2019-09-03 22 浏览
大角咀真係好多好野食 今日又比我地搵到一間正野啦!!!比佢個魚子醬吸引左 話時話好似咁大個女都冇咩點食過 成個餐都係$250 like Facebook 重有9折 即刻入去試試啦晚餐都好多選擇 而且+$38就轉套餐 包埋沙律🥗湯同飲品先上左個烤西班牙水晶包見個名咁得意 又平平地$38 就試一試 唔知點解叫水晶包不過佢係面頭咸咸地 又脆脆地 而且超鬆軟 原來麵包可以咁好味 另外配上3個醬汁 ❤️紅色個味好似肉醬意粉 中間係橄欖油 綠色問左係秘製味噌💚我最鐘意E個然後到主角啦!皇家魚子醬三重奏 上碟就知係高質野 不過同餐牌有出入 因為佢地會照返當日最新鮮既食材而有少少改動 多士改成我最鐘意既劍魚腩呀!😍😍豉油芥末改為魚子醬 成塊放入口 個魚油味出曬黎 魚腩入口即溶 而魚腩邊位又結實 雙重口感 食完個魚油味重係個口到徘徊 正到呢紅蝦蟹肉薯仔沙律🥗中間應該夾雜左金華火腿?味道夠濃帶出埋薯仔既香 再加多幾粒魚子醬 口感豐富到呢🤤🤤🤤而溫泉蛋平時都好鐘意 再加幾粒魚子醬 嘩 係升華咗嘅溫泉蛋 !套餐意粉-乾魚子醬海蝦意大利粉🇮🇹又一勁野 新鮮到係你面前刨乾魚子醬 原來1大塊要成萬蚊架 真係覺得自己變
大角咀真係好多好野食 今日又比我地搵到一間正野啦!!!
晚餐都好多選擇 而且+$38就轉套餐 包埋沙律🥗湯同飲品
套餐意粉-乾魚子醬海蝦意大利粉🇮🇹又一勁野 新鮮到係你面前刨乾魚子醬 原來1大塊要成萬蚊架 真係覺得自己變左有$人 食緊咁貴既食材 但其實只係$250😂😂成個意粉好creamy 重有意粉 唔係一般意粉 佢地話只係選用料 都選左好多隻先選到佢出黎 口感比較實 唔係淋啤啤個d 我杯茶呀!
其實2個女仔 食完個餐都好飽 因為中途重飲左個栗米湯 同平時食個d粟米羹好食10倍 因為佢係用新鮮栗米再打成蓉再煮 所以真係超足料

另外點了芝士焗澳洲和牛面頰肉 好淋身 唔會好似牛扒咁有排咬 已經成3寸厚 面頭有上芝士 我覺得好似西餐版既牛腩 好好食👍🏻重有個底 係自家打既薯蓉 超滑 就算我地已不好飽 都!清!曬!
最後飲埋餐飲 個薑茶幾好味 夠薑味但又唔會太辣👌🏻
好開心食到間咁高質既西餐廳 平民價錢食到高質既魚子醬 下次帶男友黎食下先得 比佢欣賞下個魚子醬之餘 我自己都想試埋佢個海膽焗元貝😍😍聽老闆講黎緊有個大芝士輪返Tim ar 期待下先🥳🥳
2019-09-03 17 浏览
<意大利皇家魚子醬套餐$250>魚子醬套餐包左三個前菜,每樣嘅份量都唔係好多,啱晒鍾意試新野嘅朋友,咩都可以試吓-魚籽醬蟹肉薯仔沙律蟹肉薯仔沙律薯仔爽脆鮮甜,配上小小嘅蟹肉同埋魚子醬,更加突出兩者嘅鮮味-魚籽醬配溫泉蛋溫泉蛋係半溜心蛋,魚子醬食未到一啲都唔違和-魚籽醬配烤半熟吞拿魚多士半熟吞拿魚非常之新鮮,多士烘到脆脆地,加埋吞拿魚食好鮮味魚子醬少少鹹同吞拿魚嘅配搭好match-乾魚籽醬海蝦意粉廚師即場將新鮮魚子刨落意粉度,未食已經嗅到淡淡魚子香廚師係泡魚子醬嘅時候好細心咁樣介紹魚子醬已經係有百年歷史,淡淡嘅鮮味係經過年月嘅日積月累而來嘅成個意粉主要嘅味道都係嚟自黑松露嘅淡香味天然嘅原材料先係食物最佳嘅味道<火炙原條美國牛肋骨$250>+$38 轉套餐粟米濃湯牛肋骨可以加$38轉套餐餐湯係粟米濃湯,呢個粟米濃湯比起平時出去飲嘅更加用心可以飲到淡淡的粟米蓉,完全唔係罐頭湯溝出嚟㗎,好清甜美國牛肋骨係想之前廚師用慢火烤過,所以外皮非常之香脆廚師係上菜嘅時候介紹到牛肋骨係用咗24個鐘慢煮而成嘅所以內裏面嘅仲係非常之嫩,一點都唔乾,啱啱用嘅猛火烤焗係為咗令個外層

<意大利皇家魚子醬套餐$250>

-魚籽醬蟹肉薯仔沙律

-魚籽醬配溫泉蛋
溫泉蛋係半溜心蛋,魚子醬食未到一啲都唔違和

-魚籽醬配烤半熟吞拿魚多士
半熟吞拿魚非常之新鮮,多士烘到脆脆地,加埋吞拿魚食好鮮味
魚子醬少少鹹同吞拿魚嘅配搭好match

-乾魚籽醬海蝦意粉
廚師即場將新鮮魚子刨落意粉度,未食已經嗅到淡淡魚子香

<火炙原條美國牛肋骨$250>
+$38 轉套餐
粟米濃湯

可以飲到淡淡的粟米蓉,完全唔係罐頭湯溝出嚟㗎,好清甜

美國牛肋骨係想之前廚師用慢火烤過,所以外皮非常之香脆

廚師係上菜嘅時候介紹到牛肋骨係用咗24個鐘慢煮而成嘅所以內裏面嘅仲係非常之嫩,一點都唔乾,啱啱用嘅猛火烤焗係為咗令個外層脆卜卜
Fatbrown 只可以話呢度送嘅煮法實在係太成功啦,真系好好味呢

2019-09-01 22 浏览
火灸原條牛肋骨佢既牛肋骨首先用左慢煮既方法去煮。Sous vide 法文的意思是「真空狀態」,而 sous vide cooking 這種「真空煮食」的技術一直廣為廚師們所用。這種煮食方法的好處,主要是能保留食物的基本:1. 保留食材本身的原始風味2. 保留食材本身的汁液,例如肉汁3. 保留食材本身的質感,例如牛扒的口感4. 保留更多食材的營養,因為部分營養會在高溫下消失5. 避免食材過熟影響口感,因為時間 x 溫度可自行調節平時都有食其他餐廳既慢煮食物,但多數係雞,今次第一次食慢煮既牛肋骨,到最後廚師專登用火灸了牛肋骨既表面,令到牛肋骨外脆內滑,亦食到淡淡牛味。再配埋佢自家制既蔬菜。廚師每日都精心挑選新鮮既材料去做炒菜。當中有脆卜卜既薯仔、野菜花、胡蘿蔔等等。炒既時候加入左少少既橄欖油同黑胡椒,但食落唔油,仲食到蔬菜原本既鮮味。
火灸原條牛肋骨
這種煮食方法的好處,主要是能保留食物的基本:
1. 保留食材本身的原始風味
2. 保留食材本身的汁液,例如肉汁
3. 保留食材本身的質感,例如牛扒的口感
4. 保留更多食材的營養,因為部分營養會在高溫下消失
5. 避免食材過熟影響口感,因為時間 x 溫度可自行調節
2019-09-01 26 浏览
Crazy king 同男朋友慶祝於是book左一間比較高級既餐廳。為左保持食物質數,餐廳只招待book左枱既顧客,每晚只供應5-6枱,所以想食就要早d book位喇。一入到去已經見到牆上面好多好靚既畫作,全部都係北極光,聽侍應哥哥講係老闆既爸爸影既,全部都好靚。餐廳好有氣氛,好適合情侶或者準情侶去,一邊食一邊傾下計了解對方😉,而侍應哥哥好健談,成日會黎廖你傾計,所以唔會怕悶。意大利皇家魚籽醬套餐(套餐包含左3樣野)1.皇家魚籽醬三重奏入面有魚子醬蟹肉薯仔沙律,佢既薯仔一半係薯泥既質地一半係薯仔粒,所要食落食到好滑之餘,亦會食到一粒粒薯仔,豐富左成個津既口感,再加埋黑魚籽醬既鹹香同蟹肉既鮮甜,令到沙律既問道好豐富。2.魚籽醬配半熟吞拿魚多士原來吞拿魚同多士冇咩味道,配合埋魚籽醬,就更可以突出魚籽醬既原味,鹹鹹地既味道加埋軟冧冧既吞拿魚,真係令人齒甲留香。3.乾魚籽醬海蝦意大利粉第一次見乾魚籽醬,佢整到好似一條長條形狀,上菜既時候,廚司會好似磨黑松露既方法,去磨碎乾魚籽醬,令到佢既味道更突出。而我好欣賞佢既海蝦,蝦好爽口,尼樣要用料新鮮同埋好考廚師功力,如果煮多幾粉口感都已經冇咁好。最後
Crazy king
同男朋友慶祝

意大利皇家魚籽醬套餐(套餐包含左3樣野)
1.皇家魚籽醬三重奏

2.魚籽醬配半熟吞拿魚多士

3.乾魚籽醬海蝦意大利粉
最後我覺得飲番杯紅茶,係最好既總結,但佢地餐廳好似冇得咁叫,但侍應哥哥好好咁幫達成我地既願望🤣
聽聞呢間位於大角咀嘅餐廳有自家品牌嘅魚子醬,因為我同朋友都鍾意食魚子醬,所以就去試下啦~一入到餐廳,老闆同侍應就立即盛情款待,服務態度非常殷勤!我同朋友order左一個魚子醬套餐同一個set dinner。第一道菜系意大利水晶包(crystal bread),我同朋友都係第一次食呢款麵包,所以感覺好新奇,麵包質地外脆內軟,有少少似食緊牛角包,外面撒左鹽粒,所以食落鹹鹹地,另外老闆建議我地可以沾番茄醬、青醬或者橄欖油一齊食,但我地都覺得無論沾唔沾醬汁,麵包都一樣美味!魚子醬套餐包括三款小食,分別系魚子醬西班牙紅蝦片薯仔沙律、魚子醬溫泉蛋同魚子醬吞拿魚多士。所用嘅系餐廳自家品牌嘅魚子醬,好鮮味,一d都唔覺得腥!薯仔沙律整得好creamy,西班牙紅蝦鮮甜,同魚子醬味道好夾;魚子醬吞拿魚多士嘅多士好鬆脆,將溫泉蛋放上多士上一齊食,味道更加香濃!Set dinner 嘅沙律醬汁系蜜糖醋汁,蜜糖味好香,醬汁酸酸甜甜,沙律菜新鮮爽脆,食起黎味道相當清新。粟米濃湯加左西芹落去煮,所以口感層次更加豐富,湯嘅口感綿滑,味道非常好!主菜方面有乾魚子醬意大利麵,意大利麵用忌廉汁去整,材料有爽口彈牙嘅鮮蝦,臨食

一入到餐廳,老闆同侍應就立即盛情款待,服務態度非常殷勤!

Set dinner 嘅沙律醬汁系蜜糖醋汁,蜜糖味好香,醬汁酸酸甜甜,沙律菜新鮮爽脆,食起黎味道相當清新。粟米濃湯加左西芹落去煮,所以口感層次更加豐富,湯嘅口感綿滑,味道非常好!主菜方面有乾魚子醬意大利麵,意大利麵用忌廉汁去整,材料有爽口彈牙嘅鮮蝦,臨食之前撒上乾魚子醬,鹹鹹香香,好味!另外,老闆話意大利麵無落鹽,淨系落左鳀魚調味,所以食起黎特別鮮味哦!另一道主菜系羊西冷,羊肉外面有一層香料,食落有香草同芝士香味,相當特別,而且肉質嫩滑,真係好好味!個擺盤仲要靚到好似幅畫gum,真係賞心悅目~

甜品同樣美味精緻,甜品拼盤有芒果雪糕、泡芙同朱古力布丁蛋糕,三款都好好味,又唔會太甜,分量剛剛好,食曬都唔會覺得太飽!我覺得朱古力布丁蛋糕最好味,因為朱古力味好香濃,而且口感綿密,配上新鮮無花果一齊食味道更佳!!

食飯嘅過程中,老闆好細心向我地講解每一道菜式嘅烹調方法、用料等,可見老闆對美食嘅堅持同執著,所以好想俾1000個like佢!

2019-08-20
2019-08-28 30 浏览
與男朋友紀念日想吃豪一點在奧海城逛街後在openrice找尋大角咀好食特色餐廳也聽說大角咀隱藏很多高質小店我們都想吃西餐 發現有間大角咀小店吃西餐入內掛滿北極光相放了很多日本酒 很有氣派開放式廚房可以看到廚師煮食在門外的餐牌已經選了想試試魚籽醬套餐看餐牌也有很多道菜想試試烤西班牙水晶包未試過炸水晶包 原來這個包有三個醬汁沾上吃起來很酥脆 帶點鹽很香口 再沾醬料很有趣個人喜歡蕃茄醬 很清甜皇家魚籽醬三重奏分別有-蟹肉沙津 -溫泉蛋 -半熟吞拿魚多士很少吃魚籽醬感到特別高級估不到三樣食物與魚籽醬一起吃也很配搭蟹肉沙津與溫泉蛋都是淡淡味道加魚籽醬的鮮香增添食物味道 半熟吞拿魚更是十分驚喜不似吞拿魚刺食的口感 外層亦有烤過配上魚籽醬的鹹香味 更鮮味底層多士一起吃 很有層次感發現是自家製的魚籽醬與眾不同的感覺 還可以購買的餐湯-南瓜蓉湯 十分creamy好飲乾魚籽醬海蝦意大利粉服務員即場刨乾魚子醬在意粉面整碟香氣撲鼻 加了乾魚籽醬更甚惹味加上海蝦彈牙 意粉掛汁 都很高質要一提的是乾魚籽醬 一塊一公斤價值是萬多元! 完全驚訝! 十分高貴的食材芝士焗澳洲和牛面頰肉和牛十分嫩 輕輕切就可以有薯蓉底
與男朋友紀念日想吃豪一點

服務好 用心款待 值得再惠顧的小店
庆祝纪念
纪念日
2019-08-27 244 浏览
大角咀臥虎藏龍,近年有不少餐廳進駐該區。奈何,礙於交通不便,友人們均不太喜歡到這兒聚餐。這天,難得E不嫌路遠,願意陪小妹勇闖大角咀,去Crazy King。過去數個月,天昏地暗中,苦苦掙扎,終見曙光,當然要慰勞一下自己,豪吃一頓﹗                                                                                                   挺喜歡,灰牆上貼著的北極光照片,色彩絢麗,賞心悅目。據說,是店主父親大人遠赴加拿大拍攝的﹗ 烤西班牙水晶包$38,賣相有點兒像油炸鬼,配以自家調製的蕃茄醬、橄欖油和羅勒味噌醬同吃。水晶包表層酥脆,撒滿了鹽巴,吃起來鹹鹹的,外脆內軟,可隨個人口味,伴上醬料同吃,別有一番滋味﹗ 蜜糖黑醋汁沙律菜,鮮爽帶脆口的沙律菜,混入香甜且開胃的醬汁,教人精神為之抖擻起來。 粟米濃湯,啖啖粟米的精華,濃稠得宜,且香甜鮮美。 引頸以待的意大利皇家魚子醬套餐,包一客意粉,每人不過是$250,再加210%服務費,絕對物超所值。皇家魚子醬三重奏 - 魚子醬煙肉紅蝦片薯仔沙律、魚子醬

粟米濃湯,啖啖粟米的精華,濃稠得宜,且香甜鮮美。

皇家魚子醬三重奏 - 魚子醬煙肉紅蝦片薯仔沙律、魚子醬溫泉蛋,以及魚子醬配烤半熟吞拿魚多士。據說,大廚會因應時令食材,稍稍改變三重奏的做法。
魚子醬煙肉紅蝦片薯仔沙律,可用「鮮且滑」來作簡單的概括。香滑富薯味的薯仔沙律,混入鹹香煙肉,再加上鮮嫩紅蝦,以及鮮美爆汁的魚子醬,乃極致的組合。那一葉火箭菜,既可作點綴之用,又為沙律增添一份味兒。
魚子醬溫泉蛋,滑不溜口的溫泉蛋,伴以鹹鮮魚子醬,以及少許蔥花,簡單而味美。
魚子醬配烤半熟吞拿魚多士,乃三者中,最為滋味的一款。香脆無比的多士上,放有生菜、肥美厚身的烤半熟吞拿魚,再加上魚子醬,一口咬下去,多重滋味,渾然天成,教人讚嘆不已﹗
孤陋寡聞,當侍應端出一客意粉,以及一磚黑古勒突的東西時,起初還以為是黑松露。誰知,當下被告之,此黑方塊,乃「乾魚子醬」也。
只見侍應用鐵刨,俐落地在意粉上,把乾魚子醬刨絲。絲絲的魚子醬,灑落熱騰騰的意粉上。
乾魚子醬海蝦意大利粉,表層被魚子醬幼絲覆蓋,為平凡的意粉,增添香氣。意粉入口十分爽硬富咬口和嚼勁,伴入鹹鮮魚子醬,尤為惹味。
腰纏萬貫的E,要了一客普羅旺斯羊西冷$168。甫見羊西冷色澤,火喉拿捏極其準繩也。難怪E,津津有味地吃著,他素來堅稱不太愛吃的肉食,且讚不絕口。
小妹,只吃了配菜,如薯仔、粟米仔、露筍、菜芯、蕃茄等,已大感滿足﹗
庆祝纪念
生日
2019-08-23 68 浏览
呢間小店選用貴價食材,廚師用心烹調,員工態度友善,食物賣相、味道一流,價錢合理,我係呢到食過一次晚餐,之前從未寫過食評,都想寫一寫讚讚!一開始食左西班牙水晶包,配上三種醬汁,本身以為平平無奇,但食落竟然有驚喜,咬落脆脆地,同醬汁非常夾,真係好好食~跟住仲食左意大利高級魚籽醬配吞拿魚、薯仔沙律、溫泉蛋作為前菜,後上的乾魚籽海蝦意粉亦非常足料,而普羅旺斯羊西冷肉質鮮嫩,講真個句,真係想再食🤔走前食埋甜品(brownie + 雪糕 + puff),非常滿足。呢間餐廳選料上盛,最重要係味道好好,絕對值得推介同支持!

• 普羅旺斯羊西冷
聽聞呢間位於大角咀嘅餐廳有自家品牌嘅魚子醬,因為我同朋友都鍾意食魚子醬,所以就去試下啦~一入到餐廳,老闆同侍應就立即盛情款待,服務態度非常殷勤!我同朋友order左一個魚子醬套餐同一個set dinner。第一道菜系意大利水晶包(crystal bread),我同朋友都係第一次食呢款麵包,所以感覺好新奇,麵包質地外脆內軟,有少少似食緊牛角包,外面撒左鹽粒,所以食落鹹鹹地,另外老闆建議我地可以沾番茄醬、青醬或者橄欖油一齊食,但我地都覺得無論沾唔沾醬汁,麵包都一樣美味!魚子醬套餐包括三款小食,分別系魚子醬龍蝦片薯仔沙律、魚子醬溫泉蛋同魚子醬吞拿魚多士。所用嘅系餐廳自家品牌嘅魚子醬,好鮮味,一d都唔覺得腥!薯仔沙律整得好creamy,龍蝦片鮮甜,同魚子醬味道好夾;魚子醬吞拿魚多士嘅多士好鬆脆,將溫泉蛋放上多士上一齊食,味道更加香濃!Set dinner 嘅沙律醬汁系蜜糖醋汁,蜜糖味好香,醬汁酸酸甜甜,沙律菜新鮮爽脆,食起黎味道相當清新。粟米濃湯加左西芹落去煮,所以口感層次更加豐富,湯嘅口感綿滑,味道非常好!主菜方面有乾魚子醬意大利麵,意大利麵用忌廉汁去整,材料有爽口彈牙嘅鮮蝦,臨食之前撒上乾

一入到餐廳,老闆同侍應就立即盛情款待,服務態度非常殷勤!

2019-08-20
2019-08-21 65 浏览
I love caviar so tried the caviar themed dinner for HKD250.Located in Taikoktsui, is it manned by a chef who has appeared on TVB and served numerous celebrities.The caviar served here has been specially selected for Crazy King which is labelled on the lid.Started with the platter which visually looked good.From right to left was seared tuna topped with caviar, 63 degree egg topped with caviar and red prawn carpaccio on top of potato salad.Started with seared tuna which was complimented nicely wi
Started with seared tuna which was complimented nicely with the saltiness of the caviar.

Next was the red prawn carpaccio which was my favourite of the three as you could taste the briny saltiness of the sea.
The 63 egg was fab because of the runny yolk but it was quite filling.
The next course was Sweetcorn soup.
It was creamy with roasted sweetcorn pieces in it.
The final course was a delight as they use Calvisius Lingotto Caviar which is dried caviar that was grated on to the pasta.

I found the pasta a bit too creamy so it overpowered the grated caviar but overall good.
Looking forward to their new menu as they are going to change it soon.
2019-08-16 73 浏览
今天又來大角咀覓食,看到網上推薦魚子醬套餐,我就毫不猶豫地走進來了!西餐裡面,魚子醬是一種重要及高檔的調味料。今天,我也充滿了好奇心,嘗試一下新鮮食譜。這裡的風格確實跟普通街坊食肆有區別,一進來,大廚先慢慢跟我聊天,食物也是一道一道地上來,完全不趕不急。是我喜歡的西餐的感覺。忙碌了一天,吃飯時候,只想好好享受美食。每一道菜都是現場精心製作,有愛心💗在裡面。大廚特意推薦魚子醬,聽說市場價賣到一萬二港幣一公斤,感覺自己是在吃黃金。確實是上等食材,一點不腥,還有清新的後調,讓人尋味⋯⋯其實,每一道菜是不是現場製作,用心去做,差距很大的。為什麼住家菜養人,因為是媽媽用愛跟耐心烹飪出來的🍳新鮮食材加上健康烹飪,吃進去當然身體棒棒! 出街吃飯,能找到這樣的餐廳,真是不多了:)

2019-08-16 61 浏览
近期經常和朋友收工到大角咀體育館做運動,做完後就順便找地方食完飯再返屋企原來呢度好多食店,見呢間好似幾好幾吸引就和朋友一齊入去試吓內裏環境幾好,而且坐得好舒服跟住問侍應攞個餐牌睇吓,順便問吓有乜好嘢推介俾我哋食先最終我哋選左佢推介嘅:意大利皇家魚籽醬套餐,聽佢哋講呢隻魚籽醬係佢自家品牌,意大利嘅魚子醬還有唔係在menu必有嘅廚師推介:法國油浸鴨腿,加$38變套餐有(沙律、餐湯和飲品)因為廚師會因應入左邊d新鮮食材推介俾食客,所以有d食物係menu上未必有。沙律菜:好fresh好爽脆,mix埋橄欖油和黑醋一齊食,酸酸甜甜,好開胃意大利皇家魚籽醬套餐第一道《皇家魚籽醬三重奏》魚籽醬蟹肉薯仔沙律:魚籽醬入囗咸鮮味十足,蟹肉鮮甜,薯仔入囗鬆化魚籽醬溫泉蛋:溫泉蛋嫩滑甘香,加埋魚籽醬一齊食更加美味魚籽醬配烤半熟吞拿魚多士:吞拿魚烤得外脆內嫩,多士好脆,mix埋一齊食雙重口感第二道《廚師精選濃湯》鮮白菌濃湯:個湯加入左白菌和橄欖油,另到入口好香好濃好creamy第三道《乾魚籽醬海蝦意大利粉》估唔到呢個係個套餐嘅重點,廚師首先會煮好個意粉送到枱上,然後攞出一磚乾魚籽醬在你面直接磨落個意粉到,而且份量
原來呢度好多食店,見呢間好似幾好幾吸引

就和朋友一齊入去試吓
內裏環境幾好,而且坐得好舒服

跟住問侍應攞個餐牌睇吓,順便問吓有乜好嘢推介俾我哋食先

沙律菜

意大利皇家魚籽醬套餐
第一道《皇家魚籽醬三重奏》

魚籽醬蟹肉薯仔沙律

魚籽醬溫泉蛋:溫泉蛋嫩滑甘香,加埋魚籽醬一齊食更加美味

魚籽醬溫泉蛋

魚籽醬配烤半熟吞拿魚多士

第二道廚師精選濃湯》

鮮白菌濃湯

第三道《乾魚籽醬海蝦意大利粉》
估唔到呢個係個套餐嘅重點,廚師首先會煮好個意粉送到枱上,然後攞出一磚乾魚籽醬在你面直接磨落個意粉到,而且份量係多到覆蓋個意粉表面,廚師話係佢哋自家出品,而且價錢係一萬二千蚊1kg
乾魚籽醬
真係要試真d,當佢完成後,我哋即刻趁熱享用,聞已經好香
食落意粉好有咬口,個cream包圍晒d意粉好滑,需然個乾魚籽醬冇魚籽醬噤咸香,但已經能另到個意粉提鮮更加美味
而且好多海蝦,鮮甜彈牙,呢個值得推介

乾魚籽醬海蝦意大利粉

法國油浸鴨腿:當準備用刀叉切開鴨腿時,先發覺唔使用力切,就能將鴨腿分開
鴨腿好入味非常香囗,入口即化,冇油膩感
唔使點汁都夠晒味,薯蓉同其他地方食到嘅唔同,味道美味
囗感好creamy得來唔係全部溶晒,而係感覺到有細細薯仔粒嘅感覺

後來問咗廚師個鴨腿原來醃咗之後再經過慢煮所以入晒味
至於個薯蓉係用新鮮原隻薯仔用雞湯浸完,再人手用匙羹慢慢將佢壓成薯蓉,然後用牛油炒成,呢個真係比到我驚喜

食完呢餐覺得呢間真係有水準有驚喜,同廚師傾計佢哋嘅理念話想比最好嘅嘢食客品嚐和唔想食客食嗰晚餐都噤趕,所以上菜速度會比較慢d,等食客慢慢享用,如果唔趕時間想傾吓計可以試吓呢間
2019-08-14
沙律菜
魚籽醬蟹肉薯仔沙律
魚籽醬溫泉蛋
魚籽醬配烤半熟吞拿魚多士
鮮白菌濃湯
乾魚籽醬
2019-08-14 49 浏览
小編好中意呢間小店好坐都不在下話 佢揀歌好岩小編心水食飯最梗要系relaxing !!!!!1️⃣意大利皇家魚子醬套餐呢個真系必點 signature dish!!!!魚子醬令成個presentation 昇華 味道好正!!!好香好香 每一碟都系享受!!魚子醬呑拿魚多士最得我心2️⃣乾魚子醬海蝦忌廉意粉個sauce 不得了 香到呢即場仲有落黑色嘅魚子粉而且個意粉軟硬度做得相當出色真系想encore!!!!!!!!3️⃣野生真鯛魚Waaaaaaa....新鮮!!!配上似檸檬味嘅sauce 好開胃個薯蓉好香牛油 好鬆化😍
小編好中意呢間小店
好坐都不在下話 佢揀歌好岩小編心水
食飯最梗要系relaxing !!!!!

1️⃣意大利皇家魚子醬套餐
呢個真系必點 signature dish!!!!
魚子醬令成個presentation 昇華 味道好正!!!
好香好香 每一碟都系享受!!
魚子醬呑拿魚多士最得我心

2️⃣乾魚子醬海蝦忌廉意粉
個sauce 不得了 香到呢
即場仲有落黑色嘅魚子粉
而且個意粉軟硬度做得相當出色
真系想encore!!!!!!!!

3️⃣野生真鯛魚
Waaaaaaa....新鮮!!!
配上似檸檬味嘅sauce 好開胃
個薯蓉好香牛油 好鬆化😍

2019-08-13 44 浏览
上次食表叔火鍋既時候見到隔離有間小店好多好多訪問 又貼住full house😂要知道係一條食街 仲要平日full house 係一件超級難既事 所以即刻book黎試下先😏一坐低姐姐已經過黎介紹下今日有咩新鮮個啲佢介紹今日off menu有風乾火腿卷法國春雞做左功課既我 知道呢到魚子係出名既所以就決定要一人份既魚子餐同埋姐姐介紹既春雞試下先😁😁姐姐仲推薦話清酒係佢地自己入貨 所以價錢會比較合理 我地都揀左一枝細既試下 酒我晤識 不過開呢枝都幾易入口😂首先有魚子三重奏我最鐘意食薯仔沙律 呢到夠晒邪惡 醬好多另外配埋蟹肉同魚子食 蟹肉夠晒鮮甜 魚子醬咸香味好重 非常好👍餐湯係南瓜湯 我鐘意個湯有質感 仲食到一粒粒南瓜 同埋湯好甜 我好滿足沙律都幾好味 另一重點係魚子醬餐入面既意粉廚師會自己出黎用一舊乾魚子直接磨上去份量仲要超級多 一啲都無省料 廚師話呢個乾魚子係今年佢地廠房既最新產品 一舊價值要成一萬八千蚊😯😯😯😳😳甘真係要試清楚啲😂 個意粉個cream base係比較淡口 其實都岩 配魚子醬呢啲比較咸香既野 可以balance番 意粉仲有一啲蝦 蝦係薄薄的 份量好多 但原隻會更滿足😂😂最後
上次食表叔火鍋既時候見到隔離有間小店

廚師話呢個乾魚子係今年佢地廠房既最新產品
一舊價值要成一萬八千蚊😯😯😯😳😳
甘真係要試清楚啲😂

最後係燒春雞
質地好嫩滑 配埋自家制既檸檬醬 能夠balance番剛才食物既油膩感👍👍👍
但比我expected份量有啲少 大食少少既男仔就未必夠啦

2019-07-27 89 浏览
👭Crazy King Restaurant and Bar (大角咀)👭意大利皇家魚籽醬套餐 $250 + 10%服務收費 ($275)1⃣皇家魚籽醬三重奏三重奏分別係魚籽醬蟹肉薯仔沙律、魚籽醬溫泉蛋同魚籽醬烤半熟吞拿魚多士。38第一個食係溫泉蛋,無諗過魚籽醬同溫泉蛋可以咁夾😍冰凍既溫泉蛋熟成度岩岩好,蛋黃味道濃郁。老闆非常慷慨,魚籽醬分量好多❤咬落一粒一粒爆開散發出咸香味,同蛋黃味好match🥰因爲薯仔沙律夾雜少量洋蔥粒,所以食落唔覺得漏,反而有開胃既感覺👍🏻38覺得最surprise係裡面放左蟹肉絲,完全提高左沙律整體感覺❤半熟吞拿魚好軟熟,多士反而係超級脆身😱夾埋一齊食口感變得好豐富!2⃣廚師精選濃湯-甘筍薏米湯老闆向38介紹呢個係用忌廉、甘筍、薏米粒同薏米水煮出黎既湯。上抬時顏色好鮮豔,每一啖湯都感受到濃厚既味道👍🏻38估計廚師突登無將甘筍打成蓉,保留返小小顆粒既口感。另外再加入大量薏米粒,令湯品唔會令人覺得太單調。3⃣乾魚籽醬海蝦意大利粉38平時都未聽過有乾既魚籽醬食,呢到竟然有提供🤩廚師會先用白汁忌廉伴煮海蝦同意粉,上抬果刻先係客人面前刨乾魚籽醬。雖然味道無一粒粒既魚籽醬咁突出

1⃣皇家魚籽醬三重奏

2⃣廚師精選濃湯-甘筍薏米湯

3⃣乾魚籽醬海蝦意大利粉
38平時都未聽過有乾既魚籽醬食,呢到竟然有提供🤩廚師會先用白汁忌廉伴煮海蝦同意粉,上抬果刻先係客人面前刨乾魚籽醬。雖然味道無一粒粒既魚籽醬咁突出,但係少少咸香味黎襯托意粉都不錯😋意粉口感係屬於硬身,每條意粉都掛到好多汁❤海蝦勝在大隻同爽口彈牙,一碟都有6-8隻。

呢到既服務非常好,姐姐經常會留意到客人既需要。例如要紙巾&斟水,笑容滿面咁為每一位客人服務😃38當日7點去到唔算多客,老闆都會走黎向我地介紹菜單。到8-9點時就開始多人,見到老闆做到大汗踏細汗真係辛苦晒😂

推薦度:8.5/10

🏠大角咀大全街36號大同新邨大貴樓地下B號舖
🕐Mon-Fri 11:30am-3:00pm , 6:00-10:00pm
Sat 6:00-10:00pm
Sun 12:00noon-10:00pm