜甜地更加好食。
最鐘意都係個海鮮拼盤,啲海鮮真係好新鮮。
香燒全條鮮魚配酸甜香草汁
Dessert  of  the  day
  • 松露煮日本年糕
1K
一聽到大排檔這稱號就以為是路邊攤格局...不過此大排檔不同彼大排檔,於銅鑼灣的西餐大排檔,原來也可於「大排檔」靜靜地享受二人世界的燭光晚餐。餐廳裝潢風格是走懷舊港式風,店內的配樂都是7、80年代的經典廣東歌,面積不算太大,座位不多,建議大家最好事先book定檯。這次我們二人就點了一個$498的晚餐,再另外散叫兩碟主菜及一個甜品,這樣配搭可以嘗試到更多不同款式,而且份量足夠兩人飽到捧著肚子離開 XD凍蝦洋蔥沙律配檸檬欖油冰凍鮮味的凍蝦沙律最適合作為清爽開胃的前菜,將炎熱帶來的悶氣一掃而空。黑松露蘑菇湯只加了少許忌廉點綴,所以難得沒有蓋過蘑菇味,蘑菇落得足料,再加上黑松露的香味,濃郁菇菌味倍增。黑松露年糕年糕質地煙韌Q彈,口感滑身,每塊沾滿獨特的黑松露香味及香濃的牛油忌廉,咬口與味道都是一流的配搭。咖喱蟹肉配熱脆麵包咖哩醬汁只算微辣,調味不會過濃,保留到清甜蟹肉味。焗法國連殼食田螺田螺殼其實是以麵條製成的,經烤焗後口感十分香脆,可以原隻放入口,不需挑殼,對我這個紫薯控而言,最驚喜的是墊底的不是常見的薯蓉,而是我最愛的紫薯!!番薯味濃又幼滑,充滿粉糯甜香。美國慢燒牛肉眼menu defaul
一聽到大排檔這稱號就以為是路邊攤格局...

凍蝦洋蔥沙律配檸檬欖油

凍蝦洋蔥沙律配檸檬欖油

咖喱蟹肉配熱脆麵包

咖哩醬汁只算微辣,調味不會過濃,保留到清甜蟹肉味。
咖喱蟹肉配熱脆麵包
焗法國連殼食田螺

焗法國連殼食田螺
美國慢燒牛肉眼

menu default 只有四成熟,所以見到肉質仍帶嫩紅,慢燒可確保不易流失半點肉汁,不過我個人反而喜歡熟一點帶焦香的牛扒

我仍然繼續情繫伴菜的紫薯蓉...
美國慢燒牛肉眼
是日甜品是芝士蛋糕,口感軟滑,不過餅底就不夠脆口。
芝士蛋糕
以下這三碟就是散叫的。

橡樹果級別黑毛豬肋條肉 ($168)

豬肋條肉質juicy富彈性,表層燒得香脆,內裡肥美肉厚,不會過韌,而且是無骨的,食時就更加方便,旁邊的新鮮清甜菠蘿肉亦可中和吃得太多肉的肥膩感。
橡樹果級別黑毛豬肋條肉
無骨黑毛豬扒焗飯 ($148)

黑毛豬扒肉質鬆軟,芝士醬汁香濃惹味,不過炒飯底就不夠蛋香。
無骨黑毛豬扒焗飯
朱古力蛋糕 ($88)

朱古力味香醇濃郁,不會太甜,讓味蕾被細膩的朱古力徹底洗禮,蛋糕層次鮮明又保持鬆軟,比起跟餐的甜品水準高很多。
朱古力蛋糕
2016-08-17
  • 黑松露年糕
  • 橡樹果級別黑毛豬肋條肉
  • 朱古力蛋糕
2016-09-08 267 浏览
以往在銅鑼灣上過班,發現渣甸街一帶有不少食肆可供選擇。今天剛巧和朋友來到這條街找地方吃午餐,又碰巧走經渣甸中心,看見這間名為「西餐大排檔」的食肆而感到十分好奇,於是便前來看個究竟,想試試是怎樣的中西合璧。甫踏進該餐廳,便看到門口的佈置好像是在「青衣戲棚」看到的,十分有香港風味。該餐廳提供午市套餐(SET LUNCH),實在很適合我這個有選擇困難的人呢!而且我看到海鮮拼盤只需要另加$48,餐酒也只需$28而已,感覺好優惠呀! 所以我最後點了香燒原條鮮倉魚,加了海鮮拼盤($48)和白餐酒($28)! 侍應首先是給我們遞上海鮮拼盤(2人份),它包括了每人各有一份生蠔、鮮蝦、鮑魚、日本刺身帶子和聖子刺身。看上去感覺好豐富呀,好適合我這種「相機食先」的人!哈哈!職員上菜時也很有禮貌地向我講解了一次海鮮與醬料(分別有香草汁和蜜糖麵豉汁)的搭配。本身對這個拼盤沒有太大的期望,只望過一過口癮。誰不知有驚喜!!!他們的食材可算得上是新鮮。這個生蠔更成了整個拼盤的點綴! 吃生蠔時,我淋了一點檸檬汁和沾了些少香草汁,入口竟然沒有一丁點兒腥味,反而是嫩口和新鮮的味道。再喝下一口白餐酒,自覺身在高價餐廳的感覺呢

職員上菜時也很有禮貌地向我講解了一次海鮮與醬料(分別有香草汁和蜜糖麵豉汁)的搭配。本身對這個拼盤沒有太大的期望,只望過一過口癮。誰不知有驚喜!!!他們的食材可算得上是新鮮。這個生蠔更成了整個拼盤的點綴! 吃生蠔時,我淋了一點檸檬汁和沾了些少香草汁,入口竟然沒有一丁點兒腥味,反而是嫩口和新鮮的味道。再喝下一口白餐酒,自覺身在高價餐廳的感覺呢!

前菜是粟米田園沙律,味道很清新! 至於餐包,由於口感不太鬆軟,我嘗了一口也就放下了。
之後上的是餐湯: 這個粟米湯十分足料! 喝下的每一口都有嚼到粟米和火腿粒!非常可口!
一整條倉魚再加伴菜,份量很充足! 個人很欣賞他們mashed potato用的是紫薯!入口帶有薯仔甜味,非常可口!

魚肉煮得恰到好處,保持了魚肉的原汁原味。個入亦很喜歡沾上香草汁,味道酸酸甜甜的,十分開胃。
甜品: 這個士多啤梨奶凍味道有點偏甜,但口感做得恰當。若是少點甜味和多點奶味會較好。
*意外發現: 將要離開餐廳的時候,我和朋友發現了擱在一旁的水果籃! 我好奇地一問,職員告訴我這是因為他們的店主知道上班白領一族很少有進食水果的習慣,所以便特別準備了一些,好讓他們都可以隨意拿回去辦公室。我還是第一次有這種體驗! 他們的店主真的很體貼呢!這就是讀書時學過的Moment of truth!
總結: 吃了full set lunch再額外加海鮮拼盤和餐酒,平均消費只是$228! 餐廳亦不收加一服務費!重點是以這個價錢吃到這種質素的食物,已經很不錯,很實惠了!再加上就算沒有收服務費,他們的職員仍是十分有禮,這是我十分欣賞的。

同成班朋友一齊聚會,中餐人少既話難叫餸,咁一於揀食西餐啦。咁啱有同事去完呢間餐廳話環境好兼食物正一於帶埋朋友去試試啦。近年西餐廳都好興做Fushion菜,用年糕入饌一向唔係西餐所好,我地叫左碟松露煮日本年糕做頭盤,味道認真一流。年糕嘅煙韌,再加上松露嘅香味,食落別有一番風味,朋友都讚不絕口!跟住叫左個無骨黑毛豬焗飯,根本無得同平時晏晝快餐店既焗飯相比。豬肉肉質鬆軟不在話下,就算經過焗製,仍保留住豐富嘅肉汁,入口口感一流!而且醬汁恰到好處,食落絕對唔會成口油,同埋價錢都唔算話太貴同埋叫左碟蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦。意粉我自己就好鍾意食既,啲鮮蝦真係好香好入味,煎得金香得黎口感又好,而且鮮味十足,絕對唔係雪藏貨色!呢餐飯真係無令我失望,都叫做對得住個價錢啦!

一於帶埋朋友去試試啦。

無骨黑毛豬焗飯

蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦

絕對唔係雪藏貨色!

呢餐飯真係無令我失望,都叫做對得住個價錢啦!
2016-08-16
2016-09-05 152 浏览
今天下午美國的呀姨和甜宝宝及及找我吃午餐,我第一時間當夕想起在銅鑼灣的西餐大排擋,之前我最最喜歡吃的是艾廸BB鴿及黑毛豬! 但今次竟然發現更好味的燒倉魚!我們訂了十二時半,因我們3個都没吃早餐,所以餓透了,首先我們叫了兩客set Lunch !没想到加48元一位,己可以享用一個豪華的seafood platter, 看到漂亮的海鮮,有生蠔,鮑魚,大蝦,帶子的一個很豪氣的海鮮盤,樣樣也色澤鮮明,我們最愛生蠔和鮑魚真的很鮮甜,而且最重要是很新鮮,生蠔很creamy 和有口感,鮑魚很鲶也很爽口,一下子被我們吃光光了!喝完餐湯和沙律後,我當然叫了我最愛的燒橡樹果級別黑毛豬! 之前我在尖沙咀主店吃的黑毛豬很入味,今次銅鑼湾分店的黑毛豬柳也很大塊,黑毛豬很鮮也充滿着很清香的豬柳果香,是其它的餐館中不能比美的,呀姨也很 picky的,她說真的很鮮美,而且甜宝宝也吃得津津入味!但令我意料之外的主角竟然是香燒原條鮮倉魚,原來餐廳的鮮倉魚是每天新鮮限量入貨,我聽待應介紹說他們餐廳的貨都是即日運來的,才可確保客人享用得開心的!燒倉魚厚條上,燒得很香,而且時間剛剛好,肉汁嫩滑而且真的很鮮甜,加上泰式辣汁,可以

燒倉魚厚條上,燒得很香,而且時間剛剛好,肉汁嫩滑而且真的很鮮甜,加上泰式辣汁,可以說這條燒倉魚的嫰滑香味,又昇華到另外一個層次了,我和甜宝宝也把整條魚吃光光了!
最後的飲品我們叫了我的最愛Virgin Co Co, 伴着飯後的清新甜品,我覺得自己真的很開心很幸福地享用了一頓很有Heart 的午餐!
2016-08-16
位於銅鑼灣核心地區的西餐大排擋,廚師是出名外號『浪子廚師』的Eddy Chu,今日好朋友生日,所以要去享受一頓既豐富又浪漫的晚餐。硏究完餐單,精選二人晚餐$888的菜式豐富,包括了完美法國菜的五步曲。起承轉合,餐湯、豪華海鮮拼盤前菜、主菜和甜品。餐酒兩杯(+$18轉懷舊飲品,分别轉為金牛及紅豆冰)海鮮擬盤(生蠔4隻/鮑魚2隻/日本刺身帶子2隻/紐西蘭聖子刺身),鮑魚肥美鮮嫩,肉質火炆得腍且軟滑,入口爽嫩彈牙。鮮蝦大大隻,新鮮嫩口彈牙。生蠔兩款,大的是美國蠔,小的是法國珍珠蠔,大的肥美多汁,小的鮮甜香口,兩款都十分鮮嫩。黑松露蘑菇湯,香濃黑松露配碎粒蘑菇湯,味道香濃中帶出豐富的口感。黑松露年糕及燒牛脷配蜜糖芥辣,香辣芥辣特出了鮮味,而黑醋就帶出了香濃牛味,牛脷鮮嫩爽滑,入口沒油膩感。西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋,是該餐廳招牌菜之一,香濃醇厚黑毛豬肉質鮮嫩,其重點是黑毛豬的日常膳食不會有寄生蟲,可不用煮得人全熟,所以肉鮮保持鮮嫩媲美和牛口感,配以特製醬汁味道更特出。美國慢燒牛肉眼(約4成熟),慢煮是時下流行的一種烹調方法,以低温慢慢出加熱將食材煮熟,如這款菜式,看上去四成熟和保持四成熟牛肉眼的

美國慢燒牛肉眼(約4成熟),慢煮是時下流行的一種烹調方法,以低温慢慢出加熱將食材煮熟,如這款菜式,看上去四成熟和保持四成熟牛肉眼的鮮嫩口感和肉質,但實際是全熟的,令一些如我不吃生食的人也可感受到四成熟的牛肉鮮嫩味道。

是日甜品是擰檬芝士餅,清香檸檬配清淡的芝士,為今天不斷工作的味蕾做個清涼的spa,亦為今天的美食劃上一個完美的句號。
高級豐富海鮮拼盤,色香味美。
我最愛的鮑魚及鮮蝦,鮮甜美味。
香濃黑松露忌廉湯,yummy!
香濃嫩滑厚切牛舌,叫人難忘。
黑松露汁炒年糕,香軟味美。
味道濃郁肉質鮮嫩的黑毛豬柳,是該餐廳招牌菜之一。
低温慢煮的西冷牛扒,看似三成熟,實質全熟但保持三成熟的鮮味。
高級豐富海鮮拼盤,色香味美。
我最愛的鮑魚及鮮蝦,鮮甜美味。
香濃黑松露忌廉湯,yummy!
香濃嫩滑厚切牛舌,叫人難忘。
黑松露汁炒年糕,香軟味美。
味道濃郁肉質鮮嫩的黑毛豬柳,是該餐廳招牌菜之一。
  • 高級豐富海鮮拼盤
  • 色香味美。
  • 我最愛的鮑魚及鮮蝦
  • 鮮甜美味。
  • 香濃黑松露忌廉湯
  • yummy!
  • 香濃嫩滑厚切牛舌
  • 叫人難忘。
  • 黑松露汁炒年糕
  • 香軟味美。
  • 味道濃郁肉質鮮嫩的黑毛豬柳
  • 是該餐廳招牌菜之一。
  • 低温慢煮的西冷牛扒
  • 看似三成熟
  • 實質全熟但保持三成熟的鮮味。
過了6月的爆SEED工作, 當然要食返餐好來慰勞自己啦!! 用老公講, 我要食豪D食海鮮!!!!!! 佢就帶我黎CWB食飯~ "西餐大排檔", 一去到見到其中式的賀牌感覺很有趣呢!! 這間店是師傅級大廚Eddy Chu主理, 他入行超過三十年, 還曾任職多間星級酒店及高級會所的總廚喔!! 獲獎無數又有很多報章報導過添! 入到去就二話不說點了個二人餐~ 可選紅白酒, 個人覺得食海鮮配白酒最好! 海鮮拼盤!!!!!!!!! 有生蠔、鮑魚、日本帶子刺身、鮮蝦、聖子刺身!! 所以海鮮都肥美新鮮!! 生蠔 - 淡淡海水味, 好鮮好甜! 鮑魚, 鮮蝦, 聖子刺身 - 一樣非常爽口彈牙~ 日本帶子刺身 - 用小杯子盛起, 內裡有少許蜜糖芥辣汁, 味道MATCH! 本人對此海鮮拼盤非常滿意, 100分!! 黑松露蘑菇湯 香濃GAS味!! XDXD 喜歡黑松露的朋友應該都覺得這GAS味好正~~ WAKAKA~~~ 雖然份量不多, 但淡淡都是精華! 正! \ 燒牛脷配蜜糖芥辣 個人其實好怕牛脷, 因怕餐廳沒清理乾淨會有一陣牛SO味, 但西餐大排檔處理得非常好, 看上去是似牛柳~ 有香濃牛味,
過了6月的爆SEED工作, 當然要食返餐好來慰勞自己啦!!

用老公講, 我要食豪D食海鮮!!!!!!

佢就帶我黎CWB食飯~

"西餐大排檔", 一去到見到其中式的賀牌感覺很有趣呢!!

這間店是師傅級大廚Eddy Chu主理,

獲獎無數又有很多報章報導過添!

入到去就二話不說點了個二人餐~

可選紅白酒, 個人覺得食海鮮配白酒最好!

海鮮拼盤!!!!!!!!!

有生蠔、鮑魚、日本帶子刺身、鮮蝦、聖子刺身!!

所以海鮮都肥美新鮮!!

生蠔 - 淡淡海水味, 好鮮好甜!

鮑魚, 鮮蝦, 聖子刺身 - 一樣非常爽口彈牙~

本人對此海鮮拼盤非常滿意, 100分!!

黑松露蘑菇湯

WAKAKA~~~

雖然份量不多, 但淡淡都是精華! 正!

\

燒牛脷配蜜糖芥辣

個人其實好怕牛脷, 因怕餐廳沒清理乾淨會有一陣牛SO味,

但西餐大排檔處理得非常好, 看上去是似牛柳~

有香濃牛味, 而一點膻都沒有!

汁燒再加上蜜糖芥辣, 作為開胃菜剛好~~

松露煮日本年糕

日式和西式的crossover!! 非常好食~

年糕軟腍有咬口,

松露味道沒湯那麼濃郁, 用忌廉煮開, 跟年糕也很合襯!

這道菜是得獎菜式喔, 必試!

西型牙黑毛豬

烤煮黑毛豬肉條, 用上黑胡椒作主要調味已非常香口!

一條接一條停不了口呢~

伴著旁邊的甜菠蘿, 不怕肥膩喔!

檸檬智利深海鱸魚柳

這一道菜其實很超值, 因為我在銅鑼灣別的餐廳, 點一客鱸魚魚柳已經要3XX-4XX!

因為這魚是真的好貴啦~~

味道好鮮甜, 魚肉比較FIRM比較有味, 但又很不是實的的那種~

加少少鹽同胡椒就很好吃~

最後, 來一客芝士蛋糕作結~

可能之前的太豐富太美味,

這件CAKE就顯得一般了, HAHA!!!

**這一餐物有所值~~ 服務又好, 食物高質素, 推介~~!!