屋企人喺電視見過呢種食法,家中長輩同小孩都話好想試吓,但又驚嘥錢,見到呢間環境又靚竟然仲有第二位半價所以就一齊去食。佢哋俾我哋分開Menu,有啲叫398另外嗰啲叫498嘅廚師發辦,真係好好 👍🏻其中一人其實除三文吞拿外唔食其他魚生,但係又好想試呢種食法,店舖沒有三文魚,師傅特別都幫佢微調佢嗰set,令到佢都食得滿足,真係好個人化嘅服務 👍🏻👍🏻有生日驚喜,個人化嘅服務,又有免費泊車,呢餐一家大細老老幼幼都食得好開心 😁😁(9月頭嚟,到而家先有時間post 😜)

(9月頭嚟,到而家先有時間post 😜)

2023-09-03
午餐
庆祝纪念
生日
2023-10-19 54 浏览
今晚去黃金海岸試一間創意鐵板燒,餐廳位於黃金海岸商場一樓,環境氣氛都唔錯,除咗鐵板燒仲有廚師發辦酒吧包含其中!今晚就試咗佢哋個鐵板燒先付 - 日本湯葉 鐵板蒸蛋半熟蘭王蛋加了少許蜆汁高湯,做成雲朵質感,上面鋪咗衿貴魚子醬牡蠣春卷師傅將牡蠣、舞茸菇煎至金黃再用上春卷皮包好材料,伴上帶有酒乳酪醬,輕易帶出牡蠣本身鮮味甘鯛立鱗燒採用甘鯛魚鮫油脂豐富、肉質鮮嫩肥美,富含滿滿的膠原蛋白,最後師傳撒上山椒味更添風味鐵板燒虎蝦帝王虎蝦肉質爽口彈牙鮮味十足。師父將蝦頭同蝦膏做成醬汁,每一啖都能夠品嚐到蝦膏嘅美味鐵板燒鵝肝香煎鵝肝放入口即化,帶來絲滑嘅口感。配日式醬大根,中和了鵝肝油脂未來十勝和牛柳和牛牛柳係較少油脂的稀有部位, 吸收肉汁,肉質嫩,配知罕見淡雪鹽,非常滿足櫻花蝦炒飯預先準備好珍珠飯,師傳手勢純熟好快就炒到金黃香口~甜品係焦糖多士,牛油味香濃,最後撒上白糖做成焦糖,絕對心機之作❤️

先付 - 日本湯葉

鐵板蒸蛋

牡蠣春卷

鐵板燒虎蝦

鐵板燒鵝肝

未來十勝和牛柳

櫻花蝦炒飯
預先準備好珍珠飯,師傳手勢純熟好快就炒到金黃香口~

2023-10-19 44 浏览
今晚慶祝🍾️,去咗黃金海岸商場HAKATA CONCEPT 食鐵板餐✨,餐廳新派簡約,背後有一篇蘆葦牆可以比客人打卡,今晚試咗佢哋嘅鐵板一人前$998先付 - 日本湯葉 鐵板蒸蛋半熟蘭王蛋加了少許蜆汁高湯,做成雲朵質感,上面鋪咗衿貴魚子醬牡蠣春卷非常有創意一道菜,牡蠣舞茸菇做成餡料放於春卷皮中,春卷香脆可口,伴碟有酒味乳酪醬,好特別甘鯛立鱗燒魚肉雪白厚身,煎至金黃配上味道濃郁的有馬山椒汁,甜中帶辛另外旁邊鱈魚皮炸至香脆似薯片口感鐵板燒虎蝦 蝦膏混以牛油做醬汁,濃稠地融化,味道立刻擴散至整個口腔 ,味道極之鮮美,配埋意大利燉飯,好滿足鐵板燒鵝肝鵝肝嘅甘味同鮮味會在口腔中緩緩散開,令人難以抗拒,西式鵝肝配上和式醬大根,更突顯餐廳玩味北海道千歲豚千歲豚質地柔軟,脂肪均勻分佈在肉中,形成大理石紋理,啖落肉汁流哂出泥🙈炒飯飯粒粒飽滿,師傅炒到粒粒乾身好香口加埋櫻花蝦更加口感甜品係焦糖多士,牛油味香濃,最後撒上白糖做成焦糖,絕對心機之作❤️📍Hakata ConceptsShop 25A-C, 1/F, Gold Coast Piazza, 1 Castle Peak Road Tuen Mun.

先付 - 日本湯葉

鐵板蒸蛋

牡蠣春卷

鐵板燒虎蝦

鐵板燒鵝肝

北海道千歲豚

炒飯飯粒粒飽滿,師傅炒到粒粒乾身好香口加埋櫻花蝦更加口感

📍Hakata Concepts

平時食鐵板燒要走去九龍港島,而家屯門牛牛係黃金海岸就食到最環境好靚,午市book位有discount值得得登黎打卡!!😆🔥.✅先付蒓菜滑lulu嘅口感一流,搭配咸鮮魚籽好開胃!✅鐵板蒸蛋🥚內心仲係流心蛋黃,香濃滑順👅👅✅時令海鮮當日係超大隻蜆!肉質Q彈好鮮甜!!好想食多幾隻😆😆✅立鱗燒魚鱗脆身魚肉緊實好好食!不輸出面名店!搭配紫蘇花增添香味😆⚡️✅鵝肝一大塊超級邪惡!!搭配味增煮嘅蘿蔔好特別!!隔離有塊蜜柑中和油膩🔥✅美國牛肉✅櫻花蝦炒飯✅蜜糖吐司💯
✅先付
蒓菜滑lulu嘅口感一流,搭配咸鮮魚籽好開胃!

✅鐵板蒸蛋🥚
內心仲係流心蛋黃,香濃滑順👅👅

✅時令海鮮
當日係超大隻蜆!肉質Q彈好鮮甜!!好想食多幾隻😆😆

✅立鱗燒

✅鵝肝

✅美國牛肉

✅櫻花蝦炒飯

✅蜜糖吐司💯
2023-10-07 54 浏览
Hakata Concepts 是來過一次便會愛上的餐廳記得第一次來串門是坐酒吧與朋友淺酌食物記憶是深刻的難忘的鵝肝多士暗自封餐廳為酒吧小食界的天花板餐廳佈局有趣是Omakase + Teppanyaki + Bar的結合之後再串門,也就是認真吃Omakase了· ‒ – — ‒ – ·關於Omakase先讚師傅創作的熱誠近乎每一道菜式都能看到新穎的配搭當日來到剛好秋天menu新上場能嚐到最愛的秋刀與白子,lucky師傅也笑言每次來能可能會有些不一樣的想法或配搭所以我也不用一一去用文字介紹反正驚嘉就留待大家來串門時自己發現吧以下單純記錄幾道自己喜歡的大家吃到與否就看緣份與造化秋刀魚卷|小卷像磯邊卷般可愛,今秋的秋刀可肥美了白子|柚子jelly加了點辣椒,上層厚厚一層蘋果蓉,第一次吃到酸甜配的白子炸物|Credit給厨房部,珍珠魚、粟米及青椒,薄脆外層,炸功了得北海道白海膽|淡雪鹽揮灑一幕時間像靚止了般超浪漫,鹽 入口有點粘糯糯,感覺新鮮鵝肝多士|上次來酒吧時就又吃到,這次多士沒焦糖化就沒很邪惡,但仍舊好吃自創款偽芒果糯米飯|Forgive me 好像腦海中沒有這菜色的真實名稱,記得好像
Hakata Concepts 是來過一次便會愛上的餐廳

記得第一次來串門是坐酒吧與朋友淺酌

食物記憶是深刻的

難忘的鵝肝多士

暗自封餐廳為酒吧小食界的天花板

餐廳佈局有趣

之後再串門,也就是認真吃Omakase了

· ‒ – — ‒ – ·

關於Omakase

先讚師傅創作的熱誠

近乎每一道菜式都能看到新穎的配搭

當日來到剛好秋天menu新上場

能嚐到最愛的秋刀與白子,lucky

師傅也笑言每次來能可能會有些不一樣的想法或配搭

所以我也不用一一去用文字介紹

反正驚嘉就留待大家來串門時自己發現吧

以下單純記錄幾道自己喜歡的

大家吃到與否就看緣份與造化

秋刀魚卷|小卷像磯邊卷般可愛,今秋的秋刀可肥美了

自創款偽芒果糯米飯|Forgive me 好像腦海中沒有這菜色的真實名稱,記得好像有提及過是一道由芒果糯米飯啟發的創作款,腐皮加上豆腐醬的組合我超愛(我就是個豆皮怪)!

吸物|大概也是師傳靈光一閃的創作,鮮少有看到一碗席前煮製的吸物。菜湯有粟米百合的清甜,再加白茶茶葉略焗,茶香緩緩散發。主角大蜆的蜆肉肥厚,鮮甜

2023-10-05 1677 浏览
過咗中秋又係食秋刀魚嘅季節。原來係屯門黃金海岸有間隱世料理小店,佢係天台一樓,有戶外酒吧亦式料理。Wilson 師傅話啱啱轉左食材,係時候食秋刀,今次就試下佢哋個Omakase- 先付水雲海葡萄沙律沖繩嘅水雲同海葡萄加埋三文魚籽,用酸汁調味,啱晒而家仲熱嘅天氣。- 茶碗蒸し松葉蟹茶碗蒸最特別係除咗松葉蟹,裏面仲有魷魚,多一份咬口。- 刺身1. 真鯛/帆立貝真鯛用咗梅汁啫喱同紫蘇花,瞓啦杯用咗青檸皮同埋鹽調味。2. 秋刀魚卷用芽蔥、茗荷、黃蘿蔔做成魚生卷,秋天嘅秋刀特別肥美,茗荷清淡又辟腥,充份發揮秋刀魚嘅油香,秋天果然食秋刀魚係最好。3. 白子蘋果蓉配白子都係第一次食。加埋核桃少少脆口。酸酸甜甜要一口食曬。4. 深海池魚醬油漬深海池魚配上香辛調味料,食落更加香口順滑。豆腐醬湯葉配柿茗荷豆腐醬腐皮配柿子粒,簡場清一清口腔,準備食壽司。- 壽司1. 墨魚(青檸汁)2. 赤身醬油3. 池魚(醬油及洋蔥粒)4. 白蝦(蝦油及烏魚子)5. 中拖羅(醬油)6. 中拖羅(鹽)7. 赤鯥(火炙、蔥蓉)8. 白海膽(淡雪鹽)八款壽司都做得好好,舍利結實唔會鬆散。- 和食磯煮鮑魚鮑魚好淋,配咗熱大根,其實

- 先付
水雲海葡萄沙律

- 茶碗蒸し
松葉蟹茶碗蒸
最特別係除咗松葉蟹,裏面仲有魷魚,多一份咬口。

- 刺身
1. 真鯛/帆立貝
真鯛用咗梅汁啫喱同紫蘇花,瞓啦杯用咗青檸皮同埋鹽調味。

2. 秋刀魚卷

3. 白子

4. 深海池魚
醬油漬深海池魚配上香辛調味料,食落更加香口順滑。

豆腐醬湯葉配柿
茗荷豆腐醬腐皮配柿子粒,簡場清一清口腔,準備食壽司

- 壽司
1. 墨魚(青檸汁)
2. 赤身醬油
3. 池魚(醬油及洋蔥粒)
4. 白蝦(蝦油及烏魚子)
5. 中拖羅(醬油)
6. 中拖羅(鹽)
7. 赤鯥(火炙、蔥蓉)
8. 白海膽(淡雪鹽)
八款壽司都做得好好,舍利結實唔會鬆散。

- 和食
磯煮鮑魚
鮑魚好淋,配咗熱大根,其實係壽司之前食。
鵝肝多士
係食完壽司之後上,火候剛剛好。配上凍大根,非常之清甜。

- 湯品
味噌湯

- 甜品
巨峰、晴王
超級甜,師傅細心去埋皮俾我。

夜晚$998再加一,以呢個級數嘅Omakese嚟講,係合理價錢。
2023-10-04
2023-10-04 63 浏览
之前一直都有bookmark呢間日本餐廳,襯放假自己一個去食下,環境好舒服,裝修都好別緻✨湯葉·豆腐醬·紫蘇花一層層湯葉配上豆腐醬,豆乳味道香濃,加入新鮮柿粒,帶出香甜,灑上紫蘇花,令視覺上更靚✨北海道帆立貝配檸檬皮白色大大粒,味道鮮甜,加上檸檬皮更清新✨真鯛魚配梅酒啫喱口感清爽,配上梅酒啫喱,食出啖啖梅酒香氣,好開胃✨蟹肉茶碗蒸一絲絲蟹肉,口感嫩滑&鮮甜✨墨魚壽司·配烏魚子雪白色墨魚,掃上醬油,口感爽彈,加上烏魚籽,帶著鹹香味✨深海池魚壽司·配芝麻肉質爽滑,油脂豐厚,配炒香芝麻,鮮味更突出✨三文魚籽飯·青檸皮大大粒三文魚籽,粒粒新鮮可口,下面係壽司飯,師傅早已釀入芥末✨左口魚·七味粉師傅用左灸燒方法,令魚油慢慢滲出,再灑上七味粉,外層焦香,內裡滿滿油脂,包上紫菜,有多種層次口感,好甘香✨汁煮鮑魚 據師傅介紹用左醬油、冰糖等材料熬製醬汁,帶少少甜味,鮑魚質感柔滑彈牙,好入味✨琵琶蝦天婦羅琵琶蝦本身鮮味香濃,再炸至金黃香脆,不膩口,簡單用上鹽&胡椒調味,口感彈牙,好出色✨日本干飄卷壽司酸酸甜甜葫蘆條,配上炒香芝麻,十分香口✨麵豉湯飲返碗熱湯,味道岩岩好,唔會太鹹✨抹茶雪糕最後有個抹茶雪糕

✨湯葉·豆腐醬·紫蘇花

✨北海道帆立貝配檸檬皮
白色大大粒,味道鮮甜,加上檸檬皮更清新

✨真鯛魚配梅酒啫喱
口感清爽,配上梅酒啫喱,食出啖啖梅酒香氣,好開胃

✨蟹肉茶碗蒸
一絲絲蟹肉,口感嫩滑&鮮甜

✨墨魚壽司·配烏魚子
雪白色墨魚,掃上醬油,口感爽彈,加上烏魚籽,帶著鹹香味

✨深海池魚壽司·配芝麻
肉質爽滑,油脂豐厚,配炒香芝麻,鮮味更突出

✨三文魚籽飯·青檸皮

✨左口魚·七味粉

✨汁煮鮑魚

✨琵琶蝦天婦羅

✨日本干飄卷壽司
酸酸甜甜葫蘆條,配上炒香芝麻,十分香口

✨麵豉湯
飲返碗熱湯,味道岩岩好,唔會太鹹

✨抹茶雪糕
最後有個抹茶雪糕做結尾,大滿足

📍Hakata Concepts
屯門黃金海岸商場一樓25A-C號鋪

2023-09-19 75 浏览
🍚 鐵板燒午市一人前⭐️ 先付Appetizer附上一個素嘅Jelly 初頭覺得而個Jelly冇味 點解會出 原來是用來清口 除去口裡雜質 令後面嘅菜色味道更突出⭐️鐵板蒸蛋Teppanyaki Stcamed Egg切成一條條嘅虎蝦 鋪係流心蒸蛋上 加上粒粒嘅魚子 味道一枝棒⭐️畤令空運海鮮Seasonal Scafood帶子配上法國橙醬 幾特別嘅組合⭐️甘鯛立鱗爦Uroko Yaki甘鯛立鱗皮煎到脆朴朴 配上肥美魚肉 ⭐️鵝肝Foie Gras鵝肝煎到脆皮 配上甜蘿白 解除利口嘅感覺 最後食完 吃上柑清口 ⭐️美國牛肉American Beef叫了五成熟 大廚推介第一口嚐牛肉 第二口加點白雪鹽 比起普通鹽 白雪鹽片成一片片 食落咸味不重 口感好像食了一塊紫菜 第三口點上wasabi 再食 ⭐️櫻花蛝炒飯Sergestid Shrimp Fried Rice炒飯加蛋 同加櫻花乾 炒埋一碗 色相吸引⭐️湯品Soup of The Day麵鼔湯 其實食到而度飽哂⭐️精選甜品Daily Dessert麪包灑上糖 煎成焦糖 加上大廚擺盤勁靚 如果朋友家人生日可以代替蛋糕慶祝 加上配上咖啡 又是一個優雅的甜品餐
🍚 鐵板燒午市一人前

麵鼔湯 其實食到而度飽哂

⭐️精選甜品Daily Dessert
加上配上咖啡 又是一個優雅的甜品

🏠環境
環境舒服 一入嚟有個bar枱適合打卡 入到去座位就是面對廚師

🤵🏻服務
一入到去會先俾飲料解渴 有橙汁/石榴汁 我當然選擇了後者 而一路廚師同待應會介紹怎樣品嚐菜式才是最好 令我覺得這才對食物尊重

🌟總結
推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 鵝肝
放假就要對自己好一點😎最近,我就去到屯門黃金海岸的一間又有鐵板燒亦都有OMAKASE的日式料理餐廳🫶🏻餐廳融合了現代與傳統的日本元素,營造出一個高尚及舒適的用餐環境,木質元素和柔和的照明營造出寧靜和諧的氛圍。OMAKASE的廚師們擁有精湛的烹飪技巧,每道菜式都經過精心挑選的優質食材,味道鮮甜、口感豐富。今日就點了一套晚市OMAKASE套餐。⭐️⭐️晚市套餐 OMAKASE $998⭐️⭐️一共有六個Course,6道菜🫶🏻每一道菜都由廚師精心挑選及烹調,用最新鮮的食材展示出來,務求每一位都可以吃到時下最新鮮的刺身。先付Appetizer⭐️ 由天然啫喱(蒓菜、水葵)、三文魚籽、秋葵、淮山及紫蘇菜,組成的前菜🫶🏻 蒓菜外層被天然啫喱包裹著,滑滑無味的,好神的⭐️ 鮟鱇魚肝多士,上層有少量的紫蘇葉,有點像海膽,濃味,口感像豆沙,吃著有一粒粒爽口的口感刺身3點 Sashimi 3 Types⭐️ 真鯛魚刺身 配 清酒啫喱,有梅酒成份的啫哩,再加上紫蘇葉,吃著有煙三文魚感覺⭐️ 日本赤蝦配蘭王蛋醬油,醬汁的蛋味非常濃郁,配上鮮甜的爽口的赤蝦,又幾夾!⭐️ 北海道鰤魚 配 四季紅,刺身上面是帶有少少微辣味四季紅,

⭐️⭐️晚市套餐 OMAKASE $998⭐️⭐️

先付Appetizer

刺身3點 Sashimi 3 Types

⭐️ 北海道鰤魚 配 四季紅,刺身上面是帶有少少微辣味四季紅,爽口的鰤魚有少魚味,吃著有點像三文魚

壽司7貫 Omakase Sushi 7 Types
⭐️ 目一鯛,吃上去比較軟滑又鮮甜,廚師加入了牙蔥,讓鮮甜的目一鯛帶點刺激香蔥味🫶🏻

⭐️ 墨魚壽司配烏魚籽,墨魚入口滑滑,有漿住的口感,烏魚籽的加入讓墨魚帶有點點鹹香!

⭐️ 深海池魚 配芝麻,入口魚油甘香細膩,廚師加入香濃芝麻,吃著有淡淡芝麻香。

⭐️ 鐵火卷,珍寶版!廚師將多條的吞拿魚赤身放入飯上,然後用廚師的手藝,將鐵火卷壓到實一實,吃下去的吞拿魚入口即溶🍣😋正

⭐️ 積雪昆布漬白蝦,用積雪昆布包裹著白蝦,鮮甜的白蝦帶有淡淡昆布香味。

⭐️ 中拖羅壽司🍣 味道濃郁而鮮美😋不腥,脂肪較少, 幾乎無筋,所以口感豐富,入口即溶。

⭐️ 左口魚邊,廚帥用了灸燒方法,讓甘甜的魚油緩緩滲出,好肥美,吃著有點像鵝肝

精選和食兩款Two Kinds of Main Dish
⭐️ 汁煮鮑魚,用了醬汁加冰糖去煮的鮑魚,非常入味,吃著柔軟彈牙!隨鮑魚附上吸收了滿滿醬汁的蘿蔔,超正😚

⭐️ 炸天婦羅蝦及原辣的炸青椒,廚師加入了小小的鹽作調味 ,外脆內爽口的炸天婦羅蝦,喜歡話天婦羅炸醬😋

湯品Soup of The Day
⭐️ 麵豉湯
差不多到尾聲了,是日湯品就是麵豉湯,湯入面有滿滿的昆布,鹹淡味控制得剛剛好😋

精選甜品Daily Dessert
⭐️ 佐賀縣 - 幸水梨,最後的一道菜就是水果,來自日本佐賀縣的幸水梨😋清甜又多汁,冰凍又爽口☺️正
2023-09-10 84 浏览
屯門黃金海岸新開嘅餐廳,朋友對佢嘅興趣鐵板燒有興趣,所以放假來試下,環境都幾別緻,自成一角蒸蛋的質地柔軟滑嫩,搭配上魚子及蟹絲,滑嘟嘟北海道帆立貝配香橙汁大大粒既帆立貝被牛油🧈既香味包裹住好彈牙甘鯛立鱗燒以甘鯛魚為主要食材製成的。它的外皮用半煎焗形式去煮,魚皮香脆!加了蘑菇醬令肉質鮮嫩多汁!虎蝦大隻既虎蝦蝦膏味濃!十勝和牛和牛肉以其細膩的質地和豐富的油脂而聞名。煎後油香入口即溶!想加深層次可以配伴碟既淡雪鹽及芥末一齊食櫻花蝦炒飯,櫻花蝦的香氣與炒飯糅合在一起,配上日本蛋及蔥花,食落口感乾爽!最後甜品係焦糖多士,超多糖😍配上一杯咖啡☕️正!
屯門黃金海岸新開嘅餐廳,朋友對佢嘅興趣
鐵板燒有興趣,所以放假來試下,環境都幾別緻,自成一角

蒸蛋的質地柔軟滑嫩,搭配上魚子及蟹絲,滑嘟嘟

北海道帆立貝配香橙汁
大大粒既帆立貝被牛油🧈既香味包裹住
好彈牙

虎蝦
大隻既虎蝦蝦膏味濃!

十勝和牛

最後甜品係焦糖多士,超多糖😍
配上一杯咖啡☕️正!
近年大受歡迎嘅Omakase ,又稱廚師發辦,意思是指把當日的餐點全權交給師傅決定或料理。餐廳會根據當季漁獲材料定時更新合時的菜單,務求讓食客能夠吃到新鮮的材料,所以深得識飲識食又鍾情日本料理嘅香港人喜愛😍今日我想推介位於黃金海岸商場新開嘅呢間極高質兼CP值爆燈🤩嘅Hakata Concepts。Hakata concepts 提供Omakase同鐵板燒料理,而我選擇嘅係博·創作商務午餐,並由Wilson師傅主理,當中包括前菜、茶碗蒸、刺身3點、壽司6貫、精選和食2款、湯品及甜品,附送茶或咖啡一杯。事不宜遲,睇吓有咩嘢食先!🩷第一道喺前菜 — 三文魚子蓴菜我第一次食蓴菜,係一種天然植物嘅啫喱,口感好特別,配上時令嘅秋葵同淮山粒,以及紫蘇花,加上粒粒晶瑩剔透嘅三文魚子,入口鮮甜大爆發,簡直喺多重味覺享受😋❤️ 刺身3點有真鯛魚、仙台帆立貝及池魚師傅別出心裁咁用梅子浸嘅燒酒製成啫喱配上少許柚子鹽及紫蘇花🪻,可以夾起紫蘇葉bb 與真鯛魚刺身一齊食,入口吃到嘅係夏日清新嘅味道😌 仙台帆立貝肉質厚實,鮮甜味美👍池魚刺身就食得多啦!配合芝麻同一種帶辣味嘅花(忘記咗個花名🫣)再加少少七味粉嘅食法,你又

事不宜遲,睇吓有咩嘢食先!

🩷第一道喺前菜 — 三文魚子蓴菜

❤️ 刺身3點有真鯛魚、仙台帆立貝及池魚

池魚刺身就食得多啦!配合芝麻同一種帶辣味嘅花(忘記咗個花名🫣)再加少少七味粉嘅食法,你又試過未呢?呢種花嘅辣喺嚟自佢嘅後勁,淡淡微辣,刺激味蕾同時容易接受😊

🧡蘭王蛋黃醬油+醬油漬魚

第一眼睇完全估唔到喺蛋黃醬油,師傅用咗蘭王蛋黃配醬油,再將雪凍咗嘅洋蔥切薄切,夾埋醬油漬魚食。蛋黃味香濃幼滑,配上爽脆清新嘅洋蔥,實在喺多重口感嘅享受!師傅仲俾少少飯我沾埋d蛋黃醬食添😋

💛磯燒鮑魚

用上30隻鮑魚同白蘿蔔熬湯再燴番落鮑魚,啖湯充滿鮑魚嘅鮮味同白蘿蔔嘅甜味,真喺想連湯底都飲埋佢啊🤭

💛好玩又好食既石門貝壽司

當我睇住師傅純熟嘅刀工及手勢整石門貝壽司,突然師傅叫我睇住啦wor! 原來師傅準備拍一拍瞓著咗嘅石門貝😛 石門貝即時彈起身,師傅話咁樣會令肉質爽口d! 我個人好喜歡石門貝嘅清清地嘅鮮甜味同爽脆嘅口感😋 絕對喺encore 之選!

💚登!登!登!登!海膽赤蝦紫菜天婦羅

厄爆like👍 超足料嘅海膽😍😍😍 口感奶滑又濃郁,入口即溶,味道超級鮮甜!我話呢個一定喺香港人至愛嘅款式🤭

真喺超級足料嫁!!!我要分咗3啖先食得哂😛

🩵中拖羅壽司

顏色粉嫩嘅中拖羅,油脂比例恰到好處,入口油潤,味道鮮甜甘香🥰 建議先食右面用醬油嘅,再食左面落鹽嘅中拖羅壽司。諗起都想再食😳

💙甘鯛立鱗燒

立鱗燒配蘑菇醬,魚鱗燒到香脆可口,肉質特嫩,酥香與軟嫩兩者形成強烈口感對比🆚

仲有甘香烏魚子魷魚壽司、松葉蟹茶碗蒸、香蔥bb壽司、檸檬浸甘薯🍠等等,今餐真係大滿足!

除咗食材新鮮之外,我欣賞師傅別出心裁地用多種不同食材配搭,創造出多層次嘅口感同味道,令客人擁有舌尖上的高級享受💕

新開業期間午市omakase 第二位半價,可以講喺CP值爆哂燈!我已經同師傅講定會約朋友去encore啦😛😛😛

希望大家喜歡我今次嘅分享啦😉

夏天為朋友生日之月,為她尋找美吃,趕走悶熱天氣!順道慶祝其生日,期待滿滿之夜。極致體驗,用心為朋友準備之生日晚飯,匠心呈獻菜單日式感滿滿之夜,美好之餐飲體驗喔,廚師發辦菜單,巧妙融合其獨特風格和創新意念,引領展開一場非凡美饌之旅。是夜多道創新匠心之作完美詮釋師傅的精湛日式廚藝,體驗昇華至極致層次。菜單融匯日本地道風味及創新前菜柚子紫蘇花啫喱蒸物長腳蟹刺身真鯛魚 清酒啫喱帆立貝 柚子同埋鹽深海池魚 配搭辛辣香草🌿鏗魚南王蛋醬、蔥油、紫蘇洋蔥拖羅刀工好厲害,運用左不同的刀法煮物甘雕蘑菇醬,用左淋燒嘅烹調方法壽司小肌魚壽司昆布切到最薄,檸檬調味 石坦貝泊聲叫醒佢,爽口,口感鮮嫩,色澤艷麗,營養豐富。 魷魚烏魚子充斥濃濃香味,配上魷魚彈牙口感,趕走悶熱天氣,感受到日本和食嘅氣氛💕!北海道獅魚夏天食肉感,冬天食油脂,展開一場豪華的舌尖之旅,棒,一碟盡顯精緻高貴。赤蝦盡情探索多款獨創壽司菜式煮物磯煮鮑魚因為醬油跟昆布的關係,會有淡淡的甜味,和很層次的鮮味!結合鮑魚彈牙的肉質,是夏天感高之煮物!拖羅鮮嫩的肉質,醬汁鮮甜香濃,適合夏天吃!大拖羅壽司用鹽提減少溫度,口感極佳。拍賣的刺身感覺海膽白蝦紫菜撻

極致體驗,用心為朋友準備之生日晚飯,匠心呈獻菜單

菜單融匯日本地道風味及創新

刺身

真鯛魚 清酒啫喱

帆立貝 柚子同埋鹽

深海池魚 配搭辛辣香草🌿

鏗魚南王蛋醬、蔥油、紫蘇洋蔥

拖羅刀工好厲害,運用左不同的刀法

煮物

甘雕

蘑菇醬,用左淋燒嘅烹調方法

壽司

小肌魚壽司

昆布切到最薄,檸檬調味

石坦貝

泊聲叫醒佢,爽口,口感鮮嫩,色澤艷麗,營養豐富。

魷魚

北海道獅魚

赤蝦

盡情探索多款獨創壽司菜式

煮物

磯煮鮑魚

拖羅

鮮嫩的肉質,醬汁鮮甜香濃,適合夏天吃!

大拖羅壽司

用鹽提減少溫度,口感極佳。拍賣的刺身感覺

海膽白蝦紫菜撻

肉質嫩滑水分重,味道清雅,口感因白蝦而提升

吞拿魚太卷

創新之卷物,淮山味出

漬物

番薯🍠

用檸檬浸過好,酸甜味道,發酵得不錯。

甜點

鳥取20世紀香梨,淺嚐滋味,香甜。最後以甜味味滿滿的香梨,佐以冰涼感,為整個佳餚體驗劃上圓滿句號。

匠心之夜展現出超卓手工藝和非凡品味,最佳搭配,不錯的體驗,設計靈感源師傅的見識,散發出每人的獨特口味層次豐富,把日式料理的精髓盡情展現呢。
2023-09-06 74 浏览
某天與朋友從商場1楼Market place 步出路過這新進商場的餐館,可惜已經過了營業時間,探頭窺看,日式吧頭設計,頗雅緻,我便打趣向朋友說:下個月我倆生日,我們就選這裡慶生吧!今天沒有預訂,所以不知道午市套餐買一另一位半價,意外之喜,但,興之所致携了的生日蛋糕收$200切餅費,平手。但服務員態度十分親切和友善加誠懇,而且有意料之外的折扣,完全樂意被收費。餐館坐落黃金海岸遊艇會傍的蒙馬特廣場1樓,論黃金海岸的氣氛真的沒話說,不嫌偏遠的,商場有很多間情調十分好的餐廳選擇,Hakata concepts 新進場又處於1楼上,真的不顯眼,雖然小了地利優勢,勝在云云選擇中別樹一格,餐館以U型吧座設計,共二十個位,分列壽司和鐵板燒每十座,加一個VIP房,小小的餐館給人温暖親和感覺。我們選了鐵板燒午市套餐,所有餐品絕對是對得住$498的收費,稍為美中不足,是漂亮的女廚師在烹調時欠了点笑容,又,微微的缺陷是帶子燒得過熟,再,那口味噌湯太咸,之不過,甜品真的太捧。論性價比還是高的,推介!!!环境:舒適服务:良好餐品:可以

論性價比還是高的,推介!!!
环境:舒適
服务:良好
餐品:可以
2023-09-06
庆祝纪念
生日
2023-09-06 53 浏览
成個月無紅日,辛苦工作了一個月,難捱喔!幸好有班好朋友~為了我的生日安排了美味日本廚師發板,吃埋再奮鬥過喔!🍻要跟知己去聚會,一定要吃得起勁,飲得盡興!這次朋友安排的店子,環境舒適,洋溢一種輕鬆寫意氛圍,令我放鬆心情,拋開煩惱,廚師發板最值得欣賞是師傅的用心,對日本餐之經驗,這部分滿分也觀看著師傅慢慢用心製作之過程,享受美吃之快樂時光~感覺寫意夏日感很滿的柚子紫蘇花啫喱,令人回味非常,清新感很高。長腳蟹蒸旦口感滑溜,配上自家製湯,令旦香更惹味。真鯛魚以清酒啫喱為底層,上層放上鮮味滿滿之魚,好吃之作旁邊帆立貝,柚子同埋鹽,簡單調味有出新鮮之香深海池魚配搭辛辣香草🌿,是創新吃法,值得記下。鏗魚最創新之感,師傅年輕又有創意,蘭王旦香醬、蔥油、紫蘇洋蔥,做得有新意。拖羅味道充滿了油脂香刀工好厲害,運用左不同的刀法金雕蘑菇醬,用淋燒之烹調方法來做,選用時令新鮮食材製作的,匯聚魚的鮮香,即叫即燒的金魚,外皮烤得香脆,魚肉非常嫩滑。小肌魚壽司,味道清香,昆布切到薄,用檸檬調味 ,令人有夏天之感呢石坦貝壽司很有表演感,拍醒佢, 石垣貝清甜,口感爽脆,肉質亦較厚實。拍打後,很可愛的石垣貝,爽口感滿滿。魷

觀看著師傅慢慢用心製作之過程,享受美吃之快樂時光~感覺寫意

夏日感很滿的柚子紫蘇花啫喱,令人回味非常,清新感很高。

長腳蟹蒸旦口感滑溜,配上自家製湯,令旦香更惹味。

真鯛魚以清酒啫喱為底層,上層放上鮮味滿滿之魚,好吃之作

旁邊帆立貝,柚子同埋鹽,簡單調味有出新鮮之香

深海池魚配搭辛辣香草🌿,是創新吃法,值得記下。

拖羅味道充滿了油脂香

刀工好厲害,運用左不同的刀法

金雕

魷魚壽司,以烏魚子作調味,棒

北海道獅魚又是一味覺之旅,魚肉質細膩而味鮮,一口剛剛好。

蘭黃赤蝦壽司,利用了旦的鮮夾上蝦之甜,鮮味甜香之感

磯煮鮑魚味道充滿了夏日感,是日本煮海鮮的方法,意思是用醬汁及昆布慢火去炆,不用煮太長時間,令肉質保持鮮嫩彈牙,又可讓濃郁的湯汁裹住鮑魚,是夏日必備的下

拖羅壽司有告別那年盛夏☀️感覺,剩餘暑假綻放如花,拖羅的油脂香,推到高層之感!

大拖羅壽司很棒,淺色之肉身,味道也滿滿油脂感,顏色偏白,聽說是腹部較前方,因此脂肪相當多,富天然魚油脂的甘香,入口即溶

海膽白蝦紫菜撻是藝術品,美得不想吃,口味不會死鹹,淡淡的甜味,和很深層次的鮮味!結合白蝦肉質,是夏天美吃

吞拿魚太卷是我最愛的創作,師傅用上淮山,令到整體感覺大份滿足,卻沒油膩感。

番薯和鳥取縣20世紀香梨,前者酸香令人清新感滿,後者清甜為是晚添上夏日清新感。

2023-09-03 34 浏览
經營日本料理之難,將挑戰化為動力,是今天之感受。靈魂是Wilson mak師傅,手藝十分出色,在放假前的一個輕鬆晚上。食物質素、進餐環境及服務方面,全都高度配合,今天花費是值得的。在食材、服務、價錢這三方面,店子性價比高,因此對朋友來說,充滿信心。先來一個柚子三文魚子紫蘇花啫喱杯,清新感覺。長腳蟹蒸旦,香氣滿滿,旦味提升了蟹鮮香刺身方面,真鯛魚以清酒啫喱作底,口感對比有驚喜。帆立貝以柚子作調味,鮮味滿滿。再以深海池魚,想不到可配搭辛辣香草,味道是這樣創意鏗魚以南王蛋醬、蔥油、紫蘇洋蔥,吃完再吃拖羅見師傅刀工,運用不同的刀法,肥味之感滿滿。日本直送藍鰭吞拿魚大拖羅刺身,油脂度高。金雕以蘑菇醬,令魚的味道更令人回味,肉質鮮嫩。壽司方面更是整晚之重點小肌魚壽司以檸檬調味,味道清香石坦貝爽口,石垣貝味道清甜,且口感爽脆,肉質厚實喔魷魚上烏魚子,帶出魚的鮮香,咸鮮味道滿北海道獅魚,師傅旦夏天吃肉感,味道很棒赤蝦再次用旦黃作調味磯煮鮑魚磯煮是用日式醬油及和昆布慢火炆煮,師傅煮到鮑魚鮮嫩肉質,醬汁鮮甜香濃,令人特別開胃,適合夏天吃喔!拖羅味道油脂高味道鮮香大拖羅壽司色比拖羅更淺色,顏色偏白色,是腹部
經營日本料理之難,將挑戰化為動力,是今天之感受。
先來一個柚子三文魚子紫蘇花啫喱杯,清新感覺。
長腳蟹蒸旦,香氣滿滿,旦味提升了蟹鮮香
刺身方面,真鯛魚以清酒啫喱作底,口感對比有驚喜。
帆立貝以柚子作調味,鮮味滿滿。
再以深海池魚,想不到可配搭辛辣香草,味道是這樣創意
鏗魚以南王蛋醬、蔥油、紫蘇洋蔥,吃完再吃
金雕以蘑菇醬,令魚的味道更令人回味,肉質鮮嫩。
壽司方面更是整晚之重點
小肌魚壽司以檸檬調味,味道清香
石坦貝爽口,石垣貝味道清甜,且口感爽脆,肉質厚實喔
魷魚上烏魚子,帶出魚的鮮香,咸鮮味道滿
北海道獅魚,師傅旦夏天吃肉感,味道很棒
赤蝦再次用旦黃作調味
拖羅味道油脂高味道鮮香
大拖羅壽司色比拖羅更淺色,顏色偏白色,是腹部較前方。這個部位脂肪多,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。
海膽白蝦是這晚令人回味,是紫海膽喔,礦物質的天草海域捕獲的紫海膽雖小,卻具有優雅的甜味。 夾在白蝦上用,品嚐海膽的時令。
吞拿魚太卷,淮山是重點,份量很令人興奮喔。
最後以番薯🍠漬物清清之前的感覺,是師傅用檸檬浸過好,不錯。
最後鳥取20世紀香梨🍐,畫上清新結果。
獨一無二之美味之旅。感謝朋友之安排,明白了OMAKASE源自信任這個日文詞語,今天信任師傅的專長,全程交給wilson師傳安排~因應客人的口味,快樂之一天