2017-01-30 341 浏览
Happy Friday 係每一個打工仔等待的時刻,每每想一收工就可以同朋友一齊食飯,飲返一杯將所有事都拋諸腦後,今晚就去到呢間酒吧餐廳享受一吓歡樂時光啦。餐廳分別有室外、內座位供大家選擇。特別鐘意室外環境在牆上播放懷舊影片。芝士肉醬薯條熱辣辣嘅薯條已經令你無法抗拒,加埋芝士肉醬送酒真係一流。秘制越南河內春卷春卷皮非常鬆脆且薄,咬下有飽滿嘅肉碎餡料,不留丁點油膩感覺。辦館咖哩炸雞飯咖哩香辣,配上炸雞件真係一絕,咖哩淋上炸雞時不會阻礙酥脆嘅質感,反而覺得更加惹味。Penicllin有了佳餚不能沒有美酒,辦館內有多款特色雞味酒,以中草藥調配,給你一個獨一無二感覺。熊本縣牛奶蛋糕外表平平無奇,但殺傷力驚人。蛋糕鬆軟,牛奶味突出,唔會過甜,唔錯。
餐廳分別有室外、內座位供大家選擇。
特別鐘意室外環境在牆上播放懷舊影片。
芝士肉醬薯條

熱辣辣嘅薯條已經令你無法抗拒,加埋芝士肉醬送酒真係一流。
秘制越南河內春卷

辦館咖哩炸雞

咖哩香辣,配上炸雞件真係一絕,咖哩
淋上炸雞時不會阻礙酥脆嘅質感,反而覺得更加惹味。
Penicllin

熊本縣牛奶蛋糕
2017-01-25 481 浏览
銅鑼灣是香港熱門的旅遊、購物、商業的地段,到處都是人山人海的,大廈的燈光、廣告的音效充斥著整個銅鑼灣。今日到了一間位於一座新建成大廈三樓的餐館,餐館和大廈的平台相連,平台提供了露天的空間作為座位,配合柔和的燈光下營造了一個獨立獨特而有別於街外熱鬧景象的露天空間。加上周圍用了很多植物作背景,踏入了這裡後總覺得不像銅鑼灣,正確來說是作為鬧市中的烏托邦--「辦館」。餐館是有多個國家的菜式選擇,由小食上可以看得到,有韓式的、西班牙式的、日式的、越南的和當然少不了的港式。小食點了秘制越南河內春卷、炸雞翼配韓式泡菜汁及香烤西班牙辣肉腸,秘制越南河內春卷,米皮非常香脆和薄而且不帶油膩的感覺,內裡的材料也不乾,炸的時間和火候剛剛好。炸雞翼配韓式泡菜汁,韓式炸雞普遍是用厚厚的炸粉配上甜辣醬,這道雞翼卻沒有厚厚的炸粉,再用上韓國小食必有的泡菜作醬汁,非常新奇又不減韓國的風味。香烤西班牙辣肉腸,這個不得不提是辣肉腸的皮脆得不得了,咬下去是有聲音像乳豬脆皮般,而且西班牙的辣肉腸頗辣,但亦會容易上癮不停的吃,配上芥辣後又是另一種辣感覺,喜歡辣的朋友一定要嘗試。主食有班尼迪蛋鬆餅,上菜時看到很多片帕爾馬火腿,在沒

香烤西班牙辣肉腸,這個不得不提是辣肉腸的皮脆得不得了
主食有班尼迪蛋鬆餅,上菜時看到很多片帕爾馬火腿,在沒有水果配搭下想必非常咸及重味道吧,但一試後立刻推翻了這個假想,經過烘烤的鬆餅、半熟的香滑蛋白、爆漿的蛋黃、淡淡的蛋黃醬和火腿配搭下,中和了火腿的味道,看似簡單的組合,但是是要經過每種食材的烹調和配搭下、一氣呵成才成就了成功的班尼迪蛋鬆餅。
飲品方面點了餐館特色的雞尾酒,餐館飲品單上有數款中西融和的雞尾酒,點了Ginseng Honey,是一款含有人參的酒。品嘗後一開始雞尾酒帶有一股很強的勁,但慢慢變得非常柔和順口,調酒師解釋後是加入了懧懞和蜜糖的原故,這酒的after taste很特別,因為會慢慢滲出人參片淡淡的味道,感覺很新穎亦覺得非常的突破。
甜品選了草莓味的栗子蛋糕,這款蛋糕頗特別,有普遍栗子蛋糕的口感、當中亦帶有濃濃的草莓味,兩者配搭下沒有誰蓋過誰,相反兩者的味道亦很突出,配合度意想不到高、相信是餐館背後嘗試過很多配搭後所研發的成果。

餐館營業時間到晚上12時,無論是逛街後或工作後,這裡是一個令人放鬆的地方,享受著美食美酒,好好慢活一下
,好好充電為明天再努力,這餐館這天給我一個這樣的體驗、這樣的感覺。
2017-01-19
2017-01-15 175 浏览
選了室外的座位,因為裝修很雅致,銅鑼灣的夜景也很醉人。意粉彈牙,鹹淡適宜,蝦很新鮮。蒜蓉和辣椒配搭令食慾大增。春捲鬆化香口,又一點都不油膩,同沾醬很配。咖喱味道幾獨特,雞件炸粉酥脆,肉質嫩滑多汁,基於油炸同咖喱口味頗濃,會否考慮加少量蔬菜伴碟,米飯可以煮硬一點更好?雞翼的泡菜醬很有驚喜.芝士薯條淨沾醬吃松露味都足夠茉莉茶沒有跟茶包,而且不是一壺上,其實有點小家。希望店方注意一下。
選了室外的座位,因為裝修很雅致,銅鑼灣的夜景也很醉人。
意粉彈牙,鹹淡適宜,蝦很新鮮。蒜蓉和辣椒配搭令食慾大增。
春捲鬆化香口,又一點都不油膩,同沾醬很配。
雞翼的泡菜醬很有驚喜.
芝士薯條淨沾醬吃松露味都足夠
  • 算片辣椒蝦意粉
2017-01-10 160 浏览
雖然唔係咖啡愛好者,但一直周不時試大大小小唔同類型嘅Cafe,為嘅只係尋找一個可安心帶摯友朋友傾計舒服,野食好味嘅地方~辦館實際位置比地圖上顯示易搵好多,其實就係世貿向左行小小,右手面就會有雞那咁大隻字寫住辦館(即係商場入口右手邊)。正題:👍🏻樓底夠高,環境開揚,indoor環境非常一流。👎🏻唔建議坐outdoor,景觀ok,地方好大但感覺焗促,當日若然唔夠風涼水冷就最好咪坐。重點係,侍應生嚴重短缺唔會得閒理你😞👎🏻飲品方面,既然畀得客人選擇凍檸茶,可以沖好少少嗎?從未飲過"反晒"嘅凍檸茶(一送到黎個色水已知出事)。五星係負皮星,唔好搞錯。結果味道當然又苦又澀,落雙倍糖水都冇蓋唔過。原因只有兩個----一係水吧係新手,唔知"茶膽"一定要熱水沖+完全攤凍💦,而加左冰諗住快啲整凍到個茶膽;一係佢今朝手腳慢唔夠時間做準備,所以偷雞用呢招。茶膽開衰左,當日冇論檸茶奶茶都死☠️👏🏻凍檸茶忠實fans可以試下品越越南餐廳嗰杯,係意想不到嘅有茶味之餘一啲都唔苦,好有誠意!香港買少見少喇!👍🏻好在,友人杯咖啡係👌🏻的👆🏻一送到黎就咁嘅樣,灰左食物方面,🍝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻無論係蒜蝦扁意粉或Ca

正題:
👍🏻樓底夠高,環境開揚,indoor環境非常一流。

👍🏻好在,友人杯咖啡係👌🏻的
反斗凍檸茶
👆🏻一送到黎就咁嘅樣,灰左

食物方面,🍝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
無論係蒜蝦扁意粉或Carbonara意粉都冇得彈!
意粉本身能煮到剛好,味道亦非常到位,上菜時溫度亦夠熱,所以香氣特別濃烈!(對比走高檔價嘅Simply life明顯出眾,嗰邊經常上菜時意粉只係比室溫暖小小,味道仲非常重。😵有一次食嘅蟹肉意粉好似落左幾重鹽咁!)
蒜香蝦扁意粉(微辣)
可能因為太好味又唔漏,意粉嘅份量可以大翻三份一就好喇!😋而家呢個份量男人一定唔夠食。唔知係咪午餐細份啲呢?反正叫貨翻黎嘅意粉唔值錢,我寧願佢加多$5有得加底就好喇!

賣意粉嘅地方眾多,其實我係一啲都唔介意個配菜係啲乜,但好介意蒜香意粉有冇蒜香、有冇加入微辣份量嘅指天椒🌶、配菜有冇調味同畀誠意處理過食材(最怕係大而有雪味嘅蝦🍤,有沙嘅蜆同煮至香口膠咁嘅青口)

之前一直只能喺赤柱先食至嘅蒜香藍青口扁意粉,今日終於搵至替代品喺鬧市都值得開心嘅!❤️

服務方面,侍應態度係友善,但睇得出佢地非常欠缺人手!面對住大概三十位客,只有一個新手年輕女侍應衝忙地應付廳面所有工作(知佢新手因為水吧職員提佢枱號),最慘係個場地方大,outdoor又有兩枱客,跑都唔掂!所以我會體諒佢落錯單,唔記得俾叉同double糖水我地,仲有知道我地要埋單但唔記得左。

💡可能年尾難搵人,又或者都慳成本,希望管理層正視呢個人手嚴重不足嘅問題❗️否則我諗連呢個女侍應都好快頂唔順劈炮!
因為服務不足而令至食客失去品嚐美食嘅機會太可惜喇...

2017-01-08
蒜香蝦扁意粉(微辣)
  • 蒜香意粉
  • Carbonara
家住港島區,所以平日找飲找食的都係區內,早有聽聞過辦館位於上環有分店,主打懷舊和中西共融,難得他們在銅鑼灣Tower 535開了新分店,近水樓台身為吃貨當然即刻去試試啦~中西合壁的裝修感覺上令人很舒服,辦館其實就是指以往一些賣酒、雜貨和供人打麻雀的士多,一班街坊聚首一堂。大大的一個復古招牌也實在不難認得它吧!地方寛落,桌與桌之間有足夠的距離,那就可以好好跟友人聊聊天。看到Menu上的食物發現小店加入很多創意原素,特別是他們的專調cocktail,最後也忍不住跟友人各點一杯試試看吧。熱的cocktail在香港比較少有,再加上以夏枯草為主題的更是少之又少,在台北曾試過一口氣點上幾杯中西合壁的cocktail,一直回味他們的創意至今,辦館這裡的質素又如何呢?由夏枯草、Ginger、Gin酒等等混合而成,味道確真教人感意外,甜度剛好又能喝出薑味,加上夏枯草獨有的味道,暖暖熱熱,在冬天真的忍不任多喝兩杯,幸好濃度不算太高,女生不用擔心喝醉。這個是凍的cocktail來,卻用上熱茶杯來盛著,很有趣!以紅棗加杞子的配搭,可以跟朋友chill一杯之餘又可以養生和明目,味道非常討好,女生是一定會愛上這杯
家住港島區,所以平日找飲找食的都係區內,
早有聽聞過辦館位於上環有分店,主打懷舊和中西共融,
難得他們在銅鑼灣Tower 535開了新分店,
近水樓台身為吃貨當然即刻去試試啦~
中西合壁的裝修感覺上令人很舒服,
辦館其實就是指以往一些賣酒、雜貨和供人打麻雀的士多,

一班街坊聚首一堂。
大大的一個復古招牌也實在不難認得它吧!

看到Menu上的食物發現小店加入很多創意原素,

Prunella Collins
在台北曾試過一口氣點上幾杯中西合壁的cocktail,
一直回味他們的創意至今,辦館這裡的質素又如何呢?
甜度剛好又能喝出薑味,加上夏枯草獨有的味道,暖暖熱熱,

Red Dating
這個是凍的cocktail來,卻用上熱茶杯來盛著,很有趣!

味道非常討好,女生是一定會愛上這杯cocktail的。
帕馬臣芝士松露薯條
真的覺得這裡的薯條很好吃,想重複的說好幾次~

松露香氣撲鼻,而且依附著的芝士分量絕不吝嗇。
再沾上松露醬後,更能昇華味道的層次,滿口都是芝士和松露味,

這大大的分量都只是HK$58,個人認為是必點之一來。
沙嗲安格斯牛柳撈麵
用上安格斯牛柳粒和水煮蛋,
牛柳粒的分量超多,像是高級版的沙嗲牛麵。
麵煮得剛好,吃起來很彈牙,可惜調味略咸,

如果你愛吃濃味的,這個你會認為很惹味呢~
意式芝士忌廉汁蛋醬意粉
芝士忌廉汁濃味得來又不會太膩,每一條意粉都能沾上忌廉汁,

意粉彈牙不會煮得過時,分量亦相當足。
最欣賞小店是他們弄的水煮蛋,時間控制相當好,

而且蛋漿流出來時還是暖暖熱熱的,吃起來好滋味!
可能是因為新開張,人流不算多,

坐上差不多兩小時也沒有趕客,服務態度非常好~
其實我近來已光顧了二、三次,
有一次趁著天氣不冷又不大風就坐在外面,

這種感覺太棒了!人客不多,難得在銅鑼灣有一片樂土。
加上這裡的wine一點也不貴,有區內可算得是中下價錢,
一杯house wine也只是HK$48,收工後來chill一杯實在太方便,

幾次都能keep到水準,實在值得推薦~
2016-12-29
帕馬臣芝士松露薯條
意式芝士忌廉汁蛋醬意粉
2017-01-01 174 浏览
Lof10, one of those hipster style coffee shops that are found in Sheung Wan decided to branch out and open up in Causeway Bay. But this time, instead of a small hidden coffee shop, it's now located inside Tower 533, a new massive building with a few restaurants but mostly offices. A lot more sleek and stylish than their original location.As I had never tried the Sheung Wan branch (can't help it ... way too many other coffee options when I'm in the area that distract me from this place), I decide

As I had never tried the Sheung Wan branch (can't help it ... way too many other coffee options when I'm in the area that distract me from this place), I decided to try the Causeway Bay branch as it was nearer to where I live. Arriving at lunch, it was pretty quiet. I was the only one there.

I was presented with the lunch menu. Lunch includes a coffee or tea. Menu is in English and Chinese.
As I did want actual food, I ordered a spaghetti carbonara ($68). When it arrived, it looked horrible. Wet and drenched in cream. There was a poached egg on top. The egg was perfectly poached. However, the pasta was nothing short of dreadful. Instead of the nice taste of parmesan and egg that is the essence of a carbonara, what I got was a mouthful of whipped cream. There was a lack of any sort of parmesan. This was a poorly made carbonara. Or at least made by someone who doesn't know what a carbonara really is. It's not just whipping cream and throwing it on top of pasta. This is quite possibly the worst carbonara I've ever had in Hong Kong.
The lunch set came with a coffee or tea. As the Sheung Wan branch was a coffee shop,  I was interested in their coffee. I ordered a latte. My usual coffee for trying out a new place. The coffee? Poorly made. Latte art was weak but then I consider it unimportant if it's good coffee. Unfortunately, it wasn't.  Foam was grainy and not smooth. There was far too much milk to coffee ratio, making the entire thing taste weak and milky. Thoroughly disappointed with the coffee. Is the Sheung Wan branch like this?
Disappointing coffee. Poorly made carbonara. The only redeeming factor is the service was nice. Otherwise, I really don't think I'd return again.
2016-12-05
2016-12-22 167 浏览
位於銅鑼灣的辦館,是一間咖啡店的新分店原本和媽媽去吃Omakase,不過有點事,還是沒有去到最終決定來吃咖啡店,多日沒見,一定要談天說地一下辦館新分店裝修十分漂亮,加上位於新商場,十分舒服。煙肉芝士忌廉蛋黃醬意粉$88味道可囗的意粉,值得推介推介哦芝士忌廉稠密足味,每條意粉掛滿醬汁更放上一隻水波樣的半熟蛋,切開後,濃稠蛋漿流岀,令意粉稠上加稠,濃郁漿囗,非常美味。All Day Breakfast$128全日早餐包括:薯餠,炒蛋,蕃茄豆,吐司,香腸加配煙肉$108/火腿$118/三文魚$128我和媽媽也喜歡薯餠,炸得香脆內軟,薯香四溢,值得推介炒蛋炒至粒狀,也算香滑。吐司烘得香脆,唯可預先抹上牛油,會更好吃哦蜜瓜帕爾馬火腿沙律$88每天外岀吃飯,還是要吃點蔬菜沙律菜新鮮爽脆, 帕爾馬火腿共三大件,鹹香剛好,油脂不高,不會過油膩哦雪糕三文治$68雪糕三文治是餐廳另一亮點雪糕可選抹茶/奶茶囗味三文治皮是提子紅莓曲奇,亁身煙靭,嚼勁十足的哦,抹茶雪糕苦澀甘甜,也屬不錯不錯。
位於銅鑼灣的辦館,是一間咖啡店的新分店
原本和媽媽去吃Omakase,不過有點事,還是沒有去到
最終決定來吃咖啡店,多日沒見,一定要談天說地一下
辦館新分店裝修十分漂亮,加上位於新商場,十分舒服。
煙肉芝士忌廉蛋黃醬意粉$88

味道可囗的意粉,值得推介推介哦
芝士忌廉稠密足味,每條意粉掛滿醬汁
All Day Breakfast$128

全日早餐包括:薯餠,炒蛋,蕃茄豆,吐司,香腸

加配煙肉$108/火腿$118/三文魚$128

我和媽媽也喜歡薯餠,炸得香脆內軟,薯香四溢,值得推介
蜜瓜帕爾馬火腿沙律$88

每天外岀吃飯,還是要吃點蔬菜
雪糕三文治$68

雪糕三文治是餐廳另一亮點
雪糕可選抹茶/奶茶囗味

2016-12-22 1687 浏览
世貿附近既一棟大廈剛剛開業,見咁新就入去行個圈,3/F原來有一間小餐廳(酒吧),比一個霓虹招牌吸引左入去。裡面啤酒Cocktail當然唔小得,仲好多小食。Cocktail $88以中藥去調配Cocktail絕對係將鬼佬涼茶完美演譯。以夏枯草同埋薑融合而成的Cocktail甚為少有。薑的味道突出,又會稍微感受到夏枯草的味道,叫得Cocktail,酒精絕對不是小學雞程度,加上熱飲的酒瓶酒杯,成件事都以一個中式既品酒方法去present。用中西合璧去形容就最合適不過。另一杯Cocktail揀左紅棗杞子。飲Cocktail也要保身,相信好多人都知紅棗杞子有助明目,可以舒緩女性週期性不適,以Cocktail形式更易令人接受,既能夠享受酒精,又有功效。帕馬臣芝士松露薯條 $58作為薯條的忠實粉絲,餐廳有薯條當然要試試。遠處已經聞到松露香,芝士依附在薯條上,再沾上松露醬,每一啖都可以享受到芝士和松露的味道。沙爹安格斯牛柳撈麵 $78是日常吃到的沙爹牛麵的升級版。安格斯牛柳有嚼勁,有牛香。沙爹味恰到好處,與撈麵十分配合,加上一隻溫泉蛋,令到簡單的麵都變得豐富起來。中式涼茶 - 廿四味,五花茶年中真係飲
裡面啤酒Cocktail當然唔小得,仲好多小食。

Cocktail $88
帕馬臣芝士松露薯條 $58

沙爹安格斯牛柳撈麵 $78

中式涼茶 - 廿四味,五花茶年中真係飲唔少。同樣地,我地稱為鬼佬涼茶既啤酒一樣年中飲唔少。

但我知道正真的鬼佬涼茶並非如此。

啤酒極其量都只係沒有靈魂既驅殼,要稱得上鬼佬涼茶,相信點都要有番d中國特色,而我今日終於見識到。
2016-12-20 1336 浏览
E:有個朋友,佢好喜歡香港舊日的特色,又喜歡可以舒適飲杯酒,順便感受那一個可以有回憶的香港,你覺得的可以去那裡? Y:其實上環中環那些舊店如摩囉上街就有很多個性小店,飲酒一流又有鬼佬你地溝,那些不好嗎? E:銅鑼灣呢? Y:我知道Lof 10剛剛在銅鑼灣開了,那個霓虹燈的辦館牌匾,夠照啦。 E:你去過未? Y:冇呀。 E:冇,你推薦? Y:咁一齊試下。整個happy hour 。 結果,不用半小時,EY便到了銅鑼灣新開的Lof 10。 侍應介紹了千語萬言的cocktail ,令人想起Ammo的員工對cocktail 的熟悉程度,令我們不用想便order他們的推薦。 Y: 呢杯Red Dating $88 勁似之前係Ammo個杯,中國風強的杯裡裝著是烈酒,以紅棗杞子為based夾著了Gin,用上Gordon's Gin,那味道有種古早的風味,是非常適合女仔飲的,如果杯大隻少少,多幾粒冰,那整體感覺更佳。 E: 嘩好靚呀。 杯Prunella Collins $88靜靜地放低係枱面。 Y: 夏枯草為主嘅味好特別,樣子如山草藥,你會想起Sohofama,個味濃個你杯red dating

E:銅鑼灣呢?

E:你去過未?

Y:冇呀。

E:冇,你推薦?

Y:咁一齊試下。整個happy hour 。

結果,不用半小時,EY便到了銅鑼灣新開的Lof 10。

E: 嘩好靚呀。

Y: 夏枯草為主嘅味好特別,樣子如山草藥,你會想起Sohofama,個味濃個你杯red dating 好多,不過,配左Gin後,易入口又精準,個味在口中久久不散。

E:不如食啲野,頭先剛推薦的那個安格斯沙爹牛撈出前一丁$78好似幾好,你鐘意食麵試下呀。

Y:當然好啦。

不用十分鐘便來到。

Y: 安格斯沙爹牛撈絕對對辦,粒粒安格斯沙爹牛牛味甚濃,撈麵煮得爽口,配合沙爹汁是非常野性,仲有那個流心溫泉蛋,成件事高級左好多。

E從來不喜歡公仔麵,但她也吃了不少。

我們還叫了送酒良品,帕爾馬芝士松露薯條,我們都吃得忘形。

E:平時松露味濃到有點驚,但今次薯條味道清新,可能帕爾馬芝士居功不少。

Y:咁呢間野,你覺得可以嗎?

E:會呀,好好,我會帶我朋友過黎。

當我們吃到大半的時候,我們的cocktail 飲完了,不過,我們見這裡的wine也激平,於是一人一杯,E要Sauvignon Blanc,Y要Chardonnay ,兩杯都不太差,這個價錢,地段,環境,一流。

可能剛剛開,人不多,突然E問,呢度有乜特別,我唔覺得有風味,原來才發覺辦館個排冇著燈。

於是我問那個waiter 可以讓我看看著燈後的樣子嗎,我為左佢而來。

燈開了,華麗的燈光,想起舊日辦館的可愛,現今的香港,還有多少。

我拍了張照片,記下和懷念香港。

我滴汗了,不知是因為那燈火太熱,還是因為香港變得不太香港。

隔離在看元秋在那個立法會的巧妙回應,香港,原來很可悲,我不知我的冷汗是因為燈光還是香港。

辦館

銅鑼灣謝斐道535號 Tower 535 3樓302號舖
2016-12-13
2016-12-20 960 浏览
辦館可謂香港一個特色 由五六十年代既賣酒士多 雜貨舖 全是早期的超巿面貌 現存辦館數量都唔多 只有舊區先會搵得到銅鑼灣新晉商廈落成一陣子 外表端莊吸引tower 535位處銅鑼灣心臟地帶 格調配合人流地段 似乎有看得見的新面貌會出現望住個水牌 咦!!原來都有幾多食肆開左係到 仲有間叫「辦館」so特別啵!所以就上左去望下 探索一下係咩東東先其實一上電梯就會見到佢個復古大招牌 成個大押咁牌咁 好易認 幾高收視再望下個menu 其實都係根據返香港人口味懷舊不照舊 加插左好多新派創意落去環境舒服有空間感 就揀呢到食個便飯啦吧檯同燈飾揀選都相當有心思 設計上好有「花樣年華」個種舊香港既感覺揀左比較特別既cocktail做開胃酒先 點特別法?! 中西合璧 將傳統日常配合返西方思維 即係好似香港咁囉!個人黎講 gin酒係我鍾意既烈酒類別 有一種特別既香味 易入口之如亦都同其他飲品夾得黎 今次點左呢杯係「紅棗杞子雞尾酒」因為天氣凍左 紅棗感覺溫暖滋陰 真係要補一下又要試下呢種創意好得意地 餐廳特別用左中式茶杯代替左西式既酒杯或者highball之類既器皿味道相當複雜 第一啖有強烈紅棗味然後慢慢浸出gi

銅鑼灣新晉商廈落成一陣子 外表端莊吸引

環境舒服有空間感 就揀呢到食個便飯啦
揀左比較特別既cocktail做開胃酒先

個人黎講 gin酒係我鍾意既烈酒類別

有一種特別既香味 易入口之如亦都同其他飲品夾得黎

今次點左呢杯係「紅棗杞子雞尾酒」

因為天氣凍左 紅棗感覺溫暖滋陰

點左個沙律做前菜

田園沙律感覺清新健康

用料新鮮有質素
田園沙律
青瓜 車厘茄 紅洋蔥加上沙律菜 再配埋parmesan cheese 同芥茉醬

酸酸地又不會搶過蔬菜鮮甜 食材的重要性
沙爹牛麵 我諗香港人早餐都食得多

但用上安格司牛肉黎做既沙爹牛 你又食過未?! 肉質大不同 口感都有明顯分別
牛肉片變左牛肉粒 肉味相當突出

而家佢個沙爹汁都好出色 以撈麵形式各令個汁同肉可以進一步咁比你食真啲

港式出前一丁唔講啦 就係出色囉!!

仲要加埋隻水煮蛋 benedict 令到個麵更滑更加有質感
炸雞件
炸雞

炸粉簿得黎又剛好覆蓋左件雞

唔會到有太多多餘既炸粉留低

而且雞肉腌得夠入味 肉質嫩而鮮 唔錯喎!
懷舊得黎又不失新鮮 新舊都可以並存

作為以舊香港作招來 值得再去既
2016-12-15
炸雞件
2016-12-19 814 浏览
就黎到聖誕節,黎緊會有好多party,開始要買定聖誕禮物,所以今日就出左銅鑼灣,係世貿睇完野行過隔離,見到原來以前總統商場個位原來已經變左棟高級商廈,見到外面有大大個廣告牌寫住「辦館」,橫掂諗唔到食咩,就入左去試下啦上兩條長電梯就會見到餐廳,餐廳有室內及室外,裝修中式化,空間感十足,把酒暢談呢個環境夠晒舒服由於餐廳只係開左兩個星期,暫時都無咩人知餐廳的存在,所以餐廳都無咩人,等我地黎做下小先鋒啦是夜開心星期五,岩晒飲番兩杯夏枯草Cocktail店員聽到我地想吸收酒精,就黎同我地講不如整兩杯特色cocktail俾我地試下呢杯係由夏枯草mix,base係Gin,真係夠晒創新,邊度都飲唔到,飲落甜甜地好易入口,岩晒女士們飲用紅棗杞子Cocktail呢杯一樣係用Gin做base,可能佢見我地兩個女仔,就整杯補身d既俾我地飲,紅棗杞子茶就諗得多,cocktail就真係第一次,酒味飲落比起夏枯草cocktail重,之後會有淡淡紅棗杞子after taste田園沙律沙律最緊要就係菜夠新鮮,呢碟沙律全部菜都脆卜卜,加埋芝士粉唔落沙律醬,唔會蓋過菜的鮮味,夠晒清新松露芝士薯條薯條用上白松露油,而醬就用上
是夜開心星期五,岩晒飲番兩杯
夏枯草Cocktail
紅棗杞子Cocktail
田園沙律
松露芝士薯條
薯條用上白松露油,而醬就用上黑松露,松露味逼人,一般食到既聞就香,但食落就無咩味,呢碟就色香味俱全
肉醬意粉
意粉我最留意個軟硬度,呢度煮得剛好,保持到口感之餘唔會太硬,肉醬俾得夠,令每一啖都可以沾上
安格斯沙爹牛撈出前一丁 ($78)
呢個看似簡單的菜色,其實要煮得好都唔簡單,安格斯牛肉夠淋,公仔麵無overcooked,加埋隻流心蛋同青瓜絲,誠意之作

今次黎試新餐廳,又俾我地搵到間正野新蒲點,坐得夠舒服,可以飲杯野傾下計

由於餐廳無咩客人,老細出左黎同我地傾一陣計,佢話希望可以將香港地道食物,重新包裝推出,我地試過幾款之後,食材有質素,感受到那份誠意,淨係兩杯cocktail都已經夠晒創意,佢仲話之後outdoor會請live band,氣氛一定變得更好

2016-12-16
上環的咖啡小店 - 辦館, 最近於銅鑼灣駱克道一座新落成的商業大廈內開設了分店。 裝潢風格跟上環店的簡約清新路線截然不同, 沒有了水泥牆身、通花鐵閘等文青元素, 換上是型格玩味的時尚。半開放式的環境, 深色垂直木條將內外區域劃分, 半透視的長形空間, 佔地雖不大但樓底甚高。 霓虹光管的懷舊中式招牌, 於這環境中甚為搶眼的亮點, 不禁令我想起典當的"押鋪"。 一邊是中式圖案造型的吊燈, 另一邊卻用上經典的美國圖書館檯燈, 大玩中西合壁的型格玩味。 放餐具的玻璃杯印有小店稍稍改動設計的名字, 加入8字和無限的符號, 小小細節的創意。 上環店的手沖咖啡幾乎是人人前往的必點項目, 新店除了奉行咖啡外, 還新增設了cocktail。沒錯, 文青轉行做調酒師! 而且並非一般的酒, 是中草藥加cocktail所調製的酒精飲品, 聽落很有新鮮感, 非常中西合璧的創意, 甚有特色。 Prunella Collins $88這杯乍看跟一般cocktail無異, 但原來內有乾坤。 除了可愛的紙飲筒外, 還放有一支夏枯草的真身作裝飾, 挺特別呢。 Cocktail由夏枯草、Gin酒、Home Made

Prunella Collins $88

Prunella Collins
Cocktail由夏枯草、Gin酒、Home Made Syrupy、 Berry汁、Ginger和Soda等混合而成。恰當的配搭比例下, 沒有了夏枯草的苦澀味, 甜甜的很易入口, 味道也挺不錯。夏枯草和Gin酒都有利尿作用, 對前列腺保健有幫助, 喝酒之餘也可以養生, 男士真要多喝幾杯呢!

Red Dating $88

用中式茶杯盛載的cocktail, 玩味十足。 還以為這杯cocktail是熱飲嗎, 放在手中卻原來是冰凍的。

Red Dating
這杯cocktail由自家調製的杞子糖水、 Gin酒、 檸檬汁、再加幾粒杞子紅棗點綴而成, 驟眼看與女生常飲的紅棗杞子茶賣相差不多, 但這小小的一杯, 酒精濃度較Prunella Collins為高, 像飲養身大補酒般, 感覺挺特別。

Red Dating
喝cocktail之餘也點上些食物, 而食物選擇跟上環店一樣, 依然是以輕食為主。

安格斯沙爹牛撈出前一丁 $78

一碗港式撈丁的賣相, 用上經過慢煮的安格斯牛肉, 口感竟有點像五香肉丁! 肉質腍軟嚼勁兼備, 蘸上沙爹汁令美味程度增加。

安格斯沙爹牛撈出前一丁
出前一丁煮得爽口彈牙, 沒有太糊爛, 沙爹汁份量少了點, 麵條撈勻後, 削弱了沙爹的濃味, 建議可多加一點。破開水煮蛋, 流心蛋黃一湧而出, 令麵條沾有蛋香, 稍稍彌補沙爹汁的不足。

All day breakfast - 煙三文魚 $128

除有基本的德國腸、 炒蛋、 吐司、 薯餅和沙律外, 可因應價錢而選擇煙肉、帕爾馬火腿或煙三文魚, 而我們選擇了煙三文魚。

All day breakfast - 煙三文魚
煙三文魚煙燻味道未算很濃烈, 不過質感柔軟, 魚油味頗香。炒蛋似乎有點過熟的情況, 嫩滑的質感稍稍欠奉。德國腸和薯餅都是成品, 以加有黑椒粒的德國腸, 辣辣的味道最為有驚喜。吐司烘過帶香脆, 塗上牛油也很不錯。

All day breakfast - 煙三文魚
這個定價內容未算是十分豐富, 最後回顧相片時才發現茄汁豆遺漏了。 不過邊吃早餐邊喝cocktail, 沒有多少間餐廳可找到這種瘋狂的樂趣。

擺放於玻璃展示櫃內的精緻甜品, 竟發現有懷舊甜品 - 砵仔糕! 可是我卻看上另一款。

雪糕三文治 $32

三文治是由兩塊曲奇, 奶茶雪糕和紅豆蓉組成。

雪糕三文治
雪糕有綠茶和奶茶味兩種選擇, 可惜當晚綠茶已售罄, 唯有選擇奶茶。奶茶味不是想像的奶和濃, 輕柔清淡的。軟糯而甜度適中的紅豆蓉, 味道跟奶茶雪糕不算是太合襯, 紅豆還是跟綠茶才是絕配呢, 如果換上焦糖醬, 效果可能會更好。曲奇加有提子粒, 口感鬆脆得來又煙韌的很, 與慢慢溶化的雪糕混合進食, 口感豐富。

雪糕三文治
由咖啡到中草藥cocktail, 由全日早餐到麵食, 包羅萬有的感覺非常切合“辦館”的形象。由外貌到內涵, 中西合壁的風格同出一轍, 心思的環境跟食物, 放工後來一杯也是蠻不錯的選擇。
2016-12-10 427 浏览
推介:全日早餐食個悠悠閒閒午餐餐廳入口高掛懷舊玩味招牌,影影影。環境:樓底高新裝修,位子寬敞舒適,特色燈飾佈置食品:全日早餐(基本組合:沙律菜,茄汁豆,「香滑」炒蛋,「香脆」薯餅!可拼煙三文魚 / 煙肉。唔同價錢早餐餐組合飲品: 熱少奶咖啡有拉花凍莫卡用玻璃瓶印有店名(辦館)
推介:全日早餐

食個悠悠閒閒午餐

餐廳入口高掛懷舊玩味招牌,影影影。

環境:樓底高新裝修,位子寬敞舒適,特色燈飾佈置

可拼煙三文魚 / 煙肉。唔同價錢早餐餐組合

飲品: 熱少奶咖啡有拉花
凍莫卡用玻璃瓶印有店名(辦館)
特式懷舊招輩
全日早餐
羅宋湯
熱少奶咖啡
2016-12-10
2016-12-01 513 浏览
L O F 10新開了係銅鑼灣 令不少打工仔收工多左1個好地方去hea 仲有outside坐 好天氣既時間真係好chill同舒服先飲了1杯mocha☕️咖啡奶味十足 飲完仲有朱古力味出來真係好好味 咖啡仲有少少甘味 因我從來都唔太飲有咖啡味嘅嘢 之前覺得星巴古好好飲5會去其他但越飲就越譚如水 再來1杯Green tea latte🍵味道十足不過有少少甜 如果甜道可以減返少少會相當好仲有酒飲的🍻
L O F 10新開了係銅鑼灣 令不少打工仔收工
多左1個好地方去hea 仲有outside坐 好天氣既