2016-08-10 18219 浏览
我唔逼 , 我唔趕生有時 , 死有時食飯要慢慢享受 太座忽然說要帶我上 isquare 28 樓去吃午餐 , 聽她說午餐的價錢是很抵食 , 我又怎會掃她的興呢! 踏進餐廳立刻被一道從外面射進來的陽光所刺眼 , 原來餐廳的環境是很明亮 , 靠近窗外一看差不多可以看盡全個尖沙咀及對岸的風景 侍應安排的座位是可以給我們一邊吃午餐一邊看風景 , 多迷人! 午市優惠的生蠔盤是賣 98 元三隻 , 188 元六隻 , 如果需要轉烤焗蠔另多加 30 元烹調費 ~ 今次廚師為我們送上三種蠔 , 分別是左邊的南澳 Coffin Bay , 中央的塔斯曼尼亞 , 和右邊的美國熊本蠔 ~ 當中的 Coffin Bay 生蠔更是國際聞明 , 出名又肥又甜~ 塔斯曼尼亞蠔的肉質豐厚 , 入口首先有海水味 , 慢慢甜味會滲出來 , 口感豐富~ 熊本蠔原產於日本 , 味道鮮甜 , 肉質柔潤 , 略帶金屬的 aftertaste ~ 頭盤要了色彩豐富的 意大利手摘蕃茄沙律伴水牛芝士雪糕 ~ 一隻碟上擺滿豐富食材包括有羅勒、醃酸洋蔥、松子仁、不同顏色品種的蕃茄 , 伴食的有水牛芝士雪糕及 25 年意大利陳醋珍珠 ,

我唔逼 , 我唔趕

生有時 , 死有時

食飯要慢慢享受
踏進餐廳立刻被一道從外面射進來的陽光所刺眼 ,
原來餐廳的環境是很明亮 ,
靠近窗外一看差不多可以看盡全個尖沙咀及對岸的風景
頭盤要了色彩豐富的 意大利手摘蕃茄沙律伴水牛芝士雪糕 ~ 一隻碟上擺滿豐富食材包括有羅勒、醃酸洋蔥、松子仁、不同顏色品種的蕃茄 , 伴食的有水牛芝士雪糕及 25 年意大利陳醋珍珠 , 食落口感冰涼味道酸酸甜甜的開胃一番~
餐湯要了 鱈魚清湯 , 首先侍應會擺上一隻碗 , 碗內放了一些煙燻鱈魚肉及雜菜粒 , 後來侍應將熱湯由高處倒進碗內 , 讓清湯的熱力把鱈魚肉慢慢的浸熟 , 味道是清夾醇 , 沒有魚的腥味 , 很可口!
主菜要了 炭燒 20 安士頂級和牛牛腹扒,足夠二至四人食用,牛腹扒是用炭燒的做法,每款炭燒肉扒均配兩款配菜,還有西洋菜沙律、紅酒汁、蜜糖芥末、阿根廷香草醬和辣根忌廉~ 牛腹扒肉的肉味香濃 , 用炭燒的烹調方法是非常明智的做法 , 三成熟的烹調效果外脆肉嫩 , 配合淡淡的調醃味道很讓人動心 !
甜品要了 蜜餞菠蘿 , 上枱時已經看見他的賣相精緻 , 菠蘿有經過特別的烹調 , 因為食落是熱的而且是甜多過酸味 , 另外旁邊還有熱情果雪葩及椰子蛋糕 , 分開食每一樣效果各有各好 , 混合來食更引伸出非同凡響的味道 ~
本篇完 ~
2016-08-10 15167 浏览
要在繁華的尖沙咀裏靜靜地吃午餐 , 我想 ... 直至恰巧在 Openrice 裏讀到一則廣告 , 是的 , 唯有人望高處 ... 不知道 iSQUARE 國際廣場 28 樓 ... 這地址夠高嗎 ? 廣告說這間 Ambrosia 正在推出成人每位兩百多元的假日半自助早午餐 , 吃足三個半小時還包括每人可享用 3 隻當造生蠔。 再者在有限時段更設有「一折食Brunch」大驚喜 , 詳情請自行瀏覽官方 FB。如此的吸引又怎可能忍耐到假日 , 因此特別在某一個中午走上 28 樓吃個午餐。 從外觀去看並沒有甚麼特別 , 只要踏進餐廳便發覺是另一番天地 , 天清氣爽 , 窗外景物多麼美 ! 餐廳的座位設計是把景觀用盡 , 無論是二人世界或是一家大小 , 進餐時無需雙眼對望 , 大家都可以看著美景吃個便飯;相信在煙花燦爛的時刻 , 沒有人會忘記。 餐前麵包 午市特設 生蠔拼盤 , 3 隻只售 $ 98特別於點菜時交由廚師發辦 , 他為我們揀選了兩隻澳洲蠔及一隻美國蠔 , 由右至左分別是 美國的熊本蠔 ( 細細的一隻卻有肥美肉質及清甜的味道 )、中間是帶脆身口感的澳洲塔斯曼尼亞生蠔 ( 入口

從外觀去看並沒有甚麼特別 ,
只要踏進餐廳便發覺是另一番天地 ,
天清氣爽 , 窗外景物多麼美 !
餐前麵包
午市特設 生蠔拼盤 , 3 隻只售 $ 98
特別於點菜時交由廚師發辦 , 他為我們揀選了兩隻澳洲蠔及一隻美國蠔 , 由右至左分別是 美國的熊本蠔 ( 細細的一隻卻有肥美肉質及清甜的味道 )、中間是帶脆身口感的澳洲塔斯曼尼亞生蠔 ( 入口有海水的鹹 , 後帶既鮮甜又 creamy 的餘韻 )、左邊是同樣澳洲的 Coffin Bay 生蠔 ( 海水味濃後帶青瓜味感 , 蠔裙邊特別爽口 )。
欣賞美景之際 , 頭盤送到。
北海道帶子刺身薄切
北海道帶子縱使是薄切了仍會保留著富彈性、嫩滑的肉質 , 味鮮甜所以廚師選用了西伯利亞鱘魚籽及辣根忌廉 ( 一鹹一辣 ) 來平衡味道 , 那些黑松露碎是提香的吧 ~
鱈魚清湯
清湯沾上了 煙燻鱈魚肉 的氣味 , 喝下去是清得來卻不會淡 , 湯內蔬菜是新鮮的 , 無論是西芹或是茴香頭都保存著清脆的活力。
慢煮多寶魚魚柳
點了一客魚的主菜 , 貪它的味道清淡會適合夏日吧 , 白雪雪的多寶魚柳在經過慢煮後肉質依然鮮嫩 , 魚味較淡但廚師運用了煙燻鮮蝦牛油一同吃來為多寶魚柳添鮮味 , 伴菜是大量的蔬菜包括西洋菜、紅菜頭、辣根 , 顏色繽紛之餘也有為客人健康著想。
蜜餞菠蘿
身為甜品 , 個人覺得最重要是給客人一個完美的句號 , 需要與之前的食物不會有任何衝突 , 這份 蜜餞菠蘿 絕對是標準的代表。 椰子蛋糕、熱情果雪葩、蜜餞菠蘿 , 不論是順序吃、倒序吃 , 或是切碎混合吃 , 一碟甜品會帶給客人冷熱交纏、甜酸並行 及 乾濕的對比效果。
美景配美食 , 清新又繽紛的垂涎之美 !
题外话/补充资料: 味道 4 環境 5 服務 4 衛生 5 抵食 4
2016-08-08 4581 浏览
 正當苦惱緊想搵個地方同朋友們星期六舒舒服服食個lunch傾下計,但自己又要番工放1點,去酒店食lunch buffet又太趕,食tea又等太晏先有得食,咁岩就發現Ambrosia出左個brunch既semi-buffet,時間真係fit到不得了! 仲要有生蠔食~ 即時雙眼發亮gogogo!!!!其實之前都去過ambrosia食過好幾次dinner,夜晚景靚已經不在話下,日頭都一樣咁靚咁舒服! 一邊對住咁正既景,一邊飲住杯sparkling wine同朋友們傾下計,咁既星期六真係過得好寫意~野食方面,雖然係得頭盤同甜品任食,但都好足夠食到我飽到差啲食唔落主菜…食埋主菜之後我真係食唔落晚飯...凍蝦杯~ 值得一試! 夠曬fresh!唔好話我食麵包好浪費quota…因為我覺得佢既牛油真係好好味!! 哈哈~~其實佢仲都鵝肝toast…只係我唔食鵝肝無試到!最期待既生蠔出場啦~~~ 佢既生蠔從來未叫我失望過…今次都依然keep到好好食,次次食親都係咁鮮味! 食完餐個3隻澳洲蠔,大家都忍唔住再加錢叫埋佢既法國蠔食,堅係好得!! 真心建議大家咩調味料都唔好亦唔駛落,直接試下佢啲蠔既鮮味!主菜都算大

gogogo!!!!

野食方面,雖然係得頭盤同甜品任食,但都好足夠
凍蝦杯~ 值得一試! 夠曬fresh!
其實佢仲都鵝肝toast…只係我唔食鵝肝無試到!

最期待既生蠔出場啦~~~
真心建議大家咩調味料都唔好亦唔駛落,直接試下佢啲蠔既鮮味!

主菜都算大份架!!
炸魚薯條
焗魚批
總括黎講,有機會我一定會再去食!!!
2016-08-07 1756 浏览
放假想搵間餐廳食brunch, 最好係環境舒適同有nice view, 可以relax下。😁見倒呢間餐廳有semi buffet, 只係$298,就同屋企人黎試。我地四個人,每人可以喺六個main course入面揀一款,我地叫左Rissoto, Mini beef burger, grill chicken同French toast大家share。燒雞肉質好滑,比想像中好食,因為唔想食太多肉,試左French toast上面加雪糕,都幾refresh。之後甜品仲可以任食,啱晒我D鍾意食甜品嘅人。😁最開心係一邊食一邊見倒無敵海景,仲見倒中環摩天輪,即刻有晒holiday mood😍 300蚊左右有晒味覺同視覺享受😆下次都會再黎。

之後甜品仲可以任食,啱晒我D鍾意食甜品嘅人。😁

2016-08-07
2016-08-07 1658 浏览
電話Book既時候講明13個大人4個小朋友,仲問有無BB櫈,有booster seat, 寫deposit form時候都寫到明13個大人4個小朋友,去到竟然話"無喎你地無request wo!" 算~當係communication problem, d態度好唔可以好d? 寸到爆!仲有,book左11:30,你就1134先開閘,人地求其一間普通餐廳都會早d開準備啦!都算!我地食lunch你俾個dinner menu我地!你俾個心落去做得唔得呀?!仲有個間「vip房」係經過一間雜物房先入到去,你地對d "vip"真係特別優待喎!
2016-08-07
KsMeow近來跟朋友聚會食飯,除了考慮餐廳因素外,還要看看那里的精靈活躍指數。位處尖沙咀iSQUARE的《Ambrosia Oyster Bar & Grill》正好滿足大家,假日Brunch包一份主菜、三隻即開生蠔及任吃自助頭盤跟甜點;而且還是捉精靈熱點,讓友好抓緊每個捕捉/補給機會(笑)頭盤區選擇不少,如:爽脆的「沙律菜」、以玻璃瓶盛著的「醃酸菜」、豐潤的「鵝肝醬多士」、油香滿溢的「西班牙火腿」、爽鮮的「大蝦杯」、甘香的「煙三文魚配忌廉及黑魚子」等。當天的「生蠔」以愛爾蘭及澳洲產為主,三隻即開生蠔,蠔殼里仍保留著海水,吃起來餘韻更為良久。主菜選擇頗多,「炭燒牛肉漢堡」烘得香脆的包包,塗上厚厚的一層牛油,內里夾著新鮮的蕃茄、洋蔥及滿有肉汁的漢堡扒,跟金黃薯條同吃,超邪惡!各款甜品賣相精美,再呷一口香啡,享受假期的Happy Moment!感謝欣賞 KsMeow 小分享!

午餐
2016-07-31 1786 浏览
經過成個星期的忙碌,星期六lunch緊是要同班姊妹搵個好地方relax 下。今次就揀左係i square 28樓的ambrosia。點解揀呢度,睇下個景就唔使再多講啦。今次我地食brunch,包每人三隻生蠔,一道主菜,另外頭盤同甜品就是自助形式,想食幾多就攞幾多。講真,以三百蚊唔使的價錢有生蠔,頭盤,主菜同甜品,就算其他地方都無,更何況是有海景的i square。CP 值真是好高。另外,加108就可以free flow 紅白餐酒同 sparkling 我地當然唔會執輸啦。好啦,唔再講$。講下食物,今日供應的是澳洲生蠔,唔算好大但蠔味超重。頭盤方面,有各式冷盤,沙律,湯同麵包,我個人最欣賞的就是查麵包的牛油,真是超好味。主菜我揀左fish and chips ,都算是水準之作。成班人食住野,飲住酒,嘻嘻哈哈咁過一個下午。

今次就揀左係i square 28樓的ambrosia。

點解揀呢度,睇下個景就唔使再多講啦。

成班人食住野,飲住酒,嘻嘻哈哈咁過一個下午。
  • 生蠔
星期六放假,更係要搵個靚景,食返個Brunch先至係relax.而呢間位於I-Square 28樓的蠔吧扒房餐廳就岩哂我啦,可以一邊對住個維港靚景,一邊食野,真係一級的享受.至於食物方面,生蠔十分新鮮,鮮味十足,可惜Brunch每人只有3隻,如果可以每人多3隻就好啦!甜品有好多款,係任食架,但我已經食唔到咁多,所以影得幾款.頭盤&Salad 亦都係任食,其實佢似Semi-Buffet 多過Brunch,款式眾多,最重要係有我最愛既Parma Ham!!主菜其實有6款,但係我地得4個人,叫咗Gill Chicken,Risotto,Mini Beef Burger, French Toast,而我就叫咗個chicken 黎食,個chicken嫩滑又juicy,係西餐個chicken要煮得嫩滑唔容易的.所以總括黎講,呢間餐廳絕對值得一試.
星期六放假,更係要搵個靚景
,食返個Brunch先至係relax
,一邊食野,真係一級的享受.至於食物方面,
生蠔
甜品
甜品有好多款,係任食架,但我已經食唔到咁多,所以影得幾款.
頭盤&Salad
主菜
所以總括黎講,呢間餐廳絕對值得一試.

生蠔
甜品
頭盤&Salad
主菜
2016-07-23 1634 浏览
以前來過這裡食晚餐, 已經好欣賞佢地嘅生蠔, 仲有體貼的服務同一流景觀. 今次約埋朋友一齊來試 Weekend Brunch, 邊傾計邊享受美食同大藍天維港景緻.Menu 包三隻新鮮生蠔, 今日係Tasmanian 和 Coffin Bay. 我們還後加了半打肥美法國生蠔 XD.前菜有Appetizer and Dessert Buffet, 精緻得來有驚喜, 個扭紋條好值得推介.主菜有差不多十款選擇, 這個炭燒牛肉漢堡份量十足, 漢堡有成吋厚, 炭燒嘅味道好有特色! 整個套餐298元加一, 相當抵食!!
新鮮生蠔盤
自助頭盤及甜品
炭燒牛肉漢堡

• Coffin Bay
  • 扭紋條
  • 炭燒牛肉漢堡
2016-07-16 9595 浏览
回望過去幾個星期留下的飲食足跡,發現多半約會都選了一些坐得相對舒適的地方,因男友工作辛苦,工時長又忙碌,能遷就到的見面時間變得少之又少,其實吃些什麼並不是重點,我倆只是想舒舒服服無限時地吃個午飯,而不知這由可時開始變得奢侈。經過較幽暗的玄關踏入餐廳,首先映入眼簾的是那270度維港美景,即使我們在香港土生土長欣賞過無限次但仍會禁不住讚嘆它的美;一張張梳化椅上面放滿帶有古典味咕𠱸,配上白色桌布,有格調且點到即止。而我們在到達前三十分鐘才致電留位,沒想到也能安排到窗邊位置,坐得更是稱心。不少餐廳在星期日也會以Weekend brunch作招徠,提供的食物多了但價錢同時令人卻步;欣賞這兒星期日的午市菜單和平日的一樣,可選只有主菜的輕怡午餐,或是頭盤加主菜的滋味午餐,兩者皆包括甜品和餐茶,對於胃口不大的人可是個福音,而更令人驚訝的是午餐價錢只是由$88起跳,最貴的龍蝦售二百多,伴著令人百看不厭的美景,整體比想像中相宜。Bread Basket (Complimentary)暖呼呼的麵包籃和冰凍的牛油在下單過後一同奉上,有兩款外貌不同的餐包和數塊薄片狀的脆脆,其溫度為它加了不少分數,挺有麵粉香,塗

Bread Basket (Complimentary)
暖呼呼的麵包籃和冰凍的牛油在下單過後一同奉上,有兩款外貌不同的餐包和數塊薄片狀的脆脆,其溫度為它加了不少分數,挺有麵粉香,塗上牛油不錯的吃。
Appetizer - Roasted Pumpkin and Quinoa Salad 南瓜藜麥沙律 $28
嚷著肚餓的男友點了個沙律開場,沙律以baby spinach為主,上面放上一大片淡香的Ricotta芝士,加上香甜的南瓜和卜卜脆的南瓜籽,簡單清新。
A La Amatriciana 意式蕃茄熟成豬面肉意粉 $98
天氣悶熱,心想來個甜甜酸酸的主食也不錯;Amatriciana是意大利的經典醬汁之一,源自於Lazio一個名叫Amatrice的小鎮,以煙燻豬頰肉、Pecorino芝士和蕃茄擔當其三大靈魂角色。雖從未去過意國吃地道的Amatriciana,但這裡的蕃茄和肉燴得夠長時間,細嚐下還有一陣從未吃過的芝士的味道,而意粉煮得彈牙入味,加上面頭點綴的羅勒,為整味帶來畫龍點精之感。
Charcoal-grilled Beef Flank Steak 炭燒牛肩扒 $158
而男友所選的Flank Steak取自牛側腹,肉質雖不及西冷/牛柳嫩,但肉味較濃,上桌時一般都會先預先切好,因為如若逆著肉的紋理切,肉質會顯得柔軟一些。這兒的擺盤紅紅綠綠甚為悅目,牛肉要求五成熟拿捏得準,肉味果然濃郁,軟腍沒渣;另外伴在旁的薯蓉帶有突出的煙薰味,比一般的牛油薯蓉有驚喜心思。
Bread Pudding
是日甜品是麵包布甸,切得四方工整,麵包和雞蛋的比例大概是二比一,較為飽肚,而澆在上面的吉士汁弄得香甜,小小一件為這頓午餐劃上一個甜美的句號。
喝著自己慢慢倒出來的熱檸檬茶,坐了兩個小時才離開;綜觀服務不錯,食物味道沒有大驚喜但屬水準以上,能望著如斯美景,兩個人不過是花了三百塊,個人倒是滿意。
2016-07-03
從朋友口中聽說口碑好食物有質素, 最後同老公決定係呢間餐廳渡過我們的相識2週年紀念飯. 原本book左晚上 730 pm 但因為我們早到了, 於是打電話去問可否早一點入座, reception二話不說改成了 700 pm入座, 值得一讚!由於入座時天還亮著我們想先觀賞一下景色, 侍應們都非常有禮貌地照顧著我們的需要, 例如會先比水同麵包給我們當小食, 非常周到! 上菜時間: - 水牛芝士番茄沙律 (呢個水牛芝士大廚將芝士整成ice-cream既口感, 食材新鮮, 非常特別!)-Duo de Foie Gras (呢個真係一定要食, 好味到形容唔到)-Coffin Bay(好creamy, 有驚喜)-Lobster Soup(超足料, 好濃既龍蝦味)-慢煮安格斯牛(剛剛好, 表面煎過非常香牛濃的味滲透出來)-慢煮三文魚(食過咁多三文魚中最好食最鮮味, 因為慢煮關係, 保留了魚的肉汁在內)最後我們品嚐埋個甜品把今晚的晚餐完美地畫上句號.呢間餐廳比我感覺非常好, 一定會介紹朋友食.
上菜時間:

水牛芝士番茄沙律
Duo de Foie Gras
-Coffin Bay(好creamy, 有驚喜)
coffin bay
-Lobster Soup(超足料, 好濃既龍蝦味)
Lobster soup
-慢煮安格斯牛(剛剛好, 表面煎過非常香牛濃的味滲透出來)
慢煮安格斯牛扒
慢煮三文魚
最後我們品嚐埋個甜品把今晚的晚餐完美地畫上句號.
呢間餐廳比我感覺非常好, 一定會介紹朋友食.

题外话/补充资料: 要多謝大廚Terry Yeung細心有heart地解釋每一道菜, 非常值得一讚!
2016-07-11
慢煮安格斯牛扒
慢煮三文魚
  • 慢煮安格斯牛
2016-07-04 5170 浏览
相約中環朋友食晚飯, 想去遠D, 揀咗尖沙咀。友人諗起食生蠔, 非 isquare 28樓既 Ambrosia Oyster Bar 莫屬 。好彩有訂位, 可以坐到窗口位  雖然兩pair人坐落有點迫, 但這個「情侶廂座」實在無敵, 個view靚, 海景無遮無擋, 加兩張座椅背著窗口都無問題!幾個月無來, 打開menu一看, 完全唔同咗!!! 生蠔選擇依然多, 頭盤主菜更豐富, 但最 capture 到我地班數人 (做開銀行、會計, 對數字當然特別敏感!) 嘅目光, 當然係價錢! 竟然平咗一、兩成!!!聽經理話新來了韓國生蠔, 無喺外面見過, 大家也亦未食過, 當然先來半打。呢隻韓蠔 golden pearl, 大大隻, size 絕對唔輸蝕俾法國蠔, 但索價不貴, 每隻只是$68。隻蠔夠哂 meaty, 入口甘甜, 有淡淡 mineral 餘韻, 有驚喜! 緊接是少不了的法國生蠔 la lune。法國蠔果然是法國蠔, 縱使不夠當造, 但一口吃下去, 海水味十足! 有蠔香! 令人彷彿一下子飛到法國 非常新鮮! 正!  最後是澳洲 Sidney rock 生蠔。肉質同樣厚, 海

好彩有訂位, 可以坐到窗口位

非常新鮮! 正!
 最後是澳洲 Sidney rock 生蠔。肉質同樣厚, 海水味十足, 有long finishing, 當造的鮮味, 加上只要$48隻, 果然無敵!!!
生蠔盤
生蠔係自私餐, 但appetizer 同 main course 就可以大家share。 先來一客意大利蕃茄配水牛芝士雪糕。Mozzarella cheese 就食得多, mozzarella ice-cream 都係第一次食。香滑而奶味重的雪糕, 配上意大利紅橙黃綠色蕃茄, 既新鮮又清新, 實在是夏日的清涼前菜。
意大利蕃茄配水牛芝士雪糕
女士特意 order 了甘藍羽衣橙沙律, 食味不錯, 份量很大呢!
甘藍羽衣橙沙律

油甘魚sashimi, 襯酸紅菜頭及青蘋果, 魚生肉質鮮甜, 醃得入味。
油甘魚sashimi
鵝肝是友人的至愛, 兩食更好! 鵝肝煎得恰到好處, 可惜鵝肝mousse 就有點失手, 似pate質感, 少了幼滑及lightness。
鵝肝兩食
主菜前叫了湯。响蠔吧當然叫蠔湯。味道非常濃郁, 仲有一隻生蠔在湯內! 另外叫了鱈魚清湯, 令人驚喜。碟上盛放了魚肉及配菜, 用茶壺倒出熱清湯來。此湯有魚鮮甜味, 輕身, 足見用料多, 工序多, 價錢只是$128, 非常合理! 下次一定要再試~
蠔湯
鱈魚清湯
主菜出場。首先是我喜愛的多寶魚。魚肉鮮嫩, 火候剛好, 配菜卻麻麻, 但魚肉上加上三隻小小的西班牙紅蝦, 叫人歡喜! 有畫龍點睛之效! 多寶魚一般索價不低, 這裡賣的差不多$400, 但份量極大, 食得非常滿足!
慢煮多寶魚
接著是羊肉卷, 賣相特別。羊肉外圍包了一圈煎過的羊皮, 香氣洋溢; 羊肉呈粉嫩紅色, slow cook 的, 肉質嫩滑, 味道出奇的好。
羊肉卷
最後點了澳洲的 Wagyu hanger steak。炭燒味十足, 三四成熟燒得很好, 份量大, 更有配菜, 價錢不過$988, 我地四個人一齊share, 不知幾滿足。

炭燒 Wagyu Hanger Steak
甜品嘛... 有女士怎能沒甜品? 甜品來之前還說飽的, 但甜品一到, 女士的眼睛卻閃出「光彩」...

Apple Crumble
题外话/补充资料: 原來餐廳的午餐餐牌也轉新, 竟然有1個course 的menu! $88起!! 仲竟然送甜品同咖啡/茶!!!
2016-06-22
炭燒 Wagyu Hanger Steak
Apple Crumble
  • Wagyu hanger steak
2016-06-27 5170 浏览
這一個下午要跟幾位友人吃午飯,幾位友人都是對飲食有要求之人, 當然要找個交通方便的地點,坐得舒適,食物有質素,又要有特色的地方,友人就提議來這裡。來到的時候是正午十二時,這裡的大單邊海景,論環境絕對是無敵,而且室內空間寬敞舒適,剛好這天天色極佳,看著藍天白雲,自然光由落地大玻璃窗透進室內,給人的感覺是光猛舒服,進入店內侍者說座位已安排好了,就走進用餐的地方,安排了單邊位置的六人座位給我們, 可以邊吃邊欣賞維港兩岸的景色。大家坐下來, 先點飲品, 個人選了sparkling wine, 味道清爽怡人。店員送上的麵包籃是簡簡單單的小圓包及脆皮,烘得熱熱的, 塗上些牛油也是好吃。來到這裡怎可不吃生蠔, 先來一個新鮮生蠔盤,包括了三款生蠔, 是日的就是Kumamoto、Tasmanian和 Coffin Bay, 由檸檬擺放的位置以順時針方向吃,由最淡味的生蠔開始食, 然後漸漸食到最濃味的生蠔, 生蠔都是新鮮無比,入口盡是海水的鮮味,也算不錯。再來兩款頭盤, 色彩豐富的意大利手摘蕃茄沙律伴水牛芝士雪糕, 用上意大利的紅、黃色蕃茄,味道清甜而且多汁, 面頭鋪上水牛芝士雪糕, 口感滑溜帶有芝士鹹味
再來兩款頭盤, 色彩豐富的意大利手摘蕃茄沙律伴水牛芝士雪糕, 用上意大利的紅、黃色蕃茄,味道清甜而且多汁, 面頭鋪上水牛芝士雪糕, 口感滑溜帶有芝士鹹味,伴以25年陳醋和醃酸洋蔥, 令人胃口大開。另一款頭盤是北海道帶子刺身薄切, 帶子刺身是北海道來的新鮮好貨色, 配合香氣濃郁的黑松露薄片、西伯利亞鱘魚籽和辣根忌廉同吃, 令到帶子的鮮甜味道更加突出。
也來一客鱈魚清湯,湯碗中已放了煙燻鱈魚、雜菜、香烤多士等湯料,在食用前由店員先加入熱的清湯,清湯是用大量魚骨煮成的,清湯也是鮮甜的, 加入了各款湯料更是鮮味十足,當然要把它喝清。
魚類主菜試了慢煮多寶魚魚柳,先以橄欖油油封多寶魚, 再用低溫慢煮, 令魚肉保持嫩滑, 伴上鮮味的煙燻蝦肉, 配合紅菜頭健康又醒胃,墊底的西洋菜也爽口好吃, 這一味魚也做得不錯的。
這裡的炭燒食物也做得出色,所以肉類主菜點了炭燒20安士頂級和牛牛腹扒, 只見牛扒外面是滿佈烤紋,聞起來炭烤香味甚濃,肉嫩紅而不滲血水,火候拿握得準確的, 吃起來肉汁非常豐富, 肉質鬆化也夠肉香味, 點了些醬汁更加美味, 再加上配菜, 吃完後真的非常滿足。
其實已吃得飽了九成,還不可不試一味甜品,就是一味蜜餞菠蘿, 賣相美輪美奐,做得很有心思, 用了輕烤過的新鮮菠蘿片, 加上熱情果雪糕和椰子蛋糕, 還有香烤花生, 菠蘿片味道酸酸甜甜, 熱情果雪糕口感幼滑,甜度合適,椰子蛋糕富有椰子香味,香烤花生也是香脆的, 味道跟賣相俱佳。
在舒適幽雅的環境,來這裡開支美酒,大家邊吃邊談,也是人生一大樂事。
2016-06-26 4197 浏览
九龍尖沙咀國際廣場食肆林立,選擇眾多,要找到一間無論環境與食物質素兩者俱佳的餐廳,亦非難事。好像這天我與友人聚會的這間蠔吧扒房餐廳,便是其中之一。這餐廳位於國際廣場28樓,樓層雖不算太高,但地方闊落開揚,陳設典雅而有格調,餐廳一角擺放著的一部白色三角鋼琴並非只是裝飾,每晚八時至九時都有樂師彈奏,而且可讓客人一展身手。好像這天,我與友人用餐期間,便有一位鋼琴高手一時技癢即場彈奏,水準之高,與職業樂師相比亦不遑多讓。兩面落地玻璃外面對著尖沙咀、維多利亞港和港島一帶的無敵景色更是這餐廳最吸引的地方,這天天氣晴朗,藍天白雲的,能見度極佳,在這餐廳中對著美麗的景色吃飯,特別感到心曠神怡,身心舒暢。要是在晚上前來吃飯,坐在餐廳中向著落地玻璃的二人情侶座位,維港迷人夜色,兩岸璀燦燈火,一覽無遺,盡收眼底,又是另一番的美麗風景。一籃子麵包先行送上,各款麵包水準極高,應脆的脆,應軟的軟,而且又夠熱度,塗點牛油之後,更加美味。這兒既是蠔吧,不吃生蠔怎麼也說不過去吧!這兒的「生蠔盤」(Oyster Platter)($98/三隻)共有三款生蠔,分別是來自美國的 Kumamoto、澳洲的 Tasmanian和
這兒既是蠔吧,不吃生蠔怎麼也說不過去吧!這兒的「生蠔盤」(Oyster Platter)($98/三隻)共有三款生蠔,分別是來自美國的 Kumamoto、澳洲的 Tasmanian和 Coffin Bay。三款生蠔,以Kumamoto個子最為細小,海水味與金屬味俱重,口感較爽。Tasmanian比較大隻,味道也較甜, Coffin Bay的大小界乎 Kumamoto與 Tasmanian之間,海水味最重,口感最爽,我也最為喜歡。其實這兒的蠔足有接近十款之多,產自法國、澳洲、美國、愛爾蘭等地,蠔痴來到,一定能大快朵頤。
七彩繽紛,十分漂亮的「意大利手摘蕃茄沙律伴水牛芝士雪糕」(Heirloom Tomatoes with Mozzarella Ice-cream)($108)是這天讓我留下最深刻印象的菜式。看似簡單的蕃茄沙律,所用的蕃茄經過精心挑選,大小不一,顏色各異,但同樣鮮甜。素來吃的水牛芝士大都是半固體半流質的模樣,但這兒的水牛芝士雪糕卻是軟滑無比,微鹹的味道配以鮮甜的蕃茄和微酸的醃紫酸洋蔥,配合得宜的味道,加上顏色漂亮,五彩紛陳的賣相,絕對是令人無可抗拒的精彩之作。
北海道帶子刺身薄切」(Hokkaido Scallop Carpaccio)($238)的新鮮北海道帶子本已鮮甜,大廚還在這刺身薄切上加上黑松露薄片、西伯利亞鱘魚籽、帶子泡沫和辣根忌廉,無論味道和口感都變得更加豐富,而且更能突出帶子的鮮甜味。
鱈魚清湯」(Codfish Consomme)($128)早已把湯中的材料,好像煙燻鱈魚肉和各款蔬菜等放進湯碗中,侍應再把熬好的清湯倒進湯碗裡,隨著侍應緩緩把湯倒進碗中,湯的香味已在不經意裡飄進鼻中。呷一口湯,湯味適中,清淡而有鮮味,給人感覺受用、舒服。
主菜中的「慢煮多寶魚柳」(Confit of Nordic Turbot Fillet)($398)先經油封,再作慢煮,魚肉嫩滑,味道也好,雖然有些部位稍微鹹了點,但整體影響不大。撒在魚柳上的碎粒西班牙紅蝦更是神來之筆,濃味的西班牙紅蝦粒與多寶魚柳兩相配合,更收相得益彰之效。
非常喜歡這兒的菜式加入了極多的蔬菜元素,好像這道「慢煮多寶魚柳」,配菜便有大量的蔬菜,好像紅菜頭、辣根、西洋菜等,既健康,又特別。

這兒既是蠔吧,也是扒房,牛扒跟生蠔一樣少不得,這天我與友人們一起分嚐的,是巨型的「炭燒20安士頂級和牛牛腹扒」(Charcoal-grilled 20-oz Wagyu Hanger Steak)($988/2-4人份),餐廳早將偌大塊的牛腹扒切成小件,方便客人分嚐。這Medium Rare的牛扒肉味頗濃,雖然調味稍淡,以便客人可吃到牛扒的真正味道,但客人也可以在牛扒附上的紅酒汁、蜜糖芥末、阿根廷香草醬和辣根忌廉中揀選喜歡的醬汁為牛扒添上更多的味道。這足供二至四人用的牛扒,除了可以選擇調味醬料外,還可在餐廳中的數款配菜中任選兩款,也見貼心。
最後的甜品,雖然簡單的名叫「蜜餞菠蘿」(Caramelized Pineapple)($118),但其實不止蜜餞菠蘿那麼簡單,甜品碟上盛載的,除了燒得甚香,甜蜜多汁的「蜜餞菠蘿」外,還有頂上插有果仁碎片,酸甜醒胃的「熱情果雪芭」、煙韌軟糯的「椰子蛋糕」和撒在碟上的細碎花生,各款食材各有不同的口感和味道,為這頓賞心悅目的午餐帶來完美的結束。
這間位於國際廣場高層的餐廳,既有無敵海景,也有美味菜式,環境絕佳,價錢亦見合理,好像這兒一星期七天都有供應的午餐,顧客既可只揀一款主菜,也可吃得豐富些,頭盤與主菜一同享用,三款頭盤價錢都在四十元內,主菜方面,要是不吃龍蝦的話,價錢亦不過是$88-$158不等,而且已包甜品和餐飲,實在非常抵食。雖然這兒出菜是比較慢,但菜式水準既高,又有無敵景致伴吃,已經令自己非常滿意了。
在風和日麗,天清氣朗的日子裡,啖生蠔,喝美酒,嚐美食,這眾彩紛呈的悅目午餐,著實愜意!
午餐
  • 意大利手摘蕃茄沙律伴水牛芝士雪糕