2020-11-21 19 浏览
天氣開始轉涼,又到食煲仔飯嘅時候~今日放工重要有啲涼意,緊係即刻去食,暖下身。😆有8款煲仔飯揀,實有一款啱心水。不過煲仔飯即叫即整,所以我地叫咗靚湯同小菜食住先。🥰雪梨乾海底椰燉赤肉🍐雪梨乾同海底梛生津潤燥,又滋潤,燉出黎嘅湯特別清甜潤喉。杏汁菜膽燉白肺湯🐷天氣開始乾燥,呢個燉湯滋潤養顏,杏汁味香,特別適合女仔。臘味炒芥蘭🥬芥蘭油潤爽脆,冇苦澀味,配埋臘腸、臘肉同膶腸,好惹味。黃金鮮魷🦑十分推介!一層薄炸粉,拿捏得啱啱好,魷魚又新鮮,爽口,夠哂獲氣。而外層嘅鹹蛋黃醬味濃,我同男朋友都爭住食。章魚肉餅飯🐷肉餅剁得鬆化,配埋章魚粒同冬菇粒,更有口感。加上好嘅煲仔飯甜鼓油,味道更濃郁,好食。蝦醬豬頸肉飯🐷蝦醬味香濃,豬頸肉爽彈嫩滑,煲仔飯乾身,米飯粒粒分明,係一個好配撘。p.s. 老闆同我地講,餐廳主打健康,所以冇飯焦

雪梨乾海底椰燉赤肉🍐
雪梨乾同海底梛生津潤燥,又滋潤,燉出黎嘅湯特別清甜潤喉。
杏汁菜膽燉白肺湯🐷
天氣開始乾燥,呢個燉湯滋潤養顏,杏汁味香,特別適合女仔。
臘味炒芥蘭🥬
芥蘭油潤爽脆,冇苦澀味,配埋臘腸、臘肉同膶腸,好惹味。
黃金鮮魷🦑
章魚肉餅飯🐷
蝦醬豬頸肉飯🐷
p.s. 老闆同我地講,餐廳主打健康,所以冇飯焦
2020-11-20 221 浏览
是日同靚女FD去食哩間中菜龍德樓 ,人愈大真的愈來愈鐘意食中菜,龍德樓最特別的系,佢的煲仔飯系無飯蕉,比較健康,同埋足料的燉湯,同FD點左個杏汁菜膽燉白肺湯,鱷魚川貝燉赤肉,小菜點左咕嚕肉,金銀旦芥菜,另外點左臘味鴛鴦腸煲仔飯,章魚肉餅飯杏汁菜膽燉白肺湯杏汁菜膽燉白肺湯一上來,滿滿的杏汁味,加埋少少的白肺同埋菜,飲落杏汁同埋好像奶咁的湯味,真的好正又養生~~~鱷魚川貝燉赤肉鱷魚川貝燉赤肉真的好足料,唔會有任何味精,清清地真的秋日飲唔錯,咕嚕肉咕嚕肉真的唔會好肥,味道也唔錯,送飯真的一流,金銀旦浸芥菜金銀旦浸芥菜都好多料,食落又爽身,中菜真的離不開有菜的主打~~臘味鴛鴦腸煲仔飯臘味鴛鴦腸煲仔飯真的一來好吸引,佢的臘腸同埋潤腸真的好正,又唔會好鹹,真的好啱我地食~~同埋D飯食真的好幸福,章魚肉餅飯章魚肉餅飯真的好多章魚粒,另外佢的肉餅真的送飯一流,哩度真的難得的健康級中菜,食完飯都唔會口乾,良心老店 !!
是日同靚女FD去食哩間中菜龍德樓 ,

人愈大真的愈來愈鐘意食中菜,

同FD點左個杏汁菜膽燉白肺湯,鱷魚川貝燉赤肉,

杏汁菜膽燉白肺湯

飲落杏汁同埋好像奶咁的湯味,真的好正又養生~~~

咕嚕肉

咕嚕肉真的唔會好肥,味道也唔錯,送飯真的一流,
金銀旦浸芥菜

臘味鴛鴦腸煲仔飯

同埋D飯食真的好幸福,
章魚肉餅飯

章魚肉餅飯真的好多章魚粒,另外佢的肉餅真的送飯一流,
哩度真的難得的健康級中菜,食完飯都唔會口乾,
良心老店 !!
2020-11-19
  • 杏汁菜膽燉白肺湯,
  • 臘味鴛鴦腸煲仔飯,
2020-11-20 127 浏览
之前帶我隻寶貝狗仔到何文田的獸醫診所打針都會經過龍德樓, 但因為每次都湊住小毛孩, 今次終於有機會可以入去試下。 入到店內雖然小店一間, 但裝修古色古香, 店員更加親切友善, 先點了香片,茶位每位$3, 然後再點幾道小菜~臘味鴛鴦腸煲仔飯$78、 蝦乾排骨飯$78、 麻辣雞煲$88、 金銀蛋浸時菜~油麥菜$72、 鱷魚川貝燉赤肉$28、 杏汁菜膽燉白肺湯$28。臘味鴛鴦腸煲仔飯~ 天氣一開始轉涼, 就很想食煲仔飯, 以前試過到廟街或旺角茶餐廳食煲仔飯, 但我覺得這裏的煲仔飯真是特別高質。 臘味鴛鴦腸好吸引,一開煲蓋, 臘肉 臘腸的油香, 尤其是潤腸外脆口感,淋上香甜豉油,再焗一焗,飯粒分明,粒粒油潤煙韌, 份外滋味。 蝦乾排骨飯~排骨醃得入味,肉質軟滑, 蝦乾鹹鹹的有咬口,豉油香甜濃稠, 而我最喜歡的就是飯焦不多, 因為我不喜歡入口硬掘掘的口感。麻辣雞煲~ 對雞煲有百食不厭的感覺, 而這裏可以做到有辣椒的辣勁相當惹味, 那種麻香, 不斷刺激味蕾, 配上嫩滑雞件, 香辣惹味。金銀蛋浸時菜~ 新鮮的油麥菜,配上鹹香的鹹蛋和口感Q軟的皮蛋, 絕對是一碟美味又清的佳餚。杏汁菜膽燉白肺湯~

蝦乾排骨飯

麻辣雞煲

金銀蛋浸時菜~油麥菜

杏汁菜膽燉白肺湯~ 鮮香滋潤,杏香撲鼻,這一款絕對是手工湯水, 工序多而複雜,有 滋潤養顏的效果。

杏汁菜膽燉白肺湯

鱷魚川貝燉赤肉~ 原盅燉湯, 原汁原味, 味道較香甜, 有補肺益腎的效果。

鱷魚川貝燉赤肉

整體來說龍德樓菜式質素高, 價錢大眾化, 要讚一讚店員們的親切友善態度, 勤為我們添水。 昨晚感覺自己很幸運, 大約七點到達入店之後開始陸續有客人光顧, 去到八點門口已經大排長龍, 果然是一間好店!
💯

2020-11-19
蝦乾排骨飯
麻辣雞煲
金銀蛋浸時菜~油麥菜
鱷魚川貝燉赤肉
今日咁岩係附近收工經同事介紹就黎左龍德樓。一入店就比佢地既懷舊中式裝潢吸引左。🤗餐牌提供小菜選擇可媲美大排檔。種類多樣化。而我今次就嗌左。花旗參燉雞。夠火喉既中式老火湯。花旗參味唔會太濃。又帶出雞肉同豬肉既鮮甜味。黑椒牛仔骨煲。黑椒汁先至係重點。佢入口少少甜得黎黑椒味又唔會太搶。廚師拿捏岩岩好。肉質有嚼勁。牛肉味十足得黎冇雪藏味。蝦醬豬頸肉煲仔飯。飯粒分明。冇飯焦可以食到底。蝦醬味又唔會太重。豆卜吸收曬豬頸肉同蝦醬既精華。豬頸肉唔韌。有咬口。配上自行淋上既豉油。真係引唔住要嗌多個白飯黎食。
餐牌提供小菜選擇可媲美大排檔。種類多樣化。而我今次就嗌左。

花旗參燉雞。

黑椒牛仔骨煲。

蝦醬豬頸肉煲仔飯。

2020-11-04
2020-11-17 18 浏览
每年轉涼呢段時期就會同屋企人去食煲仔飯,廟街既煲仔飯店吾系好坐,老人家食得吾系好舒服,同埋飯焦太多,吾太喜歡。【日月魚姬松茸燉豬展】湯水好清好純吾油,有種好獨特既味道,好濃厚,好滋潤。【杏汁菜膽燉白肺湯】幼白順滑既口感,可惜杏味吾系好岩我。【臘味鴛鴦腸煲仔飯】$78臘肉吾會太肥太硬,肥瘦剛好,臘腸仲正,一咬落去油花四溢滿腔。其實一打開蓋就一陣臘味香,慘透哂系d飯到。【蝦乾排骨飯】$78排骨醃製過,有陣好香薑味,肉質爽嫩,加埋米飯粒粒分明,富有米香又煙韌,慢慢食仲系熱辣辣,【黑椒牛仔骨】$88 & 【川辣回鍋肉】$78兩款超惹味既一道菜,下飯超正。回鍋肉稍微辣左d,食到流哂鼻涕眼水。一家三口食,撐住個大肚出門口。一個煲仔飯一個人食,會飽死。份量好多,好抵食!

【日月魚姬松茸燉豬展】
湯水好清好純吾油,有種好獨特既味道,好濃厚,好滋潤。

【杏汁菜膽燉白肺湯】
幼白順滑既口感,可惜杏味吾系好岩我。

【臘味鴛鴦腸煲仔飯】$78

【蝦乾排骨飯】$78

【黑椒牛仔骨】$88 & 【川辣回鍋肉】$78

2020-11-17 8 浏览
今日跟朋友說起杏汁豬肺湯,現在不是間間飯店會有,然後朋友突然話旺角勝利道嘅龍德樓有喎,就是這樣,今晚就去龍德樓搞掂😂😂龍德樓店舖需然不大,但座位與座位之間的距離也不短⋯⋯裝修頗有特色,有一幅黑白以往香港的街道....杏汁菜膽燉白肺湯,杏汁又香又滑又甜,白肺夠咬口🤗🤗跟煲仔飯一起叫只是$28 🤗🤗青㰖螺頭肉燉赤肉湯,清甜螺肉夠淋😋一樣只係$28如果跟煲仔飯一齊😁北菇滑雞加臘腸煲仔飯 $68 (臘腸加$10),入座時,職員已經介紹,這裡的煲仔飯是健康的,所以是沒有飯焦的!滑雞件夠滑,份量不少,臘腸很香夠惹味😋😋雖然沒有飯焦,但也很好吃🤪章魚肉餅煲仔飯$78,章魚粒夠多亦很大粒,所以肉餅很有咬感😚😚同埸上映,黃金炸蝦球和㰖菜肉鬆四季豆,小炒也出色😚😚😚

同埸上映,黃金炸蝦球和㰖菜肉鬆四季豆,小炒也出色😚😚😚
  • 杏汁菜膽燉白肺
2020-11-17 15 浏览
呢日係旺角行完街, 最近開始有D 凍,都想食下D 暖胃既野, 行行下就行到黎何文田,見到呢間龍德樓有煲仔飯就黎試試佢! 我地叫左臘味煲仔飯同章魚肉餅煲仔飯! 呢間裒廳既煲仔飯同平時食過既唔同, 佢係行健康路線, 所以佢既煲仔飯係冇飯蕉既~ 我就覺得係幾特別既路線! 有時真係想食下邪惡野但又驚唔健康! 咁樣又食到又唔會健康真係perfect!!! 臘味煲仔飯必有既臘腸同潤腸仲有臘肉~! 真係夠哂香! 令到成個飯都係肉既油香! 連埋D 煲仔飯既豉油食真係令人想一啖接一啖咁食哂成個飯! 章魚肉餅煲仔飯又係夠哂香章魚味! 同個肉飯撈埋一齊perfect! 我地仲叫左椒鹽中蝦同埋海鮮雜菜粉絲煲! 椒鹽中蝦真係好好食! 中蝦開邊炸到勁香脆! 脆到連殼都可以一齊食!!! 椒鹽份量岩岩好,唔會令到隻蝦好咸, 有哂提鮮既作用! 海鮮雜菜粉絲煲就係水準之作, 主要係想食多D 菜! 個煲既菜唔會太濃味! 食得出冇味精! 正!另外仲叫左兩個燉湯,分別係蟲草花豬肉湯同埋花膠杏汁豬肺湯, 兩款湯飲落令人覺得好舒服, 同埋勁足料,唔會淡到水咁,飲得出係用左時間去燉出黎! 正有家既感覺!

2020-11-16 15 浏览
📍 龍德樓 (何文田) 健康路線煲仔飯小菜試咗一間幾有驚喜嘅煲仔飯小菜餐廳,主打健康路線,因為佢啲小菜唔會好鹹、煲仔飯唔會有結焦、仲有高質燉湯飲🥰.- 西蘭花炒帶子$98 (7.9/10)呢個真係掂呀,味道唔會太濃,個帶子有煙銀感覺完全冇雪藏味,比較少有高質炒帶子!- 大馬站煲(海鮮豆腐燒肉蝦醬)$78 (8/10)呢個都必點,成個煲好豐富,個燒豆腐好好味成個醬汁都好濃郁,舊燒肉出奇地好味!仲要熱辣辣咁上菜正!- 臘味鴛鴦腸煲仔飯$78金針雲耳滑雞飯$78 (7/10)佢哋嘅煲仔飯係冇飯焦,行健康路線,而且材料好豐富有兩條臘腸兩條潤腸仲有勁多嘅臘肉。條臘腸感覺一啲都唔肥成條食晒都唔覺得油膩感!😍-蟲草花冬菇燉雞湯$48味道濃郁感覺冇味精,好濃既雞湯!.用餐🌾心情:環境唔錯比較古色古香,坐得幾舒服服務態度仲好好!喺何文田食到呢個質素同價錢都很不錯!地址: 何文田勝利道10號地下
📍 龍德樓 (何文田) 健康路線煲仔飯小菜

- 西蘭花炒帶子$98 (7.9/10)

- 大馬站煲(海鮮豆腐燒肉蝦醬)$78 (8/10)

-蟲草花冬菇燉雞湯$48
味道濃郁感覺冇味精,好濃既雞湯!

地址: 何文田勝利道10號地下
2K
2020-11-12 30 浏览
-秋天咗一排 老豆提議食煲仔飯飲靚靚燉湯 呢間老店 十幾年嚟專心賣燉湯蒸飯加秋冬限定煲仔飯-🥣#杏汁菜膽燉白肺湯 (追加 $28)湯底濃稠 杏汁清香 自己喺屋企洗豬肺煲湯太多功序 出街飲可以省卻麻煩-🥣#日月魚姬松茸燉豬展湯 (追加 $28)燉湯日日新款 日月魚明目有益兼美髮養顏 有乜辦法唔受歡迎🥰🥘#上素煲仔飯 ($80) 加潤腸 ($12)材料多得緊要 金針雲耳枝竹豆腐卜紅蘿蔔紅棗矮瓜竹筍冬菇 一啲都唔單調 煲仔飯走飯焦 食得更健康-🧆#水煮牛肉 ($98)材料正統 花椒八角大紅椒木耳樣樣齊 底下有水晶粉同大豆芽 -🧆#豉汁帶子蒸豆腐 ($80)每件用原粒厚身帶子蒸釀大件豆腐 良心老店 要俾個like👍-📍龍德樓何文田勝利道10號地下

🥣#杏汁菜膽燉白肺湯 (追加 $28)

🥣#日月魚姬松茸燉豬展湯 (追加 $28)

燉湯日日新款 日月魚明目有益兼美髮養顏 有乜辦法唔受歡迎🥰

🥘#上素煲仔飯 ($80) 加潤腸 ($12)

🧆#水煮牛肉 ($98)

材料正統 花椒八角大紅椒木耳樣樣齊 底下有水晶粉同大豆芽
🧆#豉汁帶子蒸豆腐 ($80)

每件用原粒厚身帶子蒸釀大件豆腐 良心老店 要俾個like👍
📍龍德樓
何文田勝利道10號地下
2020-11-12 22 浏览
踏入11月,天氣開始轉涼,又係時候食煲仔飯了。龍德樓有即叫即製煲仔飯,款式都幾多。例如肉餅類、臘味類、北菇滑雞等等。臘味鴛鴦腸煲仔飯($78)好足料,臘味好香,飯粒索晒味,好食。章魚肉餅飯($78)肉餅煲仔飯比較清,味道亦唔差,兩款煲仔飯,兩款口味,各有千秋。金銀蛋浸時蔬($72)小菜份量都好足,大大碟夠抵食。蒜蓉粉絲蒸鮮魷($98)好香好惹味,撈白飯都好好食。呢度仲有足料燉湯,分別叫左燉螺頭及杏汁白肺湯,味道滋潤養生,值得一叫!
踏入11月,天氣開始轉涼,又係時候食煲仔飯了。

龍德樓有即叫即製煲仔飯,款式都幾多。

例如肉餅類、臘味類、北菇滑雞等等。

臘味鴛鴦腸煲仔飯($78)

好足料,臘味好香,飯粒索晒味,好食。

章魚肉餅飯($78)

金銀蛋浸時蔬($72)

小菜份量都好足,大大碟夠抵食。

蒜蓉粉絲蒸鮮魷($98)

好香好惹味,撈白飯都好好食。

• 杏汁菜膽燉白肺
呢間位於勝利道嘅餐廳,估唔到小店細細,食物質素相當唔錯。呢度主打嘅係煲仔飯。我哋叫咗臘味煲仔飯及章魚肉餅飯。▶️臘味煲仔飯啲飯全部都有臘味味,相當唔錯!秋冬食真係好惹味!臘腸唔會太肥;潤腸又夠香。▶️章魚肉餅飯章魚鹹鹹地,肉餅肉質夠林,飯嘅份量好多,好食!店主話呢度嘅煲仔飯夠健康,所以冇飯焦。▶️白肺湯呢個湯真材實料,而且好好飲,夠滋潤,熱辣辣!另外我哋仲叫咗小菜🤓▶️黃金鮮魷炸得夠香夠金黃,鹹蛋黃味夠濃郁。▶️腐乳時菜炒牛肉牛肉份量夠多又夠滑,不過就多由咗少少。呢度仲有茶飲,茶位$3一位~呢度嘅嘢真係好抵食又好食!

▶️臘味煲仔飯

▶️章魚肉餅飯
章魚鹹鹹地,肉餅肉質夠林,飯嘅份量好多,好食!

店主話呢度嘅煲仔飯夠健康,所以冇飯焦。

▶️白肺湯
呢個湯真材實料,而且好好飲,夠滋潤,熱辣辣!

另外我哋仲叫咗小菜🤓
▶️黃金鮮魷
炸得夠香夠金黃,鹹蛋黃味夠濃郁。

▶️腐乳時菜炒牛肉
牛肉份量夠多又夠滑,不過就多由咗少少。

呢度仲有茶飲,茶位$3一位~呢度嘅嘢真係好抵食又好食!
2020-11-08 29 浏览
打邊爐已經變咗香港人一年四季都會食嘅菜式,所以嚟到入冬,我自己嘅特色菜就必定係煲仔飯。去到秋冬時節,食返個煲仔飯先至夠有香港特色。今日我哋經過何文田嘅勝利道,見到呢間龍德樓已經宣傳緊有煲仔飯食,即刻令我想整返部煲仔飯食,所以就決定入嚟試吓。呢度除咗煲仔飯之外,仲有燉湯飲,真係啱晒我嘅口味。臘味煲仔飯臘味煲仔飯有兩條臘腸、兩條潤腸、同埋有幾件臘肉。熱辣辣、香噴噴的煲仔飯,驅寒又暖胃,煲仔飯冇飯焦,食落感覺似蒸飯,比較健康。配料揀左油脂較重既臘味,油脂滲入飯粒,添加左米飯油香。章魚肉餅飯食章魚肉餅飯一定要加入煲仔飯既豉油去提鮮增香。將煲仔飯豉油淋喺煲仔飯面之後再焗2分鐘再食,豉油帶甜同鹹香,味道即時提升。西蘭花炒帶子帶子份量勁多,而且口感彈牙。XO醬雜菌炒牛肉XO醬夠香,但係唔辣。配上其他嘅配料令到整到菜式味道非常豐富。除咗有雜菌同埋牛肉之外,廚師仲加咗青椒、紅椒、西芹等等,令到整道菜嘅味道同埋口感都提升不少。

臘味煲仔飯

章魚肉餅飯

西蘭花炒帶子
帶子份量勁多,而且口感彈牙。
XO醬雜菌炒牛肉

2020-11-08 137 浏览
🍴雪梨燉豬展(跟餐) HK$28是日燉湯係雪梨燉豬展,清甜滋潤。🍴杏汁菜膽燉白肺湯 HK$28除左是日燉湯,仲有常設嘅杏汁豬肺湯,豬肺難處理,平時係屋食較少有得飲。湯汁雪白,醇厚香滑,充滿杏仁幽香,豬肺夠軟彈。🍴黃金鮮魷 HK$88黃金鮮魷有唔同做法,有d炸完再撈鹹蛋黃,我嫌果d太鹹太濕。呢度嘅黃金鮮魷鹹蛋黃已經撈左落脆漿,炸得好乾身,而且蛋黃香味突出,唔係死鹹,鮮魷亦鮮甜彈牙,墊底嘅飯焦亦鬆脆可口。🍴水煮牛肉 HK$98牛肉唔韌,亦無醃到過晒龍,湯底有齊麻、辣、香,唔係一味得個辣字,亦唔算油膩,直接飲都得。配料亦都豐富,有豆卜、木耳、薯粉等等,豆卜好軟腍,吸晒湯汁好正。🍴蝦乾排骨飯 HK$78呢度嘅煲仔飯無飯焦,但唔代表唔夠火喉,飯夠乾爽,粒粒分明,有咬口。飯焦癮起,撈左黃金鮮魷果d飯焦落去一齊食,脆得黎唔會黐牙。蝦乾幾香,排骨亦夠腍,肥瘦適中,飯吸到香味,唔洗落豉油都得。🍴蝦醬豬頸肉飯 HK$68蝦醬比蝦乾更香,豬頸肉好腍,豆卜軟熟。📍龍德樓何文田勝利道10號地下

🍴雪梨燉豬展(跟餐) HK$28
是日燉湯係雪梨燉豬展,清甜滋潤。

🍴杏汁菜膽燉白肺湯 HK$28

🍴黃金鮮魷 HK$88

🍴水煮牛肉 HK$98

🍴蝦乾排骨飯 HK$78

🍴蝦醬豬頸肉飯 HK$68
蝦醬比蝦乾更香,豬頸肉好腍,豆卜軟熟。

📍龍德樓
何文田勝利道10號地下
2020-11-07 38 浏览
呢間舖頭嘅煲仔飯其實係蒸的煲仔飯,故没有飯焦,更顯健康。『臘味駌鴦腸飯』啲材料好多,睇圖無花無假,有2條臘腸,2條潤腸,2大條菜心同埋好多好多臘肉,啲米粒粒分明,而孖腸及臘味的油香渗入其中,好食到停唔多口。『蝦乾排骨飯』同樣也是材料多多,蝦乾大大隻够鮮甜,排骨腌得好入味,同樣好味。『西芹炒帶子』,估唔到嘅係帶子的覆盖面唔少於西芹,事關喺第二度食,一定係西芹多過帶子,而且帶子亦好大粒同埋好鮮甜,非常之满意佢的量和質。『蒜蓉粉絲鮮魷』同樣當然没有令人失望。『杏汁菜膽炖白肺湯』跟餐只需28蚊就可飲到,杏汁,白肺好配搭令到個湯好濃郁,非常之好飲,因此不作他選,兩人都揀咗呢個湯。

2020-11-05 29 浏览
喺勝利道入完油見到有車位就唸住泊左架車先再搵食,咁啱停正喺廳門口,就衝左入去😝,而且天氣涼咗就揀的煲仔飯小菜食下。🔻蝦醬豬頸肉飯$68🔻正🤩,豬頸肉食落爽口但係唔會爆油👍🏻,食落係減少咗平時肥豬肉嘅油膩感😋,加埋蝦醬,直頭係正😆。豆卜充滿蝦醬味,但係唔會過鹹,剛好同煲仔飯醬油好夾😍。‼️‼️的確豬頸肉比平時嘅肥豬肉好食😋,推介大家一試‼️‼️🔻鹹魚肉餅飯$78🔻平時嘅鹹魚係放喺個肉餅面,依個鹹魚係插左半件咗落去肉餅同啲飯裏面🤨,唔知係咪因為咁,就算唔食件鹹魚,啲飯都有鹹魚嘅香味😍,係幾特別。肉餅軟綿但唔鬆散😙,未落醬油都好夠味,當然加埋醬油會再好食啲啦😎煲仔飯套餐加咗兩個湯,一個係🔻花旗參燉雞湯+$28🔻燉湯都清澈,少油👍🏻,仲有少少湯渣,有雞有瘦肉👍🏻,而且都幾好食 ,參味幾濃,同肉味相衡,唔錯。另一個湯係🔻杏汁菜膽燉白肺湯+$28🔻杏汁好香濃🥰,仲有豬肺有豬肉同菜膽,真係好有誠意,湯味濃郁🤤,有杏汁味又有少許嘅肉味😋。🔻海鮮粉絲什菜煲$98🔻啲海鮮幾新鮮,唔係雪藏嘅👍🏻,魷魚🦑同鮮蝦🦐食落爽口,真係有鮮味,仲有啲蝦乾調味,咸味🧂唔重幾好👍🏻。蔬菜粉絲同海鮮嘅比例幾好,好似一半菜一半海鮮咁🤩

🔻海鮮粉絲什菜煲$98🔻啲海鮮幾新鮮,唔係雪藏嘅👍🏻,魷魚🦑同鮮蝦🦐食落爽口,真係有鮮味,仲有啲蝦乾調味,咸味🧂唔重幾好👍🏻。蔬菜粉絲同海鮮嘅比例幾好,好似一半菜一半海鮮咁🤩,好足料😚。

🔻黑椒牛仔骨$88🔻熱辣辣上枱吱吱聲😍,黑椒味好香👍🏻,牛仔骨軟淋,食落濃而不辣🌶,咸辣適中,餸飯一流🤤,尤其係啲洋蔥青椒嘅配菜,完全吸晒個醬汁嘅精華🤩

🍽 龍德樓
📍 何文田勝利道10號地下