2024-11-09 474 瀏覽
老婆話要買拖鞋!又喺度銅鑼灣血拼嘅時候!😎已經去咗三次SOGO啦,分三次!😅⋯⋯分三日!🤣我哋當然支持香港經濟啦!不過首先係要醫肚先!老婆話想食海南雞飯!但係我又好想食酸菜魚!呢間餐廳就啱晒啦!餐廳位於Fashion Walk地點非常方便⋯⋯餐廳有兩部份!一個係餐內!座位寬闊!非常型格!另一個係室外!非常有情調!都幾有feel 㗎!😎天天海南雞天天在新加坡非常出名!唔係猛龍唔過江!雞件嫩滑可口!外皮薄又爽滑!接近零脂肪!一啲都唔油膩!雞味香濃!備有三款醬汁:薑蓉,甜豉油,酸辣醬汁⋯⋯酸辣醬汁能夠帶出雞嘅鮮味😋超正⋯⋯👍👍黑磨豉醬炆豬軟骨豬軟骨由熱鍋奉上!能夠保持溫度!豬軟骨肉質軟腍入口即化!加上黑磨豉醬,非常惹味!原條酸菜魚酸菜魚採用原條,頭和魚尾炸得非常香脆⋯⋯魚肉吸收晒酸菜花椒嘅香氣,鮮味十足!酸酸辣辣有獨特嘅風味!枝竹非常軟滑👍吸收晒湯汁非常惹味!仲有大量薯粉!😋😋⋯⋯雞油飯雞油飯吸收晒雞油非常香口!滲出海南雞嘅香氣!配襯餸菜不可缺少!
老婆
話要買拖鞋!
又喺度銅鑼灣血拼嘅時候!😎
已經去咗三次SOGO啦,分三次!😅⋯⋯分三日!🤣
我哋當然支持香港經濟啦!

不過首先係要
醫肚先!
老婆話想食海南雞飯!
但係我又好想食酸菜魚!
呢間餐廳就啱晒啦!

餐廳
位於Fashion Walk地點非常方便⋯⋯
餐廳有兩部份!

一個係餐內!座位寬闊!非常型格!

另一個係室外!非常有情調!都幾有feel 㗎!😎

天天海南雞

天天在新加坡非常出名!
唔係猛龍唔過江!
雞件嫩滑可口!

外皮薄又爽滑!
接近零脂肪!一啲都唔油膩!
雞味香濃!
備有三款醬汁:
薑蓉,甜豉油,酸辣醬汁⋯⋯
酸辣醬汁能夠帶出雞嘅鮮味😋超正⋯⋯👍👍

黑磨豉醬炆豬軟骨

豬軟骨由熱鍋奉上!能夠保持溫度!

豬軟骨肉質軟腍入口即化!
加上黑磨豉醬,非常惹味!

原條酸菜魚

酸菜魚採用原條,頭和魚尾炸得非常香脆⋯⋯

魚肉吸收晒酸菜花椒嘅香氣,鮮味十足!
酸酸辣辣有獨特嘅風味!

枝竹非常軟滑👍吸收晒湯汁非常惹味!
仲有大量薯粉!😋😋⋯⋯

雞油飯

雞油飯吸收晒雞油非常香口!
滲出海南雞嘅香氣!
配襯餸菜不可缺少!
  • 黑磨豉醬炆豬軟骨
  • 原條酸菜魚
  • 天天海南雞
  • 雞油飯
2024-09-16 1205 瀏覽
天天海南雞飯(銅鑼灣)地址:京士頓街9號fashion walk 地下H2 號鋪❤️招牌天天無骨海南雞$169中份海南雞賣相相當唔錯 白白滑滑的雞睇到都非常新鮮美味令人食慾大增 配上四款醬汁有薑蓉 辣汁 豉油汁 同雞汁 海南雞肉汁鮮嫩 ,雞肉嫩滑多汁,皮薄爽滑,滋味十足,絕對係必點推介👍🏻雞油飯$23另外我哋加多一碗雞油飯必須配搭雞油嘅香味,而且飯嘅軟硬度適中,配搭埋海南雞一齊食相當滿足,又夠飽肚❤️迷迭香火焰黑金叉燒叉燒選用優質黑毛豬肥肉較多嘅部份 食落充滿油脂,讓叉燒更好入味 叉燒外層,加上淡淡的迷迭香 外觀同味道都升上另一層次😋❤️酥炸椒鹽蛋豆腐$49一口咬落去 外面炸到香脆裏面保留嫩滑 一啖一粒啱啱好👍🏻是一款不錯嘅小食選擇❤️豆漿海南雜菜煲$109第一次嘗試豆漿雜菜煲,平時係上湯轉用咗豆漿感覺好鮮甜順滑令到普通嘅蔬菜營養滿分,入面仲有蝦乾,令到湯底更加鮮甜,蔬菜仲非常新鮮嫩肉,健康嘅一個餸菜
天天海南雞飯(銅鑼灣)
地址:京士頓街9號fashion walk 地下H2 號鋪

❤️招牌天天無骨海南雞$169中份

雞油飯$23

❤️迷迭香火焰黑金叉燒

❤️酥炸椒鹽蛋豆腐$49

❤️豆漿海南雜菜煲$109
  • 油飯
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和好朋友找間新加坡菜,品嚐新加坡味道。 天天海南雞飯於銅鑼灣京士頓街,地鐵站出發大約七分鐘便到,地點方便就腳。我們一行二人共點了幾樣不同菜色,一起互相分享。 天天海南雞(⭐⭐⭐⭐⭐) 海南雞是這裡的招牌菜,一場來到當然要一試。雞肉吃起來又柔嫩可口,沒有多餘皮下脂肪。廚師事先已經細心的起了骨,食起來啖啖肉。配上自家制醬汁。令人停不了口。 我們另外點了油飯。吃起來乾濕適中,入口盡是由香,配上海南雞,簡直是絕配。 黃金蝦(⭐⭐⭐⭐⭐) 黃金蝦吃起來滿口咸蛋咸香,邪惡感十足。配上彈牙而且爽口的蝦肉,簡直是一絕。一份大約5至6只,兩三人分享剛剛好。 豆漿海南雜菜煲(⭐⭐⭐⭐⭐) 最后叫了個雜菜鍋。吃點菜中和一下。雜菜鍋可為豐富。包括了。椰菜花,菜心,蝦米,雜菇,西蘭花,小棠菜等。香菇等等不同新鮮蔬菜。配合上湯和粉絲。為這天的晚餐畫上完美句號。 總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 天天海南雞飯銅鑼灣京士頓街9號FashionWal

天天海南雞(⭐⭐⭐⭐⭐)

黃金蝦(⭐⭐⭐⭐⭐)

豆漿海南雜菜煲(⭐⭐⭐⭐⭐)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
天天海南雞飯銅鑼灣京士頓街9號FashionWalk地下H2號舖
推介菜式:天天海南雞,黃金蝦

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2024-07-23 1436 瀏覽
生日快到,朋友早點跟我慶祝,真有心!她揀了間吃星馬菜的餐廳,很有風味!餐廳門外「天天」招牌好搶眼!環境不錯,分內外兩個用膳區,內裏張貼了不少明星合照相,睇嚟好有人氣。座位闊落,燈光柔和,感覺舒適。餐簿設計好吸睛,選擇亦不少!有前菜小食、湯品、海南雞、咖喱、石燒、小火鍋、海鮮、蔬菜、飯麵、點心、甜品、飲品等。先來話梅聖女母($39)涼涼地,咬下去爆汁,甜中帶點鹹,不錯!熱辣辣嘅菠菜蕃茄炒蛋($89)很有家的味道,酸咪咪很醒胃,用來撈飯一流!菠菜和蕃茄都很嫩口。新加坡天天無骨海南雞($169/中份)必點菜式之一。雞皮爽滑,肉嫩無骨,蘸上不同醬料更有風味。豬肉骨茶小火鍋($159)滾住食,好滋味!用料好足,鍋內有肉排、豆卜、支竹、肉丸、冬菇、雞蛋、蒜頭,另配有米粉、芽菜,配材和醬料,幾豐富!湯底鹹香;肉排肉嫩鮮香;肉丸彈牙、冬菇爽口,最後加埋米粉和芽菜滾一陣,索了湯汁,好吃!
話梅聖女母
菠菜蕃茄炒蛋
菠菜蕃茄炒蛋
2024-07-16
話梅聖女母
豬肉骨茶小火鍋
每次去完新加坡🇸🇬返嚟就會好掛住啲海南雞飯、黑胡椒蟹同肉骨茶。所以今日同朋友揀咗銅鑼灣呢間「天天海南雞飯間」,回味一下🤣入到去打開個menu真係好多選擇,亦都好多嘢想食..我哋揀左:♦️新加坡天天無骨海南雞飯(中份)+雞油飯(碗)我係一個好鍾意食海南雞嘅人,所以對海南雞都有要求。第一、賣相,佢嚟到擺碟都好靚仔,啲雞唔會散哂,旁邊仲有青瓜伴碟。第二、味道,好感動嘅係佢同新加坡本店嘅味道一樣,雞嫩皮薄而爽,並無帶住一丁點脂肪。第三、醬汁,薑蓉、酸辣汁同黑醬油可以適當地帶出雞嘅味道,當你想轉換味道時,旁邊仲有,非常清新,絕對要試👍🏻食海南雞點可以無油飯?油飯好出色,粒粒分明飽滿,入口帶出淡淡雞油香,真係好正❤️不過多人嘅建議雞油飯可以叫一煲,比較抵🥰♦️砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲啲蝦超大隻,好多膏😍另外,道餸個黑胡椒汁剛好,所以啲粉絲唔會好似平時出面食咁,放底一陣就會太乾!而且師傅好聰明,佢放咗啲葱、洋葱擺砂鍋底,咁粉絲就唔會黐底👍🏻呢道菜好推介!♦️小籠包四隻超得意,第一次睇到啲醋係用細吱吱裝住,你食嗰陣可以直接唧入去小籠包,個人好鐘意呢個設計,真係好方便,又可以裝住啲汁!♦️咖央醬炸饅頭第一次食唔

♦️新加坡天天無骨海南雞飯(中份)+雞油飯(碗)
我係一個好鍾意食海南雞嘅人,所以對海南雞都有要求。

♦️砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲

♦️小籠包四隻

♦️咖央醬炸饅頭
第一次食唔係沾煉奶嘅饅頭,沾咖央醬都好好味❤️而且佢饅頭炸得好好,好乾身,完全唔會有油膩嘅感覺👍🏻

入面環境坐得好舒服,店員好好,會一直幫忙加茶同換碟,好欣賞❤️
2024-07-15
5天前 0 瀏覽
今日約咗個舊同事見面,同佢喺附近行下街;之後就搵嘢食揀咗呢間天天海南雞因為知道佢鍾意食海鮮。呢度除咗出名食海南雞,亦都出面食蟹。點咗個新加坡黑胡椒蟹肉粉絲煲;砂鍋新加坡麥皮羅氏蝦同埋黃金八爪魚呢度裝修(店鋪名個牌匾)都好有新加坡feel,嘆住茶等食物到。好快黃金八爪魚就煮好,香味十足,外皮被鹹蛋黃流沙包住,食落去非常惹味,炸漿夠曬薄脆,熱辣辣炸起。裏面嘅八爪魚非常大又彈牙,食起嚟煙煙韌韌又唔會難咬。邪惡好味道!轉頭麥皮蝦都整好喇,用上好多麥皮同埋洋蔥烹煮,砂鍋煮法令到佢哋更加香。蝦肉同樣彈牙而且啖啖肉,夠晒新鮮。我同朋友都係第一次食麥皮做法,又唔會好似清蒸白烚咁淡但係又畀起其他濃郁嘅醬汁更加食到蝦嘅鮮味,好特別。至於黑胡椒蟹同粉絲煲熱辣辣滾住,底下嘅粉絲吸曬精華,非常惹味開胃;蟹肉份量都好多,拆咗肉亦都方便易食,新鮮好食,太正!凍凍地嘅天氣,食物熱住嚟食,邊傾邊食,特別滋味。今餐海鮮餐真係高質素,舊同事係海鮮控都非常滿意。

;砂鍋新加坡麥皮羅氏蝦同埋黃金八爪魚

今餐海鮮餐真係高質素,舊同事係海鮮控都非常滿意。
2024-11-19 0 瀏覽
最近在銅鑼灣發現了一間新加坡融合菜餐廳,形式有啲似food court,但係有職員提供服務。其中一間餐廳係新加坡過江龍——天天海南雞。餐廳的裝潢簡約而現代,色調明亮,給人一種放鬆的感覺。雖然空間不大,但桌椅安排得當,讓人不會感到擁擠。職員熱情周到,整個用餐體驗愉快。食物方面叫左這裡的招牌菜,新加坡天天無骨海南雞 ($169/中份)。海南雞係用美國白雞,即係肥雞,雞皮爽滑唔肥膩,雞肉多汁,推薦配上的辣醬油。這道菜的雞油飯也值得一提,一鍋$69,米飯粒粒分明,吸收了雞油的香氣。另外一個大推嘅菜式係黑松露酥炸大生𤐶 ($69)。炸皮金黃酥脆,𤐶大隻唔腥,搭配黑松露醬,讓每一口都充滿了奢華感。這樣的創新口味,令人感受到新加坡料理的多樣性。我地叫左個班爛汁椰奶鱈魚 ($89)。鱈魚肉質滑嫩,椰奶的香甜與班爛汁的酸味相互交融,呢度菜唔會食膩。最後叫左個楊枝甘露芋圓水果餃子冷火鍋 ($109)作為甜品,這道冷火鍋好igable。有芋圓,黃桃啫喱,芒果爆珠,夠曬得清涼。

我地叫左個班爛汁椰奶鱈魚 ($89)。

Can it satisfy your cravings for the authentic Michelin🇸🇬Hainanese Chicken Rice? Well yes! You don’t have to actually fly over to Singapore for their Tian Tian Hainanese Chicken Rice, you can simply have it in Causeway Bay❗️I have tried the authentic one at Maxwell Food Centre and I’d say the HK one does it justice😋high quality food and comfy environment makes the perfect meal👍🏼

Pork  Bak  Kut  Teh  Mini  Hotpot
Soy  Milk Hainanese  Mixed  Vegetable  Clay  Pot
Signature  Tian  Tian  Boneless  Hainanese  Chicken  Rice  &  Roasted  Chicken  Combo
  • 天天海南雞
2024-11-02 150 瀏覽
之前係新加坡都食過超出名嘅天天海南雞飯,而最出名嘅一定係海南雞飯,嚟到香港開就梗係要食下。相比起新加坡,香港分店地方較闊落,環境比較舒適👍🏻👍🏻招牌天天無骨海南雞(中份)海南雞夠滑身,雞皮薄而滑身,連唔鍾意食皮嘅我都忍唔住食左少少,雞件無骨食落好方便,底下有啲青瓜條用嚟解膩。薑蓉、酸辣汁同黑醬油都係食海南雞必備嘅醬汁,有清新、酸辣、傳統三種調味任勻選擇😬😬食海南雞一要有嘅雞油飯,飯粒粒粒分明,雞油已經索曬落啲飯度,唔會太油膩,配埋海南雞係perfect match👍🏻👍🏻新加坡黑胡椒蟹肉粉絲煲新加坡除左海南雞飯出名之後,仲有黑胡椒蟹都有好多人慕名而嚟,蟹肉加入黑胡椒粒更加惹味,粉絲索哂黑胡椒蟹同洋蔥嘅鮮甜味,十分惹味!!!😋😋😋

招牌天天無骨海南雞(中份)

新加坡黑胡椒蟹肉粉絲煲

今日好想食新加坡菜,突然諗起呢間位於銅鑼灣京士頓街嘅天天海南雞,就坐言起行,即刻訂枱食個晚飯。🥢 天天燒雞呢碟燒雞好大份,雞嘅外皮燒到好脆口,而裡面嘅雞肉重好滑嫩,配埋豉油膏、薑蓉、辣椒醬等配料,更能提昇雞味。🥢 砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲首先會有個熱爐暖住個煲,誠意感十足。打開煲蓋,4隻超大羅氏蝦鋪在香噴噴嘅粉絲上,羅氏蝦嘅肉質好彈牙兼鮮嫩多汁,吸收咗黑胡椒嘅香味,好味到難以形容。而粉絲夠晒軟糯又富彈性,每一口粉絲都滿滿蝦肉和黑胡椒嘅香氣。🥤龍眼冰呢杯龍眼冰夠晒清甜潤喉,而且裡面重有多粒龍眼果肉,感覺好正。🥤恐龍美禒非常濃郁嘅冰凍美禒,上面加咗一層厚厚嘅美禒粉,更加濃郁美味。🥄 芒果糯米飯呢個甜品係即叫即整,夠曬新鮮,糯米飯夠軟糯可口,配埋清甜多汁嘅芒果肉,作為這頓飯嘅完美結束。

🥢 天天燒雞

2024-10-31
  • 天天燒雞
  • 砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲
2024-10-29 152 瀏覽
上星期食左天天海南雞飯,今日來補寫食評吧。係門外睇menu 俾佢個海南雞吸引左,同朋友決定入去試下。嗌左$169(中份)既 size, 我地有3個人,睇下幾大份先。雞既份量唔算話好多,但係隻雞好滑,配埋個辣醬食都幾正👍另外嗌多左個雞油飯,不過我覺得正正常常,冇咩特別。跟住期待嘅主角嚟喇😂😂我friend睇到個Menu有個椰奶炸龜苓膏,話一定要嗌,要試吓伏唔伏😂一食落口,好彩唔難食既😂竟然係出奇地夾🤣椰奶個甜中和咗龜苓膏嘅甘,幾新奇,不過我覺得試一次就夠喇😝
上星期食左天天海南雞飯,今日來補寫食評吧。

上網見到啲海南雞好正,次次經過都聞到浸肉骨茶味,今日就同朋友去食。天天海南雞 必食雞非常滑之餘,個皮好薄。醬汁做薑汁,平時嘅酸辣汁,同埋中式嘅甜甜地嘅醬汁。仲有粒青檸仔調味,而且仲好大份,叫左個油飯送,好香香茅同雞味。豬肉肉骨茶小火鍋 推介經過都聞到陣味好香,食落去好多材料。原來呢一度係做火鍋底,仲有得嗌配料添。不過本身裏面啲豬肉骨,腐皮,肉丸再加埋芽菜同埋面底都夠食。個湯底小小藥材味唔會太重,而且個豬肉好香好林! 豆漿海南雜菜煲 推介平時雜菜煲我食得多,今次用豆漿整個底都係第一次!好香嘅豆味同過菜竟然好夾,唔會太奶亦都唔係甜嘅。本身用咗啲蝦米仔爆開,所以都有少少海鮮味。絲粉絲朔晒啲汁好入味! 石榴紫背天葵山楂蜜飲落去酸酸甜甜,一啲都唔膩。 食完嗰個火鍋仔解下熱啱曬! 整體嚟講位置都坐得舒服,而且食物質素都唔錯,同埋都幾有特色,將肉骨茶做火鍋底,值得一試!

天天海南雞 必食

豬肉肉骨茶小火鍋 推介
個湯底小小藥材味唔會太重,而且個豬肉好香好林!

豆漿海南雜菜煲 推介

石榴紫背天葵山楂蜜
飲落去酸酸甜甜,一啲都唔膩。 食完嗰個火鍋仔解下熱啱曬!

2024-10-14
2024-10-15 241 瀏覽
自從去過新加坡食天天海南雞就一直念念不忘,由知道佢哋係香港開分店就想過來食我最愛的海南雞。餐廳位於銅鑼灣Fashion walk商場地下。餐廳環境闊落,用餐時間係平日晚上七點,餐廳大約八成滿。眼見客人源源不絕,如果想食建議早點訂位。天天海南雞中份 $169招牌的海南雞當然要試試!海南雞肉質鮮嫩,雞味濃郁,食落非常水嫩滑溜。米芝蓮必比登推介當之無愧,必食!砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲 $149粉絲索哂濃濃既醬汁,好惹味!羅氏蝦好大隻好彈牙!👍🏻黃金八爪魚 $69粉漿夠薄身,每件八爪魚都掛滿左濃厚既咸蛋黃醬汁,好好食!雞油飯 $23/碗雞油飯充滿雞油香,配埋海南雞一齊食簡單絕配☺️熱年代奶茶$35年代奶茶馥郁芳香,茶味香濃,入口甘香,口感細滑,絕對係我飲過數一數二好飲的奶茶,必飲!❤️整體餐廳無論食物質素,價錢份量,服務態度,質素都好高。天天海南雞飯絕對係一間好值得推介嘅餐廳!

天天海南雞中份 $169

砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲 $149
粉絲索哂濃濃既醬汁,好惹味!羅氏蝦好大隻好彈牙!👍🏻

黃金八爪魚 $69
粉漿夠薄身,每件八爪魚都掛滿左濃厚既咸蛋黃醬汁,好好食!

雞油飯 $23/碗
雞油飯充滿雞油香,配埋海南雞一齊食簡單絕配☺️

熱年代奶茶$35

• 新加坡天天無骨海南雞
  • 天天海南雞飯
  • 年代奶茶
  • 砂鍋新加坡黑胡椒羅氏蝦粉絲
  • 黃金八爪魚
2024-10-12 286 瀏覽
好耐冇出銅鑼灣食晚飯突然醒起呢間係名店坊附近的餐廳因為我本身好鍾意食海南雞所以其實想試好耐開分店開到沙田、Element 都有今晚終於可以試試佢🤗***原條酸菜魚$159***魚肉好滑 魚湯好甜好濃魚味配菜有枝竹同埋粉絲輕微辣味連埋d魚湯食好正***新加坡天天無骨海南雞 $169/中份***加配雞油飯$23/碗呢個一定要點啦又係signature又係我其中一個至鍾意的dish真係無骨海南雞肉好滑👍👍👍***鴛鴦菜花$99***兩款菜mixed 埋一齊炒上面放咗d炸白飯魚仔好香好食***五十年代奶茶$35***好香滑茶味濃好飲餐廳入口就係係呢度Franc franc對面驚喜嘅係呢度有得打邊爐下次再嚟試吓先因為呢度都坐得舒服同朋友一路食一路傾偈坐左好耐都冇被人趕走非常之好service🙂
好耐冇出銅鑼灣食晚飯
突然醒起呢間係名店坊附近的餐廳
因為我本身好鍾意食海南雞
所以其實想試好耐
開分店開到沙田、Element 都有
今晚終於可以試試佢🤗

同朋友一路食一路傾偈
坐左好耐都冇被人趕走
非常之好service🙂
2024-10-10 263 瀏覽
天天海南雞飯的銅鑼灣分店,提供室內外用餐選擇。室內燈光較暗很有情調;室外街景寬闊,適合聚會,用餐環境舒適。佢哋有勁多款招牌菜,餐牌都好厚一本!天天燒雞(大份)是必點之選,而且CP值好高,賣相好好,雞肉外皮薄脆,色澤誘人,肉質嫩滑且入味,搭配自家製的醬汁,青檸、青瓜片及多款醬料,口感層次豐富。如果可以配上雞油飯,會更滿足,可惜當日雞油飯賣晒,唯有加配白飯。原條酸菜魚非常吸引,賣相出色,用暖爐呈上,熱辣辣很新鮮,魚肉嫩滑高質,與酸菜好夾,微微麻辣,非常開胃。砂鍋新加坡麥皮羅氏蝦砂鍋的風味,保留餸菜熱度,大蝦非常高質,足足半個拳頭咁粗,蝦肉彈牙,口感極佳,大蝦吸收咗麥皮香氣,麥皮勁香口邪惡,口感層次豐富。

佢哋有勁多款招牌菜,餐牌都好厚一本!

天天燒雞(大份)

砂鍋新加坡麥皮羅氏蝦