餐廳: 一遊
資訊:

2023-07-03 23 瀏覽
今晚食左間居酒屋好唔錯👍🏼位置係灣仔合和中心,意想不到地平日晚都有7成左右滿,野食性價比幾高🙏🏻。叫左個「特選壽司10貫 $288」除返開20蚊左右件壽司好抵食又鮮味。「特選刺身 5款 $320」刺身好得👍🏼厚切又鮮甜!。串燒超有feel! 睇著佢即叫即燒,仲好似係炭火!全部都外脆內軟。尤其係白鱔!肥美一入口即溶!雞翼 $32雞心 $32翠玉瓜 $26白鱔 $78。定主食都好吸引!特別推介有個「蕃茄海鮮石頭湯 $188」超香甜蕃茄味!大蝦都好鮮甜。「生薑豚肉石頭燒飯 $98」職員仲會幫手撈,好惹味。「西京燒銀雪魚 $178」必點!嫩滑得黎甜甜地。。👌🏻好有驚喜既一餐🥰🥰

雞翼 $32
雞心 $32
翠玉瓜 $26
白鱔 $78

👌🏻好有驚喜既一餐🥰🥰
2023-06-27 20 瀏覽
問起灣仔附近的居酒屋原來 一遊 名氣幾響亦變相增加了本人對它的期望值一貫木系裝潢、日系掛畫海報及其他掛飾等通通不意外餐廳比預期中大,非小店格局入內先見到方格枱凳與兩邊半開放式理枱再行入就是卡位,有點像包廂的感覺私隱度明顯較open area高先讚店員好friendly 認真介紹時令食材及酒類居酒屋而言這種親切熟絡的vibe其實挺重要是日本文化中的happy hour店員熱心,食客happy𓍼 鮮|薄切白身魚胡麻風味胡麻風味配白身魚無得輸欣賞調味偏酸能突出白身魚魚香𓍼 卷|牛油果蟹肉卷|東洋卷東洋卷好特別第一次見鰻魚卷用crepe來包著吃餅皮夠薄身,微微甜配蟹子、青瓜與鰻魚100%是我愛的「又甜又鹹」滋味!至於牛油果蟹肉卷就正常發揮牛油果味如果再突出點會更好𓍼 燒|雞翼|雞臀|白鱔|翠肉瓜串燒翠肉瓜、雞翼與雞臀調味剛好沒有死鹹值得給讚白鱔略失望吃得出魚肉新鮮但口感不夠爽彈魚皮亦不夠焦脆𓍼煮|牛油煮蜆牛油香沒預期中濃令蜆口味偏淡雅𓍼米|和牛石頭蓋飯調味出色沒有不好吃的道理和牛份量都幾多,足料高CP𓍼酙|柚子酒|杏子酒酒真心反覆細量了極長時間因為menu太好看了最後店員推介兩款不太甜的個人尤
問起灣仔附近的居酒屋
原來 一遊 名氣幾響
亦變相增加了本人對它的期望值

一貫木系裝潢、日系掛畫海報及其他掛飾等通通不意外
餐廳比預期中大,非小店格局
入內先見到方格枱凳與兩邊半開放式理枱
再行入就是卡位,有點像包廂的感覺
私隱度明顯較open area高

先讚店員好friendly
認真介紹時令食材及酒類
居酒屋而言這種親切熟絡的vibe其實挺重要
是日本文化中的happy hour
店員熱心,食客happy

𓍼 鮮|薄切白身魚胡麻風味
胡麻風味配白身魚無得輸
欣賞調味偏酸能突出白身魚魚香

𓍼 卷|牛油果蟹肉卷|東洋卷
東洋卷好特別
第一次見鰻魚卷用crepe來包著吃
餅皮夠薄身,微微甜
配蟹子、青瓜與鰻魚
100%是我愛的「又甜又鹹」滋味!
至於牛油果蟹肉卷就正常發揮
牛油果味如果再突出點會更好

𓍼 燒|雞翼|雞臀|白鱔|翠肉瓜
串燒翠肉瓜、雞翼與雞臀調味剛好
沒有死鹹值得給讚

牛油香沒預期中濃
令蜆口味偏淡雅

𓍼米|和牛石頭蓋飯
調味出色沒有不好吃的道理
和牛份量都幾多,足料高CP

𓍼酙|柚子酒|杏子酒
酒真心反覆細量了極長時間
因為menu太好看了
最後店員推介兩款不太甜的
個人尤愛杏子酒
像吃smoothie雪葩的感覺 <3

最後總結是真心grape
附近打工作放工happy hour簡直日日都有食神!
2023-06-26 24 瀏覽
夜晚一班朋友食飯,約日本菜一定冇錯。位於灣仔合和中心3樓的「一遊」,朋友說幾年前已到訪過一次,原來屹立在灣仔這個需要地帶很多年。今日同朋友收工去試下。去日本餐廳都要叫下酒,今次我地叫左不同的燒酌聚下舊!杏子燒酌都比較少見,男朋友的梅子燒酌就比較淡味。刺身五點盛盛合有油甘魚、赤貝、牡丹蝦、帆立貝和中拖羅,每款都好新鮮,質素都幾高!蕃茄夠哂fresh! 每件都好多汁!東洋卷東洋卷是用好似pancake 皮包住牛油果、鰻魚等的配料,甜甜地,入口好似食緊墨西哥捲的感覺,不過更加綿滑!絕對係會比外表呃左嘅!串燒 (牛舌、白鱔、雞翼、雞心、翠玉瓜)串燒都是不會有錯的食物!所以串燒都好驚喜!特別欣賞白鱔,食落完全冇骨啖啖肉!燒得剛剛好,翠肉瓜燒香之後,仍然保持多汁。牛舌唔韌因為朋友唔食牛,所以我同男朋友一人一串唔使爭🙂蕃茄海鮮湯新鮮嘅海鮮,包括大頭蝦、大大隻蜆肉等等,海鮮方面算好足料,四人分每人都有一碗!味道的話,甜甜地蕃茄湯都幾comforting,有薄身的蝦味。不過飲到尾會覺得甜得有點誇張!生薑豚肉石頭飯最後來一個石頭飯做主菜,用上珍珠米每粒都好飽滿,每粒都充分吸收哂醬汁,好食!
刺身五點盛
蕃茄夠哂fresh! 每件都好多汁!
東洋卷
串燒 (牛舌、白鱔、雞翼、雞心、翠玉瓜)
蕃茄海鮮湯
生薑豚肉石頭飯
  • 東洋卷
2023-06-25 20 瀏覽
呢間居酒屋定期都會有新品推出,今日試咗佢哋嘅松葉蟹腳好有驚喜!松葉蟹腳石鍋湯 $238賣相已經好震撼! 好多大大條既松葉蟹腳,石鍋湯好香濃,蟹味濃郁。松葉蟹腳已經剪殼,方便客人食用,非常貼心! 呢個松葉蟹腳石鍋湯係限定,要飲就快D去啦!雜錦海鮮天婦羅 $248天婦羅好多款式好豐富! 天婦羅用上秘製天漿即叫即炸,外面脆口,入面鮮嫩。特別愛紫菜海膽,炸完之後海膽仍然好creamy甘香。另外天婦羅蝦都好大隻,蝦肉爽彈,好食呀!胡麻火炙三文魚卷 $220三文魚味道鲜甜,肉質滑嫩! 將三文魚炙燒熟,外層香脆,聞到陣陣焦香味半生熟三文魚口感特別,油香十足! 壽司飯結實,咬落去口感層次豐富。梅酒 $49酸酸甜甜的滋味,酒精濃度較低,不善飲酒的人也愛不釋手!

松葉蟹腳石鍋湯 $238

雜錦海鮮天婦羅 $248

胡麻火炙三文魚卷 $220

梅酒 $49

酸酸甜甜的滋味,酒精濃度較低,不善飲酒的人也愛不釋手!
2023-06-25 14 瀏覽
同朋友星期五happy hour,去灣仔呢間居酒屋係一個唔錯嘅選擇🌸五點刺身拼盆 $320刺身有赤吞拿魚,油甘魚,三文魚,北海道牡丹蝦和北海道帶子。刺身厚切肥美,夠爽夠甜鮮味,有入口即溶的感覺! 🌸串燒 牛舌 (兩串 $124)雞翼 (兩串 $64)雞心 (兩串 $64)日式居酒屋必備! 雞翼燒到金黃色又脆卜卜,肉汁豐盈! 牛舌爽彈,口感豐富! 雞心燒得帶點微脆,入口爽嫩,蘸一點辣椒粉或山椒粉同吃,又是另一種美味。🌸牛肉泡菜石頭燒飯 $98熱呼呼的石頭燒飯,係一個好足料嘅拌飯,有唔同嘅蔬菜同埋份量都唔少嘅牛肉。牛肉充滿炭燒味道,因為係石鍋燒飯,所以仲會有好似煲仔飯咁樣嘅飯焦,食落好香口仲會脆脆地。🌸新鮮生果茶 $602人份量,味道好出色! 生果茶用小火爐保持溫度,暖暖的飲完好舒服! 用上多種水果,有乾提子、橙、raspberry、蘋果、雪梨和桃制成,飲落去滿口果香,甜甜香香的好fruity好清新!🌸甜品最後送上抹茶和士多啤梨雪糕作結,大滿足呀!

🌸五點刺身拼盆 $320

🌸串燒

牛舌 (兩串 $124)

雞翼 (兩串 $64)

雞心 (兩串 $64)

🌸牛肉泡菜石頭燒飯 $98

🌸新鮮生果茶 $60

🌸甜品
最後送上抹茶和士多啤梨雪糕作結,大滿足呀!
2023-06-23 16 瀏覽
灣仔一遊居酒屋,環境好日式,好似置身日本昭和時代感覺居酒屋食刺身美食當然要飲下清酒🍶,熱清酒暖暖地加刺身真係好好味,點左刺身五點,有5款時令刺身刺身5點時令新鮮刺身,包括鯛魚刺身,其他還有鮮蝦、赤身、帶子、三文魚等,每款都有兩三件壽司6件包括時令有鯛魚、赤身、三文魚、甘蝦、帶子壽司,仲有美味海膽壽司,味道好清甜鮮美雞軟骨雞軟骨都係居酒屋不可以缺少,配清酒特別夾西京燒西京燒即燒銀雪魚,以白味噌做醬汁,又香口醬汁又好味蟹肉凍煮豆腐清甜日本豆腐,加蟹肉做嘅醬汁好有特色松葉蟹湯松葉蟹湯,蟹味清甜,湯底濃郁
灣仔一遊居酒屋,環境好日式,好似置身日本昭和時代感覺

刺身5點

壽司6件

雞軟骨
雞軟骨都係居酒屋不可以缺少,配清酒特別夾

西京燒
西京燒即燒銀雪魚,以白味噌做醬汁,又香口醬汁又好味

蟹肉凍煮豆腐
清甜日本豆腐,加蟹肉做嘅醬汁好有特色

松葉蟹湯
松葉蟹湯,蟹味清甜,湯底濃郁

2023-06-22 24 瀏覽
匆忙的生活,需要時間與空間讓身心喘息。未能與友人們飛日本「返鄉下」,那只好相約一嚐這間日本風設計十足的居酒屋: 一遊。由灣仔地鐵站利東街出口,走不過五分鐘,抬頭便會見到這間居酒屋位於皇后大道東,合和中心的三樓,位置方便易於前往,不用煩惱迷路。甫坐下,經理已有不少推介,完全不用費神思考。第一道,凍蕃茄沙律。鮮甜紅蕃茄作前菜,大大個,又多汁,伴特製日式醬汁,配搭得恰到好處,且份量不多不少。第二道,特刺身盛合五點甜美吞拿魚腩刺身,四人分量,只能一人一片,其實,即使一人四片,也覺不夠呢!還有,元貝帶子刺身、牡丹蝦刺身、油甘魚刺身和赤貝刺身。如果牡丹蝦,能升級付費炸蝦頭,真的能完全享受整隻蝦。第三道,爐端燒精選有多汁翠肉瓜,味道清甜,能調劑一下其它肉類的油脂感,又有香脆燒雞翼和炭燒鰻魚。每一串都經過精心烹調,散發出誘人的香氣。雞心口感獨特,牛舌則質地細膩,值得一嚐。第四道,吞拿魚腩魚蓉併海膽黑松露壽司卷。不同口感的吞拿魚,再加上海膽和黑松露,讓優質的食材藉着廚師用心的配搭,讓色香味的享受再昇華,簡直是必食推介!第五道,東洋卷。剛上枱時,確有點其貌不揚。但,當咬下一口時,就會發現忌廉蛋餅皮,裹着燒
匆忙的生活,
需要
時間與空間
讓身心喘息。

未能與友人們飛日本「返鄉下」,
那只好相約一嚐
這間日本風設計十足的居酒屋: 一遊。

由灣仔地鐵站利東街出口,
走不過五分鐘,
抬頭便會見到這間居酒屋
位於皇后大道東,合和中心的三樓,
位置方便易於前往,不用煩惱迷路。

甫坐下,
經理已有不少推介,
完全不用費神思考。

第一道,凍蕃茄沙律。
鮮甜紅蕃茄作前菜,
大大個,又多汁,
伴特製日式醬汁,
配搭得恰到好處,
且份量不多不少。

第二道,特刺身盛合五點
甜美吞拿魚腩刺身
四人分量,只能一人一片,
其實,即使一人四片,也覺不夠呢!
還有,元貝帶子刺身、牡丹蝦刺身、油甘魚刺身和赤貝刺身
如果牡丹蝦,能升級付費炸蝦頭,真的能完全享受整隻蝦。

第三道,爐端燒精選
雞心口感獨特,牛舌則質地細膩,值得一嚐。

第四道,吞拿魚腩魚蓉併海膽黑松露壽司卷。

第五道,東洋卷。
剛上枱時,確有點其貌不揚。
但,當咬下一口時,就會發現忌廉蛋餅皮,裹着燒鰻魚和牛油果,再淋上日式醬汁,口感層次豐富。蛋餅鬆軟,鰻魚香口,牛油果的香味配搭得剛剛好。

第六道,番茄海鮮豆腐湯
起初還擔心整晚只得味覺與視覺的享受,深怕不夠飽肚
。當這個滾滾的石窩湯端上來時,蕃茄的甜味,海鮮的鮮味加上多片豆腐,那大可放心 ,不用回家再加餸填肚了。
一窩大概有六碗,能讓喜歡鮮甜的友人,多喝一點。

第七道, 生薑豚肉石頭鍋飯。
鬆軟煎香的豚肉,伴著被石鍋剛剛燙出的飯焦,口感一流。
一啖脆飯焦,一口香豚肉,轉眼便見鍋底了。

飛不出香港,
卻能短暫於居酒屋相聚,
一人一杯果味燒酎梳打,
暢談一個晚上終結一週,
辛勤的日子才算不枉過。
2023-06-15 21 瀏覽
爸爸媽媽雖然比較傳統但飲食方面都可以大膽接受新野所以有時同佢地出去食飯都可以食下日餐西餐多啲選擇早前同佢地去左一遊居酒屋幾滿意喎~不停讚刺身鮮甜天婦羅香脆個個都食得好滋味👍餐廳為我地安排左卡位坐得舒服又有空間食物選擇多爸媽都揀到心大心細😂仲揀左酒飲添!🍶杏子酒比普通柚子酒無咁鮮香有更溫和嘅果味柚子燒酌胡麻白身魚薄切白身魚本身味淡用胡麻汁提鮮確係特別魚肉結實鮮甜香蔥汁炸雞炸雞脆香香蔥汁特別添了和風口味柚子酒煮蜆呢個柚子酒煮蜆好好味蜆肉鮮甜大隻個湯汁鮮香得黎有種溫柔隔晚媽媽即刻想模仿可惜只俱型不俱神想食唯有下次再黎😂串燒五款自家製雞肉棒肉質鬆軟小青椒辛而不辣👍炸蝦天婦羅烏冬野菜天婦羅烏冬爸媽怕唔夠飽叫啲澱粉飽肚天婦羅酥脆烏冬係讚岐烏冬彈牙爽口
爸爸媽媽雖然比較傳統

烏冬係讚岐烏冬彈牙爽口
2023-06-05
  • 柚子酒煮蜆
2023-06-15 34 瀏覽
平時落灣仔都會搵下有咩特色野食今次要為大家介紹既係 - 一遊一遊係位於灣仔皇后大道東183號合和中心3樓320-321號舖餐廳係主打食日本菜為主成個環境格局都好日式既居酒屋風格食物個方面 今次分別點左:- 壽司十貫- 白身魚薄切- 塩酥清流河蝦- 串燒 : 免冶雞肉釀日本青椒 , 牛肉車厘茄串 , 雞中翼 ...etc- 道湖淺蜊- 天婦羅蕎麥麵個人大愛佢地個白身魚薄切食落個口感好彈牙而且好鮮甜美味有興趣既朋友仔記得bookmark定一遊Location: Wan ChaiPrice : $400-$500/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
平時落灣仔都會搵下有咩特色野食

Location: Wan Chai
Price : $400-$500/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2023-06-14 31 瀏覽
一向都好喜歡到灣仔一遊🍣食日本食物😍,呢度有日本昭和時代感覺🎏,水產特別出色,食物高質又合宜,CP值好高👍 壽司6件海膽、鯛魚、赤身、三文魚、甘蝦、帶子壽司,味道鮮美 刺身5點時令新鮮刺身,包括鮮蝦、赤身、帶子、三文魚、鯛魚,好大份又鮮味😋 西京燒燒銀雪魚好香,肉質好滑,加沙律醬好味道 雞軟骨配上熱清酒一流,食雞軟骨又脆又香口 蟹肉凍煮豆腐日本豆腐特別鮮甜,有好清涼味道,蟹肉醬汁好吸引松葉蟹湯時令松葉蟹腳,蟹肉美味清甜,蟹肉海鮮湯底一樣清甜

壽司6件
海膽、鯛魚、赤身、三文魚、甘蝦、帶子壽司,味道鮮美

刺身5點

西京燒
燒銀雪魚好香,肉質好滑,加沙律醬好味道

雞軟骨
配上熱清酒一流,食雞軟骨又脆又香口

蟹肉凍煮豆腐
日本豆腐特別鮮甜,有好清涼味道,蟹肉醬汁好吸引

松葉蟹湯
時令松葉蟹腳,蟹肉美味清甜,蟹肉海鮮湯底一樣清甜

2023-06-11 33 瀏覽
同朋友相約居酒屋晚飯一遊係我必然之選食材新鮮招呼周到我尤愛佢地嘅刺身鮮甜美味👍吞拿魚沙律吞拿魚略炙燒外皮內裏保持鮮嫩配上和風汁沙律同溫泉蛋開胃清新海膽吞拿魚卷用上吞拿魚刺身同吞拿魚蓉兩種不同口感海膽同食鮮甜美味白身魚薄切呢個好特別用上胡麻汁魚肉結實滑溜炸雞比較大件嘅雞件外脆內軟下酒必備!串燒最喜歡當然係牛舌爽口嫩滑👍另外雞心都好特別雞味濃又有嚼頭炸河蝦又係一道下酒菜炸得酥酥脆脆食時一口接一口停不下來
同朋友相約居酒屋晚飯

食時一口接一口
停不下來

2023-06-05
2023-06-09 49 瀏覽
平日排長長嘅人龍,今次唔洗等,就決定試下佢哋嘅菜式。我揀咗個定食套餐,裡面有壽司同烏冬。首先,我要講下呢道壽司。佢嘅味道算係ok啦,但都冇乜特別嘅地方。不過,佢嘅品質都唔錯,應該係用咗新鮮同好嘅食材。至於呢道烏冬,就有啲問題啦。佢嘅味道有啲淡,而且煮得太淋,味道就更唔太出色啦。我同我個朋友揀咗一樣嘅餐,但我哋兩個都唔太鍾意呢道烏冬。可能係呢間餐廳嘅野食好啲啦。總的來說,呢個食嘢體驗算係普通啦。我想俾個中立啲嘅評價,即係唔算太好,但都唔算太差。我會講呢道烏冬我唔會再食,因為味道唔夠出色。但係,如果你係呢間餐廳第一次食嘢,可能可以試下佢哋嘅其他菜式,話唔定有啲野係你鍾意嘅。如果你想試下佢哋嘅菜式,建議試下其他嘅定食,我見天婦羅個樣幾唔錯。

2023-06-08
晚四人行s,想同屋企人食餐靚靚地又靜靜地嘅dinner,通常都會揀啲乜都有 款式多嘅餐廳,滿足佢哋唔同要求嘛。合和中心,原來有間日本嘢,位置近囍帖街,過條天橋就到,都算方便易到。敞開大門,餐廳走江戶時代風格,以一色木調設計,方型枱仔都幾啱3,4人傾下偈。◾︎刺身5點拼盤◾︎薄切白身魚以居酒屋🏮嚟講,質素有驚喜!三文魚同赤身好穩陣,帶子同蝦都鮮甜厚肉,後面係鯛魚爽身同彈牙。最緊要擺盤靚仔,唔係放上堆冰度。白魚身魚味濃重,配一個酸酸甜地嘅柚子汁,開胃醒神亦提鮮!師傅刀工幾好👍整齊 厚薄亦好平均。◾︎卷物 蟹肉牛油果卷胡麻火炙三文魚卷一份份量唔細,啱晒同行又唔食刺身嘅朋友。蟹肉牛油味卷較清淡,而三文魚同胡麻好夾,再輕輕灸燒過,油脂更出。◾︎串燒雞肉京蔥串免治雞肉串燒翠玉瓜鹽燒活鰻有酒又點會少得串燒,估唔到都有小驚喜。首先佢上枱時係超熱,食串燒係重要。鰻魚爽口嘅程度就好似食白鱔咁樣,爽口彈牙,厚肉而且乾身脆卜卜,京蔥雞肉調味唔錯,免治雞肉,亦食得出係真材實料,如果可以加隻雞蛋就更加正。咁多肉類想食少少菜,翠玉瓜,出奇地甜同清新。◾︎天婦羅虎蝦,南瓜,蕃薯天婦羅逐件計嘅天婦羅,真係有啲貴㗎,不過價錢絕對對

◾︎刺身5點拼盤
◾︎薄切白身魚

◾︎卷物

◾︎串燒
雞肉京蔥串
免治雞肉串
燒翠玉瓜
鹽燒活鰻

咁多肉類想食少少菜,翠玉瓜,出奇地甜同清新。

◾︎天婦羅
虎蝦,南瓜,蕃薯天婦羅

逐件計嘅天婦羅,真係有啲貴㗎,不過價錢絕對對板。虎蝦係我食過咁多隻天婦羅之中top5好食,大隻爽口唔梅口。南瓜同埋番薯粉漿好薄,而且唔會過於吸油。

◾︎主食
滑蛋鰻魚石頭燒飯
蕃茄海鮮石頭燒

蕃茄海鮮🦞最後上,飲完碗湯暖笠笠,蕃茄味好濃加埋豆腐好好。海鮮亦都唔係急凍海鮮,未到好鮮甜。

鰻魚滑蛋石鍋上,上到枱中非常之咁熱,自己炒令到個底有少少飯焦,香口得嚟有咬口。

◾︎飲品

蜜桃梳打
荔枝梳打
西柚梳打燒酌

居酒屋嚟講,價錢完全唔貴,亦都唔係用同糖水溝出嚟嘅味道。日落黃昏有柚子味,酸酸地酒精味重。

整體來講,就好似食咗一餐精緻嘅放題咁,咩都有得揀,最緊要味道好唔錯!值得一讚,嗌咗唔同種類,店員會分好次序上枱,而且每個時間都控制得好好👍上枱都keep到熱辣辣同脆卜卜
  • 蟹肉牛油果卷
  • 前菜
2023-06-03 102 瀏覽
位於灣仔合和中心既一遊日本料理一直都好想試,咁啱就生日,就同朋友嚟慶祝慶祝一入到去,成個裝修都充滿日本氣息,以木為主題嘅日本風裝修,好似去咗日本咁,menu有好多嘢食,各種各樣嘅嘢食都有一嚟就嗌咗刺身食下先,白身魚薄切配上酸汁,更帶出魚既鮮味,帶子同蝦都好新鮮彈牙蟹肉牛油果卷,蟹肉同青瓜做卷物,上面有牛油果,幾清新幾唔錯,胡麻火炙三文魚卷,三文魚燒完之後多左一陣火炙味,再加上胡麻醬,好好食雞肉京蔥串 雞肉串燒翠玉瓜 鹽燒活鰻鰻魚好好食,好彈牙加上少少鹽調味,全部串燒都有一種炭火味滑蛋鰻魚石頭燒飯滑蛋加上鰻魚,再配上有少少飯焦嘅飯,仲有啲鰻魚汁,好好食蕃茄海鮮石頭燒呢個湯好足料,有青口有蝦,加上大量蕃茄,飲得出唔係溝水,用湯嚟作結非常好虎蝦,南瓜,蕃薯天婦羅天婦羅配上少少海鹽,虎蝦好彈牙,炸粉好薄,好脆

白身魚薄切

一嚟就嗌咗刺身食下先,白身魚薄切配上酸汁,更帶出魚既鮮味,
刺身盛合五點

帶子同蝦都好新鮮彈牙

雞肉京蔥串 雞肉串
燒翠玉瓜 鹽燒活鰻
鰻魚好好食,好彈牙加上少少鹽調味,全部串燒都有一種炭火味

滑蛋鰻魚石頭燒飯
滑蛋加上鰻魚,再配上有少少飯焦嘅飯,仲有啲鰻魚汁,好好食

蕃茄海鮮石頭燒

虎蝦,南瓜,蕃薯天婦羅
天婦羅配上少少海鹽,虎蝦好彈牙,炸粉好薄,好脆

刺身盛合五點
  • 牛油果蟹肉卷
位於合和中心的「一遊」,是一間傳統的日式料理店,已經開業多年仍然屹立不倒,就知道是經營有道了。餐廳裝潢充滿日式居酒屋風格,以木系為主調,設有吧檯位置用作廚師發辦,亦有卡位座,地方寬敞舒適。周末晚來吃個晚餐,前菜先點了鮑魚沙律 $98,鮑魚經過醬油醃制非常入味且軟淋,沙律菜加上了芝麻、小魚乾和炸洋蔥碎和,還加入了芝麻油,香味濃郁,味道層次豐富。經理送了一客鹽酥清河流蝦 $88,和平常送酒菜的唐揚海老不同,清河流蝦是比較大隻,蝦味更濃郁,而且外脆而內裡依然鮮嫩,出色。是晚重點推介莫過於這個海膽刺身 50g $320,是來自平川水產的赤海膽,口感豐富飽滿又新鮮,入口順滑鮮甜,再配上紫菜天婦羅,齒頰留香令人在三回味!之後點了一道紅酒牛肉煮伴溫泉玉子 $88。牛肉非常軟淋且入味,醬汁香濃味道恰到好處,亦是推介之作。之後再點了幾樣串燒,水準屬中上,最美味是鹽燒活鰻,非常厚肉且鮮甜,燒的時間掌握得剛好。串燒:燒翠玉瓜 $26雞肉京蔥串 $32豚肋條 $68鹽燒活鰻 $78雞中翼$32最後點了個麵豉大蜆湯和吞拿魚丼飯作結,同樣是水準之作。餐廳還會附送甜品非常甜心,一個是黑芝麻雪糕而另一個是抹茶雪糕紅豆
串燒:
燒翠玉瓜 $26
雞肉京蔥串 $32
豚肋條 $68
鹽燒活鰻 $78
雞中翼$32

最後點了個麵豉大蜆湯和吞拿魚丼飯作結,同樣是水準之作。
餐廳還會附送甜品非常甜心,一個是黑芝麻雪糕而另一個是抹茶雪糕紅豆,兩樣都好美味!
2023-05-29