餐厅: 金記冰室 (形薈)
资讯:

2021-10-04 186 浏览
今晚去到筲箕灣嘅金記冰室食晚餐,因為突然之間想食鐵板餐又想鋸扒。經濟又好味嘅選擇就梗係揀本地嘅冰室啦。所以一坐低唔使諗就揀咗西冷牛扒鐵板餐,平時食開燒汁嘅我,今次轉食蒜蓉汁,因為口感香濃啲。今晚就配意粉,再加碟菜心,這樣Crossover 非常之有香港風味。飲品就有雪山雜果冰,但係好消息係餐廳今晚剩係得朱古力雪糕,我當然唔介意,因為我最鍾意係朱古力。西冷扒好入味,果然蒜蓉汁可以令整個鐵板餐更加香口。最後加兩個小菜,XO醬蝦球炒西蘭花同埋中式鳳梨小牛扒。XO醬蝦球炒西蘭花有少少辣,餸飯一流。意外嘅係佢除咗好足料,大大隻蝦之外,仲加咗唔少嘅蘑菇作點綴。中式鳳梨小牛扒就有一啲清新嘅菠蘿,酸酸甜甜嘅調味亦無蓋過牛扒,牛扒口感豐富,味道香濃。
2021-09-25 604 浏览
2021年9月17日 星期五今日一放工就約左舊生食下午茶,仲遷就埋我返工既地點揀左筲箕灣既呢一間冰室食好快我哋就有位坐,再慢慢睇返餐牌,發現下午茶餐都有唔少野食,除咗一般嘅西多士同三文治之外,仲有港式粉麵同焗豬扒飯添,價錢大部份都$50有找,包埋飲品,所以我哋決定每人叫一個餐,再加小食兩個餐加埋兩杯特飲同一份吉列魚柳,總數都係$150,除返開每人$80都唔使,已經可以坐喺度慢慢嘆個下午茶,都真係幾抵首先嚟到嘅係我點嘅特飲,抹茶紅豆特飲,紅豆嘅部份差唔多佔咗成杯嘅三分之一,每一粒都煮得好腍,配埋抹茶甜度適中,感覺似日式嘅宇治金時至於舊生就要左黑牛,係經典茶餐廳嘅飲品,凍冰冰嘅可樂上面加上朱古力雪糕,再撈埋一齊飲,雖然感覺好邪惡,但味道簡直係絕配,大人小朋友都好鍾意食物方面佢點咗鮮茄濃汁焗豬扒飯,嚟到嘅時候已經充滿蕃茄嘅香味,佢仲話原來個飯係炒飯底,所以食落去更加香口同埋醬汁好濃郁,加埋溶溶地嘅芝士,味道更加豐富至於塊豬扒唔算太韌,面積差唔多佔左大半個焗飯,都算入味至於我當然點左茶餐廳下午茶嘅經典菜式,炸雞髀配沙律,雞髀炸到金黃色,一切開嘅時候d煙不斷飄出嚟,熱辣辣但裡面既雞肉仍然保持嫩滑
2021年9月17日 星期五

至於塊豬扒唔算太韌,面積差唔多佔左大半個焗飯,都算入味

至於我當然點左茶餐廳下午茶嘅經典菜式,炸雞髀配沙律,雞髀炸到金黃色,一切開嘅時候d煙不斷飄出嚟,熱辣辣但裡面既雞肉仍然保持嫩滑,而且份量都唔少,隻雞髀有成個拳頭咁大,好大隻

最後我哋仲share左個深海吉列魚柳拼薯條,魚柳同薯條都好鬆脆,炸完之後都唔覺有太多油,而且魚柳上面嘅炸粉唔太厚,每啖都食到魚肉,加埋沙律醬一齊食更加滋味
2021-09-17
2021-09-02 149 浏览
往筲箕灣探朋友後,到附近的“金記冰室”食晚飯。餐廳內外都光亮整潔,坐位舒適,沒有一般茶餐廳的局束感覺,而且食物質素有保證,所以我經常幫襯。看過餐牌後,我用QR CODE點餐,方便快捷。二人套餐:客家沙薑雞+菠蘿咕嚕肉,跟例湯、白飯和餐飲。“沙薑雞”皮滑肉厚,雞肉特別嫩滑一,配上沙薑汁,十分惹味。“菠蘿咕嚕肉”,大大塊的新鮮菠蘿,鮮甜味美;咕嚕肉的外皮炸得卜卜脆,肉質彈牙,再加上酸甜的獻汁,非常醒胃。“咖哩牛腩飯”, 牛筋腩非常腍軟入味,咖哩汁香而不辣,送飯一流。例湯是老黃瓜老火湯,味道濃郁,不錯。真是快靚正的一餐。

往筲箕灣探朋友後,到附近的“金記冰室”食晚飯。

看過餐牌後,我用QR CODE點餐,方便快捷。
二人套餐:客家沙薑雞+菠蘿咕嚕肉,跟例湯、白飯和餐飲。

“沙薑雞”皮滑肉厚,雞肉特別嫩滑一,配上沙薑汁,十分惹味。

例湯是老黃瓜老火湯,味道濃郁,不錯。
真是快靚正的一餐。
2021-08-31
2021-08-30 123 浏览
知道金記推出打疫苗有機會食一世金記, 我當然要把握機會參加抽獎。新店無論環境和坐位都比舒服光猛, 最鍾意就係自助落單及自助斟水, 唔需要等服務員,夠方便。自選二人小菜 $158套餐包中湯、白飯、飲品及兩款小菜xo醬蝦球炒西蘭花翠綠既西蘭花和爽口既蝦班,掛滿XO醬,好惹味。霸王雞(例牌)大量葱絲鋪面特別香, 雞肉嫩滑好味。金磚風沙炸豆腐 $70外層香脆內裡滑溜無比,加上香口既椒鹽,令你食完再食。抹茶紅豆特飲 $10 跟餐加配價$10, 香濃抹茶配紅豆簡直perfect match, 飲落不甜膩。

自選二人小菜 $158
套餐包中湯、白飯、飲品及兩款小菜

xo醬蝦球炒西蘭花
翠綠既西蘭花和爽口既蝦班,掛滿XO醬,好惹味。

霸王雞(例牌)
大量葱絲鋪面特別香, 雞肉嫩滑好味。

金磚風沙炸豆腐 $70
外層香脆內裡滑溜無比,加上香口既椒鹽,令你食完再食。

抹茶紅豆特飲 $10

2021-08-16 93 浏览
叫了四個外賣小菜,份量小得太過份。第一個咕嚕肉都算正常,第二個金銀蛋白菜仔就得四棵菜。第三個煎封黃花魚就係得條魚毛,應該四兩都唔夠。第四個欖菜四季豆只係舖到個外賣膠盒底,得四份一盒滿。收銀等職員服務態度真係好好,但價錢唔算平,質素就一般,最離譜係份量實在小得可憐,大把好選擇,絕對唔會再幫襯!
叫了四個外賣小菜,份量小得太過份。
2021-08-15
30 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
優惠券
2021-08-10 145 浏览
估唔到少少一間冰室,佢哋餐牌嘅變化都幾多,有酸甜左宗棠雞,值得一試👍🏼酸甜左宗棠雞,依個菜式唔係周圍都見到,就算大排檔都未必有㗎。難得喺度遇上,當然要試試😄😄 味道酸酸甜甜,非常開胃,而且每一粒雞肉,炸得通透,外皮幾香脆👍🏼👍🏼仲有粒粒花生,夠晒過癮。韭黃叉燒炒蛋比較常見,都有水準,炒蛋唔會太老。另一個就特別啲,我都係第一次食,白檸冰鎮豬手,都係帶微微嘅酸酸甜甜味,夏日炎炎都幾開胃。豬手清潔得OK,起碼見唔到毛👍🏼👍🏼😆😆 一件件斬開,食起上嚟都好方便。好兄弟就點咗個扒餐西冷牛扒,配黑椒汁,夠晒經典😎我食咗一細舊,係幾惹味既~塊西冷肉質幾靚,又夠厚,唔錯👍🏼👍🏼兩兄弟難得見面,餐廳坐得幾舒服,點埋個黑牛,真係樂而忘返😁😁

韭黃叉燒炒蛋比較常見,都有水準,炒蛋唔會太老。

好兄弟就點咗個扒餐
西冷牛扒,配黑椒汁,夠晒經典😎

My families and I went to a restaurant called "Kam Kee Cafe"(金記冰室) located inShop G-01A, G/F, Lime Gala, 393 Shau Kei Wan Road, Shau Kei Wan(筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G-01A號舖).The restaurant is decorated in simple modern style with spacious enviroment."French toast"西多士HKD$29..order to made, golden on the outside.Sweet course peanut butter at the center.Yummmmm..Highly recommended!"Cutlet fish fillet with salad"深海吉列魚柳HKD$42..Large golden crispy, crunchy cutlet fish fillet with tart fresh apple potato salad"

located in
(筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G-01A號舖).

"French toast"
西多士
HKD$29

Highly recommended!

深海吉列魚柳
HKD$42

"Bitter gourd braised beef"
涼瓜炆牛肉
HKD$65

The beef is soft, tender and flavourful.Generous portion

"Chicken with Ginger and Scallion"
霸王雞
HKG$65

Nice flavour soy sauce.Big portion.Value for money

"Beef brisket curry"
咖哩牛腩
HKD$68

Deep,rich,flavourful curry best to pair with a bowl of rice.

The tall, short hair cut,big eye waitress is very polite,quick response and hard working.Great service!

• "Bitter gourd braised beef" 涼瓜炆牛肉
  • "Cutlet fish fillet with salad" 深海吉列魚柳
  • "French toast" 西多士
最愛 抵食 高性價比 大大份鐵板餐~~~難得打針唔使返工 偷得浮新半日閒 就去咗筲箕灣嗰邊探朋友Bb 再順道喺佢屋企樓下食個好耐冇食嘅港式地道晚餐🥄~~~餐牌選擇好多 三心兩意左揀右揀底下 我哋就揀咗 自選小菜二人套餐 同鐵板美式雜扒 眼闊肚窄嘅我哋 仲以為自己食得晒 點知佢哋嘅份量超大 最後朋友就打包返去攞俾佢屋企人食😊~~~自選小菜二人套餐裏面包括有兩碗老火湯 兩碗白飯 同兩款小菜 我哋就揀咗新鮮菠蘿咕嚕肉 例牌霸王雞 前者醬汁酸甜開胃 菠蘿爽脆 咕嚕肉彈牙香脆 而後者就清新啲 雞味鹹香 肉質嫩口 兩款都係下飯小菜 我同朋友本身都係減肥唔食白飯🍚 但係由於個餸菜太下飯嘅關係 我哋兩碗飯都食晒😆~~~鐵板美式雜扒就非常豐富 裡面有牛扒🐮沙丹豬扒🐷雞扒🐔腸仔 煙肉等等 可以選配意粉 薯菜或飯 味道方面 各式扒類都幾高質 大大塊不在話下 而且肉質彈牙軟腍 牛扒黑椒香氣濃郁 腸仔有經切開 比平時嘅腸仔更為香脆 (另外值得一提嘅係 佢哋嘅意粉 薯菜或飯 係另上嘅 就好似我哋叫嘅意粉🍝咁 另上會令到意粉冇咁油膩多汁 會相對更健康清新 非常體貼)~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥金記冰室 (筲箕灣
最愛 抵食 高性價比 大大份鐵板餐
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
金記冰室 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G-01A號舖
2021-07-30 108 浏览
我在灣仔海濱長廊瀏覽完畢,乘坐「叮叮」遊車河到筲箕灣電車總站才下車,逛街覓食在形薈商場的「金記冰室」,下午茶時間都要排隊,幸好等候約五分鐘就可以入座。下午茶與午餐共同進行,當然要豐富。先來一件酥皮蛋撻兩人分享,外香酥,內甜滑,淺嘗多滋味!接着是金粒西多士伴雪糕,一熱一凍,香脆甜美西多士令胃口大增,雪糕也幫助消消暑氣!主菜之一:鐵板西冷牛扒配薯菜伴黑椒汁,我楝七成熟非常合適我的要求,粉嫩軟滑的扒肉蘸黑椒汁,美味可口!冒烟起來!伴菜也豐富,而且很享受熱騰騰的鐵板遇上黑椒汁,發出吱吱聲响的樂章!主菜之二:海南雞飯,雞肉很滑是海南雞特色,也是我喜歡海南雞的原因。兩份主菜都奉送老火湯,湯料頗多:豬肉骨、粟米、雞腳、南北杏與紅蘿蔔,湯水清甜。家人愛凍飲:鹹檸白檸七。

下午茶與午餐共同進行,當然要豐富。

先來一件酥皮蛋撻兩人分享,外香酥,內甜滑,淺嘗多滋味!
鹹檸白檸七&酥皮蛋撻

酥皮蛋撻

冒烟起來!

老火湯

家人愛凍飲:鹹檸白檸七。

鹹檸白檸七
2021-07-30
鹹檸白檸七&酥皮蛋撻
酥皮蛋撻
老火湯
鹹檸白檸七
2021-07-30 65 浏览
收工返到屋企附近,姐姐無煮飯,唯有食自己啦!見到晚市有二人套餐$158 ,有湯,有飯,可以揀兩個餸,仲有餐飲,就食呢間啦!環境舒服,裝修乾乾淨淨,仲要新開👍🏻👍🏻⭐️菠蘿青椒咕嚕肉⭐️菠蘿好甜,咕嚕肉有咬口感,係瘦肉,最怕肥豬肉😅😅⭐️XO 醬炒蝦球西蘭花🥦⭐️好香XO 醬味,蝦球彈牙,西蘭花無草青味,唔錯👍🏻👍🏻又係眼闊肚窄既關係,仲叫左兩個炒飯🤣🤣⭐️欖菜雞肉粒炒飯⭐️$58欖菜原來加落炒飯度,超香,同炒飯好夾👍🏻👍🏻好入味😋⭐️揚州炒飯⭐️$58愈簡單,愈考基本工,水準一流!飽到一個點,在埋單cashier 旁邊有麵包賣,又順便買埋,宵夜再食🤣🤣🤣
⭐️菠蘿青椒咕嚕肉⭐️

菠蘿好甜,咕嚕肉有咬口感,係瘦肉,最怕肥豬肉😅😅
⭐️XO 醬炒蝦球西蘭花🥦⭐️

好香XO 醬味,蝦球彈牙,西蘭花無草青味,唔錯👍🏻👍🏻
又係眼闊肚窄既關係,仲叫左兩個炒飯🤣🤣
⭐️欖菜雞肉粒炒飯⭐️$58

欖菜原來加落炒飯度,超香,同炒飯好夾👍🏻👍🏻好入味😋
⭐️揚州炒飯⭐️$58

愈簡單,愈考基本工,水準一流!

飽到一個點,在埋單cashier 旁邊有麵包賣,
又順便買埋,宵夜再食🤣🤣🤣
  • XO  醬炒蝦球西蘭花
  • 欖菜雞肉炒飯
  • 揚州炒飯
  • 菠蘿青椒咕嚕肉
2021-07-24 72 浏览
今晚去左茶餐廳食晚餐一早已經聽聞過金記冰室既大名,都食過幾次,次次都滿載而歸,今晚晚餐要一個人解決,我一諗就諗起金記冰室記得第一次食喺女朋友介紹我去,之後已經愛上左晚市時間餐廳人客都唔少,我叫左一個海南雞飯套餐,再追加一個小菜魚香茄子魚柳煲茶餐廳必點煲仔菜,熱辣辣又足料!茄子香濃炆得好入味,咸香又惹味,魚柳吸哂醬汁,滑溜炸粉又唔厚!超愛海南雞飯,雞肉非常滑溜,飯粒香而不膩,配上三款醬汁,仲有例湯!性價比非常高
今晚去左茶餐廳食晚餐
記得第一次食喺女朋友介紹我去,之後已經愛上左
魚香茄子魚柳煲
這天因事來到筲箕灣,正值傍晚時分,剛好路過金記冰室,於是入內用膳。點餐使用QR code,於網上完成,方便快捷。每台的座位均設有食水制,歡迎食客自取食水,設計有些像迴轉壽司連鎖店,方便食客。點了鐵板蘋果豬扒,選項也相當多,首先可從飯或意粉或薯菜之中三揀一,配汁也可以自選,分別有黑椒汁、蒜蓉汁和燒汁。餐湯可配是日老火湯或羅宋湯。另外可以加配白灼菜心。今天我的配搭是蒜蓉汁鐵板蘋果豬扒薯菜配羅宋湯。這個雖然是鐵板餐,但用碟上,減少了油煙,也避免鐵板太熱帶來的危險,如果和小孩子一同進餐的話,這會試過相當貼心的設計。不過,碟子大細可以再斟酌,因為在這個設計之下,其實沒有太多空間切開豬扒。所以,我先把薯條吃完,才再吃豬扒和蘋果。個人習慣是薯條會配茄汁,侍應送來兩包獨立包裝的茄汁,感覺比較衛生。薯條是我喜歡的粗身設計,吃起來更加有口感。豬扒肉質軟林可口,肉汁也多。蘋果煎香過後,而且加上玉桂粉,味道更加吸引。蔬菜配有車厘茄、粟米和西蘭花,三色組合,視覺效果更加理想。羅宋湯用料十足,味道調得恰到好處。飲品是特飲黑牛,只需加$10 ,非常抵飲。可樂是坊間不太常見的屈臣氏哥喇,很有新鮮感,但若果對可樂牌子有

羅宋湯用料十足,味道調得恰到好處。

飲品是特飲黑牛,只需加$10 ,非常抵飲。可樂是坊間不太常見的屈臣氏哥喇,很有新鮮感,但若果對可樂牌子有非常的執着就要留意了。黑牛上邊的一球是朱古力雪糕,當中夾雜朱古力碎粒,豐富了口感。
2021-07-22 356 浏览
作為連鎖茶餐廳,金記嘅食物質素都唔錯今日係筲箕灣諗緊食咩嘅時候,見到金記,就決定食佢唔想費神諗食咩呢間環境好光猛,坐得好舒服!呢個小菜套餐好抵食餐湯一啲都唔肥膩,仲有大大塊嘅雪耳XO醬蝦球炒西蘭花蝦球好大隻,同埋好欣賞呢度嘅小菜完全唔油膩西蘭花都好入味,唔會煮得太淋!新鮮菠蘿咕嚕肉最鍾意咁開胃嘅餸送飯一流!咕嚕肉唔會好厚粉漿,外脆內腍。酸甜左宗棠雞呢個極力推介味道集覆、甜、辣於一身,但唔會奇怪,非常惹味,川辣味嘅後勁,令我覺得好有層次雞肉又夠嫩滑吉列魚柳配沙律沙律唔夠凍,所以感覺怪怪的!同埋好多薯仔我比較鍾意雜果沙律!魚柳係新鮮炸的,熱辣辣唔會炸到乾爭爭!雪山雜果冰+雪山菠蘿冰雪山即係雲呢拿雪糕,倒入lemonade ,漸漸溶化嘅雪糕同汽水融合咗,清涼解渴
作為連鎖茶餐廳,金記嘅食物質素都唔錯

今日係筲箕灣諗緊食咩嘅時候,見到金記,就決定食佢
唔想費神諗食咩

呢間環境好光猛,坐得好舒服!

呢個小菜套餐好抵食
餐湯一啲都唔肥膩,仲有大大塊嘅雪耳

XO醬蝦球炒西蘭花
蝦球好大隻,同埋好欣賞呢度嘅小菜完全唔油膩

西蘭花都好入味,唔會煮得太淋!

新鮮菠蘿咕嚕肉
最鍾意咁開胃嘅餸
送飯一流!
咕嚕肉唔會好厚粉漿,外脆內腍。

酸甜左宗棠雞
呢個極力推介

味道集覆、甜、辣於一身,
但唔會奇怪,非常惹味,
川辣味嘅後勁,令我覺得好有層次

雞肉又夠嫩滑

吉列魚柳配沙律
沙律唔夠凍,所以感覺怪怪的!
同埋好多薯仔
我比較鍾意雜果沙律!
魚柳係新鮮炸的,熱辣辣

唔會炸到乾爭爭!

雪山雜果冰+雪山菠蘿冰
雪山即係雲呢拿雪糕,
倒入lemonade ,
漸漸溶化嘅雪糕同汽水融合咗,清涼解渴

2021-07-21
2021-06-27 99 浏览
間中會黎形薈搵好野食,最近見到新開左好多餐廳,大部分都係連鎖店,冇咩驚喜,唯有揀間比較少食既茶餐廳~估唔到都唔錯~晚飯時間唔使等位,餐廳面積夠大,又光猛,兩個人食都有卡位坐~手機落單都幾方便,食物選項分得好仔細唔使特登叫侍應幫手手動改單法式小元貝焗魚柳意粉。 7.5/10份量大就必然既,黑椒汁都幾惹味,魚柳好滑,係啲小元貝有少少腥~不過連啲醬食就唔覺( ´▽`)野菌雲耳魚柳泡飯。 8/10冰室入面既清淡之選~湯底胡椒味重,飯量多到食唔晒,菇菌量都多,反而雲耳有啲少魚柳同焗意粉既一樣咁滑~羅宋湯。 6/10湯底太杰,太濃,有粉粉地既感覺,偏酸,唔值得加配

唔使特登叫侍應幫手手動改單

法式小元貝焗魚柳意粉。 7.5/10

野菌雲耳魚柳泡飯。 8/10
魚柳同焗意粉既一樣咁滑~

羅宋湯。 6/10
湯底太杰,太濃,有粉粉地既感覺,偏酸,唔值得加配
法式小元貝焗魚柳意粉
野菌雲耳魚柳泡飯
羅宋湯
法式小元貝焗魚柳意粉
野菌雲耳魚柳泡飯
2021-06-24 89 浏览
金記冰室對於我來說有點像公仔麵, 有一段時間沒吃就會掛住, 今日又到了止癮日。 作為飯堂,外賣已經叫過好幾次, 很難相信今次是首次在最近屋企的分店堂食。今次堂食除了因為之後還要外出, 另外一向覺得外賣時這間店的店員都相當有禮, 而且環境光猛寬敞。 今次叫的分別是咖哩吉列魚柳飯, 蒜香南乳炸雞, 魚香茄子魚柳煲 及 金粒西多配雪糕。咖哩吉列魚柳飯魚柳的size 已經超越碟子, 幸好味道亦都超出預期, 不是只作打卡之用。 魚柳是非常實身有口感的 龍脷柳, 薄薄一層炸漿非常脆口 ,而且即叫即炸非常熱辣辣。 充滿椰香的咖哩汁帶一點辛辣, 辣度點到即止, 沒有長期掛在口腔影響味道, 配合魚柳餸飯一流。蒜香南乳炸雞之前在其他分店試過, 非常喜歡金記的做法昰將它變成雞球版本, 啖啖肉, 而且每啖都充滿南乳酥香 , 雞球沒有炸得太乾依然充滿肉汁, 配合鋪滿的炸蒜粒一口吞下, 就算導致有口氣都值得。魚香茄子魚柳煲印像中第一次在金記試的菜式。 第一印像是份量十足, 茄子經炸過後將多餘油份逼走, 保留的是一份 香口惹味。 同樣經炸過的魚塊鮮味十足, 配合煲裏 帶有鹹香的的配料包括肉碎和香菇碎等, 鮮味瞬間升

咖哩吉列魚柳飯

蒜香南乳炸雞

魚香茄子魚柳煲

印像中第一次在金記試的菜式。 第一印像是份量十足, 茄子經炸過後將多餘油份逼走, 保留的是一份 香口惹味。 同樣經炸過的魚塊鮮味十足, 配合煲裏 帶有鹹香的的配料包括肉碎和香菇碎等, 鮮味瞬間升溫。

金粒西多配雪糕

同樣在之前在其他分店試過, 因為太好味,好深印象所以encore。 西多士切成一口size, 不知道是不是有特別秘方可以將外表炸得這樣金黃香脆而且充滿蛋香, 配合冰凍的雲呢拿雪糕, 簡直之後每次幫襯都要食到的一款甜品

2021-06-16