尖沙咀搵食好易,想食乜國菜都有。日本菜食得最多,反而串揚較少食,記得有間有日本大廚主理的串揚店,有set lunch幾抵食,放飯時過去試下。 被安排坐bar枱、近距離望住大廚炸物都唔太覺油煙味,抽風做得還好。午市時女職員很忙碌亦仍保持禮貌態度,日藉廚師也友善和氣Special Selection of Deep-fried Skewers Set特選串楊御膳 (7串)・炸和牛西冷配黑松露醬串・炸天使蝦串・炸三文魚串配三文魚籽・芝麻拌鯖魚・豬柳・雞肉・時令蔬菜> 和牛肉質較柔軟帶淡淡牛肉味,天使蝦不錯肉質爽脆,南瓜很粉甜幾好食,呢個餐性價比高、唔駛$200試勻7種串揚。串揚嘅炸衣用生麵包糠、出來頗薄脆輕盈口感酥脆。用葵花籽油炸感覺清淡不膩。日本米飯煮得粒粒分明,高湯製作的味噌湯調味適中有蔬菜豆卜,這兩樣可以任添。前菜有蓮根胡麻味噌和泡菜。附上3種醬料分別有秘製醬汁、芥末和海藻鹽用來點肉、海鮮等增強味道,個人覺得唔點啲串揚都好夠味

・炸和牛西冷配黑松露醬串
・炸天使蝦串
・炸三文魚串配三文魚籽
・芝麻拌鯖魚
・豬柳
・雞肉
・時令蔬菜

2023-08-27 145 瀏覽
尖沙咀抵食午餐📍 串亭 (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下04-05號舖自己食lunch 決定食好d,一路都好想試下日本既串炸,但一直都無機會試。然後經過串亭見佢有lunch set就一於試吓,見到佢有bar枱可以望住師傅整😍😍👉lunch set特選串揚御膳😋😋😋😋.6/5💰$178呢個set超豐富!一次過可以食到和牛、天使蝦、芝麻靖魚、三文魚、豬柳、雞肉以及時令蔬菜,係串亭最為推薦的御膳套餐。🤭🤭串揚用炸粉同麵包糠作為外層嘅炸漿包裏,再即炸,口感好酥脆輕盈,唔會有油膩既感覺,另外仲有配搭幾款醬汁配唔同既肉類同海鮮🦞。套餐仲有前菜,味增湯同白飯任添😋😋😋😋好滿足!回頭:yesyesyes!!!!!!第一次食串揚就覺得幾好食😋😋佢地仲有廚師發板set,有機會都想黎再食💕💕💕仲有餐廳好具日式風格,雖然廚師係你前面炸串揚,但一d油煙味都無。👍🏻👍🏻👍🏻
尖沙咀抵食午餐
📍 串亭 (尖沙咀)
尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下04-05號舖

👉lunch set
特選串揚御膳
😋😋😋😋.6/5
💰$178

🍘🍢🇯🇵高質日本菜串揚▫️員工有禮,加水收碟都好快,上菜時會逐樣介紹,推薦配咩醬最好▫️10串set $498,另有12串set $698✨醬汁🧂醬汁碟有5格,分別係檸檬/海藻鹽(配海鮮)/ 鰹魚汁(配蔬菜類)/蜜糖芥末/特製肉類醬汁(配肉類)✨前菜拼盤🍱有3款,分別是明太子薯仔沙律、意大利青瓜配味噌醬及漬物茄子。全部都好好味,食材好新鮮。✨串揚げ🍤所有串揚炸粉都好薄好脆,但吾油膩,而入面嘅食材都吾會變老。☑️炸和牛西冷配黑松露醬串和牛超嫩滑,牛味濃,第一粒係冇松露甘食,主要食和牛嘅味道,而第2粒連埋松露食,就味道更豐富。☑️炸天使蝦串佢加左蝦膏係頭果邊,一咬爆汁而且蝦味超濃,蝦好新鮮彈牙。☑️韭黃雞柳卷串呢個係韭菜味好濃,如果唔鍾意食韭菜嘅人應該會唔鍾意,佢係一層紫菜卷住雞柳,雞柳再包住切碎咗嘅韭黃,韭黃新鮮爽口,口感層次豐富。🆗炸紋甲墨魚蟹籽串墨魚滑好彈牙,上面仲有好多蟹籽。☑️清舌餐點豆腐玉子黎,凍食的,清清地,清下個口再食過🤣🆗炸土佐萬願寺甜辣椒串外表較特別,因為連埋木魚絲一齊炸,呢個辣椒串真係辣嘅,但椒絲爽口,但我本身吾中意三色椒嘅味道,所以我吾中意呢串😂☑️炸穴子高湯玉子燒串炸粉內包住左
🍘🍢🇯🇵
高質日本菜串揚

▫️10串set $498,另有12串set $698

✨醬汁🧂

✨前菜拼盤🍱

✨串揚げ🍤
所有串揚炸粉都好薄好脆,但吾油膩,而入面嘅食材都吾會變老。

☑️炸和牛西冷配黑松露醬串

☑️炸天使蝦串
佢加左蝦膏係頭果邊,一咬爆汁而且蝦味超濃,蝦好新鮮彈牙。

☑️韭黃雞柳卷串

🆗炸紋甲墨魚蟹籽串
墨魚滑好彈牙,上面仲有好多蟹籽。

☑️清舌餐點
豆腐玉子黎,凍食的,清清地,清下個口再食過🤣

🆗炸土佐萬願寺甜辣椒串

☑️炸穴子高湯玉子燒串
炸粉內包住左玉子燒同穴子,又幾夾wo,玉子燒超滑。

☑️炸帆立貝串
超級推薦,一咬爆晒汁,點海藻鹽食味更鮮。

🆗炸蓮藕明太子串
蓮藕啲窿窿入邊釀咗明太子,明太子味濃,吾洗點醬汁,但淨係得蓮藕果時就比較淡口。

☑️炸秋葵免治豚肉串
將秋葵同免治豬肉撈埋一齊,有咬口,味道都好特別,點特製肉類醬汁食再好味d。

☑️炸三文魚串配三文魚籽串
三文魚保持好嫩滑,炸粉上有他他醬,及大量三文魚籽,爆晒汁!

✨追加單點
☑️蘆筍串 -$38
靚嘅蘆筍黎,冇渣,咬落爽口又juicy。

☑️三元豬柳串-$38
三元豬係混種而成嘅豬,味濃,值得一試。

☑️黑松露薯條-$58
因為係薯條控,所以叫黎食下,薯條新鮮炸,又熱又脆,配左黑松露鹽同少少芝士絲,味道超正!
黑松露薯條

✨主食
🆗稻庭烏冬
我地2人都選左烏冬,唔食烏冬嘅仲可以揀鷄肉茶泡飯,由於已經好飽,所以我哋請師傅將份量減半。烏冬個湯比較杰,但魚味好鮮,唔夠味仲有薑同埋柑桔俾你倒落去吊味。

甜品🍧
🆗夾餡雪糕
是日雪糕是焙茶味,但偏甜,上面仲配咗啲紅豆蓉,個皮好脆。

☑️自家製布甸
布甸個雞蛋碗好靚,布甸好滑,上面仲有焦糖,另外仲有兩塊黃豆粉日式蕨餅,好味。
2023-08-17
黑松露薯條
2023-07-28 123 瀏覽
晚上去左尖沙咀串亭食日本串揚揀左個十二道串揚既Omakase仲配埋前菜、主食同甜品前菜有凍茄子、明太子沙律、翠肉瓜,幾開胃食完前菜,就會開始上一道道嘅串揚炸和牛西冷串,配黑松露醬,和牛油脂滿滿炸天使蝦串有蝦膏汁,薄薄嘅蝦殼都食得炸豬柳串,用左三元豬,幾鬆軟炸墨魚蟹籽串肉質好爽彈炸豆皮包甜辣椒串幾清甜炸鮑魚就真係第一次試口感係比平時更加彈牙中間會安排一道清舌餐點係兩件凍嘅玉子豆腐配魚子醬然後係炸蘆筍串食落幾清甜最後仲有炸青沙鯪三葉芹卷串炸池魚串、炸鰻魚串炸三文魚串配三文魚籽好惹味炸秋葵免治豬肉串幾Juicy食完串揚就上埋雞肉茶泡飯同自家製布甸茶泡飯偏清淡,布甸幾滑,滿足
晚上去左尖沙咀串亭食日本串揚
揀左個十二道串揚既Omakase
仲配埋前菜、主食同甜品
前菜有凍茄子、明太子沙律、翠肉瓜,幾開胃
食完前菜,就會開始上一道道嘅串揚
炸和牛西冷串,配黑松露醬,和牛油脂滿滿
炸天使蝦串有蝦膏汁,薄薄嘅蝦殼都食得
炸豬柳串,用左三元豬,幾鬆軟
炸墨魚蟹籽串肉質好爽彈
炸池魚串、炸鰻魚串
炸三文魚串配三文魚籽好惹味
炸秋葵免治豬肉串幾Juicy
食完串揚就上埋雞肉茶泡飯同自家製布甸
茶泡飯偏清淡,布甸幾滑,滿足
串揚Omakase
2023-07-25
串揚Omakase
2023-07-25 46 瀏覽
雖然開返關已經去左次日本但日本野真係太好食成日念念不忘同朋友講起佢就話搵日放工一齊去尖沙咀食日本野仲話唔係omakase 和牛 yakitori今次會有d 新意初初知道book 左邊間之後都有些小擔心質數因為位置上唔係大商場/大街不過見朋友話食過就即管試鋪頭唔大得10張臺左右裝修係日系帶點新風格今次揀左坐吧臺可以睇到2位日本師傅即場炸每道食材2個師傅都係日本人介紹都主要講日文需要侍應幫忙解說同朋友都叫左698嘅set menu有12道 炸串,前菜,主食及甜品和牛西冷較淡味,點鹽會好食d附上的黑松露醬唔錯侍應解釋話因為係第一道所以味道較淡天使蝦算幾重蝦味可以全隻食蝦頭有膏三元豚炸完仍然嫩滑有肉汁很不錯魷魚肉質煙韌但小淡鮑魚第一次吃炸的炸得十分彈牙調味也okasparagus大大的一條清新 不青鰻魚先用醬油醃過味道上無喧賓奪主肉質軟冧非常出色池魚本身不是特別喜歡池魚三文魚酸酸的tartare sauce 及小小鹹魚子出奇地夾三文魚肉亦很滑主食茶漬飯不錯樫魚湯清淡甜品雪糕配紅豆/雞蛋布丁整體黎講炸串十分出色食完12串仍然無油膩感亦體現到日本師傅的用心一次過以炸的方式去烹煮唔同類型的食材新奇之
雖然開返關已經去左次日本

需要侍應幫忙解說

同朋友都叫左698嘅set menu
有12道 炸串,前菜,主食及甜品

和牛西冷
較淡味,點鹽會好食d
附上的黑松露醬唔錯

亦體現到日本師傅的用心
一次過以炸的方式去烹煮唔同類型的食材
新奇之餘亦美味
2023-07-13 593 瀏覽
前菜拼盤 前菜有明太子沙拉,茄子和意大利青瓜配味噌醬  炸和牛西冷配黑松露醬串 和牛炸後肉質保持軟嫩,頭一口牛味香濃,下一口則有濃郁黑松露香氣  炸天使蝦串 連蝦頭一起炸,可以吃到鮮味的蝦膏,肉質紮實  炸三元豬柳串 豬柳juicy有些肉汁鎖在內裏  炸紋甲墨魚蟹籽串 墨魚肉質十分爽口,配上魚籽口感豐富  炸土佐萬願寺甜辣椒串 甜辣椒經過師傅炸一炸即變得更香更好吃,不會辣,口感爽脆  炸鮑魚串 第一口配上檸檬汁吃原味,第二口配上滿滿的蟹膏吃味道濃厚  清舌餐點 以玉子豆腐清一清口腔,玉子豆腐超級軟滑  炸青沙鮻三葉芹卷串 魚肉卷上葉,葉子味道很出,帶出魚肉的鮮味  炸蘆筍串 清新爽脆  炸生姜醬油漬池魚串 生姜蓉味道超香濃配肉質軟滑池魚很不錯  炸汁燒鰻魚串 有驚喜,這個鰻魚的調味是酸配辣辣的,辣味會留在舌尖  炸秋葵免治豚肉串 豚肉配上秋葵粒增加了爽脆口感  炸三文魚串配三文魚籽串 超級鮮甜美味,又有滿滿的沙拉醬和魚籽,每一口都極鮮味 最後的甜品是酒味雪糕,本來很怕很重酒味,但有驚喜的是比較重奶香,並帶有點點酒香中和甜度,再加夾餅吃很滿足,非常建議大家點雪糕這道甜品🥰🥰 串揚十二串$
前菜拼盤
前菜有明太子沙拉,茄子和意大利青瓜配味噌醬

炸天使蝦串
連蝦頭一起炸,可以吃到鮮味的蝦膏,肉質紮實

豬柳juicy有些肉汁鎖在內裏

炸紋甲墨魚蟹籽串
墨魚肉質十分爽口,配上魚籽口感豐富

炸土佐萬願寺甜辣椒串
甜辣椒經過師傅炸一炸即變得更香更好吃,不會辣,口感爽脆

炸鮑魚串
第一口配上檸檬汁吃原味,第二口配上滿滿的蟹膏吃味道濃厚

清舌餐點
以玉子豆腐清一清口腔,玉子豆腐超級軟滑

炸青沙鮻三葉芹卷串
魚肉卷上葉,葉子味道很出,帶出魚肉的鮮味

炸蘆筍串
清新爽脆

炸生姜醬油漬池魚串
生姜蓉味道超香濃配肉質軟滑池魚很不錯

炸汁燒鰻魚串
有驚喜,這個鰻魚的調味是酸配辣辣的,辣味會留在舌尖

炸秋葵免治豚肉串
豚肉配上秋葵粒增加了爽脆口感

炸三文魚串配三文魚籽串
超級鮮甜美味,又有滿滿的沙拉醬和魚籽,每一口都極鮮味

串揚十二串$698
炸紋甲墨魚蟹籽串
清舌餐點
炸青沙鮻三葉芹卷串
炸三文魚串配三文魚籽串
雪糕
2023-07-04 472 瀏覽
平時嘅刺身壽司廚師發辦食得多, 串揚廚師發辦真係好少食, 辛苦左一星期就緊係要食好d慰勞下自己! 其實車車一直都對日本嘅串炸念念不忘, 疫情3年都無得食, 雖然最近終於開番關, 但未有時間去旅行, 咁岩比車車知道嚟自東京惠比壽嘅串亭Kushitei係尖沙咀開設左首間海外分店, 緊係要去試下, 佢地主打正宗日本串揚料理, 香港店更提供兩款串揚廚師發辦套餐可以一次試哂多款精選串揚, 更有前菜, 主食同甜品, 相當豐盛, 當然亦有唔少單點選擇! 配串揚當然唔少得就係酒, 餐廳提供多款日本清酒同果酒選擇, 配串揚一流! 串亭嘅串揚以秘製炸粉同麵包糠作為外層嘅炸漿包裹住唔同食材, 再以新鮮葵花籽油即炸, 口感酥脆輕盈, 有d串揚更有特別配搭, 非常有誠意!串揚均由日藉師傅席前烹調料理, 配搭自家製醬汁, 食得車車津津有味! 餐廳裝潢具日式風格, 值得一讚嘅係一d油煙味都無, 亦無油淋淋嘅感覺, 整潔度滿分! 當晚入面嘅客人主要係日本人為主, 令車車覺得自己好似遊客, 身處於日本食緊晚飯咁 ⭐前菜拼盤前菜分別有明太子薯仔沙律, 意大利青瓜配味噌醬同茄子, 每款都做得唔錯, 十分開胃, 車車尤其喜歡

⭐前菜拼盤
前菜分別有明太子薯仔沙律, 意大利青瓜配味噌醬同茄子, 每款都做得唔錯, 十分開胃, 車車尤其喜歡意大利青瓜配味噌醬, 青瓜輕輕燒過, 食落脆脆地又juicy, 上面嘅味噌令口感更豐富

⭐炸和牛西冷配黑松露醬串
西冷肉質細嫩多汁, 非常好味
⭐炸天使蝦串
蝦身口感爽彈, 配搭蜜糖芥茉醬突出蝦嘅鮮甜味
⭐炸三元豬柳串
三元豬肉味非常濃郁, 而且肉汁豐富, 咬落去相當脆彈
⭐炸紋甲墨魚蟹籽串
香脆炸皮包裹住口感結實嘅墨魚膠, 食落相當爽彈入味, 有別於平時嘅墨魚, 令人幾有印象
⭐炸土佐萬願寺甜辣椒串
開頭以為會好辣, 點知食落味道甘甜, 完全無苦味
⭐炸鮑魚串
車車第一次食炸鮑魚, 食落口感爽彈有嚼勁, 邊邊嘅鮑魚肝醬令鮑魚鮮味更突出
⭐炸青沙鮻三葉芹卷串
魚肉口感鮮嫩, 配上三葉芹令味道帶多份清新口感
⭐炸蘆筍串
蘆筍爽口鮮甜, 熱辣辣拎住食好過癮
⭐炸生姜醬油漬池魚串
池魚刺身食得多, 炸嘅都係第一次食, 由於本身已經用生姜醬油漬左, 所以唔洗加任何調味料都已經好夠味但又唔會蓋過左池魚本身嘅鮮味!
⭐炸汁燒鰻魚串
鰻魚上面有馬山椒同燒汁, 食落軟嫩入味, 加上外層嘅炸粉令口感更豐富
⭐炸秋葵免治豚肉串
豚肉中有混合住一粒粒秋葵獨有嘅黏黏口感, 食落幾特別
⭐炸三文魚串配三文魚籽串
三文魚肉配三文魚籽, 再配上他他醬, 啖啖滋味, 層次感整豐富, 幾有驚喜!

⭐玉子豆腐配魚籽醬
玉子豆腐口感綿滑, 帶淡淡蛋香, 中和左前半後嘅油膩感, 作為一個小間場十分稱職

⭐稻庭烏冬
烏冬口感煙韌彈牙, 湯汁味道濃郁, 味道剛好, 麵條掛湯能力不錯, 熱辣辣嘅烏冬好快已經比車車秒吞左

⭐雞肉茶泡飯
將雞肉, 紫菜, 脆米混合加埋茶湯, 食完串揚整番碗茶泡飯暖胃, 又可以消除油膩感

⭐培茶雪糕
培茶雪糕最終餅, 濃厚嘅培茶味帶啖啖奶香, 口感軟滑, 一啖咬落去, 脆卜卜嘅外層夾住冰凍嘅雪糕, 口感極為豐富

⭐自家製布甸
布甸口感軟滑, 蛋香味十足加上面頂層燒過嘅脆脆焦糖, 味道不錯, 旁邊仲有煙韌軟糯嘅抹茶味厥餅, 抹茶味濃郁, 甜度適中, 甜而不膩
2023-06-14
2023-06-24 58 瀏覽
唔知大家去日本旅行有冇食過連鎖串揚店串亭Kushitei 而家係尖沙咀都開咗間店 食完覺得比日本分店質素高😛 呢間串揚小店餐牌有唔同肉類同海鮮選擇👍🏻 唔知叫咩好可以選擇食tasting menu (10/12串)  本身香港都唔多串揚料理嘅選擇 其實 #kushiage 係用炸粉同麵包糠包裹住食材😄 以新鮮葵花籽油即炸 (同天婦羅嘅分別係天婦羅用麻油) 做得好嘅話口感食落酥脆輕盈 並唔會覺得油膩 個人認為以炸串方式烹調海鮮就特別適合😚 私心個人最愛有👇🏻 🌟炸和牛西冷配黑松露醬串🌟 🌟炸鮑魚串🌟 🌟炸生姜醬油漬池魚串🌟 🌟炸汁燒鰻魚串🌟 🌟炸三文魚串配三文魚籽串🌟
唔知大家去日本旅行有冇食過連鎖串揚店串亭Kushitei
而家係尖沙咀都開咗間店 食完覺得比日本分店質素高😛
呢間串揚小店餐牌有唔同肉類同海鮮選擇👍🏻
本身香港都唔多串揚料理嘅選擇
其實 #kushiage 係用炸粉同麵包糠包裹住食材😄
以新鮮葵花籽油即炸 (同天婦羅嘅分別係天婦羅用麻油)
做得好嘅話口感食落酥脆輕盈 並唔會覺得油膩

🌟炸生姜醬油漬池魚串🌟

🌟炸汁燒鰻魚串🌟

🌟炸三文魚串配三文魚籽串🌟

2023-06-23 75 瀏覽
彷彿去了日本食炸串,廚師,待應,食客都是講日本為主,裝修主要也是傳統白色和風。 炸槳除了麵包糠,也會使用木魚絲,炸出來不會太厚同時感受到香脆的感覺。除了散叫也有10串同12串餐選擇,最後選了12串餐:⭐前菜拼盤明太子薯仔沙律,意大利青瓜配味噌醬,茄子沙律甜中帶少少明太子微辣味,味道特别輕輕燒過,把青瓜甜味帶出,味噌更刺激食慾茄子煮得非常入味,非常juicy⭐炸和牛西冷配黑松露醬串自家製汁完全突出了西冷的牛肉味,入口時肉汁慢慢留出,非常好味⭐炸天使蝦串外脆蝦身有咬感,蜜糖芥茉增加了蝦的鮮甜味⭐炸三元豬柳串日本人對食材要求非常高,特選三元豬,肉味非常濃,仲有好多肉汁⭐炸紋甲墨魚蟹籽串香脆炸皮連埋結實墨魚膠,口感一流,墨魚非常鮮甜⭐炸土佐萬願寺甜辣椒串味道甘甜,完全沒有苦味⭐炸鮑魚串鮑魚肝醬提出鮑魚鮮味⭐炸青沙鮻三葉芹卷串一種炸魚膠的感覺,非常彈牙⭐炸蘆筍串蘆筍爽口鮮甜⭐炸生姜醬油漬池魚串醬油醃池魚,不用加任何調味料品嘗⭐炸汁燒鰻魚串鰻魚完全吸收了有馬山椒和燒汁精華⭐炸秋葵免治豚肉串微澀之中帶有極重豚肉味⭐炸三文魚串配三文魚籽串配上他他醬,層次豐富,原來三文魚做炸串都一樣好味⭐玉子豆腐配魚

除了散叫也有10串同12串餐選擇,最後選了12串餐:

⭐前菜拼盤
明太子薯仔沙律,意大利青瓜配味噌醬,茄子
沙律甜中帶少少明太子微辣味,味道特别
輕輕燒過,把青瓜甜味帶出,味噌更刺激食慾
茄子煮得非常入味,非常juicy

⭐炸和牛西冷配黑松露醬串
⭐炸天使蝦串
外脆蝦身有咬感,蜜糖芥茉增加了蝦的鮮甜味
⭐炸三元豬柳串
⭐炸紋甲墨魚蟹籽串
香脆炸皮連埋結實墨魚膠,口感一流,墨魚非常鮮甜
⭐炸土佐萬願寺甜辣椒串
味道甘甜,完全沒有苦味
⭐炸鮑魚串
鮑魚肝醬提出鮑魚鮮味
⭐炸青沙鮻三葉芹卷串
一種炸魚膠的感覺,非常彈牙
⭐炸蘆筍串
蘆筍爽口鮮甜
⭐炸生姜醬油漬池魚串
醬油醃池魚,不用加任何調味料品嘗
⭐炸汁燒鰻魚串
鰻魚完全吸收了有馬山椒和燒汁精華
⭐炸秋葵免治豚肉串
微澀之中帶有極重豚肉味
⭐炸三文魚串配三文魚籽串
配上他他醬,層次豐富,原來三文魚做炸串都一樣好味

⭐玉子豆腐配魚籽醬
王子豆腐口感棉滑味,味淡完全中和之前的油膩感

⭐稻庭烏冬
烏冬煙韌彈牙,湯底味道濃郁,非常掛湯。把整碗烏冬提昇到另一層次。

⭐雞肉茶漬飯
雞肉,紫菜,脆米加埋茶,茶香飯甜,又可消除油膩感

⭐培茶雪糕
培茶雪糕最終餅,培茶味加上雪糕奶味,味道好似培茶奶茶味道

⭐自家製布甸
蛋味十足加上面層焦糖,非常好味。厥餅抹茶味十足帶少少微甜

2023-06-14
2023-06-23 40 瀏覽
今日嚟到位於尖沙咀嘅日本串揚過江龍-串亭
坐Bar枱可以睇住日本師傅逐逐串炸起💓炸串沾上薄薄嘅粉漿 食落唔會覺得油膩
今次就叫咗串揚十本$498 及串揚十二串$698

首先先來前菜三碟明太子薯仔沙律、意大利青瓜、茄子
前菜賣相精緻而且開胃

當中有幾款串燒幾好食特別推介大家
第一串係炸和牛西冷黑松露串,和牛食落好Juice,而且油脂非常豐富 口感一流 超好食炸天使蝦串天使蝦大大隻食落爽口新甜,配上蜜糖芥末醬更加滋味

炸鮑魚,鮑魚有咬口食到鮮味而且配上鮑魚肝醬汁幾好食!

炸三文魚配魚子,三文魚肉質嫩滑 配上三文魚籽同埋他他醬汁,食落外層有脆卜卜嘅三文魚子裏面有嫩滑嘅三文魚肉口感好特別炸墨魚,墨魚大大粒食落一啲都唔韌,落少少檸檬汁鮮味更加出炸凡立貝,帆立貝大大粒很新鮮, 估唔到食落口仲保留住好多嘅肉汁, 一路食有汁

炸燒汁鰻魚串, 鰻魚肥美嫩滑,而且配上少許山椒醬食落幾有驚喜

最後有泡飯或者烏冬二選一, 烏冬湯底比較杰身, 所以清甜嘅湯底都可以掛到汁

甜品可選夾餡雪糕或自家製布甸,夾餅很脆!布甸蛋香味濃、入口好滑
今日嚟到位於尖沙咀嘅日本串揚過江龍-串亭
坐Bar枱可以睇住日本師傅逐逐串炸起💓
炸串沾上薄薄嘅粉漿 食落唔會覺得油膩
今次就叫咗串揚十本$498 及串揚十二串$698

首先先來前菜三碟
明太子薯仔沙律、意大利青瓜、茄子
前菜賣相精緻而且開胃

當中有幾款串燒幾好食特別推介大家

炸天使蝦串
天使蝦大大隻食落爽口新甜,配上蜜糖芥末醬更加滋味

炸鮑魚,鮑魚有咬口食到鮮味而且配上鮑魚肝醬汁幾好食!

炸墨魚,墨魚大大粒食落一啲都唔韌,落少少檸檬汁鮮味更加出

2023-06-04 88 瀏覽
First Kushiage Omakase experience🍢🫶🏻餐廳只有兩款套餐,貴精不貴多第一次來,我選了12串。串亭12本套餐材料簡單,但高質也很新鮮。食材配合不同的醬料,師傅很用心講解。第一次吃這麼長的蘆筍,味道非常清甜。主食可選稻庭烏冬或雞肉茶泡飯甜品可選夾餡雪糕或自家製布甸跟朋友各點了一份試試!雪糕是Hojicha🍨夾餅很脆!布甸味道也不錯,外型很可愛。🥹一切來得恰到好處🤍
餐廳只有兩款套餐,貴精不貴多
第一次來,我選了12串。

串亭12本套餐
材料簡單,但高質也很新鮮。

食材配合不同的醬料,師傅很用心講解。

第一次吃這麼長的蘆筍,味道非常清甜。

主食可選稻庭烏冬或雞肉茶泡飯

甜品可選夾餡雪糕或自家製布甸
跟朋友各點了一份試試!

雪糕是Hojicha🍨夾餅很脆!
布甸味道也不錯,外型很可愛。🥹
一切來得恰到好處🤍
2023-05-29 556 瀏覽
炸串都有Omakase?唔止有,仲係正到飛起既精品真係要佩服廚師眼光獨到🤩-首先上既係三款前菜,明太子薯仔沙律、湯浸大根配味噌、火炙鰤魚開胃小品,戲肉係後面第一道炸串係牛西冷配黑松露炸串廚師將黑松露醬放咗喺炸串嘅後半部份先食咗前半部份牛肉本身既原汁原味肉質細嫩多汁牛味好濃,唔會因為炸完之後過熟後半部份就放咗黑松露醬黑松露醬好香如果嫌唔夠味仲可以蘸上小碟上最右邊嘅秘製醬汁炸汁燒鰻魚串燒到入晒味既鰻魚配上微辣辣椒滋味十足既串燒炸特製冬菇免治肉串醬汁鮮香,免治牛肉同冬菇都好實淨炸鮑魚串食落煙軔彈牙,估唔到鮑魚整串燒都咁適合炸鵝肝串雖然又炸又鵝肝,但居然唔算好油膩,相信係調味之功稻庭烏冬食左咁多串燒,終於有樣有湯水既主食湯底同麵身都唔錯自家製布甸清甜可口,特別係食左咁多熱氣野之後尤如甘露其實仲有多到介紹唔晒既正野,睇圖已經知有幾豐富已經飽到郁唔到而且廚師同店員都好Nice加上朋友識得講日文可以同師傅溝通所以成餐飯都好愉快🥰
炸串都有Omakase?
唔止有,仲係正到飛起既精品
真係要佩服廚師眼光獨到🤩
開胃小品,戲肉係後面

第一道炸串係牛西冷配黑松露炸串
廚師將黑松露醬放咗喺炸串嘅後半部份
先食咗前半部份牛肉本身既原汁原味
肉質細嫩多汁
牛味好濃,唔會因為炸完之後過熟
後半部份就放咗黑松露醬
黑松露醬好香
如果嫌唔夠味仲可以蘸上小碟上最右邊嘅秘製醬汁

燒到入晒味既鰻魚配上微辣辣椒
滋味十足既串燒

炸特製冬菇免治肉串
醬汁鮮香,免治牛肉同冬菇都好實淨

炸鮑魚串
食落煙軔彈牙,估唔到鮑魚整串燒都咁適合
炸鵝肝串
雖然又炸又鵝肝,但居然唔算好油膩,相信係調味之功

稻庭烏冬
食左咁多串燒,終於有樣有湯水既主食
湯底同麵身都唔錯

自家製布甸
清甜可口,特別係食左咁多熱氣野之後尤如甘露

其實仲有多到介紹唔晒既正野,睇圖已經知有幾豐富
已經飽到郁唔到
  • 炸特製冬菇免治肉串
  • 炸鵝肝串
  • 炸鯡魚籽昆布串
2023-05-18 67 瀏覽
一星期要食一次好西!呢個星期就試左黎自東京惠比壽既過江龍串揚專門店《串亭》🍢餐廳以木系裝修為主,細細間,大約容納到20人左右,另設有吧枱。識揀緊係揀坐吧枱啦,可以一路食一路睇住師傅即場整串揚。仲要完全無油煙味。餐廳每季都會轉餐牌,務求要用最當造既食材。所有串揚都會沾上秘製炸粉同麵包糠,再用新鮮葵花籽油做油炸。炸粉唔厚,炸出黎好酥脆之餘又唔油,就算食左十幾串都唔會有食到膩既感覺。其實食串揚飲埋酒就仲正,餐廳有多款清酒可供客人選擇,當中有啲仲係獨家合作既清酒品牌。而最抵飲既就係品酒企劃:$300/位,有100分鐘任飲6種清酒+惠比壽生啤酒。青柑桔仔、海藻鹽、豉油、蜜糖芥末醬、特製炸物醬師傅每上一串串揚前都會好細心咁用濕既毛巾仔抹下枝竹籤,等客人唔使拎上辣親隻手仔。之後再作介紹,話俾你知點樣食最好,沾邊個醬汁最夾。基本上肉類就沾特製炸物醬,魚/蝦沾蜜糖芥末醬,油份重啲既就擠青柑桔仔汁etc大部份其實唔使額外沾汁,跟返本身既調味同醬汁已經好好味。🍢🍢🍢《串揚12本 $698》前菜3款 : ✨明太子沙律,咸咸地微微辣。✨高湯煮日本大根配麵豉醬、紫蘇花,蘿蔔好入味好腍。✨鰤魚配酸汁、洋蔥,鰤魚肥美

青柑桔仔、海藻鹽、豉油、蜜糖芥末醬、特製炸物醬
大部份其實唔使額外沾汁,跟返本身既調味同醬汁已經好好味。
🍢🍢🍢
《串揚12本 $698》
前菜3款 :
✨明太子沙律,咸咸地微微辣。
✨高湯煮日本大根配麵豉醬、紫蘇花,蘿蔔好入味好腍。
✨鰤魚配酸汁、洋蔥,鰤魚肥美,配酸汁可中和油份。

🍢炸和牛西冷配黑松露醬串,和牛西冷肉質柔嫩,黑松露醬好香。
🍢炸天使蝦串,一咬蝦頭即爆膏,爭啲辣親個咀仔😂蝦肉爽彈,連蝦尾都係脆架。
🍢炸三元豬柳串,豬柳係用3款豬mix埋一齊整既,食落腍身。
🍢芝麻拌鯖魚串,外層鋪滿超香口既芝麻,大大降低鯖魚既魚腥味。

🍢炸鯡魚籽昆布串,原來鯡魚籽即係希靈魚!我細細個就食過佢架啦,但細個唔鍾意食。今次食係另一番味道,口感爽脆,味道帶鹹香,好味!
🍢炸三文魚串配三文魚籽,三文魚籽無腥味,個他他醬加左蛋黃醬同酸青瓜,食落香好多。
✨清舌餐點 : 茄子,甜甜地凍凍地

🍢鹽麴漬鰆魚串,鹽麴係由米麴、鹽同水混合,經發酵而成既產物,所以有鹽既鹹味加麴既鮮味。鰆魚食落較鯖魚肥美。
🍢楤芽豚肉卷串,楤芽食落好似蘆筍咁,有甘醇味。
🍢炸汁燒鰻魚串,配有馬山椒,即係花椒既一種。麻得黎又唔會辣,鰻魚肉質軟綿綿。

🍢炸特製冬菇免治肉串,食落有啲似冬菇肉餅,配特製炸物醬更好味。
🍢炸鮑魚串,鮑魚爽彈,鮑魚肝醬好濃郁。
🍢炸鵝肝串,鵝肝無腥膻味,質地細膩。配濃味麵豉或青柑桔仔可減低油膩感。

✨雞肉茶泡飯,可將紫菜、脆米、柚子胡椒倒入有雞肉同蛋絲既飯到,再加入木魚高湯。

✨稻庭烏冬,倒入薑蓉同擠青柑桔仔汁。為左令烏冬有掛汁既效果,師傅專登整到個汁較稠身,好似茨汁咁。

✨自家製布甸配蕨餅,食落好似crème brûlée咁,有蛋香。
✨夾餡雪糕,培菜雪糕有茶香又唔太甜。
2023-05-02 50 瀏覽
炸串一向令人覺得係油膩嘅日本料理🇯🇵 串亭選葵花籽油,炸漿非常簿 不會越吃越膩👍🏼 師傅對食材有一定要求,會因應季節 選用時令食材! 而且提供多款清酒選擇🍶 喜歡試不同牌子可選Sake Tasting Set!串揚12本 $698/前菜/前菜3種/前菜拼盤明太子薯仔沙律 青瓜 池魚/炸串/炸和牛西冷配黑松露醬串和牛西冷油脂豐厚 牛味濃郁! 作為刺激味蕾第一串✨炸天使蝦串天使蝦爽口鮮甜 配蜜糖芥末醬 鮮味更突出😄炸三元豬柳串用三種豬種混合而成 豬味更濃 豬柳部位嫩滑~芝麻拌鯖魚串芝麻粒鋪於表面 香氣四溢 鯖魚鮮嫩厚肉~炸鯡魚籽昆布串希靈魚配鰹魚汁令魚鮮味更突出!炸三文魚串配三文魚籽三文魚嫩滑無比 三文魚籽及他他醬汁令味道更濃厚/逸品/自家製麻糬豆腐/炸串/鹽麴漬鰆魚串沾青檸汁令鹽麴鰆魚味道平衡!惣芽豚肉卷串五花腩卷惣芽 好似清新版吉列豬肉~炸汁燒鰻魚串用鰻魚汁調味 鰻魚肥美嫩滑 而山椒醬帶麻味 配搭有驚喜🫶🏼炸特製冬菇免治肉串配搭偏中式口味 冬菇及免治肉營造出爆汁效果!炸鮑魚串鮑魚嫩滑無比 伴鮑魚肝醬加強鮮味~炸鵝肝串鵝肝油潤濃味 麵豉粒減卻油膩感!/食事/稻庭烏冬 (或 雞肉茶泡飯)熱

串揚12本 $698

/前菜/
前菜3種/前菜拼盤
明太子薯仔沙律 青瓜 池魚

/炸串/
和牛西冷油脂豐厚 牛味濃郁! 作為刺激味蕾第一串✨

天使蝦爽口鮮甜 配蜜糖芥末醬 鮮味更突出😄

炸三元豬柳串
用三種豬種混合而成 豬味更濃 豬柳部位嫩滑~

芝麻拌鯖魚串
芝麻粒鋪於表面 香氣四溢 鯖魚鮮嫩厚肉~

炸鯡魚籽昆布串
希靈魚配鰹魚汁令魚鮮味更突出!

炸三文魚串配三文魚籽
三文魚嫩滑無比 三文魚籽及他他醬汁令味道更濃厚

/逸品/
自家製麻糬豆腐

/炸串/
鹽麴漬鰆魚串
沾青檸汁令鹽麴鰆魚味道平衡!

惣芽豚肉卷串
五花腩卷惣芽 好似清新版吉列豬肉~

用鰻魚汁調味 鰻魚肥美嫩滑 而山椒醬帶麻味 配搭有驚喜🫶🏼

炸特製冬菇免治肉串
配搭偏中式口味 冬菇及免治肉營造出爆汁效果!

炸鮑魚串
鮑魚嫩滑無比 伴鮑魚肝醬加強鮮味~

炸鵝肝串
鵝肝油潤濃味 麵豉粒減卻油膩感!

/食事/
稻庭烏冬 (或 雞肉茶泡飯)
熱稻庭烏冬 湯加上茨汁 令麵條更順滑~

/甜品/
夾餡雪糕
最中餅夾焙茶雪糕及紅豆🫘 令人清新
自家製布甸 🍮焦糖布甸嫩滑 配兩粒煙韌蕨餅

2023-05-01 56 瀏覽
—坐Bar枱可以睇住日本師傅逐串炸起薄薄嘅粉漿為食材添上脆衣增加口感串揚げ12本($698)前菜拼盤鹹香明太子薯仔沙律 /爽腍味噌青瓜 /肥美鰤魚和牛サーロイン / 炸和牛西冷配黑松露醬串天使の海老/炸天使蝦串三元豚ヒレ / 炸三元豬柳串胡麻鯖 / 芝麻拌鯖魚串タラの芽豚バラ卷/楤芽豚肉卷串サーモンイクラ/ 炸三文魚串配三文魚籽最鍾意三文魚嘅串揚 先嚐到鹹香飽滿三文魚籽再有豐腴嫩滑三文魚柳 滿滿魚脂肉汁もっちり豆腐/自家製麻糬豆腐間場嘅麻糬豆腐 質感軟糯有趣配以高湯啫喱同少許山葵有助解除炸物嘅膩意 喚醒味蕾子持ち昆布/炸鯡魚籽昆布串鰆塩麹漬け / 鹽麴漬鰆魚串たれ焼鰻/炸汁燒鰻魚串特製椎茸ミンチ / 炸特製冬菇免治肉串鮑/炸鮑魚串フォアグラ / 炸鵝肝串炸漿果然薄脆輕盈 食起上嚟唔覺膩瀝油瀝得很好 上碟時完全唔見有油份店員亦有介紹 可以蘸邊款醬料配搭返稲庭うどん / 稻庭鳥冬 OR  鶏茶漬け / 鶏肉茶泡飯幸好是迷你版本嘅食事 ◆自家製プリン//自家製布甸 OR  最中アイスクリーム/夾餡雪糕最後有甜品作結———————————————————串亭 尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地下0
坐Bar枱可以睇住日本師傅逐串炸起
薄薄嘅粉漿為食材添上脆衣增加口感
串揚げ12本($698)
鹹香明太子薯仔沙律 /爽腍味噌青瓜 /肥美鰤魚
和牛サーロイン / 炸和牛西冷配黑松露醬串