2018-12-04 1453 浏览
找個地方吃午飯,想吃得精緻、休閒一點,走到時代廣場後的耀華街,乘坐升降機到21樓的>>>Chez Bistro<<<。 步入餐廳,是別有洞天喲,空間感十足,餐桌之間不會擠逼,走廊寬敞,座位很闊,配合巨型壁畫,讓人悠然自得。 侍應先添點清水,再送來餐牌,並介紹是日餐湯。午市套餐基本是2 courses,一個頭盤加一個主菜及餐飲。輕食的話,可以是餐湯、沙律及餐飲。若想豐富一些,可以升級為三個courses,包括沙律、餐湯及主菜。另加HKD30可享甜品。餐飲是咖啡或茶,若想要espresso、cappuccino、latte、英式早餐茶或伯爵茶,則需另加HKD15。 先食餐包。兩款選擇之中揀了這個,口感較硬,不太吸醋或橄欖油,粗人如我比較想直接把醋及橄欖油直接倒入麵包喲。 餐湯與沙律之間,選擇了沙律,讓身體多加纖維。兩片炭燒美國腹心肉,為室温的沙律添加一點暖意,其鮮味肉質無可抗拒。沙律菜除了車厘茄及雜菜,還有石榴,口感更豐富,味道也更具層次,與日式芝麻沙律汁配合得天衣無縫。 在餐牌上西冷牛扒的旁邊看到手指公,看來是餐廳推介,於是點了一客炭燒

在餐牌上西冷牛扒的旁邊看到手指公,看來是餐廳推介,於是點了一客炭燒美國特級黑毛安格斯西冷扒配法式芥末牛油汁(HKD158)。

平日習慣七成熟,今天一試五成熟,味道甚佳,血水不算太多,肉味濃郁,口感豐厚,質素上乘。碟邊放有海鹽,可輕輕添少許,加強味道。牛扒上的調味香料經大廚精心挑選,當中最喜歡圓滾滾的pink pepper,不辣,但香味誘人。

餐牌所寫是法式芥末汁,而侍應送來的是法式及英式芥末,分別在於後者較辣;冰不嗜辣,當然揀了前者,而且調味味道太濃的話,也怕會蓋過肉味啊!

牛扒以外,配菜色彩鮮艷,既有烤番茄、芝士焗薯,色香味俱全,美中不足是青菜口感較硬,未太符合個人喜好。

餐茶是杯簡單的檸檬茶

題外話,侍應是個美人!偷拍未免太沒禮貌,然而又沒甚麼原因要求合照,只能冇圖冇真相,要查證就得要親自光顧了 😂
2018-12-01
2018-12-03 50 浏览
同朋友食生日飯,服務好細心,知我唔食豬肉好主動幫我將個湯轉做沙拉,同朋友叫左個海鮮拼盤同肉眼扒,味道一流,睇得出煮得好有心思,由頭盤到甜品份量適中,環境幽靜,臨走好細心同我地講生日快樂,十分愉快的晚飯❤
2018-12-01 98 浏览
好內有同靚靚表妹食飯傾計~ 難得約到 梗係要食好D啦。我鐘意呢度靜靜地 冇地鋪既嘈吵 岩曬傾計。2 course lunch set ($98-158) + 餐湯/沙律+飲品。餐包有幾種選擇 熱辣辣 好軟熟 絕對唔係hea既餐包。香草腩肉雜菜沙律配梅子醬 腩肉好好味 脆口。沙律菜好新鮮爽脆 梅子醬酸酸甜甜 好開胃。一定要提下 車厘茄好香甜~海鮮忌廉湯~好濃 creamy~ 青口好滑 配上三色椒 yummy!炭燒加拿大有機帶骨豚配乾蔥紅酒汁。Wooo 賣相已經好呃like.... 影左一輪相先。豚肉扒厚切 火喉控制得好好 一點都唔會太硬或者好乾 依家好嫩&Juicy!!! 配菜好特別 薯蓉好濃牛油味 Ham特別處理過 脆脆的 好像食薯片。乾蔥原粒食 好甜 同豚肉好夾。沖繩黑啤燴澳洲和牛面額伴米飯。黑啤的甜 配上和牛面額 好惹味。和牛面額係驚喜地嫩滑 燴得好腍 好入味。絕對是必試之選!銅鑼灣上樓高質西餐 誠意推介👍🏻
好內有同靚靚表妹食飯傾計~ 難得約到 梗係要食好D啦。

我鐘意呢度靜靜地 冇地鋪既嘈吵 岩曬傾計。

餐包有幾種選擇 熱辣辣 好軟熟 絕對唔係hea既餐包。

香草腩肉雜菜沙律配梅子醬

海鮮忌廉湯~

好濃 creamy~ 青口好滑 配上三色椒 yummy!

炭燒加拿大有機帶骨豚配乾蔥紅酒汁。

Wooo 賣相已經好呃like.... 影左一輪相先。

沖繩黑啤燴澳洲和牛面額伴米飯。

銅鑼灣上樓高質西餐 誠意推介👍🏻
2018-11-30 63 浏览
朋友生日帶他來chez bistro吃法國大餐慶祝☺️我哋大家都order了4 course dinner set,前菜我們選擇了泰國金柚配金槍魚韃靼吞拿魚配上金柚嘅口感好特別,新鮮嘅吞拿魚配上口感清爽嘅金柚,出奇地配襯!另外仲有蒜蓉白酒煮法國青口青口嘅數量一啲都唔吝嗇,蒜蓉味唔會過重,搶去青口嘅鮮味,恰到好處。然後再來了意大利雜菜湯和一籃麵包,連麵包也每人有三個款式,可沾上橄欖油及黑醋,不過友人還是比較喜歡吃牛油,需要的話也可以問店員拎的。主菜我們選擇了炭燒澳洲羊仔扒配羊肉燒汁,羊肉軟腍,但外皮香脆,雖是炭燒但不會太乾身,充滿肉汁,暫時是我吃過最為出色的羊扒。順帶一說,這裏的擺盤真的極為精緻。另外則是馬賽式燴海鮮。初嘗這類型的燴海鮮,挺不錯的!有帶子,大蝦,馬刀貝等等的海鮮, 十分豐富!如果份量可以再多一點就完美了!最後還有甜品菠蘿椰子酒糯米飯布甸,及法國暖心朱古力布甸伴雪糕,為這一頓完美的晚餐畫上句號。這裏的食物用心烹調,而且環境很好,令人感覺到很輕鬆浪漫,氣氛確實相當不錯,是慶祝生日及紀念日一流的好地方。
朋友生日帶他來chez bistro吃法國大餐慶祝☺️

另外仲有蒜蓉白酒煮法國青口

2018-11-30 80 浏览
週末想要和男友找個有格調的餐廳好好聊聊,聽過朋友介紹Chez bistro,正巧我們在時代廣場附近,就馬上訂位前往。剛好我們來的時間稍早,還有位子,我選了靠窗的位子,裡面英式簡約的裝潢,讓人心情愉悅。看了餐牌,親民的價格更讓人開心,我馬上就挑了頂級黑毛安格斯腹心肉,男友則挑馬頭魚柳。上菜的時候非常非常的驚喜,已經好久沒有在香港看到這麼精緻用心的擺盤,更不要說在這個價格區段上,居然有如此精緻的美食。黑毛豬的口味極為出色,我選了七分熟,肉的香味剛好溢出不會太老,肉也滑嫩可口,旁邊的擺盤,一開始看覺得只是漂亮,沒想要是馬鈴薯泥加上乾燥的香菇,都是可以吃的,又美觀又美味,只能用驚喜形容。一直跟男友說這種價格中午來吃實在是太划算了!男友的馬頭魚也是別有滋味,新鮮可口,加上特殊的醬料調味,實在是太讓人回味了!套餐再加差價就可以有當天特殊的甜品,因為主菜太好吃讓我想試試他們的甜品。其實我本身不吃甜食的,不過這個特殊的鳳梨口味甜品清新入口,完全沒有負擔的感覺,我們很快就把甜食吃完了!餐廳總體的氣氛很好,只是人都坐滿的時候有點吵,把好吃的食物扣了分,但是料理的精緻程度跟平價的程度真的要給100個讚,說真

餐廳總體的氣氛很好,只是人都坐滿的時候有點吵,把好吃的食物扣了分,但是料理的精緻程度跟平價的程度真的要給100個讚,說真的,好吃的料理不難找,精緻的卻幾乎沒有,Chez bistro提供了約莫4-5百元餐點水準以上的精緻,非常適合情侶以及享受美食的人來品嚐。
我哋一班成18人嘅好朋友,為每月一聚嘅飯局搵地方都好傷腦筋,係今年年中就比我哋發現Chez Bistro,佢不但坐位唔逼夾,更有一間房間可以容納晒我哋成班人,真係一個良朋歡聚嘅好地方👍🏼👍🏼👍🏼!佢哋嘅食品質素好高,單單頭盤嘅麵包係由法國急凍運過嚟,上枱前才焗香,我要食2個至滿足😋。而今次嘅餐湯係南瓜湯,飲落好香甜濃滑配埋粟米粒粒令口感更加豐富👍🏼。主菜我就點了“炭燒美國頂級黑毛安格斯腹心肉配檸檬蜜糖芥末牛油汁”,一上枱望落已知無揀錯,肉質軟、嫩、多汁⋯⋯ 雖然無一般牛排嘅油脂香,但都無減低佢本身嘅牛肉香,配菜嘅焗薯批都一樣做得出色👍🏼👍🏼👍🏼。另外朋友就揀咗“炭燒加拿大有機帶骨豚配乾葱紅酒汁”,厚厚嘅豬排外面燒得好焦香,咬落非常鬆軟,而配菜嘅薯蓉就滑滑中帶點點薯粒增強口感,真係令人食到停唔到口呀👍🏼👍🏼👍🏼。

南瓜湯
炭燒美國頂級黑毛安格斯腹心肉配檸檬蜜糖芥末牛油汁
炭燒加拿大有機帶骨豚配乾葱紅酒汁
2018-11-27
南瓜湯
炭燒美國頂級黑毛安格斯腹心肉配檸檬蜜糖芥末牛油汁
炭燒加拿大有機帶骨豚配乾葱紅酒汁
2018-11-26 61 浏览
最近返工積蓄左太多壓力只有食先可以解放到今次黎到銅鑼灣一間法式西餐去試一試樓上餐廳既高水準西餐,餐廳佈置簡約感覺好舒服燈光柔和的確減少左部份壓力令精神放鬆一下。而且餐廳好細心有食客生日會係黑板上寫上祝福句。前菜係蒜蓉白酒法國藍青口份量好多而且粒粒青口都開左口唔會有部份未開口,法國藍青口相比其他品種青口肉較細顏色較黃但肉質非常飽滿而且重海水味好鮮甜,蒜蓉白酒汁香甜配上青口鮮味令青口味更突出昇華。前菜後送上波菜蓉忌廉湯,帶磨菇味食材唔會打得太碎仲有少少口感忌廉味突出口感滑。主菜炭燒澳洲羊仔扒拼羊肉燒汁,羊仔扒有2件羊肉味唔會過重有膻香味得黎又唔濃,羊仔肉好嫩容易切開及咬開燒得外全熟內裏岩岩熟又唔會過火仍然可以鎖住肉汁,配菜精緻有特色既黃金椰菜花,bb西蘭花及甘荀味道無太大分別口感比平時更脆。甜品波蘿椰子糯米布甸,內裏係椰子奶凍做底一入口奶味比較重之後慢慢淡出椰香味,上層有波蘿雪糕波蘿味重而且有波蘿絲左內糯米飯係綠色帶少少斑蘭香味。

• 蒜蓉白酒法國藍青口
2018-11-23 92 浏览
通常去銅鑼灣都係係去大型商場既餐廳食飯今次試下行遠少少去到小街既商業大廈既餐廳試下,今次就試下呢間樓上西餐.入到餐廳既裝修同擺設感覺都好一絲不苟好細心而且環境好舒服,令人感覺十分放鬆.點左一個4course套餐分別有前菜餐湯主菜同甜品.首先店員會拎一籃麵包比食客去選擇樓要既麵包,麵包大概有3-4款配上枱上既橄欖油同黑醋沾麵包然後會再送上前菜,前菜選擇左泰國金柚配金槍魚tartar,tartar以長方形盒形狀上碟分為2層下層係金槍魚tartar內裏帶有少少葱魚肉鮮而不腥配上鋪係上層既柚子肉帶出鮮甜味道再加上少少蟹籽達到2種口感又脆又軟淋.中間以餐湯分隔前菜同主菜,餐湯波菜忌廉湯忌廉味重又香飲完又唔會覺得好膩,打成半碎波菜蓉帶淡淡波菜甜味飲落好香而當中仲有少少菇蓉更香.主菜點左西班牙帶骨豚配波菜大啡菇.睇得出廚師好有心機擺盤,西班牙豬切開全熟得黎又帶點粉色好嫩又唔會乾仲睇到肉內肌肉紋之間仲有肉汁慢慢滲出,味道帶微焦香及淡淡果仁香沾上特製葫蘆瓜蓉帶少少酸更開胃化解油膩感.甜品係法國暖心布甸伴雪糕,暖心布甸即叫即製中間切開朱古力蓉即刻流出滿滿既朱古力蓉再再上輕軟既布甸皮一啖濃香朱古力一啖凍雪糕

甜品係法國暖心布甸伴雪糕,暖心布甸即叫即製中間切開朱古力蓉即刻流出滿滿既朱古力蓉再再上輕軟既布甸皮一啖濃香朱古力一啖凍雪糕一熱一凍作為一餐既結尾好滿足.
  • 炭燒西班牙伊比利亞帶骨豚
想高級d食個lunch,尼到由餐廳裝修至食物水準,都非常之精緻,好舒服,好慢活既感覺。餐廳lunch時間好滿,私隱度幾高,有d位係間隔出黎,係房仔入面。2-course lunch set由$68至$158,包餐包,湯/沙律,主食,餐飲。亦可以加$20轉3-course set添。叫左炭燒加拿大帶骨豚配乾蔥紅酒汁($138),炭燒美國黑毛安格斯腹心肉配檸檬蜜糖芥末牛油汁($158)。餐湯係蘑菇湯,成碗都係粒粒蘑菇,好好好濃郁,有口感,而且個人覺得份量多。沙律特別之處在於有香草腩肉,燒到少少焦香剛剛好,鎖住肉汁。加埋d雜菜一齊食,又fresh又juicy,配以梅子醬酸酸甜甜,夠開胃。餐包有2款可以揀,細小法包/圓形餐包。細小法包外皮烘到微脆,配以餐湯一齊食,麵包就吸哂d湯,好滋味。帶骨豚肉真係食到有炭燒既味道,廚師貼心將骨and肉既部分切開左,既可以鋸扒,鍾意既亦可手拎骨頭部分直接咬黎食。豚肉非常厚,超碼半隻手指既厚度,燒完之後完全唔乾。仲有,薯蓉擠成蛇狀,上面插住乾菇,風乾腿肉等,好似龍既外型,鹹既腿肉同薯蓉一齊食,味道岩岩好。擺盤都有分正面架。腹心肉7成熟,做到外熟內生既質感,而唔係

餐廳lunch時間好滿,私隱度幾高,有d位係間隔出黎,係房仔入面。2-course lunch set由$68至$158包餐包,湯/沙律,主食,餐飲。亦可以加$20轉3-course set添。

叫左炭燒加拿大帶骨豚配乾蔥紅酒汁($138)炭燒美國黑毛安格斯腹心肉配檸檬蜜糖芥末牛油汁($158)
蘑菇餐湯

沙律(香草腩肉)

餐包

醬汁

腹心肉7成熟,做到外熟內生既質感,而唔係過熟。最驚喜,肉嫩多汁,真心唔韌。侍應會順道問你想要咩醬,可以配黎食。伴菜亦唔馬虎,尼款係燒薯蓉,外層脆脆地,而入面係薯蓉and有幾塊片狀薯塊,有脆亦有溶化既口感。
餐飲

餐飲就揀檸茶,紅茶底濃厚,自己加糖漿,鍾意幾甜都得,good。

整體,好嘆既lunch,而且菜式豐富,豬牛雞魚海鮮都有,煮法有特色添。
2018-11-22
午餐
蘑菇餐湯
沙律(香草腩肉)
餐包
醬汁
餐飲
2018-11-19 81 浏览
朋友生日 特意去食好西呢間餐廳果然冇失望 推薦店內環境舒適 好舒服 可以慢慢享受我地既dinner 4-course Dinner 好豐富 前菜 餐湯 主菜 甜品 另外都有 好味餐包 同埋飲品 性價比唔錯剛點完餐 店員好快就拎住餐包籃出黎 有三款餐包 可以自選款式 而且味道一啲都唔平凡 係幾高質提子果仁包好好味 質地偏硬身 入面有好多提子和果仁 好有口感 但又一啲都唔乾 又可自己加橄欖油食 又別有一番風味最驚喜係餐包仲係暖既一向好鐘意食海鮮生蠔 今次都毫不猶豫就決定加錢將前菜升級為法國生蠔海鮮拼盤 全部都好高質新鮮生蠔好飽滿 北海道帶子大大粒 味道鮮甜 玫瑰蝦刺身同樣新鮮 而且肉質好彈牙 意大利黑松露忌廉濃湯 呢個真係好滿意 未飲已經聞到好濃黑松露香 好期待 一入口就感到忌廉既滑 香 creamy 味道濃炭燒美國極佳級純種黑毛安格斯屠夫牛柳配芝麻剝皮辣椒汁賣相好吸引 而且份量唔少 除左本來既sauce 店員再俾我地另外揀左款芥末醬 兩款醬都好驚喜 完全唔係平時會食到既味道 但與牛柳又意外地夾而且果然名符其實 牛柳肉質極佳 五成熟既牛柳煮得啱啱好 外焦內嫩 可以鎖住肉汁 保留到最原始的味
朋友生日 特意去食好西
呢間餐廳果然冇失望 推薦
店內環境舒適 好舒服 可以慢慢享受我地既dinner

最驚喜係餐包仲係暖既

而且果然名符其實 牛柳肉質極佳

五成熟既牛柳煮得啱啱好 外焦內嫩 可以鎖住肉汁 保留到最原始的味道

最後係甜品

菠蘿椰子酒糯米飯布甸 呢個咁特別既配搭竟然意料之外地夾同好味 布甸好奇妙地融合左菠蘿同椰子既味道 兩款味都好出 另外上層亦有糯米飯同菠蘿脆片 又豐富左味道同口感
好有新意 有水準
2018-11-19 51 浏览
次次係銅鑼灣Lunch食黎食去都係果幾間餐廳,食到悶悶地今次試下走上d樓上Cafe試下😁本身冇抱太大期望入去,因為樓上cafe好多都係普普通通,點知一上到去⋯嘩!有驚喜喎!裝修非常別緻,成個感覺好似走左入一間法國小餐館咁,環境好舒服,好悠閒,岩哂weekend lunch黎呢到嘆😍幅畫唔知係咪店主親手畫呢🤣畫得好靚好有心機!想同朋友黎慶祝生日都唔錯😳😳就算禮拜六黎,Lunch set既價錢都唔係特別貴喎!同埋都幾多選擇😆落好餐之後,店員會拎住一籃麵包俾你慢慢揀,熱辣辣又好鬆軟,好食😋是日餐湯係南瓜忌廉湯好濃郁既南瓜味!好似將成個南瓜食落肚咁!正!推介😍沙律就係香煎腩肉沙律腩肉煎到又香又脆,配埋酸酸甜甜既沙律簡直一流😋😋Main course叫左炭燒美國頂格黑毛安格斯腹心肉配檸檬蜜糖芥末牛油汁😋擺盆非常精美,十足十去左食Fine dine咁牛肉好juicy好嫩滑,最大驚喜係個Sauce,有別於一般既黑椒汁燒汁,呢個sauce係甜甜地又帶點微酸,配埋份steak每到個口感好清新唔會太heavy😋朋友就叫左個沖繩黑啤燴澳洲和牛面額伴米飯😋第一次見黑啤呢個煮法!一於試試😆食落唔會太勁酒味,但配

是日餐湯係南瓜忌廉湯
好濃郁既南瓜味!好似將成個南瓜食落肚咁!正!推介😍

沙律就係香煎腩肉沙律
腩肉煎到又香又脆,配埋酸酸甜甜既沙律簡直一流😋😋

擺盆非常精美,十足十去左食Fine dine咁

朋友就叫左個沖繩黑啤燴澳洲和牛面額伴米飯😋
第一次見黑啤呢個煮法!一於試試😆
食落唔會太勁酒味,但配埋牛面額好夾😋😋
牛面額都肉質煮到好淋,好入味😋😋

總結:味道唔錯,環境一流,值得再黎呢間餐廳😋
2018-11-18 168 浏览
適逢又到每月的拍拖紀念日,又同男朋友出外覓食。由於銅鑼灣有很多高質餐廳,所以今次都離不開這頭📍Chez Bistro 今次選擇了這間在openrice人氣頗高的樓上法國餐廳。Chez Bistro 位於百樂中心,離地鐵站只有3分鐘路程,十分方便我們book了7:00吃晚餐餐廳座會不算多,所以打算來這裏吃的朋友記得book枱啦這間樓上法國餐廳與傳統的法國餐廳不同,裝潢設計比較新穎卻不失單調,白色的窗框成為餐廳的點綴我們選擇了兩個4 Course Dinner Set法國生蠔海鮮拼盤(另加$40)生蠔、玫瑰蝦、北海道帶子和翡翠螺都十分新鮮鮮甜,絕對是貴假優質海產玫瑰蝦啖啖肉,非常滿足蒜蓉白酒煮法國藍青口藍青口同樣十分鮮甜,啖啖肉配合白酒蒜蓉煮的湯更加惹味,另人一試難忘意大利黑松露忌廉濃湯第一口喝下去就立即分辨出罐頭湯和高質西湯蘑菇打得幼細,使每啖都有蘑菇的香味,配合黑松露的香氣使西湯昇華不少炭燒澳洲羊仔扒配羊肉燒汁羊仔扒燒得剛好,還保持肉汁肉質方面,十分鮮嫩多汁,非常易切易咬配合一些薄荷醬味道更有層次旁邊的配菜也不馬虎炭燒純種黑毛安格斯肉眼扒配紅酒汁肉質同樣十分鮮嫩多汁,配合下面的香滑薯蓉

📍Chez Bistro

我們book了7:00吃晚餐
餐廳座會不算多,所以打算來這裏吃的朋友記得book枱啦

我們選擇了兩個4 Course Dinner Set

法國生蠔海鮮拼盤

法國生蠔海鮮拼盤(另加$40)
玫瑰蝦啖啖肉,非常滿足

蒜蓉白酒法國藍青口

蒜蓉白酒煮法國藍青口
藍青口同樣十分鮮甜,啖啖肉
配合白酒蒜蓉煮的湯更加惹味,另人一試難忘

第一口喝下去就立即分辨出罐頭湯和高質西湯

炭燒澳洲羊扒伴普羅旺斯蔬菜雜燴配羊肉燒汁

炭燒澳洲羊仔扒配羊肉燒汁
羊仔扒燒得剛好,還保持肉汁
肉質方面,十分鮮嫩多汁,非常易切易咬
配合一些薄荷醬味道更有層次
旁邊的配菜也不馬虎

炭燒美國極佳純種黑毛安格斯肉眼扒配紅酒汁

炭燒純種黑毛安格斯肉眼扒配紅酒汁
肉質同樣十分鮮嫩多汁,配合下面的香滑薯蓉更加惹味

第一次吃這個甜品就深深愛上了
與其他不同的是這個布甸是由米飯造的,廚師加了一糯米,十分煙靭,十分香甜

來到大餐的尾聲甚可以沒有心太軟作結呢

庆祝纪念
纪念日
法國生蠔海鮮拼盤
蒜蓉白酒法國藍青口
炭燒澳洲羊扒伴普羅旺斯蔬菜雜燴配羊肉燒汁
炭燒美國極佳純種黑毛安格斯肉眼扒配紅酒汁
2018-11-15 46 浏览
經朋友介紹 話說餐廳的食物非常高質素。一來當然試番碗湯😛湯的口感很滑,忌廉的份量充足,但當中的奶香味又不會蓋過原本洋蔥的味道,的確不錯。但我覺得加上黑胡椒粉調味會令湯的味道更豐富。另一個令人感動的菜餚是當中的牛扒。主菜來說,它的配菜不多,但配菜中的菠蘿很甜,而且燒烤的時間拿捏得好,所以很好吃。至於牛肉的口感很新鮮👍🏻另外咬口也不會太韌。加上牛扒上的調味料,令牛肉的味道更香😍😍😁最後我覺得必食既係佢地既甜品!佢地自製既窩夫不但止香脆,而且很有蛋味!而中層的cream不會太甜,有一點點奶香味。唯一美中不足的是份量太少,但額外叫多一份又好貴🙈完美的句號都係有一杯熱咖啡😍味道香醇,不過酸度太高,如果買一些更smoky 既豆會更好另外友人既酒就不過不失~~
經朋友介紹 話說餐廳的食物非常高質素。
完美的句號都係有一杯熱咖啡😍
味道香醇,不過酸度太高,如果買一些更smoky 既豆會更好
另外友人既酒就不過不失~~
2018-11-08
2018-11-14 51 浏览
店內環境舒適,坐低傾計好舒服,服務員都好友善。餐包幾高質,有幾款任揀,我地揀咗牛油餐包同埋一種好似係有堅果既硬身包,呢兩個包可以畀你點上橄欖油。兩個包個味道都好食又好特別,同平時常食到既好唔同,亦都幾推介大家黎食呢度嘅包!沙律係真係好好食既,有腩肉令成個沙律唔會咁dry,平日我唔太好沙律不過今次都食哂🤓羅宋湯足料冇味精,讚!新鮮海捕魚柳每一日都會因應食材而改變,而今次廚師就用咗一隻類似龍蝦汁/蝦汁嘅醬汁去配魚柳,帶出海鮮既鮮味。 魚柳本身都幾新鮮,而且都幾大塊。而配菜方面係非常之有趣咁樣使用咗香港人成日食嘅腸粉,而唔係一啲成日常見嘅意粉或者係薯蓉,好似變成fusion菜咁, 腸粉係經輕輕咁樣煎過嘅,令到面頭更加香脆,點上醬汁亦有另外一種嘅風味,男士們一定都可以食飽!炭燒美國頂級黑毛安格斯嫩肩里脊牛扒配檸檬蜜糖芥末牛油汁第一次食到呢一隻牛扒同埋呢一個醬汁嘅配搭,感覺係好新鮮。上碟嘅時候就有1塊牛油係牛扒上面,要整溶塊牛油之後同牛扒一齊食,雖然好似好油膩咁,但係感覺上佢嘅份量教得好好,溶晒成塊牛油更加襯托到牛扒嘅香味。加上,佢個醬汁無其他餐廳嘅咁濃味,又用左蜜糖同埋檸檬呢d清新嘅材料落去,
店內環境舒適,坐低傾計好舒服,服務員都好友善。

羅宋湯
足料冇味精,讚!

新鮮海捕魚柳

炭燒美國頂級黑毛安格斯嫩肩里脊牛扒配檸檬蜜糖芥末牛油汁

第一次食到呢一隻牛扒同埋呢一個醬汁嘅配搭,感覺係好新鮮。上碟嘅時候就有1塊牛油係牛扒上面,要整溶塊牛油之後同牛扒一齊食,雖然好似好油膩咁,但係感覺上佢嘅份量教得好好,溶晒成塊牛油更加襯托到牛扒嘅香味。加上,佢個醬汁無其他餐廳嘅咁濃味,又用左蜜糖同埋檸檬呢d清新嘅材料落去,完完全全中和左牛扒嘅油膩,食完一d都唔油。非常好食。伴碟係薯蓉再加火腿。火腿嘅鹹香味好足,又有肉嘅鮮味,同薯蓉一齊食真係無得彈。

真係好高質既小店,感受到廚師對食物既認真!有機會再黎cwb食😍
  • 餐包
2018-11-14 1410 浏览
一星期只有一次的星期日,當然要帶媽媽食好東西!來到了銅鑼灣百樂中心的Chez Bistro,位於21樓所以能夠坐擁銅鑼灣景觀,自然陽光能夠穿透進餐廳裡,感覺很自由舒適!星期日中午已經坐滿客人了假日午市套餐選擇都幾豐富,從餐牌上看得出用料絕不馬虎。而且價錢適中,由$90幾至$150幾不等點菜後侍應會先送上麵包籃,讓客人自行挑選餐包。我地揀左提子果仁包同鮮奶牛油餐包。提子果仁包口感比較堅硬,內裏藏了不少提子和堅果,適合拌餐湯吃!鮮奶牛油餐包則係非常鬆軟,富牛油鮮奶香,就咁食都好好味!周打蜆青口湯湯質地比較稀,但係好夠味,唔會太鹹,帶有忌廉奶油香,內裏仲有洋蔥同紅蘿蔔碎粒,小青口有兩隻,都幾足料的啊香草腩肉、車厘茄、澳洲雜菜沙律澳洲雜菜沙律份量都幾多,配上梅子沙律醬,酸酸甜甜的好開胃醒神香煎是日新鮮海捕魚柳當日鮮魚係馬友魚,廚師已經貼心地將魚肉起骨,然後連同魚皮煎香,魚肉本身好嫩滑,有魚鮮味的啊最特別莫過於係旁邊仲有香口的煎腸粉,造成一道中西合璧的菜炭燒美國頂級黑毛安格斯腹心肉牛扒腹心肉牛扒肉質特別軟滑,牛味亦很濃郁,配埋檸檬蜜糖芥末牛油汁,帶出左牛扒嘅鮮味同美味伴碟的牛油薯片塔都好好味的哦

周打蜆青口湯

香草腩肉、車厘茄、澳洲雜菜沙律

香煎是日新鮮海捕魚柳

最特別莫過於係旁邊仲有香口的煎腸粉,造成一道中西合璧的菜

炭燒美國頂級黑毛安格斯腹心肉牛扒

伴碟的牛油薯片塔都好好味的哦