餐廳: 寿々乃
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
在朋友力薦下選了這家Omakase慶祝紀念日,用餐時和師傅聊天才知道原店在sogo旁逸園中心經營許久,是去年尾才搬到這裏,雖說是跑馬地但和銅鑼灣站距離也不遠,用餐後覺得這家店值得有更多捧場客門面已經很有氣派,店名與園林造景融為一體,表現出與自然接軌,大門趟開後進入新天地,餐廳內有一個長而略有弧道的壽司吧檯,全都是席前位置,大約有十多個,另一端通往一個精緻的園林空間,方便休憩閒談雅 | $1,880/ 人1. 前菜日本水雲配大和芋蓉水雲的酸度十分開胃,大和芋比平常多接觸的長芋更滑溜,黏性最高,質感輕柔細膩日本富山灣的螢光魷魚以淺漬手法處理,需時只要2個小時,好好保留了水份和鮮味,入口以爽脆感為主蟹仔鹽煮配昆布卷櫻鱒蟹仔經過煮製後仍然栩栩如生,甲殼相當脆口,身體還有點膏滿是鮮味,昆布鮮味帶出了櫻鱒的鮮甜味2. 吸物鱧魚入口時一層層的鮮嫩魚肉,一點梅醬提升後味道更佳,如此美妙的口感背後是師傅刀功造詣的成果,因為鱧魚很多刺,而且是深藏肉內,要從肉面下刀切斷魚刺而又不破壞肉質是一個大挑戰,旁邊順菜天然有一層薄膜,又著啫喱狀的滑溜口感3. 刺身環節酸汁薄切鱸魚配上紫蘇花和醋橘,肉質清爽有嚼勁,加上
雅 | $1,880/ 人
1. 前菜
日本水雲配大和芋蓉
日本富山灣的螢光魷魚
蟹仔鹽煮配昆布卷櫻鱒
2. 吸物
3. 刺身環節
酸汁薄切鱸魚
配上紫蘇花和醋橘,肉質清爽有嚼勁,加上旁邊配料口腔味蕾都仿佛被打開
白蝦
可以分成三段吃法,先原味、後山葵、最後加點醬油,由微微漿口到漸漸將蝦鮮味傳入嘴內
關物
所謂關物就是產自大分縣佐賀關,此地獨有瀨戶內海與太平洋的海流碰撞後的漩渦,是國內最頂級海產品,入口全無腥味,肉質緊實,帶有豐富油脂的鮮味
小食
原來是白蝦,不過今次以油炸方式出現,帶有鹹香鮮味頗脆口,是出色的下酒菜
水八爪魚
師傅先將北海道水八爪魚菜式奉上,有如一幅畫作,第一次品嘗這款食材,肉身入口鮮味嫩口,吸盤肉脆身爽口,品味時師傅取出令人震撼的原材料,細心地指出了身肉和吸盤位置,真是大開眼界
平貝
產自石卷市的平貝,如此巨大需要生長超過六年,拿出厚實的貝肉,再將其冰鎮一會讓貝肉收縮變緊稍後享用
4. 季節熟食
炸目光魚
魚肉較腍卻不鬆散,吃到魚頭帶點甘香鮮味
白海老真丈
是餐廳專長的技法之一,所謂真丈就是將肉切碎至起膠,初時以為與中式常見的蝦膠丸差不同,但入口時卻是軟綿口感
5. 握壽司
佐賀縣的伊佐木
夏季時候最為當造,肉眼可見鮮紅紋理,味道最為鮮美,假如看到偏灰的就是偏腥,敬謝不敏為好
間八魚
來自擁有活火山的櫻島,於黑潮下成長使肉質更為結實,入口時開始有肥美爽口感覺
深海池魚
調味與前面完全不同,之前都是簡單用醬油和山葵末,這款是以薑蓉和蔥末調味,成功去腥同時更讓鮮味更上一層樓
青森帆立貝
肉質十分飽滿,差點淹沒了醋飯,口感彈牙,味道鮮甜
石卷平貝肉
終於出場,肉眼已見緊密的纖維組織,在燈光下閃閃發亮,帶著淡淡涼意,彈性極佳而結實的肉質令人印象深刻甘海老
一咬下時感受到肉質細綿,味道清甜並帶著獨有的黏口感
中拖羅
油花與魚肉相間,紋理清晰,帶點反光引人入勝,顏色呈粉紅,油分恰到好處而無筋
大拖羅
來自三重縣,大拖羅細分更有蛇腹和霜降部分,蛇腹的雪花紋理最多,油分豐富得入口即溶,但魚味會較淡赤身醬油漬
為微甘的醬油帶出赤身鮮美,更有解膩作用
海膽手卷
入口先是海苔的鹹香脆口,一咬海膽鮮甜美味如潮水般湧進整個嘴巴
吞拿魚太卷
有齊赤身、中拖羅和大拖羅部份,魚鮮和油脂一下爆發極滿足
6. 甜品
  • 中拖羅
  • 海膽手卷
  • 吞拿魚太卷
2023-05-29 17 瀏覽
跑馬地Suzuno 收咗消費券食番餐好嘢。晚市omakase 先付三款前菜海藻配上山芋雲岩手縣河川蟹仔澤蟹配昆布卷櫻鱒瑩光魷魚醋漬。蟹🦀️仔成隻脆卜卜好鮮味😋清湯鱧魚(鱔既種類)湯仲裏頭有啲綠色既順菜,順菜有啲薄薄一層層既啫喱,係天然而來。飲落好鮮甜😋平目魚薄切兩食有魚身同魚邊爽口鮮味,可點埋啲酢橘一齊食。或者喜歡紫蘇葉既香味可以拆啲花碎一齊食又有另一番風味。刺身五點富山白蝦刺身勁鮮甜 黏黏口感覺好得意縞鰺爽身魚食落好油香關鯖魚係鯖魚既一種 油份水份比較多少少用半塊紫蘇葉包住食又幾好味😋新鮮活赤貝鮮甜爽脆北海道水八爪魚師傅原條八爪魚比我哋睇真係好震撼😆腳身既肉比較黏吸盤食落就脆卜卜季節の 料理二品白海老珍饌白蝦仔做既蝦丸新鮮炸起彈牙脆口配咗隻青椒仔有辣椒既香味目光魚原條炸可以成條食加少少檸檬汁仲帶出啲鮮味。平貝超級大隻師傅即場劏比我哋做平貝壽司手握壽司-十貫真鯛伊佐木金目鯛池魚入面加左薑蔥更帶出魚既鮮味青森既帆立貝超級鮮味yummy 🤤平貝肉身大大塊口感極之豐富。甘海老用三隻甘海老做壽司真係大滿足中拖羅半肥半瘦大拖羅上頭有啲鹽食落感覺無咁膩天身醬油漬食落好滑溜北海道馬糞海膽用嚟做個海膽手
跑馬地
Suzuno
收咗消費券食番餐好嘢。

晚市omakase

三款前菜
海藻配上山芋雲
岩手縣河川蟹仔澤蟹配昆布卷櫻鱒
瑩光魷魚醋漬。
蟹🦀️仔成隻脆卜卜好鮮味😋

清湯
鱧魚(鱔既種類)
湯仲裏頭有啲綠色既順菜,
順菜有啲薄薄一層層既啫喱,
係天然而來。
飲落好鮮甜😋

平目魚
薄切兩食有魚身同魚邊
爽口鮮味,可點埋啲酢橘一齊食。
或者喜歡紫蘇葉既香味
可以拆啲花碎一齊食又有另一番風味。

刺身五點

新鮮炸起彈牙脆口
配咗隻青椒仔有辣椒既香味

目光魚
原條炸可以成條食
加少少檸檬汁仲帶出啲鮮味。

超級大隻師傅即場劏比我哋做平貝壽司

更帶出魚既鮮味

青森既帆立貝
超級鮮味yummy 🤤

平貝
肉身大大塊口感極之豐富。

甘海老

紅豆糕
靜岡蜜瓜

餐廳裝修好有日本色彩
就連個洗手間都落足心思去裝修設計😍
絕對可以打卡影相。

><由舊鋪搬到新位置 全靠熟客仔介紹 先可以食到咁高質嘅omakase($1800)師傅健談風趣 為整頓晚餐生色不少不知不覺盡興地食咗三個鐘先付宮崎縣澤蟹/昆布鱒魚/水雲醋物/螢光魷魚首先擺盤好靚吸引 係冇分次序食 個人幾鍾意脆身蟹仔 可以原隻擺入口京都鱧魚清湯師傅將魚骨切得細密且不斷刀魚皮保持完整 務求食時唔刺口塗上酸酸嘅梅醬 湯汁有純菜 柚子皮 很清新刺身四國鱸魚 配酢橘 酸汁辣蘿蔔蓉 富山白蝦 帶優雅濃郁嘅甜味 融化在舌頭上白蝦素揚 二食炸白蝦 十分香口佐酒一流天草縞鰺 清爽順滑 肉質緊實油潤白見貝 師傅拍打下即刻收縮 顯得很新鮮水八爪魚腳 重達幾kg好大條仲有吸盤可以食 配自家製芥末漬 九州關鯖紥實豐厚帶點嚼勁 甘香味濃料理白海老真丈 配上京都青椒 三食富山白蝦 爽滑彈牙 蝦鮮突出櫻島間八 配蘿蔔蓉 炸長蔥 肉質肥美嫩滑 熟食係另一享受壽司長崎伊佐木金目鯛 湯引法在魚皮淋上滾水 使魚皮捲縮 鎖住魚肉鮮味 青森帆立貝宮城縣赤貝佐賀關鰺縞海老 即使剝咗殼 其紋依然附於肉身中中拖羅 好似大拖羅咁豐腴細滑大拖羅 以鹽調味平衡膩感醬油漬天身 赤身中嘅上品 色澤紅潤 北海道
由舊鋪搬到新位置 全靠熟客仔介紹
先可以食到咁高質嘅omakase($1800)
師傅健談風趣 為整頓晚餐生色不少
><><><><><><><><><><
寿々乃
跑馬地黃泥涌道163號地舖
2023-05-28 153 瀏覽
跑馬地嘅🌟寿々乃🌟,係高級嘅日式料理店,晚市只設一款omakase menu!😍🌟寿々乃🌟用料上乘,食材處理得宜,定價公道,加埋健談嘅師傅,整晚氣氛極佳,值得一訪再訪!👍🏻💗雅 MIYABI $1880/位先付:🦀炸到卜卜脆,好的骰嘅宮崎沢蟹!🔶​昆布卷住漬過嘅鱒魚,外型好似粒方型嘅糖果咁!🟩滑溜酸爽嘅水雲,有一抹長芋泥!🦑螢光魷魚嘅鮮甜度好高,仲有少少膏嘅甘香!季節のスープ:🍲京都鱧魚清湯 - 鱧魚係京都嘅名物,魚肉同埋湯底同樣清甜怡人,上高有一點梅醬,帶來清新嘅感覺!刺身五點:🐟愛媛縣鱸魚 - 清爽嘅魚肉配特製酸汁,鱸魚嘅清甜味道十分討好!🦐富山灣白蝦 - 急凍嘅白蝦就食得多,新鮮嘅白蝦真係第一次!連醬油都唔洗,嗰種甜美真係無得彈!🐠鹿兒島間八 - 爽口嘅間八魚腩,含有大量嘅魚脂!嗰種油香喺口腔爆發,令人一試難忘!🧡宮城赤貝 - 師傅一拍就卷起,清甜爽口!🐙北海道水八爪魚 - 巨型嘅觸手,起咗啲吸盤再切成薄片,意料之外嘅鮮甜!自由配搭傳統嘅即磨wasabi or 刺激嘅醬油漬wasabi,兩者我都好喜歡!🦑螢光魷魚 - 螢光魷魚刺身入口極滑溜,師傅話佢有個熟客,每年當造都要食夠10

💗雅 MIYABI $1880/位

先付:
🦀炸到卜卜脆,好的骰嘅宮崎沢蟹!
🔶​昆布卷住漬過嘅鱒魚,外型好似粒方型嘅糖果咁!
🟩滑溜酸爽嘅水雲,有一抹長芋泥!
🦑螢光魷魚嘅鮮甜度好高,仲有少少膏嘅甘香!

季節のスープ:
🍲京都鱧魚清湯 -

刺身五點:
🐟愛媛縣鱸魚 -
清爽嘅魚肉配特製酸汁,鱸魚嘅清甜味道十分討好!

🦐富山灣白蝦 -

🐠鹿兒島間八 -

🧡宮城赤貝 -
師傅一拍就卷起,清甜爽口!
🐙北海道水八爪魚 -

🦑螢光魷魚 -
螢光魷魚刺身入口極滑溜,師傅話佢有個熟客,每年當造都要食夠100隻!

🦐富山灣白蝦素揚 -
咸香感滿滿,送酒一流!

季節のお料理二品:
🐟炸目光魚 -
去肚之後原條炸,外層酥香,入面嘅魚肉仲保留咗水份,香口之中不失鮮甜!

🟡富山灣白蝦真丈 -
第三道嘅白蝦料理,魚蛋size內含幾十隻白蝦,鮮甜而且口感軟綿!
握り寿司十貫:
🍣長崎縣伊佐木 -
白裡透紅,口感柔軟,清爽甜美!

🍣靜岡縣金目鯛 -
以湯霜做法,引出皮下脂肪嘅旨味,正!

🍣大分縣關鯖 -
魚味愈嚼愈出,令人齒頰留香!

🍣青森縣帆立貝 -
帆立貝好似刈包咁夾住啲壽司飯,清甜可口!

🍣佐賀縣池魚 -
池魚肉質緊實帶油香,味道鮮甜!
🍣千葉縣鰝海老 -
精緻獨特嘅條紋,去殼後同樣漂亮,入口甘甜美味!
💗高知縣中拖羅 -
師傅即席將巨型嘅吞拿魚腩分解,中拖羅油分適中而且無筋,軟綿兼魚味濃郁!

💗高知縣大拖羅 -
配海鹽去壓肥油膩感,同時提升咗魚味同埋鮮味,入口即化嘅感覺實在太正!
💗高知縣天身醬油漬 -
吞拿魚中心位置嘅赤身,比魚背/魚尾嘅赤身更見柔軟可口,輕漬嘅手法處理得宜,超級美味!
🧡北海道根室馬糞海膽 - 最後一貫壽司係海膽,入口綿化而且鮮味濃厚,餘韻亦頗長!
🍲味噌汁
內含大量魚料,鮮甜美味,係非一般嘅麵豉湯!

デザート:
🫘十勝紅豆水羊羹 - 綿化嘅口感,加埋恰度好處嘅甜度,唔錯!
🧡富良縣赤蜜瓜 - 勁爆多汁,香甜可口!
今次嚟到食晚餐嘅omakase,師傅唔單只處理食材嘅手法純熟,而且顧及到唔同食客嘅需要又好健談,係愉快嘅一餐~先付有宮崎炸蟹仔、櫻鱒昆布卷、山芋水雲、螢光魷魚醋漬🥢鱧魚清湯🍲 鱧魚本身比較多骨,唔容易處理,師傅用咗千切嘅方法令魚骨變得幼細易咀嚼,魚肉上嘅一點紅係梅醬,可以帶出魚肉嘅鮮味,至於清湯淡雅清新😋四國平鱸魚配搭辣蘿蔔酸汁,酸汁調味得宜👌今晚白蝦有三食,刺身係第一食,主要食到白蝦嘅鮮甜🌊跟住第二食係白蝦素揚,可以連殼食,比較香口惹味🦐天草縞鰺極富魚油嘅甘香,而且肉質比較爽身🐟白見貝🐚師傅拎出超大嘅八爪魚觸鬚,大到可以分開做八爪魚片同吸盤,吸盤口感爽脆,仲可以將wasabi醬油漬放入吸盤內,少少攻鼻好過癮🐙大分關鯖係少有可以直接生食嘅鯖魚😋白蝦嘅第三食係整成蝦丸,炸得外脆而內裏軟綿🍤間八魚跟住就到壽司嘅部分🍣伊佐木🐟熱海金目鯛用咗湯引做法,淥一淥魚皮另魚皮易食啲,又可以保持到皮下脂肪🔥青森帆立貝嚐到點點嘅甜味,同平時食到急凍雪藏嘅帆立貝係兩回事🐚宮城赤貝,師傅會拍打貝肉,令貝肉收縮慢慢離開飯糰,肉質更緊緻🖐佐賀池魚🐟千葉縞蝦去殼後仍能見到靚靚嘅花紋🦐依個來自日本海嘅本鮪,師傅即場將

先付有宮崎炸蟹仔、櫻鱒昆布卷、山芋水雲、螢光魷魚醋漬🥢

四國平鱸魚配搭辣蘿蔔酸汁,酸汁調味得宜👌

今晚白蝦有三食,刺身係第一食,主要食到白蝦嘅鮮甜🌊

跟住第二食係白蝦素揚,可以連殼食,比較香口惹味🦐

天草縞鰺極富魚油嘅甘香,而且肉質比較爽身🐟

白見貝🐚

大分關鯖係少有可以直接生食嘅鯖魚😋

白蝦嘅第三食係整成蝦丸,炸得外脆而內裏軟綿🍤

間八魚

跟住就到壽司嘅部分🍣

伊佐木🐟

佐賀池魚🐟

千葉縞蝦去殼後仍能見到靚靚嘅花紋🦐

依個來自日本海嘅本鮪,師傅即場將魚身分為天身、中拖羅、大拖羅三個部分🥢

中拖羅嘅油脂均稱👍

大拖羅入口即化,完全唔會食到平時覺得好韌嘅筋位,而且灑上少許鹽來減低油膩感,令人非常驚喜!

天身即席做咗醬油漬,魚身泛着油光完美無瑕🌟

北海道馬糞海膽有兩種食法🥢

最後師傅仲畀我地encore一件最鍾意嘅壽司呢!

麵豉湯🥣

甜品是紅豆水羊羹同蜜瓜,水羊羹係自製嘅而且刻意減低甜度,更切合口味🍈
2023-05-26 33 瀏覽
寿々乃係主打omakase高級日式餐廳,位於跑馬地同埋銅鑼灣交界,喺禮頓道過條馬路就到,交通好方便!新舖比舊舖嘅setting更優雅,主廚非常健談兼夠幽默,成個用餐體驗係滿分!雅 MIYABI $1880/位晚餐只設一個menu,包含前菜、時令湯品、刺身五款、時令料理兩款、壽司十貫、湯品、甜品,份量頗為豐盛,令人期待!前菜共有四款,香脆可口嘅宮崎沢蟹、方型好似和菓子咁嘅昆布鱒魚、酸爽開胃嘅水雲配長芋蓉、同埋爆膏嘅熟瑩光魷魚!時令湯品用上京都嘅名物鱧魚去做咗一個清湯,魚肉結實清甜,配上一抹梅醬同埋冬瓜,的確幾消暑!刺身五款鱸魚 - 來自愛媛縣,配搭酸汁、辣蘿蔔蓉、蔥花、仲有醋橘,清爽中滲出魚嘅清甜!白蝦 - 富山灣名物,仲要係新鮮貨,未經急凍處理,顯得特別鮮甜,正!師傅亦預告會有一蝦三食!間八 - 鹿兒島出產,取其肥美嘅腩位,口感爽身,同時充滿怡人嘅油香,太美妙了!赤貝 - 宮城嘅赤貝一拍即收縮,只需檸檬已經足夠!水八爪魚 - 北海道嘅水八爪魚配上生wasabi同埋醬油漬wasabi,鮮甜可口,醬油漬wasabi勁度十足,我鐘意!螢光魷魚 - 以薑蔥醬油調味嘅螢光魷魚刺身,口感滑溜!白蝦

雅 MIYABI $1880/位

刺身五款

赤貝 - 宮城嘅赤貝一拍即收縮,只需檸檬已經足夠!

螢光魷魚 - 以薑蔥醬油調味嘅螢光魷魚刺身,口感滑溜!

白蝦素揚
白蝦第二食,香酥可口,係頂級嘅佐酒小食!

時令料理兩款
炸目光魚 - 炸至外酥內綿,富油質嘅香味!

白蝦真丈 - 白蝦第三食,小小嘅一個炸物,入面就有幾十隻白蝦,難怪鮮味無窮!

壽司十貫
伊佐木 - 長崎縣嘅伊佐木鮮甜彈牙!

金目鯛 - 魚皮以滾水燙過,令皮下油脂嘅香味釋放!

關鯖 - 大分縣嘅名物,油脂豐滿,入口軟綿,魚味濃郁而討好,真係好好味!

帆立貝 - 青森縣嘅帆立貝肥大肉厚,包住成粒壽司飯!

池魚 - 佐賀縣嘅池魚,中間夾住蔥花同埋蔥蓉,以舌頭感受池魚豐盈嘅油脂,正!

鰝海老 - 靚靚嘅直間條蝦來自千葉縣,軟糯甘甜,真係好睇又好食!

中拖羅 - 高知縣嘅吞拿魚,恰到好處嘅魚脂同埋魚味喺口中爆發,甘香非常!

大拖羅 - 極肥美嘅大拖羅,師傅巧妙地以鹽壓低油香,提升咗大拖羅嘅鮮味,保留到入口即溶嘅口感,同時又唔會膩,大滿足!

天身醬油漬 - 取吞拿魚最中心嘅位置,口感比一般嘅赤身更軟綿,魚味亦很濃郁,正!

馬糞海膽 - 北海道根室嘅馬糞海膽,creamy而且味道甘香濃郁,令人回味!

湯品 - 小小嘅麵豉湯,內含大量嘅魚肉,既鮮且甜!

甜品
十勝紅豆水羊羹 - 甜度怡人,會喺口中化開!

赤蜜瓜 - 富良縣出產,香甜又夠多汁!
今天晚上預約了名為雅的omakase 套餐($1,880),由先付、季節食物、刺身、熱食、握壽司、湯品和甜品,共有二十多品菜式以供品嘗,席前料理最關鍵一點就是師傅和客人之間的交流,今晚完全感受到交流的樂趣,看到各類特色活海鮮,對日本地方和食材有更深的認識,這裏主打日本原味omakase ,整晚吃下來也沒有一道是以火炙處理前菜: 水雲 - 螢光魷魚 - 昆布卷昆布譽為日本第五味,製作卷物原來需時1日,心機之作吸物: 清湯配上鱧魚鱧魚又名狼牙鱔,是關西人的夏天進補養生食品,魚肉鮮嫩刺身: 白蝦 - 活赤貝 - 八爪魚白蝦在碗內堆成小山一般,加醬油一齊食更鮮味;師傅用力將活赤貝刺身一撻,然後快速用刀在邊緣處下刀,分離的貝肉如同琴鍵般此起彼落反射,入口時質地爽脆,味道富有鮮甜;八爪魚單是一條觸鬚已有近人等身高了,左邊是身肉,右邊是吸盤肉,好好食!炸物: 目光魚 - 白海老真丈魚肉質嫩滑帶有油香;真丈手法令蝦味更濃郁,質感更具彈性壽司:十款材料陳鋪於木桌上,令人垂涎三尺,先由清淡的白身魚起始,再到油花的赤身魚和豐富口感的海老,欣賞一氣呵成的握壽司過程,握好的壽司送到面前可供食用不需3秒,味道全無

前菜: 水雲 - 螢光魷魚 - 昆布卷
昆布譽為日本第五味,製作卷物原來需時1日,心機之作

吸物: 清湯配上鱧魚
鱧魚又名狼牙鱔,是關西人的夏天進補養生食品,魚肉鮮嫩

刺身: 白蝦 - 活赤貝 - 八爪魚

炸物: 目光魚 - 白海老真丈
魚肉質嫩滑帶有油香;真丈手法令蝦味更濃郁,質感更具彈性

壽司:
十款材料陳鋪於木桌上,令人垂涎三尺,先由清淡的白身魚起始,再到油花的赤身魚和豐富口感的海老,欣賞一氣呵成的握壽司過程,握好的壽司送到面前可供食用不需3秒,味道全無散失
當中最愛一定係甘海老,三隻大蝦將壽司飯的左中右都包實了,口感好正,好重膠質,另外海膽都係高潮之一,質感細膩在口內溶化而不膩,完成唔捨得吞下去

最後每人一碗熱騰騰麵豉湯同日本水果做甜品結尾
2023-05-19
2023-05-20 33 瀏覽
無諗過食omakase 可以咁豐富咁飽,壽司刺身又咁高質!因為太豐富,超過20道菜!本身師傅話已經喺銅鑼灣開咗好多年,但係因為加租搬舖。係幾滿意嘅一次體驗,師傅細心介紹食材同適當與客人傾偈,唔會覺得尷尬。壽司飯用咗富山越光米,粒粒都光澤飽滿,米香唔算重,但係主角係魚生!✨晚市特選omakase $1880⭐️前菜有醋漬螢光魷魚,同鹹香嘅數之子等等,主要係酸酸鹹香嘅食物令到客人更加開胃⭐️千葉縣蜆清湯隻蜆非常大隻,清煮更加突顯蜆嘅鮮甜!⭐️櫻鯛魚肉紮實配上紫蘇花同清橘食⭐️天草縣縞參個樣睇落似油甘魚,但其實唔係,魚味濃郁充滿油脂感,但又唔會油膩,係全晚最鍾意嘅刺身至一!⭐️關鯖魚⭐️富山白海老係今季最時令嘅海鮮,一碗已經有好多隻白海老,刺身食到鮮甜⭐️素炸白海老另一個食法就係原隻炸,連殼都可以食埋,呢款就鹹鹹香香,食咗咁多款刺身亦都可以改變下口味。⭐️水八爪魚師傅拎完條八爪魚腳俾我哋睇,本身非常大條。肉身容易咬開、鮮甜,吸盤就爽脆配埋醬油漬Wasabi好夾!⭐️岩手縣紫海膽新鮮原個紫海膽係今日最鍾意嘅食材,特別creamy、鮮甜,最後少少回甘,層次豐富!⭐️螢光魷魚⭐️伊佐木⭐️熱海金目鯛⭐️鯖魚⭐️平貝 ⭐️赤貝俾

✨晚市特選omakase $1880
⭐️前菜
⭐️千葉縣蜆清湯
隻蜆非常大隻,清煮更加突顯蜆嘅鮮甜!
⭐️櫻鯛
魚肉紮實配上紫蘇花同清橘食

⭐️天草縣縞參

⭐️關鯖魚
⭐️富山白海老
係今季最時令嘅海鮮,一碗已經有好多隻白海老,刺身食到鮮甜

⭐️素炸白海老

⭐️熱海金目鯛

⭐️鯖魚
⭐️平貝
⭐️赤貝
俾我哋嘅時侯仲好新鮮會郁,爽脆酸甜!
⭐️長琦池魚
⭐️甘蝦
質感似甜蝦,但係大隻好多好多,非常鮮甜!
⭐️中拖羅
吞拿魚來自三重縣,中拖羅係吞拿魚三味之中最鍾意!
⭐️大拖羅
大拖羅因為油脂重,所以加咗一點鹽減低油膩感,不過依入口即溶!

⭐️ 醋漬吞拿魚
點解我會係呢塊吞拿魚身上見到腹肌🤣,雖然係赤身,但係經過醋漬,豐富咗味道!
⭐️馬糞海膽
除咗紫海膽之外,最後會有馬糞海膽壽司作結尾非常滿足,海膽味道濃郁!

⭐️熱情果芝士蛋糕
⭐️富良野赤肉蜜瓜
寿々乃 📍跑馬地黃泥涌道163號地舖━早在Omakase關注組留意這家鮨店許久 晚餐有$1880 +10% 的 雅 套餐 個人覺得是物超超超所值 食材多樣之餘 體驗感滿分 完全是我心目當中Omakase應該有的樣子🥹 鄧師傅非常貼心地關注客人需求 甚至能猜到我的口味🙈 亦很風趣健談 分享令我獲益匪淺 不能一一盡錄甚是可惜 非常推薦去大家親身體驗! 循例講講舍利 這裡的鹹酸度不高 粘性和咀嚼感比較強 風格蠻獨特的~━🥗 先付▶︎ 四款前菜 次序不會很重要~ ▶︎ 岩手縣產芝海老平時少見 蝦肉冰涼水嫩且略帶鮮味 ▶︎ 昆布包裹青森產鱒魚 頗特別的配搭 鱒魚鹹鮮味突出!▶︎ 數之子呈淡黃色 顆粒感非常分明 自帶魚籽鮮香▶︎ 富山灣熒光魷魚配漬黃瓜 魷魚沾染青瓜氣息後 反倒去除了腥味😲好味指數:●●●●◯━🍵 季節吸物▶︎ 千葉縣的蜆湯配上青柚子 沒用一粒鹽 卻有極致鮮味~ ▶︎ 將柚子浸泡在湯內 越久就越多一分清香✨▶︎ 蜆肉維持彈嫩 內裡半生數所以有爆漿感😗好味指數:●●●●●━🐟 櫻鯛▶︎ 四國島櫻鯛 配上加了辣蘿蔔蓉和蔥的酸汁 亦有酢橘和紫蘇花調味▶︎ 櫻鯛春天時特別肥美 咬下後軟糯細膩 與紫蘇花和酸汁搭
寿々乃
📍跑馬地黃泥涌道163號地舖

🥗 先付
▶︎ 四款前菜 次序不會很重要~
▶︎ 岩手縣產芝海老平時少見 蝦肉冰涼水嫩且略帶鮮味
▶︎ 昆布包裹青森產鱒魚 頗特別的配搭 鱒魚鹹鮮味突出!
▶︎ 數之子呈淡黃色 顆粒感非常分明 自帶魚籽鮮香

🍵 季節吸物
▶︎ 千葉縣的蜆湯配上青柚子 沒用一粒鹽 卻有極致鮮味~
▶︎ 將柚子浸泡在湯內 越久就越多一分清香✨
▶︎ 蜆肉維持彈嫩 內裡半生數所以有爆漿感😗
季節吸物

🐟 櫻鯛
▶︎ 櫻鯛春天時特別肥美 咬下後軟糯細膩 與紫蘇花和酸汁搭配得很好!
櫻鯛

🦐 白蝦
▶︎ 富山灣產白蝦 3-5月最是季節~ 小小一盅 卻承載著無數只白蝦 建議先吃原味就能感受到鮮蝦本身的鮮甜!
▶︎ 另外筷子稍微點一點醬油/芥末亦會提鮮!
筷子點少少醬油

🍤 白蝦素揚
▶︎ 師傅預告會有白蝦三食 這個齋炸白蝦便是第二食 可以隨時享用😌
▶︎ 白蝦炸得頗香口 蝦殼酥脆不硬🫶🏻

🐟 縞鲹
▶︎ 天草產縞鲹 即深海池魚
▶︎ 油香豐富 魚肉有略微爽脆的感覺

🐙 八爪魚
▶︎ 北海道水八爪魚 左邊是觸手的肉 而右邊是吸盤 另外配有醬油漬山葵和wasabi
▶︎ 以往較常吃到慢煮八爪魚 但個人更愛這次的刺身 口感更加軟糯 吸盤更是爽脆特別✨
▶︎ 另外師傅調配的醬油漬山葵亦有驚喜 只加少量就有強烈刺激感 與八爪魚非常合拍~

🐟 海膽
▶︎ 很驚喜看到原隻的岩手縣紫海膽 師傅說只有5-8月才會供應新鮮海膽 很幸運呢🍀
▶︎ 海膽沒有任何化學成分 是很柔和的甜味 口感細膩creamy亦不會出水

🦑 熒光魷魚
▶︎ 漬熒光魷魚剛才也吃過 但這款刺身倒是前所未見 時令原來1年只有1個月左右 師傅調配了薑蔥醬油可以沾!
▶︎ 咬下去的瞬間感覺到外皮的煙韌 然後就是爆汁 魷魚的鮮味會慢慢散發出來~
▶︎ 一直很害怕腥味 但這款熒光魷魚算是打破了我對他的偏見🤣

🥢 燒櫻鯛白子
▶︎ 燒或酸汁的鱈魚白子都有吃過 但櫻鯛白子是第一次嘗試呢
▶︎ 這款昆布燒白子調味是鹹香為主 不像鱈魚白子味道那麼濃郁但更加creamy滑溜

🥢 白蝦真丈
▶︎ 蝦肉糜製成的真丈與京都青椒都是新鮮炸起 很是熱燙🔥
▶︎ 真丈口感蓬鬆 比白蝦刺身鮮味更加濃郁 炸過的外皮有獨特油香卻不膩口 甚是驚喜~

🍣 伊左木
▶︎ 長崎縣伊左木 能看到魚肉中間部分呈鮮紅色 非常新鮮
▶︎ 入口軟糯 鮮紅色部分亦全無腥味

🍣 金目鯛
▶︎ 這貫金目鯛以湯引法燙過魚皮 因此魚皮更為爽口煙韌 脆脆的 很糯 有魚味
▶︎ 金目鯛魚味算是濃郁 湯引後似乎更加鮮甜~

🍣 關鯖
▶︎ 來自九州大分的鯖魚才能被稱為關鯖 師傅用了全新鮮 沒有經醃漬的鯖 又是打破了我對鯖魚腥氣的偏見🤣
▶︎ 入口並不是魚肉纖維感 反而是極度滑溜的 咀嚼之下會散發油香 師傅沒有添加姜或蔥等解腥 因為真的不腥😌

🍣 帆立貝
▶︎ 很獨特的捏法 帆立貝緊緊包裹著舍利 略冰的帆立貝咬開是溫熱的舍利 甚是有趣😉
▶︎ 青森縣帆立貝鮮甜度極高 而且口感緊實不癱軟 絕對是我帆立貝排行的三甲之內!

🍣 赤貝
▶︎ 岩手縣赤貝 鄧師傅大力拍打後簡直想逃離舍利🤭
▶︎ 赤貝海水味及鮮味略淡 但爽脆的口感無可挑剔

🍣 甘海老
▶︎ 來到了屬實驚艷的北海道甘海老 蝦的個頭本就很大 鄧師傅將三隻橫放 滿眼都是蝦肉!
▶︎ 入口先是極致的鮮甜 咀嚼之下 膠質感非常強烈 鮮甜度和漿口程度都是最top的!
▶︎ 多謝鄧師傅賜我再來一貫的機會 第二次品嘗仍是驚艷🥹

🍣 吞拿魚皮下
▶︎ 師傅解釋這是吞拿魚近皮下脂肪的部位 通常會被稱為中拖羅 但他覺得不太準確
▶︎ 賞心悅目的漸變色 咬下後油脂感和魚味兼存 餘香甚久

🍣 大拖羅
▶︎ 老實說 個人不算大愛油脂感 不過喜歡的人必定很多 這個淡粉色的大拖真的非常非常肥美🤤

🍣 赤身
▶︎ 吞拿魚三重奏中最愛這貫醬油漬赤身 本人略怕血味 但這款比較柔和的 鹹度亦非常適中!
▶︎ 入口軟糯細膩

🍣 海膽
▶︎ 北海道根室馬糞海膽 這個分量太感人了吧🥹
▶︎ 這款會被剛才的紫海膽流質 甜度不及但鮮味更濃 各有千秋呢~
海膽

🍵 味噌湯
▶︎ 味噌湯裡配料豐富 喝著除味噌味亦有淡淡魚味 鹹度剛剛好!

▶︎ 甜品有自家製熱情果芝士餅和赤肉蜜瓜
▶︎ 芝士餅用上沖繩熱情果 口感綿密亦有開心果顆粒感! 調味酸甜不膩口
▶︎ 鄧師傅說蜜瓜甜度應該比芝士餅還高 果然 汁水豐富且甜度很高❤️

季節吸物
  • 白蝦真丈
  • 熒光魷魚刺身
  • 八爪魚刺身
2023-05-15 101 瀏覽
環境唔錯 坐得舒服 我比7/10分Lunch 就兩個menu一個sushi set $680一個omakase $980食物普通 絕對冇驚喜 但亦冇驚嚇料唔係最靚料如果你係食慣好西 或者係想食好西 呢間比唔到你 佢個omakase 大概係出面$600既質素成餐飯 最唔中意佢個前菜 (豆腐皮一塊同冬菇一粒/真心有d失望)仲有個熱食 (一粒蝦波)感覺好hea師傅 可以 係friendly 佢同埋個環境絕對已經佔左7分入面2分野食絕對唔會令我返轉頭但如果有日想搵個少人既地方食餐便飯 會考慮
環境唔錯 坐得舒服 我比7/10分

佢同埋個環境絕對已經佔左7分入面2分
野食絕對唔會令我返轉頭
但如果有日想搵個少人既地方食餐便飯 會考慮

2023-05-13 39 瀏覽
座位唔算多,大概10個左右呢度嘅話晚餐得一種Menu🥢前菜芝海老,用左麵豉醃製仲有櫻樽魚,用海帶包住,味道上係幾濃數之子,好爽口😆仲有醋漬螢光魷魚🥢清湯係千葉縣嘅蜆清湯一打開個蓋真係嚇一嚇😵‍💫從未見過咁大隻蜆..師傅強調係落鹽,所有咸味都係黎自蜆嘅海水味另外仲加左啲清酒同青柚子飲落都好清新好開胃☺️🥢櫻鯛係黎自愛媛縣薄薄三片,魚味唔算濃,魚肉較實有口感所以個醬汁都濃味少少,係用酸汁、蔥同辣蘿蔔蓉調較加埋少少酢橘汁食,真開胃🥢縞參好似油甘魚但其實唔係😆肉質較爽,亦都有濃魚味有油脂感得黎唔會漏🥢關鯖魚黎自九洲大分關鯖魚係鯖魚嘅一種,但佢係可以生食!所以呢款無任何醃製肉質好滑,鯖魚本身以為會有啲腥,但都無😀🥢帆立貝今日有富山白蝦三食,但因為我唔食得生蝦,所以師傅準備左帆立貝俾我☺️帆立貝好鮮甜!加少少wasabi再帶出多啲甜味!作為鍾意食帆立貝嘅我好滿意☺️🥢見貝黎自北海道厚岸睇落似象拔蚌,食落都帶少少似爽口鮮甜😇🥢炸白蝦食到咁上下師傅送上炸白蝦富山白蝦最好食係3-5月蝦好香口,蝦味濃炸得好脆又咸咸地,送酒一流👍🏻🥢水八爪魚最後一道刺身係北海道嘅水八爪魚師父仲拎左原條八爪魚腳出黎俾我地睇😨有八爪
座位唔算多,大概10個左右
呢度嘅話晚餐得一種Menu

🥢前菜
芝海老,用左麵豉醃製
仲有櫻樽魚,用海帶包住,味道上係幾濃
數之子,好爽口😆
仲有醋漬螢光魷魚

🥢清湯
係千葉縣嘅蜆清湯
一打開個蓋真係嚇一嚇😵‍💫從未見過咁大隻蜆..
師傅強調係落鹽,所有咸味都係黎自蜆嘅海水味
另外仲加左啲清酒同青柚子
飲落都好清新好開胃☺️

🥢櫻鯛
係黎自愛媛縣
薄薄三片,魚味唔算濃,魚肉較實有口感
所以個醬汁都濃味少少,係用酸汁、蔥同辣蘿蔔蓉調較
加埋少少酢橘汁食,真開胃

🥢縞參
好似油甘魚但其實唔係😆
肉質較爽,亦都有濃魚味
有油脂感得黎唔會漏

🥢關鯖魚
黎自九洲大分
關鯖魚係鯖魚嘅一種,但佢係可以生食!
所以呢款無任何醃製
肉質好滑,鯖魚本身以為會有啲腥,但都無😀

🥢帆立貝
帆立貝好鮮甜!加少少wasabi再帶出多啲甜味!
作為鍾意食帆立貝嘅我好滿意☺️

🥢見貝
黎自北海道厚岸
睇落似象拔蚌,食落都帶少少似
爽口鮮甜😇

🥢炸白蝦
食到咁上下師傅送上炸白蝦
富山白蝦最好食係3-5月
蝦好香口,蝦味濃
炸得好脆又咸咸地,送酒一流👍🏻

🥢水八爪魚
最後一道刺身係北海道嘅水八爪魚
師父仲拎左原條八爪魚腳出黎俾我地睇😨
有八爪魚腳嘅身同埋吸盤
吸盤好surprise到我因為極之爽脆
身就易咬 同鮮甜
比較特別係醬油漬wasabi醬,好攻鼻但食得好爽😝

🥢櫻鯛白子
用左昆布醬油燒
因為係熟嘅關係入口無左種滑潺潺嘅感覺
反而好Creamy 同爆醬
燒得亦都好香

🥢白海老丸
即係蝦丸,係富山嘅美食之一😆
炸得好鬆軟,唔油,亦好濃郁嘅蝦味
一問之下原來蝦丸加左發左嘅蛋白,難怪咁鬆軟啦

🍣依佐木
魚肉比軟滑身,無乜油脂,有濕淡嘅魚味

🍣間白魚
黎自櫻島
呢款白身魚就偏爽口,魚味都較上一款濃

🍣金目鯛
黎自熱海
師傳有用熱水淥一淥個魚皮,保留皮下脂肪,入口魚味更濃👍🏻

🍣平貝
師傳係我地面前即開😳
真係未見過咁大隻貝😱😱😱
師傳每片都切左80幾刀
入口好軟滑同鮮甜!呢款真係幾鍾意

🍣赤貝
緊接住係另一款貝黎
師傅拍一拍,等佢再收縮一啲
所以食落都好爽脆鮮甜同厚肉

🍣長崎池魚
食到比較濃味嘅魚啦
呢款魚口感無乜,係食個魚味同油脂感

🍣中拖
完全無筋
油脂未到最豐滿,但食完唔會覺得漏

🍣大拖羅
呢款師傳落左鹽降低油份,而且更帶出魚味
呢款真係入口即溶啦,但我都係鍾意有返啲口感

🍣醬油漬中拖羅
呢幾款拖羅壽司我最鍾意呢款😍
師傅即場用醬油漬
油脂感滿滿,再加有返啲口感
醬油味亦帶出唔同層次嘅香味😇

🥢麵豉湯
入面加左蔬菜同魚粒

🥢甜品
為今日畫上完美嘅句號

總括來講,食材新鮮,野食好多款式同唔同味道。
師傅手勢好好,亦都10分健談,侍應都好細心,照顧每一位食客😄
用餐體驗100分,十分推介大家黎試!
2023-05-11 33 瀏覽
好開心呀今日同朋友約左食lunch omakase!我哋大家都住港島同埋之後想去銅鑼灣行下街,所以係op睇食評揀左間係禮頓道嘅Suzuno!Suzuno係銅鑼灣sogo附近開咗9年,半年前搬左去跑馬地。我地行到門口已經覺得一陣餐飯一定有驚喜,師傅連門口都花咗心機!入面環境都好舒服,有12個位,仲有個花園仔,去廁所就會經過個花園仔,好多植物,可以食嘢之前食咗環境先😍1. 海藻茶碗蒸,油揚冬菇漬物—-茶碗蒸熱辣辣好正常,師傅重複幾次提我哋小心熱,好細心,讚呀!2. 青葉縣嘅蜆清湯 配青柚子 —- 好surprise 嘅係呢個湯完全冇落過鹽,完全係蜆嘅鮮味,原來冇落鹽都可以咁有鮮味,配上一片柚子,好香好香,呢個月份嘅柚子係青色,秋天嘅柚子先會係黃色,清湯原來可以咁正架😍3. 長崎縣嘅鱸魚刺身 配酸汁 紫蘇葉 柚子(Suzuki )—-有三片刺身,第一我就試咗鱸魚配酸汁,跟住第二片就試紫蘇葉放入酸汁,第三片就再加埋柚子,最鍾意係加埋柚子嘅食法,好香,好清新,好提鮮!4. 富山縣嘅白蝦 配wasabi —-白蝦係每年三至五月先至有,呢碗仔白蝦真係好花心機,要幾細心先至可以搣到咁多隻蝦仔出嚟,鮮甜

4. 富山縣嘅白蝦 配wasabi —-白蝦係每年三至五月先至有,呢碗仔白蝦真係好花心機,要幾細心先至可以搣到咁多隻蝦仔出嚟,鮮甜到爆呀!
5. 熊本縣天草市嘅 縞鰺魚刺身 Shima Aji —-師傅厚切咗兩片俾我,原來佢係咁滑身架!好鐘意呀!
6. 九州大分嘅關鯖魚刺身 —-你望落以為係四片,其實係兩片嚟嘅,師傅喺中間切開左,幾細心,等我哋容易啲咀嚼,魚味好濃呀!

7. 水八爪魚 刺身 吸盤配兩款Wasabi—-呢盆超靚,藝術品咁,刺身就食八爪魚嘅鮮甜味,吸盤就食佢嘅爽脆,配醬油漬washibi,我將醬油漬Wasabi加咗入個吸盤度一齊食,真係好刺激😆

8. 中場加左個和食俾我哋 炸白蝦丸 —- 又係超級熱辣辣炸起即刻俾我哋食,博博一浸炸漿,超級彈牙,好欣賞!

9. 伊左木魚壽司—- 好滑好鮮甜嘅魚
10. 金目鯛魚壽司—- 金目鯛皮係有咬口啲嘅,口感十足,師傅特登攞條未切嘅俾我哋驚嘆一下,想講師傅好好傾,成程一路同我哋幾枱人傾偈,一路又幫我哋預備食物,但係佢架輕就熟咁款,話我哋知佢完全可以輕鬆搞掂你哋幾枱客😆

11. 青森縣嘅帆立貝壽司,夠大size夠滑身,但略嫌鮮味唔夠
12. 甘海老聲司—- 好開心!有3隻甘海老呀!鮮甜味×3呀😆
13. 鹿兒島嘅中拖羅壽司—- 最期待嘅中拖羅,會食到拖羅嘅魚油嘅鮮味,但係冇大拖羅咁漏

14. 鹿兒島嘅大拖羅壽司—-以為佢油分多啲,一定會漏啲,原來佢又唔係唔漏,好正呀
15. 醬油漬赤身壽司—-好奇師傅點解會將赤身放喺拖羅後面,食完即刻知道點解,原來赤身都做到大拖羅嘅效果,赤身有分魚頭定魚尾嘅赤身,呢塊係魚中間嘅赤身,好友魚油嘅香味,又有吞拿魚嘅鮮味,原來赤身係可以咁好食!
16. 最後海膽黎自北海道,呢個就有少少遜色
17. 咖啡正常
18. 十勝紅豆甜品配 靜岡士多啤梨 —-甜品唔太甜,士多啤梨微酸,都幾好,幫助消化

成餐飯食得好開心,食物好之餘,師傅雖然忙着預備食物,但都keep住同我哋有交流,每樣食材都會介紹,又有得食,又有得欣賞師傅嘅刀工技巧,好滿足!

要讚吓侍應小姐,好細心幫我哋收碟,成程不停幫手加茶,讚👍🏻
2023-05-08
午餐
2023-05-11 40 瀏覽
位於跑馬地黃泥涌道163嘅 Suzuno 寿々乃,店鋪裝修簡約整潔,店內只一張長長嘅吧枱,大約可坐10-12人,所以若要好好享受一餐豐富嘅Omakase,一定要☝🏼預先卜位啦。鍾意食Omakase嘅原因,最重要除左可以品嘗當日時令食材,又可以同吧枱內嘅師傅有好直接嘅互動,就好似今晚呢一餐,師傅逐一介紹每種食材來源地,對食材知識非常了解,而且非常健談,風趣幽默,令食客有種賓至如歸嘅快感👍🏻。今晚無論味蕾同眼球都得到極大滿足,good show👍🏻👍🏻。時令前菜以麵豉醃製芝海老,質感爽彈;昆布櫻鱒,口感紥實;螢光魷魚,飽滿多膏,口感鬆軟;素魚子,入口迫迫卜卜,口感一流👍🏻⋯⋯幾款不同味道,不同口感嘅時令前菜作頭炮,先將今晚胃口打開😋。🥣大蜆清湯 - 來自千葉縣嘅白蜆,鮮甜肥美,整碗清湯嘅味道來自白蜆本身嘅咸味,純天然,側邊一片青檸可作調味,令湯鮮味更加提升。🥢櫻鯛,春天時令鯛魚,特別肥美,醬汁帶些小醋酸,更有提鮮作用;🥢縞鰺,肉質細緻充滿油份,味道甜美;🥢關鯖,一種可作刺身嘅鯖魚,全冇醃制,主打品嘗鯖魚原本濃郁嘅鮮味;🥢富山縣特產,3-5月限定 白蝦,今晚白蝦將會有3食 呢個刺身只係頭炮,

時令前菜
以麵豉醃製芝海老,質感爽彈;
昆布櫻鱒,口感紥實;
螢光魷魚,飽滿多膏,口感鬆軟;
素魚子,入口迫迫卜卜,口感一流👍🏻⋯⋯

🥢縞鰺,肉質細緻充滿油份,味道甜美;

🥢富山縣特產,3-5月限定 白蝦,今晚白蝦將會有3食 呢個刺身只係頭炮,刺身白蝦,口感黏滑,不需蘸點任何醬汁,主要品嘗白蝦原有嘅鮮味。

🥢來自日本北海道嘅 白見貝,口感鮮甜爽脆

🥢白蝦第二炮,炸白蝦,在食刺身中途作緩衝小食。呢個如果飲酒送酒一流👍🏻

第三度簡蝦出場,白蝦炸丸 ,以蛋白發起混入白蝦膠,空氣感十足,非常鬆軟鮮甜。

🥢北海道水白爪魚,切片白爪魚配側邊紫蘇花,味道更加清新;師傅貼心地選取唔同大小嘅吸盤,幾種口感,吸盤越大,爽脆程度越大,蘸點埋醬油芥末漬,令味蕾升上更高考驗😆,呢個醬油芥末漬非同小可,越食越過引。

🥢櫻鯛白子,昆布醬油燒,燒過嘅白子,多一份焦香,白子爆漿creamy 嘅口感係我最期待😆。

壽司

🍣伊佐目 味道甜美,入口微帶爽脆滑嫩;
🍣鹿兒島特產 間八 口感有點爽滑;
🍣伊豆 金目鯛 淡粉色的肉色與鮮紅的魚皮非常吸引目光,油花唔重,味道較淡,但鮮味極重;

🍣平貝 將原本圓片細切約八十多刀,才有可以屈放上去壽司效果,齋睇刀功都賺左😆;
🍣赤貝,鮮甜爽口
🍣長崎 池魚 內藏蔥花,油花唔多,但非常濃味;

🍣中拖魚腩 顏色粉紅,脂肪比例較高,魚油持而恰到好處,非常甘香;
🍣大拖羅,藏有些小鹽芭作降低油份,提升魚鮮味,當然入口即溶,油花香味係口腔久久未散;
🍣吞拿魚醬油漬 口感最好,味道層次分明;

🍣北海道海膽卷,色澤金黃,非常creamy甘甜

🥣麵豉湯內有季節蔬菜同魚肉,非常鮮甜。

最後以紅豆糕同蜜瓜作結尾,非常滿足又完美嘅一餐。

2023-05-10 28 瀏覽
早幾日同朋友去左食Omakase獎勵自己😎。我地都係第一次食,所以十分期待😍,聽講呢間寿々乃 Suzuno之前已經在銅鑼灣開業好多年,最近搬左黎跑馬地幾個月左右店內環境清幽,非常舒適,充滿日本風格,連洗手間都一樣有日本風格裝修😆今晚由👨‍🍳鄧師傅親自Service我地,師傅非常友善、健談、風趣,每款菜式送上時佢都會同我地介紹食材既名稱、種類同產地一坐低,店員遞上餐牌及茶,師傅話餐牌只供參考,因為真正既餐牌係度呢👨‍🍳 (指住自己😂),然後就好細心咁問我地有冇野唔食? 或者有咩特別想食? 佢可以替我地安排❤️🥢食物方面,以品嚐食材既鮮味為主,整體食物都係非常新鮮鮮甜😋🙆‍♀️前菜: 🍤岩手縣嘅芝海老、櫻花昆布卷、螢光魷魚醋漬青瓜🥒、素芝士,好特別!🙆‍♀️湯:蜆湯;來自千葉縣嘅蜆,蜆肉好大粒😍,師傅話係一粒鹽都無落,全部都係來自蜆本身海水既鮮味,超級鮮甜,配上新鮮柚子皮,有驚喜!🙆‍♀️刺身:1.鯛魚- 來自四國嘅鯛魚,由於剛好係櫻花季節,所以亦叫做櫻鯛,魚肉半透明,見到有微微嘅粉紅色,配埋紫蘇花嘅酸汁,味蕾大開(本人係好中意食酸汁😂)👍🏼2.白蝦- 來自富山嘅白蝦,3-5月先會有,非常鮮甜,口

🙆‍♀️前菜:

🙆‍♀️湯:

🙆‍♀️刺身:
2.白蝦- 來自富山嘅白蝦,3-5月先會有,非常鮮甜,口感彈牙但又黏口,加少少日本豉油、山葵提升甜味。師傅話入面係有好多隻蝦仔,而唔係將D蝦切碎左😆
3. 縞鰺魚- 睇落似油甘魚,但食落唔似,味道甜美
4. 白見貝- 象拔蚌啲friend😂,師傅將佢打拍幾下,送上枱時好爽口,好鮮甜亦好厚身
5. 水八爪魚- 來自北海道嘅八爪魚, 八爪魚的觸身近半個成人身長,十分震撼! 足身鮮味口感彈牙煙韌,第一次單食吸盤,估唔到係咁爽脆,有趣! 配合wasabi漬更加刺激;師傅突然拎左成條八爪魚出黎,D吸盤相當大粒,真係好少有機會可以見到咁大隻嘅八爪魚。
6.鮮螢光魷魚- 平時係出面食到嘅都係熟左嘅螢光魷魚,師傅話個半月就冇㗎la,😏😏😏,佢話今日番到少量貨,所以我地有口福,配埋薑蔥醬油一齊食, 超正超鮮味

🙆‍♀️揚物:
白蝦三食, 其中一款係刺身,另外二款係熟食真丈海老同酥炸白蝦;
真丈海老- 即炸白蝦丸,熱辣辣,食嘅時候要好小心,口感彈牙而有疏乎厘嘅感覺,配埋青椒更有層次感! 師傅話個🌶青椒唔辣的,幾百條先會有1條辣,咁岩我食到辣嘅果條,師傅話我咁都食中, 要去買六合彩😂😂
香脆酥炸白蝦- 名副其實,香酥脆嫩。白蝦炸後可連同蝦殼一齊食,好香口,但一D都唔覺得油膩。

🙆‍♀️壽司:
🍣壽司有好多款🤤,亦非常精美
1金目鯛- 來自靜江嘅金目鯛,師傅先用開水炙過魚皮,可以連皮一齊食
2伊佐目- 夏天先有嘅魚
3鯖魚- 來自九州、全新鮮、無醃製嘅關鯖魚,魚肉紮實,同坊間食到嘅鯖魚十分不同,相當美味
4帶子- 來自青森縣的帆立貝,賣相精緻,鮮味滿瀉!
5赤貝- 來自岩手縣嘅赤貝,師傅係上枱前拍打過,好爽脆好厚肉
6甘海老- 來自北海道,壽司飯上面一共有三大隻😝😝
7中拖羅- 好重吞拿魚味
8大拖羅- 大吞拿魚腩,油脂均衡,師傅用了少少海鹽係上面,減去魚脂既油膩感,唔洗點醬油都OK,真的入口即化,完美🥰🤭,魚肉入口即溶,脂肪溶化於口中,餘韻留係口中好耐
9醬油漬吞拿魚- 是師傅的至愛,用上鰹魚汁醃過,可以提昇魚的鮮味😀
10馬糞海膽- 馬糞海膽, (我最期待的🥳🥳),味道濃厚甘甜,回甘強,極其鮮美, 紫菜包住滿滿一大板海膽,鮮甜度好似糖咁甜,食完之後有餘韻留係口腔,大滿足👏

🙆‍♀️食完壽司之後,仲有一碗麵豉湯,有幾塊魚肉喺入邊,幾特別😌

🙆‍♀️最後,甜品有十勝目紅豆水羊羹同蜜瓜,紅豆水羊羹唔會太甜,蜜瓜超級清甜🍈

晚市廚師發辦每位$1880,有好多款我都好耐冇食過,令我好驚喜,大滿足的一餐❤️

另外不得不提,🧑店員的服務亦好好,除左師傅會展示今日既食材俾我地睇,侍應會留意到我地的茶杯,不停為我地斟茶,而師傅身邊嘅徒弟👨亦會在場幫手☺️
2023-05-09
  • 蜆清湯
  • 海膽
  • 白蝦
  • 鯖魚
  • 吞拿魚醬油漬
我跟大部分香港一樣,超級喜歡日本的各種東西😆,文化、食物、衣服,通通我都愛🥰!!! 想當年常常即日來回去東京購物及吃料理,就證明到我有多喜歡了吧~ 最近剛從日本回來,回到香港後也要繼續找日本料理品嚐😛! 這天五一勞動節放假,便約妹妹去 跑馬地的 🇯🇵壽司乃 吃廚師發辦囉!!! 聽過餐廳的大名好久了,終於預約成功啦~ 「 料理長•特選廚師發辦🍽️$1880/位 」 包括: 前菜、季節清湯、刺身五點、和食料理二道、手握壽司十貫、味噌汁 及 甜品,份量超豐富🩷,吃了三個多小時,大滿足阿!!! 前菜有岩手県芝海老、螢光魷魚🦑等,賣相精美又新鮮。 季節清湯是千葉県的大蜆湯🍽️,湯頭非常清甜😛,而且一粒鹽都沒加,超有鮮味。 刺身有 魚肉鮮甜爽彈的魴鮄魚、富山県時令白蝦🦐、爽甜的脂肪豐富縞鯵🐟、爽脆的青森県白見貝、大分県的關清魚、超誇張的水八瓜魚🐙等等。 當中我最愛清甜又黏糯的白蝦😆,好好吃~師傅更做了素揚白蝦,好適合配酒。 和食有我最愛的白燒鰻魚😍!!! 鰻魚來自靜岡,外層焦脆,一吃難忘!! 另一款則是白海老真像,即是炸蝦丸,又彈牙又鮮美。 壽司🍣有 時令櫻鯛、爽甜的金目鯛🧡、魚味較重的佐賀池魚、三隻
 最近剛從日本回來,回到香港後也要繼續找日本料理品嚐😛!
 「 料理長•特選廚師發辦🍽️$1880/位 」

前菜有岩手県芝海老、螢光魷魚🦑等,賣相精美又新鮮。
師傅更做了素揚白蝦,好適合配酒。
另一款則是白海老真像,即是炸蝦丸,又彈牙又鮮美。
 壽司🍣有 時令櫻鯛、爽甜的金目鯛🧡、魚味較重的佐賀池魚、三隻甘甜的甘海老🦐、鹿兒島県的中拖羅、肥美至極的大拖羅😝,及如紅寶石一般的醬油漬赤身。壽司質素好高😙,當中我最愛入口即化的拖羅和超滑身的赤食呀~
甜品是紅豆水羊羹和日本草莓🍓! 鄧師傅服務好好,風趣有善。

食物質素有驚喜,會再訪的!!