2023-08-27
同舊朋友去咗一間位於灣仔的法國餐廳,一入門口就看見各式各樣葡萄酒的酒窖。再入進餐區,環境燈光柔和,播放著音樂令餐廳氣氛頗為高當。服務員也很親切專業,每道菜式也會簡單介紹一片,令自己吃時候也好品嚐。Dry Aged French Onion Soup法式洋蔥湯一般以洋蔥煮成,但這湯用雞牛肉煲成既高湯,再炒香洋蔥煲成感覺更香濃美味。而配上幾塊法國麵包蘸上濃湯陪加滋味,絕對美味致極。The Victuals Pulled Pork Roll用了豬肉、木耳、菜和冰菜用蛋捲包著,就好似寶雲酥。蘸上一點點柑橘醬更清新。上層還鋪滿醃咗嘅節瓜更帶出蛋捲味道。而且配上沙律菜及醃了既火腿更點綴一碟菜式。30 Days Dry Aged Caviness Primes Striplion 300G30日熟成西冷牛扒切一件件放上,看見顏色嫩紅,肉汁鮮美,即使不放鹽或醬汁已經能保持牛肉既味道。侍應還建議從擺盤由外至內開始食,在中間有幾片牛肉乾,肉質頗有咬口。還配上軟滑薯蓉及濃郁豐富雜菌也是很好配搭。Roasted Duck Breast with Yellow Beetroot Purée 粉嫩嘅鴨胸還以為未
Dry Aged French Onion Soup
The Victuals Pulled Pork Roll
粉嫩嘅鴨胸還以為未夠熟,但食落去嫩滑,鴨味濃厚而且易入口,不需用力噍。而且配上黃菜頭醬汁、用鴨煲成醬汁及阿根廷青醬更另鴨胸有著不同配搭。伴菜是薯仔軟綿綿,跟著醬汁一起吃,真是不錯效果。
The Victuals Tiramisu
Tiramisu用咗傳統做法,再加咗黑朱古力及雲尼拿籽去中和調味,另味道不過於太甜。口感軟滑香濃,非常好味!而側邊放了三塊焦脆咗嘅核桃脆片及用咗抽空技術將細細塊朱古力變大,令朱古力更脆口豐富。這份甜品也是我致愛之選,賣相相當精緻,不得不推薦!