2023-07-30 31 浏览
北海道仙鳳趾生蠔味道鮮甜濃郁 富鐵銹味口感嫩滑 體積較大較厚肉綠色試管入面係特製蔥油加左之後味道更有層次熟成牛骨髓配麥芽粉有點微辣的四川風味舌頭同時嚐到香、嫩、滑,油滋感可以用匙羹細品或者塗在布里歐麵包上法國春雞飯全晚我最欣賞嘅菜式充滿東南亞風味 滲出淡淡香茅檸檬葉味半隻去骨春雞 皮脆肉嫩雞肉包雞肝 炒飯吸收了雞湯惹味無比 飯粒偏硬好有口感乾式熟成30日紐約客牛排風味濃郁豐富熟成後肉質更加軟嫩增加牛肉的甜度及多汁性薯蓉採用來自澳洲 美國 法國嘅薯仔三種薯仔混製而成 入口極絲滑甜品提拉米蘇朱古力流心 焦糖脆脆酒味香濃 配風乾朱古力 布朗尼

北海道仙鳳趾生蠔
味道鮮甜濃郁 富鐵銹味
口感嫩滑 體積較大較厚肉
綠色試管入面係特製蔥油
加左之後味道更有層次

熟成牛骨髓配麥芽粉
有點微辣的四川風味
舌頭同時嚐到香、嫩、滑,油滋感
可以用匙羹細品

甜品提拉米蘇
朱古力流心 焦糖脆脆
酒味香濃 配風乾朱古力 布朗尼
2023-07-25 26 浏览
今日阿妹同我慶生,佢知道我系食肉獸,所以揀咗間扒房比我試 The Victuals 。身為九龍人嘅我都不常過海,但餐廳都好近灣仔港鐵站,地點好易搵到。佢約咗晩上6:30 ,我哋成為第一枱客人,時間尚早我仲可以入佢哋嘅酒窖欣賞下靚紅酒。畢竟這是身為品酒師嘅我的一個習慣!工業風裝潢,地方尚算寬敞!吾似正式扒房咁classic , 反而我感覺更自在。阿妹已經為我點菜,先由頭盤開始「北海道仙鳳趾蠔」北海渡生蠔較有肉感,口感creamy 。蔥油汁和蠔汁打成mousse 令鮮味更提升蘋果沙律,乳酪醬,馬鞭草馬鞭醬清新食材,醬汁酸酸甜甜很醒胃。伊比利亞豬鞍配BBQ醬豬鞍超厚肉,煎香至微微焦香,但沒有因為肉身厚而硬,切開時見肉汁滲出來,口感一點也不靭,肉味濃而不羶,配上BBQ 醬又有令一番風味。墊底千層椰菜煮得好稔,好味。30 days dry age 西冷牛扒香煎dry age 牛扒肉質有嚼勁,切開呈現半粉紅色,肉味比一般牛扒更香濃,有勁度,已經切開一片片食落更方便。她為我選擇了Tiramisu 蛋糕頗有份量的芝士蛋糕,伴碟是真空朱古力脆脆和杏仁脆片。Mascarpone Cheese 打得好香好滑

工業風裝潢,地方尚算寬敞!
吾似正式扒房咁classic , 反而我感覺更自在。

阿妹已經為我點菜,先由頭盤開始
「北海道仙鳳趾蠔」
北海渡生蠔較有肉感,口感creamy 。
蔥油汁和蠔汁打成mousse 令鮮味更提升

蘋果沙律,乳酪醬,馬鞭草馬鞭醬
清新食材,醬汁酸酸甜甜很醒胃。

伊比利亞豬鞍配BBQ醬
墊底千層椰菜煮得好稔,好味。

30 days dry age 西冷牛扒

她為我選擇了Tiramisu 蛋糕
頗有份量的芝士蛋糕,
伴碟是真空朱古力脆脆和杏仁脆片。
Mascarpone Cheese 打得好香好滑,和海棉蛋糕mixed 得好均勻,甜度亦適中,值得推介。

多謝阿妹,令我覺得好開心。
2023-07-20 1328 浏览
終於睇到法國菜嘅靚靚擺盆,份量少但每道菜都非常精緻,而且呢間餐廳位置非常方便熟成牛扒(Dry-age steak)The Victuals Oysters $176生蠔底層用咗三種唔同嘅3號打成嘅汁液,生蠔入口非常嫰滑,而且好鮮味,冇乜渣,廚房用咗蔥油代替左檸檬汁,呢個配搭非常出色,檸檬汁味道會搶咗3號的鮮味,蔥油汁就剛剛好配搭出生蠔的鮮味The Victuals Pulled Pork Roll $158豬肉卷好有東南亞風味,用蛋皮捲着嘅豬肉卷, 而且伴碟嘅冰菜好新鮮好清甜,一齊食的話,味道清新有層次Bacon Wrapped Roasted Cobia $358這個懵仔魚扒,口感完全唔似食緊魚肉,簡直有和牛肉豬肉差不多的質感,而且非常JuicyRoasted Duck Breast With Yellow Beetroot Puree $348慢煮鴨胸肉質非常嫩滑,而且生熟程度啱啱好,仲保留住好多肉汁Matcha Choux au Craquelin $138抹茶奶凍,伴碟好似海洋珊瑚,非常精美,而且抹茶味好香濃,更驚喜的是用來擺盤裝飾的食品都好好食👍呢間法國餐廳水準真的非常高,

熟成牛扒(Dry-age steak)

The Victuals Oysters $176

慢煮鴨胸肉質非常嫩滑,而且生熟程度啱啱好,仲保留住好多肉汁

呢間法國餐廳水準真的非常高,完全係令你味蕾有一種更高層次嘅體驗

2023-07-06
  • The Victuals Oysters
2023-07-12 66 浏览
The Victuals是一家以西式扒房為主題的餐廳。餐廳環境優雅舒適,適合與家人或朋友前往品嚐美食。Waldorf Salad - 沙律清爽,水果和堅果的口感完美融合,令人耳目一新。Porcini Beef Tartar - 牛肉鮮美,加上蛋黃和迷你多士,口感豐富。30 Days Dry Aged 44 Farms Prime Striploin 300G - 肉質鮮嫩,每口都帶有濃郁的牛肉香氣,令人回味。14 Days Chicken Oil Aged ‘Omaha’ Beef Tongue - 牛舌入口即化,肉質鮮嫩多汁The Victuals Tiramisu - 甜品口感細膩,咖啡和芝士的味道完美融合,是一道令人回味的美食。The Victuals的菜式質素極高,味道十分出色,而且餐廳環境舒適,服務周到。這裡是一個非常適合與家人和朋友一同品嚐美食。,

2023-07-12 44 浏览
The Victuals是一家以熟成牛肉的西式扒房為主題的餐廳。Waldorf Salad:酸甜的青蘋果搭配爽脆的西芹,加上葡萄乾、核桃仁,口感豐富,讓人感覺餐前開胃,是很好的開場菜。Porcini Beef Tartar:生牛肉他他配迷你多士,牛肉鮮嫩,口感彈牙。30 Days Dry Aged 'SWIFT'Prime Striploin 300G牛肉為嫩紅肉色,充滿肉汁,賣相吸引,肉質有咬感,牛肉味濃郁。14 Days Chicken Oil Aged ‘Omaha’ Beef Tongue:牛舌肉質滑嫩,入口即化,搭配特殊的醬汁,味道獨特。The Victuals Tiramisu:口感柔軟,味道香濃,滿足食客的甜點渴望。The Victuals以高品質的扒類和前菜聞名,烹調技巧和食材都非常出色。氛圍和服務也很不錯,是個值得再次光顧的餐廳。

30 Days Dry Aged 'SWIFT'
Prime Striploin 300G

2023-07-11 43 浏览
The Victuals Oysters:來自北海道既蠔 ,超重蠔味, 超滑沒有一點硬 既口感。海水嘅鹹味恰到好處,小筒裏面係蔥油 ,代替左檸檬汁或茄汁,令到成蠔味更加濃郁,底部仲有用三隻好打成嘅蠔汁,三重享受見心思。The Victuals Pulled Pork Roll:第二道菜 東南亞風味豬肉蛋卷,味道好泰式配埋橘子味嘅醬 酸酸甜甜的, 好開胃。個伴碟冰菜 ,應該係冇煮熟嘅,但係一草青味都冇, 脆卜卜口感好得意。 Bacon Wrapped Roasted Cobia:煙肉包住懵仔魚呢個組合真係未試過結果唔錯,有啲煙燻嘅鹹香味令到個魚肉冇咁淡,懵仔與無骨啖啖肉,魚肉好實,夠新鮮👍🏻 。另外隔離個件炸物唔係炸魚,而係用粟米蓉打成嘅炸餅,味道似粟米濃湯變脆版,配埋慢煮蘋果,配搭非常新鮮創新👍🏻Roasted Duck Breast with Yellow Beetroot Puree 慢煮鴨胸配慢煮薯仔波波:第一次食顏色咁粉嫩既鴨胸,好滑,鴨味都算重,怕生既朋友要注意,比起全熟可能要咬多幾下。慢煮薯仔,真係比正常薯仔粉好多,牛油味重,配埋醬汁好正。Matcha Choux au C

The Victuals Oysters:

Bacon Wrapped Roasted Cobia:
煙肉包住懵仔魚呢個組合真係未試過

慢煮鴨胸配慢煮薯仔波波:
慢煮薯仔,真係比正常薯仔粉好多,牛油味重,配埋醬汁好正。

Matcha Choux au Craquelin
來到甜品時間,
淨係擺盤已經令人賞心悅目,影相影得耐,雖然個泡芙係凍左,但依然好香脆,好冇牛油味,入邊雙重口感嘅吉士醬好濃厚 ,伴碟仲有焦糖脆脆同埋開心果碎味,食到我舔舔利❤️

總括而言,食物好精緻,亦都好少何有餐廳主菜同埋甜品都一樣出色👏🏻
想試The Victuals 好耐,終於找到機會,就決定在哥哥生日的日子請他吃餐好,自疫情起都冇正式和他正正經經地吃過一餐飯啦,都唔知感覺會唔會陌生左。北海道仙鳳趾蠔蔥油汁取代檸檬汁將汁液直接注射在蠔肉,目測它已經相當肥美,入口更不得了,超creamy ,質感順滑如絲,加上以蠔汁打成mousse 令其鮮甜十級升華。蘋果沙律,乳酪醬,馬鞭草馬鞭醬Topping 加上合桃脆片,西芹、金提子乾伊比利亞豬安配BBQ醬伊比利亞豬鞍,厚肉份量足,煎至外面微焦,內裡肉汁超juicy 也沒有豬的腥味,配濃𨚲BBQ 醬味道剛剛好!慢煮千層椰菜更是出色,椰菜已煮至軟身,更完全地將醬汁吸收,亦同時吃到椰菜本身甜味,我個人覺得非常特別。30 days dry age 西冷牛扒大廚將西冷牛扒切得十分工整,省卻了切牛扒的時間,很體貼啊!牛扒中心部份呈現嬌嫩的粉紅色;同時保留燶邊,吃落剛柔並重;由於dry age 關系,水份被抽乾,牛肉味更是超濃郁,滲出自然咸香,個人而言,BBQ 醬可以增添風味,但非必需。期待已久的Tiramisu 終於出場我來這裡有一半原因是為了它。實體比想像中大件,伴碟有真空朱古力脆脆、杏仁脆

北海道仙鳳趾蠔

蘋果沙律,乳酪醬,馬鞭草馬鞭醬
Topping 加上合桃脆片,西芹、金提子乾

伊比利亞豬安配BBQ醬

30 days dry age 西冷牛扒

大廚將西冷牛扒切得十分工整,省卻了切牛扒的時間,很體貼啊!
牛扒中心部份呈現嬌嫩的粉紅色;同時

期待已久的Tiramisu 終於出場

我來這裡有一半原因是為了它。
實體比想像中大件,伴碟有真空朱古力脆脆、杏仁脆片等

Tiramisu
擺盤精美,有花過心思設計的甜品
大啖一口,感覺Mascarpone Cheese 比
例無咁多,食落冇咁膩;同時用上海綿蛋糕,整體甜度也適中,口感順滑,高質!
Happy ending
  • The Victuals Tiramisu
2023-07-08 37 浏览
同朋友去完玩具街,再係附近行下,行到夜晚,朋友介紹去這間西餐廳,一入到去見好多紅酒白酒,假如喜歡飲紅白酒既朋友,真係好多選擇。【The Victuals Oysters】北海道鳳美趾生蠔,底層用了三種蠔肉打成的醬汁,蠔味突出,肉身味道有帶點海水味同金屬味。表面上插入了管狀容器,入面用上蔥油打成的蔥油醬,先將蔥油醬注入生蠔肉內,入口濃濃的蠔味充斥整個口腔內,不得不讚蔥油醬令到整體味道豐富不少,好有驚喜。【30 Days Dry Aged 44' Prime Striploin 300G】dry aged令肉質同味道會變得更加香濃豐富,燒完之後令香味更加突出,醬汁是用上牛骨、菜頭等製成。肉質中間位置有咬口又夠juicy。伴菜都非常吸引,薯蓉幼滑又cream,配上靚牛非常匹配。【The Victuals Tiramisu】咖啡與酒香的醇厚滋味,表面再撒上一些可可粉,再配焦糖脆餅、朱古力粒,賣相不錯。

【The Victuals Oysters】

【The Victuals Tiramisu】
2023-06-29
2023-07-08 42 浏览
灣仔修頓球場對面有間開咗不久嘅西餐廳,搭升降機上一樓,打開門係一個U字型酒窖,我再行入去有大約20張枱,以啡色木器為主,仲有一排吧枱高椅向着外面球場。之前新開張嘅時候食過午餐已經覺得環境好舒適,今次約埋朋友一共四位食晚餐。餐牌有好多選擇,唔少得豬、牛、雞、仲有海鮮類例如青口,蟹肉他他,魚類等。頭盤係個dry aged 牛骨髓,食落口感幼滑,輕微嘅辣塗上麵包幾香口。grill 豬肉條帶少少甜酸,完全冇骨,啖啖肉可以好快清碟。Prime striploin 係30 days dry aged ,300 gram份量都唔少,牛肉嗰邊好脆,有少少油脂加上牛味好濃。最興奮喺個薯蓉,好興薯仔味亦好滑身。我平時好少食薯仔都一次過食晒。tiramisu presentation 都好有心思,唔用傳統手指餅,用自製almond 脆餅,再加上注入空氣嘅朱古力。
2023-07-07 57 浏览
一出lift已經見到整齊排列嘅葡萄酒,行入餐廳仲有大大個dry-aged櫃。座位闊落,仲有獨立房間,啱晒一班朋友嚟gathering! 當staff同我地講Soup of the day係冬瓜湯真係有啲意外✨未曾喺西式餐廳見過冬瓜😂creamy得黎又唔heavy👍🏽,仲隱隱約約帶有中式湯八嘅住家feel 😂 值得一試~主菜推薦Iberico Pork Collar with Anchovy Sauce!切開舊伊比利亞豬就見到粉嫩嘅淺粉紅色。食落丁點都唔乾,油分充沛,口感非常軟淋完全唔鞋口,好Impressed!甜品揀咗Lime mousse,集合左白酒啫喱和蘋果蓉嘅酸甜,仲有mouse、啫喱同餅乾屑截然不同嘅口感。無論係味道或口感都好豐富同有層次👍🏻

2023-07-06 26 浏览
好友日本回來3星期,當然要趁機會好好見見面,一於跟她吃過西餐,摸摸酒杯底,傾談一下近況。餐廳門口有大大個酒架,各式各樣的紅白酒也有,而且裝橫充滿時尚感,喜歡品酒的人一定相當喜歡。Waldorf Salad青蘋果加上西芹頭拌上乳酪,最特別加上香葱,入口清新又開胃,而且還有核桃碎、提子乾、焦糖脆餅等食材增加口感,酸酸甜甜特別醒胃。French Free- Range Chicken Carnaroli Rice法國新鮮黃油雞中間卷著雞肝醬煎香,外皮金黃香脆雞卷鮮嫩多汁,雞肝醬香濃可口,飯底加入東南亞香料、香茅、蘑菇等食材,香氣撲鼻,再拌入雞肝醬,味道更加濃厚,好有東南亞風味,令人越吃越想吃。30 Days Dry Aged 44 Farms' Prime Rib Eye 300G美國44 Farms超過100年歷史,其純種安格斯牛肉,以肉味出眾見稱,而且質量十分好,經過30天熟成,利用牛肉本身的酵素去提升味道,完美熟成的Prime Rib Eye油花細緻,肉味更濃。The Victuals Tiramisu店家用上非傳統方法打造自家製tiramisu,入口比較creamy ,酒味比較重,而

Waldorf Salad

The Victuals Tiramisu
店家用上非傳統方法打造自家製tiramisu,入口比較creamy ,酒味比較重,而側邊伴碟的朱古力用了抽真空方法令到朱古力更加濕潤,香氣香濃,最後焦糖脆餅香脆可口,甜度適中,整體超級美味。

2023-07-03 42 浏览
難得周年紀念,當然要豪華一次。上網找了這間法國餐廳,無論環境和食物,都是超出預期的,沒有失望,最重要是伴侶非常喜歡。24 Hours Sous Vide Ibrico Pork Rack黑毛豬豬鞍,油脂分布均勻,肉質吃落爽口,加上有一絲絲橡果香味,非常好味。加上配菜有千層蓉和蔬菜,健康又消滯。30 Days Dry Aged '44 Farms' Prime Striploin 300G熟成牛扒,相信香港沒有幾間餐廳可品嚐得到。它用的是安格斯牛肉,原本肉味已非常濃郁,縮成30日後肉質更香純。外層脆香,內層油脂濃郁,配上紅酒,真是絕配。令人驚訝的是,它的薯蓉很滑很香,是我吃過最好味的薯蓉。The Victuals Oysters生蠔是北海道生蠔,比一般生蠔肥美,肉質鮮甜,配上蔥油,味道更加香甜。Dry Age Breef Tartare打成肉醬的牛柳,配上鵪鶉蛋,原本肉質已非常嫩滑香濃,再配上蛋汁,令口感和味道再度昇華,配上脆脆,口感又是另一層次,非常夾的配搭。

The Victuals Oysters

Dry Age Breef Tartare
位於軒尼詩道樓上的新派法國菜 主打熟成牛扒 設有自家熟成櫃 亦有小酒庫 提供多款舊世界及新世界美酒 店內燈光柔和 環境舒服 ~✨Waldorf Salad $158以蘋果、西芹、提子醬伴乳酪醬 代替沙律醬更加輕盈 味道酸甜醒胃 杏仁脆片增加口感 清爽之選 🌱✨Dry Aged Beef Tartare $218熟成牛肉他他配鵪鶉蛋蛋黃 旁邊有dry左牛油渣同麥芽粉 撈勻塗上牛油麵包脆片 肉味香濃 味道豐富 😋✨30 Days Dry Aged 'SWIFT'Prime Striploin 300G $720熟成30日既牛肉 肉既邊位熟成時發酵 煎到好香脆 帶有少許燶邊芝士嘅味 牛肉內部既水份仍然鎖住 肉質鮮嫩且帶有獨特濃郁既香味 伴碟既薯蓉好香牛油味 好creamy ☺️✨Sous Vide 24 hr Iberico Pork Rack $348西班牙伊比利亞豬鞍 慢煮處理 煮到七成熟 肉質軟腍 肉汁鮮嫩揀左杯pinot noir 配搭 肉味再提升左 近期食過最好食嘅豬鞍 😍 伴上千層焗薯 椰菜用雞油煎過 香甜入味🫶🏻✨The Victuals Tiramisu $138Tiramis

✨Waldorf Salad $158

✨Dry Aged Beef Tartare $218

✨30 Days Dry Aged 'SWIFT'
Prime Striploin 300G $720

✨The Victuals Tiramisu $138

Tiramisu 有別於普通 手指餅放喺係中間 內藏朱古力流心 口感滑溜帶酒香 同旁邊有杏仁焦糖脆片增加口感 蜂巢朱古力抽乾處理 濃郁黑朱古力味 誠意之作!

🍽️ The Victuals #灣仔sis
📍 灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓
🚆 灣仔站A2出口,步行約2分鐘
2023-07-02 87 浏览
這是一間位於灣仔的新派法國餐廳,一入門口先是一個收藏著各式各樣葡萄酒的酒窖,盡顯氣派,再入便是進餐區。裝潢典雅高貴,有吧枱可望街景,還有一個私隱度高的房間可供客人用餐。餐廳有個Dry Ager ,用來自製熟成肉,原來這才是他們的主打食物。熟成肉是用風乾 原理,使其蛋白質起發酵作用從而令肉質更嫩更軟,而且奇怪的還會釋出芝士香味!不同肉類所需的熟成程序時間不同。Soup of the day:冬瓜粟米湯🥣用冬瓜煮西式湯原來可令Creamy 香甜的粟米湯多一份清香,脆脆麵包粒增加口感。前菜:Hainanese Chicken with Couscous Salad法國人喜愛嘅養生香米(古斯米)上舖上幾片薄薄雞胸、青瓜絲,醃茴香,再在碟上放上數點豉油香醋,就做出一碟精緻嘅前菜。古斯米形狀和口感都好似小米,口感脆脆又健康,做沙律確實不錯!Baked Seaweed Risotto喜歡食素的,呢個烤海藻意大利飯真係好啱。材料豐富,有昆布,煙薰大根,毛豆、雜菇等烹製。雖然全是素,但味道頗濃,米飯有焦脆口感。還有一大片烤菇,狀似烤雞胸,質地又軟又滑。Iberico Pork Collar with A

Soup of the day:
冬瓜粟米湯🥣

前菜:

Baked Seaweed Risotto

依比利豬梅頭肉味甘香,油脂豐富,質感非常鬆軟。沾上鳳尾魚汁更加美味。伴菜除了有烤栗米外,還有少吃到的保肝護膽名菜- 朝鮮薊(雅支竹)。

甜品
Lime mousse
檸檬慕絲下是一層透明的白酒啫喱和蘋果蓉,伴以脆口麵包屑,酸酸甜甜,又冰凍又醒胃。賣相也很得呢!

chocolate Brownie
朱古力布朗尼配埋紅桑子醬,已經感覺幸福滿滿,再加上粒粒開心果,更加幸福滿溢😍

無論前菜、主菜或甜品,都能盡顯法國人對食物的細膩要求,咁精心製作嘅食物難怪法國人會花較長嘅時間去品嚐食物。
2023-06-28
午餐
今晚同朋友相聚,朋友帶左我去灣仔嘅「The Victuals」,一入門口已有一個酒庫,再入就係環境時尚優雅嘅餐廳😊「The Victuals Oysters」北海道生蠔,鮮嫩飽滿,師傅特製法國蔥油放入試管,將蔥油注入蠔肚,食落鮮味可口😆「Waldorf Salad」有青蘋果、提子乾、西芹、合桃脆脆、乳酪等等…消新開胃😙「30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime Striploin 300G」粉紅色牛扒,肉味濃之餘,仲非常嫩腍,配菜薯蓉,芝士西芹頭,都唔錯喔!😄「French Free-Range Chicken Carnaroli Rice」雞肝醬雞卷,軟嫩多汁,飯用左東南亞香料製成,香茅、檸檬葉、雞湯等等,正到不得了!🥰最後叫左「Strawberry and Meringue」作結尾,蛋白蛋糕夾住士多啤梨沙冰、朱古力吉士,賣相同味道都非常出色!👏🏻The Victuals📍 灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓

「The Victuals Oysters」

「Waldorf Salad」
有青蘋果、提子乾、西芹、合桃脆脆、乳酪等等…消新開胃😙

The Victuals
📍 灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓