2018-07-30 63 浏览
係奧海城行完街, 睇完戲, 又唔想係奧海城食集團式餐廳, 行幾分鐘到附近大全街有更多本土餐廳選擇見到呢間西餐有樣好特別, 重話得獎, 睇落又幾吸引, 叫黑松露芝士pizza, 餐牌上其他食物又唔貴, 就食呢間餐廳裝修幾特別, 迎合餐廳名好有船上感覺   先黎就試試皇牌- 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza: 好特別, 應該其他地方係試唔到, 大量濃郁黑松露係中間, pizza內裡是鬆軟, 外面有一點脆的, 再在外面有一層厚厚的通常係tiramisu 食到既 mascarpone cheese, 真係Perfect Match!原來呢個皇牌重有3種食法, 剛剛係第一種食法, 乜都唔加就咁食, 會好清晰食到3種食材各自”完美和唱”, 雖然完美配合, 但仍然會有一種黑松露+芝士+pizza的後遺症, 就是食太多會膩第2種食法係點自家製既鮮提子醋, 即時帶多一種開胃感, 也可馬上解決第一種食法的後遺症! 令人想一食再食!而第3種食法係加埋沙律菜係中間, 再點提子醋, 口感提升到最佳最豐富, 而又完全無厭膩感, 真係好佩服呢道攞獎菜式! 之後再來是- 黑松露牛肝菌雲吞配野菌忌廉汁:  放係
餐廳裝修幾特別, 迎合餐廳名好有船上感覺

先黎就試試皇牌

- 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza:

之後再來是

- 黑松露牛肝菌雲吞配野菌忌廉汁:

黑松露牛肝菌雲吞配野菌忌廉汁

放係枱上既時候已經聞到香濃黑松露, 而雲吞內裡有厚厚的而味道很香濃帶咸味的牛肝菌, 再加一點沙律菜, 雖然配上忌廉汁+黑松露, 但配上咸香味的牛肝菌+沙律菜, 是很好的平衡, 還沒有感覺膩的感覺!而家份量很多!

- 白酒忌廉汁燴紐西蘭青口:

白酒忌廉汁燴紐西蘭青口

白酒味適中, 忌廉汁夠濃夠多, 青口大隻無沙, 配上脆多士點白汁一流

- 12安士美國特級肉眼扒加鵝肝配薯蓉:

12安士美國特級肉眼扒加鵝肝配薯蓉

好巨型, 有”American 級數”, 點了五成熟, 廚師煮得岩岩好5成左右, 肉質細嫩, 牛味也濃, 薯蓉份量極多, 口感幼滑, 食得出係自製, 而薯仔味偏重約有9成, 另外奶油味約有1成, 鵝肝應該有點overcook, 內裡熟了一點, 但外面就香脆

兩杯特飲
- 白牛, 薄荷浮冰

白牛, 懷舊之選, 雪碧加雲呢拿雪糕球, 正
薄荷浮冰, 感覺是清涼的, 但會有點覺得”藥水味”
最後當然要加個甜品作結

- 金船長梳乎厘:

金船長梳乎厘

超級巨型, 口感輕盈, 帶有一點點甜, 不會覺得很膩的甜品, 非常完滿!

金船長餐廳非常抵食又大件又足料, 個攞獎pizza 真係一試難忘, 是值得再去的餐廳之一!
2018-07-23
白酒忌廉汁燴紐西蘭青口
12安士美國特級肉眼扒加鵝肝配薯蓉
金船長梳乎厘
我同老婆新婚時雖然只係奧運站住左一年, 不過我地呢對無飯夫婦基本上每日都會去大角咀開餐, 呢邊餐廳數量非常多, 而且食物質素都好好, 當中我地去得最多嘅一定係呢間金船長餐廳。今日我同老婆放工專程過黎開餐, 嚐嚐久違了嘅黑松露夾心pizza。我地未夠7點已到餐廳, 因為未到晚市繁忙時間, 客人未係好多, 餐廳裝修以木啡色為主, 擺放左好多以船為主題嘅擺設, 配合柔和燈光, 非常有情調。😚我地點左一客得獎pizza, 我最愛嘅西冷扒同老婆最愛嘅羊架, 加埋甜品, 應該好夠食。😁黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩 16吋 $108我地每次來金船長餐廳都必定會點呢個得獎名菜, 夾心pizza外層焗得夠香脆, 中間黑松露醬飽滿, 每啖入口都充滿濃郁嘅黑松露香味, 沾上特製葡萄醋, 味道更好。😍美國特級西冷牛扒(10安士) $2785成熟嘅10安士西冷牛扒, 牛扒鮮嫩肉汁, 濃濃牛扒味道香濃, 口感軟腍之餘又有咬口。👍燒紐西蘭羊架(8安士) $188老婆最愛食羊架, 佢點呢款紐西蘭羊架7成熟, 肉質富有彈性, 羊肉味濃, 份量好多, 我要幫老婆手先食得哂。😆心太軟朱古力布甸 $38主菜加$38可加

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩 16吋 $108

美國特級西冷牛扒(10安士) $278

燒紐西蘭羊架(8安士) $188

心太軟朱古力布甸 $38
主菜加$38可加配一款自選甜品, 我地加左一客即點即焗嘅朱古力心太軟, 朱古力醬極流心, 配上香滑嘅雲尼拿雪糕, 味道非常夾。👍

薄荷咖啡
咖啡香滑, 加左淡淡嘅薄荷香味, 味道唔錯。

加州牛油果沙冰
老婆點嘅牛油果沙冰口感綿滑, 比較似奶昔多於沙冰, 牛油果味突出, 味道清新自然。😙
加州牛油果沙冰

因為食得太多, 飽到最後我地要散步到油麻地先搭車返屋企。😆

餐牌
2018-07-27
加州牛油果沙冰
同朋友約咗喺奧運站,附近冇乜嘢食,決定去大角咀。轉入街道,成條街都好多餐廳,行咗一陣之後,上網找到附近《金船長餐廳》有鵝肝,又有黑松露,價錢亦唔貴,一於試吓。餐廳佈置有啲似以前去食扒的西餐廳,但有在細節中見到心思,牆上畫左佢哋嘅招牌菜,而且我哋發覺餐廳有好多特色食品,喺其他餐廳沒有遇見過,侍應好有心機同我地解釋,完美點好餐。———————黑松露馬卡斯芝士夾心薄餅面層是香香的芝士餅粉,味道鹹鹹香香的。然後夾雜鬆軟薄餅,中間便是主角,豐厚的黑松露菌醬。侍應耐心介紹三種食法:1.原味2.加上他們自製的提子醋,可以提升芝士嘅香味,而且甜甜的,增加食慾。味道一下子又鹹香轉為甜香。3. 加上提子醋及加上沙律豆苗菜,口腔就好像又回到食前菜的感覺,食慾大增,非常滿足口慾。本身十分喜歡黑松露的味道,而且黑松露本來售價不便宜,而家可以一次過吃到滿口的黑松露,而且夾在熱熱的芝士薄餅中,味道好夾又特別。喜歡黑松露嘅朋友,絕對值得特登過來一試。——————法國鵝肝蘋果沙律厚身鵝肝,拼多士,煮蘋果及沙律菜。超級滿足的一道菜,多士拼鵝肝本來就是一絕,加上份量很大,真係非常滿足!!!好抵食!—————————老虎蝦拼
《金船長餐廳》有鵝肝,又有黑松露,價錢亦唔貴,一於試吓。

———————

侍應耐心介紹三種食法:
1.原味

——————
法國鵝肝蘋果沙律

厚身鵝肝,拼多士,煮蘋果及沙律菜。
好抵食!
—————————
老虎蝦拼帆立貝龍蝦汁天使麵

大大隻開邊蝦,加上帆立貝,烤過的配菜,以及濃厚龍蝦汁天使麵。
龍蝦汁天使麵非常香,味道也是10分足料,淨係食天使麵已經很滿足。

老虎蝦非常新鮮,但相比之下,天使麵實在是高了一個層次。
——————————
美國肉眼牛扒(五成熟)
美國肉眼牛扒併薯蓉

餐廳有肉眼及西冷扒選擇,問過侍應的意見後,始終美國肉眼扒牛肉味較濃。可以選擇配飯或者意粉或者薯蓉。
肉味肉質都非常好,五成熟煎得很靚,薯蓉配肉汁以及旁邊的醬料,食到唔停口。清碟

————————
終於來到甜品部份
金船長梳乎里

朋友想食蛋糕,而我就想試梳乎里,來到這些類型的餐廳,點可以唔點梳乎里,我們選擇了薑味,餐廳還可以選擇其他味道。
至於紅桑子蛋糕,面有新鮮的紅桑子汁,下邊是乳酪蛋糕,分量不是太大,作為飯後甜點剛剛好。

在我意料之外,蛋糕竟然也附上了少女最愛的馬卡龍。

薑味的梳乎厘,清新了口腔,薑的香味十足,口感依舊,個人很鐘意。

———————
最後,再來一杯黑牛做總結。
黑牛

吃完好開心,朋友都好滿意,仲一直討論爆滿黑松露及鵝肝,野吃好好味,侍應不停加水不趕人(朋友叫我一定要寫上OP).
下次再約多D friend 試埋burger~
美國肉眼牛扒併薯蓉
  • 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
2018-07-25 561 浏览
今日收工去到大角咀晚餐,揀左呢間風評唔錯嘅金船長,餐廳位於大全街,附近原來都幾多野食,大概七點零鐘到,全場都滿哂喎,即時信心爆棚,穩陣呀。我地一早預約左位,店員都好快安排好坐低。環境都唔錯,有少少似老牌西餐廳格局,好好生意,有情侶,又朋友,咁啱坐左喺一家大細隔離,難免嘈少少,好在我地唔係想傾計果種。服務都唔錯。店員先上水,餐牌,然後我地揀左一陣,就揀好食乜,點左一份套餐,散點一份黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩,餐牌上面寫住得獎作品。另外點左兩份小食,兩款甜品,非常飽,人均大約二百零蚊套餐包一款餐牌,可以由法式鴨清湯/青豆忌廉湯揀一款,我揀左前者,個湯幾特別嘅,有少少似鴨絲炆米嘅湯底,熱辣辣,有少少鴨肉碎,幾好飲。另外有件麵包,都好鬆軟焗蜜糖雞翼:一份雞翼有五隻,輕輕焗到外皮脆脆地,有少少蜜糖味,肉仲幾嫩,好食法式焗田螺:田螺都附左5塊麵包,都幾好飽肚。田螺腍身,好吃呢。黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩:得獎作品,其實佢同意式比薩唔同架,面頭加左d芝士粉,裡面全部都係黑松露醬,唔會好重味,變相食落都冇咁膩。比薩食落軟軟地,有三種食法,就咁直接食會幾香,但我個人鐘意加少少提子醋,濕身

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩:得獎作品,其實佢同意式比薩唔同架,面頭加左d芝士粉,裡面全部都係黑松露醬,唔會好重味,變相食落都冇咁膩。比薩食落軟軟地,有三種食法,就咁直接食會幾香,但我個人鐘意加少少提子醋,濕身少少,冇咁膩。最後仲可以夾少少附上嘅沙律菜,更加豐富口感

套餐點左厚切紐西蘭牛柳配燒汁,跟餐湯、主食,可配意粉,飯或者薯菜,送加咖或茶,價錢係188蚊。仲有優惠價追加甜品都係38蚊,呢個幾抵。升地揀左配薯菜,店員解釋左薯菜係薯蓉,食落好滑身,而且有陣奶油香。牛柳算厚切,煎得幾香,沾滿燒汁,切落就知仲係好腍身,食落唔乾之餘亦有肉香

心太軟係套餐追加38蚊,抵加呀,心太軟即焗,雖然上枱時雪糕因為心太軟滑度已經溶溶地。雪糕滑身,心太軟都好流心,朱古力味唔算好濃,甜度適中。

另外點左金船長梳乎厘,朋友見我食甜品食得咁過癮,正價都要點,梳乎厘有朱古力,原味,薑味,橙味,都幾特別。梳乎厘即焗,動L都不得了,裡面焗到啱啱好,唔會太熟或者太乾,軟得來唔會太空氣。橙味都幾明顯,唔會唔自然,推薦。

2018-07-23 39 浏览
行過見到呢間意大利菜門口貼哂雜誌專訪同獎項, 決定入去試一試當時時間仍早, 人流唔算多呢間餐廳既黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩拎過獎, 除此之外都有好多大路菜色同甜品選擇頭盤當然要試下個黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩表面鋪滿芝士, 入面有黑松露碎, 好足料佢有個自家製提子醋去配黎食, 我覺得點左醋更加好食, 係一客好開胃既前菜南瓜蟹肉素翅湯呢個湯非常有水準!你見到碗湯入面咁足料就知好飲配湯既蒜蓉包好香好脆, 連鎖西餐廳既蒜蓉包絕對比唔上炸軟殼蟹粉漿比例適中, 食落香口又唔會太油伴碟既海鮮醬入面係有蟹子! 非常有gimmick香煎挪威三文魚及比目魚伴白酒忌廉汁兩種魚都好滑, 炸完亦都唔會太厚粉值得一讚既係個汁食到淡淡既酒香, 材料及比例一流香煎肉眼扒好大塊, 好嫩又無筋有幾款配汁可以俾你揀, 我揀左黑椒個薯蓉食得出係用薯仔mash而唔係用粉開黑牛估唔到係意大利餐廳都有啲咁經典既飲品面頭個雪糕球唔錯心太軟朱古力布甸好好食 brownie唔硬, 一切開依然係流心配埋前面舊雲呢拿雪糕唔會覺得膩呢間意大利菜雖然唔係高級fine dinning但絕對有fine dinning既水準想食到性

當時時間仍早, 人流唔算多

頭盤當然要試下個黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
表面鋪滿芝士, 入面有黑松露碎, 好足料

南瓜蟹肉素翅湯
呢個湯非常有水準!
你見到碗湯入面咁足料就知好飲

配湯既蒜蓉包好香好脆, 連鎖西餐廳既蒜蓉包絕對比唔上

炸軟殼蟹
粉漿比例適中, 食落香口又唔會太油
伴碟既海鮮醬入面係有蟹子! 非常有gimmick

香煎挪威三文魚及比目魚伴白酒忌廉汁
兩種魚都好滑, 炸完亦都唔會太厚粉
值得一讚既係個汁食到淡淡既酒香, 材料及比例一流

香煎肉眼扒
好大塊, 好嫩又無筋
有幾款配汁可以俾你揀, 我揀左黑椒
個薯蓉食得出係用薯仔mash而唔係用粉開

估唔到係意大利餐廳都有啲咁經典既飲品
面頭個雪糕球唔錯

好好食
 brownie唔硬, 一切開依然係流心
配埋前面舊雲呢拿雪糕唔會覺得膩

呢間意大利菜雖然唔係高級fine dinning
但絕對有fine dinning既水準
想食到性價比高既意大利菜呢間係唔錯既選擇
2018-06-03 80 浏览
聽左金船長餐廳呢個名好耐一直都想試聽朋友講食物質素唔錯,今年的生日就決定去食了,由於正日果日唔得閒,唯有過多幾日先去試啦果日無訂位即時walk in都有位坐Menu都幾多款式樣樣都想試,不過最後我地就叫左一個Dinner set同埋一個牛扒餐,最愛食牛既我揀左12oz既肉眼扒,要三成熟,加錢加埋餐湯同餐酒,個湯味道幾好,跟湯既多士超級好味唔使等好耐主菜都黎到喇牛扒大大塊,火喉都算到位,咬落鬆軟多汁,配上海鹽更加好味十分滿意,但配菜方面揀左薯菜,雖然只有幾個馬介休同一塊餅但都已經好飽好滿足最後想試試啲甜品,不過見時候不早而且都好飽了就無試,唯有下次再來試啦
聽左金船長餐廳呢個名好耐一直都想試

果日無訂位即時walk in都有位坐

唔使等好耐主菜都黎到喇
牛扒大大塊,火喉都算到位,咬落鬆軟多汁,配上海鹽更加好味

2018-05-10
庆祝纪念
生日
  • 餐湯
  • 美國特級肉眼扒
2018-05-24 97 浏览
依間叫金船長既餐廳評價唔錯,之前有聽聞過,但礙於位置唔太就腳,所以遲遲未試,依日咁岩黎開依頭,就同另外兩位朋友一行三人黎試,覺得真係算很不錯店推薦佢地既得獎菜式,叫做黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩雖然佢叫pizza,不過外型同平時食開既好唔同一上枱已經散發出陣陣黑松露同芝士味對於我依啲芝士控黎講係好香食落口感好外脆內軟黑松露同芝士味濃郁如果點埋餐廳自家製既醬汁,果種甜甜地帶微酸有少少似果醋咁既味道,送比薩食好有化學作用友人叫左碟炸軟殼蟹南瓜意大利飯,友人話食落都好creamy ,南瓜味濃,而個軟殼蟹亦炸得不錯而且碟飯既賣相都幾靚,同餐牌印既係差不多一樣架我就叫左美式燒豬肋骨配BBQ醬,熱辣辣剛剛烤好,味道濃,唔點醬都已經好食,而且好大份另一位友人叫左燒我西蘭羊架,又係夠大份燒得很不錯,羊架好juicy 入味由於餐廳既甜品好吸引,每人叫左一個黎作結梳夫里好鬆軟,味道出得黎又唔甜心太軟朱古力味濃,配雪糕水火交融依味豆腐竹炭蛋糕味道特別,竹炭味出得黎又唔會蓋過豆腐味最後一提係依度飲品款式都好多,朋友叫左杯飲都話唔錯
雖然佢叫pizza,不過外型同平時食開既好唔同

一上枱已經散發出陣陣黑松露同芝士味
對於我依啲芝士控黎講係好香
食落口感好
外脆內軟
黑松露同芝士味濃郁
而且碟飯既賣相都幾靚,同餐牌印既係差不多一樣架
另一位友人叫左燒我西蘭羊架,又係夠大份
燒得很不錯,羊架好juicy 入味
由於餐廳既甜品好吸引,每人叫左一個黎作結
梳夫里好鬆軟,味道出得黎又唔甜
心太軟朱古力味濃,配雪糕水火交融
依味豆腐竹炭蛋糕味道特別,竹炭味出得黎又唔會蓋過豆腐味
最後一提係依度飲品款式都好多,朋友叫左杯飲都話唔錯
2018-04-23 175 浏览
今日黎到大角咀搵朋友食飯難得黎到大角咀,緊係要試下而到既美食啦!朋友就帶我黎而間金船長黎試下!佢地店員好親切咁推介個黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩,咁我地就叫左黎試下。個Pizza有三種食法,第一種係就咁食;第二種點提子醋食,;第三種就係加埋有機沙律菜在中間,再點提子醋食;三種食法各有特色,我最鍾意點提子醋食,口味清新,重唔會減少黑松露的濃香。我叫左個美國肉眼扒12oz (5成熟)好大塊既牛扒,外層燒至微微焦香,肉質粉紅而口感軟,肉味好濃厚非常好味。重有個慢煮烤豬手配蜜糖燒汁黎到一定要試下!豬手非常大隻!熱辣辣! 慢煮嘅豬手肉好嫩滑,唔油膩,D肉入口會溶!最後叫埋個小食黑松露薯條D黑松露都幾多,薯條熱辣辣,唔係普通貨仔,都好食重有特飲橙汁什飲要試下,都幾特別,可以一試!
今日黎到大角咀搵朋友食飯
難得黎到大角咀,緊係要試下而到既美食啦!
朋友就帶我黎而間金船長黎試下!

個Pizza有三種食法,
第一種係就咁食;
第二種點提子醋食,;
第三種就係加埋有機沙律菜在中間,再點提子醋食;

我叫左個美國肉眼扒12oz (5成熟)

重有個慢煮烤豬手配蜜糖燒汁

最後叫埋個小食黑松露薯條
D黑松露都幾多,薯條熱辣辣,唔係普通貨仔,都好食

重有特飲

橙汁什飲要試下,都幾特別,可以一試!
2018-04-19
  • 慢煮烤豬手配蜜糖燒汁
大角嘴其實都真係好多野食,成日聽人講大角嘴有間西餐廳好正,黑松露pizza好岀名,所以突登黎試下。入到去環境唔錯好闊落,又夠靜,咁入到去二話不說叫個黑松露pizza,咁個pizza個口感唔係真係好似pizzahut果種,唔怕食到好濟,食唔到其他野,黑松露味道好香,加啲沙律菜係面同醋,好fresh好正,黎金船長必食之選。之後叫左個牛肝菌雲吞,鍾意食菌類既人一定會超鐘意,夾埋忌廉汁,好香好滑,極快就清左碟野。咁主菜叫左三文魚排,比目魚排配忌廉汁,咁啲魚好新鮮,唔會有雪味,又煎到好香,外面少少脆,入面啲肉又唔會好老,非常好食。甜品就叫左心太軟,熱辣辣,吉開佢既時候啲朱古力流岀黎真係好幸福既感覺,味道唔會太甜岩岩好,又係必叫之選。飲品就叫左黑牛,呢個無需多講,雪糕加汽水又點會唔正。其實menu重有好多款野食想試例如自選意粉,牛扒,下次一定會再黎食。

飲品就叫左黑牛,呢個無需多講,雪糕加汽水又點會唔正。

2018-03-19
  • 黑松露pizza
  • 心太軟
2018-04-12 125 浏览
今日嚟咗大角咀搵朋友食飯,佢知道呢度附近有一間OpenRice得獎餐廳,就梗係約埋佢一齊試吓啦!餐廳裝修以船做主題,餐牌上面都有幾多選擇,我哋就決定嗌多啲share食!黑松露菌醬意式比薩一開始梗係要嗌得獎菜式啦,一上枱嘅時候仲係熱辣辣,證明新鮮製造!脆口嘅比薩配埋濃濃嘅黑松露醬,口感好豐富!再加上提子醋一齊食,好夾好好味!法式焗田螺平時喺餐廳比較小食田螺,呢一個用芝士焗嘅田螺,唔會好漏,味道啱啱好!炸香脆軟殼蟹呢個上菜嘅時候亦都係熱辣辣,所以都係好新鮮!而且份量都幾多,軟殼蟹炸得好香口之餘,味道亦都適中,唔會太咸,唔錯!蜜糖慢煮烤豬手呢一個豬手份量好大,切出嚟肉質鮮嫩,唔會好韌,配埋蜜汁味道唔錯,幾抵食!係主菜仲可以加配法國鵝肝呢一個幾推介!鵝肝煎到外脆內軟,幾香口之餘,亦可以做到入口即溶嘅效果,唔錯!值得一提嘅係呢度嘅飲品都好特色,有黑牛、熱檸樂煲薑等等!幾豐富幾滿足!

黑松露菌醬意式比薩

法式焗田螺

炸香脆軟殼蟹

蜜糖慢煮烤豬手

係主菜仲可以加配法國鵝肝

2018-04-11 149 浏览
大角咀一帶,新舊餐廳琳瑯滿目,最啱我哋呢班為食一族! 有朋友介紹我到一間金船長餐廳,佢話值得一試……我們去到門口,門口絕不起眼,好似一般西餐廳。但係入到去裏面 無論裝修擺設格局都是一間高水準嘅西餐, 打開menu一看,仲有些得獎作品推介,仲要有煎鵝肝?咁一般西餐廳真係未必食到…… 我哋當然就係要點啲攞獎嘅食物,我們點了黑松露菌醬意式芝士夾心pizza, 同埋點了美國 特級肉眼扒,當然要加埋煎鵝肝!黑松露芝士夾心批,賣相真係一絕,食落口鬆脆,黑松露及芝士份量比例剛好,沒有誰搶過誰的味道!肉眼扒睇得出係用上乘材料,食落去牛扒夾雜住牛肉嘅脂肪香味!煎鵝肝,外脆內滑。廚房肯定並非一般西餐廳級數,呢間餐廳肯定可以介紹畀朋友一試!
大角咀一帶,新舊餐廳琳瑯滿目,最啱我哋呢班為食一族

肉眼扒睇得出係用上乘材料,食落去牛扒夾雜住牛肉嘅脂肪香味

2018-04-05 126 浏览
呢條街有好多嘢食,不過最後揀咗入去呢間餐廳,因為佢係得獎餐廳,緊要試下咩料😈入到去一定試獎名菜,黑松露pizza同我想像中嘅樣唔同但係呢個真係一定要試,一上枱已經聞到好香黑松露味,一陣一陣不斷咁飄過黎,流晒口水。侍應仲好細心咁講解有唔同食法,首先係原味食,然後係點秘製提子醬食,之後係加沙律菜食。我個人覺得其實原味係最好食☺️特別一提個提子醬好正,酸酸甜甜又有少少提子味,如果可以外賣走佢就好了。Pizza 記得上枱就好趁熱食!!!我同朋友仲叫左個小食,牛肝菌雲吞素雲吞感覺清淡,大家可以一試,味道唔錯的今晚簡直係黑松露之夜,朋友主菜揀左個黑松露意大利飯,入邊有啲不同種類嘅菇,中和左飯嘅膩,份量好大碟,兩個人share啱啱好完美晚餐要有完美甜品做最後點綴,個人特別鍾意叫心太軟,因為唔易整,太熟冇流心,太生又成唔到型呢度嘅心太遠啱啱好係心太軟,唔會太生唔會太熟,不過朱古力味唔太夠,我鍾意苦啲嘅朱古力。😆最值得一讚係侍應嘅服務態度,由我哋坐低到走,不斷會行過黎問我地要唔要水,又會細心解釋每一樣唔同食物,最好嘅係唔會趕我地走。👏🏿👏🏿價錢方面貴少少,但個人覺得可以接受,食物質素唔錯環環境又舒服麻🤗

入到去一定試獎名菜,黑松露pizza

Pizza 記得上枱就好趁熱食!!!

我同朋友仲叫左個小食,牛肝菌雲吞

素雲吞感覺清淡,大家可以一試,味道唔錯的

2018-04-05 1400 浏览
今日同家姐去大角咀揾我相熟師傅整頭髮,整咗四個鐘頭,終於整完,但我倆已經非常肚餓,相熟師傅介紹我哋去附近既金船長餐廳食晚餐,我倆立刻急急腳前往。餐廳環境唔算大,但勝在有情調,又有梳化位,最重要係無限時間,可以同家姐慢慢品嚐美食,加上餐廳員工誠意款待及有禮貌,令整個食飯過程非常開心。看看餐牌, 一掀開就見有得獎作品 ~ 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩(16吋)($108),這個係必食作品,即使我不是芝士控,但味道真係一流,pizza個面灑上巴麻臣芝士,外表香脆 ; 中間有馬斯卡普芝士同黑松露菌醬,質感香軟,不沾上任何醬汁,巳齒頰留香 ; 食得多芝士總會有"漏"嘅時候,這時沾上餐廳自家製的提子香醋汁及加上有機蔬菜,另有特色,令人回味。食完得獎作品,再選了兩個主菜:1. 法式焗紐西蘭金獅柳配西西里番茄汁($158),金獅柳的肉質扎實飽滿,外觀煎得金黃, 口感卻柔軟細緻綿密,配合濃郁蕃茄汁,啖啖回味。2. 香煎泰國老虎蝦併日式帆立貝伴龍蝦汁天使麵($168), 虎蝦香甜肉身,爽口彈牙 ; 帆立貝雖小但鮮甜; 加上天使麵吸收了濃厚既龍蝦汁,好似食咗海鮮大雜燴一樣,味道太美妙了。另外多加$38

食完得獎作品,再選了兩個主菜:

另外多加$38有是日餐湯及特色飲品/特色咖啡,
是日餐湯係洋蔥番茄湯 ,健康可口,湯頭有著天然嘅蔬菜味,微酸淡香嘅清爽,好開胃。
特色飲品係橙汁什飲,酸酸甜甜,不會過甜,唔錯。

我的主菜沒有加錢要餐湯及特色飲品,散叫了一杯宇治抹茶紅豆奶昔($32), 抹茶味道濃厚, 紅豆軟綿,好好味。

女人嘛, 第二個胃又出場~甜品
1. 金船長梳乎里(薑味)( 跟餐加$38), 首先賣相相當精緻, 入口每啖都有薑味,軟綿綿的, 瞬間就食晒了。

2. 士多啤梨蛋白脆脆拌豆腐竹炭蛋糕($58), 士多啤梨蛋白脆脆既質感好像以前小時候吃過的花塔餅,勾起童年回憶 ; 豆腐竹炭蛋糕, 黑白穿插嘅色調頗有時尚感,當食入口,有淡淡既黄豆氣味,口感濕潤綿柔, 感覺相當順滑。
金船長梳乎里(薑味)
香煎泰國老虎蝦併日式帆立貝伴龍蝦汁天使麵
蕃茄洋蔥湯
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
法式焗紐西蘭金獅柳配西西利蕃茄汁
士多啤梨蛋白脆脆伴豆腐竹炭蛋糕
橙汁什飲/ 宇治抹茶紅豆奶昔
2018-04-03
金船長梳乎里(薑味)
香煎泰國老虎蝦併日式帆立貝伴龍蝦汁天使麵
蕃茄洋蔥湯
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩
法式焗紐西蘭金獅柳配西西利蕃茄汁
士多啤梨蛋白脆脆伴豆腐竹炭蛋糕
橙汁什飲/ 宇治抹茶紅豆奶昔
  • 金船長梳乎里
2018-04-03 121 浏览
今日同朋友黎到金船長依間餐廳,環境非常好,有燭光,氣氛浪漫,一開始就叫左依間餐廳最出名既黑松露夾心pizza,店主好友善咁介紹我地食法,先就咁食,食出層層黑松露芝士既味,另一種就係點佢果種秘制醬汁,口味清新。另外有個餐湯係羅宋湯,非常足料。主菜叫左個牛扒薯角拼鵝肝,必食!牛扒非常大塊,七成熟,肉汁多,鵝肝煎得香,外脆內軟,再加上薯菜,飽肚兼抵食。最後加多個甜品梳夫理,食落口口感非常特別,為今餐作一個完美的完結。
2018-03-30 109 浏览
今晚晚餐揀左好多好評嘅金船長餐廳,位於大角咀,由太子行過黎用左10分鐘左右,有少少僻,不過附近都幾多食店。店內環境少少暗,幾有情調,可惜我只係同朋友黎食,哈哈😄。我地首先揀左大家都話好食嘅黑松露pizza,多人推薦嘅果然好食!😍鍾意黑松露嘅人真係唔可以錯過,薄餅食落香脆,上枱時暖暖地,作為開胃前菜適合不過!💕我仲叫左一客粟米忌廉湯,啖啖都有粟米,忌廉唔太濃,飲落唔溜,仲有塊小多士俾你點湯食tim✌️我地叫左個小食拼盤,有墨魚🦑圈,青口,雞翼同芝士豆腐,每樣都有三件,方便我哋呢啲每樣都想食少少嘅女仔。其中我最鍾意食嘅就係青口同埋墨魚圈,青口上面佈滿香料,香氣濃郁,而墨魚圈就夠脆口👍甜品叫咗個朱古力味疏乎里,好少何見疏乎里有唔同口味揀,好特別👍。上左枱冇即刻食到,過左幾分鐘已經有少少凹陷😂好似食緊空氣咁,哈哈😄疏乎厘底同埋面頭都有朱古力醬,啖啖都有朱古力味,yummy 🎈

店內環境少少暗,幾有情調,可惜我只係同朋友黎食,哈哈😄。