2017-11-16 1096 浏览
之前行過已經想食㗎啦,所以今次一於捉番男朋友過嚟一齊試由於我地7點到就去到,時間尙早,所以人唔多不過愈坐愈多人,如果想傾計談心嘅,不妨早啲過去!食物種類都算多,有Burger、Pasta、Pizza,仲有扒据,真係花多眼亂!哈哈不過由於我地食完下午茶先嚟,所以今次都係以小食為主呢款係香煎鵝肝多士配無花果醬$148。鵝肝食落外脆內軟滑,一啖入口,油分慢慢滲出嚟,配埋多士同無花果一齊食,感覺清新得嚟亦無咁膩,唔錯之後呢款係香煎北海道帶子鮮果藜麥沙律$158。潮流興食超級食物,估唔到酒吧都追上潮流,整咗個藜麥沙律帶子燒得好靚,火喉啱啱好,外層脆脆地咁,唔錯之於藜麥沙律口感比較濕潤,入面仲食到啲青蘋果,成個菜都好健康,啱女仔食最後再一人一杯Margarita $78,一路食一路飲,再一路吹水正!如果日日都可以咁就好啦!
之前行過已經想食㗎啦,所以今次一於捉番男朋友過嚟一齊試

由於我地7點到就去到,時間尙早,所以人唔多
不過愈坐愈多人,如果想傾計談心嘅,不妨早啲過去!

不過由於我地食完下午茶先嚟,所以今次都係以小食為主

帶子燒得好靚,火喉啱啱好,外層脆脆地咁,唔錯

正!如果日日都可以咁就好啦!
2017-11-16 525 浏览
由於想同朋友慢慢傾計,所以今次㨂咗間酒吧食飯,貪佢坐幾耐都得嘛環境唔錯,由於時間尚早,人比較少,所以我可以同朋友靜靜地傾計,唔錯先叫咗個墨西哥芝士焗粟米片$108,焗得好香脆!另外佢仲有3款醬比你沾:酸忌廉、牛油梨醬同蕃茄莎莎,我最鍾意酸忌廉食落好開胃,送酒一流另外仲叫咗隻燒德國咸豬手$208!大大隻,皮脆肉嫩!又係送酒必備如果自己唔識切,侍應仲可以幫你切,好細心!加分同埋佢啲薯條係我最愛嘅粗薯,特別有口感!讚呢啲酒吧當然唔少得叫飲品,我呢杯margarita 沖得幾好,酒味唔算太濃,易入口,適合女仔!有時幾個朋友坐低傾吓計、食吓嘢、飲番兩杯咁,就係我最大娛樂

食落好開胃,送酒一流

如果自己唔識切,侍應仲可以幫你切,好細心!加分
同埋佢啲薯條係我最愛嘅粗薯,特別有口感!讚

有時幾個朋友坐低傾吓計、食吓嘢、飲番兩杯咁,就係我最大娛樂
2017-11-15 315 浏览
難得早收工,約左同事去Happy Hour,見M1 Bar & Restaurant 環境幾摩登同舒服就試下。叫左香蒜辣椒欖油煎虎蝦做小食,薄到有如紙一樣既香蒜炸到脆卜卜,經過欖油煎過既蝦,吸左欖油同香蒜既香,辣椒仔既辣,蝦又大隻,蝦肉又爽同彈牙。我自己將蝦肉連同蒜片放係法包上面一齊食,香脆法包吸左欖油更加香,有如小漢堡。吹完水見肚餓,索性食埋晚餐。西班牙黑毛豬比薩,濃郁芝士味撲鼻而來,新鮮火箭菜平衡左肥膩既感覺,黑毛豬果然正,肉富有彈性,而且好香又唔太咸,做到外脆內鬆又唔滯。最後個美國安格斯牛肉芝士漢堡配薯條,牛肉大到有如牛扒,而且肉汁多到一路食一路滴,好juicy,值得一讚係個包,用左日本竹炭,相對比較鬆化,加上烘到少少脆,係外脆內軟,承接晒牛肉滴出來啲汁,唔會浪費。間餐廳仲好貼體,食物慢慢送上來,方便大家吹水。

間餐廳仲好貼體,食物慢慢送上來,方便大家吹水。
2017-09-25 328 浏览
M1酒吧是在行頭間頗有名氣的酒吧,過往只有小量小食與各式各樣的酒精飲料供應,但在銅鑼灣的M1卻以酒吧餐廳為主題。店內樓底很高,感覺很舒適,餐廳內有塊黑板寫上每天所供應的生蠔和特色菜式。我們先點了4隻生蠔加兩款cocktail。用叉戟生蠔的裙邊可得知不算太新鮮,而cocktail上的菠蘿味道也怪怪的。後來點了道香煎鵝肝配無花果醬,香脆的風乾火腿片筆直地豎立在鵝肝上。多數餐廳都會以紅莓醬之類比較酸的汁醬平衡油膩的鵝肝,但M1就用了味道較淡的無花果襯托,不會搶過鵝肝的香味,再加上風乾火腿片大大提升整體味道後勁。主菜則點了雙層墨汁墨魚餅烤菠蘿漢堡。厚切薯條十分香脆,但漢堡的包除了墨黑色之外也沒甚麼特別,中間的扒也略微過乾,可能包被疊太高,每口都漏掉了餡料,未能享受整個漢堡的味道。其實餐廳定位是比較高級的路線,需要在食物菜式上再下苦功,個人比較推介香煎鵝肝,而其他並未能顯出其獨特性,希望日後能有所進步。
生蠔

香煎鵝肝

生蠔
香煎鵝肝
放工最岩chill一chill 銅鑼灣呢間bar & restaurant水準唔錯 兩丁友飲杯野吹下水好relax 其中墨魚餅漢堡好好食 仲好食過burger專門店!#雙層墨汁墨魚餅烤菠蘿漢堡 $108 用竹炭包做漢堡賣相好型 仲好有內涵 有兩塊墨魚餅 黑白各一塊 配上泰式辣醬 酸酸甜甜呢個組合已經冇得輸 塊菠蘿係新鮮菠蘿 唔係罐頭貨 厚切爆汁 成個burger好好食 質素好高😍#煙三文魚pizza $128 12寸既大pizza 但批底烘到脆卜卜 好似食餅咁 唔會好滯 煙三文魚份量大方 唔太咸 好食 dor食左大半個😋#56度低溫慢煮烤香橙黑醋西班牙黑毛豬肋骨 $98 個名好似好巴閉咁 不過燒得太乾 麻麻地 *****************************M1 Bar & Restaurant地址:銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖

*****************************
M1 Bar & Restaurant
地址:銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖
1️⃣) 🇺🇸美國安格斯牛肉芝士漢堡🐮🧀🍔 💲1️⃣2️⃣8️⃣侍應建議牛肉5️⃣成熟,牛肉不錯 油香足,份量亦夠2️⃣-3️⃣人分享淺嚐🤓🤓-2️⃣) 🌡56度低溫慢煮烤花雕雞腿🍗 💲4️⃣8️⃣雞腿肉質嫩滑,亦十分大隻又肉厚😍 入口的確有陣陣花雕香,而附雞腿附上既醬汁係泰式風味😂 味道亦較辣 會蓋過左花雕香,所以我就無乜點食呢個汁-3️⃣) 🇰🇷韓式芝士炸雞🧀🐔💲7️⃣8️⃣炸雞外皮又香又甜又juicy💦,每隻炸雞既底部都有厚厚又軟既芝士🧀 感覺非常良好🤤🤤🤤-4️⃣) 🍄黑松露菌醬野菌pizza🍕💲1️⃣4️⃣8️⃣松露味好夠香,pizza亦夠薄夠香脆🍕👍🏻-5️⃣) 🐚北海道鮮帶子煙肉露荀蒜片鮑魚汁扁意粉🍝 💲1️⃣3️⃣8️⃣帶子好大隻,完全無搾流攤😂😂😂 醬汁非常香,不過質地較稀,不過完全不影響好味既程度-M1既食物整體都好有質素,價錢都唔算貴 份量又足,性價比真心算不錯👍

2️⃣) 🌡56度低溫慢煮烤花雕雞腿🍗 💲4️⃣8️⃣

3️⃣) 🇰🇷韓式芝士炸雞🧀🐔💲7️⃣8️⃣

4️⃣) 🍄黑松露菌醬野菌pizza🍕💲1️⃣4️⃣8️⃣
松露味好夠香,pizza亦夠薄夠香脆🍕👍🏻

2017-08-26
2017-08-16 144 浏览
9時前原來有Happy hour,挺貼心呢~第一次零甜度的strawberry daiquiri(左一)😅 pina colada也就Malibu味道,大概有2分甜,味道平平(中間)。mint應該是算最甜,但不愛所以沒試 不知道為什麼這個菠蘿金沙骨會先上?食肉獸可不介意!菠蘿墊底開胃;橙青絲裝飾增加橙香;西式糖醋汁(其實是barbecue sauce和brown sugar?)附在完全鬆化和入味的spare ribs上,perfecto!有點甜膩但剛好被零甜士多啤梨飲料化解。Nachos不管有沒有芝士都很好吃😋欣賞它是微暖,所以香味有揮發出來,沾上中間的酸忌廉很配❤️;反而鮮番茄和牛油果醬香味咸味不足(本人經已是淡口味)未能突出它們優點。廚推是黃金粟米叉燒意大利飯。有驚喜,不是一般忌廉粟米味。一入口居然是咸蛋主導;粟米只是視覺擔當而已;豬肉每塊都掛著脂肪,怕肥放棄然而徧咸,幾乎拉底分數。後來不小心吃了一口脂肪,充滿油香帶甜,與過咸的瘦肉部分互補超棒!👍🏻今次特意過來是早期看到秋生推介這兒的Carbonara~整體是水準之上。麵條個人來說可以再al dente一點;喜歡它不稠,吃起來不膩;
9時前原來有Happy hour,挺貼心呢~

不知道為什麼這個菠蘿金沙骨會先上?食肉獸可不介意!

今次特意過來是早期看到秋生推介這兒的Carbonara~整體是水準之上。麵條個人來說可以再al dente一點;喜歡它不稠,吃起來不膩;淡淡的咸味和parmesan正合我意;

不管那個版本最正宗,個人試過最配合Carbonara 的是使用有炸過,帶咸香油甜的真•煙肉粒。
當晚吃下去的則沒有印象,火腿還是煙肉,看照片都聯想不起來🤔

壓軸是被遺忘的black truffle mushroom pizza。
12吋,份量足。
批底薄脆,正常水準。不錯吃但雜菇味比黑松露味濃,加tasbaco後層次有提升一點。但相對整體上比早幾天吃的pizza遜色。

服務態度: 我們的侍應生enjoy自己工作的地方,身為食客的我表示有被影響到!bar restaurant 氣氛輕鬆,侍應與客人互動較多(9點後有live band全院滿座不能相提並論)。
在這裡替喜歡的人慶生好像不錯☺️
  • Pineapple Spare  ribs
  • Nachos
2017-05-02 257 浏览
你地會唔會都係成日煩去邊到食好?有時啲乜鬼記念日,又乜鬼慶生又或者咩節日,總之,就係煩,今次搵到呢間M1,雖然係馬路邊,但內裡既feel都ok既,主要正在有live唱歌,主要唱抒情歌,幾好feel。Dinner Menu頭盤點左生蠔因為每日既精選款都唔同,已經唔記得左叫咩名😂,冇平時食既咁大隻,但都幾Juicy。燒北海道帶子西班牙辣肉腸串 $138份量就得兩串,但都合理,事關帶子選用日本北海道🇯🇵,而辣肉腸就來自西班牙🇪🇸。腸仔就唔係好有辣味,但燒到好香口,而帶子大大粒,食落juicy,雖然得兩串,但一串其實都填到下肚既燒德國咸豬手 $198即點即燒,等左20分鐘左右,份量唔少,放入口外脆內軟!肉非常嫩滑,咸道足夠,點上黃芥末的話就可以減少油膩感,不過個人認為本身燒都去左啲油膩,就咁食都正野食唔錯,位於銅鑼灣但價錢都適中,仲要有歌聽,個人覺得remark得過!

Dinner Menu

頭盤點左生蠔

燒北海道帶子西班牙辣肉腸串 $138

燒德國咸豬手 $198

2017-04-24 245 浏览
又到星期五 happy Friday 緊係要食好d ! 飲番杯野relax下 🍻 最好有埋live band 融入現場氣氛啦!56度低溫慢煮烤香橙黑醋配西班牙黑毛豬肋骨 $88 個香橙黑醋汁味道係幾濃郁,但豬肋骨太瘦冇咩肉同埋容易痴牙🙈 不過送酒食係吾錯既。最底部有片菠蘿圈,能增加整體味道既層次感😋👍🏼美國安格斯牛肉芝士漢堡 $128 黑包幾得意,好香!夾心都幾芝士!😋 安格斯漢堡扒幾厚身,夠juicy 😍 薯條炸成金黃色,脆身,吾油膩。生蠔幾鮮甜!意大利煙腩肉鵝肝炒飯 $128 鵝肝好大塊,幾肥美😋 飯加上蛋,炒得夠乾身又香!再配有煙腩肉,啖啖都好食!最後食晒呀😋 仲有蟹籽!所以呢個飯好抵食👍🏼當晚有現場live band 表演,好動聽!令小妹更加喜歡呢間餐廳既感覺😁
56度低溫慢煮烤香橙黑醋配西班牙黑毛豬肋骨 $88
美國安格斯牛肉芝士漢堡 $128
生蠔幾鮮甜!
意大利煙腩肉鵝肝炒飯 $128
2017-04-16 215 浏览
廚師先將黑毛豬🐷放入焗爐烤至外層香脆,再以慢煮方法將肉汁鎖住,黑毛豬咬落外層脆脆地,而內裡肉質鬆軟,再配上香燈黑醋增加黑毛豬的口感,下層更有新鮮菠蘿放底,連埋菠蘿一齊食就食多啲都唔覺Heavy!而店內的燒肉串亦大獲好評!

🍷龍蝦干邑海鮮濃湯一直尋覓食物配搭特別又美味既我,見到「干邑」「龍蝦濃湯」就立即拍板。賣相非常吸引的龍蝦頭和農夫包,啖啖湯都有爽口彈牙的龍蝦肉。味道非常有層次,濃濃既鮮味入面,散發淡淡酒香,不澀之餘更是回甘。鬆軟嘅農夫包吸滿精華蘸湯同吃,口感豐富👍🏻✨生蠔好新鮮肥美,海水味適中,非常開胃的頭盤,推介!🍷Murphy's黑啤係一杯好有「男人味」的啤酒。麥味苦味比較重,配薯條、肉類一齊飲味道更出眾。🎤Live band 好氣氛🎹地方寬敞舒適,天花板有六角形pattern設計,金色波浪形的牆壁裝飾,店內本地歌手唱著輕快流行曲,更可以寫紙仔點唱,同朋友同事黎relax心情一流。
🍷龍蝦干邑海鮮濃湯
生蠔好新鮮肥美,海水味適中,非常開胃的頭盤,推介!

🍷Murphy's黑啤
🎤Live band 好氣氛🎹
  • 乾邑龍蝦海鮮濃湯
2017-03-14 197 浏览
同朋友去完AIA就搭叮叮去銅鑼灣搵食,諗住搵d可以傾下計食下野,就去左M1 M1 我一直認只係得飲酒,點知原來佢地d野食都幾好食,仲會有人唱歌,好正焗蟹肉牛油梨藍芝士大啡菇 / $68 大啡菇鮮味多汁😋,食之前要吹下佢,好易辣親咀,仲要有牛油果,個味好夾😍燒德國鹹豬手 / $198 外脆內軟肉質鮮嫩,自問都幾鍾意食鹹豬手,幾入味好正😍西班牙黑毛豬火腿比薩 / $148 新鮮比薩底,即叫即整,仲要係簿底脆嘅好食🍕唔會好溜香烤腸拼盤 / $178 都有兩三款香腸,有辣有吾辣,d 腸好juicy好好食,正當然唔少得酒,我今次叫左杯紅酒同一杯peach 嘅cocktail 兩杯都好岩我口味,紅酒好rich 同有d皮革味道,好厚身,好飲跟著就黎左一杯清新小小嘅cocktail,似沙冰,都幾好味下次會再去食

焗蟹肉牛油梨藍芝士大啡菇 / $68
燒德國鹹豬手 / $198
外脆內軟肉質鮮嫩,自問都幾鍾意食鹹豬手,幾入味好正😍
西班牙黑毛豬火腿比薩 / $148
新鮮比薩底,即叫即整,仲要係簿底脆嘅好食🍕唔會好溜
香烤腸拼盤 / $178
都有兩三款香腸,有辣有吾辣,d 腸好juicy好好食,正

跟著就黎左一杯清新小小嘅cocktail,似沙冰,都幾好味
下次會再去食
2017-03-06 202 浏览
漢堡包很特別~黑色大家應該都想到是墨魚汁這是用墨魚汁做成的包身!份量很大件肉就一件~ 因為菜反而很彈口~整件咬落去很爽口的感覺~薯角十分好食~剛剛炸好就送上來~特別可口!份量合適~熱氣東西不用多...否則會很油腸仔拼盤,主要以白腸為主,每種腸分2條全部白腸口味會比較相似~客易食濟~我個覺得可改善的地方~是加點紅腸我個人吃過最好食的是有芝士脆皮腸~當時全部朋友都說好食!pizza 是傳統用焗~這是香港特色!外皮十分脆口~芝士特多!有小量牛肉碎,整體吃落去不會乾身因為芝士汁同肉汁夠多~!整間餐廳給我印象最深刻的不是食物~而是餐廳有請一些唱者來表現~即彈即唱,再加上場內氣氛偏暗,情調十分好~!
漢堡包很特別~黑色大家應該都想到是墨魚汁
這是用墨魚汁做成的包身!

份量很大件肉就一件~ 因為菜反而很彈口~

整件咬落去很爽口的感覺~

薯角十分好食~剛剛炸好就送上來~特別可口!

份量合適~熱氣東西不用多...否則會很油
腸仔拼盤,主要以白腸為主,每種腸分2條
全部白腸口味會比較相似~客易食濟~

我個覺得可改善的地方~是加點紅腸

我個人吃過最好食的是有芝士脆皮腸~當時全部朋友都說好食!
pizza 是傳統用焗~這是香港特色!

外皮十分脆口~芝士特多!

有小量牛肉碎,整體吃落去不會乾身

因為芝士汁同肉汁夠多~!

整間餐廳給我印象最深刻的不是食物~
而是餐廳有請一些唱者來表現~

即彈即唱,再加上場內氣氛偏暗,情調十分好~!
2017-03-06
2017-03-06 5197 浏览
是日相約朋友到M1 Bar進食,餐廳近海,有點偏,所以比較寧靜,撞岩有live band performance,氣氛好正的說。說到有點口乾,我們先點了兩杯飲品,分別是長島冰茶$89和紅莓汁。'拿來長島冰茶換我半晚安睡',飲完的確有睡意,是堅用左而成,不是某些餐廳用可樂溝成,調得剛好,酒精濃度高,入口有點'那',但十分可口!!朋友點了紅莓汁,色水唔錯,我嘗了一口,鮮甜濃郁。這個龍蝦乾邑海鮮濃湯$128使人尖叫,實在好抵食抵飲,超值的說。出面有個原個包盛著龍蝦乾邑海鮮濃湯,湯十分濃郁,相信用了不少龍蝦打磨至粉而成的,口感有點粗糙,的確是濃湯!裡面還有唔少大夠大夠的龍蝦肉,啖啖肉又彈牙。湯份量唔算多,很快便清空,隨之剝連殼的龍蝦肉件,再食掉外皮極為香脆的麵包,索左濃汁黑松露菌醬野菌比薩$148有大量火箭葉,對我來講認真嘛嘛。。不過整體比薩好食就好了。Pizza底用左蕃茄芝士,芝香有點點味道,主要係好濃郁的蕃茄蓉,又香又甜,非常可口,令菜式加分了不少。野菌則是最常見的那些款式,經過烤焗的特別滋味,菇汁都鎖著了,不錯。迷你漢堡拼盤$138迷你漢堡的size比想象中大,很有驚喜。包皮面頭有點芝麻

黑松露菌醬野菌比薩$148

迷你漢堡拼盤$138

迷你漢堡的size比想象中大,很有驚喜。包皮面頭有點芝麻粒粒,包身黑漆漆的,但吃不出有芝麻,還是什麼的味道??只是外觀比較吸引而己。裡面有雞、豬和牛,可以試哂三款,勁開心唔係間間咁多餐廳做好。我只係試左牛,牛漢堡塊很厚身,口感很juicy, 牛味濃而不膩。包身夠軟熟,好好食。
最後食埋個cheese cake. 散點了紐約芝士蛋糕$58,有點貴,但一場來到,唔差在食埋甜品先走啦!芝士味香濃,creamy得很,口感中至軟,效果有點痴牙呀,都唔錯,但唔值呢個價😂😂
雖然個地方有少少偏僻但係餐廳環境寧靜,而且帶點浪漫嘅感覺,最啱情侶嚟食。研究個餐牌後亦都覺得唔貴,平均每人消費合理,西餐嚟講算唔錯!!
2017-02-26 236 浏览
又到happy friday去來個大解放,今次朋友做到嘢帶我去咗一個有現場live Band嘅酒吧餐廳放鬆一下呢到除咗有好多款酒外,仲有好多美食選擇先由侍應介紹兩款雞尾酒,都係以生果味做主打選擇而食物先點了個凱撒沙律生律菜非常新鮮爽脆,入面芝士好香而另外叫了一個串燒拼盤送酒食入面有黑毛豬腩肉,腩肉燒得好香口,口感鬆化又香油脂味,而牛舌一樣外皮微焦,入面好軟淋,仲可以點佢個印度咖哩汁食,另外仲有個牛肌配黑松露粟米都不錯
又到happy friday去來個大解放,今次朋友做到嘢
帶我去咗一個有現場live Band嘅酒吧餐廳放鬆一下
呢到除咗有好多款酒外,仲有好多美食選擇

先由侍應介紹兩款雞尾酒,都係以生果味做主打選擇
而食物先點了個凱撒沙律
生律菜非常新鮮爽脆,入面芝士好香

而另外叫了一個串燒拼盤送酒食
2017-02-01