2023-02-20 1097 浏览
今日同妹妹去中環食fine dining🥰 一坐低店員就俾左杯Welcome Champagne 我地❤️ 同埋自家製嘅麵包🍞 配左橄欖油😍 麵包口感好鬆軟,有帶少少煙韌👍🏻 另外仲有三款唔同年份嘅醋配芝士🧀 包括12, 25, 同50年既醋, 咩都好醇厚❤️ 之後仲有藍鯨吞拿魚海膽他他,魚味超香濃😋 d 前菜全部都真心好正👍🏻5-Course testing Menu ($1180/head)5 course 可以包括有前菜🥗 pasta 🍝 Main🍖 side 🍟 同埋甜品🍮 樣樣都勁多選擇🥰前菜🥗Sicilian Red Prawn Carpaccio, Tarocco Orange, Chili Mayonnaise擺盤好靚🥰 紅蝦刺身下面有塊血橙🍊 同埋啲介末蛋黃醬, 紅蝦味道超鮮甜❤️Hokkaido Scallop Gratin with Fresh Alba
Black Truffle店員會即席係你面前刨黑松露片😍 帶子用麵包糠焗過,外面好鬆脆,入邊仲係半生狀態👍🏻Pasta 🍝Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Vallo好鍾意食呢

今日同妹妹去中環食fine dining🥰

前菜🥗

Black Truffle

Pasta 🍝
好鍾意食呢個👍🏻 意粉既上面滿滿蕃茄醬🍅 紅蝦油出曬黎🥰 味道辣辣地🌶 食極都唔夠喉❤️

Spaghetti with French Clams
聞落好香白酒嘅味道,蜆肉鮮甜🥰

Main 🍖
西冷牛扒好香香草味, 肉質好淋😊 仲配左四種唔同嘅醬汁👍🏻包埋 Lemon garlic🧄chilli oil 🌶 松露油同埋黑醋🥰 滿足晒你唔同嘅口味❤️

Deep-fried Seafood
我哋仲叫咗個日式天婦羅🍤 估唔到西餐廳做嘅天婦羅炸醬都咁薄咁脆身👍🏻 入面有蝦🍤 帶子、八爪魚🐙 蘿蔔🥕 青瓜🥒

Side🍟
Home Made Mash Italian
薯蓉口感好creamy 🥰 鍾意食到粒粒薯蓉嘅口感❤️

Italian Garden Salad
新鮮蔬菜配黑醋🥗 係清新之選🌿

甜品拼擺🍮
有blueberry Pina cotta🍮 tiramisu☕️ chocolate danish🍫 開心果芝士卷🧀 同4款朱古力🍫
Pina cotta 好滑👍🏻 有小小芝士味🥰
Tiramisu 面頭有咖啡粉粒粒,好有咖啡香🥰
餐廳門口充滿神秘墨綠色大門🟢內裡環境簡約高雅🥰令人有種自在舒適感覺服務員殷勤有善🤓每道菜都詳盡解說🍽️5 Course Dinner menu🍽️🥂Welcome Drink- Champagne服務員奉上Champagne代表開始晚餐,Champagne陣陣果味,易入口😜🥖Home Made Italian Style Bread- Foccaccia自家製麵包配上意大利特級初榨橄欖油及意大利黑醋BONINI MODENA 12年、25年、50年,由12年黑醋食起,隨著年份遞增,醋味更濃厚😃🥘500g French Clam Sauté Pot蜆肉完全索哂香草、白酒味道,更突出蜆肉鮮味,有微微嘅辣,配麵包點煮出黎嘅湯汁,好味道!☺️🍝Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Vallo意大利直送鮮甜西西里紅蝦、蕃茄、蒜、 辣椒片製成醬,所以每條意粉都掛滿醬汁,食落唔膩,仲食到濃郁蝦味,惹味到食唔停口!😚🥩Fassona Beef Grilled Tenderloin牛牛被譽為世界三大牛之一,來自意大利高山飼養,所以牛肉入口軟嫩多汁,5成熟剛好,牛多,配4種

餐廳門口充滿神秘墨綠色大門🟢
內裡環境簡約高雅🥰令人有種自在舒適感覺
服務員殷勤有善🤓每道菜都詳盡解說

🍽️5 Course Dinner menu🍽️

🥂Welcome Drink- Champagne

🥘500g French Clam Sauté Pot

牛牛被譽為世界三大牛之一,來自意大利高山飼養,所以牛肉入口軟嫩多汁,5成熟剛好,牛多,配4種醬料,自家製檸檬香草汁、黑松露意大利特級初榨橄欖油、義大利黑醋、意大利特級初榨橄欖油,每款都各有特色,值得一試!😉
包2道伴菜:Potato & Asparagus、Fennel with Cheese Gratin,個人認為如果你係芝士迷,後者必試!

🍨Complimentary Small Pastry and Chocolates
各式各樣自家製甜品,一次滿足哂對甜品嘅願望,提拉米蘇、芒果布甸、朱古力榛子酥、各款手工朱古力等等…配上一杯甜酒,劃上完美句號,Yummy!😋

2023-02-16 27 浏览
入座之後,員工都好熱情招呼,枱面上有個QR code, 一scan發現原來就係晚餐嘅6-course menu. 由於一早book定位,menu上面甚至會有客人嘅名稱,十分貼心。而每一道菜店員都會用手推車送過黎,再逐樣介紹,同埋介紹食材嘅背景同食法,再送上香檳。一開始第一道頭盤己經好豐富。首先有三款唔同年份嘅黑醋,分別係12/25/50年,質地厚身,每一款都配上一塊芝士,俾客人夾埋一齊品嘗。然後再有sevruga/osietra/beluga三款魚子醬,特別係beluga caviar ,最為珍貴同罕有 。另外再配上餐前麵包同橄欖油,橄欖油甚至有特製嘅銀碟裝住,十分講究。最後仲有用玻璃小杯裝住嘅吞拿魚,同時配上osietra caviar,海膽再加上金箔,更為矜貴。下一道開胃菜係意大利紅蝦Tartare配上黑松露,店員建議每一啖都要食到哂所有食材,就可以同時品嘗到蝦嘅鮮味同松露香味。第三道" A mushroom into the sea"。雖然望落好似成份就係一舊菇,但原來只有最頂係牛肝菌,中間其實係來自日本嘅帶子,最底係薯仔,另外配上黑松露,蛤肉同青口,同樣地每一啖都建議要食到唔同

第三道" A mushroom into the sea"。雖然望落好似成份就係一舊菇,但原來只有最頂係牛肝菌,中間其實係來自日本嘅帶子,最底係薯仔,另外配上黑松露,蛤肉同青口,同樣地每一啖都建議要食到唔同食材。特別係帶子,唔需要額外再另加調味已經好有鮮味。
呢一道係日本海膽,魚子醬加上意粉. 意粉韌度啱啱好,creamy得黎都唔會太滯,同時都食到海膽同魚子醬嘅鹹香。

主菜係用豬面頰肉包住龍蝦肉,再加上用西蘭花製成嘅醬汁。龍蝦肉非常彈牙爽甜,配上較為煙韌嘅肉,另外醬汁好清新,整體口感好有層次。

最後甜品有好多款式,以大玻璃碟上枱,個人最鐘意最後送上嘅dessert wine.
感謝朋友前幾日帶我去Fine Dining,食左餐傳統既意大利菜,半醉半醒地忘憂3小時🍽未正式用餐之前,已經有welcome drink🥂配上12年、25年、50年既意大利黑醋同埋一口size芝士🧀 慢慢細味,會食到黑醋放得越耐,味道越醇厚~ 之後又會送上鮮味既魚子醬海膽吞拿魚他他,同埋當日餐廳既精選麵包🥖 亦都有一小兜初榨橄欖油,店員好有耐性咁介紹橄欖油既來源地,仲會鼓勵我地試下就咁飲一啖,未試過直接飲油既我都有試,都真係幾香橄欖味🫒𝟓 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($1180)包括Appetizer, Pasta, Main, Side, Dessert🍮 選擇眾多,而且食得好飽呀~ ➿ 𝑰𝒌𝒈 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑪𝒍𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒕é 𝑷𝒐𝒕1kg覺得好多?兩個人食絕對輕鬆KO🤭 蜆肉同樣滲透住橄欖香氣,加上少少蒜味🧄不錯吃!➿ 𝑹𝒆𝒅 𝑷𝒓𝒂𝒘𝒏 "𝑴𝒂𝒛𝒂𝒓𝒂 𝒅𝒆𝒍 𝑽𝒂𝒍𝒍𝒐" 𝑪𝒂𝒓𝒑𝒂𝒄𝒄𝒊𝒐鮮甜而濃蝦味既紅蝦,配上酸甜既血橙,高質開胃菜!😆➿ 𝑳𝒊𝒏𝒈𝒖𝒊𝒏𝒊 𝑩𝒓𝒊𝒕𝒕𝒂𝒏𝒚 𝑩𝒍𝒖𝒆 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 (𝒇𝒐𝒓 2)我覺得呢個pasta份量多過二人🤭 扁意粉

𝟓 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 ($1180)

➿ 𝑰𝒌𝒈 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑪𝒍𝒂𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒕é 𝑷𝒐𝒕
鮮甜而濃蝦味既紅蝦,配上酸甜既血橙,高質開胃菜!😆

我覺得呢個pasta份量多過二人🤭 扁意粉掛到蕃茄醬汁,仲有份量慷慨既車厘茄,茄控會鍾意🍅 龍蝦相當大隻🦞 waitress見到我地雞手鴨腳,有主動幫我地交去廚房處理~

➿ 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑴𝒆𝒅𝒊𝒕𝒆𝒓𝒓𝒂𝒏𝒆𝒂𝒏 & 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑫𝒆𝒆𝒑-𝒇𝒓𝒊𝒆𝒅
雖然佢係意大利菜餐廳,但係都會有少少fusion dish,呢個就係喇💁🏽‍♀️ 炸海鮮既感覺似炸漿厚身少少既天婦羅,食到粒炸墨魚個陣,又有種食緊章魚燒既感覺呢😛
➿ 𝑯𝒂𝒎𝒂𝒄𝒉𝒊 𝑱𝒂𝒑𝒂𝒏 𝑭𝒊𝒍𝒍𝒆𝒕 𝑮𝒓𝒂𝒕𝒊𝒏 𝑶𝒗𝒆𝒏 𝑩𝒂𝒌𝒆𝒅
油甘魚多數都會諗起刺身,一大塊啖啖肉咁食真係第一次😋 入口油香十足,肉質嫩滑,而且上面有一層既麵包糠,豐富左整體口感!

➿ 𝑷𝒐𝒕𝒂𝒕𝒐 & 𝑨𝒔𝒑𝒂𝒓𝒂𝒈𝒖𝒔
➿ 𝑷𝒐𝒓𝒄𝒊𝒏𝒊 𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑺𝒂𝒖𝒕é𝒆𝒅 𝒊𝒏 𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉 𝑩𝒖𝒕𝒕𝒆𝒓
side亦都有得揀👍🏼 兩款之間我比較鍾意牛肝菌,實在太香喇~ 而薯仔同蘆筍係以冷盤形式處理,清清地balance番都唔錯,但真係太飽了,食唔落薯仔🥔

𝑫𝒂𝒊𝒍𝒚 𝑺𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒐𝒇 𝑯𝒐𝒎𝒆 𝑴𝒂𝒅𝒆 𝑺𝒎𝒂𝒍𝒍 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒊𝒆𝒔, 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂𝒄𝒐𝒕𝒕𝒂 𝒂𝒏𝒅 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖
當食到肚皮脹大了,見到一大碟甜品🍮 都係會⋯⋯照食架💁🏽‍♀️ 奶凍口味會轉架,我地當日係芒果奶凍🥭 食到芒果既酸甜同埋芒果絲,所以都幾真材實材👍🏼 Pastry好迷你,唔怕膩,好creamy!可以一次過食到咁多款甜品,又配上lemon wine,同埋好岩口味既dessert wine,超級滿足呀🥰
2023-02-15 34 浏览
人大左,就有要求搵到錢,就想洗錢稔食咩,就會食好d,貴d,豪d今日就try try 一間名氣唔太大嘅意大利餐廳italian club, 其實中環站都要行10~15分鐘大家記得google 睇路入面唔多位,不過high class 同私房菜feel我地揀左5 Course Menu Tradition一黎就比杯welcome champagne 你好有意大利feel再黎個麵包,同幾種唔同age 嘅黑醋平民嘅我唔係太食得出佢仲有個魚子海擔吞拿魚tartar 嘅starter 比你,menu 無寫嘅你唔一定有Brittany Blue Lobster Catalanastarter 其實唔會expect 太多不過係fancy嘅,味道得意甜甜地同酸酸地Red Prawn "Mazara del Vallo" Carpaccio紅蝦,貴野所以叫左紅蝦同血燈,重蝦味又有種清新Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns繼續睇住紅蝦黎叫,今次仲有開心果唔太濃味,食到開心味味Spaghetti with French Clams蜆肉意粉,聽落簡單越簡
人大左,就有要求
搵到錢,就想洗錢
稔食咩,就會食好d,貴d,豪d
今日就try try 一間名氣唔太大嘅意大利餐廳

italian club, 其實中環站都要行10~15分鐘
大家記得google 睇路

入面唔多位,不過high class 同私房菜feel

我地揀左5 Course Menu Tradition

一黎就比杯welcome champagne 你

好有意大利feel

再黎個麵包,同幾種唔同age 嘅黑醋
平民嘅我唔係太食得出

你唔一定有

starter 其實唔會expect 太多
不過係fancy嘅,味道得意
甜甜地同酸酸地

紅蝦,貴野
所以叫左

紅蝦同血燈,重蝦味又有種清新

繼續睇住紅蝦黎叫,今次仲有開心果
唔太濃味,食到開心味味

蜆肉意粉,聽落簡單
越簡單嘅野就越難煮得好

意大利菜就係依個宗旨
simple food

800g Fassona Bone-in Rib Eye For 2 Guests

main
一日係食肉獸,一世都係食肉獸
點都要有d 肉落肚

意大利食法,點olive oil
食到肉嘅原味

side
Fennel with Cheese Gratin

正正常常,不過gratin 係cheese,重cheese
小小heavy

Dessert from our daily Complimentary Selection of Home Made Small Pastries

意大利人嘅甜品,大癫
見到都飽

2023-02-14 23 浏览
難得係朋友推薦下第一次食到意大利fine dining, 真係好興奮🥰黎到中環蘇豪區,餐廳門口以墨綠色裝修風格,內裏以白色高貴簡約為主,岩曬情侶們慶祝生日、節日!🔹Tasting Menu Tradition 5 Courses $1180 per one (minimum 2 people)呢個5 courses tasting menu 可以揀前菜、意粉、主菜、配菜同甜品,真係選擇多到花多眼亂🤣我同朋友睇menu都睇左好耐,真係咩都想試!餐廳先送上welcome drink-Champagne, 之後在正式上菜前會送上3款唔同年份嘅意大利🇮🇹黑醋配芝士。呢3款黑醋嘅酸度都唔同,會隨住黑醋年份愈大味道更濃厚!🔹Appetizer-500g Peppery French Mussels Pot 一大鍋嘅法式青口,主要用白酒調配,青口食落充滿濃濃白酒味,份量超多😆估唔到前菜嘅份量都會咁多!用麵包沾湯汁食,更能突顯湯汁鮮味🔹Appetizer- Hokkaido Scallop Gratin with Fresh Alba Black Truffle另一款前菜揀左呢個北海道帶子配黑松露。店

另一款前菜揀左呢個北海道帶子配黑松露。店員在上菜時仲即時刨上黑松露片,令前菜更吸睛!微微炸到金黃嘅北海道帶子食落酥脆嫩滑,再配上香濃嘅黑松露片,十分推薦!

🔹Pasta- Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Vallo
好香濃蕃茄味嘅意粉配上紅蝦,令意粉更惹味!紅蝦頭炸到好香脆,呢款意粉岩曬典型蕃茄愛好者

🔹 Pasta-Spaghetti with French Clams
另一個意粉則選擇咗法式蜆肉意粉。佈滿蜆肉嘅清酒味意粉,食落清清甜甜,鮮味較佳!

🔹Main-250g Fassona Beef Grilled Sirloin (Medium Well)
呢個意大利牛扒油脂分布平均,食落去肉質好冧,完全唔會好難咬😍最重要嘅係佢配上香草同橄欖油已經好出色!

🔹Main-Mixed Mediterranean & Japanese Deep-fried Seafood
第一次係意大利餐廳食炸天婦羅海鮮🤣佢嘅炸海鮮都好出色,其中嘅炸魷魚食落外脆內軟,烹煮嘅時間控制得好好!

🔹Side dish-Fennel with Cheese Gratin
呢個配菜以芝士配上茴香,成個配搭都好健康!煎到金黃嘅茴香配上芝士,食落真係好滿足。

🔹Side dish-Potato & Asparagus
普通嘅薯仔同蘆筍都煮得好好食,薯仔食落唔硬,清清地好香!而蘆筍真係超脆同嫩,成碟食曬

🔹Dessert
食左咁多碟,最後以甜品作為今次完美嘅句號!甜品選擇眾多,真係飽到滯都忍唔住要食曬佢嘅甜品😍
2023-02-13 19 浏览
情人節仲未諗到去食咩?搵到一間超級高級嘅意大利餐廳,如果想氹女朋友開心,跟我去依間一定掂!喺中環地鐵站行大概7分鐘至10分鐘,位於蘇豪區內,好易搵💕高級的享受就係連黑醋都有分三個年份俾我選擇,分別係12年、25年、同埋50年🤣🤣🤣我就真係好少去高級餐廳食,所以這個體驗都唔錯,而且店員會耐心咁介紹😋😋我最鍾意都係50年嘅黑醋,愈耐愈有味道,另外橄欖油係全球產量只有2000支嘅橄欖油😚😚今次真係出咗嚟見識見識啦😉😉🤩北海道帶子配新鮮黑松露好食好食!新鮮黑松露香味比較樸實,唔會搶咗帶子嘅鮮甜味😀😀見到店員係咁刨黑松露俾我,心裏面有一點暗喜🤭🤭🤩T骨牛肋眼好少餐廳可以做到五成熟,這間餐廳牛肉高質,識落大有牛肉的投資香,又唔會太肥膩☺️☺️🤩馬鈴薯和蘆筍配菜選了馬鈴薯和蘆筍,一開始因為怕唔夠飽,所以叫啲飽肚嘅嘢食,不過最後都食唔晒😛😛😛甜品有多款款式,有藍莓奶凍, 提拉米蘇,仲有nutella 酥,仲有啲自家製朱古力,為我的晚餐畫上完美的句號🥰🥰
喺中環地鐵站行大概7分鐘至10分鐘,位於蘇豪區內,好易搵💕

🤩北海道帶子配新鮮黑松露

🤩T骨牛肋眼

🤩馬鈴薯和蘆筍

在情人節前夕享受了一頓精緻的意大利菜𝒑𝒓𝒊𝒗𝒂𝒕𝒆 𝒇𝒊𝒏𝒆 𝒅𝒊𝒏𝒊𝒏𝒈.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ 🌹正正因為每個人都值得遇見更好的自己💖 每個人都值得感受到滿滿的愛每個人都值得享受疼愛自己的時光每個單身貴族也要趁著情人節好好慶祝self love~( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ )❤︎ 是時候好好獎賞自己✨要跟美食談一場充滿儀式感的戀愛啦~💓 ✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆𝐅𝐢𝐯𝐞-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 - $𝟏𝟏𝟖𝟎/𝐡𝐞𝐚𝐝整個用餐體驗都能享受到專人服務每張餐桌由至少一個侍應獨立serve店員會推著放著食物的銀車來到我們身邊遞上桌前更會細心講解每道菜的吃法讓人完全能夠感受到自己做了一整晚的VVIP~⋯♡⋯⋯♡⋯𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓⋯♡⋯⋯♡⋯餐廳於餐前會為大家奉上精緻的前菜.ᐟ‪‪.ᐟ 我們首先喝了一杯香檳作𝑾𝒆𝒍𝒄𝒐𝒎𝒆 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌~看著泡泡從酒杯中緩緩升起非常療癒之後店員會給每人三個匙羹每個匙羹舀著意大利12年、25年、50年的黑醋和芝士粒酸甜的黑醋與濃郁的芝士香味混在一起一口品嘗便能嚐到複雜且獨特的滋味.ᐟ‪‪.ᐟ 我最期待的𝑺𝒎𝒂𝒍𝒍 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒚還可以的
正正因為每個人都值得遇見更好的自己💖

整個用餐體驗都能享受到專人服務
每張餐桌由至少一個侍應獨立serve
店員會推著放著食物的銀車來到我們身邊
遞上桌前更會細心講解每道菜的吃法
讓人完全能夠感受到自己做了一整晚的VVIP~

⋯♡⋯⋯♡⋯𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓⋯♡⋯⋯♡⋯

餐廳於餐前會為大家奉上精緻的前菜.ᐟ‪‪.ᐟ
我們首先喝了一杯香檳作𝑾𝒆𝒍𝒄𝒐𝒎𝒆 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌~
看著泡泡從酒杯中緩緩升起非常療癒
之後店員會給每人三個匙羹
每個匙羹舀著意大利12年、25年、50年的黑醋和芝士粒
酸甜的黑醋與濃郁的芝士香味混在一起
一口品嘗便能嚐到複雜且獨特的滋味.ᐟ‪‪.ᐟ

我最期待的𝑺𝒎𝒂𝒍𝒍 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒓𝒚還可以的
麵包充滿麵粉香味 蘸橄欖油非常好吃.ᐟ‪‪.ᐟ

是日的𝑪𝒐𝒎𝒑𝒍𝒊𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒓𝒚 𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝑩𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆賣相華麗
以矜貴的海膽和魚子醬入饌 配上吞拿魚刺身
鮮味爆發之餘 更帶出吞拿魚的脂香
綴以一小片金箔  賣相精緻高貴.ᐟ‪‪.ᐟ

⋯♡⋯⋯♡⋯𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆⋯♡⋯⋯♡⋯

吃完意粉之後已經覺得非常滿足
然後再上桌的是一道肉汁肥美的重量級主菜~

這一道主菜是𝙁𝙖𝙨𝙨𝙤𝙣𝙖 𝘽𝙤𝙣𝙚-𝙞𝙣 𝙍𝙞𝙗 𝙀𝙮𝙚 𝙁𝙤𝙧 𝙏𝙬𝙤 𝙂𝙪𝙚𝙨𝙩𝙨 (800g)
這裡的肉眼扒採用了Fassone 它是一款高質牛的品種
體形豐滿 長肉不長脂肪 肉厚卻異常細嫩
被譽為「世界三大牛之一」~

我們點了medium rare 肉質比較生 呈血紅色的
肉質不算很軟腍 稍微有點韌~
不過牛肉的味道極為濃郁 啖啖的肉味都齒頰留香
基本上只要蘸一點海鹽和胡椒就已經帶出肉的鮮味
不用過多的調味 原味完勝.ᐟ‪‪.ᐟ

餐廳上碟前已經細心地把肉眼扒切開一件件
非常方便饕客品嘗~

⋯♡⋯⋯♡⋯𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂⋯♡⋯⋯♡⋯

吃完鮮味無窮的海鮮頭盤
讓人更加期待接下來的意粉環節.ᐟ‪‪.ᐟ

菜單上面的意粉選擇實在太過琳瑯滿目
我們拿不了主意 還是決定詢問店員的意見
選了兩款餐廳的招牌海鮮𝒑𝒂𝒔𝒕𝒂~
第一道是𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙍𝙚𝙙 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙈𝙖𝙯𝙖𝙧𝙖 𝙙𝙚𝙡 𝙑𝙖𝙡𝙡𝙤
餐廳用上肉嫩鮮甜的意大利紅蝦  肉質鮮甜有咬口.ᐟ‪‪.ᐟ
亮點是這道意粉的精髓醬汁酸酸甜甜的
匹配得超級開胃好吃 讓人感覺意外的驚喜.ᐟ.ᐟ
大概是巧妙地將蝦殼、蝦頭內濃郁的蝦膏和番茄蓉炮製而成
跟紅蝦同吃 鮮味立即加倍提升.ᐟ‪‪.ᐟ
第二道是𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞 “𝙎𝙘𝙤𝙜𝙡𝙞𝙤” 𝙈𝙞𝙭𝙚𝙙 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙
既然要點海鮮意粉 當然要試勻所有鮮甜可口的海鮮.ᐟ‪‪.ᐟ
店員說海鮮份量豐富 全部都會是baby size的 聽起來超可愛~
白酒再加入蜆肉、青口、八爪魚和蝦寶寶 入口彈牙細緻
為每條煙韌的意粉注入濃郁的海洋鮮味.ᐟ‪‪.ᐟ

⋯♡⋯⋯♡⋯𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓⋯♡⋯⋯♡⋯

吃完前菜 就馬上來到了頭盤環節.ᐟ‪‪.ᐟ

首兩道菜式是自選的頭盤~
由於我們想吃肉類的main course
所以頭盤環節就決定要選兩道海鮮的菜式.ᐟ‪‪.ᐟ
第一道是𝙍𝙚𝙙 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 "𝙈𝙖𝙯𝙖𝙧𝙖 𝙙𝙚𝙡 𝙑𝙖𝙡𝙡𝙤" 𝘾𝙖𝙧𝙥𝙖𝙘𝙘𝙞𝙤
由紅蝦肉、番茄粒和洋蔥粒砌成 萬綠叢中一點紅~
旁邊有檸檬 可以擠一點檸檬汁調出紅蝦的鮮味
味道十分refreshing.ᐟ‪‪.ᐟ
第二道是𝙎𝙞𝙘𝙞𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙏𝙪𝙣𝙖 & 𝙎𝙬𝙤𝙧𝙙𝙛𝙞𝙨𝙝 𝘾𝙖𝙧𝙥𝙖𝙘𝙘𝙞𝙤
鮪魚片和劍魚片刺身切得薄薄一層 上面撒上海鹽及黑胡椒
的兩款刺身本身油脂豐富 再加上酸酸的檸檬汁
肉質吃起來鮮美軟嫩 口感非常好.ᐟ‪‪.ᐟ
⋯♡⋯⋯♡⋯𝑺𝒊𝒅𝒆𝒔⋯♡⋯⋯♡⋯

我們最初還以為會不夠飽
點了兩款澱粉質為主的配菜~

不料上菜之際 朋友說她已經很夠飽 肚子開始撐不住
所以基本上這兩道配菜都是我一個人在吃~
𝙁𝙚𝙣𝙣𝙚𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙜𝙧𝙖𝙩𝙞𝙣味道十分特別
如果大家要試配菜 這是一道必試的菜餚.ᐟ.ᐟ
薄切的茴香味道像洋蔥一樣香濃之餘
撒上芝士香烤過後有著特別的口感.ᐟ.ᐟ

𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 & 𝘼𝙨𝙥𝙖𝙧𝙖𝙜𝙪𝙨比較普通
都是正常的炒蘆筍和薯仔
就不多作介紹了~

⋯♡⋯⋯♡⋯𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑪𝒂𝒓𝒕⋯♡⋯⋯♡⋯

甜品絕對是慶祝情人節必備的浪漫環節💕

甜品盤上盛載住四款甜點 賣相非常誘人.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
店員給我們倒了三杯不同的𝒅𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝒘𝒊𝒏𝒆
讓我們來一口甜品酒清清味蕾
甜品帶來醉人的開始~
最先吸引我的是中間兩款簡單精緻的杯子甜點~
第一款是𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙋𝙖𝙣𝙣𝙖 𝘾𝙤𝙩𝙩𝙖
芒果奶凍口感非常幼滑
配上粒粒鮮甜的芒果很清新.ᐟ.ᐟ
另一款是𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪提拉米蘇
咖啡酒味道濃郁 綴以金箔造型十分優雅.ᐟ.ᐟ

旁邊放有兩款味道獨一無二的千層可頌卷
𝙅𝙖𝙢 𝙧𝙤𝙡𝙡內有爆漿的士多啤梨果醬湧出
𝙍𝙞𝙘𝙤𝙩𝙩𝙖 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙧𝙤𝙡𝙡內有流心的開心果和鹹香的軟芝士
酥皮卷金黃香脆 整體口感內脆外軟.ᐟ.ᐟ

整道菜單最後以𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑪𝒂𝒓𝒕的甜點畫上完美句點~
擺盤非常精緻  配上幾顆心形和星形巧克力塊作裝飾

天花板的波浪設計非常有時尚質感🌊
空間更加延伸 製造出高樓底的偽視覺效果
令人一抬頭皆是驚喜.ᐟ.ᐟ
全場只有八張桌子 檯與檯有一定距離 隱私度高
一貫𝒑𝒓𝒊𝒗𝒂𝒕𝒆 𝒇𝒊𝒏𝒆 𝒅𝒊𝒏𝒊𝒏𝒈的氣質格調~
伴隨天花的燈光圍塑出優雅的浪漫氛圍
置身其中絕對是讓人放鬆的用餐體驗~

☀︎

結賬離開時 店員更額外送了一個小禮物包給我們
裡面有甜品盤上的巧克力塊 獨立包裝
瞬間感到非常受寵若驚🎁

/ 價錢 Price /

以整體環境、食物的賣相、服務質素來說
𝐅𝐢𝐯𝐞-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮性價比很高⍨

/ 其他 Others /

餐廳播放著的音樂比較大聲
有點不太適合店內環境和裝潢
建議餐廳可以改播柔和一點的放鬆音樂~🎵

餐廳洗手間位於餐廳入面
有一格 清潔程度非常整潔出色

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

💖 2月情人節主題餐廳🍴《 #dia_valentinesday💕 》
記得把這個充滿美酒佳餚的情人節系列收藏起來!!! 💖

2023-02-12 23 浏览
最近留意到上環開咗一間新嘅意大利菜,就book定位同朋友去食。餐廳位於上環嘅蘇豪區,放工後人流都幾多,平日嘅夜晚都full House,好彩我哋有預先訂定枱。餐廳嘅位置唔算多,枱與枱之間嘅距離較窄,因此環境比較嘈吵。我哋就叫咗一個每位✨$1180✨嘅5 course Testing Menu,非常豐富,食到超級飽。最近留意到上環開咗一間新嘅意大利菜,就book定位同朋友去食。餐廳位於上環嘅蘇豪區,放工後人流都幾多,平日嘅夜晚都full House,好彩我哋有預先訂定枱。餐廳嘅位置唔算多,枱與枱之間嘅距離較窄,因此環境比較嘈吵。我哋就叫咗一個每位✨$1180✨嘅5 course Testing Menu,非常豐富,食到超級飽。喺未上菜之前先嚟一杯welcome champagne,店員再好仔細咁為我地介紹佢哋嘅橄欖油同埋黑醋。✨ Red Prawn "Mazara del Vallo" Carpaccio我同朋友每人可以揀一款前菜,呢款薄切紅蝦片賣相非常吸引,鮮紅嘅蝦肉同血橙片相映成趣,再加左少許香草做點綴,味道亦鮮美開胃。✨ Spanish Blue Fin Tuna Belly Ta

✨ Spanish Blue Fin Tuna Belly Tartare
Tartare用咗來自西班牙嘅藍鯨吞拿魚製成,口感細滑。

✨ Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns

✨ Tagliatelle, Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 Month, fresh Alba Black Truffle
第二道意粉我地就揀左黑松露扁意粉,我自己幾鍾意呢道菜。店員會喺我哋面前加入即磨嘅黑松露片,但松露嘅味道唔算好突出。意粉本身已經有濃郁嘅牛油香,簡簡單單已經幾好味。

✨ 800g Fassona Bone-in Rib Eye (For  2 Guests)
之後嘅main course 我地就揀左2人份量嘅牛扒,可能因為餐廳係以海鮮作為招牌菜嘅關係,佢哋嘅牛扒係令我哋有少少失望嘅。牛肉嘅熟度我哋一開始係揀咗medium Rare,但因為每個人嘅理解都唔同,剛上枱嘅牛扒我哋覺得太生。但店員都好Nice咁幫我哋再煎熟少少,但味道上相對就會冇咁好。如果想試呢個set嘅朋友建議揀番海鮮。

✨ Dessert
最後嘅甜品拼盤有齊晒,意大利所有signature嘅甜品,每樣都可以試少少。喺未上菜之前先嚟一杯welcome champagne,店員再好仔細咁為我地介紹佢哋嘅橄欖油同埋黑醋。

Tartare用咗來自西班牙嘅藍鯨吞拿魚製成,口感細滑。

第二道菜係意粉,我就揀左呢款紅蝦開心果長通粉。同之前道前菜一樣,意粉嘅presentation 非常吸引,整齊排列好嘅長通粉上鋪滿左青醬、蝦肉同開心果蓉,食落味道充滿開心果獨特嘅堅果香味。意粉係手工製,口感偏硬,幾有咬口。

✨ Dessert
黎到開左無耐的The Italian club藍色的裝潢色調 高貴中帶點高傲晚餐同朋友一人一個5-courses Dinner前菜 1st main 2nd main選擇都多到眼花花除左多款經典意菜 仲有啲Creative Dishes首先Amuse Bouche 係三款不同月份年份的黑醋每支匙羹上有一小啖的Cheese配少少黑醋一啖入口 原來咁樣食好夾Cheese的鹹香沙沙口感同黑醋的酸甜On the side配自家製麵包同Olive oil另外仲有Tuna Belly Tartare配海膽同Caviar夠派頭 前菜揀左Alba Truffle Tenderloin Tartare同French Mussels食得出生牛肉係手切 有肉質有咬口牛味濃 肉質幼嫩 店員仲即席刨上松露片之後係來自法國的Mussels 估唔到作為starter份量會咁大粒粒飽肉 用麵包吸盡湯汁好正☺️我哋食完前菜已經飽左七成 好彩無貪心叫12courses..第一主菜揀左兩款Pasta 紅蝦Rigatoni同超cheesy的Tagliatelle#Tagliatelle 望落好似好齋好乾 但食落有驚喜超chee
黎到開左無耐的The Italian club

Medium Rare鮮嫩 無筋而肉味濃
推介#PotatoGratin Side
另外Italian salad Refresh下幾好

食完咁多野最後黎個甜品Platter真係呆了眼

#Tiramisu | Blueberry #PannaCotta | Pistachio #Cannoli | #Nutella 脆脆筒 | Milk & Dark #Chocolate
5-courses set咁多野食仲包一杯#Champagne
同兩杯Dessert wine🥂食到捧住個肚腩走

• Gorgonzola Fondue
  • Fresh Alba Black Truffle
  • 5-courses  Dinner  Set
2023-02-09 69 浏览
中環扶手電梯一路上到去蘇豪區有間高級意大利菜The Italian Club Seafood Wine Bar 🇮🇹 食意大利傳統菜式,特別係主打海鮮🦞🦀🦐餐廳裝修簡單得來又帶點貴氣,門面都唔係好起眼,行過都唔會見到餐廳入面,私隱度都幾高。今次食左5 Course Tasting Menu,傾下計食下野咁就食左3個鐘😂可以揀前菜、意粉、主菜、配菜、甜品,menu選擇多到呢,望望下都係搵店員推介一下好啲🤣一坐低就會送上一杯Champagne 作為Welcome Drink🥂緊接有3款意大利黑醋分別係12年、 25年、50年既黑醋,在匙羹上仲有芝士🧀連同一齊食。傳統黑醋最少要放12年,成為陳醋,12年的味道比順滑溫醇,年份愈耐質感同味道都濃郁厚身好多😳另外再送上麵包配來自Tenuta San Guido 的特級初榨橄欖油,仲有魚子醬海膽吞拿魚他他✨前菜我地揀左紅蝦、蜆鍋,紅蝦配上血橙,酸甜開胃;蜆鍋有成1kg,用左白葡萄酒、新鮮蒜蓉、橄欖油炒到好香,仲可以再點麵包食😋意粉我地揀左個2人份量既龍蝦意粉,用左原隻活法國藍龍蝦,都真係好大隻,有店員幫忙拆肉,龍蝦肉鮮甜爽口🦞意粉用番茄醬炒得好香,

意粉我地揀左個2人份量既龍蝦意粉,用左原隻活法國藍龍蝦,都真係好大隻,有店員幫忙拆肉,龍蝦肉鮮甜爽口🦞意粉用番茄醬炒得好香,分量十足🍝
呢道意粉配左杯白酒,食完呢個都已經好飽😂

主菜食左地中海炸海鮮、油甘魚🐟
個人覺得油甘魚比較出色,加左麵包糠係面焗,魚肉嫩滑鮮甜,又有口感。除左主菜仲有啲配菜🥔🥦可以balance返剛剛食左咁多海鮮。
甜品有tiramisu、芒果布甸,仲有自家製Pastry,我就最鐘意佢個開心果酥卷😍

5 Course Tasting Menu $1180

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
🔸Ikg French Clam Sauté Pot
🔸Red Prawn "Mazara del Vallo" Carpaccio

𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂
🔸Linguini Brittany Blue Lobster (for 2)

𝑴𝒂𝒊𝒏
🔸Mixed Mediterranean & Japanese Deep-fried Seafood
🔸Hamachi Japan Fillet Gratin Oven Baked

𝑺𝒊𝒅𝒆
🔸Potato & Asparagus
🔸Porcini Mushroom Sautéed in Fresh Butter

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🔸Daily Selection of Home Made Small Pastries, Pannacotta and Tiramisu

📍#The Italian Club Seafood Wine Bar (#中環美食)
中環蘇豪伊利近街32號地舖
🥳又到情人節喇,唔想激嬲BB,就要做定功課、搵間浪漫又充滿儀式感嘅餐廳,就萬無一失啦!🇮🇹中環SOHO呢間法國Fine Dining,環境高級簡約 充滿格調,主打意大利傳統特色海鮮美食,色、香、味俱全,有齊頭盆、意粉、主菜同甜品,非常適合與至愛共度浪漫一夜!🌟5 Course Menu Tradition $1080/pp首先送上Wellcome drink 🥂然後係黑醋芝士配自家製麵包🥖三款醋既年份都唔同,香氣濃郁,酸甜開胃✨金箔魚籽醬配上帶子刺身,超級鮮甜美味👍🏻🍽️APPETIZERLobster Catalana Blue Fin Tuna Belly Tartare南龍蝦同吞拿魚他他兩款都鮮味十足,尤其係吞拿魚入口順滑,油脂感豐富!🍝PASTASpaghetti “Scoglio” Mixed Seafood意粉好大份,海鮮份量都唔少,而且好新鮮唔係雪藏貨,整體香辣惹味!🦞MAINGrilled Lobster烤過既龍蝦肉,啖啖爽口彈牙,鮮味無窮,龍蝦膏亦齒頰留,保證一試難忘!🥗SIDESalad Cherry Tomato & Red OnionItalian Garden

🥳

🇮🇹

🌟
首先送上Wellcome drink 🥂
然後係黑醋芝士配自家製麵包🥖
三款醋既年份都唔同,香氣濃郁,酸甜開胃✨
金箔魚籽醬配上帶子刺身,超級鮮甜美味👍🏻

🍽️

Grilled Lobster

🥗
SIDE
Italian Garden Salad
配搭清新健康,中和油膩感恰到好處!

🧁
DESSERT CART
每日都有唔同既甜品,賣相精緻華麗,件件都好好味,配埋Dessert wine貼心又滿足呀!

5-course Tasting Menu $1080 (兩位起)餐包括2 道前菜 + 1 道first course+ 1 道main course、2 道side dish同甜品,每道菜上枱時,店員都會細心介紹菜式,值得一提嘅係店員留意到小編用左手,特登將餐具相反方向放非常貼心。🌟餐前麵包+ welcome drink餐廳提供三款黑醋,店員會仔細介紹每一款粗嘅來源地及年份,今次我哋指嘅係12年、25年同埋50年,年份亦都相對質感亦都會愈杰。餐前麵包沾上芝士、黑醋同埋橄欖油,味道更豐富。🌟Japanese Uni, Hokkaido Scallop, Caviar Oscietra Imperial, Pure Gold呢度前菜配搭餐前麵包一齊上,將北海道帶子切成碎粒做底層,面頭鋪上日本海膽、頂級魚子醬及 24k 純金箔,將三樣食材一齊進食,魚子醬咸鮮、海膽甘甜、帶子鮮甜,味道有層次。前菜🌟Lobster Catalana🌟Tuna & Swordfish Carpaccio第一道菜🌟Tagliatelle Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 M

🌟餐前麵包+ welcome drink

前菜

🌟Lobster Catalana
🌟Tuna & Swordfish Carpaccio

第一道菜
🌟Tagliatelle Butter Cream, Parmigiano Reggiano 24 Month, freshly sliced Alba Black Truffle
推介大家試吓呢一個意大利麵,天橋用咗新鮮嘅意大利黃油連同Parmigiano Reggiano炒製而成,麵條食落乾身而且煙靭,黑松露切成薄片喺面頭上面點綴。

🌟Seafood Risotto
海鮮意大利飯份量唔算太多,不過材料豐富包括Mazara del Vallo 紅蝦、Okkaido 扇貝、地中海章魚、布列塔尼蛤蜊和貽貝、西西里金槍魚和劍魚、藍龍蝦。

主菜
🌟350g Fassona Beef Grilled Tenderloin

🌟甜品
甜品以托盤上風乾葡萄甜酒,甜品種類豐富,有啲似下午茶嘅感覺,有士多啤梨撻、車厘子撻、朱古力榛子撻同埋 Tiramisu 撻。

📌 The Italian Club Seafood Wine Bar @seafoodwinebar
🚇港鐵中環站 B 出口, 步行約10分鐘
📍#中環
用餐优惠
試食活動
2023-02-07 17 浏览
唔係朋友帶我黎都唔知中環新開左間咁隱世既意大利fine dining,餐廳門口裝修得好低調,就咁經過完全唔知係咁高級既餐廳~入左餐廳之後又係完全另一個feel,餐廳環境設計十分modern,而且氣氛好好,好適合節日慶祝。平日夜晚黎到都差唔多full house,非常之熱鬧。我地兩個今次揀左5 course tasting menu,無諗過每個course 既portion好似平時order a la carte 既份量咁大,真係多到食唔哂,feel到餐廳誠意十足。一開始amuse bouche既海膽魚子醬吞拿魚他他味道十分鮮甜,其後既黑醋配芝士口感非常獨特,食落酸酸鹹鹹咁。雖然餐廳俾左我地試三款唔同年份既黑醋,但唔係幾食得出有咩分別。另外值得一提既係餐廳仲俾左杯champagne我地做welcome drink,飲完之後仲幫我地refill~starter我地揀左生紅蝦薄片同吞拿魚他他。兩款前菜味道都相當不俗,但一開始唔知個amuse bouche都係吞拿魚他他,唔係果話會想揀其他starter試下~第一個main係pasta,我地試左開心果紅蝦青醬長通心粉同芝士黑松露義大利麵。個人覺

第一個main係pasta,我地試左開心果紅蝦青醬長通心粉同芝士黑松露義大利麵。個人覺得青醬長通心粉味道會比較特別,好少食到開心果味咁出既pasta,不過略嫌通心粉口感有d過硬,再煮得腍番少少會好d。

食完個pasta已經飽飽地,好後悔第二個main我地叫左個800g Rib Eye for two。上菜果下見到塊扒咁生有d surprise,無諗過我地叫medium rare會變左做好似rare咁,好好彩餐廳好貼心咁幫我地叫廚房再燒熟d塊扒,熟左之後好食勁多~

最後個dessert cart超級豐富,有藍莓panna cotta、tiramisu、pastry同朱古力,但食到最後真係太飽,所以每樣都正係可以試少少。另外仲有跟兩杯dessert wine,酒精濃度較高,無咁易入口。
Italian Club🇮🇹Fine Dining Night🌙.黎到中環SOHO一間法國Fine Dining,冷色調嘅裝修,播住柔和嘅音樂,老闆好熱情時不時會埋黎同不同食客傾偈,原來佢來自米蘭,已經來港生活七年,好鐘意香港🇭🇰☺️.12 Course Italian Food Tasting Menu係品嘗不同年份嘅黑醋,分別有12、24、50年嘅黑醋,食法係配薯蓉再一羹食落口,我覺得24年嘅醋係最純最易入口,而50年嘅黑醋,真係好有歷練嘅味道!😯.斟左支Pascal Henin Champagne🍾就開始精彩嘅晚餐啦🌸.🌟前菜🌟1️⃣Japanese Uni, Hokkaido Scallop, CaviarOscietra Imperial, Pure Gold帶子粒上面加上日本海膽、魚子醬同埋金箔,好名貴既一道菜😍驚喜連連❤️2️⃣Lobster Carpaccio, Red Bell PepperJulienne, Red Belly Pepper Umami老闆拎住隻生猛嘅法國北部龍蝦🦞肉質好爽口,紅柿子椒整成嘅汁幾特別3️⃣Sicilian Red Prawn Carpaccio, T

🌟前菜🌟
Oscietra Imperial, Pure Gold

3️⃣Sicilian Red Prawn Carpaccio, Tarocco
Orange, Chili Mayonnaise
紅蝦好鮮啊,墊住血橙,酸味增加左層次,加埋芬蘭黎既辣蛋黃醬食👍🏻

4️⃣Blue Fin Tuna Belly Ceviche, Sicilian
Chickpeas Hummus, HomeMade Tacos
自家製Taco入面包住肥美嘅拖羅😍原來拖羅都可以用墨西哥菜嘅做法👍🏻上面舖左醃紫洋蔥同黃椒

🌟醃製菜式🌟
5️⃣Mediterranean Anchovies in Sour Sauce
"Carpione", Crunchy Red Onions, Sicilian
Organic Honey Emulsion
酸酸味味嘅魚,個質地好滑;面層加左脆炸洋蔥🧅,點左甜甜嘅蜜糖漿又中和返

6️⃣Squid, Fennel, Agrumi Sauce, Grapefruit
Mint Leaves, Sichuan Peppercorn
魷魚做主食🦑加埋檸檬葉🍋、洋蔥🧅、西柚、薄荷葉,全部整做碎碎襯托海鮮嘅味道

🌟熱品🌟
7️⃣Skewer of Blue Fin Tuna Loin, Slow-
cooked Watermelon, Acetosa Leaves
呢個呑拿魚串實在係太好味啦‼️啲油香出晒黎,每啖咬落去都係魚嘅鮮味🥰加左慢煮西瓜完全係upgrade層次🍉好夾好意想不到‼️

8️⃣Mussels, Gorgonzola Fondue, Fresh
Alba Black Truffle
呢道菜我都好鐘意😉有粒粒青口,夾埋藍芝士🧀唔會超濃係接受到嘅味😋即刨既黑松露片,正呀!

9️⃣Sicilian Baby Octopus, Baby Squid,
Clams, Musarla, Fumetto Broth
然後有個熱湯🥣估唔湯都整到一幅畫咁,有八爪魚、魷魚、蜆,偏鹹啊最後淨係食左啲海鮮🐙🦑🦐

🌟Pasta🌟
🔟Lobster Spaghetti Carbonara 2.0,
Caviar Osietra Imperial🦞🦞🦞
賣相好吸引嘅第一道主菜😋龍蝦卡邦尼意粉上面落咗魚子醬,龍蝦尾肉再加埋龍蝦頭,入面啲膏真係好香🥰

🌟主菜🌟
1️⃣1️⃣Seabream AcquaPazza, Japanese lare Sauce
整條意大利嘅魚🇮🇹🐠近海邊所以漁獲豐富,中間都有啲骨要小心慢慢食,落咗橄欖油同醋,醃橄欖同蕃茄仔做配菜,西式成條咁食真係第一次🤭

🌟甜品🌟
1️⃣2️⃣Dessert from our daily selection /
Chocolates
甜品盤好巨型,好重份量呀,打卡一流😉最好食係個西西里島開心果撻,超香😚仲有米蘭Tiramisu同黑莓撻🧁仲有加左酒嘅傳統意大利蛋糕🍰食埋幾粒朱古力同時襯埋After-Dinner Cocktail 🍫🍸

一餐Fine Dining要預留三個鐘時間啊☺️上菜速度其實都好快,只係12道菜要慢慢品嚐,飲下酒傾下計😌同閏蜜/伴侶一齊去就最適合不過😘