2024-10-28 237 浏览
OOULI - 高空韓式fine dining 今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅韓國菜,喺商業大廈嘅高樓層,可以飽覽維港同埋維多利亞公園嘅景色,主打精緻嘅韓式fine dining。午市 4 courses $538/位Deul Kkae - Juk前菜就非常特別,係一款粥類,由韓國當造待色蔬菜、韓牛、新鲜蜆肉、及自象大米15小時以上烹調傳統粥,味道非常濃郁,配上脆米。Jili - Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚,名副其實嘅fine dining,可以見到分子料理常見嘅泡沫,估唔到當中亦都有海鮮湯味,仲有非常清甜嘅白蘿蔔。Jan Chi — Australia Wagyu BeefHomemade Carrot Purée到咗主菜就係烤澳州和牛,無論係擺盤、調味、賣相都冇得輸,和牛牛味高相當濃郁,係略嫌有少少過熟。- Roasted Freshwater EelGinger Mashed Potato, Spicy Seafood Sauce另外一款就係烤釜山鰻魚,厚身嘅鰻魚脆炸之後口感豐富,配上韓式辣海鮮醬,另外值得一提嘅係薯蓉,係薑味有少少辣嘅薯蓉非常特別。JinSu - Sung Che
OOULI - 高空韓式fine dining

午市 4 courses $538/位

Homemade Carrot Purée

- Roasted Freshwater Eel

JinSu - Sung Chen
最後就係釜飯,來自釜山自象農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜,估唔到韓式嘅伴菜係咁多元化。

最後仲有一杯柚子茶配韓式甜品作結。
第一次品嚐韓式ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ🥂 餐廳的燈光柔和,窗外則燈火通明,整個維園景色盡收眼底,氛圍感滿滿✨ 當晚的男店員服務非常好,細心且有禮👍🏻✂︎❥$𝟭𝟰𝟴𝟬 𝕆𝕆𝕌𝕃𝕀 𝟡-𝕔𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖𝕤 𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕄𝕖𝕟𝕦🥂~~~~~~~~~~~~~~~~𓏲𓏲紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟州海藻:香脆酥化,無論單吃或是沾上三款不同的醬汁,都很可口🤓✂︎ 𓏲𓏲韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及醬油三文魚:左口魚口感清新|醬油大蝦質感綿糯|醬油三文魚是一種很特別的口感,跟平時所品嚐的三文魚完全不同,配搭辣辣的醬汁,很惹味呢👅✂︎ 𓏲𓏲韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉及自家大米15小時以上烹調傳統粥:雖說是粥,但其口感極為綿密,完全不需咀嚼已可進食🥄 加了麻油的關係,香氣撲鼻🫦 薄脆香脆可口,令傳統粥口感更加豐富🥣🫶🏻✂︎ 𓏲𓏲章魚片、韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治:橡子果凍有如一朵盛開的鮮花🌼 冰涼清新的口感🧊 炸豆腐鱈魚籽三文治外酥裡嫩,很美味🫶🏻✂︎ 𓏲𓏲韓式參雞湯燴飯:進食前店員往燴飯中噴上不少的人參酒,令原本充滿濃郁雞湯味的燴飯更讓人垂涎欲滴🤤👍🏻 非常喜歡此道菜式💖✂︎ 𓏲𓏲海鮮清湯配烤釜
當晚的男店員服務非常好,細心且有禮👍🏻

✂︎
~~~~~~~~~~~~~~~~
𓏲𓏲紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟州海藻:
香脆酥化,無論單吃或是沾上三款不同的醬汁,都很可口🤓

𓏲𓏲韓國左口魚刺身、72小時醬油大蝦及醬油三文魚:

✂︎
𓏲𓏲章魚片、韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治:

𓏲𓏲韓式參雞湯燴飯:

𓏲𓏲海鮮清湯配烤釜山鮑魚:
鮮味極濃的海鮮清湯🥣👍🏻 底下墊著爽甜的蘿蔔,烤過的釜山鮑魚幼嫩美味,被海鮮泡沫包圍著,很可愛的擺盤🫧🫧

𓏲𓏲烤韓國頂級1++韓牛 :
友人選的主菜🍴
焦香的表面粉嫩的色澤,肉汁飽滿肉味濃郁,軟軟嫩嫩的口感讓人再三回味🤤

𓏲𓏲烤釜山鰻魚:
我選的主菜🍴
厚實的鰻魚肉質鮮甜爽脆🐟🫶🏻 魚皮煙煙韌韌口感一流🤤🫦 鰻魚底部是薑味薯蓉,綿密帶著微微的辣度🥔🌶️ 重口味的朋友不防沾上伴碟的韓式辣醬,好不滋味😻😻

✂︎
𓏲𓏲釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜:
充滿儀式感的釜飯🎈熱氣騰騰的釜飯平分在碗中🍚 另外的碗則裝上用鰻魚煮至48小時的鰻魚湯,氣味清新很好喝🥣🫶🏻
五款伴菜中最特別的莫過於生魚肚,口感煙韌跟生的魷魚很像🐠 夾一些伴菜和珍珠米飯一同進食,不知不覺就將整碗米飯ko了🤭

𓏲𓏲糯米年糕窩夫餅配自製雪糕:
糯米年糕製成的窩夫黏性十足,口感Q彈煙韌😻🧇 配搭冰凍的雲呢拿雪糕,大滿足🍧👍🏻

平時去食韓國菜都係炸雞、部隊鍋、韓燒等,韓式嘅fine dining就真係第一次試☝🏼位於銅鑼灣嘅 @oouli 由韓藉主廚Jim Kim創立,希望將佢家鄉—釜山嘅味道帶俾大家🇰🇷 佢唔單止喺2021贏左韓國高級大廚嘅比賽,今年仲獲得本地Masterchef嘅冠軍添😎晚餐黎到僅提供一款九道菜嘅菜單($1480),運用韓國直送嘅時令食材同創新嘅烹調手法塑造出獨一無二嘅菜色👨🏻‍🍳 餐廳一排嘅落地玻璃令空間感十足,又可以俯瞰城市街景🌆 紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟洲海藻Oouli Bu Gak兩款海草經過風乾同油炸處理後外層酥脆,內裡保留淡淡嘅海水味🌊 自家製嘅三色豆腐醬有助解膩,配埋墊底嘅芝麻脆片甘香十足😙時令韓國刺身Jagal -Chi韓國左口魚刺身肉質滑嫩,清甜嘅魚香搭配秘制辣令人欲罷不能🌶️ 爽口彈牙嘅大蝦同吞拿魚用左醬油醃製72小時,精華完全滲透刺身令鹹鮮味突出🐟韓國傳統粥Deul Kkae - Juk經過15小時的慢燉嘅釜山大米同韓牛嘅肉香,海鮮及蔬菜嘅清甜互相交織🍲 每啖粥都鮮甜無比,軟糯順滑,配埋芝麻油同伴碟嘅脆米片層次感相當豐富👅韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治Han

紫蘇油炸及三次風乾的釜山海苔及濟洲海藻
Oouli Bu Gak

時令韓國刺身
Jagal -Chi

韓國傳統粥

韓國橡子果凍配炸豆腐鱈魚籽三文治
Han - Ip
精緻嘅韓國橡子果凍口感好特別,配上章魚片同酸酸地嘅牛骨湯底清涼開胃🧊 以豉油醬炸豆腐製成嘅三文治中間放左微辣嘅鱈魚籽,創新又惹味🤩

韓式參雞湯燴飯
Bo Yang -Sig
呢道fusion菜結合左傳統人參雞同來自義大利嘅Risotto🍚 用飽滿煙靱嘅米粒吸盡曬雞湯嘅精華,配埋雞肉絲、人蔘同紅棗誘人嘅香氣真係好正💕

海鮮清湯配烤釜山鮑魚
Jili - Tang
鮑魚烤到啱啱好,口感緊實但唔會韌🙌🏼 佢哋將海鮮清湯打成泡沫,輕盈細膩嘅口感為整道菜增添空氣感🫧

主菜
Jan Chi
主菜叫左烤釜山鰻魚,焦脆嘅魚皮鎖住曬啲肉汁,咬落質感脆嫩,充滿魚香♨️ 搭配薑汁薯蓉同辣椒醬解膩一流,同時可以提鮮🆙 另一道菜揀左烤澳州和牛,五成熟嘅肉扒粉嫩柔嫩,食埋甘香嘅脂肪都油而不膩🥩 伴碟有自家製嘅蘿蔔蓉同肉汁,令整體感覺無咁單一👍🏼

珍珠米·鰻魚湯·釜山伴菜
JinSu - Sung Chen
釜山自家農田珍珠米飯撈埋5款嘅時令特色拌菜一齊食,酸辣兼具嘅風味瞬間令平平無奇嘅白飯昇華😍 最後飲埋玩燉左48小時嘅鰻魚湯夠曬暖胃🥣

糯米年糕窩夫餅配自製雪糕
Hu - Sig
呢款甜品帶有窩夫嘅脆皮,年糕嘅Q彈感同嘅糯米嘅韌性,口感相當獨特🧇 自製雲呢拿雪糕甜度適中,加落暖笠笠嘅窩夫冰火交融🍧
Homemade Ice-cream with Sticky Rice Waffle
Nestled in the heart of the city, OOULI stands out as a beacon of Korean fine dining, offering an exquisite journey through the flavors of Busan. From the moment you step inside, the ambiance is a harmonious blend of modern elegance and sophistication, setting the perfect stage for a culinary adventure.// AMBIANCEThe restaurant features a stunning night city view that adds a magical touch to your dining experience. The interior is modern and sleek, with clean lines and a refined aesthetic. An op

// AMBIANCE

The restaurant features a stunning night city view that adds a magical touch to your dining experience. The interior is modern and sleek, with clean lines and a refined aesthetic. An open bar at the side invites guests to enjoy expertly crafted cocktails, enhancing the overall atmosphere. Notably, the decor is minimalistic, focusing on contemporary design rather than floral arrangements, which allows the stunning view to take center stage.

// SERVICE

The service at OOULI is impeccable. The staff is attentive without being intrusive, offering detailed explanations of each dish and ensuring that every need is met. Their knowledge of the menu is impressive, and they are eager to recommend pairings that enhance the dining experience.

// MENU

OOULI's menu is a thoughtfully curated selection of Busan-style dishes, each beautifully plated and bursting with flavor. My top three favorite dishes truly showcase the restaurant's dedication to quality and taste:

1 << Jili-Tang >> This grilled Korean snapper served in a seafood clear soup is a standout. The broth is light yet flavorful, perfectly complementing the succulent fish. The dish is a celebration of freshness, making it a delightful start to the meal.

2 << Jan Chi >> The grilled Hanwoo beef 1++ with homemade carrot purée is nothing short of spectacular. The beef is incredibly tender and rich in flavor, while the carrot purée adds a subtle sweetness that enhances the overall experience. This dish is a true testament to the art of Korean grilling.

3 << Hu-Sig >>To finish the meal, the homemade ice cream with sticky rice waffle, walnut, and pomelo honey is a delightful treat. The combination of textures—from the creamy ice cream to the chewy waffle—along with the refreshing notes of pomelo honey, creates a perfect balance that lingers on the palate.

The culinary brilliance of OOULl is led by a master chef who has earned prestigious accolades. This recognition speaks volumes about the chef's skill and dedication to elevating traditional Korean cuisine.

Overall, OOULI is a culinary gem that successfully elevates traditional Busan cuisine to new heights. With its exquisite dishes, attentive service, and stunning night city view, it’s a perfect choice for a special occasion or a memorable night out. Whether you're a fan of Korean cuisine or a newcomer eager to explore, OOULI offers an unforgettable dining experience that beautifully captures the essence of Busan. Highly recommended!
2024-09-20 1290 浏览
2 個Set Lunch 3 Course $438 (另加一)1、韓國🇰🇷自家特色傳統粥前菜,味道正常,無乜特別。 全埸得三枱客,一個侍應但等左 30-40 分鐘先上另一道菜隔離枱比我地早嚟,都催個侍應2,烤澳洲和牛主菜,上碟的時候,令人震驚! 三條如手指般大小的牛肉條! (韓牛仲要加 $180)味道正常,唔差,但無乜特別。 收 $400 幾蚊位,100g 的牛扒🥩都冇一個成年人,點都唔夠食。 女朋友點了主菜,36小時慢煮澳洲黑毛豬五花上碟,是涼了的五片薄如紙的五花肉份量實在太少了吧!3, 釜山自家米飯+特色配菜+鰻魚湯鰻魚湯,味道 ok 嘅又石鍋、又蒸氣鍋,其實只係一碗白飯加上啲配菜,(得啲泡菜、魚乾、海帶)我完全感受到韓國人古代好窮用配菜撈飯嘅感覺 😢$400 幾蚊位,食一碗白飯、一碗白粥,加三條牛肉條,食水太深喇掛?! 難怪 lunch 得三枱客。 食過都好難再有返頭客。
1、韓國🇰🇷自家特色傳統粥
前菜,味道正常,無乜特別。

全埸得三枱客,一個侍應
但等左 30-40 分鐘先上另一道菜
隔離枱比我地早嚟,都催個侍應

2,烤澳洲和牛
主菜,
上碟的時候,令人震驚!
三條如手指般大小的牛肉條!
(韓牛仲要加 $180)
味道正常,唔差,但無乜特別。
收 $400 幾蚊位,100g 的牛扒🥩都冇
一個成年人,點都唔夠食。

女朋友點了
主菜,36小時慢煮澳洲黑毛豬五花
上碟,是涼了的
五片薄如紙的五花肉
份量實在太少了吧!

3, 釜山自家米飯+特色配菜+鰻魚湯
鰻魚湯,味道 ok 嘅
又石鍋、又蒸氣鍋,其實只係一碗白飯
加上啲配菜,(得啲泡菜、魚乾、海帶)
我完全感受到韓國人古代好窮
用配菜撈飯嘅感覺 😢

難怪 lunch 得三枱客。
食過都好難再有返頭客。

2024-09-13
2024-07-03 2568 浏览
朋友生日所以諗住特別啲揀咗呢間韓式fine dine試下。我哋中午去到,只得我哋一台。餐廳有落地大玻璃,景觀甚佳!侍應顯得殷勤,服務周到👍3 courses - $438 + 10%4 courses - $538 + 10%Deul Kkae - Juk韓國當造特色蔬菜、和牛、新鮮蜆肉及自家大米烹調15小時以上嘅傳統粥個粥唔錯 comfort food 👍 感覺好養生 但隔離塊米餅一d都唔脆,好煙靭,好黐牙 😬Jili - Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚 👍 清清地唔錯36小時慢煮濟州黑毛豬五花腩 - 好鞋 😂 個人唔太喜歡 有啲似中式淋咗嘅燒肉 烤釜山鰻魚 - 都係麻麻地 唔係太啱我口味 個鰻魚同個韓式醬好似唔係好夾JinSu - Sung Chen釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜 - 呢個自家珍珠米比平日嘅珍珠米有咬口同黏 我都係鐘意日本嘅珍珠米多d😜

3 courses - $438 + 10%
4 courses - $538 + 10%

海鮮清湯配烤釜山鮑魚 👍 清清地唔錯

午餐
韓國fine dining 你食過未?仲要坐喺落地玻璃望住維園景色真係好寫意♔ 4 -courses Lunch Menu $538✣ Deul Kkae - Juk韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹調傳統粥每一啖都係精華食材濃縮哂喺粥裡面配埋脆米餅食好夾濃而不膩✣ Jili-Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚清湯用紅魚煮出嚟鮑魚爽彈 一咬即開整道菜都十分鮮味✣ Jan Chi澳州和牛烤釜山鰻魚牛肉配甘筍汁及燒菇口感剛剛好 充滿牛味喜歡烤鰻魚 煎得皮脆肉嫩底下係薑薯蓉✣ JinSu - Sung Chen釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜將壓力煲裡面米飯慢慢畢出嚟再配埋時令漬物可以跟自己口味整成湯飯或伴飯米飯粒粒分明有米香✣最後會有咖啡/茶及韓式小吃做終結整體餐單設計有心思環境亦非常加分
韓國fine dining 你食過未?
仲要坐喺落地玻璃望住維園景色真係好寫意

✣最後會有咖啡/茶及韓式小吃做終結
整體餐單設計有心思
環境亦非常加分

2024-07-01 1050 浏览
首次品嚐韓菜Fine Dining, 滿心期待~ 假日也有Lunch Menu 供應,可選三或四道菜,一位價錢$438起,以用料和烹調方式來說,感覺算是實惠。餐廳有落地大玻璃,食客可飽覽維港景致,還可欣賞港島繁華的城景。晚上的景色必定更佳~ Deul Kkae - Juk用料講究,選用了韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹調傳統粥,粥品的米粒綿滑,配上自家種植米餅和自製芝麻油,很香口Jili - Tang用了鮮魚高湯,配以烤釜山鮑魚,鮑魚肉鮮甜彈牙,清湯上加入chilling powder, 味道更顯層次Jan Chi有四個Main 可選,分別是韓牛/澳洲和牛/濟州黑毛豬五花/烤釜山鰻魚。我們選了澳洲和牛,肉質鮮嫩,肉汁豐富,配上鮮甜的紅蘿蔔蓉,可口特別另外選了烤釜山鰻魚,外皮煎得很香脆,感受到濃香的魚肉魚油味,魚肉厚實。配上薑粒薯蓉,滑口之餘帶有一點辣味的刺激感JinSu - Sung Chen使用了釜山自家農田珍珠米飯,粒粒分明而且帶有光澤感,看得出是上乘的米粒,入口也很彈牙。加入經過48小時熬製的鰻魚湯,就更能提昇米飯的滋味。配上五種時令特色釜山伴菜,韓味十

JinSu - Sung Chen
使用了釜山自家農田珍珠米飯,粒粒分明而且帶有光澤感,看得出是上乘的米粒,入口也很彈牙。加入經過48小時熬製的鰻魚湯,就更能提昇米飯的滋味。配上五種時令特色釜山伴菜,韓味十足,最喜歡小魚乾、黑豆、泡菜魷魚

JinSu - Sung Chen

最後配上韓國薑蜜茶和咖啡,也有韓國糖餅作甜品,享受出豐富的Fine Dining

2024-06-30
2024-06-28 650 浏览
4 courses lunch menu (每位$538)~ Deul Kkae Juk🥣我不嬲都好鍾意食韓國嘅粥😋,呢個仲係採用咗韓國當造既特色蔬菜🥬同韓牛🥩,配搭埋新鮮嘅蜆肉同自家熬煮嘅大米🍚製作而成嘅。入口即刻feel到粥身好滑同稠密😚,配搭埋薄脆米餅,更有口感😆。~ Jili Tang🍽️師傅將湯汁打成一層細膩綿密既泡沫🫧,夠打卡able📸。加入咗d辣粉喺碟邊🌶️,令清湯嘅鮮味更加突出同有層次👍🏻。釜山鮑魚都係非常出色,肉質非常煙韌滑彈又爽口😋。~ Jan Chi 由於我地有兩個sets,所以分別叫左澳洲和牛同埋烤益山鰻魚兩款主菜🤓。澳洲和牛食落口感軟腍🥩,牛肉鮮味層次豐富😙。配埋自家制既燒汁更加出色😝。仲有啲造型精緻可愛嘅紅蘿蔔蓉喺側邊🥕,配搭埋和牛一齊食,清新得黎又夠哂油香😆。而益山鰻魚肉🐟質軟嫩多汁,鮮味濃郁。配搭埋店家特製嘅薑味薯蓉🥔,啱啱好可以中和鰻魚嘅油膩感。~ JinSu Sung Chen🍚呢道益山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜真係好有儀式感🤓。店員會推住架車即席喺我地面前將飯炊熟👨‍🍳再慢慢分好。鰻魚湯鮮甜又唔油🐟,仲食得出有陣陣既鰻魚香味
4 courses lunch menu (每位$538)

~ Deul Kkae Juk🥣

~ Jili Tang🍽️

~ Jan Chi

~ JinSu Sung Chen🍚
呢道益山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜真係好有儀式感🤓。店員會推住架車即席喺我地面前將飯炊熟👨‍🍳再慢慢分好。鰻魚湯鮮甜又唔油🐟,仲食得出有陣陣既鰻魚香味喺入面😝。而個飯硬軟適中粒粒粒分明,配埋佢地自己整既伴菜食,咸鮮又好餸飯😚。

跟餐奉送餐茶及傳統韓式小食
我哋都叫咗凍齋啡(因為餐廳冇奶提供😂)。
平時普通韓式炸雞同燒肉就吃得多,而韓式Fine Dining餐廳就比較少見。今次發現了這家主打精緻韓式fine dining 的餐廳,在網上的照片看見餐廳裝修簡約但有氣派,在高樓層上還有氛圍感爆燈的落地玻璃,就一定要來試試!來到餐廳後發現餐廳環境真的是非常之幽靜又有質感,紀念日可以來這裏慶祝👍🏻4 courses Lunch:🌕 Deul Kkae - Juk前菜是以韓國當造特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米烹調15小時以上的傳統粥,口感非常豐富及味道也有驚喜,配上脆卜卜的米餅,第一道菜就令我驚艷了😍🌕 Jili - Tang不同於一般的餐湯,這個特色湯是以海鮮及魚煮成鮮甜的清湯盛在底部,上面鋪一層同樣以魚湯打成的泡沫,搭配彈牙的烤釜山鮑魚,真的是味蕾的盛宴✨👍🏻🌕 Jan Chi把韓國頂級1++韓牛烤至半熟,保持粉嫩的肉質,搭配京蔥、杏鮑菇及胡蘿蔔醬一口吃下去,作為牛魔王的我也心花怒放了😋🌕 36小時慢煮濟州黑毛豬五花用芝麻葉包裹着醃好的蘿蔔片及肉質鮮美的五花肉,搭配一點自家特製的海鮮醬,入口又香又嫩,整個配搭簡直是滿分,好吃到停不了口🥹👍🏻🌖 JinSu - Sung Chen以

4 courses Lunch:
🌕 Deul Kkae - Juk
餅,第一道菜就令我驚艷了😍

🌕 Jili - Tang

🌕 Jan Chi

🌕 36小時慢煮濟州黑毛豬五花

🌖 JinSu - Sung Chen
以壓力鍋烹煮出軟綿的釜山自家農田珍珠米飯,配上48小時鰻魚湯及五種時令特色釜山伴菜(韓式漬物),伴在一起吃感覺很新奇,體驗到傳統韓食簡單的配搭下帶出的獨特美味🤤

📍 OOULI
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 23樓
🧧人均消費 $690

2024-06-27 378 浏览
繼續生日飯系列 🤩 朋友今次特登揾左一間無論賣相同環境都打卡到滿分,味道更加係超水準嘅餐廳 😍 一入去見到落地玻璃開揚嘅景色,加上當日天氣好好,藍天白雲同少少陽光,顯得餐廳空間感十足,而且我哋仲坐到窗口位,睇住靚景嘆精緻嘅韓式真係超高享受 🫶🏻Deul Kkae - Juk個傳統粥係用咗韓國當造嘅蔬菜,加埋韓牛同埋蜆肉,用自家米煮 1.5 小時而成~ 入口除咗感覺到粥好綿之外,亦食到蔬菜陣陣嘅清甜,配埋牛肉同蜆肉嘅香味同埋口感,連麻麻哋嘅我都覺得好好食,佢仲有塊脆米可以撈埋一齊食,入口脆脆地又係另一番風味 🤤Jili - Tang呢個湯嘅賣相非常之吸引,打咗泡嘅海鮮湯口感好得意,而且非常之清甜,配埋入邊嘅蘿蔔粒一齊食,係非常清新嘅感覺,至於個釜山鮑魚就好鮮甜彈牙,直頭係食完都覺得個口甜甜地 😍Jan Chi主菜方面,朋友就揀咗烤澳洲和牛,牛肉烤到剛剛好,好容易咬開,入口非常之Juic又,而且牛味好香濃,鍾意食牛嘅一定唔可以錯過 🫶🏻 我就揀咗烤釜山鰻魚,鰻魚外脆內軟,佢烤到面層有焦香嘅感覺,但係咬開魚肉依然非常之軟身有肉汁,魚肉好挺身彈牙,十分高質;令人驚喜嘅係佢底層嘅薯蓉,加咗薑入去

Jan Chi
主菜方面,朋友就揀咗烤澳洲和牛,牛肉烤到剛剛好,好容易咬開,入口非常之Juic又,而且牛味好香濃,鍾意食牛嘅一定唔可以錯過 🫶🏻 我就揀咗烤釜山鰻魚,鰻魚外脆內軟,佢烤到面層有焦香嘅感覺,但係咬開魚肉依然非常之軟身有肉汁,魚肉好挺身彈牙,十分高質;令人驚喜嘅係佢底層嘅薯蓉,加咗薑入去,撈埋韓式辣醬一齊食辣辣地好惹味,估唔到薯蓉都可以食到咁韓食feel 😍

JinSu - Sung Chen
第一次食到咁好食嘅白飯 😍 用壓力煲煮出嚟嘅釜山自家米入口非常香糯,煙煙淋淋好重米香,就咁食都非常之好食!配上清甜嘅鰻魚湯,仲有五款唔同嘅配菜,有辣嘅亦都有鹹嘅,就咁食又得,攞嚟放落飯度食,亦都好好食 🤤

最後就可以揀飲咖啡同茶,我哋今次就揀咗蜜桃茶同埋草莓芒果茶,跟茶仲有一件韓式嘅糕點,甜甜地,用嚟佐茶一流,亦為呢一餐精緻嘅韓式午餐畫上咗一個好完美嘅句號
Fine Dining嚟講我都真係第一次食韓國嘅版本🇰🇷🤣呢間位於銅鑼灣樓上嘅韓式居酒屋係由韓國主廚主理,餐廳所有新鮮海鮮、食材均韓國直送,大米更由老闆自家韓國農田直送香港,並於餐廳即場將稻穀脫殼及使用韓國蒸飯機煮製,保留最傳統釜山風味🇰🇷🤤🌟𝐎𝐎𝐔𝐋𝐈 𝟒-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟓𝟑𝟖𝐃𝐞𝐮𝐥 𝐊𝐤𝐚𝐞 - 𝐉𝐮𝐤✨ 韓國傳統米粥係由韓國當造嘅特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉、及自家大米15小時以上烹調嘅傳統粥,質感杰身,飲落有啲似西式嘅蘑菇湯🤣但每一啖都好鮮味十足,蜆肉嘅味道好突出,配埋香脆嘅米餅味道更有層次☺️𝐉𝐢𝐥𝐢 - 𝐓𝐚𝐧𝐠✨海鮮清湯配烤釜山鮑魚鮑魚側邊嘅泡沫係由海鮮清湯打成,高湯嘅鮮甜入口即逝,釜山鮑魚爽口彈牙,成個配搭幾有心機🥰𝐉𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐢✨烤澳州和牛主菜反而有少少失望,澳洲和牛略嫌烤得有點過熟,肉質偏韌🥹✨烤釜山鰻魚個人反而好鍾意呢道烤鰻魚,外皮燒到好香脆,鰻魚肉質好厚好肥美,一咬魚油充斥口腔,配上薯蓉同韓式大醬好夾,而且更加突出鰻魚嘅鮮味😚𝐉𝐢𝐧𝐒𝐮 - 𝐒𝐮𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐞𝐧✨釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯係韓國蒸飯機煮製嘅米飯🍚店員會將米飯分喺石頭

𝐃𝐞𝐮𝐥 𝐊𝐤𝐚𝐞 - 𝐉𝐮𝐤
✨ 韓國傳統米粥

𝐉𝐢𝐥𝐢 - 𝐓𝐚𝐧𝐠
✨海鮮清湯配烤釜山鮑魚

𝐉𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐢
✨烤澳州和牛
主菜反而有少少失望,澳洲和牛略嫌烤得有點過熟,肉質偏韌🥹

✨烤釜山鰻魚

𝐉𝐢𝐧𝐒𝐮 - 𝐒𝐮𝐧𝐠 𝐂𝐡𝐞𝐧
✨釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯
係韓國蒸飯機煮製嘅米飯🍚店員會將米飯分喺石頭碗,米飯粒粒都好煙靭😆配上五種時令特色釜山伴菜同鰻魚湯,可以好似湯飯咁食,就算好飽都仲食得落☺️

✨𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐨𝐫 𝐓𝐞𝐚
最後可以配上一杯咖啡同傳統韓式甜餅💖
2024-06-26 253 浏览
搵到間環境超舒適由韓國人主理配合靚景.食物高水準嘅Fine Dining品嚐正宗釜山風味午市套餐精緻又豐富✨ 選用韓國當造特色蔬菜.韓牛.蜆肉.自家大米製作經過15小時以上烹調傳統粥口感綿密.足料美味✨ 海鮮清湯配烤釜山鮑魚鮑魚口感軟彈.底層海鮮湯底清甜舖上厚厚泡沫.賣相精緻✨ 烤韓國頂級1++韓牛/ 澳州和牛牛肉質感軟腍.配上醬汁倍感Juicy✨ 36小時慢煮濟州黑毛豬五花豬五花肥瘦均勻.配上白蘿蔔片同紫蘇葉夾著一齊食味道好夾✨ 釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯配上五款時令特色釜山伴菜米飯從真空氣鍋取出.加入石碗盛載配上鰻魚湯 . 熱辣辣好有溫度最後送上Twinings 果茶 同 韓式小食 作結今餐有美景佳餚.滿足又滿意
搵到間環境超舒適

最後送上Twinings 果茶 同 韓式小食 作結

今餐有美景佳餚.滿足又滿意
2024-06-24
2024-06-26 236 浏览
係香港食韓國菜來來去去都係韓燒、炸雞、泡菜鍋呢啲,但其實韓國菜仲有好多變化同呈現方式👀呢日去到銅鑼灣嘅韓式Fine Dining餐廳OOULI就可以感受不一樣嘅韓國菜😆餐廳位處Sugar+樓上,環境非常開揚,落地玻璃可以望住避風塘及維園景色😻😻午市套餐分3道菜或4道菜,可以食到採用韓國最在地、最新鮮嘅食材,包括釜山鮑魚、鰻魚、蔬菜等,加上精緻嘅presentation,再望住個海景🌊就好似親身去到釜山海邊感受最鮮味地道嘅韓國風味咁😛🍲Deul Kkae - Juk第一道菜係用韓國當造蔬菜、韓牛、蜆肉烹調15小時以上嘅韓國傳統粥,雖然賣相灰灰地色唔算吸引,但食落去有驚喜👍🏻海鮮鮮味好濃郁,最後灑上嘅麻油更能提味😋粥煮得好綿,連同脆米餅一齊食,口感更豐富。🫧Jili - Tang海鮮清湯配烤釜山鮑魚,清湯面層以泡沫形式呈現,好似食份子料理一樣🤪湯頭飲落好清甜、無添加嘅感覺,裡面有唔少白蘿蔔😙爽彈嘅鮑魚無其他醬料調味,反而更食到本身嘅鮮味😚Jan Chi🥩澳州和牛主菜之一係澳州和牛,煎得剛好,有咬口之餘中間充滿肉汁💦和牛塗上燒汁,入口會稍鹹,但配埋側邊嘅蘿蔔茸就剛好😛🐟烤釜山鰻魚另一款主菜揀

🍲Deul Kkae - Juk

🫧Jili - Tang

🥩澳州和牛

🐟烤釜山鰻魚
另一款主菜揀咗鰻魚,鰻魚皮烤得如餅乾般香脆🤩鰻魚肉厚身,肉質夠鮮嫩🥳底下配以薑汁薯蓉,薑味同鰻魚好夾。

🍚JinSu - Sung Chen
第四道菜係釜山自家農田珍珠米飯加5種時令釜山伴菜,配熬煮48小時嘅鰻魚湯。上菜時米飯剛係釜鍋煮好,熱辣香軟🔥可以拌勻泡菜、黑豆等配菜,好似韓式拌飯咁食。另外鰻魚湯好清,飲到啲魚鮮味,作為一餐嘅終結啱啱好😌

🍵Coffee or Tea with Traditional Korea Snack

人均消費:$580
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-06-21
香港唔多有韓式類嘅ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ,所以碌ɪɢ見到依間餐廳咁精緻又環境靚都ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ左一段時間!😆OOULI位於銅鑼灣糖街,餐廳一大特點就係落地大玻璃窗提供180度維港海景ʕ •ᴥ•ʔ而整間餐廳主要用上藍襯白撞一點點金作餐廳主色,餐廳內更用上大量弧形線條加上黃光,令視覺上都感到舒服柔和💙而坐位都大多數係面向窗,確保客人一邊進食美食一邊擁有視覺嘅享受。主廚嚟港10年經營過唔同韓國餐廳,隨後創辦ᴏᴏᴜʟɪ主打正宗韓式精緻料理餐廳 。「 ᴏᴏᴜʟɪ 」解作”我們大家”的意思🧑‍🧑‍🧒‍🧒➺ ᴏᴏᴜʟɪ 우리 𝟒 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ʟᴜɴᴄʜ ᴍᴇɴᴜ 💰538/ᴘ.ᴘ (亦可選擇3道菜, 價錢會平點)**套餐包括**⬇️- ᴅᴇᴜʟ ᴋᴋᴀᴇ: ᴊᴜᴋ 韓國傳統粥 - ᴊɪʟɪ: ᴛᴀɴɢ 海鮮清湯配烤釜山鮑魚 - ᴊᴀɴ ᴄʜɪ 自選主菜 1.) ᴀᴜꜱᴛʀᴀʟɪᴀ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴡ/ ʜᴏᴍᴀᴅᴇ ᴄʀʀᴏᴛ ᴘᴜʀᴇᴇ 2.) ʀᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ꜰʀᴇꜱʜᴡᴀᴛᴇʀ ᴇᴇʟ ᴡ/ ɢɪɴɢᴇʀ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ, ꜱᴘɪᴄʏ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ꜱᴀᴜᴄᴇ- ᴊɪɴꜱᴜ: ꜱᴜɴ

**套餐包括**⬇️
- ᴅᴇᴜʟ ᴋᴋᴀᴇ: ᴊᴜᴋ 韓國傳統粥
- ᴊɪʟɪ: ᴛᴀɴɢ 海鮮清湯配烤釜山鮑魚
- ᴊᴀɴ ᴄʜɪ 自選主菜
- ᴊɪɴꜱᴜ: ꜱᴜɴɢ ᴄʜᴇɴ 釜山自家農田珍珠米飯配鰻魚清湯

- ᴅᴇᴜʟ ᴋᴋᴀᴇ: ᴊᴜᴋ 韓國傳統粥
呢碗粥用咗韓國當造嘅特色蔬菜、韓牛、新鮮蜆肉同埋自家大米,煲咗15個鐘以上!🥣
粥底綿密唔會食到米粒,牛肉同蜆肉嘅鮮味融入左粥入面,仲有脆米餅係旁令成件事增添口感
- ᴊɪʟɪ: ᴛᴀɴɢ 海鮮清湯配烤釜山鮑魚
湯底鮮甜,用魚高湯打成輕盈嘅泡沫,仲有少少辣椒粉提味,視覺上好有分子料理嘅感覺🫧
鮑魚用最簡單嘅方法烤,保留咗佢嘅彈牙口感同淡淡嘅海鮮味,配埋清甜冇渣嘅白蘿蔔,好清新
- ᴊᴀɴ ᴄʜɪ 自選主菜 : ᴀᴜꜱᴛʀᴀʟɪᴀ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴡ/ ʜᴏᴍᴀᴅᴇ ᴄʀʀᴏᴛ ᴘᴜʀᴇ
自選菜本身想要豬但冇貨(。 ́︿ ̀。)
碟子微暖保持牛排嘅溫度好細心,係澳洲和牛肉,味濃郁略有少少根,黑椒汁帶少少甜味!
擺盤好精緻可愛,有自家製嘅紅蘿蔔蓉畫出橘子樣🍊甘筍醬汁同牛肉都夾,唔會搶晒牛肉嘅風頭
- ᴊᴀɴ ᴄʜɪ 自選主菜 : ʀᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ꜰʀᴇꜱʜᴡᴀᴛᴇʀ ᴇᴇʟ ᴡ/ ɢɪɴɢᴇʀ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ, ꜱᴘɪᴄʏ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ꜱᴀᴜᴄᴇ
呢度嘅烤釜山鰻魚用焗嘅方法整,外皮脆口,肉質爽彈,同日式嘅蒲燒鰻魚好唔同,但係一樣有鮮味!薑汁薯蓉香滑配搭辣海鮮醬,不錯
侍應開蓋啲煙霧慢慢浸出嚟好有儀式感
呢度嘅飯係用咗釜山自家農田種嘅珍珠米,用上壓力煲煮所以粒粒分明
配埋五種時令釜山伴菜,包括醃漬魷魚、小魚仔、 芝麻葉、海帶、牛蒡
另外有48小時熬製嘅鰻魚湯,仲可以將米飯加入整成湯飯食!
總結:
最後有傳統韓式小點「藥菓」同茶/咖啡為這頓午餐畫上美妙句點,可惜去個日落雨,嘥咗靚維港景色🥲
整體不錯,欣賞侍應有為每道菜式換上合適餐具,加分
■ 名稱: ᴏᴏᴜʟɪ
📍銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 23樓
2024-06-15
  • 烤釜山鰻魚
  • 釜山自家農田珍珠米飯配48小時鰻魚湯加五種時令特色釜山伴菜