2023-06-15 78 浏览
朋友知我想食熟成牛好耐,專登帶我黎呢度試下。餐廳有多種唔同肉肉類可以選擇,而主打當然係各款既熟成牛啦,除左食物之外,一入門仲有個專門放紅酒既位置,岩哂鍾意把酒談歡既你🦀Black Pepper Crab Tartare($198)這道菜以新加坡黑椒蟹既方法做成蟹肉他他,搭配牛油果蓉同烤過既蔥造成既醬,再配上胡椒風味既脆皮。味道香濃,口感豐富。🍏Waldorf Salad ($158)華道夫沙拉以新鮮的青蘋果、金葡萄乾、芹菜和糖漬核桃,拌上乳酪醬而成。食落有清新的口感和豐富的層次感。🐽24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack($348)低溫煮24小時的黑毛豬肋排為主。低溫煮法是一種將食材真空包裝,放入控制溫度的水浴中烹煮既方法。可以令肉質更嫩滑多汁,味道更鮮美。🐮30 Days Dry Aged '44Farms' Prime Striploin(Extra $160 / 50G)這道菜提供的是經過30日乾式熟成的'44 Farms'牛柳。乾式熟成係一種將牛肉放置係控制溫度和濕度的環境中進行熟成的方法。呢種熟成方法可以令牛肉肉味更濃,。🍓Starwberr

🍏Waldorf Salad ($158)

🐮30 Days Dry Aged '44

🍓Starwberry And Meringue($158)
士多啤梨蛋白餅,搭配金盞花葉、朱古力布甸同忌廉芝士餡。味道鮮甜,口感豐富。
2023-06-14 85 浏览
Food : 2.5/5Service : 4/5Price : 2/5Environment : 4/5⍥ Sweet Potato Fries With Chipotle Mayo ❙ $88 (5/5)⍥ Chicken Golumpki ❙ $188 (4.5/5)Savoy Cabbage, Chicken Mousse, Truffle, Mushroom Cream, Morel, Balsamic⍥ Pan Seared Coral Trout ❙ $358 (3/5)Grilled Fennel, Saffron Garlic Sauce, Romesco Purée, Confit Potato⍥ 24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack ❙ $348 (2.5/5)Confit Cabbage, Anna Potato, Gravy⍥ 30 Days Chicken Oil Aged Lamb Rack ❙ $398 (2/5)Chicken Oil Lotus Root, Mashed Potato Wit
Food : 2.5/5
Service : 4/5
Price : 2/5
Environment : 4/5

Chicken Oil Lotus Root, Mashed Potato With Bordelaise Sauce

2023-06-13 64 浏览
去灣仔跟朋友食lunch,朋友帶我去間新派法國菜,一入門口就係酒庫,專售紅酒,岩晒愛酒人士🤭lunch set是日餐湯:蘿蔔湯,蘿蔔打醉變成溶,湯比較cream,淡淡香濃,好味Hainanese chicken with couscous salad:海南雞沙律配青醬小米,上面有青瓜絲及上茴香絲,清新,下面帶有青醬小米,香口,食得出非常配合Iberico pork collar withanchevy Sauce:口感柔軟,肥而不膩,配搭都特別,咸魚汁,唔咸但有咸香,感覺不錯,中西合璧,好食呀。21days Dry aged swift prime striplan:熟左21日牛牛,肉質鮮美,比較彈牙,但邊位會有點硬,變得咬口豐富,由邊開始食到中間會與食與驚喜。食出高質牛扒甜品:青擰慕絲,做得好精緻,面頭有青擰絲,白酒味夠清新,下面有果肉及餅乾醉,每啖都食出淡淡清香,味道怡到好處。店員有禮,午餐後又可慢慢傾計,地方舒適。不錯的地方
店員有禮,午餐後又可慢慢傾計,地方舒適。不錯的地方
嚴重被underrated!! 值得更多更多人識的樓上餐廳,餐廳仲有自己的dry-aged櫃,大癲!如果唔知食d咩好,可以請店員推介一下,講講小食方面,Grilled Iberico Pork Rib Fingers with Hot & Sour Sauce,有驚喜,酸酸地好開胃,作為餐前小食係非常適合,d醬汁岩岩好沾滿每條rib fingers,一啖一條。Appetizer 我地揀左 Black pepper crab tartare,最下面係蟹肉,最上面係牛油果,最得意係出面有d脆片圍住,加左脆片就解決左平時食他他冇乜口感既問題,味道都好清新。然後進入main! 當日咁岩冇羊,我地叫左24 hours sous vide iberico pork rack。一上碟覺得好特別,佢係切開左兩邊。店員話因為Iberico豬油脂多,所以佢地用慢煮方式,令到油份釋出,食落冇咁油,我自己反而中意油份多d,哈哈。呢道菜最吸引我既係配菜,超級有心思,有一舊係椰菜,係用雞油浸過,非常淋身之餘竟然冇油膩感,仲要覺得好juicy,另外有舊千層焗薯,呢個仲高難度,佢係一片一片咁樣,明明食落係起沙,但個外

然後進入main! 當日咁岩冇羊,我地叫左24 hours sous vide iberico pork rack。一上碟覺得好特別,佢係切開左兩邊。店員話因為Iberico豬油脂多,所以佢地用慢煮方式,令到油份釋出,食落冇咁油,我自己反而中意油份多d,哈哈。呢道菜最吸引我既係配菜,超級有心思,有一舊係椰菜,係用雞油浸過,非常淋身之餘竟然冇油膩感,仲要覺得好juicy,另外有舊千層焗薯,呢個仲高難度,佢係一片一片咁樣,明明食落係起沙,但個外型依然保持得好靚一層層咁。唔知有冇得單嗌d配菜XDDD

全晚最最最期待既,當然係呢度既重點! Dry aged牛牛! 30Days dry aged “44 farms” prime rib eye 300G,呢個係佢地好推介既! 4款signature dry aged入面我揀左rib eye~ side就揀左薯條同青蘋果沙律。呢個牛真係好好食,超級超級喜歡,30日熟成左真係同平時既rib eye唔同,佢地熟成完會trim走左最外層最乾硬既部分,裏面就保持住好濃既牛味,肉汁都鎖緊,所以肉質都好變軟,真心手工野!

甜品我地叫左signature Tiramisu,出面有幾舊自家製既朱古力brownie,朱古力係抽過真空整,所以食落唔係平日好厚好實或者覺得好甜膩的brownie,有種空氣感,好特別。問過店員個tiramisu係冇酒成份的,但竟然都咁好味,超級creamy,中間既手指餅好濕潤,可可同咖啡味都恰到好處,真係好好食。

值得一提係每個店員都好專業,每次上菜都會好好咁介紹每道菜,有時真係唔知自己食既野背後有咁多心思,真係要好好欣賞背後的付出。
2023-06-12 169 浏览
機緣巧合得知有 The Victuals 呢個 wine dinner event, 有得食有得飲有得玩,無理由唔join 啦🤤 當日有由  嘅 educator 介紹返當晚嘅  各款配合當晚菜式所用既酒,Educator Hei 嘅介紹好輕鬆又informative , even 唔係飲開酒都聽得好開心(wine tasting 原來唔難🤭)一嚟先有杯清新既 Riesling 做 welcome drink,爽~ 配合美酒美食嘅加持,完全打破隔膜,我同隔離位嘅新朋友仔都進入一見如故 mode 傾得好開心 😂 打開話匣子就係咁簡單有美酒又點可以無美食Black Pepper Crab Tartare一嚟既前菜已經好有水準,tartare 鮮甜既蟹味 🦀 配上黑胡椒既香,再加上牛油果既滑,唔會衝突得嚟好吸引你繼續再食Salty Cod Croquette本人一向好好鍾意食可樂餅嗰種咬落酥脆內餡柔軟既口感,呢度做到內餡有魚既鹹香而且食落唔會鬆散,必須飲啖 fruity 又帶點微酸既白酒嚟提升體驗~Five Spice Confit Duck Leg Pocket用上春卷皮包住五香油封鴨肉

有美酒又點可以無美食

Black Pepper Crab Tartare
Salty Cod Croquette

用上春卷皮包住五香油封鴨肉 🦆呢個處理手法真係第一次試,個酥脆外皮令食落更加輕盈,加埋軟嫩鴨肉~好特別又好出色~
Grill Iberico Pork Rib Fingers with hot & Sour Sauce
Pork Rib 竟然完全唔會鞋,好 juicy 到不誇張地我覺覺得係似雞肉既質地咁!雖然係 hot & sour sauce,我覺得唔會好辣,口味比較係酸甜開胃~

Dry Aged Lamb Meatball with Clam &Fermented Bean Curd Sauce 🐑
好少有既羊肉波波,好驚喜,羊味好出得嚟唔會好羶!好juicy , 濃郁既肉味配紅酒好夾
Sous Vide 24hr Iberico Pork Rack 🐖
西班牙黑毛豬鞍架經過24小時低温慢煮烹調,油脂分佈平均而且肉質鮮嫩,keep 到粉紅色,好juicy~
The Victuals 主打各種唔同種類嘅乾式熟成肉,由多款牛扒、牛脷、羊肉到白鴿都有得揀!今次可以試到佢哋兩款 dry aged, lucky!

14 Days Dry Aged Omaha Beef Toungue 👅
原諒我影得好差,但真心大推大推呢味牛脷!平時dry aged 牛肉就食得多,熟成14日牛脷真係第一次試!加入紅酒煮過既牛脷肉質超級嫩、腍!而且肉味夠哂濃,真係好正!諗起都回味無窮~
30 Days Dry Aged SWIFT Prime Striploin 🥩
熟成西冷選用咗最高等級嘅Prime等級,再經過30日既熟成,令肉味更加濃郁,而且每件都做到入口細嫩軟腍既效果,高質!伴碟有 Mashed Potato夠滑,而Roasted Broccoli亦夠爽脆,balance 返呢個咁有份量既菜式~
The Victuals Tiramisu

呢度signautre 既Tiramisu,由多層既香草籽加上黑朱古力軟心配搭埋tiramisu口感軟綿滑潤~外面再加上鬆脆焦糖杏仁薄餅同蜂窩巧克力粒粒也令成個食法更加豐富,而且味道香濃而不膩~
2023-05-31
  • The Victuals Tiramisu
  • Sous Vide 24 hr Iberico Pork Rack
  • 30 days Dry Aged ‘SWIFT’ Prime Stirploin 300G
  • 14 Days Chicken Oil Aged 'Omaha' Beef Tongue
2023-06-07 60 浏览
今日再次嚟到The Victuals 保持到水準同好食 無令我失望岩手縣赤崎生蠔 蠔肉好厚身 咬落爆曬汁 超滿足 底下配左由蠔打成嘅Mousse 而且特別在餐廳用左蔥油汁代替檸檬汁 但味道亦出奇地夾24小時慢煮伊比利亞豬 呢種豬肉本身用嚟做Ham 所以油脂感會比較重 豬肉肉質爽彈唔鞋口 而且帶點甜同油脂 仲好Juicy堂然仲有其他正嘢啦 熟成牛扒同牛油果蟹肉沙沙Terimisu 中間係流心朱古力 側邊有啲焦糖杏仁脆脆 伴碟有d類似Brownie既朱古力 員店話係由溶咗嘅Dark朱古力抽真空將佢凝固返 食落有2層口感 呢個配搭係出面比較少見呢度不論係食環境/服務質素 或抑或食物質素都算中上 而且因為樓上舖嘅關係 所以環境都會冇咁嘈雜 都幾適合男女朋友浪漫用餐或者同朋友把酒聊天嘅好地方

堂然仲有其他正嘢啦 熟成牛扒同牛油果蟹肉沙沙

這間在軒尼詩道樓上的餐廳十分受歡迎,預早打電話訂了枱,下午一時多已經座無虛席。海南雞沙律下邊綠色的是青醬小米,上面有海南雞胸,再上面是茴香絲和青瓜絲,再配上乾蔥和黑醋汁作調味。非常精緻的一道前菜,香脆小米和海南雞口感相映成趣,每種滋味有層次得來又不會喧賓奪主。伊比利亞豬扒配咸魚汁真是中西合壁好味又特別!首先豬扒香味四溢,質地軟熟中間夾著脂肪香味,面頭的茄子蓉中和了肥膩,最畫龍點睛是用了咸魚醬汁,不會太咸但是又夠香!其他配菜亦很惹味,特別是菊芋,在香港還是第一次吃到,口感和味道都很匹配。青檸慕絲做得非常精緻,有微微的白酒香味,下面又有甜蜜的果肉和餅乾碎,再加上非常清新的青檸慕絲,每一層都做得很仔細,而且味道恰到好處,滿分!

Hainanese  Chicken  with  Couscous  Salad

2023-06-02
2023-06-03 52 浏览
又到月頭是時候開心一下同同事去了位於灣仔的The Victuals 主打熟成牛扒的扒房裝修優雅有情調,窗台位置十分寫意更設有小紅酒酒庫,可以買靚酒配牛扒食用 ᜊ StarterꔐThe Victuals Oysters ($88/1pc)ꔐWaldorf Salad ($158)前菜點了生蠔跟沙律日本生蠔配上師傅特調蔥油同三款蠔製成的醬汁調味蠔味完全充斥口腔沙律運用青蘋果同西芹帶來清爽感覺酸甜dressing令胃口大開ᜊ Main Courseꔐ30 Days Dry Aged'SWIFT' Prime Striploin 300G ($720)ꔐ24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack($348)點了兩類扒類同朋友一齊share來扒房當然要試試牛扒30日熟成牛扒邊位會較深色較煙韌但肉味十分濃郁而中心呈現粉嫩色,軟腍juicy另一款是伊比利亞豬架豬架有超過五元硬幣的厚度,肉嫩多汁兩款扒類都非常高質,令人回味ᜊ DessertꔐThe Victuals Tiramisu ($138)店員推介的甜點提拉米蘇很細滑,手指餅浸泡滿咖啡最特別是中間加了流心朱古力味
又到月頭是時候開心一下
同同事去了位於灣仔的The Victuals

主打熟成牛扒的扒房
裝修優雅有情調,窗台位置十分寫意
更設有小紅酒酒庫,可以買靚酒配牛扒食用

ᜊ Starter
ꔐWaldorf Salad ($158)
前菜點了生蠔跟沙律

點了兩類扒類同朋友一齊share
來扒房當然要試試牛扒
30日熟成牛扒邊位會較深色較煙韌
但肉味十分濃郁
而中心呈現粉嫩色,軟腍juicy
另一款是伊比利亞豬架
豬架有超過五元硬幣的厚度,肉嫩多汁
兩款扒類都非常高質,令人回味

ᜊ Dessert
ꔐThe Victuals Tiramisu ($138)
店員推介的甜點
提拉米蘇很細滑,手指餅浸泡滿咖啡
最特別是中間加了流心朱古力
味道層次好豐富

2023-06-03 295 浏览
Black pepper crab tartare最底層法國蟹肉,中間有層黑椒醬,最頂係牛油果蓉,周圍用一塊塊嘅胡椒脆片包住。胡椒脆片非常香脆,仲有好濃嘅胡椒看,唔會太嗆,但好香!之後三層蟹肉他他一齊食,好清甜的蟹肉加頂層牛油果好夾,兩者口感合埋一齊,中間黑椒又係好香,少少辣,反而更突出了蟹同牛油果嘅清甜!仲有旁邊的葱醬也不錯。Dry age breef tartare牛柳打成肉醬,配鵪鶉蛋黃撈勻食,再塗上麵包脆片,加上中間有些dry aged牛油碎,牛味好濃郁!麵包同牛他他都好夾,牛味好香好突出!14days dry aged 牛舌配醃蘿蔔蘆筍千層薯仔,牛肉汁用紅酒醃過,好香,牛舌好腍,又有肉的質感,感覺同平時食的牛舌口感唔太一樣,味道亦比較濃配菜好特別好出色30 days dry aged Cader River ge西冷肉的邊位比較脆口同埋比較濃芝士味,餐廳刻意保留這個脆口的口感,同平時西冷好唔同,幾有趣西蘭花同埋有啲加芝士燒過嘅西芹頭,同牛肉味好夾!Tiramisu旁邊有自家製朱古力,好濃可可果,唔太甜,入囗溶化!Tiramisu外面有杏仁焦糖脆脆圍住,好香脆,有口感!Tira
Black pepper crab tartare

Dry age breef tartare

14days dry aged 牛舌

配醃蘿蔔蘆筍千層薯仔,
配菜好特別好出色

西蘭花同埋有啲加芝士燒過嘅西芹頭,同牛肉味好夾!

Tiramisu

旁邊有自家製朱古力,好濃可可果,唔太甜,入囗溶化!Tiramisu外面有杏仁焦糖脆脆圍住,好香脆,有口感!Tiramisu 通常餅底喺底,但係這一個是在裏面,切開見到幾特別!口感非常cream, 可可味奶果好香,咖啡味未算太濃,好好食!每一啖都好豐富!
2023-06-02 40 浏览
慶祝閨蜜生日精挑細選下的扒房位於灣仔的The Victuals出電梯一入眼簾是一排排的酒櫃這震撼感很不錯!餐廳設計高貴大方· 情調十足♡ The Victuals Oysters ($88/1pc)日本生蠔·飽滿爽嫩的蠔肉配以3款不同蠔整成的盤汁·蠔味相當濃郁師傅在試管加入餐廳自行提煉的法國蔥油入口多了一份清新感!♡ Waldorf Salad $158青蘋果|西芹粒|提子乾的組合選用了乳酪醬汁入口非常清新· 很不錯的starter♡ 30 Days Dry Aged'SWIFT' Prime Striploin 300G ($720)牛肉的粉色很有食慾牛扒外層因熟成而比較深色· 亦相對比較有咬口是愈細嚼· 會散出淡淡的芝士香而粉嫩的牛肉比較軟腍有彈性· 肉味十分濃郁簡單配鹽更突出牛肉香仔而配菜是幼滑的薯蓉· 其香濃牛油香絕對不容錯過♡ 24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack($348)先大讚師傅火喉控制得好好伊比利亞豬十分厚身· 但仍保持軟腍多汁油脂相當豐富· 是非常出色的豬扒配搭是千層焗薯同經過雞油浸過的椰菜而千層焗薯非常好驚喜· 柔軟香濃♡ Th

慶祝閨蜜生日
精挑細選下的扒房
位於灣仔的The Victuals

出電梯一入眼簾是一排排的酒櫃
這震撼感很不錯!
餐廳設計高貴大方· 情調十足

日本生蠔·飽滿爽嫩的蠔肉
配以3款不同蠔整成的盤汁·蠔味相當濃郁
師傅在試管加入餐廳自行提煉的法國蔥油
入口多了一份清新感!

♡ Waldorf Salad $158

伊比利亞豬十分厚身· 但仍保持軟腍多汁
油脂相當豐富· 是非常出色的豬扒
配搭是千層焗薯同經過雞油浸過的椰菜
而千層焗薯非常好驚喜· 柔軟香濃

♡ The Victuals Tiramisu ($138)
精相十分粗緻
超喜歡中間添加朱古力· 半溶的質地配上絲滑提拉米蘇
而夾層是沾滿咖啡的手指·是近期食過最高質的提拉米蘇
無論相口感味道都非常非常出色!
2023-05-31 213 浏览
2023年5月17日 星期三今晚收工之後專登同老婆二人世界食好西,去左灣仔軒尼詩道既一座大廈裏面食晚餐一上到餐廳就覺得餐廳裝修幾時尚,用左木色為主色,位置唔算太多,感覺唔侷促,仲有窗邊位可以睇到出面嘅風景餐牌上面好多菜式都未見過,幸好有店員幫忙介紹同推薦,知道餐廳嘅主打菜式係自家製熟成牛肉,所以叫左個prime stirploin同幾個前菜,最後再要咗個餐廳招牌甜品Tiramisu等咗大約十幾分鐘左右,第一道菜就黎到,係black pepper crab tartare,最下面嘅係蟹肉撈咗牛油果,上面嘅係黑胡椒脆片,加咗橄欖油,至於側邊嘅係煙燻咗嘅醬汁,食落去味道好夾,牛油果帶出咗蟹肉嘅鮮味,夠晒清新,而且上面嘅黑胡椒脆片有少少辣,越食越開胃之後有dry aged beef tartare,係Dry aged左嘅牛肉他他配鵪鶉蛋,可以加埋麵包脆片一齊食,而側邊嘅係dry aged嘅牛油渣,麵包脆片就咁食已經好好味,脆口唔油膩,配埋撈勻左鵪鶉蛋既牛肉他他一齊食,味道更加豐富,牛肉味好突出,口感好幼滑呢個係14 days dry aged “Omaha” beef tongue,除咗牛心之
2023年5月17日 星期三

呢個係14 days dry aged “Omaha” beef tongue,除咗牛心之外,仲有醃蘿蔔、蘆筍同千層薯仔,而醬汁就係紅酒醃過嘅牛肉汁,無諗過牛心會咁腍,一切就切得開,而且好重牛肉味,同紅酒醬汁好夾

再黎有主角30 days Dry aged 'Cedar River' Prime Stirploin,呢個西冷既邊位燒得比較脆口同埋食落去竟然會有濃郁既芝士味,生熟度岩岩好,完全唔韌,而且配菜有西蘭花同埋有啲加左芝士燒過既西芹頭,西芹頭十分容易入口,連一向唔鍾意西芹既我都食得好滋味

最後甜品有Tiramisu,配以自家製朱古力同蜜糖焦糖脆脆,通常整Tiramisu會放餅底喺底,但係呢一個竟然喺裏面,食落反而更特別,每啖都食到餅底碎

最後埋單雖然每位大約九百幾蚊,但都總算物有所值!!
2023-05-17
2023-05-28 55 浏览
近來知道灣仔新開了一間熟成餐廳,而且主打新派法國菜,糅合多國特色,我跟好友當然都要一試。一入門口就見到多款美酒,再往內走,就見到餐廳了,當中環境浪費,燈光柔和,角落位更設有一個熟成櫃,真係大開眼界。Waldorf Salad沙律中加入了青蘋果、芹菜、核桃和葡萄等…材料,青蘋果的酸甜味脆爽、核桃的香氣口感增添了不少層次感,再有葡萄的肉軟甜蜜,使整道沙拉更加美味可口,清新怡人。Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow With Brioche看似簡單、實質不易的菜式,用上了牛骨髓再加工而成,做成熟成牛油渣,再加入麥芽粉,味道香口惹味,旁邊更有鬆脆可口的麵包,把牛油輕塗上麵包,鬆軟無比,入口更甚香滑。24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack豬鞍經24小時低温慢煮後,仍保持到粉嫩嘅肉質,同時又能鎖住鮮味肉汁,旁邊還有青瓜蘿蔔的燒汁,味道很Match。30 Days Dry Aged 'SWIFT' Prime Striploin 300G 那精致擺盤,放上了30日的熟成西冷,而每件都嫩紅肉色、充滿肉汁。因是熟成的關係,牛脂較為豐富,肉
Waldorf Salad
那精致擺盤,放上了30日的熟成西冷,而每件都嫩紅肉色、充滿肉汁。因是熟成的關係,牛脂較為豐富,肉質頗具咬口,肉味濃郁,而旁邊還有馬鈴薯泥及炒芹菜,口感幼滑,甘香惹味。
The Victuals Tiramisu
他們的Tiramisu是中間軟心的,一切開即見到濕潤的軟心感,與朱古力比例平均得宜,旁邊還有合桃黑糖脆片,一同進食,更時錦上添花,濃香美味。
2023-05-27 35 浏览
主打新派法國菜,於法菜上糅合多國特色,擺盤精緻,餐廳自設乾式熟成櫃,有不同種類的乾式熟成肉供選擇,配以侍酒師為客人提供酒與食物配搭的建議,提升美酒佳餚之體驗。Sichuan Style Dry Aged Bone Marrow With Brioche ($178)Dry Aged Powder, Coriander, Sesame seeds, Sichuan Pepper香氣四溢,牛骨髓味道濃郁,加入熟成牛油渣和麥芽粉,牛味加倍,花椒的淡淡辛辣更有提味之用,配搭牛油麵包,味道香口惹味。Waldorf Salad ($158)Green Apple, Gold Raisins, Celery, Candied Walnuts, Yogurt Dressing蘋果沙律伴以提子乾及合桃焦糖脆片,味道層次感更豐富,酸甜醒胃,口感輕盈清爽,消除悶熱,為夏日增添一絲清新涼爽的感覺。24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack ($348)Confit Cabbage, Anna Potato, Gravy豬鞍肉嫩香濃帶豐盈肉汁,配搭用青瓜蘿蔔調製的醬汁,可解油膩感。
Waldorf Salad ($158)
30 Days Dry Aged 'SWIFT' Prime Striploin 300G /($720)
招牌菜之一,當然是必點!
30日熟成西冷,肉質軟腍,沾點牛肉熬煮的醬汁才吃,肉味更濃。
The Victuals Tiramisu ($138)
Almond Tuile, Almond Candied, Chocolate Rock
Tiramisu中間有朱古力軟心,軟綿濕潤, Mascarpone Cheese與朱古力比例平均,加上合桃焦糖脆片的香甜脆口,濃郁但不太甜膩,層次分明,別有一番風味。
2023-05-20 72 浏览
放工最需要休息, 休息最需要美食~呢間係favourite list 度一段時間既新派法國菜, 決定今日去試試佢~一入門口就見到有個酒窖,專放唔同類型既紅酒白酒,好有氣派,有興趣飲酒既仲可以即席揀番支梳乎下不過可惜聽日仲要番工。。只能說是日無緣The Victuals Oysters — 用上岩手縣嘅生蠔,超級肥美,配合自家製蔥油汁,蔥油汁再慢慢帶出海水同蠔嘅鮮味,呢個頭盤開得靚Waldorf Salad — 青蘋果﹑西芹粒同酸忌廉嘅結合,整體味道好清新。焦糖合桃片甜甜地,混和番酸味,再帶出香甜爽脆的口感24 Hours Sous Vide Iberico Pork Rack伊比利亞豬出名的是油脂豐盛,肉質又有保證,經過慢煮,肉質保持粉嫩juciy,配埋千層焗薯及特別經雞油浸過的椰菜做配菜, 釋除油膩滯感,近骨位油香味更加濃郁,很不錯!30 Day Dry Aged '44 Farms' Prime Rib Eye選用美國'44 Farms' '的西冷牛扒,經過30日的熟成,達致表面乾身,肉質軟化,肉汁亦完整鎖住入面,肉味更濃更香,邊位燒香過後更有點藍芝士味道,更加香濃,特別喜歡其附上
放工最需要休息, 休息最需要美食~

不過可惜聽日仲要番工。。只能說是日無緣
The Victuals Oysters —

Waldorf Salad —

選用美國'44 Farms' '的西冷牛扒,經過30日的熟成,達致表面乾身,肉質軟化,肉汁亦完整鎖住入面,肉味更濃更香,邊位燒香過後更有點藍芝士味道,更加香濃,特別喜歡其附上的燒肉汁,更能帶出肉味,上乘之作!

The Victuals Tiramisu

賣相吸引,3塊焦糖脆餅包裹住Tiramisu,中間做了流心朱古力,旁邊再配上3塊經抽真空技術的朱古力,鬆脆有香濃可可味道,亦能食出酒香,超順滑~
2023-05-19 328 浏览
進入餐廳前會經過酒庫。餐廳主要以木設計,樸實帶點氣氛。職員送上每道菜式時,都會講解一下。先來兩道前菜。‖ Seared Foie gras with Kimchi ($178) ‖煎封鵝肝十分肥美細嫩,而旁邊的泡菜酸酸辣辣,為滿滿脂香解一解膩,兩者配搭得好好。‖ Chicken Golumpki ($188) ‖這道菜頗有心思,外面用椰菜包著,裡面則是雞肉和黑松露打成的mousse,再加上一片黑松露和幾顆煙肉粒。有好香黑松露味,口感軟軟實實。蘸點黑醋和大啡菇醬吃,更有提鮮作用。而伴碟的羊肚菌需要特別一讚🤩,菌香非常濃郁,口感爽嫩,味道一流🤤。接下來到兩道主菜。‖ Pan Seared Coral Trout ($358) ‖石斑魚肉質扎實,魚皮香脆,上面淋有藏紅花香蒜汁。旁邊的Romesco purée好好味,堅果味和甜椒味香濃😋。‖ 30 Days dry aged ‘44 Farms’ Prime Striploin 300g ($990) ‖賣相吸引。30日乾式熟成的Striploin,牛味香濃,帶點焦香,脂肪較少。最後到甜品上場☺️。‖ The Victuals Tiramisu
進入餐廳前會經過酒庫。餐廳主要以木設計,樸實帶點氣氛。

職員送上每道菜式時,都會講解一下。

先來兩道前菜。

‖ Chicken Golumpki ($188) ‖

接下來到兩道主菜。

最後到甜品上場☺️。

‖ The Victuals Tiramisu ($138) ‖

賣相誘人☺️。Tiramisu香甜順滑,裡面有軟心朱古力。外面的焦糖杏仁脆片好味。
還有伴碟的朱古力塊,採用真空技術,造成空氣泡泡質感,將朱古力變得輕盈脆口。