2024-06-10
今次就相中一間西餐,位於Square Mile對面,條街食店唔多 店面用藍色做基調,行過既時候都幾搶眼一入門就見到一排高身酒櫃 酒存量都唔少,偏昏暗就燈光下 播住外國輕音樂,成個氣氛好relax 好岩同frd子飲兩杯傾下計🔸白毛豬乾火腿 (18month) $128佢地專為Ham做左個Menu 內容有多國語言版本 可以慢慢揀心水試左18month白毛豬...上枱已經聞到甘香肉味,脂肪比例少 肉質清爽唔膩,火腿柔和的咸味+漬橄欖+酸味開胃刺山柑+微微甜的杏脯肉乾一齊食,除左口感層次豐富左 會有另一種清新香味輕輕滲出🔸意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁 $148𠝹開外層薄薄的水牛芝士 內裡水份含量較高既Burrata慢慢流出,Creamy乳香融入黑醋汁配上酸甜的蕃茄一拼入口,醒胃又滿足的感覺,一直都好鐘意呢款經典頭盤菜式🔸是日餐湯 - 周打海鮮湯 $48食過數一數二有誠意的餐湯,湯面麵包粒粒 明顯新鮮烘脆 放湯面一段時間依然滿滿香草味同鬆脆香口,湯中有唔少細細粒既魚塊 表面仲有魚皮嗰種,湯頭煲得好 每一口湯都入口順滑 調味自然而且充滿濃郁忌廉香🔸蟶子皇海膽意大利飯 $168蟶子起肉 修形+烹調好
🔸白毛豬乾火腿 (18month) $128
佢地專為Ham做左個Menu 內容有多國語言版本 可以慢慢揀心水 試左18month白毛豬...上枱已經聞到甘香肉味,脂肪比例少 肉質清爽唔膩,火腿柔和的咸味+漬橄欖+酸味開胃刺山柑+微微甜的杏脯肉乾一齊食,除左口感層次豐富左 會有另一種清新香味輕輕滲出
🔸意大利布拉塔芝士蕃茄配黑醋汁 $148
🔸是日餐湯 - 周打海鮮湯 $48
🔸蟶子皇海膽意大利飯 $168
蟶子起肉 修形+烹調好再放回殼上 唔使啜手指都食到,牛油蒜香惹味得黎唔會太重手 鮮甜仍在, 飯有Risotto的輕實心感 所以掛滿海膽醬汁都唔會變糊 口感做得唔錯
🔸傳統法式焦糖布丁 $58
入口口感細緻 Creamy十足,表面淋上焦糖 唔係火烤脆脆面果種
* Menu每道菜式都會推介配咩酒一齊食最夾
* 8點滿座,所以7點食飯時間到都無問題,而我就6點半到埗
* 優勝位一定係「主廚」! 由菜式調味 做法 擺碟都睇得出好用心,普通食材做出精緻感
* 全場用高櫈,櫈下有收納空間放袋仔
* 價位同氣氛都好適合小情侶...小慶祝...
*原來毛孩都入得😂不過我無養