2024-08-10 227 瀏覽
今日黎到位於銅鑼灣嘅高則鐵板燒餐廳😍 餐廳貫徹日系特色,由店面到內部設計都和風濃厚,連服務員都穿著和服🤩 真係好似去咗日本咁正😘 先來餐前沙律和茶碗蒸😋 沙律酸酸甜甜好清新超開胃😘 茶碗蒸特別採用鐵板炮製加溫,令蒸蛋口感更嫩更滑溜❤️❤️ 北海道帆立貝先用炸粉絲裹著,經鐵板烘熱煎製後,再加上沙沙醬和魚籽作點綴,賣相精美獨特😙 食落帶子煙韌有彈性,鮮嫩又可口❤️ 啖啖肉超滿足✅ 銀鱈魚非常新鮮,色澤亮麗有光澤,魚肉滑嫩又鮮美😋 魚皮與魚肉分開煎香,食落脆卜卜勁香口😋 A5 和牛片採用壽喜燒捲形式烹製👍 並附上原隻蛋黃供醮沾用,非常有誠意🥰 牛肉食落滑嫩無比,牛味好濃好香✅ 鹹甜滲半,味道層次好豐富😘 跟牛肉還附有超入味嘅豆腐同埋冬菇🫶 鐵板燒必備嘅鐵板炒飯😍 超夠鑊氣焦香滿溢🤩 炒飯米粒分明,粒粒煙韌有嚼感🤤 食落鹹香又惹味👍 配埋經典嘅麵豉湯同埋配菜,更添滋味😙 飯後甜品係餐廳自家製黃豆Gelato❤️ 冰涼又香滑,唔會太甜太膩,作為一餐嘅結尾十分完滿🌟

2024-08-10 181 瀏覽
最近愛上鐵板燒,成日想試唔同餐廳,今次去了銅鑼灣- 三原 ,環境裝修有格調,有十多個座位,我好鍾意坐吧枱可以一邊享受美食一邊欣賞師傅手藝。由日本師傅三原 操刀好有工架。店員服務亦親切有禮,每道菜式都會詳細介紹。這裡食材高質、擺盤靚👍🏻,非常之享受的用膳體驗。✨前菜:🔶日式沙律🔶食材新鮮,配合夏天師傅在沙律加入了特調芒果醬汁,更清新開胃。✨蒸物:🔶茶碗蒸🔶在鐵板上整的茶碗蒸,蒸蛋上面有一層蟹肉羹,加上蟹籽提鮮,口感滑嘟嘟整個非常鮮味,這個茶碗蒸我超喜歡😍(好想食多碗)✨主菜:🔶北海道帶子🔶帶子Size超大隻,用了粟米粉絲包裹帶子增加酥脆口感,上面再放上他他+ 三文魚籽,最底下是日本節瓜,切開一啖食晒所有食材口感豐富,煎到外面脆脆而帶子仍然保持鮮嫩👍🏻🔶香煎銀雪魚🔶師傅將魚皮同魚肉分煎,魚皮煎到脆卜卜,銀雪魚肉鮮嫩,配上特製紫菜汁 &麵豉汁非常夾。🔶A4宮崎和牛壽喜燒牛肉卷🔶牛肉我要五成熟,所以師傅幫我只輕輕煎一煎個牛,再加入壽喜燒汁,配搭生蛋黃一齊食牛肉更嫩滑,好食到不得了,連其他配菜-菠菜、豆腐、冬菇等都一樣好好食。✨飯:🔶蒜香炒飯🔶炒飯熱辣辣香噴噴,米飯粒粒分明蒜香味濃,份量亦好多。

✨前菜:🔶日式沙律🔶

✨蒸物:🔶茶碗蒸🔶

✨主菜:
🔶北海道帶子🔶

🔶香煎銀雪魚🔶

🔶A4宮崎和牛壽喜燒牛肉卷🔶

✨飯:🔶蒜香炒飯🔶
炒飯熱辣辣香噴噴,米飯粒粒分明蒜香味濃,份量亦好多。

✨湯+ 漬物 🔶赤味噌🔶
赤味噌的豆味更香更濃郁,食完飯飲埋個湯暖笠笠。

甜品:🔶自家製焦糖雪糕🔶
自家製的Gelato 雪糕口感綿密,濃濃的焦糖味,食完超滿足,為整餐劃上完美的句號。
2024-08-07
  • 茶碗蒸
2024-08-10 159 瀏覽
💥前菜-芒果汁野菜沙拉沙律菜幾新鮮芒果汁酸酸甜甜 好開胃💥茶碗蒸蛋非常嫩滑 調味係濃濃嘅鰹魚味非常鮮味裡面仲有蟹籽、白果等 好豐富💥主菜-炸粟米鬚煎帶子外邊包著炸左嘅粟米鬚口感好酥脆裡面嘅帶子煎得岩岩好 半生熟💥主菜-香煎比目魚比目魚油脂豐富師傅仲會特登煎到個魚皮好脆好似薯片咁連平時唔食魚皮嘅我地都食埋🤣💥主菜-A4宮崎和牛薄燒和牛油脂分布平均輕輕煎過後 油香突出加埋生雞蛋好岀色🤣💥御飯炒飯好乾晒 粒粒分明上面灑滿蔥花同炸蒜非常香口💥甜品自家製雲呢拿gelato好香滑 見到有好多雲呢拿籽比較偏甜🤣

💥前菜-芒果汁野菜沙拉

沙律菜幾新鮮
芒果汁酸酸甜甜 好開胃

💥茶碗蒸
蛋非常嫩滑
調味係濃濃嘅鰹魚味
非常鮮味
裡面仲有蟹籽、白果等 好豐富

💥主菜-炸粟米鬚煎帶子

好香滑
見到有好多雲呢拿籽
比較偏甜🤣

2024-08-09 132 瀏覽
三原 (Cubus) (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖呢一間鐵板燒想食好耐,終於有機會是佢嘅午市套餐☺️前菜:前菜係有沙律配上果味醬汁好開胃🤤蒸物:茶碗蒸啲蛋好嫩滑配料亦都好豐富有蟹籽,茹,白果鮮味十足🧡主菜:主菜全部擺盤都好精美💕首先上場嘅係煎帶子外邊包咗炸嘅粟米鬚口感好特別入邊嘅帶子煎到半生熟調味料唔重主要係食返食材嘅鮮味👍🏻之後有香煎比目魚比目魚油脂豐富而個魚皮煎到脆卜卜最後有A4宮崎和牛薄燒加上生雞蛋令到和牛更加入口即化配菜亦都好岀色🤣御飯:炒飯炒好乾晒做到粒粒分明嘅效果調味恰到好處💕甜品:甜品有自家製雲呢拿雪糕🥳用上雲呢拿籽味道好濃郁@goten.com
三原 (Cubus) (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖

呢一間鐵板燒想食好耐,終於有機會是佢嘅午市套餐☺️

前菜:

用上雲呢拿籽
味道好濃郁

@goten.com
2024-08-03 170 瀏覽
近日工作非常繁重,食一頓美味的鐵板燒,可以偶爾放下繁瑣心情,今日book 到三原鐵板燒餐廳午市時段,幸運地是日藉主廚三原師傅主理,可以坐在U型枱欣賞師傅席前料理,真係好開心餐廳有幾間獨立的貴賓房,每枱都是十多人左右,每個座位都可以望到師傅親手烹調食物,店員好親切細心,每道菜都為你詳細介紹食物產地來源及食法,而我的座位前寫上我的姓氏好體貼同專業。A5 和牛鐵板燒Lunch set ($480) 一位前菜、蒸物、海鮮帶子、鱈魚料理、A5和牛主菜、炒飯及自家製雪糕開始時店員會放上未經煮熟的帶子、鱈魚及和牛,感覺非常新鮮前菜是沙律,自家製的芒果醬汁,清新開胃,蔬菜、粟米、蕃茄都非常新鮮,有助開啟味蕾蒸物: 茶碗蒸蛋蒸得好水潤嫩滑,用木魚水慢煑,有好多蟹肉,-絲絲鋪滿,飛魚子好彈牙,冬菇好入味,配合滑嫩蒸蛋好美味北海道帶子帶子被一絲絲炸脆粟米包住,好有創意,另外用自製奈良縣他他汁混合碎蛋沙律, 面頭灑上三文魚籽,底層是翠玉瓜,充滿層次感,像藝術品一樣,不捨得食鱈魚料理鱈魚魚皮煎得香脆,魚肉超嫩滑,師傅把魚肉分開來煎,配以自家製的海苔牛油醬汁再加上味淋,底層是笳子,食落不覺油膩,賣相好精緻主菜:宮

A5 和牛鐵板燒Lunch set ($480) 一位

開始時店員會放上未經煮熟的帶子、鱈魚及和牛,感覺非常新鮮

蒸物: 茶碗蒸

北海道帶子

鱈魚料理

主菜:宮崎A5和牛薄燒
宮崎縣和牛肉質鮮嫩,油脂分布平均,用壽喜燒醬汁煮法,加入日本生雞蛋,口感更順滑,入口即融化,師傅會問你要幾多成熟,十分細心

蒜片炒飯
顯示師傅功架,炒得粒粒分明好乾身,不會太油膩

味噌湯及潧物
湯有海帶味有點濃,潧物酸芥菜酸酸咪咪

自家製雲呢拿Gelato
奶味好香,甜度適中,味道清新,作為這頓美味鐵板餐完美句號

2024-08-03 136 瀏覽
風味美學之午宴,和朋友欣賞非凡的技藝,吃著精心製作每道菜。很高興能見證朋友的成就,盛宴是為他慶祝升職的。口味和呈現完美融合,為味覺和視覺帶來一場日式享受店子以宮廷風作裝潢,師傅是日本人喔,滿滿地道感,午市鐵板燒套餐有豐盛的季節沙律,嫩滿香濃茶碗蒸也來得香氣。北海道帶子北海道帶子配越式春卷絲,切成細絲的皮,滿滿脆口,彈牙帶子,厚肉鮮甜,內軟嫰銀鱈魚料理是很美的食物,魚香滿滿,魚皮煎得十分香脆,海苔紫菜做得很濃濃,醬汁之表演,鮮香滿滿,吃下去魚肉嫩滑,醬汁做得很棒A4宮崎和牛壽喜燒牛肉牛肉肉汁滿滿,有壽喜燒之口感,軟嫩肉味香濃,蘸上旦汁吃,更滑溜且有日式感大蒜炒飯滿滿油脂香,炒飯味道很棒赤味噌湯日本漬物紅豆雪糕採用日式牛乳做出香濃雪糕,香滑自家製,奶香味道雪糕,平衡整頓被寵壞了味蕾。

口味和呈現完美融合,為味覺和視覺帶來一場日式享受

北海道帶子

銀鱈魚料理

A4宮崎和牛壽喜燒牛肉

大蒜炒飯
滿滿油脂香,炒飯味道很棒

赤味噌湯
日本漬物
紅豆雪糕
2024-07-24 360 瀏覽
日式午市鐵板燒套餐今日午餐可以享受一下鐵板燒,由日本師傅煮理,精挑細選食材🔸️前菜前菜喺沙律,蔬菜類包括車厘番茄,再加自家製芒果醬🔸️蒸物蟹肉汁茶碗蒸,最喜歡嘅口味😋🔸️北海道帶子用來自北海道大大粒帶子,放在翠玉瓜上,上面舖上粉絲及tartar 醬及魚子,當然好味道🔸️香煎銀鱈魚來自北海道銀鱈魚,外皮跟魚肉分開煎,香煎外皮特別脆,伴上紫菜醬,加入鼓油醬汁,銀鱈魚鮮味更突出😍🔸️主菜主菜和牛用A4 宮崎牛,選擇了薄片煎香加燒汁,拌勻日本蛋一齊食,好香味日本和牛香味,還配合豆腐冬菇及京蔥🔸️日式炒飯🔸️味噌湯及🔸️漬物鐵板燒嘅炒飯熱辣辣好香🔸️甜品咖啡味好濃香又creamy雪糕
日式午市鐵板燒套餐
今日午餐可以享受一下鐵板燒,由日本師傅煮理,精挑細選食材

🔸️前菜
前菜喺沙律,蔬菜類包括車厘番茄,再加自家製芒果醬

🔸️蒸物
蟹肉汁茶碗蒸,最喜歡嘅口味😋

🔸️北海道帶子

🔸️香煎銀鱈魚

🔸️主菜

🔸️日式炒飯🔸️味噌湯及🔸️漬物
鐵板燒嘅炒飯熱辣辣好香

🔸️甜品
咖啡味好濃香又creamy雪糕

2024-07-23 437 瀏覽
今日約左朋友食lunch,喺銅鑼灣選了食鐵板燒套餐$480,可以欣賞及享受一下日本廚師煮理嘅細心同精心製作嘅美食😍 ✨️前菜蔬菜沙律,用上自家製芒果醬 ✨️蒸物蟹肉汁茶碗蒸,菇嘅鮮味滲入日本蒸蛋好香濃✨️北海道帶子大粒魚子舖滿翠玉瓜上之帶子,帶子來自日本北海道,再加一層粉絲及奈良tartar 醬,好滋味的配搭 ✨️香煎銀鱈魚香煎北海道銀鱈魚,外皮香脆,配合紫菜醬,洋蔥鼓油醬汁,令銀鱈魚更鮮味 ✨️主菜A4 宮崎和牛,可以另外選擇加$100厚切,不過Lunch 後要開會,都喺選擇薄片燒肉上加入日本燒汁,拌勻日本蛋一齊食,更能突出和牛香味,伴菜豆腐冬菇京蔥 ✨️日式炒飯✨️味噌湯✨️漬物 ✨️甜品咖啡味 Gelato 🍦好濃香又creamy

✨️前菜
蔬菜沙律,用上自家製芒果醬

✨️蒸物
蟹肉汁茶碗蒸,菇嘅鮮味滲入日本蒸蛋好香濃

✨️北海道帶子

✨️漬物

✨️甜品
咖啡味 Gelato 🍦好濃香又creamy

2024-07-21 295 瀏覽
🎌 最近,我來到這間非常有名的鐵板燒餐廳。一些名人經常光顧這裡。餐廳一邊是酒吧,一邊是鐵板燒區域。今天的廚師以前在東京的一間米芝蓮鐵板燒餐廳Ginza Ukai-Tei工作,半年前才來到香港。這裡環境私密性高,可以在這裡放心暢談。我點了一份$480的A4和牛鐵板燒午市套餐 。🥗 日式沙律 Japanese Salad醬汁調得恰到好處,酸酸甜甜,非常開胃。🥚 蟹肉茶碗蒸 Savory Egg Custard配料豐富,有冬菇、三文魚籽和蟹肉,每一口都是鮮美的享受。🦪 北海道帶子配奈良縣他他汁 Scallop Cutlet with Narazuke Tartar and Ikura北海道帶子是這家餐廳的招牌菜之一,外層用粟米粉炸起,增添了一份酥香,上面的三文魚子更是提升了整道菜的口感,底層的翠玉瓜則為其帶來了一絲清爽。🐟 香煎銀鱈魚 Pan-Fried Black Cod銀鱈魚搭配的是麵豉汁,師傅將魚皮和魚肉分開煎,魚皮炸得香脆,與底下的茄子形成了絕妙的搭配。🥩 A4宮崎和牛薄燒 A4 Miyazaki Wagyu Sukiyaki Beef RollA4級別的宮崎和牛,搭配壽喜燒汁、冬菇

🥗 日式沙律 Japanese Salad
醬汁調得恰到好處,酸酸甜甜,非常開胃。

🥚 蟹肉茶碗蒸 Savory Egg Custard
配料豐富,有冬菇、三文魚籽和蟹肉,每一口都是鮮美的享受。

🐟 香煎銀鱈魚 Pan-Fried Black Cod

A4級別的宮崎和牛,搭配壽喜燒汁、冬菇、葱、豆腐和菠菜,一口下去,牛肉的鮮嫩和配料的鮮香完美融合,配合蛋黃一起食用,更是別有一番風味。

🧄 大蒜炒飯 Garlic rice
大蒜炒飯以香煎和牛為基礎,和牛汁滲入每一粒飯中,粒粒分明,口感極佳。

🥣 味噌湯 & 漬物 Red Miso Soup & Japanese Pickles
味噌湯用料豐富,精心挑選的上等味噌,搭配新鮮的豆腐和海帶。而漬物酸爽開胃,配搭味噌湯一起吃,兩者完美配合!

🍨 自家製雲呢拿雪糕 Homemade Gelato
餐廳自家製作的雲呢拿雪糕,特別加入了香濃的香草籽,超級好吃!

2024-07-10
午餐
穿越到東京銀座 | 濃濃和風撲面而來 🇯🇵• 日本師傅與服務員的親切問候,讓人倍感親切 🙇‍♂️• 前菜清新爽口,為味蕾揭開序幕 🥗• 茶碗蒸滑嫩香濃,溫暖治愈 🥚• 北海道帶子炸得金黃酥脆,搭配醃蘿蔔醬汁絕妙 🦪• 時令鮮魚鮮甜多汁,彰顯大廚功力 🐟• A4宮崎和牛入口即化,肉汁豐盈 🥩• 蒜香飯粒粒分明,回味無窮 🍚• 自家製雪糕,甜而不膩,畫上完美句點 🍨 👨‍🍳坐在吧台前,欣賞廚師精湛的鐵板燒技藝,彷彿置身日本高級料亭。從前菜到甜品,每一道菜都充滿驚喜。雖然頂享受,但價格非常合理,絕對值得犒賞自己。無論是商務應酬還是重要約會,三原都是絕佳之選。別忘了提前預訂,畢竟好位子總是一位難求呢!🍽️✨三原(Cubus) Teppanyaki Mihara Goten (Cubus)銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖
穿越到東京銀座 | 濃濃和風撲面而來 🇯🇵

• 日本師傅與服務員的親切問候,讓人倍感親切 🙇‍♂️
• 前菜清新爽口,為味蕾揭開序幕 🥗
• 茶碗蒸滑嫩香濃,溫暖治愈 🥚
• 北海道帶子炸得金黃酥脆,搭配醃蘿蔔醬汁絕妙 🦪
• 時令鮮魚鮮甜多汁,彰顯大廚功力 🐟
• A4宮崎和牛入口即化,肉汁豐盈 🥩
• 蒜香飯粒粒分明,回味無窮 🍚
• 自家製雪糕,甜而不膩,畫上完美句點 🍨 👨‍🍳

銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖
2024-07-16 155 瀏覽
銅鑼灣日藉主廚鐵板燒店由日本總廚三原先生主理,以全吧枱設計,讓客人盡覽烹調過程。舒適的環境和U型座位包廂讓每個座位都能看到廚師親手烹調食物。今次點左午市的鐵板燒套餐,每位$480,包括前菜、茶碗蒸、北海道帶子、當造魚料理、和牛主菜、炒飯、湯物和甜品。- 茶碗蒸🥚蒸蛋放入冬菇、三文魚籽、蟹肉醬,配料豐富,鮮味十足。- 香煎北海道帶子🐚麵絲包着北海道帶子,再加上廚師自製的奈良縣他他汁,食落去特別有層次感,而且上邊還滿滿放滿了三文魚籽- 鱈魚料理🐠師傅細心地將魚皮和魚肉分開煎。香脆魚皮十分脆口,魚肉香滑,搭配海苔牛油醬汁和日本味淋,紫菜還可以減輕油膩感。- 和牛主菜🐮宮崎縣的黑毛和牛煎香,再配上煎香草的洋蔥,加上日本生雞蛋,入口滑溜- 蒜片炒飯🍚用剛剛香煎的和牛在鐵板上快炒,和牛汁滲入每粒飯,粒粒分明。- 甜品:餐廳自家製的Gelato意大利雲呢拿味雪糕🍦添加了香濃的雲呢拿籽,味道突出!地址:三原銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖。
銅鑼灣日藉主廚鐵板燒店

地址:三原
銅鑼灣開平道1號Cubus 3樓C號舖。
2024-07-16 177 瀏覽
走進這間位於銅鑼灣的高級鐵板燒店,感受到整個空間的優雅氛圍。精心設計的裝潢,環境散發著高雅而不失舒適的氛圍。首先奉上的是一道沙律配上自家製芒果醬汁,清新脆爽的蔬菜搭配上甜度適中的芒果醬汁,為整個餐宴拉開了序幕。芒果的清香與蔬菜的清甜交織在一起,令人胃口大開。緊接而上的是茶碗蒸,蟹肉醬汁及飛魚子。蒸蛋的濃郁滑嫩,配上鮮甜的蟹肉醬汁和香脆的飛魚子,層次感十足,入口即化,令人百感交集。繼而品嚐北海道煎帶子,粟米粉絲,奈良漬。新鮮彈牙的帶子與奈良漬的微酸相得益彰,粟米粉絲則提供了細膩的口感,三者完美融合,令人難忘。接下來是香煎銀鱈魚,洋蔥醬汁。銀鱈魚的鮮甜肉質配上濃郁的洋蔥醬汁,既能感受到魚肉的鮮美,又能品嚐到醬汁的濃郁,交織成一曲完美的交響樂。最後呈上的是壽喜燒風味宮崎A四和牛鐵板燒。牛肉的優質口感搭配上濃郁的壽喜燒醬汁,入口即融,肉質鮮嫩多汁,令人回味無窮。最後,鐵板炒飯則為整個用餐體驗劃上了圓滿的句號。飯粒分明,色澤金黃,與各種食材融為一體,令人恨不得舔盤而歸。

三原鐵板燒餐廳是一家由擁有豐富日式料理經驗的日籍主廚三原先生主理的高級鐵板燒餐廳。主廚三原先生曾於日本領事館家擔任總廚,實力備受肯定。位置在銅鑼灣的利園中心附近,滿方便。.餐廳提供精緻的鐵板燒料理,主打套餐形。這次是我們二訪此店,感受到其出色的用餐體驗和優質的料理水準。三原鐵板燒餐廳以各種高級食材,為客人呈現日式料理精華的同時,同時注重營造高雅的用餐環境,為食客帶來難忘的用餐體驗。現場所見食客不少來自不同地區,足證明有口碑。.三原おまかせコースMIHARA OMAKASE SET.三原先生主理的廚師發辦鐵板燒套餐,價錢劃分為包括五種燒物💲1,880/pp,或可選六種燒物 💲2180/pp,或升級至高級和牛💲2480/pp。.➿ 前菜✿ 前菜有來自兵庫縣的黃金武士真蠔,調味加了一點酸汁、以及柚子提味。蠔味濃郁帶微微甜感。.➿ 刺身✿ 刺身有深海池魚,以烏魚子粉末做裝飾以及調味。.➿ 蒸物✿ 在鐵板上蒸著的是茶碗蒸,即是日式蒸蛋。蒸蛋加入了三文魚子、蟹肉等海鮮,鮮味十足。.➿ グリル 燒✿ 燒北寄貝第一道鐵板燒物是北寄具,配菜有燒舞茸菇、以海苔汁調味。柔軟濕潤、味道細膩.✿ 燒魚翅燒魚翅一
三原おまかせコース
MIHARA OMAKASE SET
➿ 前菜
刺身
刺身有深海池魚,以烏魚子粉末做裝飾以及調味。
➿ 蒸物
➿ グリル 燒
✿ 燒北寄貝
✿ 燒魚翅
燒魚翅一向是店家的招牌菜之一。食材非常矜貴,而且以鐵板這種做法處理難度極高,一不小心過火就會變得過份乾身。師傅的技術到家,鐵板燒魚翅還帶點微微濕潤,加上以高雞濃湯做的高湯做芡汁,再加上可食用的紫蘇花,不愧是店家手本名作。
✿ 燒瀨尿蝦
瀨尿蝦這種食材在中式的海鮮菜館比較常見,基本上也是以椒鹽這種比較濃味的做法處理。一嚐以鐵板燒這種做法處理,還是頭一遭。以鐵板燒方式可保留瀨尿蝦的鮮味,亦可做到彈牙爽脆,肉汁滿滿的感覺。
✿ 燒蝦夷鮑魚
另一重頭戲之一,是來自日本青森縣的超大鮑魚,落鐵板的時候,鮑魚還在動,很新鮮。以薑汁、蜆湯做汁底,再加上一點點酸汁。另外還有鮑魚肝,味道相對地較濃烈。
✿ 燒伊佐木
再來是燒伊佐木魚,這種魚以刺身方式處理試得比較多。煎魚同樣以蜆汁湯頭做調味,再加上清新的日本節瓜。
✿ 西澳龍蝦
鐵板西澳龍蝦,加上以橄欖油以及日本大葉、亦即是紫蘇葉造成的大葉醬汁。龍蝦肉比較厚身,肉質彈牙。
✿ 宮崎A4和牛
有各種調料配菜陪襯燒宮崎A4和牛,我跟主廚要求了五成熟。配搭來自有蒜蓉之國之稱的青森縣燒蒜頭、酸汁加洋蔥等為和牛解膩,大愛菜式。
➿ 御飯
✿ 最後有三原革新的惹味的鐵板煲仔飯。配料有蟹肉以及三文魚子,相對較清新,這款土鍋御飯實在令人回味。
另外還有龍蝦頭味噌湯,很濃郁。
➿ デザート 甜品
✿ 芒果奶凍
甜品是芒果奶凍以及芒果,是高質素的結尾。
2024-07-13 152 瀏覽
日本名廚主理!和朋友到高級鐵板燒午飯!季節沙律新鮮蔬菜配自家製芒果醬,夏天吃很棒。蟹肉茶碗蒸蟹肉滿滿,蟹籽彈牙,低溫蒸煮蒸得恰到好處,滑身嫩口。香煎北海道帶子有點土耳其感,越南皮絲入面有北海道帶子,自製奈良縣他他汁,有層次感,三文魚子和醬汁鮮味滿鱈魚料理魚料理煎到脆皮滿滿,師傅細心地煎,魚肉嫩香,魚皮香脆,棒。海苔醬汁,減輕油膩感。是味滿滿和美學感,精心製作每道菜。見證這樣的烹飪藝術,口味和呈現完美融合,為味覺和視覺帶來一場盛宴。服務團隊以精湛服務,一流體驗和牛薄燒和牛肉質鮮嫩多汁,入口香濃滿滿,濃郁的肉汁。日式炒飯香蒜味滿滿赤麵豉香菇海帶湯,清甜。自家製雪糕香滑,奶香滿滿,平衡味蕾

日本名廚主理!和朋友到高級鐵板燒午飯!

季節沙律
新鮮蔬菜配自家製芒果醬,夏天吃很棒。

蟹肉茶碗蒸
蟹肉滿滿,蟹籽彈牙,低溫蒸煮蒸得恰到好處,滑身嫩口。

香煎北海道帶子

鱈魚料理

服務團隊以精湛服務,一流體驗

和牛薄燒
和牛肉質鮮嫩多汁,入口香濃滿滿,濃郁的肉汁。

日式炒飯
香蒜味滿滿

赤麵豉
香菇海帶湯,清甜。

自家製雪糕
香滑,奶香滿滿,平衡味蕾

食 鐵板燒 一定要黎呢間💞每次黎到呢度,每一位都對你有賓至如歸嘅感覺。而且環境好靚好乾淨😊今日我叫咗份Lunch set🍽️1️⃣前菜:Japanese Salad🥗 沙律上加上自製芒果汁,好Fresh好醒胃🥭2️⃣茶碗蒸Savory Egg Custard,好甜好滑溜😋食完沙律,師傅會俾我睇塊和牛&當日海鮮(帶子&魚)3️⃣師傅好有心機咁整咗一梳梳好似米粉嘅材料包住粒帶子,煎完出嚟就好似有啲炸米粉咁,令到食粒帶子嘅時候有外脆內嫩嘅感覺,而且我想講粒帶子好大粒😻,咁嘅做法同食法都真係第一次,超級好味🤤4️⃣另外🐠師傅將銀鱈魚魚皮分開煎🔥煎到魚皮勁脆,銀雪魚又勁滑~配以自家昆布漬&麵豉汁一齊食,味道層次,好豐富!5️⃣主菜😍A4宮崎和牛薄燒🌟⭐️師傅會問你想幾成熟?我叫咗5成。Wow…..入口即溶化😍再加上佢哋嘅壽喜燒汁同生雞蛋一齊食,完美❤️6️⃣跟著有好大碗Garlic Rice,7️⃣再飲埋碗昆布麵豉湯,對於我女士黎講,已經好飽👍🏻8️⃣最後,今日甜品有雲呢拿雪糕🍦成個set $480/位

食 鐵板燒 一定要黎呢間💞
每次黎到呢度,
每一位都對你有賓至如歸嘅感覺。
而且環境好靚好乾淨😊

今日我叫咗份Lunch set🍽️

1️⃣前菜:Japanese Salad🥗
沙律上加上自製芒果汁,
好Fresh好醒胃🥭

2️⃣茶碗蒸Savory Egg Custard,
好甜好滑溜😋

食完沙律,師傅會俾我睇塊和牛
&
當日海鮮(帶子&魚)

4️⃣另外🐠師傅將銀鱈魚魚皮分開煎🔥
煎到魚皮勁脆,銀雪魚又勁滑~
配以自家昆布漬&麵豉汁一齊食,
味道層次,好豐富!

5️⃣主菜😍
A4宮崎和牛薄燒🌟⭐️
師傅會問你想幾成熟?
我叫咗5成。
Wow…..入口即溶化😍
再加上佢哋嘅壽喜燒汁同生雞蛋一齊食,
完美❤️

6️⃣跟著有好大碗Garlic Rice,