上星期五同朋友去咗Happy Friday😍試咗間唔錯嘅法國菜~餐廳環境超靚又有情調🥰,好適合情侶約會或者朋友聚餐~介紹下我哋食咗啲咩先!🌟 贈送開胃小吃及法包個開胃小吃好似泡芙,有淡淡嘅芝士香味,好味又特別!個法包都好好食😍外脆內軟的!🌟 L’ESCARGOT (法式焗田螺)每一啖都充滿香草同蒜蓉嘅香味~將剩下嘅醬汁擺響法包上面一齊食,真心正!🌟 LE ROUGET en Tarte Fine (香煎魚柳配法式派塔)魚柳鮮味嫩滑😍個皮煎到脆脆地香口🥰大廚話個醬汁同淋響甜品上嘅雲尼拿醬類似😆,所以口感非常絲滑~最特別係魚下面放咗啲法式脆塔皮,令整道菜嘅口感層次更加豐富~🌟 LE DUCK APICIUS (香煎鴨胸)大廚話呢道菜係中西合璧,醬汁用咗味增同醬油烹調而成,所以食落味道有啲似食緊北京填鴨😂鴨胸嘅肉質都係嫩滑!🌟 SEAFOOD PASTA (海鮮意粉)呢個好震撼,因為係原鍋上菜,而且海鮮份量好澎拜!😂裡面有好多款海鮮,包括龍蝦、大蝦、帶子同魷魚,意粉係用龍蝦汁嚟煮嘅,所以味道特別香濃,另外仲食到加咗少少芝士,令呢道菜嘅法式風味進一步提升😆🌟 LE RHUM BABA (蘭姆巴

餐廳環境超靚又有情調🥰,好適合情侶約會或者朋友聚餐~

介紹下我哋食咗啲咩先!

🌟 贈送開胃小吃及法包

🌟 L’ESCARGOT (法式焗田螺)

🌟 LE DUCK APICIUS (香煎鴨胸)

🌟 SEAFOOD PASTA (海鮮意粉)

🌟 LE RHUM BABA (蘭姆巴巴)
呢款係傳統嘅法式甜點😆係海綿蛋糕加上蘭姆酒一齊食☺️首先佢個造型真係好靚,我同朋友見到都心心眼😍個海綿蛋糕口感好鬆軟,上面啲cream超好味😍,好滑同埋好香雲尼拿味;紅莓同菠蘿酸酸甜甜所以食起上黎一啲都唔膩😆,蘭姆酒酒味唔算太濃,但可以增添香氣🥰

🌟 飲品:
飲品方面朋友試咗白酒,因為我不勝酒力所以就叫咗來自法國嘅菠蘿汁🍍😂朋友話白酒比較甜口,好好味;我嘅支菠蘿汁都唔差,菠蘿味非常濃郁😂仲食到有少少果肉添☺️
2023-05-19
  • Seafood  pasta
  • L’ESCARGOT
  • LE RHUM BABA
2023-05-22 16 浏览
慶祝520一定係去我鍾意既法國餐廳 🇫🇷 餐廳光線柔和 採用現代歐陸式風格室內設計🌳 營造歐洲浪漫 休閒既氣氛🌷更設有露天座位 可以慢慢同另一半/朋友詳談💕L’ESCARGOT $218 🐌呢度嘅法國蝸牛非常彈牙爽口 而且醬料唔會掩蓋蝸牛嘅鮮味🤤LE ROUGET $428🐟外表好似我哋平時食開嘅紅衫魚 表皮煎到橙紅色 外皮香脆但魚肉質感嫩滑😋 LA POITRINE DE PORC $328🐷清晰地見到肥瘦相間 經長時間慢煮地烹調後肉質細嫩 但脂肪爽口😍 沾上醬汁清新而且減低油膩感😆7-DAY BEEF TENDERLOIN $398🐮厚切牛扒🥩夾係鬆軟脆口既麵包中 半生熟口感 牛肉無帶根 一咬就軟化 好幸福🥰望落簡單 但就讓人垂涎三尺🤤LA TARTE AU CHOCOLAT $128採用70% Vietnamese Dark Chocolate🍫加上層既金箔忌廉及紅莓 甜而不膩之餘更充滿流心既朱古力風味 慢慢細嘗甜味☺️Bacchus Wine & Restaurant (上環)📍上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓
慶祝520一定係去我鍾意既法國餐廳 🇫🇷

加上層既金箔忌廉及紅莓 甜而不膩之餘
更充滿流心既朱古力風味 慢慢細嘗甜味☺️

📍上環荷李活道233號荷李活商業中心3樓
2023-05-22 24 浏览
鬧市中的一點寧靜🌿收藏咗好耐,終於要來食🤩首先環境來講,佢都真係好雅致一般來講,佢哋lunch同Happy hour淨係會開放Terrace🌴但係由於我嗰日去天氣好熱,職員都好貼心咁幫我安排喺室內坐🫶🏻大家去嘅時候都可以睇吓佢開唔開放室內🤩不過其實佢Terrace環境超級靚,而且佢係位於3樓既小天台遠離左馬路嘅繁囂,感覺都好chill 🌻叫咗兩個set lunch ,每個set都包含Appetizer 🧀Main Course 🍝同 Dessert🍰想講全部嘢都真係超級足料,又係大肚腩的一天😂是日餐單👉🏻🥗Quiche Lorraine🥗Goat Cheese Salad🍔Club Sandwich🍝Linguine Pesto🍰Opera Cake鍾意食芝士嘅真係唔好錯過🤤一定要試佢嘅Club Sandwich🤩超級滋味😍不過如果唔鍾意騷味嘅話,建議唔好要羊奶芝士沙律,因為佢嘅味道真係濃🤣整體嘅用餐體驗都非常滿足,全部嘢都好好食,真係唔可以睇小咁飽😂😂
鬧市中的一點寧靜🌿

收藏咗好耐,終於要來食🤩
首先環境來講,佢都真係好雅致
大家去嘅時候都可以睇吓佢開唔開放室內🤩
遠離左馬路嘅繁囂,感覺都好chill 🌻
想講全部嘢都真係超級足料,又係大肚腩的一天😂

是日餐單👉🏻
🥗Quiche Lorraine

🥗Goat Cheese Salad

🍔Club Sandwich

🍝Linguine Pesto

🍰Opera Cake

2023-05-21 26 浏览
跟男友約好假日來這法國菜餐廳,享受一頓放鬆的午餐❤️ 環境好優美又雅致,如果天氣不太熱的話,坐outdoor一定好chill~我們每人各點了一3 course lunch set Quiche Lorraine一道有豐富內餡的鹹派配沙律。鹹派口感鬆軟,內餡濃郁,完全符合我對法國料理的期待😍Goat cheese Salad配上新鮮的蔬菜和濃郁的羊奶芝士,男友覺得好味,不過我想不是人人都接受到這濃郁的味道~主菜:Fish of the day今天的魚是烤海鱸魚,搭配了新鮮的蔬菜和香料。魚肉質地細嫩滑嫩,外皮香脆鹹香,好高質!Linguine Pesto青醬意粉,麵條煮得恰到好處,青醬濃郁卻不過度👍🏻甜品:Opera Cake一道法式經典甜點,由多層薄蛋糕片和濃郁的巧克力奶油組成,口感豐富😋😋😋Cheese of the day是藍芝士,我試了一口,覺得味道較濃郁和鹹,好可惜我不太接受到,但男友依度覺得好吃!🤣

我們每人各點了一3 course lunch set

Goat cheese Salad

主菜:
Fish of the day

Linguine Pesto
青醬意粉,麵條煮得恰到好處,青醬濃郁卻不過度👍🏻

甜品
Opera Cake

Cheese of the day

喺港島區嘅朋友有一間好高質嘅法式餐廳好推薦大家去,環境四正,價錢性價比高,若然係生日或者節慶日子去到想叫杯好出色嘅紅白餐酒🍷🍸呢間餐廳都可以符合到你嘅要求。.餐廳位於上環荷李活道嘅荷李活商業中心3樓,由進入餐廳嗰一刻開始,店員已經全程好好笑容咁招呼我哋,淨係店員嘅笑容已經可以令成餐飯都可以喺好開心嘅狀況下進行!開心!😚.而且佢哋嘅食物質素仲好高,等我帶大家睇吓lunch set menu! 我同朋友一共點咗兩種唔同嘅lunch set 所以跟住落嚟介紹嘅會係兩種唔同嘅配搭。.THE TERRACE 3-COURSE LUNCH MENU($268 per person)APPETIZER🥠Quiche LorraineServed with Mache Salad & Vegetables法式傳統料理既經典Lorraine 蛋餅。以鹹派皮為底,配上蛋液、bacon、onion 同cream,口感鬆軟、香氣濃郁。side dishes 有蔬菜,更能平衡整道菜色的味道,正!.🥗Goat Cheese SaladRoasted Goat Cheese with Honey Flower an
($268 per person)

APPETIZER

🥠Quiche Lorraine
🥗Goat Cheese Salad
這道沙拉的羊乳酪經過烤制後,表面微微焦香,搭配上蜜花和百里香的獨特香氣,味道獨特,令人驚艷。芝士愛好者必食!🌟
MAIN COURSE
🐟Fish of the Day Salmon
當天的鮮魚是三文魚。三文魚的肉質非常鮮嫩,廚師嘅火候功力,簡直完全不能挑剔,脆卜卜嘅魚皮,配上真係啱啱好熟嘅魚肉再搭配上一旁的燉煮蔬菜,讓整道菜色更加平衡,相得益彰🌟
🥪Club Sandwich
烤牛肉、馬鈴薯和 Comte 24 個月起司。這道三明治充滿了層次感,牛肉的肉味和馬鈴薯的口感完美結合,加上起司的濃郁香味,食完停唔到口🤣
🍰DESSERT opera
咖啡、朱古力、杏仁等多種層次的味道,讓人一口接一口,意猶未盡😍
Quiche Lorraine Served with Mache Salad & Vegetables
Goat Cheese Salad Roasted Goat Cheese with Honey Flower and Thymes
Club Sandwich Roasted Beef, Potato, Mornay Sauce and Comte 24 Month
Fish of the Day - Salmon
DESSERT opera
2023-05-19
午餐
Fish of the Day - Salmon
DESSERT opera
2023-05-19 20 浏览
星期五晚同朋友嚟咗呢間法國餐廳,呢度地點方便亦離soho 區唔遠。去fine dining 嘅餐廳一般都難免會有啲拘謹,但呢度嘅氣氛出奇地輕鬆,店員由一開始帶我地去座位到介紹set dinner,態度親切。每張檯之間足夠嘅距離,唔會太近,有足夠空間傾下計,忍唔住叫左枝白酒享受呢一晚。前前菜係小巧嘅芝士croissant,形狀圓潤可愛,切開入面有薄薄一層咸香芝士,成功打開食慾。Le Cigar金箔脆卷入面係煙熏左滑嫩嘅牛肉同鮭魚子,外觀精緻奢華,味道少少酸既清新又開胃。L’ Asperge溫和嘅白汁溫泉蛋白露筍,爽脆嘅當季露筍加埋鮭魚子同蛋汁,食落味道溫潤。Le Rouget餐廳嘅講究情度亦反映係食材上面,漁民親手打捕嘅紅魚Rouget,肉質緊實加上少少茄醬調味已經好足夠,配上茄醬蔬果同酥皮令成道菜更有層次。La Poitrine De PorcPork Belly 真係一個受歡迎嘅部位,無論係亞洲到歐洲都有好多烹調方式。豬皮嘅焦香減去腩肉嘅油膩感,又保存到豬肉本質嘅肉香。Le Rhum Baba法式甜品Rum baba,Rum酒嘅果糖漿浸住蛋糕,軟糯嘅口感加埋奶油香氣,外觀精緻,十分享

Le Cigar

L’ Asperge

Le Rouget
餐廳嘅講究情度亦反映係食材上面,
配上茄醬蔬果同酥皮令成道菜更有層次。

La Poitrine De Porc
豬皮嘅焦香減去腩肉嘅油膩感,又保存到豬肉本質嘅肉香。

Le Rhum Baba
法式甜品Rum baba,Rum酒嘅果糖漿浸住蛋糕,
軟糯嘅口感加埋奶油香氣,外觀精緻,十分享受。

Les Crepes Mademoiselle
現場即做嘅橙酒焦糖Crepes,可以睇到製作過程,過程好有儀式感。

餐廳仲有一個開揚嘅露天空間,食完飯同甜品就帶左酒係出面吹吹風。

原來呢度星期一至五14:30 至20:00同埋週末假日全日,有buy one get one free,
無論食物同環境服務都令人愉快,已經book咗下個月再嚟過。
2023-05-12
2023-05-19 17 浏览
上環近西營盤有間高級西餐 晏晝就算假日都有做3-course set lunch ($268/位) 天氣好的話建議大家可以坐outdoor位置都幾chill唔錯🍷 主菜值得試下club sandwich 有份量好大方的roasted beef再加薯仔片同自家製mornay sauce🥪 牛肉燒得幾香 不過冇想像中咁濃味 比較靠個sauce去提味,而多士就烘得微脆 面頭仲有烤過既comte cheese🧀 再配埋以duck fat炸既粗薯條,邪惡感爆燈🍟 三文治唔啱的話仲有fish of the day及linguine pesto三款選擇~ 另外套餐的前菜可以試下餐廳自製既quiche lorraine法式蛋批🍳 下次想試下同朋友黎free flow 環境都算唔錯🫶🏻

2023-05-18 31 浏览
五月係生日月份🎂🗓️ 想搵間環境食物都有儀式感嘅一間餐廳品嚐慶祝一下🍴🎉 $888 5-Course Tasting Menu嚐盡佢哋signature dish,加上環境舒適典雅⛲️節日/紀念日慶祝都相當合適👏🏼👏🏼而餐廳職員態度亦令客人感到舒適又enjoy,主動介紹 menu 菜式,同時推薦最近season菜式🫶🏼Entrée:Le Cigar用盒子端上比客人打個咭已經夠哂氣派,造型更似足一條雪茄❗️和牛他他用脆餅卷住,加上金箔同三文魚子作裝飾,食落外脆内嫩,口感好有層次👍🏻La Boite原個禮盒上枱,拉開小抽屜會見到專用嘅開瓶器同配上貝殼湯匙🥄,顯得特別矜貴🤩翻開魚子醬盒,採用 Royal Caviar Club魚子醬鋪喺奶凍上,底下仲有帶子刺身🤤🤤鮮甜嘅帶子配上順滑嘅奶凍更突顯魚子醬嘅鹹香,份外匹配👍🏻Pre-Main:主菜之前端上一件貝殼 🐚係二十四個月帕馬火腿意大利飯,飯嘅口感啱啱好👌🏼 ,白汁味道濃厚,火腿油脂融化落意大利飯入面,即時有畫龍點睛效果,香濃惹味。Main:Le Rouget店員介紹呢款紅鰹魚來自法國🇫🇷,由於手釣關係產量自然有限,味道質感會有啲似本地紅衫魚,肉質

Entrée:
Le Cigar
La Boite

Pre-Main:

Main:
Le Rouget
店員介紹呢款紅鰹魚來自法國🇫🇷,由於手釣關係產量自然有限,味道質感會有啲似本地紅衫魚,肉質比較細嫩幼滑,將魚皮煎至金黃色😋底下配有酥皮及蕃茄燉菜;蘸著用魚骨魚頭熬製湯汁感受法國菜細緻感💯

La Poitrine De Porc
紅燒豬腩肉選取肥瘦雙間部位,擁有最完美嘅口感👅豬皮烤至焦脆,建議❗️垂直切更品嚐食到多層層次口感,伴碟有南瓜蓉配麵包脆粒

Pre-dessert:
食完晒所有嘢,就輪到pre dessert部分,係一香檳 Sorbet,用作醒醒味蕾,Sorbet 入口好順滑,配埋杯上嘅香檳,好清新

Dessert Selection:
La Tarte Fine Aux Pomme
香脆酥皮上面鋪上一層蘋果片🍎🍎,薄薄的很感覺輕盈得多,食多啖唔覺膩,再配上埋whisky sorbet清爽,甜美而無負擔👏🏼

Les Crepes Mademoiselle
食法國菜甜品之中又點少得呢個crepes,製法更夠哂傳統🇫🇷職員會即席喺你面前烹調,放入材料如糖、橙皮牛油、班戟等,最後倒入Grand Marnier 香橙甜酒翻起紅紅火焰🔥食嘅時候配雪糕,冰火口感,crepe口感軟綿帶香橙酒味,好少坊間食到,絕對係視覺同味覺一大享受😍所以一定要試吓喇💁🏻‍♀️

餐廳出名仲有各款Dry aged肉類,特別少有嘅aged chicken 🐓 下次一定會再嚟試過😋🫶🏼

2023-05-05
2023-05-18 19 浏览
今次去咗上環食法國餐,餐廳格調感覺高貴浪漫,係慶祝特別節日或情侶約會嘅好地方。餐廳還設有室外露天座位,可惜當天落雨,無機會出去享受下。5-COURSE TASTING MENUENTRÉE SELECTIONSLE CIGARSmoked Beef Tartare, Salmon Roes打開木盒竟然見到有一枝雪茄,不過呢枝並非一枝真嘅雪茄,而係一枝外面脆卜卜,裡面有包著和牛他他嘅雪茄,和牛他他入口軟腍、酸酸地,表面仲有三文魚籽提鮮,再加上金箔點綴,睇落特別矜貴。LA BOITEScallops, Cristal Caviar見到個金色盒仲以為有禮物收,打開原來係Roval Caviar Club 魚子醬奶凍,奶凍分為三層,底層係帶子粒粒,中層係奶凍,面層鋪滿魚子醬,用貝殼匙享用,格外高貴。Homemade Cheese bread麪包口感似泡芙,濃郁芝士嘅咸香味,新鮮即烘,熱辣辣好好食。PRE-MAINCHEF'S SPECIAL大扇貝盛載著風乾火腿意大利飯,風乾火腿嘅咸香味同意大利飯都幾夾,份量不多,少食多滋味。MAIN COURSE SELECTIONSLE ROUGET en

5-COURSE TASTING MENU
ENTRÉE SELECTIONS
LE CIGAR

LA BOITE
Scallops, Cristal Caviar
見到個金色盒仲以為有禮物收,打開原來

Homemade Cheese bread
麪包口感似泡芙,濃郁芝士嘅咸香味,新鮮即烘,熱辣辣好好食。

PRE-MAIN
CHEF'S SPECIAL

MAIN COURSE SELECTIONS
LE ROUGET en Tarte Fine
店員介紹呢種魚係用手釣方法釣上黎,魚皮煎到脆卜卜,肉質嫩滑,伴有幾塊脆薄片同蕃茄雜菜粒,可以夾埋一齊食,多一番滋味。

LE RAVIOLI
外型有啲似意大利雲吞,切開餡料有龍蝦、帶子、肉等等,海鮮汁係上枱後先淋落去,味道鮮甜美味。

PRE-DESSERT
PAUSE DOUCEUR
Champagne Sorbet
香檳Sorbet可以清清味蕾,迎接黎緊嘅甜品

DESSERT SELECTIONS
LE RHUM BABA
蛋糕好軟綿,蛋糕上面有紅莓、金薄、菠蘿粒粒等,裝飾得十分精緻,上枱時會淋上冧酒,食落淡淡酒香,一道傳統嘅法國甜品

LA TARTE AU CHOCOLAT
70% Vietnamese Dark Chocolate
朱古力撻同樣以紅莓同金薄作為裝飾,朱古力味道濃郁,入口順滑,撻皮鬆脆。
早前同朋友想有個舒適安靜的環境食飯,於是選擇了這間環境好優雅的法國餐廳,剛巧餐廳推出了午市menu,讓大家可以以一個較實惠嘅價錢品嚐到精緻的法國菜。套餐每位$268,包括前菜,主菜,甜品或芝士,食物質素整體不錯,而令我最深刻的是餐廳出色的服務質素!職員非常熱情,會為你詳細介紹菜式;進食每碟菜式後,他們都會為你換過一套新的餐具和餐碟 ; 每次回到座位,職員都會幫你拉開凳子。前菜🥧 法式煙肉芝士鹹批 Quiche Lorraine 👅:93.22分餡料主要有蛋、煙肉和芝士。個人很喜歡這道小食,批皮鬆化,芝士和蛋做得香滑濃郁,還有沙律伴碟,做前菜最適合不過。🫔 法式肉派 Richelieu pâté en croûte 👅:82.13分初嚐這個傳統法式冷盤前菜,一看便知這是一道心機菜。廚師以酥皮包裹著豬雞肉醬、肝醬、菇菌、香料、果仁去焗,再切開一塊塊呈現。三層肉醬的味道都少許不同,中間夾雜了蘑菇蓉同果仁,層次好豐富。主菜🐟 煎三文魚 Fish of the Day 👅:91.17分外皮煎得香脆,廚師選擇煎到五成熟,肉質非常嫩滑,調味剛好,底下的配菜加了忌廉去烹調,整個配搭清新又不會過份單

前菜

主菜

外皮煎得香脆,廚師選擇煎到五成熟,肉質非常嫩滑,調味剛好,底下的配菜加了忌廉去烹調,整個配搭清新又不會過份單調。

☘️ 青醬意粉 Linguine Pesto 👅:87.64分

意粉軟硬適中,青醬充滿羅勒香氣,口感不膩,配上平時餐廳很少會加的松子仁,感覺幾正宗。

甜品

🍫 歌劇院蛋糕 Opera Cake

法式甜點經典之一。朱古力同咖啡味道非常濃郁,不會過甜 。

🧀 藍芝士配法包 Blue Cheese

藍芝士味道偏濃烈,相對其他芝士會較鹹,有些人很抗拒,但個人很喜歡它好像發霉的味道,配上類似山楂味道的果醬一起吃,鹹鹹甜甜好夾

✅餐廳擺放了很多名酒,如果大家預算充足,不妨開瓶酒配搭法國小食一齊品嚐。

❗️ 午餐同Happy hour會被安排坐餐廳的露台,環境同樣舒適
Richelieu pâté en croûte
Linguine  Pesto
Blue  cheese
Salmon
2023-05-16 14 浏览
慶祝同事成功逃離地獄,梗係要食返餐好。我地就揀左呢間位於上環既Fine Dining,。餐廳環境休靜,除左室內座位之外,想吹吹風飲下酒傾下計既,室外都係一個唔錯既選擇。而且店員服務亦都好好,對每一樣菜式都細心講解,值得一讚 SET DINNER($888位) ✨️頭盤 🥐芝士泡芙濃郁奶油同鬆軟既口感相得益彰,每一啖都係濃濃既芝士香味令人回味無窮 🐌法式蝸牛一道經典的法國菜,採用法國空運到港的新鮮田螺而非其他餐廳多為使用的罐頭。嫩滑的蝸牛加上豐富鮮味和濃郁的蒜香橄欖油味道令人難以忘懷。 🌽白蘆筍來自法國里爾的白蘆筍清新口感和柔嫩,再加上橘子味白汁和溫泉蛋,而且仲有鹹香既煙肉粒同三文魚子,味道同口感都好豐富 🥓風乾火腿意大利飯用左頂級5J西班牙黑毛豬火腿,堪稱是風乾火腿中的A5和牛,油脂比一般火腿更豐富。吸引既賣相同鹹香味都令人食指大動 ✨️主菜 🐷黑毛豬豬腩肉豬腩肉肉質鬆軟,豬肉爽口,而外皮經過半煎炸後非常香脆,兩者形成強烈對比,加埋香甜既蔬菜蓉,係一道極具層次的菜式 🐟香煎魚扒配酥皮香甜的番茄汁突顯出同樣來自法國的紅鰹魚的鮮味,配合酥皮令整道菜式完美融合 🍾香檳雪葩品嚐兩款精美的甜品前。餐

SET DINNER($888位)

✨️頭盤

✨️主菜

🐷黑毛豬豬腩肉

🐟香煎魚扒配酥皮

🍾香檳雪葩
品嚐兩款精美的甜品前。餐廳為我們帶來清新的香檳雪葩,小小一杯有淡淡既酒香咪,好清新

✨️甜品

🍫朱古力撻
70%朱古力既微苦同濃郁的朱古力味令人回味無窮。上面既帶酸味既紅桑子同忌廉仲有助帶出朱古力既微微苦澀味

🥞法式香橙班戟
令人驚喜,經理親自上陣即場表演製作。新鮮香橙配上橙甜酒的香橙班戟不意外咁有濃烈橙香,味道香甜之餘又可以打卡。
有時候星期日好鍾意chill下,會揾D比較特別、環境又好既餐廳食飯飲酒同吹下水。最近去左上環既【Bacchus Wine & Restaurant】,平時主打fine dinning,但happy hour時段(14:30-22:00),露台座位會有The Terrace menu,瓶裝酒類全部買一送一,另外有幾款小食選擇。不過要注意係The Terrace只限露台座位同雨天會停止。 因爲本身自己少飲酒,所以就叫staff介紹幾款容易入口既酒俾我地選擇,最後選擇左Pierre Baillette 1er Cru既champagne,酒味唔係太強、算係幾容易入口。 而另外一支就選擇左Jean-Maurice Raffault Chinon Blanc, 2019。果香味重、都係入門白酒之選。 Loste Cold Cut:包括兩款餐廳特選風乾香腸、Pork Rillette(豬肉醬)同 gherkins。風乾香腸包括兩款莎樂美腸、其中一款係有truffle既,微鹹,同酒好match。Pork Rillette完全係喜出望外,味道有D似午餐肉同碎牛,搽麵包一流。 Homemade French Fries:自家製粗條薯條,用鴨油炸、所以好香而且有陣好獨特既spice味、搭配自製蛋黃醬,食到停唔到口! 環境、食物、service都一流,有機會會想去試下正餐。
2023-05-16 40 浏览
BACCHUS 🇫🇷$888 PER GUESTENTRÉE SELECTIONSHomemade Cheese bread🥐一口麪包,內裡層次分明,而且酥脆可口😋LA BOITE ✨✨Scallops, Cristal CaviarRoval Caviar Club金色禮盒,打開原來係鋪滿魚子醬奶凍奶凍,奶凍混入芹菜、迷迭香和帶子等海鮮材料。入口層次分明,細滑奶凍配上海鮮,襯托出魚子醬獨咸香氣。✨💓💓L'ASPERGE"Les Landes", Mousseline春季盛產的白蘆筍被譽為「餐桌上的白金」,一年只有一兩個月當做,難得有機會點可以放過,白蘆筍質地細緻,味道比普通蘆筍單純,無其他味道,純粹蘆筍清甜味,配上鮮咸香魚子,再加上嫩滑溫泉蛋加乘,絕對提升白蘆筍味道✅PRE-MAINCHEF'S SPECIAL食主菜之前有一個大扇貝,有一份風乾火腿意大利飯,焗過風乾火腿咸香濃縮,油脂融化落個飯度,加上香濃忌廉,提醒味蕾要轉食主菜!😍MAIN COURSELE ROUGETen Tarte Fine店員介紹紅鯔魚係法國獨有,而且條條都人手釣,再由法國新鮮運到。外皮煎封香脆,肉質鮮嫩結實
BACCHUS 🇫🇷
$888 PER GUEST
ENTRÉE SELECTIONS
Homemade Cheese bread🥐
一口麪包,內裡層次分明,而且酥脆可口😋
LA BOITE ✨✨
Scallops, Cristal Caviar
L'ASPERGE
"Les Landes", Mousseline
PRE-MAIN
CHEF'S SPECIAL
MAIN COURSE
LE ROUGET
en Tarte Fine
店員介紹紅鯔魚係法國獨有,而且條條都人手釣,再由法國新鮮運到。外皮煎封香脆,肉質鮮嫩結實,魚味相當濃郁,底下有普羅旺斯燉菜同酥皮,正正平衡到魚味,醬汁用魚骨魚頭熬製,所以味道複雜而濃郁💓🐟🐟
LE RAVIOLI
上枱之後,要另外淋上用龍蝦殼同膏熬製嘅湯汁,一定要襯熱食,龍蝦味濃郁,大大粒意大利雲吞入面包咗龍蝦肉同蝦肉,鮮甜美味,肉質彈牙,口感一流。🦞🦞💓
PRE-DESSERT
PAUSE DOUCEUR🍸
主菜之後,有一杯香檳配上雪葩加檸檬,可以清新味蕾,食接下既甜品,店員叫我一次過飲入口,雪葩超滑,入口有少少氣,感覺將之前口入面全有味道一掃而清💓💓💓
DESSERT SELECTIONS
LE RHUM BABA🍰
Rum, Pineapple
法國傳統甜品,海綿蛋糕上面裝飾有,無糖忌廉同新鮮紅桑子,上枱後淋上朗姆酒,酒味香醇,混合後海綿蛋糕吸滿朗姆酒,入口即溶,加上酸甜菠蘿粒,味覺同口感都有不同刺激🤤🤤
LES CREPES MADEMOISELLE
Flambeed with Grand Marnier
即場烹調,平底鑊混合醬汁之後加入薄餅,等所以醬汁都被薄餅吸收,澆上烈酒再燒,之後加上去衣橙肉同雪葩(雪葩酸酸甜甜,非常開胃),係嗅覺,味覺,視覺三重享受。每一口薄餅都係水果新鮮味,橙味濃縮而清甜🍊💯💯
Homemade Cheese bread
L'ASPERGE "Les Landes", Mousseline
LA BOITE ✨✨ Scallops, Cristal Caviar
PRE-MAIN CHEF'S SPECIAL
LE ROUGET en Tarte Fine
LE RAVIOLI "Homemade Daily", Lobster, Scampi
PRE-DESSERT PAUSE DOUCEUR🍸
LE RHUM BABA🍰 Rum, Pineapple
LES CREPES MADEMOISELLE Flambeed with Grand Marnier
PRE-MAIN CHEF'S SPECIAL
  • LE RAVIOLI
  • LE RHUM BABA
  • LES CREPES MADEMOISELLE
2023-05-16 65 浏览
平日都少食法國菜 今日見weekend就去左上環Bacchus Wine & Restaurant 嘆餐正宗法國菜先🇫🇷 🍴我哋二人叫左兩個lunch set 兩個叫唔同既食物share ❤️✨頭盤 1 Quiche Lorraine 即係洛林鄉村鹹派 主要材料係雞蛋 牛奶 肉碎 食落鹹鹹地 餅底鬆化 作為前菜真係好開胃 🥧✨頭盤2 Richelieu Pate en Croute 係我最期待既 佢做法有d 似血鴨 都係將鴨肉+鴨肝+豬肉壓成漿再用餅皮包住焗 食法好刁鑽 但入口又好易接受 成件事mix 得好夾 好有口感 🦆 ✨主菜 1 Fish of the Day 當日既Fish of the Day係香檳汁煎三文魚扒 魚皮煎得香脆 肉身夠厚 唔會煎到熟晒 又嫩又多汁 墊底嘅雜菜索滿香檳汁 超正 🐟 ✨主菜 2 Linguini Pesto 即係青醬扁意粉 好濃郁香草+香料味 加埋橄欖油嘅味 所以就算係素菜都非常惹味 加上smoked ham點綴就perfect🍝✨甜品 Opera Cake 🍰 甜品我地都不約而同揀左Opera Cake 係法式甜品中嘅經典 朱古力同咖啡味夠濃 奶油鬆

✨頭盤 1 Quiche Lorraine

✨頭盤2 Richelieu Pate en Croute

✨主菜 1 Fish of the Day

✨主菜 2 Linguini Pesto

甜品 Opera Cake 🍰
甜品我地都不約而同揀左Opera Cake 係法式甜品中嘅經典 朱古力同咖啡味夠濃 奶油鬆軟 層次分明 🍫

最後值得一提係法包 焗得香脆,配埋blue cheese 可以食多幾塊都唔滯 🥖🧀
2023-05-13
2023-05-14 23 浏览
見到上環新開法國大廚坐鎮,當然要試一試;餐廳有個靚靚平台,Lunch同Happy hour都會坐Terrace, 環境好舒服。3-Course Lunch Menu ($268 per person)AppetizerGoat Cheese Salad羊奶芝士沙津-羊奶芝士有驚喜,暖暖烘焗帶有蜜糖香. Richelieu Pate en Croute千層肴肉夾有鵝肝,配有紅洋蔥果醬,配搭非常好食!Main CourseFish of the Day (Salmon)三文魚目測魚身煎香而乾身,外皮極香脆而洒有片片岩鹽.入口除了香脆外皮,內里肉汁極JUICY而十分美味,中間肉呈橙嫩色;相信應該是先慢煮再快速煎香.Club Sandwich芝士牛肉三文治三文治外層面包用上24個月芝士烘焗,味道香濃; 內有層層牛肉同薯仔!份量十足Dessert & Latte滿足

Appetizer

Goat Cheese Salad

羊奶芝士沙津
-羊奶芝士有驚喜,暖暖烘焗帶有蜜糖香.

Richelieu Pate en Croute

千層肴肉夾有鵝肝,配有紅洋蔥果醬,配搭非常好食!

Main Course

Fish of the Day (Salmon)

三文魚目測魚身煎香而乾身,外皮極香脆而洒有片片岩鹽.

Club Sandwich

芝士牛肉三文治