2015-01-12
從8月Restaurant Week認識咗La Saison,好喜歡。店方send email有lunch set treat,約埋IT去消磨星期六下晝。喜愛餐廳的優雅高貴佈置:VIP房藍絨面梳化櫈、同色系地毯、大水晶燈。另一光景悠閒寫意:落地玻璃窗,外佈滿藤椅、竹林。今次坐大廳冇咗VIP房,只可遙遠窺探窗外明媚,但無損是日好心情。相較RW Menu,多咗3款amuse-bouche,有杯已調味蕃茄蓉、鴨肝醬、醃魚,全部bite-sized不錯。麵包有4款,熱暖可口,塗抹點鹽味牛油兩能突出鹹香,個人最愛蕃茄包。Starter今次揀咗生牛肉薄片配雜菜及油醋。擺設如花朵一般美麗,食落腍嫩,惟稍嫌調味略重而牛肉味淡。反而餐廳週時揀嘅雞清湯配法國黃油雞胸肉,鴨肝及時令蔬菜,印象更深,侍應在食客面前將清徹湯底從透明壺倒進碗內,看著材料由黑沉沉碗底冉冉上升,撇開匙羹太淺只可半口淺嚐慢嚼,事實令味蕾更集中,嚐到蔬菜的甜、雞肉的鮮、鴨肝的豐腴。Main同餐廳週一樣,選輕煎鵪鶉配燴紅椰菜,香橙果醬及鴨汁。上次食感覺驚喜:皮脆肉嫩多汁,配埋酸甜橙果醬就更加開胃。但今次食落就煮得略熟有啲韌乾。Dessert
喜愛餐廳的優雅高貴佈置:VIP房藍絨面梳化櫈、同色系地毯、大水晶燈。另一光景悠閒寫意:落地玻璃窗,外佈滿藤椅、竹林。 今次坐大廳冇咗VIP房,只可遙遠窺探窗外明媚,但無損是日好心情。相較RW Menu,多咗3款amuse-bouche,有杯已調味蕃茄蓉、鴨肝醬、醃魚,全部bite-sized不錯。麵包有4款,熱暖可口,塗抹點鹽味牛油兩能突出鹹香,個人最愛蕃茄包。
Dessert選了檸檬柚子撻配西柚及芒果雪葩。前者味道帶酸刺激味覺,份量恰好不會太多令人食膩。後者芒果味出眾且非常幼滑。但個人還是較愛餐廳週選的砵酒煮無花果,可可餅及乳酪雪糕。襯上忌廉的無花果,清甜加上幼滑,層次更豐富。乳酪雪糕滿載雲呢那籽及香氣。
兩次都要番香滑Latte咖啡作完美句號。
食完飯仲同買嘢精IT去附近The One行街買衫。😝