2024-03-22 47 浏览
老婆搵到新工賀一賀佢成日聽人講Omakase都未食過有藉口試下$580&$780兩個套餐都試下螢光魷魚茶碗蒸食落咸香彈牙~蛋好滑兼好鮮味目干魚皮脆咸香,好食沙甸魚磯邊卷卷住芽蔥幾特別,好香。壽司:深海池魚食落係唔同d,口感順滑鮮甜。右口魚魚邊~同左口魚唔同口感,肉質比較非常滑。北寄貝~加左檸檬汁食落仲甜左。池魚~食落帶油香同深海果隻又唔同。中拖羅~呢個正呀放題既無得比,愈𡁻愈香魚油赤竹海老~估唔到咁甜,甜過刺身蝦。吞拿魚赤身醬油~醬油香更突出吞拿魚既鮮。馬糞海膽~好足料🤤超甜食完想成板買番去。小松井華蓮真蠔~老婆唔食蠔益埋我,唔算大隻但食落口感好似絲絨咁滑。鯖魚飯~第一次咁樣食,印象唔錯。江戶前玉子燒~用雞蛋同准山做,好濃郁既蛋味,同平時既玉子好唔同。鮟康魚肝手卷~口感綿密順滑,紫菜好脆。蜆湯~蜆味濃郁,見佢咁清澈估佢唔到。食完壽司飲番碗熱蜆湯好舒服。甜品可以揀開心果雪糕或咖啡老婆話各一,兩樣都試到。開心果雪糕幾濃味,咖啡都幾濃郁唔錯。環境非常舒適,店員親切有禮,會幫忙拉凳,會主動加茶,睇住師傅由準備到擺上碟,食左兩個鐘拍得住法國菜。
老婆搵到新工賀一賀佢
成日聽人講Omakase都未食過
有藉口試下

$580&$780兩個套餐都試下

螢光魷魚茶碗蒸
食落咸香彈牙~蛋好滑兼好鮮味

目干魚皮脆咸香,好食

沙甸魚磯邊卷卷住芽蔥幾特別,好香。

壽司:深海池魚食落係唔同d,口感順滑鮮甜。

右口魚魚邊~同左口魚唔同口感,肉質比較非常滑。

北寄貝~加左檸檬汁食落仲甜左。

池魚~食落帶油香同深海果隻又唔同。

中拖羅~呢個正呀放題既無得比,愈𡁻愈香魚油

赤竹海老~估唔到咁甜,甜過刺身蝦。

吞拿魚赤身醬油~醬油香更突出吞拿魚既鮮。

馬糞海膽~好足料🤤超甜食完想成板買番去。

鯖魚飯~第一次咁樣食,印象唔錯。

鮟康魚肝手卷~口感綿密順滑,紫菜好脆。

甜品可以揀開心果雪糕或咖啡

2024-03-20
2024-03-20 47 浏览
賴尿蝦栗子蒸蛋瀨尿蝦嘅鮮味同粟子嘅配搭估唔到好有火花🔥,而且蒸蛋都係超級滑😛鯛魚鯛魚口感好彈牙,味道方面都好有魚鮮味🤪鰻魚我最愛嘅鰻魚夠晒肥美😌帶子 帶子size方面夠晒足料,而且火候啱啱好❤️‍🔥秋刀魚 秋刀魚自己比較少食,估唔到口感同埋味道都好正👍北寄貝 口感好爽口💯鯖魚 外層香脆,黃金焦香更加吸引😋鰤魚呢一款魚同樣好少食😆,佢嘅魚油香味好正,更濃過油甘魚😍海老海老好大隻,而且半生熟嘅食法好有特色🥳大拖羅絕對係全場最佳♥️,真係超級肥美,完全係唔會有渣入口即溶😙海膽海膽我自己本身唔係特別鍾意🤣,估唔到呢款海膽好新鮮唔會有海膽嘅臭味,超級新鮮😛玉子燒呢度嘅玉子燒絕對唔簡單💯,自家嘅烹調方法處理,好軟熟有空氣感,而且海鮮味十足😻鮑魚清湯湯用上鮑魚調製,十足嘅海鮮味道😁咖啡

鯛魚
鯛魚口感好彈牙,味道方面都好有魚鮮味🤪

鰻魚
我最愛嘅鰻魚夠晒肥美😌

帶子
帶子size方面夠晒足料,而且火候啱啱好❤️‍🔥

秋刀魚
秋刀魚自己比較少食,估唔到口感同埋味道都好正👍

口感好爽口💯

鯖魚
外層香脆,黃金焦香更加吸引😋

鰤魚
呢一款魚同樣好少食😆,佢嘅魚油香味好正,更濃過油甘魚😍

海老
海老好大隻,而且半生熟嘅食法好有特色🥳

大拖羅
絕對係全場最佳♥️,真係超級肥美,完全係唔會有渣入口即溶😙

海膽

鮑魚清湯
湯用上鮑魚調製,十足嘅海鮮味道😁

咖啡
2024-03-20 79 浏览
老公同我慶祝轉新工帶我嚟銅鑼灣食Omakase Lunch😍小朋友先做選擇~$580&$780兩個套餐都要試😆首先上枱既係螢光魷魚茶碗蒸三隻螢光魷魚排排坐食落咸香彈牙~蛋好似我姪女塊面咁滑目干魚▶️咸香,魚油豐富,皮脆沙甸魚磯邊卷卷住芽蔥,辟走腥味,幾特別壽司:深海池魚肉質纖細柔軟,口感順滑鮮甜。右口魚魚邊~肉質非常滑,鮮味甘香。北寄貝~加左檸檬汁更突出其鮮味爽口。池魚~肉質緊實爽口帶油香。中拖羅~顏色粉紅~愈𡁻愈香魚油~超正赤竹海老~顏色亮麗,爽口超甜。吞拿魚赤身醬油~無中拖羅咁帶油香,比較清新爽口馬糞海膽~我最期待既一款~好足料🤤超甜勁creamy,比多幾件我都食得落小松井華蓮真蠔~Size唔算大但食落口感好似絲絨般細滑,甜而濃厚。鯖魚飯~鯖魚唔係人人鍾意,但我就好愛,第一次咁樣食,唔錯。江戶前玉子燒~用雞蛋同准山做,食落好似雞蛋糕,好濃郁既蛋味,超鬆軟。鮟康魚肝手卷~口感綿密順滑,比起一大塊咁食,我鍾意呢種多d。蜆湯~好清澈但係蜆味濃郁,精華所在。食完壽司飲番碗熱蜆湯好舒服。甜品可以揀開心果雪糕或咖啡咁就各一啦,開心果雪糕幾滑,好香開心果味。咖啡好夠熱,唔落糖飲原味最正,最抵讚係奶
老公同我慶祝轉新工
帶我嚟銅鑼灣食Omakase Lunch😍

小朋友先做選擇~$580&$780兩個套餐都要試😆
首先上枱既係螢光魷魚茶碗蒸
三隻螢光魷魚排排坐
食落咸香彈牙~蛋好似我姪女塊面咁滑
目干魚▶️咸香,魚油豐富,皮脆

沙甸魚磯邊卷卷住芽蔥,辟走腥味,幾特別

壽司:深海池魚肉質纖細柔軟,口感順滑鮮甜。

右口魚魚邊~肉質非常滑,鮮味甘香。

北寄貝~加左檸檬汁更突出其鮮味爽口。

池魚~肉質緊實爽口帶油香。

中拖羅~顏色粉紅~愈𡁻愈香魚油~超正

赤竹海老~顏色亮麗,爽口超甜。

吞拿魚赤身醬油~無中拖羅咁帶油香,比較清新爽口

鯖魚飯~鯖魚唔係人人鍾意,但我就好愛,第一次咁樣食,唔錯。

甜品可以揀開心果雪糕或咖啡
咁就各一啦,開心果雪糕幾滑,好香開心果味。咖啡好夠熱,唔落糖飲原味最正,最抵讚係奶都係熱熱到有層皮👍👍估唔到咖啡都咁出色。

環境裝修係木系,非常舒適,店員親切有禮,會幫忙拉凳,會比個籃我地放袋,睇住師傅由準備到擺上碟,介紹每一道菜感覺超好。
2024-03-20
  • 赤竹海老
  • 中拖羅
  • 江戶前玉子燒
  • 螢光魷魚茶碗蒸
  • 馬糞海膽
2024-03-14 1495 浏览
難得同朋友聚舊,比佢發辦食乜好,佢話不如食omakasa,事關佢係發燒友黎,一個月試一間新野,猶疑左陣,算喇,我都好耐冇食,就捨荷包陪君子喇!經佢推薦黎到銅鑼灣,佢話呢間想食好耐我問佢點解成日食omakase佢話「每次食日式野,可以望住廚師精心處理食材,都覺得成件事好賞心悅目」或者omakase之所以咁多人中意,大家享受食材既同時,享受埋服務,依家係香港的確賣少見少佢話每間omakase既style都好唔同,同一款食材但經唔同師傅做出黎,成件事成個味道都會有好大差別,成晚就聽佢講左好多佢對omakase既心得睇法,同時我都不忘影低啲野食!難得食次好野當然要影吧XD好記得第一道係帆立貝,第一下食落去覺得好驚豔,肉質好似一絲絲咁好分明,咬落去爽到呢,係未接觸過既口感!之後到壽司,逐件逐件上,貝類比較多,而且啲貝類真係特別爽口,魚類亦冇乜腥味,而我就比較中意蝦類壽司,有件小白蝦同半生熟赤蝦都唔錯,爽口鮮甜,其他都有中上水準。驚喜在後頭,我未試過食海膽係甜到笑,今次佢做到了,同以前食過既馬糞海膽比,果啲真係不值一提,唔影包裝是不行的!個玉子燒好似蛋糕仔咁,做到外脆內軟,軟係鬆軟果種軟。最後仲有
難得同朋友聚舊,比佢發辦食乜好,佢話不如食omakasa,
事關佢係發燒友黎,一個月試一間新野,猶疑左陣,
算喇,我都好耐冇食,就捨荷包陪君子喇!
經佢推薦黎到銅鑼灣,佢話呢間想食好耐
我問佢點解成日食omakase
馬糞海膽
驚喜在後頭,我未試過食海膽係甜到笑,
個玉子燒好似蛋糕仔咁,做到外脆內軟,軟係鬆軟果種軟。
最後仲有甜品同個湯,整體黎講今餐好滿足,師傅手勢好,壽司岩食,有驚喜位,環境乾淨企理,仲有個朋友幫我做omakase解說專員XD
2024-03-13 78 浏览
Omakase,係社交平台睇朋友就食得多,今次終於到我食好西啦因為同朋友慶生,所以獻出左人生第一個Omakase比『鮨本』!環境燈光明亮,充滿日式餐廳氣息。今次仲好好彩食到期間限定menu,呢個menu只做到4月尾,包括刺身或酒肴5品、壽司10貫、玉子燒、湯同甜品,非常期待!5品包括有螢光魷魚天婦羅(左上)、馬友魚一夜干(左中)、鮟康魚肝(左下)、鹽燒平貝(右上)、北海道帆立貝(右下)。螢光魷魚天婦羅:口感微脆,夠鮮,帶少少鹹香令呢道菜更加好食。馬友魚一夜干:可以落青檸汁,魚皮酥脆,肉質富油香感,口感軟嫩。鮟康魚肝:入口即溶,軟綿綿口感,帶有濃郁香味。鹽燒平貝:肉質厚實,貝味比較淡。北海道帆立貝:最有驚喜,帶子肉質鮮嫩,可以清楚感受到鮮甜味。上面嘅肝醬令味道更豐富,我仲加咗啲Wasabi,令味道更出色。漬物有生薑、柚子蘿蔔同苦瓜三款。薑爽口微辣,柚子蘿蔔清脆爽口,帶有酸甜清香,而苦瓜則入口酸酸澀澀,爽口,尾韻帶有甘香。石川縣手釣池魚(上),口感豐富,魚肉鮮嫩。虎山灣小白蝦昆布漬(下),食落去好黏貼,又好鮮甜濃郁。北寄貝,海水味好出,口感非常爽口。松葉蟹,兩個字,鮮甜!鳥貝,鮮甜又爽口。

環境燈光明亮,充滿日式餐廳氣息。
鮟康魚肝:入口即溶,軟綿綿口感,帶有濃郁香味。
鹽燒平貝:肉質厚實,貝味比較淡。
漬物
漬物有生薑、柚子蘿蔔同苦瓜三款。
石川縣手釣池魚(上),口感豐富,魚肉鮮嫩。
虎山灣小白蝦昆布漬(下),食落去好黏貼,又好鮮甜濃郁。
北寄貝,海水味好出,口感非常爽口。
松葉蟹,兩個字,鮮甜!
鳥貝,鮮甜又爽口。
中拖羅,口感豐富,帶淡淡油香感。
半生熟海老:爽口彈牙,又鮮又甜。
大拖羅醬漬:有少少根,煙煙韌韌好有口感。
馬糞海膽
馬糞海膽,又滑又甜,人生第一次食到咁甜嘅海膽!
雞湯
呷一口香甜雞湯,成個人舒服晒!
玉子燒
玉子燒,外形似足長崎蛋糕,好有蛋香,食落去外層脆脆地,內裡口感鬆軟。
甜品
甜品部分有最中餅配培茶雪糕及福岡士多啤梨。
最中餅外皮酥脆,加上滑順細膩嘅培茶雪糕,濃郁茶香口味,配上酸甜福岡士多啤梨,今餐真係非常滿足!
漬物
雞湯
2024-03-12 46 浏览
好耐無食過omakase啦😫見網上好多人推薦就決定揀呢間同朋友慶祝啦🤪瀨尿蝦栗子蒸蛋第一道菜嘅配搭已經夠晒特別😆,估唔到可以加瀨尿蝦同栗子配搭蒸蛋好有特色😌炸紫蘇葉白子白子呢道菜我自己還少食,估唔到外脆內軟嘅口感又幾特別😙鉚葉呢款魚同秋刀魚有幾分相似,配上鰻魚汁去燒好有風味😋骨膠原鯛魚味道好有鮮味,口感q彈👍新鮮鰻魚切絲黏口,味道一流😌汁煮帶子帶子超級大隻,配上醬汁煮好香口😻秋刀魚呢一款秋刀魚好肥美,而且加左肝醬有少少甘香味道🤩北寄貝配上柚子皮配搭好清新💯黃金鯖魚鯖魚味道好有鮮味😜鰤魚用燒熱嘅備長炭燒過,有淡淡嘅炭香味😝半生熟赤足海老半生熟嘅狀態會爽甜d😎野生大拖羅熟成七日,筋會融化,入口即溶❤️海膽完全唔腥,入口即溶😜乾瓢卷物用自家製醃製蘿蔔乾、漬物,用上傳統方法處理好有特色🌟玉子燒呢個玉子燒無用麵粉😛,用上蛋、蝦蓉、山藥,蒸完再焗,有少少海鮮味好香😝鮑魚清湯好濃鮑魚鮮味😜開心果雪糕今日嘅雪糕係自家製開心果雪糕🥹開心果味道濃郁又唔會太甜啱晒我口味🤩食到有少少開心果仁粒更加增添口感✨
好耐無食過omakase啦😫
見網上好多人推薦就決定揀呢間同朋友慶祝啦🤪

瀨尿蝦栗子蒸蛋

炸紫蘇葉白子
白子呢道菜我自己還少食,估唔到外脆內軟嘅口感又幾特別😙

鉚葉
呢款魚同秋刀魚有幾分相似,配上鰻魚汁去燒好有風味😋

骨膠原鯛魚
味道好有鮮味,口感q彈👍

新鮮鰻魚
切絲黏口,味道一流😌

汁煮帶子
帶子超級大隻,配上醬汁煮好香口😻

秋刀魚
呢一款秋刀魚好肥美,而且加左肝醬有少少甘香味道🤩

配上柚子皮配搭好清新💯

黃金鯖魚
鯖魚味道好有鮮味😜

鰤魚
用燒熱嘅備長炭燒過,有淡淡嘅炭香味😝

半生熟赤足海老
半生熟嘅狀態會爽甜d😎

野生大拖羅
熟成七日,筋會融化,入口即溶❤️

海膽
完全唔腥,入口即溶😜

乾瓢卷物
用自家製醃製蘿蔔乾、漬物,用上傳統方法處理好有特色🌟

鮑魚清湯
好濃鮑魚鮮味😜

開心果雪糕

2024-03-11 49 浏览
今日lunch約埋朋友來食好野,好耐冇食過日本魚生,趁住今日中午有空,特登預早book位,來個happy monday lunch!呢到裝修好優雅,超級有日本feel。螢光魷魚茶碗蒸好特別,係我第一次食嘅組合,有濃濃嘅魷魚膏味,另d蛋更加creamy。馬友一夜燒配lime個魚味更加突出,外皮超級脆,但肉就保持到好滑身。松葉蟹生菜卷個樣有d似高級燒賣,整粒放入口食,蟹嘅清甜味夠濃,生菜有微微脆嘅口感,一齊食好好味。壽司我覺得所有都好好食,但最令我印象深刻就係: 北海道甜蝦昆布漬,沙甸魚,天然帆立貝,煙燻鰆魚,大toro,馬糞海膽同鮟鱇魚乾手卷。最後用個奶白魚湯結尾好適合!因為朋友唔識雪糕又唔飲咖啡,所以將佢杯熱咖啡都俾埋我,咁我就可以又食海鹽雪糕,又飲咖啡!

2024-03-11 36 浏览
呢排突然間好想食高質壽司,所以同朋友打聽左邊度好食,朋友第一個提議嘅就係銅鑼灣嘅鮨本。我朋友介紹得一定係好野啦!所以趕緊book左位lunch time去。bar位大概14個位,另外有vip房,我地來到嘅時候係第一group,好快已經決定好要食咩。螢光魷魚茶碗蒸好濃魷魚膏味,我第一次食呢個組合,味道更加飽滿濃郁。深海池魚魚油夠香,肉質肥嫩!北海道甜蝦昆布漬超級正!好creamy,有微微昆布味~池魚肉質緊實爽口,都有好香魚油味。慢煮半熟帆立貝口感比較軟嫩。四日熟成嘅地金目鯛比我之前食過嘅金目鯛更加肥美、魚味更加濃。北寄貝爽口配埋柚子食好好味!煙燻鰆魚食落去味蕾有衝擊,有d d似更嫩滑嘅鰻魚。半生熟赤足海老。中toro夠肥美,剛剛好。馬糞海膽超澎湃,見到都開心,味道都鮮甜同creamy。最後個樣貌似蛋糕嘅其實就係江戶前玉子燒,用蛋白打起裏面有蝦蓉同淮山,一出爐就好香蛋糕味!之後就有個魚湯,一開超香,好濃魚味,奶白色好吸引!

之後就有個魚湯,一開超香,好濃魚味,奶白色好吸引!
2024-03-10 52 浏览
朋友相約食omakasa,他專程帶我到銅鑼灣的鮨本廚師發板餐廳,享用最新鮮的食材再加上廚師的巧手廚藝,真的使每一道菜!有置身於日本高級餐廳的感覺;我們選了餐廳中其中一款比較高級的廚師發板套餐!首先的螢光墨魚茶碗蒸,做得十分出色!細細的原隻墨魚仔加上嫩滑的蒸蛋,食落十分有層次感!兩款小食中的蜆加山葵十分美味,有蜆的鮮甜和山葵的辛辣味!之後的十款壽司各有特色,我比較欣賞梭子魚壽司,表面輕輕用火灼灼,再加上魚肉香滑爽口!當然我最鍾意的還是馬糞海膽軍艦,厚厚的馬糞海膽鮮甜,入口即溶,全無腥味證明是上等貨!而青魚拖羅手捲加入黃蘿蔔和蔥花,使口感特別出色!值得一提是自家製玉子燒!食落鬆軟和濃濃蛋香!而最後的咖啡就比較普通了一點!

大蜆山葵

手釣池魚壽司
用昆布包起北海道甜蝦壽司
鯖魚棒
2024-03-06 71 浏览
位於銅鑼灣的鮨本,可說是性價比高的廚師發板日本餐廳,雖然只有兩款套餐可以選擇,但係得食廚師發板,當然就是要食餐廳中最新鮮的食材和廚師的巧手廚藝!而鮨本就兩樣都十分出色!首先是螢光墨魚茶碗蒸,墨魚仔爽口鮮甜蒸蛋嫩滑,跟着來的十款壽司包括石垣鯛壽司、松葉蟹生菜卷、手釣池魚壽司、北海道甜蝦昆布漬壽司、天然深海池魚壽司、梭子魚壽司、平貝壽司、沙甸魚壽司、BB吞拿魚醬油漬壽司和馬糞海膽壽司。當然最出色就是最後的馬糞海膽壽司,兩層的馬糞海膽厚厚的放在軍艦壽司上!馬糞海膽入口即溶,使口腔充滿海膽的香味,完全沒有任何一啲腥味!加上紫菜香脆令人指甲留香回味無窮!然而最後的魚湯,再加上自家製的玉子燒,簡直天衣無縫!而甜品我選擇麥茶雪糕!淡淡的麥茶味溶入香滑的雪糕中,為這餐畫上完美句號!
北海道甜蝦昆布漬壽司
昆布包北海道甜蝦壽司
深海池魚壽司
Bb吞拿魚醬油漬壽司
麥茶雪糕
由於太想念日本的美食了所以跟朋友在香港都要品嘗一下廚師發辦這家位於銅鑼灣鬧市中的日本omakase 我們點了2個午市套餐,分別是$580 及$780價錢十分親民😃$780套餐還會包含小食兩款馬友一夜干成條魚燒到金黃色,非常之香脆,魚肉仍然很嫩很鮮鹿兒島大蜆配山葵菜大蜆每一口都充滿了海洋的鮮味,配上山葵菜的清新的口感為整道菜品增添了一層獨特的風味螢光魷魚茶碗蒸用螢光魷魚做茶碗蒸,我都係第一次食螢光魷魚茶碗蒸的魷魚肉質鮮嫩多汁,口感豐富,保持了魷魚的嫩度及蛋的柔滑壽司10貫三日熟成天然石垣鯛壽司鯛魚的肉質細緻,入口即化天然深海池魚壽司口感鮮嫩彈牙,池魚的肉質鮮美,散發著深海的獨特風味北海道甜蝦昆布嘖壽司甜蝦的鮮美與昆布的鮮甜交融,口感豐富吞拿魚赤身醬嘖壽司感受到豐富的魚肉風味和濃郁的醬汁香氣吞拿魚赤身的口感鮮嫩,肉質緊實北寄貝壽司帶有淡淡的柚子味,口感清爽宜人半山熟赤竹海蝦壽司每一口都讓人感受到海蝦的鮮甜和嫩滑,鮮味十足拖羅壽司用上18日熟成嘅野生大拖羅,油脂感勁重海膽壽司用上北海道根室鹽水馬糞海膽,口感滑膩細膩,味道濃郁吞拿魚壽司有淡淡的稻草煙燻味,魚肉做到半生熟效果生蠔壽司原隻長崎縣生

由於太想念日本的美食了
所以跟朋友在香港都要品嘗一下廚師發辦
這家位於銅鑼灣鬧市中的日本omakase
我們點了2個午市套餐,分別是$580 及$780
價錢十分親民😃

$780套餐還會包含小食兩款

馬友一夜干
成條魚燒到金黃色,非常之香脆,魚肉仍然很嫩很鮮

鹿兒島大蜆配山葵菜

螢光魷魚茶碗蒸
用螢光魷魚做茶碗蒸,我都係第一次食

壽司10貫
三日熟成天然石垣鯛壽司
鯛魚的肉質細緻,入口即化

天然深海池魚壽司
口感鮮嫩彈牙,池魚的肉質鮮美,散發著深海的獨特風味

北海道甜蝦昆布嘖壽司
甜蝦的鮮美與昆布的鮮甜交融,口感豐富

吞拿魚赤身醬嘖壽司
感受到豐富的魚肉風味和濃郁的醬汁香氣
吞拿魚赤身的口感鮮嫩,肉質緊實

北寄貝壽司
帶有淡淡的柚子味,口感清爽宜人

半山熟赤竹海蝦壽司
每一口都讓人感受到海蝦的鮮甜和嫩滑,鮮味十足

拖羅壽司
用上18日熟成嘅野生大拖羅,油脂感勁重

海膽壽司
用上北海道根室鹽水馬糞海膽,口感滑膩細膩,味道濃郁

吞拿魚壽司
有淡淡的稻草煙燻味,魚肉做到半生熟效果

生蠔壽司
原隻長崎縣生蠔,非常肥美多汁
師傅刀工非常細緻,完美地將生蠔抽出再包住壽司

江戶前玉子燒
外層金黃酥脆,內裡鬆軟滑嫩,濃郁的蛋香融化在口中,感到好滿足

最後有魚湯及焙茶雪糕🍦
整個套餐的食物質素及環境都好高性價比👍
師傅好細心分享每道日本料理的精髓,可見得對食材的尊重。

2024-03-04 81 浏览
今次同朋友嚟咗銅鑼灣食Omakase,分別叫咗兩個lunch set: HKD580同HKD780,兩個set都分別有茶碗蒸、壽司、玉子燒、吸物同甜品,HKD780 lunch set就會有埋酒肴同卷物!➖📌螢光魷魚茶碗蒸茶碗蒸蛋味超濃郁,加入螢光魷魚蒸制,口感爽彈,鮮味十足!📌馬友の一夜干鹽醃風乾之後嘅馬友好香,燒過後魚皮甘香酥脆,魚油都出哂嚟😍📌鹿兒島大蜆配山葵菜鹿兒島大蜆肉質鮮甜,配合山葵菜,令口感味道昇華👍🏻📌天然石門鯛📌天然深海池魚由深海池魚、石門鯛兩款淡味一點嘅魚開始,配合酸汁做調味,開胃清新。📌北海道甜蝦昆布漬用了日式傳統技法「昆布漬」為來自北海道的甜蝦提升鮮味,風味加倍✨📌吞拿魚赤身醬油漬魚味濃郁、肉質結實的赤身吞拿魚配以醬油漬帶出鮮味。📌北寄貝肉質肥美厚實的北寄貝甘甜鮮味,配合柚子汁,更為壽司口感增添層次👅📌半生熟赤海蝦赤海蝦刺身肉厚飽滿,鮮甜爽脆,蝦味濃郁✨📌十八日熟成野生大拖羅最驚喜嘅一道壽司😍將大吞拿魚腩熟成十八天,令魚肉味道更加凜烈和濃厚,油脂豐膄而附魚油幽香🤤📌北海道根室鹽水馬糞海膽北海道馬糞海膽味道濃厚甘甜,回甘強,極其鮮美,不可不試😛📌富山灣白蝦全身晶瑩

📌螢光魷魚茶碗蒸
茶碗蒸蛋味超濃郁,加入螢光魷魚蒸制,口感爽彈,鮮味十足!

📌馬友の一夜干
鹽醃風乾之後嘅馬友好香,燒過後魚皮甘香酥脆,魚油都出哂嚟😍

📌鹿兒島大蜆配山葵菜
鹿兒島大蜆肉質鮮甜,配合山葵菜,令口感味道昇華👍🏻

📌天然石門鯛
📌天然深海池魚
📌北海道甜蝦昆布漬
📌吞拿魚赤身醬油漬
魚味濃郁、肉質結實的赤身吞拿魚配以醬油漬帶出鮮味。
📌北寄貝
📌半生熟赤海蝦
赤海蝦刺身肉厚飽滿,鮮甜爽脆,蝦味濃郁✨
📌十八日熟成野生大拖羅
📌北海道根室鹽水馬糞海膽
北海道馬糞海膽味道濃厚甘甜,回甘強,極其鮮美,不可不試😛
📌富山灣白蝦
全身晶瑩通透,味道鮮甜美味。
📌長崎縣小長井真蠔
肉身飽滿、味道清甜,海水味唔會太重。

📌蔥拖羅手卷

📌江戶前玉子燒
另一個驚喜之作😍烘烤出爐後的玉子燒帶著焦糖色,切開後濕潤軟綿,散發陣陣海鮮香氣✨

2023-12-03 148 浏览
鮨本一路都好想食銅鑼灣「鮨本」,終於星期五同同事去到happy Friday!首先,茶碗蒸。這道菜看似簡單,但一旦品嚐,你會被它的獨特口感和濃郁香氣所征服。蒸蛋的質感絲滑,混合著微微的茶香,彷彿在舌尖上綻放出柔和的花朵。接下來是紫蘇葉天婦羅搭配梅鹽。這道菜別出心裁地將新鮮的紫蘇葉裹上酥脆的天婦羅,每一口咬下去時,脆脆的質感和紫蘇葉的清新味道交織在一起,梅鹽的微妙酸甜則增添了層次感。下一道是櫻煮八爪魚。這道菜令人驚艷,柔軟的八爪魚與櫻花葉的結合令人難以抗拒。每一口都充滿了海洋的鮮味,嚐到舌尖時,仿佛能聽到大海的呢喃。下一道係骨膠原雕魚壽司,這道菜展現了廚師的巧思和工藝。魚肉鮮嫩多汁,咬下去時,骨膠原的滋潤感彷彿在口中綻放,為味蕾帶來一種意想不到的享受。接下來是墨魚壽司配竹炭鹽。這道菜以其獨特的配搭吸引目光。墨魚的鮮味與竹炭鹽的微妙調和,帶來一種深邃的風味,彷彿讓人在竹林中漫步。秋刀魚肝醬壽司,這是一道豪華的壽司。秋刀魚肉的豐富口感與醬油漬的肝醬完美結合,為味蕾帶來一種奢華的享受。北寄貝壽司和金華青魚壽司,這兩道壽司表現出了海鮮的鮮美。北寄貝的肉質鮮嫩,每一口都散發著濃郁的海洋風味。金華青
鮨本

北寄貝壽司和金華青魚壽司,這兩道壽司表現出了海鮮的鮮美。北寄貝的肉質鮮嫩,每一口都散發著濃郁的海洋風味。金華青魚則帶有淡淡的魚香,令人愉悅。

半生熟赤足海老壽司,這道菜讓人驚艷。海老的肉質嫩滑,微微帶有生鮮感,讓人彷彿置身於海洋之中。

絲魚壽司,這是一道精緻的壽司。魚肉的細膩口感與醬汁的微妙平衡,讓每一口都充滿了豐富的層次。

接下來是赤身醬油漬壽司。這道菜展現了壽司的經典風味。赤身魚肉的鮮美與醬油的香氣完美結合,令人回味無窮。

白拖羅壽司,這是一道極富創意的壽司。軟綿綿的拖羅與魚肉的鮮嫩口感相互融合,每一口都帶來驚喜。

最後品嚐一道極致奢華的海膽壽司。海膽的鮮味濃郁而細膩,每一口都散發著豐富的海洋風味,彷彿在舌尖上綻放著一朵美麗的花朵。

除了壽司之外,鮨本還提供其他精緻的料理。拖羅蟹卷,這道菜以其豐富的內餡和精美的外觀吸引了我的目光。每一口都充滿了蟹肉的鮮美,讓味蕾享受到一種奢華的滋味。

玉子燒,這是一道經典的日式甜點。軟綿綿的燒蛋散發著淡淡的甜香,每一口都讓人感到幸福和滿足。

鮑魚清湯,這道湯品展現了鮑魚的鮮美。湯的口感清爽,鮑魚的鮮味在口中綻放,帶來一種舒適的感覺。

最後一份開心果雪糕結束這場美食之旅。這款雪糕擁有豐富的開心果風味,口感綿密細膩,每一口都令人愉悅。
2023-12-03 54 浏览
我最近親身前往位於香港銅鑼灣的日式餐廳「鮨本」,這次的饗宴給我的味蕾留下了深刻的印象。讓我用第一身的感受,來描述每道菜的味道:首先是茶碗蒸,質地綿密細膩,散發著淡淡的茶香,令人一口接一口著迷。接著是紫蘇葉天婦羅,搭配梅鹽。這道菜的天婦羅外層酥脆,內裡的紫蘇葉保持著鮮嫩,梅鹽的微酸與天婦羅的香氣完美融合,帶來一種獨特的口感和風味。櫻煮八爪魚是令人驚艷的美食之一。八爪魚的口感彈牙,並散發出櫻花葉的淡淡香氣,讓人回味無窮。骨膠原雕魚壽司是一道獨特的壽司菜式。魚肉鮮嫩多汁,而骨膠原的湯底則賦予了壽司豐富的口感和滋味。墨魚壽司搭配竹炭鹽,呈現了另一種非凡的口感。墨魚的鮮味與竹炭鹽的微妙調和,帶來一種獨特的風味體驗。秋刀魚肝醬壽司是一道獨特的創意菜式。秋刀魚的肉質鮮美,搭配濃郁的肝醬,讓人享受到奢華的口感和滋味。北寄貝壽司和金華青魚壽司展現了海鮮的鮮美。北寄貝的肉質鮮嫩,金華青魚則帶有濃郁的魚香,兩者都帶來一種愉悅的口感。半生熟赤足海老壽司是令人驚豔的菜式。海老的肉質嫩滑,微微帶有鮮感,讓人愛不釋手。絲魚壽司和赤身醬油漬壽司是兩道展現魚的風味的菜式。絲魚的肉質細緻,赤身醬油漬則帶有濃郁的醬油香氣,

絲魚壽司和赤身醬油漬壽司是兩道展現魚的風味的菜式。絲魚的肉質細緻,赤身醬油漬則帶有濃郁的醬油香氣,兩者給人一種豐富的味覺體驗。

白拖羅壽司和海膽壽司是兩道令人驚艷的菜式。白拖羅的外層酥脆,內裡的魚肉鮮嫩多汁,海膽則散發著濃郁的海洋風味,兩者的結合令人難以抗拒。

拖羅蟹卷是一道別具創意的菜式。外層的拖羅酥脆,內裡包裹著鮮嫩的蟹肉,帶來一種絕妙的口感和豐富的海鮮風味。

玉子燒是一道經典的日式糕點。它的質地軟綿,口感滑嫩,散發著濃郁的雞蛋香氣,帶來一種溫馨又美味的感受。

接下來是鮑魚清湯,這道湯品清爽而濃郁。鮑魚的鮮味融入湯中,與清湯的鮮甜相融合,帶來一種濃郁而平衡的口感。

最後,讓我來描述開心果雪糕。這款雪糕口感綿密細膩,開心果的香氣濃郁,帶來一種濃厚的堅果風味,讓人愉悅地品味著每一口。

「鮨本」的食物味道真是讓人驚艷,每一道菜式都展現出精湛的廚藝和創意。不僅食材新鮮,而且味道豐富多樣,每一口都帶給我無盡的美食享受。無論是壽司、天婦羅還是湯品和甜品,「鮨本」都以其獨特的風味和精緻的呈現方式征服了我的味蕾。如果你對日式料理有興趣,我強烈推薦你來「鮨本」一嚐這些美味佳餚,絕對會讓你流連忘返。
2023-12-02 69 浏览
想念日本就來吃Omakase吧!這次來到一間大家推薦CP值高的用心Omakase鮨本。店門口裝修旁邊的魚鱗很有特色。很幸運坐到吧檯位子,可以欣賞師傅料理過程。午餐有$580或$780的套餐可以選,$780會多2個酒肴和卷物,這次就試試$780套餐吧!第一道瀨尿蝦栗子茶碗蒸香甜的栗子和鮮甜瀨尿蝦,底層是香濃蒸蛋,暖胃又開胃。酒肴白魚紫蘇葉天婦羅 梅子鹽外皮薄脆的口感和滿滿香氣,梅子鹽酸酸鹹鹹很特別。昆布燒白子綿密絲滑的白子,有著楓葉點綴,很有詩意。接著準備吃壽司啦!石垣鯛 肉質爽脆,味道清甜。大尾魷 綿糯的口感很特別。池魚 肉質軟嫩口感,甘甜清香。秋刀魚 魚肉軟嫩,魚皮的香味濃。北寄貝 口感爽脆,味道鮮甜。沙甸魚 肉質很軟嫩。稻草煙燻鰹魚 煙燻香氣很足,魚肉軟嫩。半生熟赤足海老 好大隻,蝦味濃郁,而且非常鮮甜,肉質爽彈中帶點生蝦的軟糯,慢慢咀嚼,都有不同感受。青森縣中拖羅 油脂分布剛剛好,入口即化。馬糞海膽 鮮甜綿密,淡淡的回甘。拖羅太捲豐富的太捲,有多種食材,一口吃下大大滿足。江戶前玉子燒用餐時就一直聞到一陣香氣,就是正在烤這個玉子燒。古式做法的玉子燒,其實是雞蛋蛋糕,外皮烤得微微焦脆
想念日本就來吃Omakase吧!
這次來到一間大家推薦CP值高的用心Omakase鮨本。
店門口裝修旁邊的魚鱗很有特色。
很幸運坐到吧檯位子,可以欣賞師傅料理過程。
這次就試試$780套餐吧!
第一道
瀨尿蝦栗子茶碗蒸
香甜的栗子和鮮甜瀨尿蝦,底層是香濃蒸蛋,暖胃又開胃。
酒肴

白魚紫蘇葉天婦羅 梅子鹽
外皮薄脆的口感和滿滿香氣,梅子鹽酸酸鹹鹹很特別。
昆布燒白子
綿密絲滑的白子,有著楓葉點綴,很有詩意。
接著準備吃壽司啦!
石垣鯛
肉質爽脆,味道清甜。
大尾魷
綿糯的口感很特別。
池魚
肉質軟嫩口感,甘甜清香。
秋刀魚
魚肉軟嫩,魚皮的香味濃。
北寄貝
口感爽脆,味道鮮甜。
沙甸魚
肉質很軟嫩。
稻草煙燻鰹魚
煙燻香氣很足,魚肉軟嫩。
半生熟赤足海老
好大隻,蝦味濃郁,而且非常鮮甜,
肉質爽彈中帶點生蝦的軟糯,慢慢咀嚼,都有不同感受。
青森縣中拖羅
油脂分布剛剛好,入口即化。
馬糞海膽
鮮甜綿密,淡淡的回甘。
拖羅太捲
豐富的太捲,有多種食材,一口吃下大大滿足。
江戶前玉子燒
用餐時就一直聞到一陣香氣,就是正在烤這個玉子燒。
古式做法的玉子燒,其實是雞蛋蛋糕,
外皮烤得微微焦脆,香氣十足,內餡軟綿綿的,甜甜鹹鹹的,充滿蛋香。
紅鮑魚清湯
清爽香甜,暖暖的
鮑魚肉質Q彈。
可以選雪糕或咖啡,
今天雪糕是培茶雪糕,香濃綿密,為這一餐劃下完美句點。
今天的食材都很新鮮,
也感受到廚師對料理的用心及熱情,
介紹也仔細,聽不懂時都很有耐心反覆介紹,
推薦可以試試$580套餐,CP值很高!