2015-06-24 507 瀏覽
 香港在一窩蜂開設日式拉麵店後,已分不清那些是日本越洋過來,那些是本地薑,但在肚子餓的時候,也不會計較那麼多。 難得晚上沒事幹,路經大坑,隨便走進一家拉麵店。店員熱情款待,並問我是否第一次來。 我點頭表示第一次光顧後,店員便將各款拉麵湯底介紹給我,並推介是日限定的蝦味湯底拉麵。 選擇快速是我強項,聽罷店員介紹便取來點餐紙快速的寫下我所需要的口味。 大約等了15分鐘,一碗熱騰騰的麵便送來,店員還叮囑先嘗一口湯才進食麵條。 我選了較濃湯底,所以第一啖湯十分濃郁,充滿蝦的鮮味,然後再嘗麵條。麵條是我喜愛的幼身麵。食日本拉麵試過較粗的,但始終不是我杯茶。 豚肉薄薄的幾片,我覺得有點身鬆散,也較淋,個人喜歡實淨之豚肉。 湯既份量可以再多一點,如果一口麵一啖湯,幾大機會"埋唔到尾"。 總結而言,還是值得一來。

難得晚上沒事幹,路經大坑,隨便走進一家拉麵店。

總結而言,還是值得一來。
2015-06-23
2015-06-19 494 瀏覽
又係嗰句,偷得浮生半日閒,嚟大坑食嘢真係要得閒先得。嚟之前都冇咩點諗住去邊間,去到見到呢間拉麵都有人食就即管試吓啦。第一次,叫個標準,咩嘢都係選普通,而且唔要加辣,試佢原味!本來嗰日有特別味道黑胡椒湯底,但都忍住,睇吓下次仲有冇緣份。唔,講到明睇吓下次其實即係今次都幾滿意,咁事實上佢嘅水準係可以嘅。先講隻蛋,加咗十蚊愛多咗蛋,個人起好係蛋黃熟啲另一半流心會好啲。但呢度既蛋我都覺得可以嘅,隻蛋嘅質素就普通,冇咩蛋黃嘅香味,但全流心係佢賣點.一啖湯,一啖蛋都幾令人回味.麵嘅份量相對少啲,如果你想要多啲就加多十蚊,加十蚊有幾多就真係下次先可以話你聽。軟硬度我選擇普通,送到嚟比我想像中硬咗少少,但係可以接受嘅。下次會試吓再軟啲。叉燒可能係唯一要投訴,薄,小,而亦因為薄而令佢食落好似食緊塊偏瘦嘅豬肉而唔係一塊叉燒,一塊冇肉味嘅叉燒。湯底絕對可以,我選咗普通,但比我想像中濃厚,但都係可以接受嘅,今次選咗普通味,下次我會試番濃味。飲咗大半碗都唔覺佢好膩,之後亦冇需要飲好多水。蔥粒絕對比得唔手軟,除非你真係好鍾意蔥,如果唔係就冇需要加。整碗麵嚟講,其實係唔錯,個人始終覺得食拉麵其實一啲都唔平,以佢份量
整碗麵嚟講,其實係唔錯,個人始終覺得食拉麵其實一啲都唔平,以佢份量佢價錢就其實係偏貴,但偶爾一試亦無防。
2015-05-18 562 瀏覽
訪尋拉麵之旅繼續航行今次遠走到大坑去一嚐「BB拉麵」對於平日住新界既我, 好日都唔會過一次海仲要只限某D地區...好似銅鑼灣淨係會行SOGO, TIMES....終於要探訪下D未知AREA啦!!行到浣紗街再入去京街...點解搵極都唔見有「BB拉麵」??由街尾行返去街頭, 再望下個燈籠...呀!! 原來就係你.........跟住望埋個招牌......喂, 邊鬼度有「BB」呀?哎呀......原來係"凪" (NAGI) 拉麵「BB 拉麵」呢個名邊個幫佢改架......好喇, 說好的BB原來唔係BB入返正題, 同朋友一行3人去食鋪入面既座位都唔多, 只有幾張4人枱..等左幾MINS, 侍應生就招呼我地入去坐喇值得一讚係, 本來我地坐係普通櫈仔位,當隔離卡位一走, 就算落左單, 侍應生都唔怕麻煩主動提議我地3個轉過去坐得舒服D, 讚呀!!好啦點拉麵時間~~有普通豚骨啦, 黑骨 (墨魚汁), 赤骨 (辣油), 綠骨 (芝士+橄欖油)同埋限定味道而當日既限定係胡椒口味我本來都想試黑骨, 但胡椒口味又好似好特別, 一於試下限定啦!湯我揀左濃味, 麵亦都係揀軟身, 同埋試下少少辣黎啦~~~我的限定口
訪尋拉麵之旅繼續航行
今次遠走到大坑去一嚐「BB拉麵」

對於平日住新界既我, 好日都唔會過一次海
仲要只限某D地區...
好似銅鑼灣淨係會行SOGO, TIMES....
終於要探訪下D未知AREA啦!!

行到浣紗街再入去京街...
點解搵極都唔見有「BB拉麵」??
由街尾行返去街頭, 再望下個燈籠...
呀!! 原來就係你.........
跟住望埋個招牌......
喂, 邊鬼度有「BB」呀?
哎呀......原來係"凪" (NAGI) 拉麵
「BB 拉麵」呢個名邊個幫佢改架......[汗]

好喇, 說好的BB原來唔係BB
入返正題, 同朋友一行3人去食
鋪入面既座位都唔多, 只有幾張4人枱..
等左幾MINS, 侍應生就招呼我地入去坐喇
值得一讚係, 本來我地坐係普通櫈仔位,
當隔離卡位一走, 就算落左單, 侍應生都唔怕麻煩
主動提議我地3個轉過去坐得舒服D, 讚呀!!
好啦點拉麵時間~~
而當日既限定係胡椒口味
湯我揀左濃味, 麵亦都係揀軟身, 同埋試下少少辣
黎啦~~~我的限定口味!!!
賣相唔錯, 同埋好香胡椒味道
試左啖湯, 唔算好辣, 反而胡椒味道令到個豬骨湯冇咁膩添喎!
不過飲個陣好易D胡椒末留左係喉嚨搞到咳...@@

我都試埋朋友的黑骨同綠骨湯
黑骨呢, 唔知係咪因為墨汁既關係, 個味有少少偏苦苦地
好似o鞋口d既感覺, 而綠骨我就真係麻麻, 個芝士同湯好似唔係好夾咁喎
不過朋友就覺得好好味, 不過人人口味唔同, 大致上都OK的!
好喇講下個麵喇, 上次食金田家個麵就唔夠淋
呢間叫軟身麵, 真係夠軟啦哈哈!!
不過軟得黎唔會笠口, 同埋麵係索到湯既味道,
做得都算幾出色!
到叉燒喇!
哎呀..個叉燒..一望個樣都知有D忟水bor
夾落去個下已feel到唔軟身
果然食落去都係比較o鞋, 肥瘦度唔係幾好喎
呢個真係扣分喇
到蛋喇, 蛋呢, 呢部唔係做得唔好
個流心程度都係唔錯, 不過味道就失色左d
冇金田家咁入味喇, 但都係好香甜的蛋黃

整體黎講, 凪拉麵既水準都係中上
但叉燒真係太令人失望了, 希望佢會有所改善啦!
同埋...一路食一路流汗, 店內冷氣唔係幾夠..
下次會再黎食過!!
2015-05-14
2015-05-09 493 瀏覽
一來到,只見一個'凪'字,差點認不出來(bb ramen這名是誰訂的)小弟大約下午一點到達,不用等位,一進去便有陣陣的豬骨香味~飢餓感直線上升由於第一次吃,點選了最基本的'豚骨'湯濃度:普通油膩:濃厚~葱,木耳,梅香豚肉,多蒜,硬麵,大致上是這樣吧~還追加一溏心蛋等了約莫四五分鐘,麵就來了~先喝一口湯,溫度未至於燙口,但相當夠熱(至少也吃到坐在風口位下的我出汗)(不解為何會有食評說不夠熱),甚濃的豬骨味,不錯不錯,但若選擇濃度:淡,相信味道更佳~然後把配料拌勻,再喝一口,味道竟然沒有受大量的蔥和木耳影響,值得一讚,我吃其他的拉麵店的湯頭通常都會被紫菜蔥等等這些配料而蓋過原來的豬骨味呢~麵條算是整碗麵較差的一部分,感覺過於粉狀,總之口感不是很鮮明的一條條麵,掛湯力亦相當遜色,但湯頭搭救,所以也不是很大問題~叉燒我故意先讓它浸在湯裡一會才吃~因為看食評說它是凍的~肥瘦分佈極均勻,味道不太鹹也不太淡,不太老亦不太嫩,十分適中,相當出色(但有長浜no.1在,這叉燒只能當第二~)溏心蛋十分大,比平時我們買到的應該大一倍~溏心程度十分足夠,但味道便稍為太淡了....建議混和湯汁食更佳~吃到最後我把
由於第一次吃,點選了最基本的'豚骨'
湯濃度:普通
油膩:濃厚~
等了約莫四五分鐘,麵就來了~
吃到最後我把湯喝完,才發現蒜都在底層,應該是放湯前加吧,去吃的朋友緊記搞拌時注意這點呀~
水方面...我那壺絕對是不夠冷的,但我吃完後看見店員替另一壺水加大量的冰,就知道這是店主對我那壺水的疏忽了~哈哈
整體而言,我一面吃一面覺得這根本是「翻版」豚王吧(還是相反??過於複雜的關係便不用理會了,對我來說好吃就是一切)除了蛋的味道以外,其他各方面都跟豚王差無幾,但論性價比,BB便勝過豚王了~
店員在我埋單時問我 點呀?ok嗎?我也一時反應不來,只hea答了一句 ok呀,這是第一家有問我意見的拉麵店,可能在某人眼中這是師傅對自己信心不足的表現,但我卻認為這是尊重客人的所為,怎樣樣也好~我對此店好感大大提升,若下次再問我一定會告訴我覺得的不足之處~真希望一家拉麵店會因為我而有一點點的改變

雖然地方較不方便,但豚王都以連鎖式經營了,我以後還是支持一下小鋪較好吧~香港地寸金尺土,要再這行業生存相信絕不容易~
2015-05-08
2015-05-02 555 瀏覽
第3次黎到RAMEN, 依然咁好味,午市都好多人,但今次食感覺份量細左,唔知係唔係因為出名左既關係!今次order左豚骨同蝦老再加兩隻溏心蛋.這是我食過咁多間日式拉麵,最好食的一間!!!因為佢係成碗麵都咁正,包括: 湯底,梅肉叉燒,溏心蛋.(有些拉麵店成碗麵可能得1樣野正.)-豚骨拉麵,豬骨湯底香濃,真係好香好濃郁,飲完成碗都唔會覺得膩(很重點吧!)-蝦湯底拉麵,蝦湯底好濃郁蝦味,好鮮味.-麵屬幼身麵,女士喜歡食普通的軟硬程度,口感正,食落輕鬆,唔會覺得食左好多麵.-溏心蛋,超入味,又有溏心效果,10分滿分.-梅肉叉燒,夠淋又入味,唔會食落鞋口,又夠熱,屬高水準,8分.(好多間拉麵店的叉燒水準都好低!)(記住下午好黎食,因為晚上可能好早賣哂湯底,就無得食啦! 我試過)PS 辣醬我叫左1度都已經夠辣,而且辣醬香,似屬自家製.食得辣既朋友先好叫大辣.
豚骨,蝦老,溏心蛋
第3次黎到RAMEN, 依然咁好味
今次order左豚骨蝦老再加兩隻溏心蛋.

(有些拉麵店成碗麵可能得1樣野正.)
-蝦湯底拉麵,蝦湯底好濃郁蝦味,好鮮味.
-溏心蛋,超入味,又有溏心效果,10分滿分.

(好多間拉麵店的叉燒水準都好低!)
蝦老拉麵
豚骨拉麵
叉燒正.
溏心蛋正

2015-05-01
15 分鐘 (堂食)
豚骨,蝦老,溏心蛋
蝦老拉麵
豚骨拉麵
叉燒正.
溏心蛋正
2015-05-02 477 瀏覽
第2次黎到RAMEN, order左豚骨同黑骨再加兩隻溏心蛋.這是我食過咁多間日式拉麵,最好食的一間!!!因為佢係成碗麵都咁正,包括: 湯底,梅肉叉燒,溏心蛋.(有些拉麵店成碗麵可能得1樣野正.)-豚骨拉麵,豬骨湯底香濃,真係好香好濃郁,飲完成碗都唔會覺得膩(很重點吧!)-黑骨拉麵,湯底都好濃郁,都好味.但我偏愛豚骨多D.-麵屬幼身麵,女士喜歡食普通的軟硬程度,口感正,食落輕鬆,唔會覺得食左好多麵.-溏心蛋,超入味,又有溏心效果,10分滿分.-梅肉叉燒,夠淋又入味,唔會食落鞋口,又夠熱,屬高水準,8分.(好多間拉麵店的叉燒水準都好低!)(記住下午好黎食,因為晚上可能好早賣哂湯底,就無得食啦! 我試過)
豚骨,黑骨,溏心蛋
(有些拉麵店成碗麵可能得1樣野正.)
-黑骨拉麵,湯底都好濃郁,都好味.但我偏愛豚骨多D.
加左辣醬,落少少已經夠辣
麵屬幼身,軟硬適中
2015-02-01
豚骨,黑骨,溏心蛋
加左辣醬,落少少已經夠辣
麵屬幼身,軟硬適中
2015-05-02 372 瀏覽
第一次黎到RAMEN, order左豚骨同緣骨再加兩隻溏心蛋.這是我食過咁多間日式拉麵,最好食的一間!!!因為佢係成碗麵都咁正,包括: 湯底,梅肉叉燒,溏心蛋.(有些拉麵店成碗麵可能得1樣野正.)-豚骨拉麵,豬骨湯底香濃,真係好香好濃郁,飲完成碗都唔會覺得膩(很重點吧!)-緣骨拉麵,湯底飲落感覺新鮮,都好味.但我偏愛豚骨多D.-麵屬幼身麵,女士喜歡食普通的軟硬程度,口感正,食落輕鬆,唔會覺得食左好多麵.-溏心蛋,超入味,又有溏心效果,10分滿分.-梅肉叉燒,夠淋又入味,唔會食落鞋口,又夠熱,屬高水準,8分.(好多間拉麵店的叉燒水準都好低!)(記住下午好黎食,因為晚上可能好早賣哂湯底,就無舷食啦! 我試過)
(有些拉麵店成碗麵可能得1樣野正.)
-緣骨拉麵,湯底飲落感覺新鮮,都好味.但我偏愛豚骨多D.
2014-11-02
2015-04-16 366 瀏覽
因為有啲排住bb,所以好快又黎多次(其實兩篇前又係我寫,詳盡啲),但今次我真係有少少失望,今次味道真係無咁好食下午一點到到bb ramen豚王式紙仔外加紫菜($10),將紫菜撕成一塊塊浸湯,紫菜吸收湯既精華,正正正bb ramen@大坑赤骨(6.5/10)($88)foodki覺得味道比起上次有差距,湯底變淡,豚骨味變得唔太明顯,同行友人食"豚骨"都覺得湯底過淡,foodki亦試左啖"豚骨"湯底,的確比上次淡左唔少。foodki認為bb ramen要保持水準,湯底既濃度差距唔應該有咁大(我地係選普通,上次foodki食都係普通)。除左湯底外,麵質比起上次都同樣有過軟既問題,上次foodki係叫硬,今次係叫超硬,但麵質都係唔夠硬,一間好既拉麵店,麵質絕對要硬,因為如果麵唔夠硬,麵浸係湯底就好容易變得太軟,bb ramen真係要解決呢個問題。湯底除左較淡之外,辣湯非常唔錯,加上辣肉球,令湯底層次增加唔少叉燒比上次少左碎叉燒,我認為BB 既碎叉燒非常好味,可惜今次又唔知點解無左,扣分。日本 みつ葉今次foodki去完日本番黎(可參考同名ig)食左呢碗日本top 10既拉麵,真係好好味,foo
下午一點到到bb ramen
豚王式紙仔
紫菜
bb ramen@大坑
赤骨(6.5/10)($88)
湯底
日本 みつ葉
今次foodki去完日本番黎(可參考同名ig)食左呢碗日本top 10既拉麵,真係好好味,foodki都比左10分佢。番到黎香港,拉麵癮仲係到,就去左食bb ramen,點知水準同日本比真係有一個大既差距,麵質唔夠硬,湯底唔夠濃,真係失望
2015-03-27 599 瀏覽
星期六跟男友遊完赤柱,便到天后打算吃很出名的蛋包飯。可是男友覺得它的價位有點高,決定放棄蛋包飯,附近又沒有什麼餐廳能夠吸引我們的味蕾,我們決定步行到大坑尋找美食。於大坑閒遊一圈後,感到雙腳不是屬於我的,便於BB RAMEN門前坐下來,決定試試他們的拉麵。BB RAMEN 跟其他拉麵店點餐形式大致相同,先在門外點好想吃哪一款拉麵,再選麵條軟硬度、湯底濃度、蔥蒜份量等後,便安排入座。店員非常有禮貌,帶領到我們要坐的位置,更很貼心的於點餐紙上寫下各人座位,以便把拉麵送到個別客人手上。BB RAMEN所有拉麵都是用豬骨湯底,有五款味道選擇,分別是普通的豚骨 (顧明思義是豬骨湯底)、黑骨(墨魚汁)、赤骨(辣味)、綠骨(香草風味)以及限定的咖哩味。TAMMY SUM第一次來到,也沒有事先OPENRICE過哪一款較為好吃,我們按自己喜好,分別點了黑骨及赤骨。等待的同時,環顧BB RAMEN的店鋪的裝橫都帶著日本風格,牆上還有不同名人的簽名(哇!想不到尹光都有來過!XD),全部都寫”好好好味”、”正!”相關字眼,令我們更加期待到底BB RAMEN的功力是如何。不一會兒店員便送上我們的拉麵,先來介紹赤骨
不一會兒店員便送上我們的拉麵,先來介紹赤骨吧!整碗拉麵都是紅噹噹的,麵上有一球用辣粉包圍著的肉碎,同時當然少不了拉麵應有的叉燒! 赤骨的辣味不會辣到你吃不下去,TAMMY SUM的額頭和背部卻不停地流汗,相信是湯底裡的辛辣味料的作用。麵條方面,選擇了偏軟,但感覺上跟普通軟硬度的一樣。建議不太吃辣的人不要點赤骨,還是留給愛吃辣的人點吧。
赤骨
黑骨,整碗湯和肉丸都是黑漆漆的,黑到只有麵條是蛋黃色的。因為TAMMY SUM不太喜歡叮黑MUNG MUNG的食物,所以都是淺嘗淺嘗。湯底顏色合格有餘,反之湯底方面卻吃不出墨魚汁的味道。
黑骨
總括來說,豬骨湯底和麵條都算是中高質素,店員服務一定會令你有賓至如歸的感覺。下次大家有機會再到大坑的時候,不必每次都要排隊吃拉麵來或者達磨,行多幾步BB RAMEN也是一個不錯的選擇。
2015-03-21
2015-03-11 671 瀏覽
BB ramen @ 天后大坑記得從前,豚王剩係得中環一間舖既時候日賣200碗,仲係叫”凪nagi” 豚王,朝早10點排左個半鐘食到真正既日本水準拉麵係幾感動,真係好好食,亦帶起左香港拉麵熱潮。因為一單官司,豚王己經再無“凪"字,其實已經係一個唔正宗既豚王。到而家豚王連鎖香港化後,師傅由日本人變成香港人,質素每況愈下,你入豚王仲會聽到師傅用日文大嗌いらっしゃいませ嗎,只係聽到極hea既港式日文。奈何就算質素參差,香港豚王長龍依舊,而凪bb ramen,仲係唔出名,真係好可惜。以前foodki食中環豚王連鎖豚王師傅基本功不足,拉麵已經無用心去煮,湯底由以前既層次感豐富豬骨湯底,變成而定既味精鹹豬骨湯。,原諒foodki,今日介紹既其實唔係豚王,而係foodki真係有感而發,睇住豚王出名,亦都睇住豚王壞,覺得非常可惜。真係唔明,點解拉麵香港化就無變成垃圾,可能日本人既始終如一,堅持既態度先最適合煮拉麵。今日介紹既BB ramen 就係以前既中環店既生田智志師傅主理,即係真正既 “凪” 拉麵,係日本,生田師傅拎過唔少獎,如2013《TRY東京拉麵排行榜》總冠軍。可以講話係一間名店。BB ra
BB ramen @ 天后大坑

以前foodki食中環豚王

BB ramen地點唔方便,如果由天后地鐵站出,大約行10分鐘,穿過橫街窄巷,終於去到門口。門口有大大紅色燈籠寫住“凪豚骨”,好有日本風味。當時大約1:30分,門前有幾個排緊隊,有幾張櫈仔可以比客人坐。樓面服務真係好好,好有禮貌,面帶笑容。等左大約5分鐘,門面哥哥門帶笑容第一句就講"真係唔好意思要你等咁耐",真係誇張啲講句,好溫暖啊咁既服務態度邊到搵啊!入到店入面,聽到日文大嗌,真係有番中環豚王既味道。店內幾細,18個位。入去見到以前中環豚王店內既肥仔師傅,令我對BB ramen更加有信心。
Bb ramen 真係同豚王一樣,分"豚骨""赤骨""綠骨""黑骨",即係豚王既"豚王""赤王""翠王""黑王"。Foodki最鐘意既始終係原味,亦都最能夠試到店內水準。
都係好似豚王咁,基本上可以話係一樣,可以自己決定油濃厚度,湯濃度,麵種類
豚骨拉麵(9/10) $78
真係好好食,係以前豚王既味道,當時第一次食真正既日本拉麵,驚為天人。但而家拉麵越開越多,foodki越食越多,foodki已經無左初嘗感動既感覺,但換黎既係溫暖。今次食番以前既豚王味,foodki真係好興奮!!。

湯底 - 濃厚,湯底上有泛起薄薄既油脂,一入口豬骨味bombom聲咁黎,濃厚香醇得黎唔會好咸,而係真真正正地食到老火豚味,就知道bb 唔知煲左不下10個鐘。飲起黎真係好好飲,讚。
叉燒
叉燒 - 肩肉叉燒有三大塊,外加碎叉燒。薄切肩肉叉燒,肥瘦得宜,煮得好軟身唔韌,咬落去濃厚豚骨湯底竟然掩唔過呢塊叉燒既肉香,頂級質素。豚骨拉麵較少採用碎叉燒,所以BB ramen比埋碎叉燒有驚喜,肉質韌韌地,有肉味依舊濃郁,一啖一粒好滿足!!

麵質 - foodki 選擇超硬麵,係博多系拉麵常用既幼麵。但黎到既時候,個麵淋左少少,但依然富咬口同嚼勁,幼身彈牙。掛湯能力足夠,讚。滿意。

配料 - 蔥好新鮮,配上豚骨湯底,帶黎清新既味道,best配搭。木耳同樣新鮮,食起上黎係爽既,掛起豚骨湯底,,令口感更豐富。
溏心蛋
溏心蛋(8/10) $10 - 煮得岩岩好,一咬,流心蛋黃爆出,好香蛋味,少少咸,真係超好食好滿足。
真係忍唔住飲曬成碗湯,好滿足好滿足好好食,強烈推介。
總結,香港最好味既豚骨拉麵真係只此一家,比起而家既豚王實在好太多,高水準日本拉麵。我一定會再黎食。

題外話/補充資料: 店員問我意見既時候,我話碗麵有少少淋,之後佢竟然話下次可以即時成碗換,咁既服務態度邊到搵。
溏心蛋
2015-02-22 557 瀏覽
大坑有六間拉麵店,嚐過達磨,今日,拜訪了饒富日式風味的BB Ramen。據聞,是前豚王師傅開設的拉麵店!一男店員殷切地招呼小妹,並略作介紹。小店有四款拉麵湯底,分別是豚骨、赤骨、黑骨和綠骨,除豚骨是$78一碗外,其餘均是$85。此外,還有一款限定拉麵。印像中,是日好像是蕃茄豚骨。繼而,可根據個人喜好和口味,在拉麵紙上圈出自己心頭好。小妹素來喜歡原汁原味,濃郁香醇的豚骨湯頭,當然是不二之選了﹗湯底小妹揀了普通味道和濃厚度,再配少許蒜泥,要了普通口感的細麵。配料方面,揀了梅肉叉燒和椰菜絲,再額外加$10要了一隻溏心蛋,總共八十八大元,不設加一服務費。枱上,有醃製蒜粒和醃菜,喜歡的話,可隨意吃用。不久,店員送上一碗熱騰騰的梅肉叉燒椰菜絲溏心蛋豚骨細麵。湯面泛現著點點油脂,呷下,極為濃稠鮮美且清甜,鹹度適中,喝罷喉嚨也不會乾涸,水準不俗也﹗拉麵是幼身的蛋麵,爽滑之餘,富咬口和嚼勁。叉燒有三薄塊,肥瘦得宜,肉質軟腍,蠻富肉香。一口拉麵,一口清爽的椰菜絲和黑木耳絲,再加一口豐腴味濃的叉燒,感覺十分幸福也﹗溏心蛋咬下,金黃的蛋黃一湧而出,略帶流心且鹹香的蛋黃伴著Q彈的蛋白,著實不錯呢!
枱上,有醃製蒜粒和醃菜,喜歡的話,可隨意吃用。
2015-02-11
2015-01-12 678 瀏覽
昨晚同老公諗到好耐決定去試新野。來到既時候唔使等位,環境都算濶落,我點了一碗黑骨拉麵,湯底好重蒜味好香,拉麵比較幼身,不過覺得叉燒比較厚身,而且肉色比較紅。不過店員服務值得一贊。
2015-01-11
  • 黑骨拉麵
識食之人一定經常流連大坑,因為這裡好吃的食物實在多到你試不完!近期拉麵癮又發作,所以蘿拔兔就出發到大坑吃好評如潮的拉麵來!等等,這裡不是BB Ramen的專頁嗎?蘿拔兔怎麼會說是吃拉麵來?你猜對了,我們轉入大坑的小街,看到BB Ramen這麼富日式風味的店面就直接內進了=,= 入到店內才發現裝修好像和印象中的不甚相同。細看之下才發現原來這是前豚王師傅開設的拉麵店!店員親切招呼和介紹不同拉麵口味後,蘿拔兔便從拉麵紙上畫上自己喜愛的拉麵口味了,從拉麵紙上可以看出口味是帶豚王的影子,不過不重要,最緊要好吃。是日蘿拔妹喜歡重口味一點的,所以就點了黑骨,麵條一如以往是要超硬的!拉麵一上桌已經看見它是濃黑無比,中間還頂著一大球墨汁肉球!先不要弄散墨汁球喝一口湯底,鹹香是夠的,但是不會太嘗到豬骨的香味。相反,墨汁肉球是無比的鮮甜!肉碎充滿墨汁的味道,而且還帶甜味,入口甘香,令整碗拉麵也提升了!雖然點的是硬麵,但蘿拔妹仍然覺得偏軟,可以更有質感。可能因為湯底實在太濃,叉燒的肉味也因而被遮蓋,但還是挺軟身啖啖肉的。木耳絲爽口非常,但卻不太喜歡配上的生菜,總是覺得跟拉麵格格不入的,可能只是個人口味吧!這碗

黑骨

這碗黑骨味道算是中上,但卻勾起我當初第一次試豚王的回憶,實在很難忘記那濃稠又富豬騷味的湯底!可惜豚王質素不斷下降,BB Ramen是我尋找當日味道的不二之選!

雖然擺著烏龍闖進來, 可是拉面的質素卻也是能夠令我們覺得滿意! 除了蘿拔妹的黑骨,蘿拔仔貪圖新鮮的點了綠骨,畢竟打著芝士旗的拉面不是四處都有的!
綠骨
漮心蛋
一上桌便看見有很多芝士粉鋪在切蔥跟木耳的上面,湯底也是呈現出一遍柔綠,嚐了一下湯頭,味道卻不是很芝士,豬騷味還比較濃郁呢,不過這也是對的,不然這湯就換成整鍋的芝士就夠了! 叉燒味道不俗, 入口軟腍腍的而且也不難撕開。我們額外點了一個溏心蛋,煮的是剛熟,咬下去滑溜溜的,帶點流心的蛋黃伴著點點的鹹味進入口中,感覺著實不錯呢!

不過要比較的話,蘿拔仔還是會挑黑骨的! 不單單因為大愛黑蒜,也是因為味道比綠骨來的濃味呀!
2014-11-09
綠骨
漮心蛋
2014-10-01 863 瀏覽
住左東區咁多年,最近(7月)先發現大坑係美食天堂(太遲鈍了吧)我同男朋友決定要多多試下大坑美食。今晚揀左BB Ramen。走入店裡店員會好粗豪地同你講いらっしゃいませ(歡迎光臨),好似日本既拉麵店咁,而且佢地一身日本廚房佬既打扮就更入型入格。拉麵既款式唔多,好似車仔麵咁畫紙仔。揀既item係湯底同配料,連湯底濃度、麵既硬度都有得揀!我諗只有我一個咁無聊用正方框框住吧豚骨湯底好香濃,不過好似油左啲…喺日本食拉麵時講得冇咁油。如果能夠用少啲油會更接近完美!另加糖心蛋,有點over左少少既咸,蛋白岩岩好凝固,蛋黃比較汁狀,爆汁的感覺好正!能夠喺香港食到如此高水準的拉麵,可以一解想去日本食拉麵之愁
糖心蛋
咸檸七
能夠喺香港食到如此高水準的拉麵,可以一解想去日本食拉麵之愁

2014-09-30
新豚王?濃郁的純豚骨湯頭。赤骨又香又有辣勁。麵條和叉燒都不錯。推介。Reincarnation of Butao?Rich Hakata style ramen;Great Spicy Ramen with rich broth;Good char siu.Recommended.  My understanding was that the chef here had started Butao with other partners in Hong Kong before splitting up and setting up this ramen joint. It was originally called "BB Ramen" (Brain Buster) instead of "Nagi" (which was a group related to the chef). After sorting out their legal problems, it seems that BB has finally been allowed to use "Nagi". (?)Na
新豚王?
濃郁的純豚骨湯頭。
赤骨又香又有辣勁。
麵條和叉燒都不錯。
推介。

Reincarnation of Butao?
Rich Hakata style ramen;
Good char siu.
Recommended.

Nagi is a big ramen group with 22 branches all over Asia. According to the list in the shop, the Hong Kong branch is the 20th branch. (However, they seem to have included Butao in their list.

In view of the background, the ramen style here should be very similar to the original Butao.
Decor:

They had about 4 tables for 4 persons and about 6-7 tables for smaller parties. All the tables were widly spaced out. The air-con wasn't too strong and could be stronger. It is lot more spacious than the Butao branches at CWB and at Central.

We went there at about 1:00pm and there was no queue. The waiter was very friendly and efficient. He patiently explained all the different styles of ramen to us .

Pickled vegetables and fresh garlic were placed on each table, as well as ice water, sesame and shichimi.

Menu:
All their broths are tonkotsu based (pork bone). They serve four standard ramen types with another option that varies periodically.

The standard four are "Original", "Black"(garlic oil), "Red"(chili oil) and "Green"(Italian herbs with cheese). I can't remember what the "Limited Edition" ramen is now as I was totally focused on the spicy ramen only.

English menu is available. You could choose how rich you'd like the broth to be, whether to add garlic, char siu and to choose between adding spring onions or cabbage.

If you choose "Red", you could choose whether to add another hot sauce on top of the chili oil, which ranged between level 1 and level 10. I had intended to try out level 5 but was told that it was out of stock.

We ordered a Red and an Original.

Red:
Broth:
辣味噌
The broth was slightly different from the Red King in Butao. The spiciness and the aroma of the chili sauce were more pronounced here. It reminded me of Ikkosha (in Japan). The kara miso placed in the middle of the bowl was a scoop of marinated pork (probably in shoyu and mirin) with chili powder. It was rather sweet and really enhanced the texture of the whole broth.

I prefer the Red ramen here than the one at Butao, which felt a bit like eating a dan dan mien instead of a ramen as the kara miso at Butao had a strong nutty taste. Anyway, the kara miso of both shops were way better than Ramen Kureha. The spicy ramen at Ramen Taifu was really good too. But I think I prefer the one here just a little bit more because I prefer pure tonkotsu instead of a broth with bonito powder added (like at Ramen Taifu).

The tonkotsu taste at Nagi was slightly milder than Butao, but still very rich compared to many ramen shops in Hong Kong. I think it's richer and slightly thicker than Ichiran (HK) and Ippudo. Perhaps a bit similar to Matsuichibanya and Nagahama No.1.

Noodles:
麵條
They used traditional Hakata style thin white noodles. I ordered extra hard. The texture was slightly harder than those served at Ichiran. No complaints at all. The noodles could draw the soup up fairly well.

The portions were far more generous than those at Ichiran. It's at least 50-70% bigger and was rather filling.

Sides:
碎叉燒
肩位
Char Siu: The Red ramen had a lot of chopped char siu in addition to about four pieces of shoulder pork meat. The char sius were relatively soft as far as lean meat is concerned. It was pretty good.
Black fungi: These were nice and crunchy.
Negi: There were tons of spring onions in my broth. It's probably not Japanese negi. Nevertheless, it further enhanced the spicy broth so no complaints. Cabbage might be interesting as well.
味玉
Egg: Those who like their eggs runny should be satisfied about the "runniness" of the egg. It was a bit cold (which is fairly normal since it was placed in a separate bowl instead of inside the broth) and the taste was a bit bland. No complaints for just HK$10.

原味
All in all, we were very happy with our ramens. HK$85 (without the egg) is quite reasonable for a bowl of quality ramen nowadays. There is no service charge but the sevice was very good. I was particularily impressed by their spicy broth so I think I'd return for more.

Recommended.

碎叉燒
辣味噌