2023-08-27 1263 浏览
同舊朋友去咗一間位於灣仔的法國餐廳,一入門口就看見各式各樣葡萄酒的酒窖。再入進餐區,環境燈光柔和,播放著音樂令餐廳氣氛頗為高當。服務員也很親切專業,每道菜式也會簡單介紹一片,令自己吃時候也好品嚐。Dry Aged French Onion Soup法式洋蔥湯一般以洋蔥煮成,但這湯用雞牛肉煲成既高湯,再炒香洋蔥煲成感覺更香濃美味。而配上幾塊法國麵包蘸上濃湯陪加滋味,絕對美味致極。The Victuals Pulled Pork Roll用了豬肉、木耳、菜和冰菜用蛋捲包著,就好似寶雲酥。蘸上一點點柑橘醬更清新。上層還鋪滿醃咗嘅節瓜更帶出蛋捲味道。而且配上沙律菜及醃了既火腿更點綴一碟菜式。30 Days Dry Aged Caviness Primes Striplion 300G30日熟成西冷牛扒切一件件放上,看見顏色嫩紅,肉汁鮮美,即使不放鹽或醬汁已經能保持牛肉既味道。侍應還建議從擺盤由外至內開始食,在中間有幾片牛肉乾,肉質頗有咬口。還配上軟滑薯蓉及濃郁豐富雜菌也是很好配搭。Roasted Duck Breast with Yellow Beetroot Purée 粉嫩嘅鴨胸還以為未

Dry Aged French Onion Soup

The Victuals Pulled Pork Roll

粉嫩嘅鴨胸還以為未夠熟,但食落去嫩滑,鴨味濃厚而且易入口,不需用力噍。而且配上黃菜頭醬汁、用鴨煲成醬汁及阿根廷青醬更另鴨胸有著不同配搭。伴菜是薯仔軟綿綿,跟著醬汁一起吃,真是不錯效果。

The Victuals Tiramisu
Tiramisu用咗傳統做法,再加咗黑朱古力及雲尼拿籽去中和調味,另味道不過於太甜。口感軟滑香濃,非常好味!而側邊放了三塊焦脆咗嘅核桃脆片及用咗抽空技術將細細塊朱古力變大,令朱古力更脆口豐富。這份甜品也是我致愛之選,賣相相當精緻,不得不推薦!

• The Victuals Tiramisu
  • 30  Days  Dry  Aged  Caviness  Primes  Striplion  300G
  • The  Victuals  Pulled  Pork  Roll
這次想介紹一間小編最近試過最有驚喜的餐廳————-The Victuals。它位於灣仔,是一家法國菜餐廳,主打乾式熟成牛排。🌟餐廳以歐洲復古工業風格的裝潢為特色,室內擺設以木材為主,營造出溫馨與舒適的氛圍。🌟餐廳內設有一個大型櫥櫃,擺放著多款巨大的熟成肉,例如牛、羊、雞等。店員說在風乾過程中,他們會塗上一層雞油,以提升肉質香味。🌟餐廳亦有一個大型酒窖,收藏了過百款的葡萄酒,可供客人與美食進行wine pairing,以提升美食品嚐體驗。💁🏻‍♀️The Victuals Oyster這是一道充滿驚喜的前菜。生蠔外觀肥美而豐滿,一口吃下去,鮮味迸發。底層的汁液是由三種不同生蠔打成的,口感像膏狀,非常creamy,與生蠔的嫩滑的口感很匹配。這道菜的創意之處在於,餐廳使用蔥油代替傳統的檸檬汁,讓客人直接注射到生蠔中,而讓人驚喜的是,蔥油比檸檬汁更能配搭生蠔,因為不會搶了生蠔的鮮味。💁🏻‍♀️Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow With Brioche這道菜結合了川菜風味的風乾牛骨髓和法式多士條。香濃的牛骨髓粉與麻辣的花椒粉味道完美融合,撒在超濃郁的牛油上,每一口

💁🏻‍♀️The Victuals Oyster

這道菜結合了川菜風味的風乾牛骨髓和法式多士條。香濃的牛骨髓粉與麻辣的花椒粉味道完美融合,撒在超濃郁的牛油上,每一口都像吃精華一樣,超香濃。塗上酥脆的多士條吃,配搭十足和諧,非常好吃!

💁🏻‍♀️30 Days Dry Aged ‘44 Farms’ Prime Striploin 300G
這道菜是The Victuals的招牌菜之一,由30天風乾熟成的美國知名農場牛扒製成。牛扒烤得嬌嫩粉紅,外觀非常吸引。外層口感較為扎實,烤得略帶焦香,中間則有少部分入口即溶的肥膏,接著內部是彈牙的牛紅肉,口感層次十足。為免掩蓋牛肉本身的味道,小編不建議淋上BBQ吃,沾一些鹽吃便夠了。此外,牛扒拼盤上還有幾片風乾後形成的牛肉乾,這是在風乾過程中水分被完全去除的最外層部分,是小編吃過牛味最濃郁的牛肉乾。搭配的薯菜、炒菇和薯仔沙拉吃有助解膩。

💁🏻‍♀️Atlantic Red Crab Linguine
這道意粉是味道十分獨特。廚師在製作過程中加入了醋汁,使意粉酸酸甜甜的,與蟹肉的鮮甜味道非常相襯。意粉本身亦煮得恰到好處,保持了彈牙的口感。

💁🏻‍♀️The Victuals Tiramisu
作為餐廳的甜點招牌,它的質地幼滑細膩,不會過硬或過軟。咖啡和酒味滲透其中,味道非常香濃,同時間不會很甜。配上幾片脆脆的杏仁片和抽乾了水份的巧克力脆脆,與Tiramisu的口感形成強烈的對比,超級好吃!

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟
Dry Aged French Onion Soup 洋蔥湯好濃味,🧅仍然食到粒粒,洋葱的清甜,口感一流,上面既多士除咗吸晒湯汁,正。The Victuals Pulled Pork Roll 手撕豬肉仲暖暖的。外面的竟然係蛋皮。豬肉醃有香茅,好有泰式風味。伴沙律菜的豬肉乾竟然係另一個亮點。非常香口,薄脆,開胃。30 Days Dry Aged 'Caviness' Prime Striploin 300g牛扒真係好濃味,外面燒得香口,𥚃面軟軟,配料好夾,醬料一流。Roasted Duck Breast With Yellow Beetroot Purce 煙鴨胸外皮脆肉汁豐富,吃起來還有少許甜,加上醬汁,吃個不停。The Victuals Tiramisu好喜歡,從外表到內涵,甜度剛剛好,內裏流出來的朱古力令人欲罷不能。😋😋

Dry Aged French Onion Soup

The Victuals Pulled Pork Roll

The Victuals Tiramisu

2023-08-22 51 浏览
和喜歡牛扒的朋友聚會,特意挑選了這一間位於他公司附近主打屬性牛扒的法國餐廳餐牌的菜色不多不少,但他們的熟成牛扒提供了不少的部位給客人選擇前菜先點了洋蔥湯,湯上鋪滿了滿滿的18個月康提芝士,入口濃郁,配搭多士非常惹味,另外他們的湯底採用了熟成牛扒熬製,入口牛味十足,是一道非常有質素的餐湯華爾道夫沙律,以蘋果、合桃片、芹菜作主調的沙律,入口爽脆,配合他們的沙律醋入口清新舒適紅蟹扁意粉,也是一道非常高質素的pasta,紅蟹肉沾滿每條意粉,鮮味十足,此外意粉煮得軟硬度剛好,絕對稱為 al dente主角上場,三十天熟成prime 西冷300g, 廚師作三成熟處理,入口肉質軟糯,牛肉味道濃縮,帶有淡淡的芝士香,而且特意將牛扒的邊位切成肉粒,入口味道更為濃厚,為這個晚餐的好感推向高峰,的確是一道非常高質素的牛扒最後點了一客Tiramisu 作為晚餐的句號,酒香味道濃郁,配搭他們特別處理充滿氣孔,口感十足的朱古力,也是一部非常高質素的甜品

2023-08-16 61 浏览
同閏蜜catch up 揀咗黎依間扒房,木系裝修有一個小酒窖同埋一個恆溫櫃處理牛排環境確係幾cozy,仲有個房等客人可以同朋友有啲私隱🔸Black Pepper Crab Tartare 賣相超靚,面頭用左胡椒脆餅cover住個蟹餅,一梳梳蟹肉食得好滿足🥰🔸Five Spice Confit Duck Leg Pocket外型係雲吞咁樣,其實係春卷皮包住油封鴨肉,一咬外皮酥脆然後有香嫩既鴨肉,口感味道一流🔸30 days Dry Age ‘Cedar River’ Prime Striploin 熟成牛真係唔同啲,表面煎得很靚外皮少少脆,肉質淡粉紅色多汁,肉味仲越食越濃,員工建議食外側的牛再食中間會有唔同享受,果然有分別,食得出口感上既分別晚餐揀左係weekday,餐廳一枱客都無呀😱希望會多啲人認識依家咁出色既餐廳啦

晚餐揀左係weekday,餐廳一枱客都無呀😱
希望會多啲人認識依家咁出色既餐廳啦
2023-08-16 54 浏览
上星期為朋友慶生,特意為喜愛牛扒的她找了一些扒房給她選擇,朋友看到了這一間主打乾式熟成的牛扒館被它吸引着,於是便特意訂枱和她慶祝除了乾式熟成外,餐廳亦有提供其他非牛扒的主菜或是前菜Dry Aged French Onion Soup $188Dry Aged Beef Stock, 18-month Comte, Toast,洋蔥湯採用了熟成牛扒熬製做湯底,並且配搭18個月康提芝士,入口非常濃郁,配搭多士品嚐非常滿足Waldorf Salad $158Green Apple, Gold Raisins, Celeries, Candied Walnuts, Yogurt Dressing這道沙律配搭了蘋果,芹菜,乳酪,入口非常清新,爽脆的蘋果和芹菜配搭乳酪提升了清新的層次感30-Day Dry Aged 'Caviness' Prime Striploin 300G / $820主角終於上場,三十天的乾式熟成西冷牛扒,有別於普通西冷牛扒的口感,入口肉質鬆軟,並且帶有淡淡的芝士香氣,配搭他們的牛肉汁或是簡單的鹽作調味已經非常足夠,另外他們將牛扒的邊位切成一小部份,入口更有縮成風味,芝士和

除了乾式熟成外,餐廳亦有提供其他非牛扒的主菜或是前菜

Waldorf Salad $158

主角終於上場,三十天的乾式熟成西冷牛扒,有別於普通西冷牛扒的口感,入口肉質鬆軟,並且帶有淡淡的芝士香氣,配搭他們的牛肉汁或是簡單的鹽作調味已經非常足夠,另外他們將牛扒的邊位切成一小部份,入口更有縮成風味,芝士和軟熟的口感在口腔蕩漾,非常值得推薦

The Victuals Tiramisu $148
Almond Tuile, Candied Almond, Chocolate Rock
最後來了他們餐廳的主打甜品Tiramisu, 他們有別於普通餐廳的做法,他們把手指餅放到中間,內裏有流心朱古力效果,而且他們伴碟的朱古力驚溶化後使用抽真空處理,令朱古力內裏出現氣泡,入口加強了空氣感,非常滿足

呢到係灣仔一間樓上既西餐廳,估唔到超級有驚喜!! 默為佢啲野食好好味之餘,食材都好高質,仲dey aged既牛扒!呢到服務好好,而且餐廳都對食物應該都好講究,默為每一樣野都會講解!Grilled lbericoPork Rib Fingers with Hot & Sour Sauce估唔到前菜已經咁好食!醬汁酸酸地好開胃,配上酥脆既rib finger,係完美既配搭!Black pepper crab tartare蟹肉配上牛油果再加埋脆片,蟹肉清甜,配搭後成個組合都好fresh,口感又豐富24 hourssous vide iberico pork rack。 店員表示用左慢煮方法處理,等iberio prok豐富既油脂石以逼到出黎,食落就無咁膩! 而且咁樣煮左,咁厚既豬都唔會難口!高質!配菜有雞油浸過既椰菜,都幾特別,而且啲菜吸左油份,好香濃!30Days dry aged “44 farms" prime rib eye 300G 呢個係其中一款signature dry aged 個牛扒好濃牛味,而且仲好juicy 好腍身! 成個口腔都充滿牛香味! 職員話外層比較乾既新分都處

Grilled lberico

Black pepper crab tartare

呢個係其中一款signature dry aged 個牛扒好濃牛味,而且仲好juicy 好腍身! 成個口腔都充滿牛香味! 職員話外層比較乾既新分都處理左,寶係貨真價實。

signature Tiramisu
我覺得呢個甜品好出色,就咁黎食都可以了。因為佢每種材料既味道都好濃,而且仲好滑,實係整得好好!

2023-08-13 31 浏览
越來越多人喜歡吃熟成牛扒,熟成牛排的價錢也是比較貴的,但這也是值得的,優質肉食在此店尋。Baked Lobster Bisque(酥皮龍蝦湯),酥皮焗得酥香而且外面脆脆的牛油味濃,龍蝦湯味道鮮美還有爽甜的蝦肉。Waldorf Salad(華爾道夫沙律)是經典菜式,用了青蘋果,西芹及葡萄乾伴乳酪醬而成,這裡的乾果仁是製成了薄脆甜甜的很脆口,用這個做開胃菜真合適。30-Day Dry Aged 'Caviness' Prime Striploin 300G(30天熟成的'Caviness'品牌優質紐約克牛排300克重),大家要試試熟成牛排真的跟其他牛排不同,首先味道很濃郁很有層次就像濃縮了的肉汁一樣,跟著是肉的質感比較綿滑,再來油的味道是爽口的沒有半點油膩感,最後是多吃幾塊也不會有飽飽濟濟的感覺。24-Hour Sous Vibe Iberico Pork Rack(24小時慢煮伊比利黑毛豬鞍架),慢煮的肉質嫩滑,而且保留了肉汁,最重要沒有太多的油脂使口感爽而不膩,外面也烤得焦香,配上用蔥油及青瓜加蔬菜烹煮而成的醬汁帶點酸酸的味道使人很開胃,同時也中和了油膩感覺。The Victuals
The Victuals Tiramisu(Victuals提拉米蘇)用上了店家的名字,這甜品必定好吃的,果然沒錯的,帶冧酒味的甜品是我喜歡的,這種甘味加上甜味的味道真的平衡得很好,杏仁薄脆甜甜的,真空處理的朱古力脆脆也很特別。
味道: 值得一試
環境: 優美舒適
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: 食物質素跟價錢成正比
2023-08-12 26 浏览
今晚來是想食乾式熟成牛扒,聽聞餐廳主打熟成肉,更有熟成櫃。食埋伊比利亞豬鞍又唔錯喎!🔸Waldorf Salad青蘋果微微酸甜、西芹爽口無絲,用清新蔬果加煙韌的提子乾點綴和唔會太濃稠質地的乳酪伴勻,酸中帶甜,感覺清新。🔸Baked Lobster Bisque酥皮鬆脆,充滿牛油香味,龍蝦湯味道很濃郁,仲食到粒粒蝦肉。🔸30-Day Dried Aged Caviness Prime Striploin牛扒燒至三成熟,外邊較乾身,由於乾式熟成30天的關係,肉味濃郁,質地軟嫩及帶有嚼勁,脂肪位的油脂豐富,輕輕加少許鹽,味道更可口。伴碟的是焗過的西蘭花苗和芹菜頭粒,芹菜頭粒有很香芝士味,口感很爽。🔸24-Hour Sous Vide Iberico Pork Rack真空低温烹調伊比利亞豬鞍,切開時已感覺到豬的質地軟嫩和肉汁豐富,肉的顏色仍有少少粉紅色,打碎幾樣蔬菜製成的汁帶酸味,中和豬的油膩感,中間的千層薯仔和椰菜焗至口感腍滑。🔸The Victuals Tiramisu 切開Tiramisu時朱古力流出,最面有朱古力粉,接着是幼滑的忌廉,跟著是微濕的手指餅,開始食有酒和咖啡香,食食下會覺
🔸Waldorf Salad
🔸Baked Lobster Bisque
酥皮鬆脆,充滿牛油香味,龍蝦湯味道很濃郁,仲食到粒粒蝦肉。
🔸The Victuals Tiramisu
切開Tiramisu時朱古力流出,最面有朱古力粉,接着是幼滑的忌廉,跟著是微濕的手指餅,開始食有酒和咖啡香,食食下會覺得酒味滲進手指餅中,手指餅有更濃的酒香味,伴碟有抽真空的朱古力,朱古力很純,但我覺得幾甜,杏仁脆片香脆帶甜和杏仁粒脆口,做得出色。
牛扒配紅酒其實係不錯的選擇,奈何我唔識飲酒,餐廳有多款的酒啱唒愛飲酒的人士,雖然我唔愛飲酒,卻很享受餐廳的美食。
📍The Victuals (灣仔)
灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓

#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood
#香港美食 #美食 #hkig #ighk
#相機食先 #手機食先 #美食博主 #香港美食
#香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去處
#香港美食推薦
#西式 #扒房 #灣仔
#TM128 #為食妹 #tm128_love food
2023-08-07 29 浏览
最近返工讀到好辛苦,所以男朋友專程帶我嚟呢度食好西!😋🥹一入到去,有幾個大櫃擺咗好多唔同嘅酒,,再行入啲就見到有幾張枱,空間都好闊落,另外佢仲有房係比客人喺入面食。😍😍我哋嚟到呢度都係為咗食啲好食嘅嘢!首先試嘅係四川風味熟成牛骨髓配牛油包,真係好特別!牛骨髓經過熟成後,味道更加濃郁,同埋配上四川風味嘅調味料,嘩,真係辣辣嘅,令人食得好過癮!加埋香脆嘅牛油包,真係絕配啊!係食前嘅開胃菜,好好味!之後嚟到啲燒烤黑毛豬肋骨配以bbq醬汁,真係好好味啊!豬肉經過燒烤,好嫩好多汁,真係一啖接一啖嘅享受!真係令味蕾都好滿足!呢道菜真係夠味!如果鍾意牛扒嘅話,一定要試下佢哋嘅熟成牛扒。佢哋熟成咗嘅牛扒真係好好味,肉質好嫩滑,肉汁都好豐富。每一口都可以感受到牛肉嘅濃郁風味同獨特口感,真係令人回味無窮!好正!仲有一款特別嘅菜式,就係用雞油煮熟成嘅牛舌。牛舌經過熟成之後更加入味,同時都保持住嫩滑嘅質感。食落真係好有層次感,好好味啊!呢道菜嘅創意真係好出色!最後,如果鍾意甜品,一定要試下佢哋嘅The Victuals提拉米蘇。佢哋嘅提拉米蘇真係好特別,用真空處理嘅朱古力製作,質地好濃郁細滑。每一口都可以感受
最近返工讀到好辛苦,所以男朋友專程帶我嚟呢度食好西!😋🥹

最後,如果鍾意甜品,一定要試下佢哋嘅The Victuals提拉米蘇。佢哋嘅提拉米蘇真係好特別,用真空處理嘅朱古力製作,質地好濃郁細滑。每一口都可以感受到朱古力嘅濃郁香甜,絕對係一個完美嘅結尾!甜品好出色!
呢間真係一個好出色嘅餐廳,佢哋嘅菜式結合熟成技術,真係帶嚟一個豐富多元嘅味覺體驗。無論係拍拖、傾生意定係同朋友一齊去食,呢度都係一個好正嘅選擇!
2023-08-07 48 浏览
最近有同事 farewell,我地就揀咗去The Victuals食飯啦,聽講佢哋嘅菜式獨特又美味。一踏入餐廳,服務員熱情地迎接我地,同時耐心介紹佢哋嘅招牌菜式。首先上嚟嘅係四川風味乾式陳年牛脊髓配法式甜麵包。呢道菜真係別具一格!陳年牛脊髓肉質鮮嫩,搭配上鬆軟的法式甜麵包,口感豐富。牛脊髓散發出濃郁的香氣,令人回味無窮。接下來係燒烤伊比利亞豬肋骨配酸辣醬。燒烤伊比利亞豬肉質鮮嫩多汁,搭配上酸辣醬,一口下去,辣香鮮美的滋味彌漫口中,令人食指大動。然後嚟到30日熟成的' SWIFT '特級牛柳。這款牛柳經過30日的干式熟成,肉質更為嫩滑,帶出牛肉的濃郁風味。每一口都散發出濃郁的肉香,絕對是肉食愛好者的最愛。再來是14日雞油熟成的‘奧馬哈’牛舌。這道菜以雞油熟成的牛舌肉質鮮嫩多汁,口感豐富。牛舌入口即化,帶有濃郁的肉汁,令人欲罷不能。最後是The Victuals特製提拉米蘇,配上真空裝罐的朱古力。提拉米蘇濃郁香滑,每一口都帶有咖啡和可可的香氣,令人陶醉。而真空裝罐的朱古力更是加添了層次感和豐富的口感,是一道絕佳的甜品。

推介一間好用心製作嘅法國菜‼️無論野食定酒都好出色🍷feel到熱誠,餐廳出面更加有酒架可以俾食客欣賞了解完先簡💯岩晒我呢個有啲追求嘅wine lover😍人均$600-$800新派法國菜的確物超所值🇫🇷.1️⃣Waldorf Salad好清新嘅一道沙律🥗有蘋果、西芹、提子乾加左蘋果醬+蘋果jam,撈左乳酪醬夠健康☺️2️⃣Dry Aged Beef Tartare🐮Dry左既牛油渣,加左麥芽粉,撈埋蛋黃,個牛肉味道好突出!配埋薄脆多士一齊食,唔會膩之餘好夾😋3️⃣30 Days Dry Aged 'SWIFT' Prime Striploin 300G🥩熟成30日既牛肉,睇賣相已經吸引住😍係餵飼橡果水果,肉質鮮甜啲;Dry-aged左會有啲芝士味,煙薰既感覺~薯蓉好滑,蘆筍伴菜好甜!4️⃣Sous Vide 24 hr lberico Pork Rack🐷西班牙伊比利亞豬鞍經過慢煮,煮到七成熟一切開係好粉嫩,好淋身㗎😍伴菜有千層薯仔🥔椰菜都好入味,好讚賞💯5️⃣The Victuals Tiramisu最後來個甜品🥰手指餅放係中間,同出面餐廳做法不同~加埋焦糖脆餅,三件朱古力做左風乾,有窿窿能夠保持濕潤.總結
1️⃣Waldorf Salad
好清新嘅一道沙律🥗有蘋果、西芹、提子乾
加左蘋果醬+蘋果jam,撈左乳酪醬夠健康☺️

2️⃣Dry Aged Beef Tartare🐮

5️⃣The Victuals Tiramisu

總結係間非常出色嘅餐廳,絕對可以encore‼️
2023-08-04 37 浏览
周年紀念日,男友帶我吃好西。餐廳位於樓上,氣氛寧靜,環境雅致,加上餐廳有個葡萄酒窖,給人一種高貴典雅的感覺,非常適合情人約會和周年紀念,女士們一定喜歡。30 Days Dry Age西冷牛扒Dry age過的的牛比一般牛肉更香口,肉味更濃,表層牛肉越咬越香,油脂充滿口腔,配上紅酒,好味非常。加上內層牛肉粉嫩,整體口感豐富。北海道生蠔生蠔大隻有咬口,吃落鮮甜Creamy, 加上蠔油和蠔汁打成的醬,另生蠔硬惹味鮮甜。Dry Age Breef Tartare熟成牛比一般牛肉香濃,再配上鵪鶉蛋,味道再度昇華,口感和味道都非常豐富,配上麵包,喝酒一流。24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack經過廿四小時的低溫慢煮, 豬肉更為粉嫩, 肉汁更為豐厚。加上配菜有千層薯和蔬菜,健康又美味。抹茶菠蘿包甜品西式做法配合港式食材,感覺新穎又好味,抹茶味很濃郁,清新又好味。

30 Days Dry Age西冷牛扒

北海道生蠔

Dry Age Breef Tartare

抹茶菠蘿包甜品
2023-08-04 202 浏览
之前來過 The Victuals 參加wine dinner event,記得呢度既法國菜幾有特式,於是約朋友再上來食晚餐🩷服務員好有禮,每道菜也為我們詳細介紹很專業🫰The Victuals Oysters北海道仙鳳趾生蠔🦪生蠔好大隻好新鮮😍另配有支綠色小針管入左餐廳自家製嘅蔥油醬汁,原來混合左係可以咁match💜😋熟成牛骨髓+麥芽粉 配 多士條🐮🥖Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow With Brioche牛骨髓上嘅醬加左d四川香料,有少少微辣好吸引,做成熟成牛油渣,再加入麥芽粉,另外配上烘過嘅脆脆多士條,鬆軟無比,特別香口滋味呢🧡30 days Dry aged ‘Caviness’ Prime Stirploin 300G🐮🥩首次食熟成比起其他更重牛味,乾式熟成會讓牛肉外表脱水,而且肉味更加濃郁,肉質軟嫰🩷Side Dish亦非常出色,薯蓉特別用了三個國家的薯仔整成,食落非常香滑💗French Free-Range Chicken Carnaroli Rice🐥🍚以法國放養黃油雞作為主角,每一件雞卷去骨經過香烤,中間包住的雞肝醬,軟嫩多汁感覺

The Victuals Oysters
北海道仙鳳趾生蠔🦪
生蠔好大隻好新鮮😍

熟成牛骨髓+麥芽粉 配 多士條🐮🥖

以法國放養黃油雞作為主角,每一件雞卷去骨經過香烤,中間包住的雞肝醬,軟嫩多汁感覺,飯亦非常有驚喜,用左東南亞香料同雞湯煮成,充滿驚喜🧡

The Victuals Tiramisu🍰
最喜歡甜點的我,Tiramisu是中間軟心的,一切開有濕潤的軟心,旁邊有焦糖脆脆,與朱古力布朗尼一同進食,香濃美味,非常滿足🩵🩵
  • The Victuals Tiramisu
  • The Victuals Oysters
2023-08-02 45 浏览
請咗半日假同朋友食 lunch, 來到一間環境甚好的法式餐廳,在灣仔好近地鐵站2分鐘路程!🔸是日餐湯:白蘿蔔湯,味道好,做到好creamy, 有說夏天要多吃白蘿蔔,對身體有益!🔸前菜好精緻, 米餅上有一片雞胸,青瓜絲和一些脆茴香粒,點上豉油醋,好特別!🔸 伊比利豬梅扒:厚身,肉質好鬆軟,油脂豐富,配上魚醬油,又有另一番好味!🔸21日乾式熟成牛扒,五成熟,真的做到我想要的熟成度,牛味濃而不酥,肉質相當軟腍,但又有咀嚼口感👍🏻,旁邊配了薯蓉好好味,是加了牛奶所以好香好滑!🔸甜品有朱古力布朗尼,好濃朱古力味,不太甜,厚實而有彈性的質地! 另外有青檸慕絲,清新青檸香味,慕絲好滑,上面擺放了青蘋果肉,慕絲下面一層係白酒啫喱,底下舖滿餅碎,清香少甜又有少許白酒調味,成件事好有意境!