2023-12-08 134 浏览
餐廳由日本人主理,主打廚師發板鐵板燒,而且菜單設計融合咗日中西式料理,最近更以沖繩為主題推出期間限定lunch set~「OKINAWA SPECIAL LUNCH SET」▪️OKINAWA MOZUKU - with soy and vinegar sauce除咗沖繩水雲,仲有秋葵、蕃茄🍅、紫蘇花,再配上醋,食落酸酸哋,好開胃▪️SEASONAL SALAD🥗沙律菜新鮮,入面仲有西蘭花🥦,好特別,淋上芝麻醬,唔錯▪️OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU🦐沖繩車海老爽口彈牙,而且蝦頭炸得好香脆,成隻可以食埋。另外下面嘅濃湯加入淮山蓉,配搭新穎▪️WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN🐮和牛燒得啱啱好,食落非常軟腍,而且牛味濃郁,簡單加埋旁邊嘅炸蒜片、海鹽、wasabi一齊食,味道層次更豐富。另外仲有燒茄子🍆、薯仔🥔、翠肉瓜,燒得好香,食落juicy▪️WAGYU GARLIC FRIED RICE🐮🍚炒飯炒得乾身,入面仲有好多和牛粒,好足料,而且和牛粒滲出油脂,令炒飯更香。另外仲附上麵豉湯🥣,同埋醃青瓜🥒▪️HOMEMADE ICE CREAM🍨雪糕可以

「OKINAWA SPECIAL LUNCH SET」

▪️SEASONAL SALAD🥗
沙律菜新鮮,入面仲有西蘭花🥦,好特別,淋上芝麻醬,唔錯

▪️WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN🐮

▪️WAGYU GARLIC FRIED RICE🐮🍚

▪️HOMEMADE ICE CREAM🍨
雪糕可以揀蜜糖牛奶味🍯🥛、栗子味🌰,或者焦糖味。我就揀咗蜜糖牛奶,味道清甜,而且入口幼滑,面頭仲有啲開心果碎,增加口感
HOMEMADE ICE CREAM

▪️SHIKUWASA (Okinawa citrus depressa) SODA🍹
沖繩香檸酸味突出,配合梳打水,感覺清爽,又可以解膩
 SHIKUWASA  SODA

ENISHI
📍上環文咸東街49號地舖
2023-12-07 41 浏览
上星期到訪了上環文咸東街鐵板燒餐廳「ENISHI」,餐廳由日本師傅主理,主打以廚師發辦的鐵板燒,菜單設計融合日中西料理,並加入故鄉新瀉県的菜式元素,相當有特色當日我們點了⭐️沖繩県限定菜單⭐「ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ sᴘᴇᴄɪᴀʟ ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ」 🌸ᴀ ɢʟᴀss ᴏғ sʜɪᴋᴜᴡᴀsᴀ sᴏᴅᴀ(ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ ᴄɪᴛʀᴜs ᴅᴇᴘʀᴇssᴀ)上餐前先來一杯沖繩柑橋梳打,入口酸中帶甜,味道清爽獨特🌸ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ ᴍᴏᴢᴜᴋᴜ(ᴡɪᴛʜ sᴏʏ ᴀɴᴅ ᴠɪɴᴇɢᴀʀ sᴀᴜᴄᴇ)前菜是沖繩水雲,口感黏滑,頂層加入番茄碎,拌以醬油醋汁,非常開胃🌸sᴇᴀsᴏɴᴀʟ sᴀʟᴀᴅ之後是季節沙律,沙律菜加上西蘭花,配上濃郁胡麻醬,清新好味🌸ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ ᴋᴜʀᴜᴍᴀ ᴘʀᴀᴡɴ 🍤 sʜᴀʙᴜ sʜᴀʙᴜ接下來是沖繩車海老,蝦肉爽口彈牙,配以濃稠准山蓉同吃,配搭起來令人驚喜🌸ᴡᴀɢʏᴜ ʜɪᴍᴇ ʙᴇᴇғ ᴛᴇɴᴅᴇʀʟᴏɪɴ來到主菜和牛,選用來自京都姬和牛牛柳,放在鐵板上煎得外焦肉嫩,油脂豐盛,加上在鐵板上炸的蒜片,香脆可口,好吃得難以形容🌸ᴡᴀɢʏᴜ ɢᴀʀʟɪᴄ ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ來

當日我們點了⭐️沖繩県限定菜單⭐
「ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ sᴘᴇᴄɪᴀʟ ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ」

🌸ᴀ ɢʟᴀss ᴏғ sʜɪᴋᴜᴡᴀsᴀ sᴏᴅᴀ
(ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ ᴄɪᴛʀᴜs ᴅᴇᴘʀᴇssᴀ)
上餐前先來一杯沖繩柑橋梳打,入口酸中帶甜,味道清爽獨特

🌸ᴏᴋɪɴᴀᴡᴀ ᴍᴏᴢᴜᴋᴜ
(ᴡɪᴛʜ sᴏʏ ᴀɴᴅ ᴠɪɴᴇɢᴀʀ sᴀᴜᴄᴇ)

🌸sᴇᴀsᴏɴᴀʟ sᴀʟᴀᴅ
之後是季節沙律,沙律菜加上西蘭花,配上濃郁胡麻醬,清新好味

🌸ᴡᴀɢʏᴜ ʜɪᴍᴇ ʙᴇᴇғ ᴛᴇɴᴅᴇʀʟᴏɪɴ

🌸ᴡᴀɢʏᴜ ɢᴀʀʟɪᴄ ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ
來到鐵板炒飯,師傅在鐵板上把米飯炒得粒粒分明,加入和牛粒和醬油的飯非常美味,上飯同時還有漬物及味噌湯,十分滿足

🌸ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ
最後來到甜品,自家製牛奶蜂蜜雪糕,加上開心果碎,整體味道不錯,這份甜蜜感覺為這頓午餐劃上完美句號
2023-12-07 72 浏览
發掘到上環原來有間由日本人主理嘅鐵板燒🤩菜單設計融合左日中西料理,仲加入左故鄉新瀉県的菜式元素~ 見到餐廳都有出Omakase,不過最終被沖繩県限定菜單吸引左😝✨Okinawa Mozuku - 係沖繩水雲,之前去旅行嘅回憶返晒嚟😻質地好滑溜,面頭有蕃茄粒同切到好靚嘅秋葵片,味道酸酸地幾開胃!✨Seasonal Salad - 麻醬已撈均於沙律菜中,份量亦好足👍✨Okinawa Kuruma Prawn Shabu Shabu - 用左山藥&濃湯熬製左個湯底,味道帶點微甜😋面頭嘅沖繩竹節蝦分左蝦頭同蝦身,蝦頭煎得好香脆,連殼食都可以;蝦身輕輕煎香,仲係好嫩口彈牙🦐✨Wagyu Hime Beef Tenderloin - 呢個和牛裡脊好有驚喜,師傅建議3成熟,果然剛剛好,質感軟腍~ 原汁原味咬一啖,再試下連wasabi/鹽/炸蒜片食,有唔同風味😻✨Wagyu Garlic Fried Rice - 和牛粒令個飯帶出香味,飯粒粒粒分明,口感幾好🍚✨Homemade Ice Cream - 有蜂蜜牛奶、栗子同焦糖味可以揀,我揀左栗子味,texture超幼滑,細味之間食到淡香栗子味,真係好滿

✨Homemade Ice Cream - 有蜂蜜牛奶、栗子同焦糖味可以揀,我揀左栗子味,texture超幼滑,細味之間食到淡香栗子味,真係好滿足🌰

✨Okinawa Citrus Depressa Soda - 柑橘味好甘香,好解油膩,鍾意酸d嘅可以篤下個lime😂

2023-12-04 139 浏览
餐廳由日本師傅主理,主打廚師發辦嘅鐵板燒,菜單設計融合日中西料理,並加入故鄉新瀉縣嘅菜式元素,最近就推出咗期間限定菜單💫OKINAWA Special Lunch Set (HK$588/person)沖繩縣期間限定菜單🥢OKINAWA Mozuku - 前菜係沖繩水雲,亦即係海藻,口感柔軟黏滑,伴了蕃茄、秋葵和紫蘇花,再淋上適量醬汁和醋,前菜先嚟刺激一下味蕾🥢Seasonal Salad - 沙律菜淋上胡麻醬,清新得嚟又醒胃🥢OKINAWA Kuruma Prawn Shabu Shabu - 用淮山打成蓉加濃湯墊底,濃稠度恰好,加上爽口彈牙嘅 沖繩車海老,令整道菜精緻又美味🥢Wagyu Hime Beef Tenderloin - 來自京都嘅和牛,而且係牛柳部位,肉質細嫩,口感柔軟,配上炸蒜片、海鹽和芥末,味道更豐富🥢Wagyu Garlic Fried Rice - 師傅用上和牛粒和日本米,加上相當功架,令炒飯好乾身,粒粒分明,非常美味🥢Homemade Ice Cream - 餐廳自家製雪糕,甜度恰好,面頭灑上開心果碎,完美嘅餐後甜品🍹A Glass of Shikuwasa

沖繩縣期間限定菜單

🍹A Glass of Shikuwasa (Okinawa citrus depressa) Soda - 沖繩香檸梳打,入口酸味味,味道非常清爽

今日黎到位於上環嘅哩間鐵板燒餐廳。餐廳環境雅緻舒適,有長形吧枱位置、二人及四人座位。餐廳由日本師傅主理,鐵板燒嘅菜式由廚師發辦,而且菜單設計融合日中西料理及日本師傅故鄉新瀉県既元素,非常特別~✨ OKINAWA SPECIAL LUNCH SET $588🔺沖繩県期間限定菜式🔸 OKINAWA MOZUKU前菜係滑溜微酸既水雲,加上秋葵及蕃茄碎,非常開胃。🔸 SEASONAL SALAD沙律用上好多唔同種類嘅沙律菜,仲有蕃茄同西蘭花,同出面嘅沙律唔同,哩度嘅胡麻醬非常足夠,而且已經撈勻晒,非常夠味~🔸 OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU沖繩車海老新鮮彈牙,旁邊仲有炸得香脆既蝦頭,底下有黏稠既山藥泥,配搭新穎。🔺食到中段會有一碟蔬菜,包括茄子、薯仔及翠玉瓜,全部都濕潤多汁~🔸 WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN哩碟和牛真係不得了❗️肉質軟嫩,牛味相當濃郁,而且充滿肉汁及油脂香,旁邊仲有炸蒜片、Wasabi同海鹽,我最鍾意就係將蒜片同埋Wasabi加埋落去一齊食,真係非常出色👍🏻🔸 WAGYU GARLIC FRIED RICE師傅用上和牛粒炒

🔺沖繩県期間限定菜式
🔸 OKINAWA MOZUKU
前菜係滑溜微酸既水雲,加上秋葵及蕃茄碎,非常開胃。

🔸 SEASONAL SALAD

🔸 WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN

🔸 WAGYU GARLIC FRIED RICE
師傅用上和牛粒炒飯,飯炒得粒粒分明,帶有和牛嘅油脂香,仲會附上麵豉湯及醃青瓜。

🔸 HOMEMADE ICE CREAM
自家製雪糕有三款口味可以選擇,我就揀咗蜜糖牛奶,雪糕奶味香濃,蜜糖味清甜,上面仲灑上開心果碎~

🔸 SHIKUWASA SODA
沖繩香檸梳打味道清新酸爽,能夠一解油膩感~
午餐
一生中,兩個人能夠相知相遇相識,一切皆是緣,要好好珍惜。「ENISHI 」日文的意思是「緣」,三位日籍師傅於澳洲相識,志趣相投,伙拍開了這間日式鐵板燒店,菜單煣合中西日料理及故鄉新瀉縣的元素而設,令食客感到與別不同的鐵板燒體驗。OKINAWA SPECIAL LUNCH SET $588沖繩縣期間限定菜式🦋OKINAWA MOZUKU酸爽滑溜的沖繩水雲,配上蕃茄、秋葵及紫蘇花,非常開胃。🦋SEASONAL SALAD新鮮爽脆的西蘭花芯、車厘茄及沙律菜,加上超濃郁的胡麻醬,感覺清新。🦋OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU沖繩車海老爽口鮮甜,蝦頭炸至非常酥脆,配搭新鮮山藥秘製醬汁,濃稠香甜。🦋WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN 和牛牛柳軟嫩無筋,牛味香濃,肉汁豐富,脂香撲鼻,配搭即炸炸蒜片、海鹽及芥末,增添口感層次,美味到不能形容。🦋WAGYU GARLIC FRIED RICE師傅用了和牛粒及蒜蓉炒飯,用料十足,炒飯乾身不油膩,粒粒分明。🦋HOMEMADE ICE CREAM 香滑的自家製焦糖雪糕,香甜濃郁,入口即溶,上面再灑上開心果醉,完美

沖繩縣期間限定菜式

🦋OKINAWA MOZUKU
酸爽滑溜的沖繩水雲,配上蕃茄、秋葵及紫蘇花,非常開胃。

🦋SEASONAL SALAD

🦋WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN

🦋WAGYU GARLIC FRIED RICE

🦋HOMEMADE ICE CREAM
香滑的自家製焦糖雪糕,香甜濃郁,入口即溶,上面再灑上開心果醉,完美配搭。

🦋SHIKUWASA SODA
酸酸味味的沖繩香檸梳打,為整個饗宴過程減輕油膩感。

2023-11-30 32 浏览
上環隱藏咗一間高質嘅鐵板燒,平時經過都唔覺眼。同朋友試咗Lunch Set $588/ per person 價錢親民,食物水準高,好岩我口味❤️。食材有配菜、湯品、沙拉、肉、海鮮、蔬菜和米飯等。OKINAWA MOZUKU一道美味水雲料理,搭配醬油和醋汁絕妙組合,美味又開胃SEASONAL SALAD新鮮蔬菜配芝麻醬OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU❤️沖繩車海老SHABU SHABU,精美擺盤和令人垂涎的鮮甜味道,猶如一幅藝術作品WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN❤️肉質超超嫩滑,經過5成熟煎烤,真係煮得非常出色WAGYU GARLIC FRIED RICE❤️和牛蔥香炒飯,飯粒滿飽,每一粒都清晰可見,飯香十足HOMEMADE ICE CREAM❤️自家製焦糖雪糕,配上開心果碎,焦糖味勁濃郁帶甘,加埋開心果碎味道更加豐富
上環隱藏咗一間高質嘅鐵板燒,平時經過都唔覺眼。

價錢親民,食物水準高,好岩我口味❤️。

食材有配菜、湯品、沙拉、肉、海鮮、蔬菜和米飯等。

OKINAWA MOZUKU
一道美味水雲料理,搭配醬油和醋汁絕妙組合,美味又開胃

新鮮蔬菜配芝麻醬

WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN❤️
肉質超超嫩滑,經過5成熟煎烤,真係煮得非常出色

WAGYU GARLIC FRIED RICE❤️
和牛蔥香炒飯,飯粒滿飽,每一粒都清晰可見,飯香十足

HOMEMADE ICE CREAM❤️

2023-11-29 27 浏览
來自沖繩嘅鐵板燒鐵板燒真係我嘅大愛啊,今次就食咗午餐嘅set,每一碟嘢食都好精緻啊,睇落就好似藝術品咁,好睇又好食。OKINAWA MOZUKU前菜係一杯甜甜酸酸嘅蔬果,聽落好似一個小森林,入面有食用花點綴,仲有一啲星星型嘅秋葵,好開胃。SEASONAL SALAD蔬菜夠新鮮,簡單用咗芝麻醬調味,已經好好食。OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU淨係擺碟已經覺得好靚,佢個底係用左淮山打溶左,加埋少少湯落去,成個底汁好香濃,加埋沖繩嘅海蝦炸成天婦羅,呢個配搭真係絕配。WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN呢一碟係我嘅大愛啊,佢係黑毛和牛,我就揀咗三成熟,食落真係好嫩口入口即溶,平時唔食芥末嘅我,估唔到佢同芥末係咁match既,加埋蒜片同埋海鹽真係好香。WAGYU GARLIC FRIED RICE用和牛粒炒飯,嗰啲牛肉滲透出嚟既油,再加配蒜蓉,炒出嚟嘅飯真係好香,仲要係一粒粒嘅。HOMEMADE ICE CREAM雪糕方面我就揀咗牛奶蜂蜜味,佢哋嘅雪糕都係自己親手打嘅,所以都好滑,原來蜂蜜味同牛奶都係咁夾嘅,淡淡既奶香之中滲透甜甜地嘅蜂蜜味。A G
來自沖繩嘅鐵板燒

SEASONAL SALAD
蔬菜夠新鮮,簡單用咗芝麻醬調味,已經好好食。

HOMEMADE ICE CREAM

飲品飲落去好清新,加咗新鮮嘅青檸檬汁,另外仲可以自己調校酸甜度。

2023-11-27 37 浏览
餐廳由日本師傅主理,主打廚師發辦既鐵板燒😍 從食材到烹調方式都十分講究,菜式更糅合中日西元素,好有特色🥰✨ Okinawa Special Lunch Set ($588/ person)❀ Okinawa Mozuku 🥢前菜先上沖繩水雲,入口酸爽滑溜,加入蕃茄、秋葵及紫蘇花一齊食好開胃☺️❀ Seasonal Salad 🥗沙律菜及西蘭花等配料以胡麻醬調味,新鮮爽脆~❀ Okinawa Kuruma Prawn Shabu Shabu 🦐花竹蝦肉質鮮甜又彈牙,配搭以山藥製成既濃湯食,濃稠又惹味,加入wasabi味道更豐富👍🏻❀ Wagyu Hime Beef Tenderloin 🐮日本和牛外層燒至微微焦香,入口好軟嫩,肉汁濃厚❤️ 師傅更即場製作蒜片,搭配和牛、海鹽或wasabi食更有風味✨ 另外仲有鐵板燒野菜,有齊茄子、翠玉瓜及薯仔,新鮮又juicy😚❀ Wagyu Garlic Fried Rice 🍚炒飯加入雞蛋及和牛粒,炒得乾身且粒粒分明😍❀ Homemade Ice Cream 🍨有驚喜既焦糖雪糕🥰 入口甘甜又帶陣陣焦香,甜而不膩,表面灑上開心果碎更有口感❀ Okin

✨ Okinawa Special Lunch Set
($588/ person)

❀ Okinawa Mozuku 🥢

❀ Seasonal Salad 🥗
沙律菜及西蘭花等配料以胡麻醬調味,新鮮爽脆~

❀ Wagyu Garlic Fried Rice 🍚
炒飯加入雞蛋及和牛粒,炒得乾身且粒粒分明😍

❀ Homemade Ice Cream 🍨

❀ Okinawa Citrus Depressa Soda 🍹
沖繩柑橘梳打味道酸酸地好清爽,可以自己擠壓青檸汁增加酸味~

2023-11-27 105 浏览
今日經過上環發現一間超近地鐵站既廚師發辦的鐵板燒,一分鐘到步。🇯🇵由日本人主理,大廚會用日文、英文與顧客互動,氣氛十分之好。我點了沖繩県限定菜單OKINAWA SPECIAL LUNCH SET($588)菜單設計融合日中西料理,並加入故鄉新瀉県的菜式元素。✨OKINAWA MOZUKU食材有秋葵、番茄、蒟蒻麵,配合酸醬,作為第一道菜十分之開胃,賣相很精緻。✨SEASONAL SALAD就是凱撒沙律加上沙拉醬和白芝麻🥗,菜很新鮮脆口。✨OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU做法比較特別,🦐將蝦身的肉燴熟,將蝦頭炸脆,底層是一個羹。✨WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN採用日本進口黑毛和牛🐃,肉質入口即溶,配上炸蒜片、幼鹽、芥末,一齊食更美味😋!估唔到芥末同和牛係咁夾㗎!✨WAGYU GARLIC FRIED RICE不要小看一小碗炒飯,飽和度還是很足夠的,加入炒和牛粒,簡直美味!✨HOMEMADE ICE CREAM揀咗焦糖味雪糕🍨,味道食落充滿層次,先甜後帶點回甘既苦澀,幾特別。✨A GLASS OF SHIKUWASA(Okinawa ci

✨OKINAWA MOZUKU

✨SEASONAL SALAD

就是凱撒沙律加上沙拉醬和白芝麻🥗,菜很新鮮脆口。

做法比較特別,🦐將蝦身的肉燴熟,將蝦頭炸脆,底層是一個羹。

✨WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN

✨WAGYU GARLIC FRIED RICE

✨HOMEMADE ICE CREAM

✨A GLASS OF SHIKUWASA(Okinawa citrus depressa) SODA

一杯柑橘味既梳打,口感很Fresh。

✨Okinawa Sikuwasa Soda

味道類似熱情果、檸檬汁、梳打,很開胃,酸酸甜甜🍹
2023-11-20
  • OKINAWA SPECIAL LUNCH SET
2023-11-27 63 浏览

✨OKINAWA MOZUKU

✨SEASONAL SALAD

就是凱撒沙律加上沙拉醬和白芝麻🥗,菜很新鮮脆口。

做法比較特別,🦐將蝦身的肉燴熟,將蝦頭炸脆,底層是一個羹。

✨WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN

✨WAGYU GARLIC FRIED RICE

✨HOMEMADE ICE CREAM

一杯柑橘味既梳打,口感很Fresh。

✨Okinawa Sikuwasa Soda

味道類似熱情果、檸檬汁、梳打,很開胃,酸酸甜甜🍹
2023-11-20
  • OKINAWA SPECIAL LUNCH SET
朋友介紹上環有間日本廚師主理的日本鐵板燒餐廳比我,鐘意食鐵板燒嘅我今日就去左,餐廳印象令我深刻,餐廳係日本人主理,廚師發辦的鐵板燒、菜單設計融合日中西料理,並加入故鄉新瀉県的菜式元素,師傅店員等都十分熱情耐心有禮,無論地點、裝潢、出品,都好高品質。店員還細心地問我哋有冇特別慶祝日呢,正遇上生日月份,會為我們凖備生日驚喜。沖繩県限定菜單Okinawa Special Lunch Set $588A glass of Shikuwasa(Okinawa citrus depressa)SodaOkinawa MozukuWith soy and Vinegar sauce水雲、番茄、秋葵Seasonal Salad配上特調胡麻醬汁,好醒胃Okinawa Kuruma Prawn Shabu Shabu用上鮮淮山蓉特製醬汁,肉質鮮甜爽口彈牙,十分嫩滑,配上這個醬汁好有特色。燒茄子、青瓜,十分juicy ,薯仔Wagyu Hime Beef Tenderloin賣相漂亮,火喉一流,肉味香濃、肉質嫩腍,分別配上蒜片、Wasabi、岩鹽,都十分夾,富不同層次感。味噌湯Wagyu Garlic Fr

Soda
Okinawa Mozuku
With soy and Vinegar sauce
水雲、番茄、秋葵
Seasonal Salad
配上特調胡麻醬汁,好醒胃

燒茄子、青瓜,十分juicy ,薯仔

Wagyu Hime Beef Tenderloin

味噌湯
Wagyu Garlic Fried Rice
粒粒乾身分明,不油膩,配上和牛粒,十分美味。

Homemade Ice Cream
餐廳Signature味道,配上開心果碎,完美。
2023-11-25
午餐
-「烹調美食就是一門藝術」呢間餐廳嘅日本大廚來自新瀉県,所以經常把故鄉的元素融入菜式當中,今日同朋友試吓佢哋嘅手藝,菜單設計方面融合日中西料理, 亦有廚師發辦的鐵板燒,鐵板燒除了依賴食材的運用,更考驗大廚的烹調功架。今日主要想食沖繩県期間限定菜式,因為太掛住沖繩県美食:Okinawa Special Lunch Set ($588 per person)前菜OKINAWA MOZUKU (soy and vinegar sauce)底層有沖繩水雲,上面有食用花同埋星星型嘅秋葵,加咗醬油同埋醋,所以酸酸甜甜,仲食到紫薑嘅風味,蕃茄仔都好鮮甜。SEASONAL SALAD食材全部都好新鮮,包捨生菜🥬、蕃茄、紅皮蘿蔔.......蘿蔔生菜爽口,使用日本芝麻醬作調味已經好食。OKINAWA KURUMA PRAWN SHABU SHABU 🍤使用了沖繩車海老,估計將淮山打成醬,應該再加咗高湯熬製而成,飲落去似一個非常濃身嘅湯,但又好有質感,配合海老的鮮味,呢個配搭好有創意。鐵板燒蔬菜 (翠玉瓜/ 茄子/薯仔)一咬入去有蔬菜自然嘅甜感,特別鍾意食茄子,因為真係超甜,新鮮嘢食材可以食返食物原味道。
「烹調美食就是一門藝術」

今日主要想食沖繩県期間限定菜式,因為太掛住沖繩県美食:

前菜

SEASONAL SALAD

鐵板燒蔬菜 (翠玉瓜/ 茄子/薯仔)

WAGYU HIME BEEF TENDERLOIN (Medium)
日本A5和牛
和牛使用鐵板迫出入面嘅肉汁,雖然只有簡單嘅黑胡椒調味,但肥瘦度適中,配合海鹽同wasabi 都好食。

另外好鐘意食炸蒜片,🧄炸得啱啱好配合牛肉食yummy 。

WAGYU GARLIC FRIED RICE
飯使用日本米,炒到粒粒乾身,入面有醬油同埋蛋一齊炒,配合和牛粒粒,呢個配搭一定好食。

🍨🍨🍨HOMEMADE ICE CREAM

Milk 🍯 honey (杏仁碎)
雪糕全部都係親手做,質地好滑,但入口好輕身,唔會有太膩嘅感覺,啖啖牛奶蜜糖但唔會過甜。

焦糖 caramel (開心果碎)
焦糖預先炒過,散發着微微苦味,比平時嘅焦糖雪糕更加特別,風味上亦帶少少拖肥。

🍹🍹飲品
A GLASS OF SHIKUWASA (Okinawa citrus depressa) SODA
員工好貼心詢問甜度,呢杯一入口好清新,如果鍾意酸啲嘅話可以擠壓一下沖繩青檸,自己調節酸度。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
沖繩料理好有驚喜,廚師非常關心客人嘅口味、感覺,禮貌滿分仲會送你出門口。

呢一餐完全感受到日本人嘅匠人精神,下次會想點清酒🍶好好享受一下。

2023-11-22 25 浏览
日本🇯🇵人主理高質餐廳💖Enishi 原來係日語「緣」嘅意思,寓意注定相遇嘅意思。三位日藉大廚喺澳洲🦘工作時相遇相識的,佢哋嘅理念相同,所以一拍即合👏🏼廚師👨🏻‍🍳發辦的鐵板燒、菜單設計融合日中西料理,並加入故鄉新瀉県的菜式元素,餐廳🍴設計裏裏外外都充滿日本feel又modern。而座位方面,大部份都是bar枱座位,以方便客人邊欣賞師傅弄鐵板燒邊享受食物🥘沖繩県限定菜單特別推介日本A5 Wangyu🥩一般吃鐵板燒,很多時配牛肉的蒜🧄片都是買回來的,但當日看到師傅很有心機地自己半煎炸蒜片,絕對值得一讚👍🏻師傅將牛柳煎得剛剛好,正正是我喜歡的medium rare,外微焦內粉嫩,肉汁豐富,而A5和牛牛柳比起一般的牛柳脂香感來得豐富得多之餘,牛肉味又香濃,簡簡單單配上蒜片和海鹽🧂一起吃就很美味!如果怕吃多了會有點膩,還可以配上wasabi一起吃,最後亦可以吃點日本青椒🫑以作解膩之用甜品🍮係老闆娘自家製焦糖雪糕🍦配上開心果碎,焦糖味勁濃郁,加埋開心果碎味道更加豐富,去除晒剛才食物既油膩感,作為成餐飯既總結真係好合適😍師傅和店員都非常有禮又友善,師傅經常跟我們有說有笑又細心,離開的時候,還在門口
日本🇯🇵人主理高質餐廳

沖繩県限定菜單特別推介

日本A5 Wangyu🥩

師傅和店員都非常有禮又友善,師傅經常跟我們有說有笑又細心,離開的時候,還在門口跟我們送別👋🏻,所以這頓飯吃得特別開心,還感覺到很warm☀️
環境日式設計非常典雅舒服,喜歡日式盆栽好有格調,師傅都係日本人!好有身處日本feel🇯🇵.最喜歡有sake pairing,清酒和食物配合得好,味道各自會提升一個層次!.頭盤potato salad,沙律上面插滿自家製嘅薯片,脆卜卜好好食😋薯仔沙律加入煙肉變得特別有咬口,入面有流心蛋滿驚喜😍另一碟sashimi用上油甘魚,配搭Yogurt ginger sauce 和蔥油,再加上青蘋果,清新開胃!而第一款配搭的清酒Yukiotoko係比較balance,同食物非常搭!.再粟米勁有驚喜!外層脆卜卜滿滿牛油和焦糖香,好耐無食過咁好食😋雖然好邪惡但都食哂🤣snow crab chawanmushi 啖啖蟹肉好滿足,紫蘇葉口味清新👍🏻第二款清酒kubota senjyu 就比前面個款strong and dry 少少,一啖清酒一啖美食好享受😌.下碟Pork katsu sando,即吉列豬扒三文治,包脆口,豬扒厚肉又juicy,配上日式燒汁甜甜地我喜歡💕第三款清酒千壽久保田真心幾勁😂岩哂好酒的我🍶.最後送上甜品Homemade icecream,再配搭甘辛梅酒 ginkoubai,估唔到甜和辣

最後送上甜品Homemade icecream,再配搭甘辛梅酒 ginkoubai,估唔到甜和辣又意外地match!好新鮮的嘗試🤩

成餐飯感覺好棒,每一個菜式清酒配搭都好有心思,店員非常熱情款待,到最後店員廚師會同全店顧客一齊乾杯氣氛好好!仲會不停問我地夠唔夠酒飲🤣最後店員師傅都出來送我哋走好窩心❤️真心好有heart日式小店