工展會於星期六在維園開鑼,氣溫急降無阻市民一早到工展會外排隊,不少人視重頭戲「一元海鮮」為目標,有商戶形容今年氣氛良好,市民花錢欲大。以下的餐廳介紹同樣噱頭十足,整個用餐體驗集結視覺、聽覺、嗅覺、味覺與觸覺,大家全程不禁「嘩嘩聲」!🤣位於金鐘的「䭘 (Jǐng) @JING.WELLWELLWELL」是一個由 wellwellwell (@wearewellwellwell) 策劃、以多元感官主導的是嶄新中菜餐飲零售空間,旨在以多元而珍貴的中國典故、記憶、偉大發明及傳奇歷史人物為靈感,透過視覺、聽覺、味覺等穿越古今,引領「既愛懷古、又愛嘗新」的客人,來一場跨越時空的嶄新餐飲體驗。環境:✨入口非常低調神秘,色澤深沉,走進去是一個被「特大360度曲面LED屏幕」環抱的空間,門的上方掛着中式牌匾,在其襯托下,更能突顯科技時尚感,成為獨一無二的藝術空間。服務:✨職員友善有禮,介紹清晰而幽默,上菜速度亦見貼心,會照顧食客的用餐速度,用餐時間很足夠。筆者是日晚上與友人享用了「滿漢壹零捌」,取自108道「滿漢全席」,實指10.8道菜,每位$1,399。食物:🐷 康帝烤乳豬✨整體皮脆肉香,肥瘦適中。✨

環境:

服務:

食物:
🐷 康帝烤乳豬

✨整體皮脆肉香,肥瘦適中。
✨咬下脆皮,聽着在口中喀滋喀滋的聲音,特別誘惑;味帶鹹香的肉質纖維幼細,肉汁豐盈卻不會太油膩。

🥣 太白鴿子蛋燴官燕

✨色澤金黃漂亮,發出陣陣鮮香,有點像海鮮羹,但加入滋潤養顏的官燕、昂貴且味道濃郁的鴿子蛋,最適合愛美人士。

🐚 天香鮑魚伴脆皮海參

✨經過精細的烹調過程,浸淫在葷香濃郁醬汁中的鮑魚質感柔滑軟糯,伴以爽口彈牙、帶淡淡海洋鮮味的脆皮海參,真材實料,相得益彰。

🐟 酸甜八寶海龍皇

✨一個大貝殼呈現眼前,彷彿步入海底童話世界的世界觀。
✨採用鮮嫩滑口的東星班入饌,配以酸甜並列的梅子醬同吃,鮮味依然,惹味開胃。

🐟 清宮燒脆鱔

✨肉質紮實富脆口感,配上中式蜜汁,味道意外地搭配。

🍴 滿漢小八碟
✨8款不同的時令蔬果,有助中和口腔味道。

🪿 炭燒公子鵝

✨內有乾坤!軟嫩的原隻鵝子内填滿含豐富骨膠原、有抗衰老及加快傷口癒合功用的的花膠,再加以醃味、燒香,口感層次突出鮮明。

🐻 如意熊掌伴草八珍

✨以豬皮作外層,加入豬肉、黑虎掌菌、竹笙、冬菇等多款食材燉煮,味道濃鬱軟腍。

🥣 雲南猴子腦

✨請不要被嚇呆!只是模仿腦袋紋理的「豆腐花」,伴以炸醬、米線、花生醬、芫荽等同吃的惹味麵食。

🍚 九五至尊炒國米

✨上菜時已散發香氣,加入皮脆肥美的燒腩仔,混合大米、黑米,粒粒分明及乾身,不會顯得太油膩,飯桶筆者表示好滿足!

🍮 努爾哈赤伴金桃

✨金桃造型的椰子奶凍伴以充滿兒時回憶的薩其馬碎,組合有趣。
2024-11-28 366 浏览
同朋友去咗喺金鐘嘅呢間餐廳,享受咗一餐沉浸式嘅宮廷體驗,所有嘅菜式都配住360度嘅環迴視覺效果,你都同我一齊穿越清朝啦❤️滿漢壹零捌($1,399/位)康帝燒乳豬🐖原隻乳豬外皮香脆,一咬落去充滿油香,仲帶濃濃煙燻香氣🥰太后鴿子蛋燴官燕🕊️呢度菜嘅靈感係來自於慈禧太后平時好鐘意食燕窩,第一次食鴿子蛋,口感好特別,入口爽彈👍🏻 配上滿滿嘅官燕,滋補養顏❤️天香鮑魚伴脆皮海參海參係炸過嘅,夠晒香酥,入面軟腍彈牙,配上超入味嘅鮑魚片😍酸甜八寶海龍皇🐟用咗東星斑,肉質嫩滑結實,配埋梅子汁加上瀨尿蝦乾、花膠、帶子同鮑魚等等做成嘅酸甜八寶,真係令人食唔停口❤️清宮燒脆鱔🐟外皮燒得香脆,肉質彈牙🥰滿漢小八碟用咗時令嘅蔬果同埋水果造成,有蓮子、番石榴、蓮霧、雪梨、柿、鮮百合、哈密瓜同鮮淮山,用嚟清新一下味蕾就最啱🫶🏻炭燒公子鵝🪿用咗火焰出場嘅方法,夠晒震撼😍 炭燒嘅公子鵝入口,裝住滿滿嘅花膠,朔晒鵝肉嘅香味,濃郁嘅味道喺口腔裏面徘徊👍🏻 鵝肉就造成片皮鴨,配上刈包、青瓜同京蔥食,一餸兩食❤️如意熊掌伴草八珍🐻用豬皮造成熊掌嘅造型,配上黑虎掌菌、猴頭菇、竹笙、羊肚菌同冬菇等八款食材🥰雲南猴子腦 🐒呢個菜一出場真係忍

滿漢壹零捌($1,399/位)
康帝燒乳豬🐖
原隻乳豬外皮香脆,一咬落去充滿油香,仲帶濃濃煙燻香氣🥰

太后鴿子蛋燴官燕🕊️

天香鮑魚伴脆皮海參
海參係炸過嘅,夠晒香酥,入面軟腍彈牙,配上超入味嘅鮑魚片😍

酸甜八寶海龍皇🐟

清宮燒脆鱔🐟
外皮燒得香脆,肉質彈牙🥰

滿漢小八碟

炭燒公子鵝🪿

如意熊掌伴草八珍🐻

雲南猴子腦 🐒
呢個菜一出場真係忍唔住嘩一聲,真係超似啊呀😱 但唔使驚其實佢係用豆腐花整成嘅,再加入雲南米線、炸醬、芫茜、花生等🥰

九五至尊炒國米🍚
豬蹄根炒米, 口感好特別,係一種合成米黎,口感好煙煙❤️

努爾哈赤伴金桃🍑
甜品用椰子奶凍造成金桃造型, 食落香滑,配埋脆脆嘅薩琪瑪,完美作結🫶🏻
2024-11-22 483 浏览
令人難忘嘅沉浸式多元感官體驗❤️「䭘」係一間藏身於太古廣場wellwellwell中菜廳內嘅貴賓房,近期推出以清朝「滿漢全席」為靈感嘅一系列特色美饌✨ 餐廳將美食配合360度環迴屏幕動畫及音效,帶來非一般嘅視覺、聽覺及味覺享受🥰✨ 滿漢壹零捌 ($1,399/位)❀ 康帝烤乳豬 🐷原隻乳豬皮脆肉嫩,帶濃厚煙燻香氣,塗上乳豬醬食更惹味☺️❀ 太后鴿子蛋燴官燕 🐦慈禧太后平時好鐘意食燕窩,滋補又養顏✨ 鴿子蛋入口爽彈,蛋味香濃,加埋份量十足嘅官燕,絕對係養身之選😍❀ 天香鮑魚伴脆皮海參 🥢第一次食炸海參😍 外層酥脆,口感軟腍彈牙,旁邊伴上鮑魚及蘆筍,整得好入味呢👍🏻❀ 酸甜八寶海龍皇 🐟大大條東星斑,肉質好滑嫩🥰 用梅子製成酸酸甜甜嘅醬汁,食落更開胃😚 入面有瀨尿蝦乾、花膠、帶子及鮑魚等海鮮,鮮香滋味❀ 清宮燒脆鱔 🔥外皮燒得好香脆,鱔肉質感細嫩彈牙😝❀ 滿漢小八碟 🥢以時令食材及水果製成八小碟,當日有蓮子、番石榴、蓮霧、雪梨、柿子、百合、哈密瓜及淮山,清甜爽脆,解膩一流☺️❀ 炭燒公子鵝 🦆炭火燒香公子鵝再製成片皮鵝,入面內藏花膠好有驚喜❤️ 花膠吸收鵝油香,口感好滑溜~用刈包包裹住鵝肉、青瓜及

✨ 滿漢壹零捌 ($1,399/位)

❀ 康帝烤乳豬 🐷
原隻乳豬皮脆肉嫩,帶濃厚煙燻香氣,塗上乳豬醬食更惹味☺️

❀ 太后鴿子蛋燴官燕 🐦

❀ 天香鮑魚伴脆皮海參 🥢

❀ 酸甜八寶海龍皇 🐟

❀ 清宮燒脆鱔 🔥
外皮燒得好香脆,鱔肉質感細嫩彈牙😝

❀ 滿漢小八碟 🥢

❀ 炭燒公子鵝 🦆
炭火燒香公子鵝再製成片皮鵝,入面內藏花膠好有驚喜❤️ 花膠吸收鵝油香,口感好滑溜~用刈包包裹住鵝肉、青瓜及京蔥食,別有風味👍🏻

❀ 如意熊掌伴草八珍 🐾
熊掌以豬皮、豬肉、黑虎掌菌等製作,配搭猴頭菇、竹笙、羊肚菌及冬菇等八款珍貴食材,香濃入味✨

❀ 雲南猴子腦 🥢
以中國十大禁菜為靈感,像真度好高‼️ 猴子腦由豆腐花重新演繹而成,加入雲南米線、炸醬、芫茜、花生,麵條煙韌掛汁,香辣又惹味😛

❀ 九五至尊炒國米 🍚
選用合成米,入口輕盈煙韌充滿米香✨ 搭配豬蹄筋、瀨尿蝦乾及唐芹炒香,味道鹹香亦帶油脂香

❀ 努爾哈赤伴金桃 🍮
甜品有金桃造型嘅椰子奶凍,香甜軟滑,旁邊伴上酥脆嘅薩其馬,口感更豐富😚

最近去咗金鐘䭘體驗佢哋嘅「滿漢壹零捌」套餐,真係好似穿越咗去清朝嘅宮廷咁!除咗菜式本身極具心思之外,餐廳仲用咗360度大屏幕同動畫特效,打造一個沉浸式嘅用餐體驗,真係令人嘆為觀止!💯除咗視覺效果之外,餐廳仲會用語音介紹每道菜嘅由來、用料同烹煮方法,令你更加了解菜式背後嘅故事同文化,加深你對呢餐盛宴嘅理解。👏康帝烤乳豬:皮脆肉嫩,煙燻添香 🔥當乳豬上枱嘅時候,360度屏幕會播放康熙皇帝狩獵嘅畫面,真係好有氣勢!乳豬嘅皮燒得香脆鬆化,豬肉鮮嫩多汁,仲帶住陣陣櫻花木嘅煙燻香味,真係一流!😋太后鴿子蛋燴官燕:滋補養顏,矜貴之選 🥚慈禧太后鍾意嘅滋養湯品,用咗上等官燕同乳鴿蛋,以慢火細燉四個鐘而成。湯底清澈,味道鮮甜,燕窩入口即化,鴿子蛋嫩滑可口,真係滋補又養顏!👩‍🦰天香鮑魚伴脆皮海參:海味雙雄,口感豐富 🌊鮑魚炆得軟腍入味,海參炸得外脆內嫩,兩種唔同嘅口感互相輝映,加上秘製醬汁,真係令人回味無窮!🤤 酸甜八寶海龍皇:酸甜開胃,層次分明,矜貴之選 🐟呢道菜酸酸甜甜,非常開胃。用咗名貴嘅東星班做海龍皇,肉質鮮美,配埋梅子醬,更添鮮味。「八寶」炸蝦丸加入咗多種唔同嘅材料,口感豐富,層次分明。👍配合

康帝烤乳豬:皮脆肉嫩,煙燻添香 🔥

太后鴿子蛋燴官燕:滋補養顏,矜貴之選 🥚

天香鮑魚伴脆皮海參:海味雙雄,口感豐富 🌊

酸甜八寶海龍皇:酸甜開胃,層次分明,矜貴之選 🐟

配合屏幕上嘅海洋動畫,更顯得生動有趣。

清宮燒脆鱔:外脆內嫩,醬汁惹味 🥢

鱔魚炸得外脆內嫩,配埋特製嘅醬汁,真係非常惹味!😋

(八小碟間場)清新果香,精緻小巧 🍉 八款唔同嘅水果小食,包括芒果、蓮子、百合、蜜瓜、哈密瓜、菠蘿等等,清新香甜,正好喺一連串濃味菜式之間,清一清味蕾。

炭燒公子鵝:皮脆肉香,內藏乾坤 🦢

鵝肉燒得皮脆肉香,帶住淡淡嘅炭火味,真係好有風味!而公子鵝內仲藏有原塊花膠公,矜貴十足,令人驚喜!👍 公子鵝食法更參考咗北京填鴨,侍應會喺你面前將鵝皮片下來,然後用熱騰騰嘅小麥包饃、醬料同埋青瓜絲等配料包住嚟食,就好似食片皮鴨咁!鵝皮香脆,鵝肉鮮嫩,配埋醬料同青瓜絲,口感豐富,味道層次分明,真係一絕!😋

如意熊掌伴草八珍:創意演繹,形似神非 🐾

雖然係以熊掌為靈感,但其實係用豬肉同黑虎掌菌製作而成,豬肉炆得軟腍入味,黑虎掌菌則帶有獨特嘅香味,兩者嘅味道互相融合,非常美味。 再配以猴頭菇、羊肚菌等草八珍,口感豐富,味道鮮美。👍

雲南猴子腦:挑戰味蕾,驚喜之作 🧠

呢道菜嘅造型非常逼真,好似真係一個猴子腦咁!😱 但其實係用豆腐等食材製作而成,更加入咗正宗嘅雲南米線同埋香辣惹味嘅昭通辣椒醬,令到成道菜更加有層次,味道更加豐富!米線嘅爽滑口感同豆腐嘅嫩滑互相配合,加上辣椒醬嘅刺激,真係令人回味無窮!

九五至尊炒國米:粒粒分明,鑊氣十足,皇者風範 🔥

用咗多款米炒成嘅「國米」炒飯,粒粒分明,鑊氣十足,味道香濃,不愧係「九五至尊」!🍚

努爾哈赤伴金桃:甜蜜收尾,完美句點 🍑

「努爾哈赤伴金桃」以桃形嘅椰子奶凍同作為伴碟薩其瑪,再灑上金粉,甜蜜嘅味道,為呢餐畫上完美嘅句點。💖
2024-09-22 694 浏览
特登嚟搵boey饮cocktail,又靓又好饮"飯後未倦跟我逛逛再送你回家" 三文魚籽拌生拆蟹肉蒜香橄欖油意粉很好吃。cocktail推薦,well garden,tequlia sunrise, beryl, black Russian.
特登嚟搵boey饮cocktail,又靓又好饮
2024-08-21 1047 浏览
地點當然是超級方便,就在太古廣場裏面.服務很不錯,服務員客氣、親切、主動、友善.夜晚套餐的味道也很好!另外要點讚這餐廳提供素食套餐選擇; 但另一方面,也要批評素食套餐的(價錢一樣)味道有待改善。 另外順便也鼓勵餐廳吧!雖然很多食評家(例如米芝蓮與黑珍珠的評審)也感覺這餐廳非常有大概十年前上海餐廳UV的影子, 但怎樣說也好,這是香港餐飲體驗的突破吧!The location is super convenient, right inside Taikoo Place.The service is really good, with polite, friendly, proactive and hospitable waitstaff.The flavors of the evening set menu are delicious as well! I also have to commend the restaurant for offering vegetarian set menu options; however, the taste of the vegetarian set
地點當然是超級方便,就在太古廣場裏面.

服務很不錯,服務員客氣、親切、主動、友善.

The flavors of the evening set menu are delicious as well! I also have to commend the restaurant for offering vegetarian set menu options; however, the taste of the vegetarian sets (at the same price) could use some improvement.

I'd also like to give the restaurant a shoutout! While many food critics (like the Michelin and Black Pearl reviewers) feel this place has shades of the Shanghai restaurant UV from about a decade ago, it's still a refreshing take on the Hong Kong dining experience!
除咗聲色藝及好有❤️嘅古食譜嘅手功菜以外,服務真係不得了。 食物就睇相都知有心機 - 刀功、時間、火候 - 缺一不可。特別係個岳飛鴨 - 煙燻味恰到好處同個皮脆卜卜不特止,連鴨腸,鴨肝都處理得好出色😋就睇得出師傅嘢功力👍🏻服務更加不得了 - 唔只非常配合每道菜嘅聲音畫面咁上菜,連幫客人影相亦非常熱誠及有經驗,務求客人有一個美好嘅回憶!就算食唔晒嘅食物,都有專業嘅建議,充分表現出對食物嘅專重。真係要好似小妹妹咁問 - 點解可以咁優秀😆
除咗聲色藝及好有❤️嘅古食譜嘅手功菜以外,服務真係不得了。

真係要好似小妹妹咁問 - 點解可以咁優秀😆

2024-02-11
庆祝纪念
团年饭
2024-02-06 1596 浏览
食物質素非常超級好,每樣餸也非常很有特色,環境也非常獨特,舒適,而且服務態度也非常好,餸菜的溫度也保持很熱,如果一班人選擇這裏也是一個不錯的選擇,所以特意送上好評
2023-11-19 1644 浏览
今晚黎到金鐘太古廣場既䭘,有野食有故事聽,而依家就正正係講返大家都比較熟悉既宋朝。而呢度中打係一路講返宋朝既故事,再配以聲畫講解每一道餸既意景,係真正視覺同味覺既享受。開封府 • 山海兜【海鲜 •時蔬•竹筍•鮮菇】釀有多樣食材既山海兜,精緻得來,亦有多樣口感,海鮮既鮮味,菜既爽脆,香菇軟腍,配合起來亦無破壞佢既和諧感宋嫂魚蓉羮【筍絲•鲜菇絲•鮮魚肉絲•芫茜】魚蓉羹材料滿滿,每一啖都係好鮮甜,連唔食芫茜既我都唔覺得難食,反而冇左芫茜味反而可能會唔夾宋高宗 • 蟹釀橙【大閘蟹粉 •大閘蟹肉 •鮮橙 •橙肉】我從來都冇諗過大閘蟹同橙一齊煮會夾,但事實係,大閘蟹粉太多會好滯,但連埋橙既citrus 係可以中和到果種油膩,處理得岩岩好二十年陳花雕海上鮮【海魚 •花雕酒 •蓮子 •薏米】清蒸既東星火喉控制得冇可挑剔,但最令人驚艷係佢個汁,唔係一般既蒸魚豉油,而係濃濃既花鵰酒既香味,配上脆米薏米同蓮子,豐富左口感之餘,不失魚既鮮甜蘇軾慢煮東坡肉【鮮腩肉 • 花雕酒 • 香料】講到宋朝,大家都一定會識既蘇東坡,講到東坡肉,大家一下就諗起肥豬肉,油膩,但事實係,全部人都係鐘意佢。上菜時仲會配上白飯,完全

開封府 • 山海兜

二十年陳花雕海上鮮
【海魚 •花雕酒 •蓮子 •薏米】

蘇軾慢煮東坡肉
【鮮腩肉 • 花雕酒 • 香料】
講到宋朝,大家都一定會識既蘇東坡,講到東坡肉,大家一下就諗起肥豬肉,油膩,但事實係,全部人都係鐘意佢。上菜時仲會配上白飯,完全係毫無抵抗力,因為東坡肉係入口即溶,醬汁微甜,送飯一流

岳飛將軍燻烤全鵝
【鹅•鵝肝 • 鵝腸•鵝腎】
烤全鵝係連埋內臟,有邊個又會諗到,鵝肝鵝腸鵝腎。鵝肉油脂豐腴,好香口,碟底仲有鵝肝,鵝腸,鵝腎,份量十足之餘,全部都經過精心烹調,爆過,連埋蝴蝶包一齊食就fit 晒

禎州鰒魚油潑魚兒
【鮑魚•鮮魚麵】
椒鹽鮑魚炸得黎又香又有少少辣,配上煙煙韌韌既魚麵,我個人就比較鐘意重口味既鮑魚,好惹味。

酒香酥黃獨 • 送客湯
【芋蓉•酒香朱古力•甘草,蓮子•蜂蜜】
去到最後既送客湯,先飲凍茶,由甘草,蓮子同蜂蜜沖製而成,另外係芋蓉包裹住酒香朱古力做甜品
2023-09-27 2435 浏览
今次呢餐飯就勁囉!老婆大人帶咗我去太古廣場嗰間Auntie AYI入面嘅貴賓室,呢間神秘嘅貴賓室個名叫做䭘,讀書唔成嘅我真係見都未過呢隻字。   打開房門入面好似宇宙一樣咁靚,入邊得一張大枱只可以坐10個人,呢晚我哋10個老友記一齊食呢餐飯真係好開心。 坐低咗之後先有一杯花雕酒嘆吓,味道都好香醇好嘢嚟㗎!  跟住就有把靚聲歡迎我哋然後就開始介紹我哋食嘅宋朝8味菜,除咗有把聲之外牆上面同埋枱面同時都會有投影,今日我哋食嘅傳統正菜就由佢哋介紹俾我哋。  第一味菜係開封府~山海兜,呢個菜嘅裝飾係用咗3D打印整咗個包青天像真係好鬼精美,至於個餸呢其實就係麵筋加埋一啲竹筍、鮮菇、龍蝦肉同埋帶子,一啖食落口好鬼煙靭加埋炒得夠香嘅菜同埋海鮮係好味嘅。  跟住落嚟呢個宋嫂魚羹就更加正斗,呢碗湯羹入面有筍、鮮菇同埋鮮魚,個湯底鮮甜好加埋有咬口嘅筍、冬菇勁好飲。  第三味係蟹釀橙好耐以前食過一次印象麻麻地!所以我都係叫朋友幫手食咗佢好啲,不過見到入邊有好多大閘蟹粉、大閘蟹肉,如果鍾意食大閘蟹應該會好鍾意呢個蟹釀橙。  嚟緊呢個係二十年陳花雕海上鮮,足足有兩斤半重嘅清蒸東星斑上枱嘅時候會淋啲湯落去,魚肉蒸得
嚟緊呢個係二十年陳花雕海上鮮,足足有兩斤半重嘅清蒸東星斑上枱嘅時候會淋啲湯落去,魚肉蒸得火候啱啱好加埋啲脆米、蓮子同埋薏米仲有啲花雕酒嘅香,味道真係好豐富魚痴一定like。
食到呢度原來仲有遊戲玩,侍應呢個時候遞上骨牌遊戲咭,我哋每人抽一隻之後計埋莊家侍應嗰隻牌,最大同最細嗰兩隻分別都可以有杯茅台,輸咗嗰個梗係要自隊啦!贏咗嗰個可以揀自己飲又可以俾人飲好過癮!最後我係要飲嘅大家估下我係贏定係輸家哈哈。
飲完茅台跟住嚟呢味菜係蘇軾慢煮東坡肉,濃油赤醬嘅味道梗係引死人啦,加埋件東坡肉煮得夠晒化配埋個口飯勁無敵啊。  繼續行軍打仗因為我哋要食呢味餸係岳飛將軍燻烤全鵝,呢隻煙燻鵝味道好鬼濃郁啱晒鍾意重口味嘅朋友,除咗鵝肉之外仲有埋內臟好似有鵝肝、鵝腸同埋鵝腎,夾埋個蝴蝶包一齊食可以解油膩又會飽肚啲。
講到飽肚呢一個禎州鰒魚油潑魚兒食埋就一定夠飽,個鮮魚麵好爽口好彈牙,加咗隻椒鹽鮑魚即刻矜貴咗唔少。
嚟到最後一味菜即係食甜品嘅時候!呢一個叫做酒香酥黃獨其實係芋蓉包住啲酒香朱古力,兩樣都係老婆大人最鍾意嘅佢梗係食得好開心啦!  仲有一杯叫做送客湯原來入面有油甘草、蓮子同埋蜂蜜,飲落去有啲甘又有啲甜從來都未飲過呢個味真係好過癮。
呢個宋朝八個菜嘅晚餐盛惠每位$1299,每晚只做一場同埋最多都係做10個客,想食嘅唔該早啲訂位喇。
2023-08-22
如果有睇開我寫嘢嘅朋友,都知道之前我去咗金鐘太古廣場嘅 wellwellwell食晚餐🍴,最近發現原來呢個地方仲有個充滿神秘感非常特別嘅中菜體驗👤餐廳叫「䭘」,印象中係初次認識「䭘」呢個字,意思正正係既有有得食又有景睇🏞️,係一個餐廳自己研發既字,但餐廳後來發現原來呢個字好耐好耐已經有⏳,係飽滿既意思。除咗係一個私隱度極高嘅包廂之外🍽️,仲要係矜貴既每晚只限一席🕺🏻透過360度環迴屏幕既視覺、味覺、聽覺,帶客人飛越時空, 返到宋朝,品嚐傳統手工菜, 細味宋朝流傳落嚟嘅味道😋 ️🔸「開封府· 山海兜」係以大公無私既包大人為靈感,小兜內嘅材料有鮮菇🍄、竹筍、時蔬、龍蝦肉等等,味道鮮味清清,碟上以3D雕琢嘅芋頭包大人確係極為精緻。️🔸相傳宋高宗遊西湖食到「宋嫂魚蓉羹」🐟讚不絕口,自此呢度就成為杭州名菜。魚羹係用咗筍絲、鮮菇絲、鮮魚肉絲、芫荽炮製而成,先將鮮魚開邊後清蒸,再將鮮魚肉與配料放係高湯煮滾。 鮮魚肉鮮香誘人,相當喜歡呢個魚羹~️🔸傳說宋朝明將設宴招待宋高宗,「宋高宗·蟹釀橙」🦀🍊呢度菜式,正正係其中一道高宗激賞嘅菜式,成為南宋嘅宮廷菜,橙肉可以帶出蟹肉嘅鮮甜,而呢度菜講求烹調嘅手藝,橙中見到絲

️🔸傳說宋朝明將設宴招待宋高宗,「宋高宗·蟹釀橙」🦀🍊呢度菜式,正正係其中一道高宗激賞嘅菜式,成為南宋嘅宮廷菜,橙肉可以帶出蟹肉嘅鮮甜,而呢度菜講求烹調嘅手藝,橙中見到絲絲嘅蟹肉,更加係不惜工本。

️🔸唐宋朝詩人都鍾意飲酒🍶,而呢度「二十年陳花雕海上鮮」係以酒入饌,帶出食材嘅靈魂,魚肉紮實飽滿,脆米更加係畫龍點睛👁️

️🔸蘇軾又名蘇東坡,除咗係宋代大文豪,更加係一位美食家,精心鑽研左紅燒肉嘅最佳煮法🐖,每到新年,佢就就會將百姓送來嘅拜年豬肉切成小方塊炆到香酥軟爛再分俾百姓,期後就成為咗今日既「蘇軾慢煮東坡肉」喇,油而不膩,滿滿嘅骨膠原,齒甲留香,個人認為係全晚做得最好既一道菜!

️🔸岳飛精忠報國,佢嘅戰績令外敵聞風喪膽🗡️ ❕大半生處身風煙四起既戰場,呢道「岳飛將軍燻烤全鵝」正正係為岳飛將軍致敬,吃得出有一分獨有既焦香。

️🔸宋朝嘅鮑魚係鹹魚嘅意思,而真正名貴鮑魚係叫鰒魚; 油潑兒係宋朝係鮮魚麵嘅意思🍜,以鮑魚配搭鮮魚麵亦即係呢道「禎州鰒魚油潑兒」,一口鮑魚外酥內軟,加入醬油蔥花🫙,層次非常豐富。

️🔸「酒香酥黃獨· 送客湯」係表達送客嘅心意👋🏻,有令宴會更加圓滿既意思。改良自宋朝甜品,䭘嘅做法係將芋頭蓉加入酒香朱古力🍫,炸至酥脆;送客湯就係以甘草,蓮子,蜂蜜沖泡🍯,清香解膩,圓滿落幕。

價錢上係每位$1,299/ 8道菜,從各種細節,可見呢個懷古嘗新宋朝盛宴絕對一絲不苟,有如一個欣賞藝術品嘅晚上🎨
2023-09-05 716 浏览
這夜跟好友享用上一場多元感官的特色中菜過了超現實特別的一個晚上!餐廳地點非常特別位於金鐘太古廣場Auntie AYI內唯一神秘的貴賓室䭘。打開貴賓房的大門內裏展著如置身星空般的宇宙投影,我們這夜就要乘坐這太空船回到宋朝品嚐傳說中的美饌。甫坐下服務員先送上醇香花雕酒作Welcome Drink,率先以酒香為我們打開神袐美食之路。喝過美酒之後晚宴便正式揭幕!由繁星帶領我們走進極盡視聽之娛的宋朝空間。每道菜出場時也有聲音導航來介紹,而檯及牆身也會同時投影有關菜式的資料好高級的設備!大家準備好了麼我們一起出發穿越到宋朝喇!首道菜式名叫開封府~山海兜!食材包括有海鮮、時蔬、竹筍及鮮菇。菜式用上栩栩如生的3D打印包青天作裝飾好環保!煙韌帶脆的兜盛載著*山味*時蔬、竹筍及鮮菇,而*海味*則有龍蝦肉及帶子等鮮味食材,吃下口感滿豐盛味道鮮香是個好好開始。 接下來上檯的是人所共知的宋嫂魚羹,材料包括有筍絲、鮮菇絲、鮮魚肉絲及芫茜非常豐富。宋嫂魚羹的湯頭非常鮮甜內裡的魚肉滑溜勝雪,大廚以雞蛋來推出稠度恰好的質感,入口滑溜得一步到*胃*超級可口。緊接著來到宋高宗~蟹釀橙,材料包括有大閘蟹粉、大閘蟹肉、鮮橙及橙

緊接著來到宋高宗~蟹釀橙,材料包括有大閘蟹粉、大閘蟹肉、鮮橙及橙肉。
早在某私房菜已經品嚐過這鼎鼎大名的蟹釀橙可惜當時未能留下美好印象!今天有幸再品嚐此菜完全顛覆了我內心的壞印象!
原個鮮橙內盡是滿滿的大閘蟹粉及蟹肉,鮮加甜的組合令味道十分誘人,除了一匙放入口品嚐外更可以放在香脆法包共嚐,這樣吃增添不少口感味道更令人神往。

第四道菜是二十年陳花雕海上鮮,除了有海魚之外還有花雕酒、蓮子及薏米。
兩斤半重的清蒸東星斑上檯時傾進酒香滿溢的花雕湯汁,肥美嫩滑的魚肉綴以炸香的脆米伴粉腍蓮子及煙韌薏米,吃下層次感很豐富味道也非常鮮美魚迷必愛。

來到這刻服務員現送上這一張骨牌遊戲咭原來這個是間場的小遊戲!我們全檯每位也抽出一隻骨牌然後組合莊家再比較大小看看誰勝誰負!
負者當然要乾了這杯茅台而勝者則可將酒賜予他人,茅台那麼好喝勝敗我也覺得是幸福的事情。
繼續我們宋朝美食之旅現在來到我們面前的是蘇軾慢煮東坡肉,材料分別有鮮腩肉、花雕酒及香料。
那令氣包裹著肥瘦均稱的東坡肉,肥肉入口即化瘦肉香嫩多汁吃起來軟嫩入味,那汁醬用伴隨的一口白飯混合享用嘴巴真的快活過神仙。

接下來是氣勢磅礡的岳飛將軍燻烤全鵝,材料包括有鵝、鵝肝、鵝腸及鵝腎。

選用肉嫩兼皮下油脂豐腴的黑鬃鵝來燻製,烤出來的鵝皮夠香脆肉質也紮實而且好Juicy,味道濃郁非常真的想點碗瀨粉來佐吃,吃罷鵝件後原來墊底還有爆炒過香噴噴的內臟,包括有肝、腸及腎用上隨來的蝴蝶包夾著品嚐好吃又優雅。
單尾我們得到這一客禎州鰒魚油潑魚兒,材料只有兩樣就是鮑魚和鮮魚麵。
經油炸過的鮑魚超級煙韌有咬口,而用上魚肉製成的麵質感彈牙又入味,我覺得比起鮑魚更加吸引呢。
最後一道菜是酒香酥黃獨~送客湯,內裏包括有芋蓉、酒香朱古力、甘草、蓮子及蜂蜜。
外型尤如芋角無疑內裏卻包裹著流心酒香朱古力,吃下鹹甜交錯的滋味叫人印象難忘!
送客湯則以甘草、蓮子、蜂蜜沖泡而成,喝下味道甘甘甜甜的非常特別。
想來品嚐這宋朝菜單謹記預先訂座!皆因每晚只做一場可容納10位客人收費為$1299/位。
2023-08-22
穿越古今.宋朝飲食體驗~今晚黎到䭘,享受出色中菜之餘,仲親身體驗咗由多元感官主導既嶄新餐飲體驗,透過視覺、聽覺、味覺等穿越古今,了解多元而珍貴既中國典故、傳奇歷史人物,享受一次跨越時空既宋朝美食盛宴。聲音導航、三百六十度環迴屏幕,令食客享受佳餚同時好好細味菜式當中既文化與歷史,極具心思!Welcome drink為花雕酒,味道濃厚甘醇,好醒胃。山海兜包青天雕像好考工夫,欣賞師傅用心去做好每道菜式同時仔細考究背後歷史故事及文化!將麵筋炸至金黃香脆,內餡有時蔬、鮮菇、帶子及龍蝦肉,鮮味十足,趁熱食一啲都無油膩感!宋嫂魚蓉羹口感超豐富又足料既魚蓉羹有齊鮮菇絲、鮮魚肉絲、筍絲及芫茜,魚肉香甜幼滑好細嫩,魚蓉羹清香暖胃,入口鮮甜不膩,係一道老少咸宜既菜式。蟹釀橙面頭鋪滿大閘蟹蟹粉、花蟹蟹肉,賣相吸引且散發清新橙香,伴碟更有一塊香脆法包同食。大閘蟹蟹粉充滿油香、質感豐腴,鮮味十足;花蟹蟹肉鹹香鮮甜又彈牙~另可沾適量醋,更能帶出蟹釀橙既鮮味!二十年陳花雕海上鮮用上兩斤半重東星斑,以花雕酒清蒸,雪白魚肉爽嫩細膩,味道鮮美夾雜花雕酒香,好吃又醉人!加入有嚼勁脆米同清香蓮子,呢個組合配搭得剛好,出色!蘇軾

Welcome drink為花雕酒,味道濃厚甘醇,好醒胃。

山海兜

宋嫂魚蓉羹

蟹釀橙

二十年陳花雕海上鮮

蘇軾慢煮東坡肉
經典名菜東坡肉色澤紅亮,上枱時香氣滿溢,用上五花肉燉製而成,口感香滑不油膩,味道醇厚香甜,帶有花雕酒香,燉煮時間與調味均掌握得非常好!

燻烤全鵝
外皮酥脆,經長時間燻烤,將鵝肉鮮美完全鎖住,鵝肉肉質細緻有彈性,一啲都唔乾柴,食落仲有陣陣煙燻味,鵝味濃、油香肉汁豐盈。另配夾包,沾少量梅醬、檸檬皮,酸甜清新,別有一番風味!仲有薑葱炒鵝肝、鵝腎、鵝腸,汁香味濃,爽口有嚼勁,好邪惡!!

禎州鰒魚油潑魚兒
椒鹽酥脆大鮑魚煙韌彈牙,配自家製魚麵,爽滑鮮香。

酒香酥黄獨,送客湯
酥炸芋蓉包住流心朱古力,滿滿酒香,外脆內軟,甜度剛好。送客湯由甘草、蓮子、蜂蜜製成,清甜甘香,好解膩!

2023-09-04
🌟餐廳:📍地址:金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓002號舖wellwellwell💰價位:$801以上⏰營業時間:星期一至日12:00 - 15:00/19:00 - 22:00大家有冇諗過宋朝飲食文化係點既呢? 今晚有幸到䭘,一嚐多款精彩宋朝佳餚,盡享視覺、聽覺、味覺享受,穿越古今,來一場由多元感官主導既嶄新餐飲體驗!一打開門就見到360度環迴屏幕,配以席間聲音導航,透過美食帶大家回到宋朝,一邊享受美食,一邊了解其背後既故事同歷史,令人仿如親身遊歷宋朝。———————————————————🔹 Welcome drink奉上陳年花雕酒,酒香馥郁,甘香醇厚。———————————————————🔹 開封府 - 山海兜包青天雕刻極具心思,可見師傅手工一流!炸得熱辣辣既香脆麵筋包裹著鮮菇、鮮香帶子、清爽竹筍及彈牙龍蝦肉,係一道流傳至民間既菜式,相當出色呢!———————————————————🔹 西湖初遇 - 宋嫂魚蓉羹是夜最愛既菜式!足料魚蓉羹用上鮮魚肉絲、鮮菇絲、筍絲等,再配以芫茜製成,口感超豐富!魚肉啖啖鮮甜香嫩,飲完好想再添多碗!———————————————————🔹 宋高宗 -
🌟餐廳:
💰價位:$801以上

🔹 開封府 - 山海兜

🔹 西湖初遇 - 宋嫂魚蓉羹

🔹 宋高宗 - 蟹釀橙
以乾冰營造出煙霧效果,視覺效果一流!鮮橙包裹大閘蟹蟹粉、花蟹蟹肉及橙肉,蟹黃鮮香美味、蟹肉鮮甜彈牙,每啖都散發清迎橙香,夠哂特別!加丁點醋更能提鮮~附送香脆法包同食,令人一試難忘!

🔹 醉翁之意 - 二十年陳花雕海上鮮
2斤半東星斑配以花雕酒、蓮子、脆米,濃濃花雕香,魚肉肥美鮮甜,脆米鬆脆有咬口,蓮子夠軟綿。

🔹 唇齒留香 - 蘇軾慢煮東坡肉
一上枱大家都忍唔住嘩咗聲!東坡肉呈鮮紅酒亮色澤,香氣滿溢,仲附上迷你白飯。呢款蘇軾慢煮東坡肉同樣用上花雕酒同煮,東坡肉肥而不膩,肥肉入口即化,瘦肉瘦而不柴,散發淡淡花雕酒香,色、香、味俱全,送飯一流!

🔹 烽火連天 - 岳飛將軍燻烤全鵝
皮脆肉嫩充滿陣陣煙燻香,鵝皮酥脆,鵝肉嫩滑入味唔乾身,鹹香適中,食落富油香,肉味濃,令人齒頰留香。伴碟仲有鵝肝、鵝腸、鵝腎,醬香味濃又爽口,相當出色!

🔹 魚魚得水 - 禎州鰒魚油潑魚兒
自家製魚麵彈牙煙韌有嚼勁,配椒鹽鮑魚,惹味脆口又彈牙。

🔹詩朋酒友 - 酒香酥黄獨.送客湯
咬開香脆軟綿芋頭蓉,流出酒香朱古力,外脆內軟~送客湯用上甘草、蓮子、蜂蜜沖泡,甘甜清香,解膩一流~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-08-29
2023-08-03 652 浏览
是日同媽媽慶生🥳同親友一齊去咗呢個沉浸式中菜體驗空間「䭘」😆晚餐一共有八道菜,聽聞係個時宋朝名人鍾意嘅古菜黎💖每道菜都會有聲音導航介紹,仲有360度投影動畫牆圍繞住我地,一次過滿足哂視覺、聽覺、味覺,成個感覺好藝術~ 最緊要係媽媽同親友都打卡打得好開心🤩呢道菜叫「蟹釀橙」,出場時「仙氣逼人」😎鮮橙入面包住大閘蟹蟹粉、花蟹蟹肉同橙肉,配上法包,鮮甜嘅蟹肉好加分👍🏻呢道叫「二十年陳花雕海上鮮」~兩斤半重嘅東星斑用花雕酒蒸,配上蓮子同脆米,聞落好有酒香,東星斑都夠哂鮮味💯另一道菜「蘇軾慢煮東坡肉」,東坡肉軟淋淋 ,最岩送飯🍚有個迷你白飯仔跟埋架🥰好cuteee之後呢個「燻烤全鵝」,隻鵝皮脆肉嫩~肉質夠軟滑~相當入味👍🏻而我自己都幾鍾意佢陣煙燻味😊仲有呢道「禎州鰒魚油潑魚兒」,椒鹽大鮑魚再加上自家製嘅魚麵~煙煙韌韌~口感爽口彈牙✨都幾惹味😋呢間房係一定要預先訂位架!我同親友一共8人,媽媽同親友都好滿意😆每人$1,299~ 食左兩個幾鐘~雖然唔係話好平,但我覺得絕對值得😇唔想慶生又係一式一樣去傳統中式酒樓,偶爾去下呢種特式中菜餐廳都幾好💖菜式又有樣有味~雖然話係餐廳,但好似去左睇場藝術表演咁🤣🤣

呢道菜叫「蟹釀橙」,出場時「仙氣逼人」😎

呢間房係一定要預先訂位架!我同親友一共8人,媽媽同親友都好滿意😆每人$1,299~ 食左兩個幾鐘~雖然唔係話好平,但我覺得絕對值得😇唔想慶生又係一式一樣去傳統中式酒樓,偶爾去下呢種特式中菜餐廳都幾好💖菜式又有樣有味~雖然話係餐廳,但好似去左睇場藝術表演咁🤣🤣🤣

2023-08-01
庆祝纪念