2017-08-14 1665 瀏覽
有時太多人出街,真係會唔知食咩好,怕無咁大張檯,又怕坐得唔耐,好彩今次搵左呢間係天后的烤魚店,雖然鋪頭唔算特別大,但勝在環境非常適合傾計,我地一行六人大聲講大聲笑都無問題,最重要係可以慢慢食,中途唔會有人不停過黎想收野,野食好味服務又好,下次真心會再過黎食過!呢度有大大盤的烤魚,都有唔同款式小菜,大部份都係四川辣辣口味,不過都可以揀小辣,又或者揀唔辣的菜式。因為我地有人想食烤魚,所以就揀左一個魚,再加多幾樣小食。好脆口的青口,做前菜非常開胃,而且份量超大方,比起平時的川式小館多好多,足料到上檯時大家都嚇一嚇。點少得我地至愛的回鍋肉,小辣剛剛好,連平時唔太食辣的朋友仔都食到停唔到口,重點係辣之中會有少少麻,而且唔係死鹹個種,入口完全唔係一大股油味。我最中意就係青椒,呢個配飯食3碗都無問題!叫左個炒菜,呢個就唔辣,一樣係大大碟,唔係煮到好淋個種,程度係剛剛好熟再軟少少,依家好少地方有炒椰菜花可以食架喇。好大盤辣炒雞,睇個樣好似好辣,其實都只係小辣。個雞非常嫩滑同入味,啖啖肉大滿足,其實雞件的份量都好多,不過我地六個人食,所以好似好快食完咁XD朋友指定要叫的燒茄子,入面好軟好香,上面的香料味

朋友指定要叫的燒茄子,入面好軟好香,上面的香料味配埋多汁茄子,最後我地唔夠食,仲encore多兩條。

之後就係大大盤的烤魚,魚係整條咁上,唔記得左叫咩魚,但我地揀左少骨個種,入口又真係唔會有咩細骨,而且口感好滑。個湯底麻辣度適中,記得叫埋配料可以打邊爐。

其實整體黎講都好滿意,食物質素比想像中好,一行六人都表示好食,雖然咁重口味係無咁健康,但久唔久一次半次無所謂啦,餐廳為我地今次聚會都加左好多分,食物固然重要,但環境都真係好適合大班人聚會,讚!
2017-08-02 169 瀏覽
我一直都是十二味系列餐廳的fans,他們的川菜及火鍋都非常有水準。今次滿心期待去試這間烤魚餐廳,果然無令人失望!兩個女仔雖然點菜不多,但全部都很好味!主盤的烤魚選了 清江魚+招牌香辣味,由於準備需時,我們點了個涼菜醫下肚先:麻辣小木耳。木耳口感夠爽,味道香辣清新,帶點醋酸味,非常醒胃。烤魚來了,魚肉很鮮味,而且不多骨,啖啖肉。湯底配上很多新鮮紅、青辣椒,辣得來有層次。配菜選了:黃金組合(豆腐、大豆芽、豆皮、金菇)及寬粉(即是紅薯粉)。起初擔心份量不多,但其實食落份量剛好!全部配菜都吸收了湯的味道,非常正!再點了兩杯飲品:欲望酸梅(即酸梅湯,正常味道,入面加了片檸檬提升新鮮味),還有 桂花冰釀 (味道甜甜的,似飲品版本的桂花糕)。期待下次再來,試下另外的湯底!推介給嗜辣的朋友!

期待下次再來,試下另外的湯底!推介給嗜辣的朋友!
朋友問我有邊間辣野好食,我梗係推薦十二味啦!今日我朋友喺銅鑼灣做完野,搵我食飯,所以我哋就約埋去清風街附近嘅十二味!我八點鐘去到,十分之多人!幾乎滿座!仲有好多人特登排隊等添!十二味我食過好多次啦!質素都好有保證!感覺真係好正宗嘅四川啊!客人大致上以內地人為主,證明佢地既辣真係好正宗!雖然我朋友遲咗,諗住我哋未齊兩個人就算輪到我都唔入住,但職員照俾我入~服務真係滿分啊!呢間十二味價錢比較大眾化,一條魚大概二三百左右,配菜幾十蚊都有交易。如果唔識太辣嘅烤魚,都仲有好多小菜可以揀架!我地當然叫烤魚啦,叫左有手指公既清江魚$78。暫且叫香辣小辣,試試個辣度。魚上台既時候已經熟,不過見佢都幾厚肉,所以都係煮多陣啦!餐牌上建議我哋用三款配菜去調味我哋就選擇咗呢個黃金組合,包括嫩豆腐、鮮豆皮、金針菇同黃豆芽~雖然我哋叫咗小辣,但都好刺激,金菇豆皮同豆芽索滿辣汁,真係食到出汗。食辣野,又點少得最索辣味既寬粉啦!煮耐左都唔會腍晒~ 邊傾邊食都唔驚~喺等緊烤魚熟嘅同時,我哋仲食咗麻辣小木耳。唔算太辣,而且麻香味很重!真係好開胃!清江魚魚肉都幾厚實,就算係腩位都唔腥~ 魚既份量都好多,兩個人都近乎食唔晒~
朋友問我有邊間辣野好食,我梗係推薦十二味啦!

客人大致上以內地人為主,證明佢地既辣真係好正宗!

如果唔識太辣嘅烤魚,都仲有好多小菜可以揀架!

清江魚$278

魚上台既時候已經熟,不過見佢都幾厚肉,所以都係煮多陣啦!

餐牌上建議我哋用三款配菜去調味我哋就選擇咗呢個黃金組合,包括嫩豆腐、鮮豆皮、金針菇黃豆芽
黃金組合$54 - 金針菇
黃金組合$54 - 鮮豆皮+嫩豆腐
黃金組合$54 - 黃豆芽

食辣野,又點少得最索辣味既寬粉啦!
寬粉$22
煮耐左都唔會腍晒~ 邊傾邊食都唔驚~

喺等緊烤魚熟嘅同時,我哋仲食咗麻辣小木耳。
麻辣小木耳$38

唔算太辣,而且麻香味很重!真係好開胃!
清江魚$278

我哋叫左慾望酸梅$26、桂花冰釀$26,中和一下辣味~
慾望酸梅就係檸檬加酸梅湯,而桂花冰釀就係桂花加薏米~
慾望酸梅、桂花冰釀

邊食邊傾計,最後食到差唔多閂門添~十二味真值得一食再食!

總結:十二味間間都好有水準,間間都咁好食!
黃金組合$54 - 金針菇
黃金組合$54 - 鮮豆皮+嫩豆腐
黃金組合$54 - 黃豆芽
寬粉$22
麻辣小木耳$38
慾望酸梅、桂花冰釀
2017-07-22 179 瀏覽
自從那天開車經過天后某橋底,老爺子整天就像執到寶似的嚷著要來這食烤魚,趁著周末,便來走一趟。幸好一早訂了位子,未到七點已近坐無虛席。店內卡位居多,店員很殷勤主動,很快安排入坐。餐牌簡單卻豐富,沿用烤魚的一貫做法,先選魚,再選湯,此外還提供多款地道小菜。烤魚和麻辣本是絕配,可惜感冒剛癒,不敢吃辣,便要了金牌香蒜配清江魚。才上桌,蒜香撲鼻,湯未滾,香氣已是縈繞不散。魚的處理很乾淨,魚肉嫩白,魚皮香脆。不多時便可動筷,清江魚的骨較少,加上魚身兩旁早已淺淺切割成塊,筷子一劃便可剔出大片魚肉。配上濃湯,份外惹味。午餐肉可說是烤魚必備配菜,滾至軟糯,濃湯味滲,齒甲留香。它的配菜份量很足,魚皮上桌時仍有餘溫,新鮮時格外香脆。餐牌上沒看到枝竹,店員便推介了豆皮,亦是易入味的配菜,而且口感較枝竹更爽滑。餐牌上有各樣烤串,我們選了鵝腸,香烤了的鵝腸很脆口,蘸上辣粉,很有地道風味。另加了豬仔流沙包,做型很別緻,圓潤可愛,包皮較厚,餡料不算太甜,但勝在新鮮熱騰,倒也鬆軟。烤魚沿自重慶一帶,川菜向來味濃,把麻、辣、鮮、香發揮到極緻,此間美味甚是地道,下次再來定要一嘗它的麻辣招牌

2017-07-20 160 瀏覽
近年好少睇台劇,近期有套好hit的(至少我覺得好hit 的)台劇<花甲男孩轉大人>劇情唔講,不過佢首主題曲「魚仔」真係好好聽係盧廣仲唱架,好抒情『看魚仔 在那 游來游去 游來游去 我對你 想來想去 想來想去……』今次黎「十二味不只是烤魚」睇啲魚仔點游法點解會入左黎,原因係俾佢個店名拋到佢個店名有令人用幾秒去細想背後動機的魔力通常啲店名有幾個由來1。人名/地方名:譚仔呀,堅記新香園, 肥姐小食2。招牌菜:泰國人海南雞,好時沙爹,沙爹王3。sell concept: simply life等等等等但今次佢「十二味不只是烤魚」呢,完全含糊在咁究竟係食烤魚定唔烤魚呢?如果唔只是烤魚又仲有咩呢?明明好簡單鍾意食烤魚就入黎。唔食就應該過主啦但佢咁樣樣不只是烤魚,成件事即刻變得好神秘,好想知佢除了烤魚,係咪實情都還是烤魚,為左求證,結果我入左去。。。沿途見到有好多人都食小菜,都幾好奇質素如何不過第一次入黎梗係食番烤魚我地揀左我本身唔係食得太辣,但我覺得ok,feel到啲辣但唔會頂唔順其實咁樣食一條都唔係平,2個人食如果乜配料都唔叫我覺得會唔太飽我地就只叫左2種配料凍豆腐寛麵凍豆
近年好少睇台劇,近期有套好hit的(至少我覺得好hit 的
係盧廣仲唱架,好抒情

『看魚仔 在那 游來游去 游來游去
我對你 想來想去 想來想去……』

今次黎「十二味不只是烤魚」睇啲魚仔點游法

點解會入左黎,原因係俾佢個店名拋到
佢個店名有令人用幾秒去細想背後動機的魔力
通常啲店名有幾個由來
1。人名/地方名:譚仔呀,堅記新香園, 肥姐小食
2。招牌菜:泰國人海南雞,好時沙爹,沙爹王
3。sell concept: simply life
等等等等

明明好簡單鍾意食烤魚就入黎。唔食就應該過主啦

沿途見到有好多人都食小菜,都幾好奇質素如何

不過第一次入黎梗係食番烤魚
我地揀左
清江魚

我地就只叫左2種配料
寛麵

凍豆腐正喎
佢可以索晒啲汁變左咁,可以吱得出汁架
凍豆腐

因為實在唔係好夠飽所以想叫麵類,order左寛麵
寛粉

呢個又另一surprise,佢碌完之後會變左半透明
同埋好好食呀!佢個質感係好跣手果啲,同埋好配啲辣汁
但好好笑係啲咁深色既湯入面好難揾番佢地出黎

總括黎講係唔錯既,希望下次睇佢不只是烤魚仲可以點呢?

15 分鐘 (堂食)
清江魚
寛粉
2017-07-17 217 瀏覽
天后雖然好多款餐廳揀,但不得不提呢間食烤魚既餐廳,佢唔只得烤魚,仲有好多種類食物。細心睇佢有d食物名稱改得都幾得意。呢杯係酸梅湯,味道特別,同出面飲既唔一樣,樽身好得意,不過一杯好快飲晒叫左條江團魚,麻辣味,佢所有烤魚都係全條上,但2個人食又唔會食唔晒,江團魚肉質唔會散,都幾實,但好滑,所以唔會一夾就散晒,另外佢又少骨唔會怕麻煩要續少續少整d骨出黎,個麻辣味好好味好入味,個麻味都幾重,辣度適中,不過愈食落去都會辣辣地,個咀就會好麻卑,所以如果唔中意呢種感覺既朋友就唔好食麻辣了,不過係值得推介的。食完條魚就係叫其他送既時候了,叫左萵筍,佢切到好薄片,同埋佢預先整熟小小,方便客人可以好快食得唔洗有排煲,萵荀配麻辣味,一流肥牛,肉質唔會韌,入晒麻辣味好正,可以encore

細心睇佢有d食物名稱改得都幾得意。

肥牛,肉質唔會韌,入晒麻辣味好正,可以encore

2017-07-16
10 分鐘 (堂食)
2017-07-15 249 瀏覽
天后美食一籮籮,塔塔子同朋友黎呢度搵新野食行行下比呢個可愛牆壁吸引~於是就入去試下啦打正旗號賣烤魚,但又「不只」烤魚真係玄過黎明呀!原來佢仲有好多小菜果真冇改錯名今日得兩個人,貪心嘅塔塔子乜都想試,所以就叫幾款小菜~必食嘅大盤雞!有新疆風味嘅香料,少少麻辣又唔過份,送白飯一流雞肉嫰滑,仲有好多薯仔洋蔥等配菜估唔到豆腐好滑!好似豆腐花果隻滑加上麻子嘅刺激感,唔太辣,豆腐有豆味甜甜地,複雜嘅層次令味蕾十分興奮叫多碗飯呀唔該除左烤魚,小菜,仲有串燒!冇諗過呢個係原條嘅茄子加上巴蜀風味嘅香蒜同埋辣粉,好食到停唔到叫返個清菜平衡下,以為平平無奇但都好有驚喜!萵筍好鮮甜,煮得剛剛好,唔會有草腥味,又唔會熟過頭而太淋,清新一下口腔塔塔子下次一定call定多d朋友,好想再黎試呢度嘅烤魚!
天后美食一籮籮,塔塔子同朋友黎呢度搵新野食
行行下比呢個可愛牆壁吸引~於是就入去試下啦

打正旗號賣烤魚,但又「不只」烤魚
真係玄過黎明呀!原來佢仲有好多小菜
果真冇改錯名
今日得兩個人,貪心嘅塔塔子乜都想試,所以就叫幾款小菜~

新疆大盤雞

雞肉嫰滑,仲有好多薯仔洋蔥等配菜

極品麻婆豆腐

估唔到豆腐好滑!好似豆腐花果隻滑
叫多碗飯呀唔該

巴蜀燒茄子

除左烤魚,小菜,仲有串燒!冇諗過呢個係原條嘅茄子
加上巴蜀風味嘅香蒜同埋辣粉,好食到停唔到

清炒木耳萵筍

塔塔子下次一定call定多d朋友,好想再黎試呢度嘅烤魚!

2017-07-14
極品麻婆豆腐
巴蜀燒茄子
清炒木耳萵筍
2017-07-14 187 瀏覽
之係黎過D間十二味不只是烤魚真係回味無窮但既然個鋪頭名改得係做不只是烤魚, 咁其他野應該都好好味掛?D個問題係我個腦揮之不去, 唯有拉埋男友親自去求證下啦其實除左烤魚之外, 十二味不只是烤魚真係仲有好多唔同既選擇乾煸四季豆(辣版)一上到台用香味黎攻擊我既食慾, 好香呀! 個四季豆炸得岩岩好, 食落唔會好似出面咁成口油, 又唔會太咸, 但如果可以再辣多少少就非常好啦烤牛舌孜然粉份量落得岩岩好, 唔會好似出面咁落勁多孜然粉去蓋左肉味 (其實可能出面有部份餐廳就係為左想蓋左陣不新鮮的肉味), 食得出牛舌既本味, 又烤得岩岩好好香口, 必食之選!新疆大盤雞精明既胃之妹梗係叫個特價餸啦! 見到D個大盤雞由$188減到去$88!好抵呀, 即叫! 雖然話$100蚊, 但都唔會將貨就價, 都仲係好大盤, 食落雞都幾滑, 幾好味, 有一點唔明就係, 點解見到咁大舊辣椒, 都唔係好夠辣既, 如果可以辣多少少就更好炸鮮奶食完正餐仲想食多少少甜野, 男友就SUGGEST叫多個炸鮮奶, 個炸鮮奶內脆內嫩, 又非常夠熱, 極之好味, 推薦!總結黎講十二味不只是烤魚果然不只是烤魚, 其他小菜, 串燒都好到家, 大愛
之係黎過D間十二味不只是烤魚真係回味無窮

D個問題係我個腦揮之不去, 唯有拉埋男友親自去求證下啦

其實除左烤魚之外, 十二味不只是烤魚真係仲有好多唔同既選擇

乾煸四季豆(辣版)
一上到台用香味黎攻擊我既食慾, 好香呀
, 但如果可以再辣多少少就非常好啦

烤牛舌

新疆大盤雞

, 食落雞都幾滑, 幾好味

炸鮮奶

總結黎講十二味不只是烤魚果然不只是烤魚, 其他小菜, 串燒都好到家, 大愛!
2017-07-13
  • 烤牛舌
  • 炸鮮奶
2017-07-14 154 瀏覽
有人鍾意冬天食雪糕,亦都有人鍾意夏天打邊爐。今日黎到天后嘅呢一間「十二味不只是烤魚」,就係要食辣烤魚!是日同行嘅朋友又係好鍾意食辣嘅,所以佢哋專門去搵辣野試。話明烤魚,為咗食得開心啲,我哋叫咗江團魚(少骨)!而味道呢就揀咗招牌香辣味,為咗服侍我呢啲唔食得辣嘅人,叫咗小辣。等待烤魚期間,其他小菜陸續送到。分別有巴蜀烤茄子,個人覺得價錢好抵,原條開邊加左少少蒜頭辣椒仔,小小辣好開胃。而醋溜青瓜就份量多,充滿蒜蓉嘅微辣,爽脆清清涼拌;其次大盆花菜,即係椰菜花,微辣中有味極嘅香味,適合我呢種唔食得辣嘅朋友!至於新疆大盤雞,對我來講實在有啲辣,所以試得唔太真,但朋友就讚不絕口。基本上開始食咗啲小盤後,重頭戲先至到。辣烤魚,因為叫咗小辣,所以都可以食到。魚嘅肉質真心一啲都唔老,而且無我想象中咁辣,好夾個湯味。至於一啲肉類、土豆、響鈴等等食物都有叫。個湯後期愈來愈濃,開始有啲辣,叫咗啲飲品,慢慢就覺得飽了。飽就坐下傾下計都唔錯,環境舒服。每人大概二百蚊左右,有加一,喜歡食辣可以同朋友一齊去食。丫,溫馨提示,店內有差電器免費租借,咁就唔怕坐得耐時電話無電啦!
招牌香辣味江團魚
醋溜青瓜
大盆花菜
黑豚豬
2017-07-14 90 瀏覽
有朋自遠方來,不亦樂乎。好友從澳洲留學回港想找個地方,坐得舒舒服服,聚下舊🍻我位男性朋友家住港島區,佢好注重健康同貪靚,話要食白肉,所以,便book 枱在了銅鑼灣天后食水煮🐟🐟🐟門口的設計,遠遠望見色彩斑斕的魚,壁畫卡通得來有點東瀛的感覺🐠好彩早兩日book咗枱,今晚落大雨天氣不好,但一樣full晒,門口要排隊。這裏環境好優雅,座位舒適,最開心可以免費租借充電寶,剛部iphone 快沒電了,餐廳好 in 用電磁爐,有檸檬水供應。呢度實在太好生意啦,侍應呢好忙,睇Menu,揀了吳郭魚,從未聽過呢條魚嘅名,網上search知道,條魚益處:補充骨膠原,美顏,店員好細心咁問我地:食唔食辣我,我地唔能夠食太辣,少少辣喇🌶一條三磅重Menu寫明只有大骨所以我都食得好放心,太多🌶🌶🌶即刻夾起辣椒先,我哋冇點了菜同魚,然後,就開始飲啤酒了Hoegaarden 生啤$68 500ml 好抵呀, 解辣必備🍻🍻
有朋自遠方來,不亦樂乎。
好友從澳洲留學回港
想找個地方,坐得舒舒服服,聚下舊🍻

2017-07-09 1018 瀏覽
某次經過天后看到這間吃烤魚,已經很想試,今次終於有機會了!來到這間餐廳,當然要點烤魚,我們二人選擇了鯇魚,味道選擇是鮮椒味。另外更點了烤羊肉串及蜂蜜綠茶。看起來像份量很少,但其實烤魚是有兩大條,吃後都可以飽飽的。餐廳內在環境都以魚主題,而且茶杯感覺很有中式懷舊風味。先來的是羊肉肉串,一共有三串。羊肉表面撒上孜然粉,十分惹味,但不會搶走原有羊肉肉羶味,孜然粉可說是提鮮作用。而羊肉有應有肉汁,吃起來不會乾乾的。同時,羊肉肉質很細嫩,而且肉比例比起脂肪較多,吃起來很有嚼勁。接下來就是鯇魚烤魚,兩大條肉厚厚的,而表面有多種調味配料,例如:香茅、紅辣椒、青辣椒、芝麻等。剛上枱時,魚肉微紅,再烤一陣子就開始吃了。店員早說過鯇魚相對會比較多骨,不過我倆都是喜歡鯇魚多點,但最後拆骨真的是費力一點。先說回魚的味道,魚肉經過醃料及湯底烹調後,味道是很濃郁又重的,而且非常入味,完全是沒有魚腥味!而魚肉不同部置,我比較喜歡魚背及魚肚位置,魚肉非常細嫩又厚肉,感覺滑滑的。當湯底滾的時間長一點,魚肉味道會更加濃郁,即是如果你選擇麻辣味,最後魚肉味道又會再偏辣一點。在一條魚份量,我吃了大半,另外的就全交給男友吃光,

餐廳內在環境都以魚主題,而且茶杯感覺很有中式懷舊風味。

在一條魚份量,我吃了大半,另外的就全交給男友吃光,哈哈。雖然他不嚐辣,而鮮椒味道有點辣,但他亦覺得味道很香很吸引,即使最後魚肉味道偏辣,他也可吃光。
2017-07-07 112 瀏覽
烤魚係我最喜歡的菜之一,先烤好魚,再加秘製醬汁去煮,再加上不同配菜,每次到上海工作都必需要去食一趟!知到天后多左間烤魚就好想去試下!今日終於有機會去試下,訂了七點半準時到,不需要等位,鋪內裝修不錯,燈光比較柔和,而且好多卡位,不過卡位位置比較窄,欠舒適度。食物種類對比烤魚店已經算多,所以烤魚以外,我們都點小菜試下!我們點了招牌蒜香味江團魚$318 - 因爲寫明少骨,適合BB食!相對我平時食的三斤魚,這條真的比較細條。 魚皮烤到好香,魚肉好滑,但魚不太入味,蒜香味只係汁內,有點兒不夠味。加拿大肥牛$68 - 看上不太新鮮,而且比較韌,不太值涼菜如來佛掌$68 - 即是青瓜青紅椒豬碲,豬碲爽脆,醬汁好味,裝飾好特別。炸鮮奶 - 係我比較期待的菜式,鮮奶內滑外脆,有少少油膩感,加練奶好好食!烤羊架$48/兩件 - 調味很好,肉質不錯,推薦!蟹黃豆腐$78 - 萬萬想不到「蟹」係仿蟹柳碎粒 + 咸蛋黃+豆腐.....上菜時這一碟係凍既!我再重複睇了餐牌,這是小菜類,唔係涼菜....成碟野係結Tata, 老公唔肯食,阿仔更唔肯食.....我唯有放棄佢!服務員會定時過來加水,服務一流!這價格,該有

加拿大肥牛$68 - 看上不太新鮮,而且比較韌,不太值

,裝飾好特別。

烤羊架$48/兩件 - 調味很好,肉質不錯,推薦!

服務員會定時過來加水,服務一流!
這價格,該有更好的選擇。
2017-07-07
用餐優惠
試食活動
2017-07-04 124 瀏覽
五一當日約了好友去赤柱玩,聽聞十二味在天后開舖五折酬賓,山長水遠不順路也要去幫襯人氣嘛店舖位置略偏,我們四人在附近晃了一圈才找到,但勝在大面積塗鴉graffiti有特色。一開始進店侍應帶位帶到裡面的卡座,感覺很是給嬌小的人兒設計的,我們幾個人高馬大實在太逼仄,要求換到正廳的略大卡座,這才舒服些。燈光很銷魂,粉藍綠各色變換,映得菜品顏色也很銷魂烤魚店必點烤魚!饞大盤雞也很久了,果斷點了,又叫了10串羊肉串! 重口味假日早午餐烤魚:招牌果然表現穩定,讚!惟魚肉如果加花刀,可能會再入味一些。大盤雞:唉唉,香港這麼幾家有大盤雞出售的餐廳(還有有緣小敘和巴依)都還是不得要領,最要緊是雞肉食材的選取、香料的配合和蔬菜的入味!最後錦上添花該是手工製作的勁道手抓面加料!沒有一家合我心意,恨不得買張機票飛烏魯木齊羊肉串:這家羊肉串是驚喜!比起巴依也不遜色,可以有!太好吃,被哄搶沒來得及拍照為了烤魚和羊肉串,且不用跑去紅磡或港大,我會再來~

烤魚

大盤雞

羊肉串:這家羊肉串是驚喜!比起巴依也不遜色,可以有!
太好吃,被哄搶沒來得及拍照

為了烤魚和羊肉串,且不用跑去紅磡或港大,我會再來~

2017-05-01
烤魚
2017-07-01 73 瀏覽
本人愛辣 但不愛魚  相反朋友不愛辣 但愛魚 今次我地嚟個Cross-over + Mix門面色彩繽紛 有點卡通化 相當光猛 老遠也能看見 那一刻心諗 如果香港間間食肆都有咁靚門面 香港會變得更靚難得可以試到重慶菜-烤魚, 皆因香港不是很多地方有這菜式三款招牌菜中, 只在燒烤店或泰菜館食過羊肉串, 另兩款菜都未食過燈光柔和, 很整潔, 有點似家的感覺, 一張十人枱能容納一個大家庭, 枱上還有三盞吊燈, 佈局跟家有點似, 為什麼我會說有點似, 皆因我家只掛一盞吊燈每張餐桌上, 總掛有一盞吊燈, 形做家的感覺另一邊的卡位, 用屏風阻隔, 感覺私隱度高, 有一獨立空間, 坐得很自在奇怪, 怎會有兩隻灑口杯,並印有 "世間萬物唯美食與愛不能辜負"食魚, 我最驚腥......多骨......., 朋友最驚太辣 , 我們妥協之下, 選了" 江團魚(小辣)", 就是中庯之選整條魚份量也不少, 烤魚散發出陣陣的麻辣味,魚身上鋪滿青紅辣椒, 顏色鮮艷, 相當吸晴, 那一刻, 口水也從咀裡湧出潑開辣椒,潑開魚皮, 魚肉雪白為什麼我地會選江團魚, 皆因少骨, 無咩腥味, 係侍應姐姐的推介, 果然少骨,唔腥,
難得可以試到重慶菜-烤魚, 皆因香港不是很多地方有這菜式
每張餐桌上, 總掛有一盞吊燈, 形做家的感覺
潑開辣椒,潑開魚皮, 魚肉雪白
為什麼我地會選江團魚, 皆因少骨, 無咩腥味, 係侍應姐姐的推介, 果然少骨,唔腥, 而且肉質滑
啖啖肉, 唔洗驚有骨
點解今次我肯陪朋友食烤魚, 係因為我知道辣椒味會蓋過魚腥, 辣汁滲入魚肉, 相當野味, 如果再辣一點, 就更好, 但朋友仔....就頂不住了
跟平時食的口水鷄,味道有點不同, 不是肉質不嫰滑,主要應該是淋在雞肉上的醬汁,  莫非這是重慶Style, 有點似沙茶醬的味道, 都不錯
要照顧我的朋友, 當然只可叫小辣喇
烤茄子:淡淡的茄子加上辣椒粉, 相當野味, 加上油份不太多, 這就相當好
烤羊肉串:烤得剛剛好, 不會太燶, 羊肉味濃,烤得香口又無咩膻味
2017-06-04
  • 江團魚
2017-06-30 54 瀏覽
這一排經常食川辣雞煲及打邊爐,食都人都脹哂,但又好想食辣野,今次去了這間新開的十二味不只是烤魚,這裏除了烤魚及打邊爐外,還有各款川式主菜及小食,既可滿足我嗜辣的願望,亦可以試試其他邊爐以外的川菜。新疆大盤雞特價 ($88)雞肉嫩滑,不會煮過火,但辣味不夠。隨便涼麵 ($48)夏天熱辣辣,食碗涼麵真係一流,涼麵配上青瓜絲,絕對開胃消暑。燒豬頸肉串 ($68)我望住碟豬頸肉,完全係我預料之外,無諗到少得可憐,豬頸肉切到又薄又窄,仲細舊過我隻手指,十串加埋都唔知有無我1/4塊豬頸肉。但味道係唔錯,肉以孜然粉等調味料醃得入味。炸鮮奶8件 ($48)外面炸得香脆,內裏奶糕又軟又甜,奶味香濃。其實味道是不錯,可惜價錢略貴。

新疆大盤雞特價 ($88)
雞肉嫩滑,不會煮過火,但辣味不夠。

隨便涼麵 ($48)

燒豬頸肉串 ($68)
。但味道係唔錯,肉以孜然粉等調味料醃得入味。

炸鮮奶8件 ($48)
外面炸得香脆,內裏奶糕又軟又甜,奶味香濃。

其實味道是不錯,可惜價錢略貴。
2017-06-30