2023-01-30 776 瀏覽
中環新開咗間日本餐廳主打吉列豬扒,是香港首間引入低溫油炸技術嘅日本白炸豬扒料理店。店主更重金禮聘了日本廚師主理。餐廳走中高檔路線,裝潢非常有格調,採用了大量木材,充滿日本建築風格。店舖面積不大,只有12個吧枱座位,客人可以近距離欣賞日本廚師即席烹調低温炸豬扒。雖然餐廳以炸物為主,但一點油煙味都沒有。晚餐餐牌非常簡潔,就只有四個套餐選擇,分別在於豬嘅唔同部位(豬扒、豬柳)。我哋就選擇咗3號($880)和4號餐($980)。前者係豬扒+豬柳,後者豐富啲有特上豬扒、豬柳、免治豬肉。套餐除咗主食仲有不少配菜如前菜、炸蝦、是令炸物、野菜、甜品等。雖然價錢都幾貴,但食到嘅係超級高質嘅吉列豬,令我對炸豬扒有重新嘅定義😆而且份量都非常多,食完飽飽大滿足!前菜用了三小鉢盛載三款不同食材,有味噌芝士+洋蔥、白味噌豬柳+ 生薑 、希靈魚籽。每道都好精美,味道亦不錯,幫助你打開味蕾。下一道是炸車海老,外層鬆脆,蝦肉鮮嫩味道濃郁,賣相亦非常講究,高質👍🏻 配合秘製他他醬,冇得彈😈炸物過後先來一道凍蕃茄清一下味蕾,蕃茄冰凍鮮甜,再加上高湯啫喱,refreshing。接下來是炸蟹鉗,炸粉薄而香脆不油膩,蟹肉鮮甜味美

接下來是炸蟹鉗,炸粉薄而香脆不油膩,蟹肉鮮甜味美,絕對係上等貨色。
然後是一味非常特別嘅菜式,用上牛乳和白味噌煮成嘅醬汁,用一個小碗盛載,下面還有蠟燭保溫,然後用不同款式嘅京野菜沾上醬汁進食,好有趣!而且醬汁味道亦非常吸引👍🏻
最後終於來到主菜「低温慢炸吉列豬扒」。使用了低温慢炸技術,外層鬆脆不油膩,内裡肉質鮮嫩且能夠完全保存肉汁,質感就如慢煮過一樣,軟淋程度連冇牙都食到😆。據店長表示,豬扒係來自熊本縣,而豬柳則來自北海道,食材係一等一上盛,有肉香之餘係完全唔會有豬肉嘅腥味。
此外,更備有不同嘅調味,有松露鹽、芝士鹽、岩鹽、一味粉、豬扒汁、芥末豉油 ,唔同調味有唔同風味,帶出豬肉嘅另一個層次。每款都好值得一試!
套餐仲會配埋麵豉湯、白飯(可選擇16穀米)和椰菜絲(無限任添!)。椰菜絲仲有兩款醬汁:紫蘇梅子和柚子酸汁,酸酸甜甜非常開胃!
最後送上甜品柚子雪粑作一個完美嘅句號
總結:走中高檔路線嘅吉列豬扒,價值雖貴,但無論食材、廚師烹調技巧、環境,絕對係一等一嘅質素。食過之後對吉列豬扒有重新定義,原來吉列豬扒係可以咁好食!🤤🤤
2023-01-26
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:中環新開日式炸豬扒店「低温揚げ 白とんかつ 白桜」為香港首間引入低溫油炸技術並由日籍師傅主理以低溫油炸既日本白豬扒為𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲推出不同定食套餐晚市由$⁷⁸⁰-$⁹⁸⁰不等.◈ Fillet & Premium Loin with ground meat katsu $⁹⁸⁰包括前菜,時令野菜,吉列蝦吉列蟹鉗,白色豬扒,豬柳,甜品.◈前菜辛辣京蔥:口感爽脆又帶點辛辣,富層次感豬柳:豬柳醃得好入味,同時肉質吾會嚡口麻醬豆腐:豆腐混入麻醬而成,水嫩綿密.◈番茄高湯啫哩賣相就像湖面上飄著的燈籠,極其精緻酸酸甜甜的番茄碰上高湯啫哩冰冰涼涼,入口好Fresh.◈吉列虎蝦蝦肉厚身,炸至金黃酥香比起一般嘅吉列蝦更要鬆化入口酥脆,同時保持住蝦肉嘅鮮甜味值得一提,蝦頭仲有蝦膏添.◈吉列蟹鉗蟹鉗薄脆飽滿酥炸起來一點都不感到油膩一大口蟹肉入口鬆化,蟹肉細膩鮮甜沾上自家製他他層,很有層次感.◈季節野菜呢𝗦𝗲𝘁野菜好特別麵豉醬加入牛奶,令口感更滑更𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆底部再放上小蠟燭以時刻保持暖暖的醬汁配上當季的野菜一件一件地蘸上麵豉汁而食啖啖都享受季節的田園風味.◈ 主食分別有吉列北海道豬柳

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
中環新開日式炸豬扒店「低温揚げ 白とんかつ 白桜」
為香港首間引入低溫油炸技術
並由日籍師傅主理
以低溫油炸既日本白豬扒為𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲
推出不同定食套餐
晚市由$⁷⁸⁰-$⁹⁸⁰不等

包括前菜,時令野菜,吉列蝦
吉列蟹鉗,白色豬扒,豬柳,甜品

◈前菜
辛辣京蔥:口感爽脆又帶點辛辣,富層次感
豬柳:豬柳醃得好入味,同時肉質吾會嚡口
麻醬豆腐:豆腐混入麻醬而成,水嫩綿密
◈番茄高湯啫哩
賣相就像湖面上飄著的燈籠,極其精緻
酸酸甜甜的番茄碰上高湯啫哩
冰冰涼涼,入口好Fresh

◈吉列虎蝦
蝦肉厚身,炸至金黃酥香
比起一般嘅吉列蝦更要鬆化
入口酥脆,同時保持住蝦肉嘅鮮甜味
值得一提,蝦頭仲有蝦膏添

◈吉列蟹鉗
蟹鉗薄脆飽滿
酥炸起來一點都不感到油膩
一大口蟹肉入口鬆化,蟹肉細膩鮮甜
沾上自家製他他層,很有層次感

◈季節野菜
呢𝗦𝗲𝘁野菜好特別
麵豉醬加入牛奶,令口感更滑更𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆
底部再放上小蠟燭
以時刻保持暖暖的醬汁
配上當季的野菜
一件一件地蘸上麵豉汁而食
啖啖都享受季節的田園風味

◈ 主食
分別有吉列北海道豬柳,吉列佐賀豬扒及吉列免治豬肉球
吉列北海道豬柳
肉質柔軟,味道濃郁,炸至外脆肉軟
吉列佐賀豬扒
外酥里嫩,口感緊緻但絕不嚡口
吉列免治豬肉球
咬落鬆軟富肉汁,嫩嫩的好香口

◈ 甜點
最後以柚子雪芭作結
口感綿密冰涼,如沙冰般嘅口感
食到粒糖柚子果肉
味道酸甜清爽解膩
應該係暫時喺香港食過最好食既炸豬扒🤤!與鮨中本、Tempura Jiro 等著名日本料理餐廳屬同一公司😱,難怪咁有水準😛~ 餐廳由日籍師傅主理,以席前烹煮為概念,等客人可以近距離主打低溫炸豬扒,保持肉質白而粉嫩,亦能鎖住肉汁,一試便愛上💕~-✍🏻/食評/午市套餐 價位$380-580,包主食、沙律和甜品;而晚市套餐 就由$780-980不等,除咗主食,會多咗吉列蝦、蟹鉗、前菜、時蔬等,相當豐富🤤,預我哋當晚就試咗$980既套餐,第一次嚟食當然要食盡食個Menu啦💕~➽ 胡麻豆腐·京蔥豬柳· 味噌腐乳煮豆腐綿滑富豆香;豬柳紮實帶甜香;腐乳煮口感帶點煙韌➽ 吉列蝦配上他他醬,炸粉薄而香脆,蝦肉鮮甜爽口➽ 日本蕃茄 高湯啫喱蕃茄偏酸·高湯帶鹹·解膩開胃➽ 吉列蟹鉗 蟹鉗鎖住肉汁,鮮甜啖啖肉~➽ 日本時蔬 配 牛奶面豉以小蠟燭燒住牛奶面豉,時蔬款式多,可以試多幾款,口感清爽香脆,蘸醬增添鮮甜香!🧡 主食 🧡重頭戲‼️ 好似定食咁 配有✨吉列北海道豬柳、✨吉列佐賀豬扒、✨吉列免治豬肉球 三款豬肉🐷~ 師傅以低溫炸法,非常考功夫地把豬肉煮得全熟之如,要粉嫩且鎖住肉汁~另外亦配有紫蘇梅子、柚子酸汁、豬

✍🏻/食評/

➽ 胡麻豆腐·京蔥豬柳· 味噌腐乳煮
豆腐綿滑富豆香;豬柳紮實帶甜香;腐乳煮口感帶點煙韌

➽ 吉列蝦
配上他他醬,炸粉薄而香脆,蝦肉鮮甜爽口

➽ 日本蕃茄 高湯啫喱
蕃茄偏酸·高湯帶鹹·解膩開胃

➽ 吉列蟹鉗
蟹鉗鎖住肉汁,鮮甜啖啖肉~

➽ 日本時蔬 配 牛奶面豉

🧡 主食 🧡
重頭戲‼️ 好似定食咁 配有✨吉列北海道豬柳、✨吉列佐賀豬扒、✨吉列免治豬肉球 三款豬肉🐷~ 師傅以低溫炸法,非常考功夫地把豬肉煮得全熟之如,要粉嫩且鎖住肉汁~另外亦配有紫蘇梅子、柚子酸汁、豬扒汁、芥辣豉油;黑松露鹽、芝士鹽、岩鹽、七味粉鹽等,相當講究呢~

✨吉列北海道豬柳
一共有4件厚身圓柱形,色澤白切帶粉嫩,口感爽身帶肉汁,肉味亦相當鮮香

✨ 吉列佐賀豬扒
油脂相對豐富,口感亦很爽腍,同時炸粉亦很酥脆

✨吉列免治豬肉球
一咬隨即爆出肉汁,帶粒粒免治豬肉口感

另外,主菜會配上沙律、面豉沙 和 白飯/十六穀米,我地揀左16穀,混合左日本產大麥、糙米、黑米等等,很有營養

甜品-柚子雪芭
最後會配上柚子雪芭,清新香甜~
🔆/整體黎講/
一間好高質既日式低溫炸豬扒店,午市價格相對性價比高,而晚市就可以試多幾道特色菜,相當滿足🥳‼️
2023-01-07 961 瀏覽
Delicate & premium white pork-cutlet aka tonkatsu dinner course新一年開個靚頭有食神,weekend晚上都訂到位嚟中環新店食非一般嘅低溫慢炸白豬扒,由溫文爾雅兼有禮的日藉廚師們主理。餐廳燈光柔和環境雅致,天花採用日本扁柏木營造出幾何線條的建築美學。吧枱能坐12位客人,是晚坐滿日藉和外藉客人氣氛歡愉。食過如此高質素的慢炸豬扒、幸福感滿滿很有旅日感覺Assorted Appetizers (3 dishes)> 胡麻豆腐:圓碌碌的豆腐球芝麻味香濃口感細滑;京蔥豬柳薑汁味突出豬質較有咬口;芥辣京蔥味道微辛醒神Fried Japanese Tiger Prawn> 賣相完整的吉列車海老肉脆鮮甜,蝦頭啲蝦膏甘香味美Palate Cleaner> 食過香口炸蝦以清酸日本蕃茄洗滌味噌最合適,底部鋪滿鹹鮮的高湯啫喱Seasonal Fry> 外形飽滿的吉列蟹鉗鮮味濃郁,一梳一梳的蟹鉗肉令人食指大動,點他他醬與酥炸海鮮是絕配Banga Cauda, served with seasonal and Kyoto

Fried Japanese Tiger Prawn

> 賣相完整的吉列車海老肉脆鮮甜,蝦頭啲蝦膏甘香味美

Palate Cleaner

Seasonal Fry

Banga Cauda, served with seasonal and Kyoto vegetables

> 像是芝士火鍋的變奏、小巧白鍋盛著牛奶白麵豉醬奶味濃厚,鍋底以蠟燭㷫著方便客人把時令瓜菜如蕃薯、南瓜、橙/紅椒、紅心蘿蔔和日本野菜點熱醬汁食用

Fillet & Premium Loin with Ground Meat Katsu

> 最期待的慢炸白豬排隆重登場!兩條脂肪和豬肉有序相間的吉列佐賀豬扒油香肉腍;4件圓型的吉列北海道豬柳色澤如櫻花般嫩嫩的粉紅令人一看便心醉,入口有肉香帶肉汁爽腍;而個人心水是吉列免治豬肉球、一夾即有源源不絕的肉汁湧出,口感酥鬆、味道甜嫩香鮮。客人可按個人口味去點食不同醬料/鹽,例如松露鹽、岩鹽、一味鹽、芝士鹽、芥末醬油、溫暖的醬油濃汁或檸檬汁等。所有的炸衣是由衷的薄和酥脆口感輕盈,看到師傅用的油色如蜜糖般金黃清明、透亮乾淨;他們以嫻熟手法處理油炸/切肉時聲量很低不會打擾客人

Served with rice, miso soup, shredded cabbage and dessert

> 揀咗16穀米飯、混有日本大麥、黑米糙米等較有營養。椰菜絲配有紫紅色的紫蘇梅子汁和柚子酸汁,兩款醬料我都喜歡,食過炸物肉食吃多點蔬菜感覺舒服下火。白麵豉湯中有腐竹味道溫純。柚子雪葩配鮮士多啤梨,雪葩中咬到柚子塊清新討喜

Fillet & Premium Loin
Premium Loin/Mixed grains rice
Fillet
Ground Meat Katsu
Fillet/Mixed grains rice
Fried Japanese Tiger Prawn/Seasonal Fry
Palate Cleaner/Dessert
Ground Meat Katsu
Fillet/Mixed grains rice
Palate Cleaner/Dessert
2023-01-06 263 瀏覽
📍低温揚げ 白とんかつ 白桜 (中環)👩🏻試試中環嘅新店!餐廳由日本師傅主理,主打低溫炸豬扒。佢哋亦大推炸蠔🦪同竹籤魚🐟,不過呢兩款目前只限A la carte。🥢ヒレ&特上ロース with メンチカツFillet & Premium Loin with ground meat katsu $980呢款套餐可以試晒炸豬扒、豬柳、免治豬肉。份量比起想像中多,加埋米飯(白飯/十六穀米)、麵豉湯、椰菜絲、甜品簡直飽到上心口。✨前菜小鉢三種 Assorted Appetizers (3 dishes):豆腐、京蔥、豬柳✨車海老のフライ Fried Japanese tiger prawn蝦肉鮮甜彈牙,蝦腳位置脆卜卜。✨お口直しの一品 Palate Cleanser:凍番茄高湯啫喱✨旬のフライ Seasonal Fry:炸蟹鉗蟹鉗厚肉又鮮味,啖啖肉勁滿足。✨京野菜と季節の野菜のバーニャカウダBagna Cauda, served with seasonal and Kyoto vegetables蔬菜配牛奶味噌醬汁,鹹鹹甜甜又有少少奶香。✨豬扒、豬柳、免治豬肉豬扒肉質軟熟又多肉汁,有少少筋幾香口
📍低温揚げ 白とんかつ 白桜 (中環)

🥢ヒレ&特上ロース with メンチカツ

蝦肉鮮甜彈牙,蝦腳位置脆卜卜。

✨旬のフライ Seasonal Fry:炸蟹鉗
蟹鉗厚肉又鮮味,啖啖肉勁滿足。

✨京野菜と季節の野菜のバーニャカウダ
蔬菜配牛奶味噌醬汁,鹹鹹甜甜又有少少奶香。

✨豬扒、豬柳、免治豬肉
豬扒肉質軟熟又多肉汁,有少少筋幾香口。豬柳脂肪比較少,不過肌肉纖維比想像中易咬開。免治豬肉一咬開就爆晒香甜嘅肉汁,食得狼狽但真係太好味🤤。
2023-01-03 299 瀏覽
喺香港食炸豬扒、來來去去都係嗰兩間(勝博殿及 Tonkichi)、不是個人最愛、得悉中環開咗一間低溫炸豬扒、由Tempura Jero 集團主理、質素應該有保證一張吧枱12人、豬柳、豬扒、特級豬扒set任君選擇、還有三四款當日師傅推介炸物,我就揀4號餐 、特上豬扒配豬柳及一件洋蔥免治豬肉。如果不同日本相比,呢間低溫豬扒絕對係香港第一、豬柳10分厚身、但10分鬆化、連豬柳都做得好、豬扒好難唔會唔好食、我這個特級同普通豬扒的分別就是再肥一啲、正所謂「食豬要食肥、食雞要食皮」、用低溫技術令豬扒肉質更加鬆化、中間會呈現朱紅色、見到師傅上碟前把過多的豬汁用紙巾擦乾、真係好想同佢講其實唔需要㗎。 豬扒醬汁不會有過多的酸及醋味蓋過豬扒本身的肉味,另外會加上Wasabe 醬油及四款不同的鹽(松露、芝士、岩、七味粉)任君選擇、椰菜絲配菜醬汁個人比較喜歡紫蘇葉味道若然這個豬扒炸粉能夠炸到底層都可以保持乾身的話可以說是天下無敵…

2022-12-30 239 瀏覽
日本低溫炸豬扒炸物,香港真係唔多。呢一間係中環嘅日式料理真係值得一試。餐廳主要以吧枱為主。師傅就喺你面前準備料理,有點像Omakase 嘅風格。晚餐有幾款選擇,我揀咗$880嘅套餐。前菜小鉢三種、炸車海老、Palate Cleanser、Seasonal Fry、飯、湯、椰菜、甜品。主菜揀咗Pork Loin Katsu & Pork Fillet Katsu。 另外散叫咗一隻炸蠔$80。▶️前菜:豆腐、京蔥、豬柳呢個擺盤幾靚。豆腐有好rich嘅胡麻味道。京蔥非常爽口,豬柳粒粒口感。▶️炸車海老呢個真係非常有驚喜😋炸粉薄薄地,蝦爽口,整隻蝦非常鮮甜,非常新鮮!▶️炸蟹鉗脹卜卜,蟹鉗蟹肉鮮甜。基本上唔駛點任何醬汁都已經好好食!如果想濃味一啲可以點海鮮他他醬。▶️炸蠔散叫嘅炸蠔真係好值得叫!因為蠔鮮甜,外邊炸得香脆入邊一咬開蠔好juicy鮮味!▶️小火鍋小火鍋醬汁係麵豉、牛奶。有京野菜俾你一路點一路食。之後有紫蘇梅子、柚子酸汁可以配椰菜。▶️炸豬扒Pork Loin 及 Pork Fillet,炸豬扒炸得香脆,但係唔會油膩,而且豬扒肉質腍身、啖啖肉。可以配以唔同嘅鹽及醬汁。我最鍾意就係黑松露鹽,真係好

晚餐有幾款選擇,我揀咗$880嘅套餐。

▶️前菜:豆腐、京蔥、豬柳

▶️炸車海老

▶️炸蟹鉗

▶️炸蠔

▶️小火鍋
火鍋醬汁係麵豉、牛奶。有京野菜俾你一路點一路食。

之後有紫蘇梅子、柚子酸汁可以配椰菜。

▶️炸豬扒
Pork Loin 及 Pork Fillet,炸豬扒炸得香脆,但係唔會油膩,而且豬扒肉質腍身、啖啖肉。可以配以唔同嘅鹽及醬汁。我最鍾意就係黑松露鹽,真係好味道!

▶️甜品
甜品以柚子雪葩作結,柚子雪葩酸酸地仲有啲柚子粒。食完炸物,食返個雪葩真係即刻好爽。

呢一餐真係一個唔錯嘅體驗,值得一試!
2022-12-18 484 瀏覽
📍Tonkatsu HarukaA relatively new spot along Wellington street that specialises in premium tonkatsu. It’s under the same group of Tempura Jiro so quality is guaranteed. Decor is exactly the same as Jiro, simple and chic. Their lunch starts with seasonal Kyoto vegetables which is served with a mini hotpot miso dip. Then comes the show of the meal. We tried both sets including the fillet & premium loin with ground meat katsu and their PorkLoin Katsu & Pork Fillet Katsu. Would recommend the premium
📍Tonkatsu Haruka

Loin Katsu & Pork Fillet Katsu. Would recommend the premium set as the grounded meatball is great. It’s mixed with onion and the ball is damn juicy. All the pork is fried with low oil temperature so you get that pinky meat color. The batter is very very thin but is able to remain the crunch until the last bite.

They serve two type of rices. Two sauces to go with the cabbage. My personal go to is the shiso plum sauce. They also serve the same variety of sea salt as Jiro. The truffle salt is absolutely yummy.

The miso soup was tasty as well as the yuzu sorbet.

A good meal but it’s indeed quite pricey.

Price: HK$650 pp (lunch)

Revisit: 8/10
2022-12-04 1239 瀏覽
見到中環新開左呢間日本餐廳,主打低溫炸豚肉,我地食Dinner set有4款揀,每set包有前菜、季節炸物、主食(肉)、米飯、麵豉湯、椰菜同甜品🍱 主食方面揀左Fillet & Premium Loin with Ground meat katsu同Pork Loin Katsu & Pork Fillet Katsu。店員放低一長盤在枱,而每一格都有唔同既調味料,例如黑松露鹽、岩鹽、芝士、七味粉等,仲有另一盤3種醬汁,調味料同醬汁都可以享用吉列豬時點綴,嚐盡唔同風味! 而沙律菜醬汁都有2壺俾你,最特別係紫蘇葉整成既紫紅色醬汁! 真係連細節都跟得好足! 以下就係我地既set一直順序食既🥢.🔆前菜三款- 昆布青瓜、薑片豬柳、芝士蘿蔔賣相精緻,青瓜爽甜,薑片令豬柳更香,芝士蘿蔔係一細粒咁,芝士質地creamy,夾埋食又唔錯🔅吉列虎蝦原條虎蝦去炸,蝦肉爽口👍🏻🔅凍蕃茄高湯啫哩精美賣相,原個凍蕃茄下面浸住高湯啫哩,冰凍得泥酸酸甜甜咁,好開胃又清新!🔅吉列蟹鉗真係成隻蟹鉗,而且極鮮! 由於低溫炸,所以唔會炸到硬同乾,裡面既肉汁係鎖住左😋🔅季節野菜配麵豉醬呢個幾特別,有個小小地既碗裝住日本醬汁,然
🔆前菜三款- 昆布青瓜、薑片豬柳、芝士蘿蔔

🔅吉列虎蝦
原條虎蝦去炸,蝦肉爽口👍🏻

🔅凍蕃茄高湯啫哩

🔅吉列蟹鉗

🔅季節野菜配麵豉醬
呢個幾特別,有個小小地既碗裝住日本醬汁,然後下面有個小蠟燭燒住去保留暖暖的溫度,然後將唔同既菜料點醬食就得,好特別! 而且好新鮮爽脆!

🔅主食 - 吉列北海道豬柳、吉列佐賀豬扒、吉列免治豬肉球
日本師傅以低溫去炸,其實好考功夫,一來豬肉唔似牛肉羊肉咁可以半熟,係一定要全熟,但全熟得來又要炸到裡面保留肉質細嫩嫩滑係非常不容易! 見到炸出來既豬肉呈現好靚既淺粉紅色,但絕對唔係唔熟,一口咬落去,好香好軟腍,無過多調味,所以食到鮮味,而外面既炸粉採用白麵糊,好鬆脆而且完全唔厚,唔會話食到成口粉咁,真係很不錯!

🔅甜品 - 柚子雪芭
日本餐廳都流行以柚子雪芭作為甜品,柚子味好香好清新
呢度環境不大,位置唔多,全部座位都係圍繞住開放式廚房,不過由於主打炸物,所以座位與師傅之間會有間隔物擋住炸油彈上。裝修以淺木為主,樓底極高,高級既感覺,而且氣氛都好寧靜,切合返日本飲食文化,每人都專注在美食。店員都全部著上日式制服,服務貼心,一品嚐完每一道就會有店員極速整理,為下一道菜準備。坊間比較少以低溫炸豬肉來做主打,而且有日本師傅駐場,想試下新野,呢度都係個唔錯既選擇!
2022-11-30
說到中環威靈頓街,以往令我第一時間諗起嘅係出名食燒鵝嘅鏞記又或是昔日嘅蘭桂坊照妖鏡翠華。但是日約上友人黎食呢間日式炸豬扒餐廳後,以後說起威靈頓街,好可能係我腦海浮現嘅,會係呢間暫時係我心目中No.1嘅炸豬扒店。呢間新餐廳價錢唔係平,亦無見到咩優惠或宣傳,但依然不乏人流,皆因佢同極難book位嘅著名天婦羅Omekase店Tempura Jiro屬一間公司,本身就有好多忠實客仔。.🍴晚市Set配有3款唔同嘅前菜,貌相精緻不在話下,食材配搭亦甚具心思。青瓜昆布帶濃濃麻油香氣,薑汁豬柳表面撒上少許薑蔥,則有少許中菜感覺。最意想不到嘅卻是看似風馬牛不相及嘅Cream cheese蘿蔔,入口帶有少許煙熏香氣,非常特別。緊接前菜嘅係吉列蝦、吉列蟹鉗、日本番茄同迷你日本蔬菜火鍋🥬等等。兩款吉列海鮮均非常鮮甜,大大隻嘅飽滿蟹鉗,配搭自家製足料蛋香他他醬,令人意猶未盡。日本番茄就加入咗啫喱醋,酸甜開胃。蔬菜火鍋就係意式style,以🥛牛奶麵豉為主調配而成嘅fusion意式醬汁,配搭顏色繽紛嘅新鮮日本蔬菜,例如紅心蘿蔔、日本番薯、青椒等等,好似芝士火鍋咁食,玩味十足。食曬之後,是晚主角就開始陸續登場。圓柱體

食曬之後,是晚主角就開始陸續登場。圓柱體嘅卷卷北海道豬柳,兩塊佐賀豬扒,再加埋限量嘅吉列免治豬,全部經由低溫慢炸而成,外面嘅炸層香酥薄脆,幾乎一碰牙齒就立馬細碎化開,毫無平日炸豬扒成日出現嘅炸粉扎口情況。內層嘅豬肉則是厚實中不失柔嫩,濕潤多汁,且肉汁帶濃濃肉脂香氣,重重油分嘅肉質加上控制得剛剛好嘅熟度,食落真心係一口一感動,第一次係香港食到咁高質嘅吉列豬。另外,搭配豬扒嘅醬料款式非常多,例如有黑松露鹽、芝士鹽、岩鹽、一味鹽(辣)、檸檬🍋、醬油濃汁、芥末醬油、他他醬等等,將塊塊本來就近乎完美嘅豬扒,再多重演繹得淋漓盡致。

✨PS:“16穀米/日本米🍚、白麵豉湯、日本椰菜” - 全部任意添加

最後俾大家睇下聚精會神工作嘅師傅,日本食物高質真係有原因,成餐飯一路望住師傅炸豬扒,每一個細節都極其細心同認真,真心就係呢d極致嘅專注,先炸到咁高質嘅豬扒。
2022-11-30 341 瀏覽
試左新餐廳☺️Tonkatsu Hakura係香港好少見嘅吉烈豬排餐廳,採取低溫油炸慢煮方法烹製,所以豬扒唔會全熟,呈粉紅色,肉質軟嫩。入到去聽到職員同師傅之間講嘢係用日本,原來師傅係日本人🤗佢哋都好有禮貌,整體感覺都好好。❁前菜昆布青瓜: 清清地幾開胃豬柳: 肉味香,可以過下口癮蘿蔔芝士: 芝士比較軟身味道濃✨❁ 海鮮二品分別有原隻吉列蝦同吉列蟹鉗,吉列蝦原隻炸🦐炸完之後個型保持得好靚,好似企左係到咁。由於炸得好透所以個殼一拉就拆到肉,配上他他醬好好味。食完吉列蝦會有個凍蕃茄比大家清一清口腔,再食吉列蟹鉗😗個人比較鍾意蟹鉗,大大啖肉非常厚身,食得到一梳梳蟹肉🦀❁ 日本時蔬新鮮日本時蔬配Bagna cauda❤️即係熱沾醬,為咗保持熱沾醬的溫度,通常會將醬放落碟仔,底部以蠟燭加熱,真係好窩心。醬汁由牛奶 、日本白面豉等煮成,義式crossover日式嘅食法。菜類有近十種,全部都好精緻。❁ 沙律新鮮沙律配紫蘇梅子汁同柚子酸汁☺️酸酸地最啱就係食完炸嘢清一清。❁ 主食終於到左吉列豬扒嘅時間🤭我哋個set係有齊北海道豬柳、佐賀豬扒、日本免治豬肉球。採取低溫油炸慢煮方法烹製,豬扒唔會全熟,粉粉地色,
試左新餐廳☺️Tonkatsu Hakura

❁前菜
昆布青瓜: 清清地幾開胃
豬柳: 肉味香,可以過下口癮
蘿蔔芝士: 芝士比較軟身味道濃✨

❁ 海鮮二品

❁ 日本時蔬

❁ 沙律

❁ 主食
終於到左吉列豬扒嘅時間🤭我哋個set係有齊北海道豬柳、佐賀豬扒、日本免治豬肉球。採取低溫油炸慢煮方法烹製,豬扒唔會全熟,粉粉地色,肉質軟嫩。非常推介豬扒,大大片但脂肪比較多,油脂味香✨✨✨豬柳共有4件,炸得透肉味較香,大大件❤️仲有一件吉列免治豬肉球,咬落鬆軟肉汁多。

有得揀白飯或者十六穀米,試左後者,混合左日本產大麥、糙米、黑米等等,幾得意。職員仲比左熱豬扒汁我地,會更好味。另外有芝士鹽、黑松露鹽、岩鹽
等等比大家調味,整體都好正。

❁ 味增湯

甜品
柚子雪葩☺️呢個好正,入面有大大粒果肉