2023-06-29 35 浏览
今午約了朋友來到灣仔一間主打熟成肉的餐廳「The Victuals 」午膳,此店位於灣仔軒尼詩道99號,鄰近地鐵站,交通方便。這家餐廳最特別的地方就是它能夠把不同國家的菜餚特色結合在一起,讓菜品更適應不同的文化和口味,除了熟成牛肉,還提供熟成豬肉、羊肉、牛舌和白鴿等多種選擇。頭盤 :Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow With Brioche $178乾式熟成骨髓配法式麵包 - 骨髓經高溫炸過後變成白色粒狀,配以芫荽、芝麻、四川胡椒等香料製成的干燥調味料,塗在香脆法式麵包,十分滋味。Hamachi Mosaic Roller $218這道前菜製作精緻,包括白昆布醬、意大利芫茜、乾昆布、ikura三文魚子和油甘魚,這些食材組合起來相當悅目,入口鮮甜美味。主菜24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack $348這道主菜是一道 Sous Vide 燉煮的伊比利亞豬肉排,經過 24 小時的烹調,這種烹調方式可以保留豬肉的口感和營養價值,同時讓肉排更加嫩滑,配以confit 白菜、Anna 馬鈴薯和醬汁,兩者都是法式料理中的經典配菜

頭盤 :

Hamachi Mosaic Roller $218

主菜

這道主菜是一道 Sous Vide 燉煮的伊比利亞豬肉排,經過 24 小時的烹調,這種烹調方式可以保留豬肉的口感和營養價值,同時讓肉排更加嫩滑,配以confit 白菜、Anna 馬鈴薯和醬汁,兩者都是法式料理中的經典配菜,豐富了整道菜的口感和風味。而醬汁更能提升豬排的味道。

30 Days Dry Aged 'SWIFT' Prime Striploin 300G /$720
Extra $110 / 50G
終於輪到主角出場,"Striploin"是從動物的短腰中切下的特定牛肉部位。它也被稱為紐約牛排或堪薩斯城牛排。這是一種嫩滑多汁的肉類部位,今次吃到的經過30天的乾式熟成牛肉,由於濃縮了肉的風味,入口更覺嫩滑美味,難怪深受牛肉愛好者的追捧。

甜品
Lime Mousse $88
White Wine Jelly, Green Apple Confits, Bread Crumbs, Pickles Fennel

青檸慕斯為主要成分,並搭配白酒啫喱、綠蘋果蜜餞、麵包屑和醃漬茴香等配料,具有青檸的酸味,並透過綠蘋果蜜餞的甜味來平衡。白酒啫喱提供清新口感,麵包屑增加口感層次,而醃漬茴香提供一些酸度,相當出色的甜品

The Victuals以獨特的方式重新演繹現代法式料理,就像一位多才多藝的歌手,讓人無法複製。這家餐廳的菜品非常好吃,而且還能夠讓你更深入地了解法式料理和如何通過創新的烹飪技巧改變和提升法式料理,真的是讓人大開眼界!
2023-06-27 29 浏览
今晚同老婆兩人撐枱腳,搵左灣仔一間食法國菜,入到店就見到好多紅酒白酒任你揀,裝備也很有歐洲風情,坐得舒服,各樣嘢都齊齊整整👍🏻。頭盤先來個牛骨髓跟奶油攪勻加上芝麻再配多士,做法幾特別,而且效果幾好,味濃郁👍🏻。再來有豬肋條用上BBQ醬料,豬肋條啖啖肉,肥瘦適中,好惹味😋。法式做法的雞卷配雞湯煮的飯超正,先起晒黑雞骨,再加入多種香料,旁邊放有黑雞肝醬撈雞湯飯,真係太有心機的一道菜式,雞卷真係好好味🤭👏🏻👏🏻。到今晚的主角出場啦!30 Days Dry Aged 來自”44 Farms”,賣相好靚,先由邊位食起,皮會有點硬及脆,再食入去肉質嫩,牛味重,加上有脂肪,口感好豐富🤭,旁邊配有非常誘惑的薯蓉(好幼滑)同牛一齊食又好正👏🏻👏🏻。最後來到甜品(tiramisu),這個甜品的朱古力係抽真空去制成,食落好似好輕,但朱古力味好濃,好特別,第一次食這種質感👍🏻👍🏻👍🏻好味。感覺廚師真係落左好多心機去做每一個菜式,真心佩服👍🏻👍🏻👍🏻。正🙂
  • The Victuals Tiramisu
  • French  Free-Range  Chicken  Carnaroli  Rice
2023-06-25 684 浏览
今天來到灣仔的(The Victuals)午膳,這是一家專注熟成肉的新派法國餐廳,從入口一進門,我就被一個放滿葡萄酒的酒窖所吸引,這裡有著各種來自世界各地的葡萄酒,給人一種非常高貴、典雅的感覺。餐廳的環境非常舒適,燈光柔和,木系佈置讓整個空間顯得清新簡約。服務員非常親切,總是微笑著迎接客人,並且非常熱情地介紹菜單上的精美菜式。我們的第一道頭盤是Hamachi Mosaic Roller,這道菜看起來非常漂亮,像一個大理石紋理。三文魚子和油甘魚的濃郁口感與白松露的芳香味道相融合,非常美味。接著我們嚐了Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow With Brioche,這道菜非常特別,四川風乾式熟成骨髓伴以布里歐包,將乾式熟成的骨髓與布里歐包和一種四川風味香料混合在一起。骨髓經過數週的熟成,以增強其風味和質地,然後烤製以展現其豐富、奶油般的口感。四川風味香料包括由各種香料製成的乾式熟成粉、芫荽、芝麻和四川胡椒。這些香料為菜品添加了複雜而辛辣的口味,配以新鮮烘焙的布里歐包一起上桌,布里歐包提供了一種美味的對比,與骨髓的豐富和鹹香口感形成了完美的平衡。主菜中,我們點

主菜中,我們點了30 Days Dry Aged 'SWIFT' Prime Striploin ,乾式熟成基本上是肉類的控制性分解過程,在乾式熟成的過程中,肉類中的水分被逐漸抽出,使得牛肉的味道變得更加濃郁,更加美味。今次吃到的熟成牛肉質非常嫩滑,口感極佳,帶有濃郁的肉味和香氣,讓人垂涎欲滴。

我們還點了24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack,伊比利豬排首先用一種混合了大蒜,百里香和迷迭香等香料和草藥的調味料調味,然後將其真空密封在塑料袋中,在低溫下的慢煮機中烹調24小時,這使得豬肉可以均勻烹煮並保持其肉汁和風味。
24小時的烹煮過程完成後,然後將豬肉切片,搭配著軟嫩的Confit Cabbage和類似馬鈴薯薄餅的Anna Potato,再淋上美味的Gravy,讓整道菜品口感非常豐富,令人回味無窮。

最後,我們品嚐了Lime mousse,這道甜品非常清爽,酸甜的味道與綠蘋果和麵包屑的混合十分完美。

The Victuals是一家出色的餐廳,從食物到服務都非常出色。如果想品嚐高品質的熟成肉類和其他精美菜餚,這是一個值得推薦的地方。
2023-06-24
午餐
岩岩轉到工要慶祝下😌慰勞下咁勤力嘅自己😆揀咗灣仔呢間主打自家熟成肉🥩一入餐廳,就會見到個小酒窖,放滿好多款式既酒🍸🦀Black Pepper Crab Tartare $198採用咗新加坡黑胡椒蟹做左個蟹肉他他,面再鋪左層牛油果醬,而側面既醬汁用咗烤過既蔥打成溶成汁,再加埋胡椒味既脆脆,食落fresh得嚟會慢慢浸出股胡椒味,口感好豐富👍🏾🍏 Waldorf Salad $158係青蘋果沙律,用左青蘋果提子配乳酪汁,上面既脆脆係烤杏仁脆片,入面仲有西芹同紅蘋果,食落口感更加fresh,味道層次好rich✨🍖 24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack $348以低溫煮24小時既伊比利亞黑毛豬肋排,豬鞍肉質厚得嚟又幾嫩滑,幾有驚喜🐄 30 Days Dry Aged '44 Farms' Prime Striploin Extra $160 / 50G呢用誠推🤩採用30日dry age 熟成西冷牛扒紅酒汁配千層薯仔🥔選取美國德州黑安格斯牛肉,乾式熟成30日,肉味濃厚集中,好香牛味😋配菜係亮點🤩係薯容加薯仔粒,用咗三款薯仔去整,好濃郁嘅薯仔味,口感好棉滑得嚟又

🍏 Waldorf Salad $158

呢用誠推🤩採用30日dry age 熟成西冷牛扒紅酒汁配千層薯仔🥔選取美國德州黑安格斯牛肉,乾式熟成30日,肉味濃厚集中,好香牛味😋配菜係亮點🤩係薯容加薯仔粒,用咗三款薯仔去整,好濃郁嘅薯仔味,口感好棉滑得嚟又有咬口!

🍧Starwberry And Meringue $158

以蛋白餅做底,入面有吉士同士多啤梨粒。上面有馬鞭草同士多啤梨粉。蛋白酥入面有 士多啤梨沙冰同朱古力醬,食落酸酸甜甜,將岩岩厚肉地既肉感平衡返🍓
朋友介紹一定要預早訂枱,今日中午十二時就到剛好成為第一台客,一入門口就見到排滿了紅酒,入去是用餐地方,座位夠寬敞又舒服。【蕃茄忌廉湯】前菜是簡單的蕃茄忌廉湯配麵包粒,但是味道卻很有層次和口感,豐富香濃的蕃茄再加上奶滑忌廉果然很夾,香甜開胃。【21日乾式熟成前腰脊牛扒】乾式屬性牛扒最大特點就是先讓牛扒外表脫水,而內部的水份又不會流失變得更鮮嫩,令到肉味更加濃郁,中午時候吃清淡一點就會選擇21日,晚上配紅酒歡聚,餐廳就提供30日熟成牛扒。我選了3成熟牛扒,中間鮮紅色,肉質有彈性,肉味又很濃郁。伴碟的薯蓉加了牛奶,味道好香,又滑流流!【朱古力布朗尼】朱古力味香濃,不太甜膩的結實蛋糕。

21日乾式熟成前腰脊牛扒

【朱古力布朗尼】朱古力味香濃,不太甜膩的結實蛋糕。
2023-06-02
2023-06-16 544 浏览
想一嚐熟成肉🥩的味道,餐廳選擇真的不多。這間位於灣仔的🇫🇷法國菜餐廳,裝修充滿時尚工業風,還設有熟成櫃,存放了多款乾式熟成肉,還有有一個位置展示了多款🍷酒類,為客人提供最合適的配搭。.🥗Waldorf Salad $158用上乳酪代替沙律醬,感覺更清新又健康。入面還有🍏蘋果粒、西芹粒、葡萄乾、核桃,口感爽脆富層次。.🦞Baked Lobster Bisque $208酥皮好酥脆,充滿牛油香,配上香濃的龍蝦湯,真的很美味。而且龍蝦湯🥣用了二十斤龍蝦熬煮而成,入面還有蝦肉、紅蘿蔔、香菇,十分足料。.🐷24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack $348用上來自西班牙伊比利亞的🐖黑毛豬豬鞍,油花和肉汁豐富,肉質嫩滑,而且充滿獨特橡果香氣。伴碟還有🥔千層薯仔和🥬蔬菜,中和了油膩感又健康。.🐮30 Days Dry Aged '44 Farms' Prime Striploin 300G $990第一次品嚐🥩熟成牛扒,真的很有驚喜!用上來自美國的著名品牌44 Farms的🐮純種安格斯牛肉,質素真的很高。肉味超級香濃,而且經乾式熟成30日後,令到肉質更細嫩,外層變脆

🥗Waldorf Salad $158

🦞Baked Lobster Bisque $208

第一次品嚐🥩熟成牛扒,真的很有驚喜!用上來自美國的著名品牌44 Farms的🐮純種安格斯牛肉,質素真的很高。肉味超級香濃,而且經乾式熟成30日後,令到肉質更細嫩,外層變脆,是平常較少能吃到的味道和口感,絕對值得品嚐👍🏻伴碟還有🥔炒薯仔粒和🥦蔬菜,減低油膩感。

🍰The Victuals Tiramisu $138
蛋糕口感細滑,充滿咖啡和酒香,入面還有朱古力🍫軟心效果,味道香濃,而且甜而不膩。上面還有法式杏仁片、朱古力點綴,賣相精美,味道層次同樣豐富。
2023-06-16 159 浏览
這間位於灣仔的新派法國菜餐廳,主打乾式熟成肉,店內以歐洲復古工業風為主題,充滿時尚感。自設的熟成櫃擺放多款牛扒、牛脷、羊肉,甚至白鴿也有。藏酒展示區有超過百款葡萄酒,侍酒師會按所點菜式推薦Wine Pairing,相輔相成、提升風味。Waldorf Salad - $158酸酸甜甜的青蘋果和爽脆的西芹,加上煙煙韌韌的金葡萄乾和核桃仁,特別使用乳酪替代傳統的沙律醬,口感更加輕盈、清新。Baked Lobster Bisque - $208金黃酥脆的酥皮充滿著多重層次感,吸飽湯汁變得脆中帶潤。濃郁的龍蝦湯用上足足二十斤龍蝦長時間熬成,鮮味無比,更有少少爽滑彈牙的蝦肉、香甜的紅蘿蔔和菇片。24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack - $348西班牙伊比利亞黑毛豬最為優質,帶骨的豬鞍有著大理石紋般的豐溢油花,油香滲透豬肉,帶獨特橡果芳香,慢煮能鎖著最大的水份和肉汁;配千層薯仔和糖漬椰菜平衡肉膩感。30 Days Dry Aged '44 Farms' Prime Striploin 300G - $990美國著名百年老字號44 Farms出產的純種安格斯牛肉,質

Waldorf Salad
Waldorf Salad

Waldorf Salad - $158

Baked Lobster Bisque - $208

美國著名百年老字號44 Farms出產的純種安格斯牛肉,質量非常高水準,肉味出眾,加上西冷部位的肉味本來就特別濃郁。一片片粉嫩的牛肉經乾式熟成30日,肉質得到充分的軟化,變得細嫩無渣,連筋位也變脆,肉味昇華另一個境界,可配搭雪花鹽,或者肉汁再提味。

The Victuals Tiramisu - $138
變奏版的Tiramisu,幼滑細膩的mascarpone芝士撒滿朱古力粉,濕潤的手指餅浸透咖啡及酒香,切開更有微微朱古力流心效果,香濃甜而不膩,更有三塊法式杏仁瓦片及朱古力,朱古力特別打入氣泡抽乾,鬆脆得有點像brownie,好特別。
2023-06-15
餐廳位於灣仔😊裝修時尚優雅💡昏暗情調燈光適合情侶、夫妻黎撐枱腳👩🏻‍❤️‍👨🏻🦪The Victuals Oysters🦪生蠔來自北海道,蠔身肥美,蠔身插住嘅試管,內裡係法國蔥油,放入蠔肚到,即時脹卜卜,味道係意想不到嘅夾!😆🥗Waldorf Salad🥗當中有青蘋果、西芹、提子乾、合桃脆脆,再加乳酪製成,相當清新😌🥘French Free-Range Chicken Carnaroli Rice🥘將雞起骨,卷成雞卷,加入東南亞香料,香茅、檸檬葉、雞湯煮飯,旁邊放左雞肝醬拌飯食,超好食!😋🥩30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime Striploin 300G🥩牛扒呈粉嫩紅色,望到都胃口大開,食落香濃肉味軟腍可口,旁邊嘅薯蓉非常幼滑,唔錯!👍🏻🍓Strawberry and Meringue🍓 外層係蛋白蛋糕,中間夾住士多啤梨沙冰、朱古力吉士,3種味道,滋味滿分!😘The Victuals📍 灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓

餐廳位於灣仔😊裝修時尚優雅💡昏暗情調燈光
適合情侶、夫妻黎撐枱腳👩🏻‍❤️‍👨🏻

🦪The Victuals Oysters🦪

🥗Waldorf Salad🥗

🍓Strawberry and Meringue🍓

The Victuals
📍 灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓
2023-06-15 52 浏览
朋友知我想食熟成牛好耐,專登帶我黎呢度試下。餐廳有多種唔同肉肉類可以選擇,而主打當然係各款既熟成牛啦,除左食物之外,一入門仲有個專門放紅酒既位置,岩哂鍾意把酒談歡既你🦀Black Pepper Crab Tartare($198)這道菜以新加坡黑椒蟹既方法做成蟹肉他他,搭配牛油果蓉同烤過既蔥造成既醬,再配上胡椒風味既脆皮。味道香濃,口感豐富。🍏Waldorf Salad ($158)華道夫沙拉以新鮮的青蘋果、金葡萄乾、芹菜和糖漬核桃,拌上乳酪醬而成。食落有清新的口感和豐富的層次感。🐽24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack($348)低溫煮24小時的黑毛豬肋排為主。低溫煮法是一種將食材真空包裝,放入控制溫度的水浴中烹煮既方法。可以令肉質更嫩滑多汁,味道更鮮美。🐮30 Days Dry Aged '44Farms' Prime Striploin(Extra $160 / 50G)這道菜提供的是經過30日乾式熟成的'44 Farms'牛柳。乾式熟成係一種將牛肉放置係控制溫度和濕度的環境中進行熟成的方法。呢種熟成方法可以令牛肉肉味更濃,。🍓Starwberr

🍏Waldorf Salad ($158)

🐮30 Days Dry Aged '44

🍓Starwberry And Meringue($158)
士多啤梨蛋白餅,搭配金盞花葉、朱古力布甸同忌廉芝士餡。味道鮮甜,口感豐富。
2023-06-14 80 浏览
Food : 2.5/5Service : 4/5Price : 2/5Environment : 4/5⍥ Sweet Potato Fries With Chipotle Mayo ❙ $88 (5/5)⍥ Chicken Golumpki ❙ $188 (4.5/5)Savoy Cabbage, Chicken Mousse, Truffle, Mushroom Cream, Morel, Balsamic⍥ Pan Seared Coral Trout ❙ $358 (3/5)Grilled Fennel, Saffron Garlic Sauce, Romesco Purée, Confit Potato⍥ 24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack ❙ $348 (2.5/5)Confit Cabbage, Anna Potato, Gravy⍥ 30 Days Chicken Oil Aged Lamb Rack ❙ $398 (2/5)Chicken Oil Lotus Root, Mashed Potato Wit
Food : 2.5/5
Service : 4/5
Price : 2/5
Environment : 4/5

Chicken Oil Lotus Root, Mashed Potato With Bordelaise Sauce

2023-06-13 55 浏览
去灣仔跟朋友食lunch,朋友帶我去間新派法國菜,一入門口就係酒庫,專售紅酒,岩晒愛酒人士🤭lunch set是日餐湯:蘿蔔湯,蘿蔔打醉變成溶,湯比較cream,淡淡香濃,好味Hainanese chicken with couscous salad:海南雞沙律配青醬小米,上面有青瓜絲及上茴香絲,清新,下面帶有青醬小米,香口,食得出非常配合Iberico pork collar withanchevy Sauce:口感柔軟,肥而不膩,配搭都特別,咸魚汁,唔咸但有咸香,感覺不錯,中西合璧,好食呀。21days Dry aged swift prime striplan:熟左21日牛牛,肉質鮮美,比較彈牙,但邊位會有點硬,變得咬口豐富,由邊開始食到中間會與食與驚喜。食出高質牛扒甜品:青擰慕絲,做得好精緻,面頭有青擰絲,白酒味夠清新,下面有果肉及餅乾醉,每啖都食出淡淡清香,味道怡到好處。店員有禮,午餐後又可慢慢傾計,地方舒適。不錯的地方
店員有禮,午餐後又可慢慢傾計,地方舒適。不錯的地方
嚴重被underrated!! 值得更多更多人識的樓上餐廳,餐廳仲有自己的dry-aged櫃,大癲!如果唔知食d咩好,可以請店員推介一下,講講小食方面,Grilled Iberico Pork Rib Fingers with Hot & Sour Sauce,有驚喜,酸酸地好開胃,作為餐前小食係非常適合,d醬汁岩岩好沾滿每條rib fingers,一啖一條。Appetizer 我地揀左 Black pepper crab tartare,最下面係蟹肉,最上面係牛油果,最得意係出面有d脆片圍住,加左脆片就解決左平時食他他冇乜口感既問題,味道都好清新。然後進入main! 當日咁岩冇羊,我地叫左24 hours sous vide iberico pork rack。一上碟覺得好特別,佢係切開左兩邊。店員話因為Iberico豬油脂多,所以佢地用慢煮方式,令到油份釋出,食落冇咁油,我自己反而中意油份多d,哈哈。呢道菜最吸引我既係配菜,超級有心思,有一舊係椰菜,係用雞油浸過,非常淋身之餘竟然冇油膩感,仲要覺得好juicy,另外有舊千層焗薯,呢個仲高難度,佢係一片一片咁樣,明明食落係起沙,但個外

然後進入main! 當日咁岩冇羊,我地叫左24 hours sous vide iberico pork rack。一上碟覺得好特別,佢係切開左兩邊。店員話因為Iberico豬油脂多,所以佢地用慢煮方式,令到油份釋出,食落冇咁油,我自己反而中意油份多d,哈哈。呢道菜最吸引我既係配菜,超級有心思,有一舊係椰菜,係用雞油浸過,非常淋身之餘竟然冇油膩感,仲要覺得好juicy,另外有舊千層焗薯,呢個仲高難度,佢係一片一片咁樣,明明食落係起沙,但個外型依然保持得好靚一層層咁。唔知有冇得單嗌d配菜XDDD

全晚最最最期待既,當然係呢度既重點! Dry aged牛牛! 30Days dry aged “44 farms” prime rib eye 300G,呢個係佢地好推介既! 4款signature dry aged入面我揀左rib eye~ side就揀左薯條同青蘋果沙律。呢個牛真係好好食,超級超級喜歡,30日熟成左真係同平時既rib eye唔同,佢地熟成完會trim走左最外層最乾硬既部分,裏面就保持住好濃既牛味,肉汁都鎖緊,所以肉質都好變軟,真心手工野!

甜品我地叫左signature Tiramisu,出面有幾舊自家製既朱古力brownie,朱古力係抽過真空整,所以食落唔係平日好厚好實或者覺得好甜膩的brownie,有種空氣感,好特別。問過店員個tiramisu係冇酒成份的,但竟然都咁好味,超級creamy,中間既手指餅好濕潤,可可同咖啡味都恰到好處,真係好好食。

值得一提係每個店員都好專業,每次上菜都會好好咁介紹每道菜,有時真係唔知自己食既野背後有咁多心思,真係要好好欣賞背後的付出。
2023-06-12 169 浏览
機緣巧合得知有 The Victuals 呢個 wine dinner event, 有得食有得飲有得玩,無理由唔join 啦🤤 當日有由  嘅 educator 介紹返當晚嘅  各款配合當晚菜式所用既酒,Educator Hei 嘅介紹好輕鬆又informative , even 唔係飲開酒都聽得好開心(wine tasting 原來唔難🤭)一嚟先有杯清新既 Riesling 做 welcome drink,爽~ 配合美酒美食嘅加持,完全打破隔膜,我同隔離位嘅新朋友仔都進入一見如故 mode 傾得好開心 😂 打開話匣子就係咁簡單有美酒又點可以無美食Black Pepper Crab Tartare一嚟既前菜已經好有水準,tartare 鮮甜既蟹味 🦀 配上黑胡椒既香,再加上牛油果既滑,唔會衝突得嚟好吸引你繼續再食Salty Cod Croquette本人一向好好鍾意食可樂餅嗰種咬落酥脆內餡柔軟既口感,呢度做到內餡有魚既鹹香而且食落唔會鬆散,必須飲啖 fruity 又帶點微酸既白酒嚟提升體驗~Five Spice Confit Duck Leg Pocket用上春卷皮包住五香油封鴨肉

有美酒又點可以無美食

Black Pepper Crab Tartare
Salty Cod Croquette

用上春卷皮包住五香油封鴨肉 🦆呢個處理手法真係第一次試,個酥脆外皮令食落更加輕盈,加埋軟嫩鴨肉~好特別又好出色~
Grill Iberico Pork Rib Fingers with hot & Sour Sauce
Pork Rib 竟然完全唔會鞋,好 juicy 到不誇張地我覺覺得係似雞肉既質地咁!雖然係 hot & sour sauce,我覺得唔會好辣,口味比較係酸甜開胃~

Dry Aged Lamb Meatball with Clam &Fermented Bean Curd Sauce 🐑
好少有既羊肉波波,好驚喜,羊味好出得嚟唔會好羶!好juicy , 濃郁既肉味配紅酒好夾
Sous Vide 24hr Iberico Pork Rack 🐖
西班牙黑毛豬鞍架經過24小時低温慢煮烹調,油脂分佈平均而且肉質鮮嫩,keep 到粉紅色,好juicy~
The Victuals 主打各種唔同種類嘅乾式熟成肉,由多款牛扒、牛脷、羊肉到白鴿都有得揀!今次可以試到佢哋兩款 dry aged, lucky!

14 Days Dry Aged Omaha Beef Toungue 👅
原諒我影得好差,但真心大推大推呢味牛脷!平時dry aged 牛肉就食得多,熟成14日牛脷真係第一次試!加入紅酒煮過既牛脷肉質超級嫩、腍!而且肉味夠哂濃,真係好正!諗起都回味無窮~
30 Days Dry Aged SWIFT Prime Striploin 🥩
熟成西冷選用咗最高等級嘅Prime等級,再經過30日既熟成,令肉味更加濃郁,而且每件都做到入口細嫩軟腍既效果,高質!伴碟有 Mashed Potato夠滑,而Roasted Broccoli亦夠爽脆,balance 返呢個咁有份量既菜式~
The Victuals Tiramisu

呢度signautre 既Tiramisu,由多層既香草籽加上黑朱古力軟心配搭埋tiramisu口感軟綿滑潤~外面再加上鬆脆焦糖杏仁薄餅同蜂窩巧克力粒粒也令成個食法更加豐富,而且味道香濃而不膩~
2023-05-31
  • The Victuals Tiramisu
  • Sous Vide 24 hr Iberico Pork Rack
  • 30 days Dry Aged ‘SWIFT’ Prime Stirploin 300G
  • 14 Days Chicken Oil Aged 'Omaha' Beef Tongue
2023-06-07 60 浏览
今日再次嚟到The Victuals 保持到水準同好食 無令我失望岩手縣赤崎生蠔 蠔肉好厚身 咬落爆曬汁 超滿足 底下配左由蠔打成嘅Mousse 而且特別在餐廳用左蔥油汁代替檸檬汁 但味道亦出奇地夾24小時慢煮伊比利亞豬 呢種豬肉本身用嚟做Ham 所以油脂感會比較重 豬肉肉質爽彈唔鞋口 而且帶點甜同油脂 仲好Juicy堂然仲有其他正嘢啦 熟成牛扒同牛油果蟹肉沙沙Terimisu 中間係流心朱古力 側邊有啲焦糖杏仁脆脆 伴碟有d類似Brownie既朱古力 員店話係由溶咗嘅Dark朱古力抽真空將佢凝固返 食落有2層口感 呢個配搭係出面比較少見呢度不論係食環境/服務質素 或抑或食物質素都算中上 而且因為樓上舖嘅關係 所以環境都會冇咁嘈雜 都幾適合男女朋友浪漫用餐或者同朋友把酒聊天嘅好地方

堂然仲有其他正嘢啦 熟成牛扒同牛油果蟹肉沙沙

這間在軒尼詩道樓上的餐廳十分受歡迎,預早打電話訂了枱,下午一時多已經座無虛席。海南雞沙律下邊綠色的是青醬小米,上面有海南雞胸,再上面是茴香絲和青瓜絲,再配上乾蔥和黑醋汁作調味。非常精緻的一道前菜,香脆小米和海南雞口感相映成趣,每種滋味有層次得來又不會喧賓奪主。伊比利亞豬扒配咸魚汁真是中西合壁好味又特別!首先豬扒香味四溢,質地軟熟中間夾著脂肪香味,面頭的茄子蓉中和了肥膩,最畫龍點睛是用了咸魚醬汁,不會太咸但是又夠香!其他配菜亦很惹味,特別是菊芋,在香港還是第一次吃到,口感和味道都很匹配。青檸慕絲做得非常精緻,有微微的白酒香味,下面又有甜蜜的果肉和餅乾碎,再加上非常清新的青檸慕絲,每一層都做得很仔細,而且味道恰到好處,滿分!

Hainanese  Chicken  with  Couscous  Salad

2023-06-02