2023-03-25 42 浏览
去完日本耳油未盡,掛住日本食材,如果唔係朋友帶到去尖沙咀漆咸,我都唔識黎。Omakasa lunch$530 十二貫都幾幾抵食,幾百蚊都食到Omakasa,lunch幾百蚊環境仲比築地幽美,掛住日本時候去止下癮  店內只有10個座位,平日午餐時段客人不太多, 壽司師傅專心serve 我同朋友,坦白講感覺好過日本 我order 12貫廚師發辦 $530,有12件壽司、茶碗蒸、湯 同 甜品  第一道菜是蒸水蛋,入口滑仲有粒大蝦食完茶碗蒸就開始12件壽司 1. 鮮帶子上面灑上柚子皮、柚子鹽帶出鮮味2. 石鯛上面自家調配新鮮紫菜醬3. 真鯛先燒魚皮加梅子醬4. 金木鯛先燒上魚皮再加上炸京蔥絲5. 間八上面蔥蓉6. 池魚上加蔥同日本薑蓉,入口有微微麻油而且薑蓉只有香而唔辛口7. 甘蝦上面有燒過蝦頭膏,入口甘味無比8. 熟成拖羅燒過後上加washibi 菜苗,入口油香四溢9. 赤海膽入口即溶甘香無比10. 小肌肉質細嫩味道鮮美再加白昆布調味11. 右口魚非常大件,首先灸燒出油香,再包紫菜,入口油香四散,非常回味12. 干瓢卷係加了秘製的醬油處理過胡蘆瓜,進食時唔需要調味料都滋味十足 最後有湯、甜品

第一道菜是蒸水蛋,入口滑仲有粒大蝦

食完茶碗蒸就開始12件壽司

8. 熟成拖羅燒過後上加washibi 菜苗,入口油香四溢
9. 赤海膽入口即溶甘香無比
10. 小肌肉質細嫩味道鮮美再加白昆布調味

最後有湯、甜品

抹茶厌餅拼雪糕,厌餅唔會好甜,食完先食再食提子冧酒雪糕,好滿足

我個人最欣賞因係師傅小心思,食完濃味壽司甘蝦會整鹿兒島金吉仔連皮食,refresh 味雷,準備下一道壽司
🌟餐廳:遖📍地址:尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈7樓💰價位:~$400 - $800⏰營業時間:星期一至日12:00 - 22:00📱電話:9170 2433✨夜之御品書✨好友升職加薪,開心請成班朋友食omakase,今晚揀咗位於尖沙咀漆咸圍既樓上omakase隱世小店 - 「遖」,即刻介紹下比大家先~———————————————————✨前菜盛合🔸海鰻BB-細嫩幼滑既海鰻BB 入口滑順,鮮味濃郁,加入蘋果醋、紫蘇花及萬能蔥更能提鮮~🔸螢光魷魚-螢光魷魚充滿海水鮮味,搭配蛋黃味噌醬咸香味濃~🔸梅酒串茄-車厘茄以梅酒漬制,食落微微酸,梅酒味濃厚,好開胃~———————————————————✨刺身海鮮🔸北海道象拔蚌 - 入口鮮甜,肉質好爽彈,搭配柚子鹽黎食更滋味~🔸真鯛-真鯛呢款白身魚既肉質好緊緻,入口滑順鮮甜~🔸汁煮八爪魚-以木魚熬制醬汁醃漬,味道濃郁,肉質爽彈,加埋Wasabi葉一齊食,鮮味更突出~🔸栗蟹蟹肉及蟹膏-粟蟹既蟹肉及蟹膏既味道最為濃郁,夠哂新鮮鮮甜~加入青檸汁及柚子皮,食落特別清新解膩~🔸鮟鱇魚肝三文治-好有創意~師父以汁煮蘿蔔包住鮟鱇魚肝,形同三文治,食落每一啖都
🌟餐廳:遖

✨夜之御品書✨

✨前菜盛合

🔸海鰻BB

🔸螢光魷魚
-螢光魷魚充滿海水鮮味,搭配蛋黃味噌醬咸香味濃~

🔸梅酒串茄
-車厘茄以梅酒漬制,食落微微酸,梅酒味濃厚,好開胃~

刺身海鮮
🔸北海道象拔蚌
- 入口鮮甜,肉質好爽彈,搭配柚子鹽黎食更滋味~

🔸真鯛
-真鯛呢款白身魚既肉質好緊緻,入口滑順鮮甜~

🔸汁煮八爪魚

🔸栗蟹蟹肉及蟹膏

🔸鮟鱇魚肝三文治
-好有創意~師父以汁煮蘿蔔包住鮟鱇魚肝,形同三文治,食落每一啖都感受到魚肝既濃香棉滑及蘿蔔既清甜,呢個組合好出色,必試~

🔸子持魷魚
-我同朋友仔既至愛~魷魚既魚籽爆滿,口感一流~

✨手握壽司
🔸北寄貝
-北寄貝肉身大大件,夠爽彈 ~

🔸沙甸魚
-沙甸魚用醋漬方法漬制,帶點微酸更能提升魚香味道~

🔸銀鱈魚(刺身級)
-味道甘香,刺身級既銀鱈魚味道超濃郁,好正~

🔸鯖魚
-肉質厚身,以紀洲梅醬搭配更突顯濃郁魚香味~

🔸馬糞海膽
-入口超creamy而且份量十足,海水咸鮮味濃~

🔸大拖羅
-大拖羅經火灸後溢出魚油,魚脂感豐富,味道濃郁~

✨玉子燒
- 師傅準備左布丁玉子燒,質地Q彈滑身,食得好滿足~

✨魚湯
-用上是日omakase既魚肉魚骨熬制,湯底超清甜~

✨靜岡蜜瓜+蕨餅
-最後以靜岡蜜瓜+日式蕨餅作結,好滿足~
靜岡蜜瓜多汁香甜,日式蕨餅搭配自家制紅豆蓉,口感煙韌~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳採用多款日本直送新鮮時令食材,食物質素高,加上師父親切又專業~
簡約和風裝修,環境簡潔寧靜,用餐氛圍令人好舒適~值得一提,所有店員既服務都好親切及有禮,抵讚~
2023-03-24
2023-03-24 28 浏览
Omakase dinner自然係好但有時要預成晚慢慢享受先夠好今日就轉左食omakase lunch效果同樣好但時間控制就好啲食飽仲可以去行下街街~試左一間位於尖沙咀商廈嘅 遖餐廳細細大概有十個座位一列大玻璃窗午市入去陽光明媚心情大好呀!今日揀嘅係十二貫壽司嘅套餐而為我地發辦嘅係聰師傅聰師傅會先準備好所有魚料然後再逐件為我地握壽司前菜香脆鱈魚片蘸少少沙律醬食茶碗蒸相當足料有菇菌、蝦仁同小魚片⭐️彷彿魚(右下)頂上灑上檸汁同柚子鹽魚肉鮮香,結實有咬口⭐️真鯛(左下)連皮食嘅真鯛因為經過湯霜法處理所以魚皮變得柔軟易入口魚肉緊緻熟化⭐️間八(右上)味道有啲似油甘魚但少了酸味聰師傅加左梅醬帶動左魚嘅鮮味!⭐️小肌魚(左上)醋漬過嘅小肌魚感覺油脂較少,肉味更濃⭐️北海道甜蝦(右下)黏黏糯糯⭐️金目鯛(左下)炙燒過後魚油更強勁再淋上金目鯛熬嘅醬油又香又甜⭐️池魚(右上)用上薑蔥提鮮⭐️深海池魚(左上)魚味更濃重👍👍⭐️醋鯖魚(右下)頂上灑上一點彩膳胡麻添色添味呢道醋鯖魚超肥美完全顛覆晒我平時只食到乾柴鯖魚嘅感覺🤩🤩🤩🤩⭐️醬油漬右口魚邊(左下)炙燒過嘅魚邊相當肥美!👍⭐️馬糞海膽(右上)⭐️大拖羅(左上)經熟成一星
Omakase dinner自然係好
但有時要預成晚慢慢享受先夠好
今日就轉左食omakase lunch
效果同樣好
但時間控制就好啲
食飽仲可以去行下街街~

試左一間位於尖沙咀商廈嘅 遖

前菜
香脆鱈魚片
蘸少少沙律醬食

相當足料
有菇菌、蝦仁同小魚片

⭐️彷彿魚(右下)
頂上灑上檸汁同柚子鹽
魚肉鮮香,結實有咬口

⭐️真鯛(左下)
連皮食嘅真鯛
因為經過湯霜法處理
所以魚皮變得柔軟易入口
魚肉緊緻熟化

⭐️間八(右上)
味道有啲似油甘魚但少了酸味
聰師傅加左梅醬帶動左魚嘅鮮味!

⭐️小肌魚(左上)
醋漬過嘅小肌魚
感覺油脂較少,肉味更濃

⭐️北海道甜蝦(右下)
黏黏糯糯

⭐️金目鯛(左下)
炙燒過後魚油更強勁
再淋上金目鯛熬嘅醬油
又香又甜

⭐️池魚(右上)
用上薑蔥提鮮

⭐️深海池魚(左上)
魚味更濃重👍👍

⭐️醋鯖魚(右下)
頂上灑上一點彩膳胡麻
添色添味
呢道醋鯖魚超肥美
完全顛覆晒我平時只食到乾柴鯖魚嘅感覺🤩🤩🤩🤩

⭐️醬油漬右口魚邊(左下)
炙燒過嘅魚邊
相當肥美!👍

⭐️馬糞海膽(右上)

⭐️大拖羅(左上)
經熟成一星期

2023-03-19
午餐
  • 醋鯖魚
2023-03-22 22 浏览
今日又放下女兒去拍拖,當然又食日本Omakase!今次又貪新鮮,揾間少人去的上樓壽司小店。地方不容易找,幸好大廈地下入口有大大個【遖】招牌。 【遖】= あっぱれ 。意思= みごとな。感心や驚きを表す語 即驚訝意思。餐廳入口地面鋪上石板及石春,好有日本氣氛。 室內一貫日本壽司店格局,一張壽司吧枱及10個座位,沒有私人包廂。 兩名師傅可以照顧每位客人,客人跟所師傅可以交流並欣賞師傅手藝絕對是Omakase的特色。【遖】只有四款廚師發辦,午餐、晚餐各有兩款,最適合有選擇障礙的客人。兩款午餐: 壽司12貫的廚師發辦 $530、 前菜5款+壽司9貫们廚師發辦 $880。【遖】另外有三款熱食(牛、鰻魚飯)供不吃壽司刺身的客人享用。 甫坐下服務員已經呈上熱茶、小食,日本壽司店的貼心服務冇得挑剔。茶碗蒸~ 最近去壽司店食的茶碗蒸面上都有層茨汁,這個茶碗蒸是久違的味道、用料平實不花巧。帆立貝~表上灑上柚子鹽。帆立貝夠厚身,入口鮮甜、爽口,加上柚子清新,可以提升鮮味。 石鯛魚~這個白身魚魚味不太重,入口口感了彈牙鮮甜1,配上昆布可以提升魚味。真鯛魚~肉質清淡優雅中帶著細膩的油脂,加上肉質彈性十足,配上梅醬
今日又放下女兒去拍拖,當然又食日本Omakase!

茶碗蒸~
帆立貝~
帆立貝配柚子鹽
石鯛魚~
石鯛配鹽醃乾昆布
真鯛魚~
肉質清淡優雅中帶著細膩的油脂,加上肉質彈性十足,配上梅醬酸味可以提升味道。
真鯛配梅醬
深海池魚~
深海池魚肉厚,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香。師傅特別用鹽炒香的新鮮紫菜做醬放在壽司上,紫菜的咸香跟池魚味道協調。
深海池魚配紫菜醬
間八~
這個間八經過熟成處理,師傅切成兩塊薄片做成壽司。魚肉口感韌中帶有少許的脆感,肥而不膩。胡椒微辛混合了柚子蓉微酸跟間八很匹配。
間八配胡椒柚子蓉
金目鯛~
這件壽司上小碟呈上,通常做法是用火炙金目鯛表面可以迫出,師傅更上一層樓用金目鯛的魚頭魚骨熬煮成濃郁魚汁後淋上魚上,不用醬油單單放入口可以吃到魚肉的火炙香氣及油香,美味非常。
金目鯛配魚汁
鯖魚~
鯖魚魚油味重配上蔥蓉可以減少腥味
鯖魚配蔥蓉
中拖羅~
這個中拖羅經過熟成處理再火炙,熟成魚同牛一樣可以抽乾了魚肉的多餘水份令油脂濃度提高,因此魚油味道更加濃郁。火炙又可以引出魚香,滿口油香。
中拖羅
蝦配火炙蝦頭膏~
先將大蝦刴成蓉,做成波型,再在上面放上從蝦頭內的蝦膏,再用火炙迫出香氣,最後放上薑蓉去腥。非常突別的做法,蝦膏夠鹹香令蝦肉美味無比窮。
大蝦配蝦膏
穴子~
穴子賣相不是烤的通常處理方法,相反用上蒸的方法處理穴子並配上自家制穴子醬汁。這個做比起烤少了幾分焦香,但就可以突顯了鮮甜魚味,魚肉也細滑柔軟
穴子
海膽~

這個海膽份量超多選用北海道赤海膽,!海膽相當大瓣,味道鮮甜甘香,完全沒有苦澀;入口溶化後有回甘,比起平時一般吃到的日本海膽味道更濃郁。

火炙右口魚邊~

右口魚邊通常處理方法用火炙迫出油脂,醬油增強表面的焦香效果,並同時融化脂肪、引出油份。右口魚邊魚脂含量超高,火炙後入口充滿油香,但又未似とろ入口即溶;加上太大片,口感反而有點怪怪的。

乾瓢卷~
通常最後的卷物都是魚蓉,但這裡用上媽媽的味道~乾瓢卷。自家製的醃漬葫蘆瓜,味道甜甜微酸,咬落軟腍。雖然不是我杯茶,但是簡單的卷物,正好作為完結。

賣相普通以為是普通麵豉湯,慢慢品嚐就發現有魚鮮甜味。壽司店最多就係魚,用上起肉後的魚骨及魚肉熬煮作湯底,不浪費之餘又可以做到味道鮮甜的汁物。

開心果雪糕甜度恰到好處,完美的句號適中。
師傅雖然有D Cool, 但新派有創意,每款食材均會加入天然調味或自家製醬料。 另外壽司處理手法用上熟成、火炙,程序多又時間長,看到師傅的心思。壽司上的食材新鮮又豐富,這12貫壽司只需要 $530,性價比高。非常豐足的午餐。
2023-03-18
鯖魚配蔥蓉
中拖羅
大蝦配蝦膏
2023-03-20 24 浏览
如果你正在尋找一個小而精緻的Omakase餐廳,那麼這家店一定值得一試。位於尖沙咀附近的PolyU,店內只有7個座位,如果包場也不錯。午餐Omakase套餐只要$530,帶給我美食驚喜。 第一道菜是蒸水蛋,非常香菇味,比我以前吃過的日式蒸蛋味道更有層次感。 接下來的12貫手握壽司,刺身非常新鮮,刀工非常精緻,視覺效果已經吸引了我們的注意力。刺身種類頗特別,有些魚甚至是我第一次吃到。而且,配料也非常新穎,為整個餐點帶來了更多的驚喜。 帶子配柚子鹽 ( 普遍帶子是中間切開,成兩個圓形。而過個切法,很有美感,見到帶子紋路,柚子鹽帶出鮮味) 真鯛魚配昆布 仿佛魚配梅子醬 ( 我第一次吃啊!) 赤貝 (很鮮甜😍) 金目鯛配炸京蔥 ( 第一次吃炸京蔥 😋)池魚青蔥蓉 拖羅 (熟成一星期的拖羅特別濃郁) 牡丹蝦配蝦膏 (😍😍煎香的濃郁蝦膏放在牡丹蝦刺身上,蝦膏很多,好像把蝦頭的膏都一起煎) 北海道海膽( 很多片海膽哦濃郁的海膽味)海鰻 小肌 (魚味重的刺身,第1次吃)靖魚昆布手卷平飄壽司 ( 屬於葫蘆瓜,日本傳統小食, 甜甜的) 最後,我們品嚐了開心果和Rum酒雪糕。 這家餐廳值得一試,他們的刺身和

接下來的12貫手握壽司刺身非常新鮮,刀工非常精緻,視覺效果已經吸引了我們的注意力。刺身種類頗特別,有些魚甚至是我第一次吃到。而且,配料也非常新穎,為整個餐點帶來了更多的驚喜。

真鯛魚配昆布

仿佛魚配梅子醬 ( 我第一次吃啊!)

赤貝 (很鮮甜😍)

金目鯛配炸京蔥 ( 第一次吃炸京蔥 😋)

池魚青蔥蓉

拖羅 (熟成一星期的拖羅特別濃郁)

北海道海膽( 很多片海膽哦
濃郁的海膽味)

海鰻

小肌 (魚味重的刺身,第1次吃

靖魚昆布手卷

平飄壽司 ( 屬於葫蘆瓜,日本傳統小食, 甜甜的)

最後,我們品嚐了開心果和Rum酒雪糕。

這家餐廳值得一試,他們的刺身和服務都不錯。
2023-03-20 270 浏览
早陣子去過尖沙咀漆咸圍的某間隱世壽司小店,雖然遠離中環、銅鑼灣及尖沙咀等等中高級鮨店集中地,估唔到有意料之外的驚喜。食過翻尋味,早幾日上網搜尋,睇睇還有沒有其他隱世鮨店等待發掘 ⋯⋯ 又被小編發現了一間開業一年左右的樓上鋪鮨店,一於訂位試試,睇吓有冇驚喜。於是,今個週末來到【遖】。地址是漆咸道南,但大廈入口其實在漆咸圍。由於並非銀座式綜合飲食娛樂大廈,外牆沒有大型廣告燈箱,如果唔係大廈地下大堂入口右邊有一個【遖】招牌,真係好容易走漏眼。電梯門一打開,就見到餐廳招牌。餐廳入口只有簡單裝飾,小玄關地面鋪上石板及石春,模仿日式古宅庭園入口。只有一張壽司吧枱及10個座位,沒有私人包廂。由於星期六午餐時段客人不太多,吧枱後有兩位壽司師傅,加上一位侍應招呼客人已綽綽有餘。壽司吧後面的食材準備區放了兩大樽梅酒,原來係師傅自家浸泡的日本梅威士忌 ⋯⋯ 唔知道有沒有用埋日本釀造威士忌,炮制一瓶真真正正「全日本梅泡威士忌」。餐牌設計簡單,只有四款廚師發辦。午餐有兩款,分別係全壽司及刺身加壽司;揀了壽司12貫廚師發辦($530)。其實,【遖】還有三款隱藏餐單,但師傅不會刻意推介;因為只是用來招呼少部份不吃壽
餐牌設計簡單,只有四款廚師發辦。午餐有兩款,分別係全壽司刺身壽司;揀了壽司12貫廚師發辦($530)。其實,【遖】還有三款隱藏餐單,但師傅不會刻意推介;因為只是用來招呼少部份不吃壽司刺身的客人同行朋友或小朋友。
廚師發辦的刺身 / 壽司食材天天不同,師傅會同供應商溝通,保證每日用優質 / 時令食材奉客。小編用餐當日,就因為貨源唔靚而沒有鮪赤身。食材靚之餘,師傅手法偏向新派,每款食材均會加入一些天然調味,而並非傳統單調的醬油 - 12貫壽司有12味!但對於食材的處理手法仍然尊重傳統,熟成、刀功等等,一絲不苟。
茶碗蒸。 配料有幾條本菇及一大粒蝦肉,但就欠缺了一粒銀杏。鰹魚高湯味底合格,稍嫌蒸蛋未夠滑溜。
帆立貝配柚子鹽。 選用了 L級帆立貝,鮮甜、軟綿、爽滑,加上柚子清新菓香,提升貝類鮮味。
帆立貝
石鯛配鹽醃乾昆布。 醬油以外,加上鹽醃乾昆布碎作調味;石鯛味淡,昆布藻香正好彌補魚味的不足。肉質少許爽韌,口感清爽。
石鯛
真鯛配梅醬。切成兩塊薄片,入口爽滑清甜;真鯛油脂少,配梅醬夠獨特。
真鯛
深海池魚配紫菜醬。 入口軟腍、魚油甘香。稍為輕輕火炙魚肉表面引出魚油,更添油香。特別調配了用鹽炒香的新鮮紫菜碎成為紫菜醬,紫菜的爽滑及海水鹹香同深海池魚的魚油很協調,提升味道。
深海池魚
間八配胡椒柚子蓉。 與鰤魚同科,師傅採用了處理真鯛的相同手法,切成兩塊薄片揑成壽司;同樣處理手法卻有不同效果,突顯師傅技巧。經過3日熟成的間八,入口軟綿、油脂豐富,切成薄片滲出更多魚油香氣。胡椒微辛,混合了柚子菓肉果汁的微酸及清香,同間八的魚油香很匹配。
間八
金目鯛配魚汁。 用火炙金目鯛引出濃香魚油本來已經係非常好的處理方法,竟然還可以進一步提升味道。用金目鯛的魚頭魚骨熬煮成濃郁魚汁,在魚肉表面淋上少許調味,完全不用醬油 ⋯⋯ 味道驚為天人,吃到魚肉的火炙香氣、油香、爽滑之外,還滲出少少魚湯鮮甜,比起傳統醬油配搭更美味。這種手法令人想起鰻魚或穴子醬汁,估唔到有異曲同工之妙。
金目鯛
鯖配蔥蓉。 鯖屬光皮魚科,魚油味重、卻更加突顯鮮味;未必人人接受,但偏重口味正是其特色。配蔥蓉去腥(重魚油味)係普遍處理手法。
中とろ配醬油。 食壽司怎能缺少鮪,經過7日熟成的中とろ抽乾了魚肉的多餘水份,油脂濃度變得更高,魚油味道更濃郁。熟成處理後的中とろ最佳品嚐方法是火炙,引出香氣之餘,又有魚肉滑溜口感;魚脂在口腔內慢慢溶化,滿口油香。
中とろ
甘蝦配火炙蝦頭膏。 放棄傳統手法,先將大甜蝦刴成蓉,揑成波子壽司;再在上面放上從蝦頭吱出來的蝦膏,並用火炙熟帶出香氣。蝦膏鹹香配甜度高的蝦肉美味無窮。
甘蝦
白蒸穴子配醬汁。 穴子較河鰻肉質細滑,小編認為更加適合做壽司。坊間大部份鮨店的穴子壽司都是火烤,今次就是較為罕有的白蒸穴子。客人落單後,才將日本進口的起肉去骨生穴子蒸熟;然後再挑走殘餘碎骨,最後揑成壽司。配上自家制穴子醬汁,味道鮮濃。魚肉比起火烤穴子少了幾分焦香,但就突顯了鮮甜魚味,魚肉質感也更細滑柔軟。
白蒸穴子
海膽。 選用北海道赤海膽,份量超多!顏色偏深的赤海膽相當大瓣,味道鮮甜甘香,完全沒有苦澀;入口溶化後有回甘,比起平時一般吃到的日本海膽味道更濃郁。
北海道赤海膽
北海道赤海膽
見到牆上掛了10多個海膽木盒,盒面印有水產商號圖籤,亦標註了編號。一問之下,果然並非廚師發辦的普通海膽;原來是熟客特別要求師傅直接向日本名牌水產商號競標回來的頂級海膽!日本水產商號每日處理大量海膽,會篩選質素最佳出品用精製木盒包裝,並附以編號。《序號 01》當然就係最頂級海膽,師傅透露用了 HK$11,000 才成功競投!原來靚海膽也要投標,有點似日本頂級吞拿魚批發商在日本漁市場競投最靚吞拿魚的情況 ⋯⋯ 又增長了知識!
火炙右口魚邊。 先用醬油稍為浸泡,借火炙醬油增強表面的焦香效果,並同時融化脂肪、引出油份。右口魚邊魚脂含量超高,火炙後入口仍然滑嘟嘟,但又未似とろ入口即溶;加上太大片,口感反而有點怪怪的。
火炙右口魚邊
乾瓢卷。 醬油醃葫蘆瓜(乾瓢)係日本家庭非常普遍的佐飯小菜;鮨店的大師傅當然不會採用現成來貨,並有自家獨特方法醃漬葫蘆瓜。一件簡單的乾瓢卷正可以顯示師傅功桇:重點不在於食材質素,而係醃漬技巧(烹調手藝)。味道鹹香、微酸,咬落軟腍中夾雜爽脆口感;這兩件簡單而美味的卷物,就好似燦爛歸於平淡,正好作為一頓豐盛壽司的完結。
乾瓢卷
熱湯。 以為清湯沒有味道,竟然有濃淡適度的魚鮮甜味。每日用刺身起肉後的魚骨及魚肉零碎部位熬煮作湯底,難怪味道鮮甜;用味噌添加鹹香後,比起一般單調的味噌湯好味得多。如果可以稍為減少表面的那層魚油,這碗魚鮮味噌湯會更加完美。
魚鮮味噌湯
甜品開心果雪糕甜度適中,又有少許開心果蓉,只嫌開心果香味一般。
甜品 - 開心果雪糕
壽司食材新鮮,款式多元化。小店又只有10個座位,可以保證對客人的服務質素。加上定價較遊客旺區的鮨店吸引,12貫壽司只需要 $530 ⋯⋯ 性價比夠高,鍾意食壽司嘅話,一定要試試,享受一次心滿意足的體驗。
2023-03-17
2023-03-11 21 浏览
假日lunch係尖沙咀搵到間有得食Omakase嘅日本餐廳,裝修簡潔,環境寧靜。✨壽司十二貫✨前菜:蝦湯茶碗蒸帶子 - 灑上柚子鹽、檸檬汁,好fresh 好開胃眼仁奈 - 肉質鮮味濃郁真鯛 - 口感柔軟,味道清新深海池魚 - 燒過好香,肉質鮮嫩,口感彈牙,且油脂含量低,唔會令人覺得油膩伊佐木魚 - 搭配梅子醬酸酸地,魚嘅鮮味更加突出小肌魚 - 肉質鮮美,口感細嫩,魚同飯中間灑上海苔粉,口感獨特北寄貝 - 口感爽脆,味道鮮甜熟成6日嘅toro - 油香味超濃,入口即溶甘蝦配蝦膏mousse - 甘蝦鮮美彈牙,搭配鮮味十足嘅蝦膏將口感昇華到另一個層次海膽,鮮美濃郁,口感滑嫩鯖魚卷 - 燒過之後油脂好豐富,好滑嫩Toro蓉卷 - 加咗一啲特別嘅材料,如柚子皮、山葵等,增添其口感熱湯 好清甜,有日本草菇同豆腐粒甜品:冧酒提子雪糕、抹茶蕨餅師傅設計每一款壽司都好用心,會根據不同魚種,調整醋飯嘅味道、搭配唔同嘅醬料,嚟突顯出每一種魚嘅獨特風味同口感。$500係尖沙咀食到一餐omakase嚟講,真係性價比高👍🏻好值得一試

壽司十二貫✨
前菜:蝦湯茶碗蒸
帶子 - 灑上柚子鹽、檸檬汁,好fresh 好開胃
眼仁奈 - 肉質鮮味濃郁
真鯛 - 口感柔軟,味道清新
伊佐木魚 - 搭配梅子醬酸酸地,魚嘅鮮味更加突出
北寄貝 - 口感爽脆,味道鮮甜
熟成6日嘅toro - 油香味超濃,入口即溶
海膽,鮮美濃郁,口感滑嫩
鯖魚卷 - 燒過之後油脂好豐富,好滑嫩

熱湯 好清甜,有日本草菇同豆腐粒
甜品:冧酒提子雪糕、抹茶蕨餅

2023-03-11 76 浏览
星期六晏晝行尖沙咀經過一間之前無為意過既日本餐廳,見到午餐價錢$530一位,呢個價錢食到omakase絕對抵玩,同女朋友就決定入去試試佢。1. 帶子 - 配上柚子鹽,好fresh同開胃,做第一道菜十分適合2. 眼仁奈 - 肉質厚實,魚味濃厚鮮甜3. 真鯛 - 魚肉一咬即開,魚皮都有好重嘅魚香4. 深海池魚 - 好濃厚既油香,停留喺口入面久久未散5. 伊佐木魚 - 配上梅醬酸酸地,十分適合安排喺深海池魚後面,令人再一次開胃。魚皮燒得好香,加上炙燒後逼出魚油嘅魚肉,暫時來講係我認為味道最有層次嘅一件壽司6. 金目鯛 - 應該大家對佢都唔陌生,肉質嫩滑,燒魚皮好香口7. 小肌 - 出乎意料地完全唔覺腥,好鮮好滑,配以海苔粉令味道層次昇華8. 赤貝 - 超爽口完全唔韌,顏色鮮艷令人食慾一振9. 熟成6日toro - 因為經過熟成所以完全無筋!油香味超濃,入口即溶,係今日我最喜歡嘅壽司之一10. 甘蝦配蝦膏Mousse - 第一口先品嚐蝦膏mousse,鮮甜到以為係龍蝦膏,口感又滑又蓬鬆,十分impressed! 甘蝦當然夠新鮮,配埋蝦膏mousse一齊食,原來細細地一隻蝦都可以玩到咁既層次11

2. 眼仁奈 - 肉質厚實,魚味濃厚鮮甜

3. 真鯛 - 魚肉一咬即開,魚皮都有好重嘅魚香

4. 深海池魚 - 好濃厚既油香,停留喺口入面久久未散

8. 赤貝 - 超爽口完全唔韌,顏色鮮艷令人食慾一振

11. 海膽 - 睇相已經知道係爆多多到滿瀉,海膽味濃香鮮甜,有淡淡海水味,齒頰留香

12. 青魚 - 燒到好香,係今日油脂最重嘅一件壽司,無誇張直頭可以「飲 」左件魚肉

(OpenRice 最多upload 12張相🥲)

13. Toro蓉卷 - 外面嘅紫菜香脆,入面有toro蓉同柚子絲,口感豐富,外脆內軟

甜品每人都有兩款:
1. 冧酒提子雪糕 - 奶香味重,酒味恰到好處

2. 綠茶蕨餅 - 唔重口味亦唔痴口,作為最後嘅結束感覺好完滿
2023-03-11
2023-03-05 36 浏览
3/3晚同閨蜜一行十人再次黎呢間我最近一年食過性價比最高嘅Omakase, 食材新鮮🦪啲海膽真係鮮甜到入心😋今次我好想講呢度嘅專業服務👩🏻👱🏻‍♂️話說當晚因大班朋友在場超high, 不知不覺間飲多了sake, 有點兒醉了😵‍💫人是飄著回家後、閨蜜whatapps 查看我回家了沒有時發現有一個不太熟悉的電話號碼打過俾我🤔回電後原來是餐廳經理Kammy查看我是否己到家、好點嗎😘so sweet 🥰好感動👍🏻第一次遇上咁正、咁貼心嘅服務👍🏻👍🏻俾10000個讚👍🏻Love u all❤️❤️有咁好嘅服務加埋咁好手勢嘅梁師傅、一個咁正宗嘅omakase都不用$1700蚊(不包飲品)你重要諗🤔😋最後我想講唔係一定要日本師傅才叫正宗😅這些只是多收你一倍價錢的借口🤣梁師傅跟小徒兒會很耐心及細心地為你講解每一道菜、咁當然最緊要就係啲味道同賣相都一流👍🏻唔去試吓係你哋嘅損失囉

2023-02-06 317 浏览
早排朋友介紹咗間話性價比高既餐廳,今日終於有時間去打卡加share比大家今日天氣超凍 坐低之後有條暖毛巾抹抹手,再開始上前菜小食 - 烤魚乾,睇落差同餅乾無分別,仲暖暖地,食落香脆而且好濃魚味,跟住一齊上枱嘅日式燉蛋,料就唔算太多有茹、蝦,不過用咗龍蝦湯整,超!香!呀!我地發現廚師會幫每款壽司配搭合適而獨特嘅醬料同埋處理方法,所以每款壽司食物都有自己的特色,將鮮味發揮得淋漓盡致1. 日本帶子加上柚子鹽,陣陣鮮味勁清新口感嘅配搭2. 新鮮金目鯛,加上炸蔥絲同特製鯛魚豉油,魚肉有口感 配合上特製豉油,味道一流3. 活赤貝壽司加青檸汁, 爽口嘅赤貝帶微酸, 鮮味更上一層樓4. 剝皮魚抹上剝皮魚肝汁,將本身比較淡味嘅剝皮魚帶出剝皮魚獨特既味道5. 白昆布包白蝦仔(白蝦仔2~3cm長), 多種口感多種味道一次過喺個口度出來6. 深水池魚配新鮮紫菜醬7. 鰤魚壽司有三片鰤魚係上面8. 新鮮池魚仔壽司9. 拖羅,熟成一星期,火炙,入口即溶10. 甘蝦壽司配上燒過既蝦膏, 蝦味濃郁手卷方面有1. 海膽手卷,勁鮮勁好味2. 火炙左口魚,夾層天婦羅,2種口感3. 拖羅蓉手卷中間配有柚子等,真係每一啖都有驚

1. 日本帶子加上柚子鹽,陣陣鮮味勁清新口感嘅配搭

手卷方面有
1. 海膽手卷,勁鮮勁好味
2. 火炙左口魚,夾層天婦羅,2種口感
3. 拖羅蓉手卷中間配有柚子等,真係每一啖都有驚喜

最後仲有麵豉湯,甜品可以揀柚子雪芭or開心果雪糕
依餐真係今年食過最正既omakase,好值得encore

2023-01-12
午餐
2023-01-20 216 浏览
早排去沖繩又唔係好識搵就無食到omakase 加上鍾意食日本野既屋企人無份去, 咁返到黎香港就要補數帶返佢地去食好野 搵到呢間新開既omakase💛係尖沙咀, 原來係同尖沙咀同荃灣「鮨一」既同一個集團. lunch價錢超值, $300起跳!壽司八貫同十二貫已經係omakase形式上, 廚師發辦就會又有壽司又有刺身咁多d款式. 我地試左十二貫 ($480) 已經覺得好豐富點完餐後店員好快就放低小食同茶碗蒸. 今日既小食係烤鱈魚脆片, 脆口到好似梳打餅咁, 鹹香味再蘸七味粉沙律醬真係好快食哂茶碗蒸就夠哂熱辣, 蛋超級滑溜又唔會過於水汪汪, 入面有本菇同香菜調味, 蛋底仲有好爽口既海老汁煮八爪魚係一盒用濃郁甜醬油醃左好耐既八爪魚腳同1d都無渣既大根, 非常入味, 加埋微辛既山椒葉同埋一滴柚子胡椒點綴, 更襯托出主角既甜呢度坐位好少, 對住吧枱坐既空間感仲好大, 可以睇住師傅做既每一個程序, 手藝刀功利落, 絕對係賞心悅目 用料上乘新鮮, 不時不食呢d已經不在話下. 最吸引我既係呢度既調味配料非常精湛講究, 例如深海池魚就配新鮮紫菜醬, 梭子魚就配梅子醬; 剝皮魚就用埋佢既魚肝整醬塗上面, 仲
早排去沖繩又唔係好識搵就無食到omakase

壽司十二貫

汁煮八爪魚
用料上乘新鮮, 不時不食呢d已經不在話下. 最吸引我既係呢度既調味配料非常精湛講究, 例如深海池魚就配新鮮紫菜醬, 梭子魚就配梅子醬; 剝皮魚就用埋佢既魚肝整醬塗上面, 仲有甘蝦上面放既蝦頭膏都要好講究咁用火槍分開燒香, 好似食哂成種海鮮既鮮味而口感同味道既層次再昇華
呢度既壽司全部都係用赤醋飯架
非常厚身既日本鮮帶子配清新既柚子皮同柚子鹽, 當一向出名鮮甜既帶子已經被放係第一道壽司, 就知道後面既魚有幾勁
日本鮮帶子
軟腍既剝皮魚係白身魚黎講係好鮮味, 配返剝皮魚自己既魚肝醬, 味道更濃郁
剝皮魚
真鯛都係偏腍身既, 配鹹鮮味既鱈魚籽即刻昇華
真鯛
師傅用火槍輕輕燒一燒魚尾至黑金色帶焦香, 梭子魚肉質實少少但紋理豐富, 醬油同梅子醬輕易滲入魚身
梭子魚
活北寄貝同樣用火槍輕輕火炙, 鮮味同爽口程度完全同連鎖店無得比, 簡單配青檸汁已經可以提鮮
活北寄貝
深海池魚係我呢餐最鍾意既壽司
係腍滑同爽脆既平衡, 最緊要係有新鮮魚生既黏性, 配醋漬新鮮紫菜醬超適合, 酸味再將池魚味道提鮮
深海池魚
黑鱸就用火槍燒香一邊, 更加脆口. 配柚子胡椒既微辛, 就算食左咁多道生魚片都唔會覺得腥
黑鱸
池魚仔比深海池魚既味道更濃, 所以就配微辣得黎清口腔既薑蓉, 無咁刺激
池魚仔
甘蝦非常之爽脆甘甜, 師傅仲將蝦頭膏用火槍猛烈地燒香至實淨

呢個甘蝦兩食既鮮味同口感都係雙重享受
甘蝦
拖羅鮮味就不在話下, 呢隻雖然唔多雪花, 反而就無左果種油膩感, 而係可以實實在在地食真d吞拿魚既肉味
拖羅
鰤魚係比較濃味又實淨既魚, 配超級香既白松露醬個味更加濃烈
鰤魚
拖羅魚蓉手卷係師傅係你面前將拖羅魚肉剁碎, 唔似得出面連鎖店可能會用到魚頭魚尾, 完全係信心保證
加左脆米係面個口感更豐富
赤海膽個鮮甜味真心不得了
口感仲要好綿滑creamy, 真係oi-shi!!!
赤海膽
海綿蛋係用魚肉同蝦肉整成, 成舊海綿蛋糕咁既樣但係鹹鹹鮮鮮咁幾特別, 師傅仲會係上面淋上日本花蜜, 味道好特意

海綿蛋
食完咁多凍野, 飲返碗麵豉湯暖下胃, 有豆腐同海帶食下, 最緊要係唔會太鹹
吸物
最後甜品有三款口味既雪糕揀, 我地要左紅茶雪糕同柚子雪芭
前者茶味濃得黎有奶香, 後者就酸酸甜甜好開胃解膩又唔會過於冰感, 為呢頓omakase畫上一個完滿既句號

甜品
除左師傅手勢好, 詳細解釋食材得黎又會比空間客人食同傾計之外, 其他店員既態度同服務都係一流, 加熱茶同收碟完全唔駛客人提出就會自動做, 非常利落. 加上環境坐得舒服, 好似鬧市既綠洲咁, 絕對係慶祝既好地方

壽司十二貫
甜品
  • 廚師發辦
  • Omakase
2023-01-20 143 浏览
朋友相約歲晚食好些,但覺得過年時一定會多食,所以今次的著眼點是質素。我們到訪的是漆咸道南一間樓上的日式料理,窗口對正科學館。店內以新派日式裝潢,給人整潔舒服的感覺。我們避開了最旺時段,可以慢慢享用精緻的美食。我們各要了壽司十二貫,中午是$480,已經十分豐富,而且是omakase。我們坐在吧枱旁,全程看著廚師為我們製作,並且逐款給我們介紹款式,製作及配置調味料,手功精緻細膩,每件刺身都𠝹了很多紋。廚師給我們發辦的壽司十二貫,計有剝皮魚、真鯛、梭子魚、活北寄貝、深海池魚、黑鱸、池魚仔、甘蝦、拖羅、鰤魚、拖羅魚蓉手卷及赤海膽手卷。另外還有前菜的日本鮮帶子及汁煮八爪魚、茶碗蒸及烤鱈魚脆脆片、海綿蛋、吸物是麵豉湯及甜品的柚子雪芭等。除了用豐富來形容之外,廚師的細心安排,精緻的廚藝,配以新鮮的食材與各種不同的醬料,使我們邊食邊相互報以滿足及欣賞的微笑。先上的是茶碗蒸,蛋蒸得火候剛好,保持嫩滑。蛋漿濃稠適中,內有蝦及菇。烤鱈魚脆脆片香脆好味,佐以七味子沙律醬。繼而時前菜的日本鮮帶子,配以柚子皮及柚子鹽,更能襯托出味鮮肉滑。還有汁煮八爪魚,十分腍滑入味,上面的山椒葉添上微辣及香味。剝皮魚壽司還配上以

廚師給我們發辦的壽司十二貫,計有剝皮魚真鯛梭子魚活北寄貝深海池魚黑鱸池魚仔甘蝦拖羅鰤魚拖羅魚蓉手卷赤海膽手卷。另外還有前菜的日本鮮帶子汁煮八爪魚茶碗蒸烤鱈魚脆脆片海綿蛋、吸物是麵豉湯甜品柚子雪芭等。除了用豐富來形容之外,廚師的細心安排,精緻的廚藝,配以新鮮的食材與各種不同的醬料,使我們邊食邊相互報以滿足及欣賞的微笑。

茶碗蒸

烤鱈魚脆脆片香脆好味,佐以七味子沙律醬。
烤鱈魚脆脆片

日本鮮帶子

還有汁煮八爪魚,十分腍滑入味,上面的山椒葉添上微辣及香味。
汁煮八爪魚

剝皮魚壽司還配上以剝皮魚肝做成的醬,更加鮮味,壽司是用赤醋飯做成的。
剝皮魚壽司

真鯛壽司嫩滑鮮甜,上面還放了好些鱈魚子。
真鯛壽司

梭子魚壽司配以梅子醬,用火炙使鮮味帶有些焦香。
梭子魚壽司

活北寄貝壽司則加了青檸檬汁再用火炙,更加爽脆。
活北寄貝壽司

深海池魚壽司鮮味無比,上面放了新鮮的紫菜醬,甜味中帶點醋意。
深海池魚壽司

黑鱸壽司亦未遑多讓,加了柚子胡椒來火炙,味道更出。
黑鱸壽司

池魚仔壽司配以薑蓉,味濃肉爽,與先前的深海池魚又各有特色。
池魚仔壽司

甘蝦壽司將蝦頭羔經火炙後放在上面,同樣是蝦味但卻極致了很多。
甘蝦壽司

拖羅壽司的海魚味濃,向來都是刺身的上品。
拖羅壽司

鰤魚壽司平常較少遇上,配上白松露又香氣逼人。
鰤魚壽司

拖羅魚蓉手卷紫菜香脆,魚蓉鮮甜,裡面有些脆米,食來更加有趣。

拖羅魚蓉手卷

赤海膽手卷的海膽十分鮮美,另人垂涎欲滴,不能不讚嘆大自然的美好。
赤海膽手卷

海綿蛋以蛋糕的型式上來,但卻有點鹹味,原來裡面有些用魚肉做成蝦肉模樣,上面卻又放了些日本花蜜,甜中有鹹,鹹中又帶點甜。

海綿蛋

吸物是麵豉湯,味道與濃稠度調校得剛好。

麵豉湯

最後甜品柚子雪芭和朋友的朱古力雪糕
朱古力雪糕和柚子雪芭

廚師的廚藝一流,又善於以食材本身做成醬料,以另一形式去襯托出主材料的味道,如剝皮魚肝醬及蝦頭羔等。

非常滿足及滿意的一餐以告別虎年,同祝明年會更好!
烤鱈魚脆脆片
鰤魚壽司
赤海膽手卷
麵豉湯
2023-01-15 105 浏览
又係幾新嘅omakase餐廳,聽朋友介紹去,個晚食飯仲見到前港姐亞軍,我估水準應該唔會太差掛。我哋兩個人試左兩個唔同嘅組合,都係$1300,當然食物無志咁平,但係我覺得尖沙咀上樓嘅omakase店,呢個價合格啦,如果你覺得好,佢都有貴嘅餐食。當晚食左前菜同刺身,壽司都多樣化,如果你對呢樣野唔高要求,唔係要食Mori雲隱龍師傅等等,呢間無乜問題,係幾好嘅daily food,唔通餐餐Mori雲隱龍師傅咩。水雲海膽豆腐八爪魚長崎真蠔真鯛 包海膽剝皮魚加肝醬白象拔蚌燒拖羅,海膽蛋黃醬太刀魚 赤麵豉醬金目鯛虎山灣白蝦兵庫縣寒鰤拖羅,熟成一星期赤鯥梅醬銀鱈魚北海道馬糞海膽當中最愛兵庫縣寒鰤嘅濃烈同燒拖羅加海膽蛋黃醬嘅調味,仲有煎白子都真係幾出色,幾特別,然後件海膽真係好高好大,尾聲嘅蒸蛋都算好食。有興趣可以訂,不過又係個句,位唔多。

當晚食左前菜同刺身壽司都多樣化,如果你對呢樣野唔高要求,唔係要食Mori雲隱龍師傅等等,呢間無乜問題,係幾好嘅daily food,唔通餐餐Mori雲隱龍師傅咩。

水雲
拖羅,熟成一星期
赤鯥梅醬
銀鱈魚
北海道馬糞海膽

有興趣可以訂,不過又係個句,位唔多。
2023-01-14 81 浏览
已經好期待食2次嘅Lunch Omakase 設計好簡單好舒服嘅環境揀左壽司十二貫 $450絕對係驚喜之選一開始有鱈魚干茶碗蒸個茶碗蒸好熱好滑 安鱇魚肝勁好食 一啲腥味都冇1.剝皮魚 + 肝醬2. 九繪魚3.赤貝4. 金目鯛 炸過嘅乾蔥絲 金目鯛個頭做汁5. 日本鮮帶子+柚子 昆布鹽6. 梳子魚 梅醬7.深海池魚8. 超拖羅9. 鰤魚+ 柚子糊椒10. 醬油漬赤身11. 平川海膽12.左口魚邊手卷13.拖羅手卷由淡味魚開始到濃味 師傅都幾細心 每一件壽司都有唔同嘅配搭將鮮味帶出黎尤其左口魚邊手卷 燒到啲魚油出晒黎魚身好厚 簡直係encore精選炸白子師傅問我食唔食白子估唔到整左個炸白子我食好正 外脆內軟 冧酒提子雪糕 最好嘅ending Lunch 黎講 我絕對覺得性價比好高味蕾同眼球都好滿足食材好新鮮 師傅嘅手勢同上壽司嘅節奏掌握得好好應該好快會再食下一次
已經好期待食2次嘅Lunch Omakase

味蕾同眼球都好滿足
食材好新鮮 師傅嘅手勢同上壽司嘅節奏掌握得好好
應該好快會再食下一次
2023-01-13 42 浏览
今日嘅lunch book咗位於尖沙咀嘅遖,食得omakase有時就係唔想諗,等廚師可以攞嗰日最靚嘅同最新鮮嘅魚俾我哋食!喺講嘢食之前,想先講一講個環境,喺行入餐廳嘅時候已經發現佢嘅裝修落咗唔少心思,而且採光十足,俾人一種好舒服嘅感覺。坐低之後,我哋分別都點咗壽司十二貫,前菜方面蝦湯茶碗蒸好滑,而個魚乾都唔錯,加埋個蒸煮八爪魚真係一個好開始👍🏻之後就開始主菜,壽司十二貫!聽師傅講,每一日嘅十二貫都會有唔同,按食材新鮮度而定。真鯛配鯛魚內臟厚切深海池魚 配Wasabi火灸金目鯛赤背配紫蘇花池魚仔充滿麻油香火槍燒過嘅吞拿魚赤海膽白子九繪魚銀魚配白松露醬壽司總括嚟講睇得出師傅好有心機去做,每一件壽司上面師傅都會諗一諗點樣令壽司嘅鮮味更加出, 從而去刺激我哋嘅味覺!其實食完壽司已經有八成飽,加埋個日本花菇、海綿蛋糕就啱啱好!甜品嘅霖酒提子雪糕可以話係一個完美嘅句號!

真鯛配鯛魚內臟

厚切深海池魚 配Wasabi