一個禮拜三份assignment既節奏終於chur完。好彩假期嗰排差夠電🔋問同學假期做左咩?有d就話Mahjong therapy左,有d就Board game therapy,我?當然係👉🏼 food therapy,大家都沒有放棄治療,很好很好。入正題💁🏽‍♀️ 當日lunch time時間去,揀左👇🏽➿ 寿司盛1合书世12貫+卷物 ($728)頭盤先有清新既野菜沙律🥗 同埋茶碗蒸,作為前奏☺️ 鍾意佢地既茶碗蒸份量大,而且加左有營養豐富既山芋蓉,配以蟹芡,啖啖滋味😀 品嚐過主菜後,另會送上以三種麵豉煮成既麵豉湯~壽司由淡味刺身開始~➿ 真鯛 - 配以柚子酸汁、辣蘿蔔蓉,肉質鮮美~➿ 間八 - 加上芝麻、新鮮紫菜,帶點脆感~➿ 深海池魚- 以橄欖油、蔥調味,肉質爽口 ~➿ 北海道甜蝦 - 以蝦籽、蝦頭內既蝦膏點綴,蝦味濃厚🦐➿ 北海道帆立貝 - 以新鮮柚子皮提鮮,肉厚爽甜~➿ 右口魚 - 以大葉切絲及梅醬平衡油脂感,加入裙邊豐富口感👍🏼➿ 金目鯛 - 經灸燒過,油香滿溢,配上用青瓜醃成🥒 脆口帶微微辣味既三星漬,更顯香氣~➿ 獅魚 - 即野生油甘魚,品嚐到濃厚魚油香~➿ 毛蟹 - 自釣
入正題💁🏽‍♀️ 當日lunch time時間去,揀左👇🏽
➿ 寿司盛1合书世12貫+卷物 ($728)

壽司由淡味刺身開始~
➿ 真鯛
- 配以柚子酸汁、辣蘿蔔蓉,肉質鮮美~

➿ 間八
- 加上芝麻、新鮮紫菜,帶點脆感~

➿ 深海池魚
- 以橄欖油、蔥調味,肉質爽口 ~

➿ 北海道甜蝦 - 以蝦籽、蝦頭內既蝦膏點綴,蝦味濃厚🦐

➿ 北海道帆立貝 - 以新鮮柚子皮提鮮,肉厚爽甜~

➿ 獅魚 - 即野生油甘魚,品嚐到濃厚魚油香~

➿ 毛蟹 - 自釣、蒸熟,再拆絲,蟹味與誠意一致🦀

➿ 北海道根室海膽 - 鮮甜味濃郁,略帶甘味~

➿ 超拖羅 - 配上手磨芝麻,特調醬油伴蘿蔔蓉,超拖羅入口即溶,魚脂香濃郁~

➿ 鯖魚 - 自漬,配上黃瓜、青瓜絲🥒?厚切鯖魚油鮮甘美!

➿ 拖羅蓉手卷 - 打成細蓉狀態,入口即溶,正☺️

➿ 玉子燒 - 帶甜味又有蛋香的玉子燒,有誰不愛?😌
➿ 士多啤梨大福拿破侖 - 配上椰子雪糕🥥 估唔到煙煙韌韌既大福同脆卜卜既拿破崙酥皮又幾夾,估唔到甜品都一樣好高水準!

整體來講,環境清幽,師傅、店員用心介紹每樣食品,食物全部都新鮮高質👍🏼 又有露台欣賞景色,抖下氣,不錯不錯~

2023-05-04 406 瀏覽
雲中山的廚司發辦轉眼間2023 年又過咗一季,而4月真係勁忙勁busy ,為咗好好咁慰勞辛勞工作既自己,所以約咗朋友食Omakase (其實都係藉口)🤣🤣 朋友話呢間裝修靚,擺盤又精緻,食物又啱我地口味,啱晒我地去,咁我自然無反對啦😂,上到去感覺一點也罷不像傳織統的 Omakase 店,店內裝修用上白色及淺木色為主,環境柔和光亮,給人年輕又優雅的感覺。 餐廳現時推出4款Omakase,分別係: 【山の四季 Omakase】 、【山の御膳Omakase】 、【蟹 Omakase ] 】及 【和牛 Omakase】,符合不同人的喜好,餐廳主要食材都由日本直送,質素有保證! 我地今次就揀咗山の御膳Omakase 試吓,呢個set 熟食會比較多一點 【山の御膳Omakase】 (HK$1888)🥢前菜 前菜以木盒盛載,很有儀式感,前菜包括炙燒帆立貝、毛蟹、真蠔, 🔺帆立貝厚身鮮甜,加以微微炙燒,增加香味,但內裏還是鮮嫩的,配以海苔一齊食,鮮甜味美; 🔺北海道毛蟹蟹味清甜,配上柚子啫喱,更加清新,加埋蟹膏食更加鮮味; 🔺小長井真蠔,蠔肉厚身,蠔肉清爽🥢蒸物 —蝦夷鮑酒蒸肝醬 蝦夷即北海道古
雲中山的廚司發辦

餐廳現時推出4款Omakase,分別係:

【山の御膳Omakase】 (HK$1888)
🥢前菜
🔺小長井真蠔,蠔肉厚身,蠔肉清爽

🥢蒸物 —蝦夷鮑酒蒸肝醬
蝦夷即北海道古稱,蝦夷鮑以十四代清酒去調味,淡淡清香,食之前店員再以酒噴壺噴上十四代清酒,加強酒香味,做到色香味俱全。蝦夷鮑味道濃郁,肉質富有彈性,配以肝醬,味道富有層次。

🥢雲丹盛
食過蒸物後,再以五款來自日本不同產地的海膽作主菜的開頭,海膽伴以乾冰作伴碟,上菜時仙氣滿滿,色香味中的「色」完全符合,先享受視覺,然後再來「味」,海膽由淡至至濃排列,由岩手、根室、浜中町、宮城、北方四島,口味由淡至濃,由清甜至濃郁,口感由清爽到creamy,一次過試盡5款海膽,非常開心

🥢季節刺身
🔺日本醬油渡蟹
又一個令人嘩嘩聲叫既presentation,日本醬油渡蟹,日本渡蟹比較細隻,肉也沒有松葉蟹多,但蟹膏卻非常飽滿,今次以醬油醃製方式處理,日本的醬油蟹與韓國的不同,更著重蟹的鮮味,沒有韓式那麼濃重的醬油咸鮮味,加入清酒醃製,蟹膏鮮味更出。

🔺北海道帆立貝
帆立貝刺身,配上柚子皮及黑魚籽,帆立貝清爽鮮甜,柚子皮提高清甜味道,加上黑魚籽更顯華貴。

🔺寒鰤魚刺身
寒鰤魚不是鰤魚的品種,是指最適合品嘗的階段,冬春季的鰤魚最為肥美,所以稱為寒鰤。師傅以2種食法去處理寒鰤,分別是煙燻及刺身,給你2種截然不同的味道。煙燻是以七種木去煙燻的,煙燻後鰤魚多了煙燻香味,但魚味相對淡些。另外一件就是全傳統原味刺身,係腩的位置,加上切蔥,腩位魚油豐富,配上蔥蓉,魚的味道再突出,2款處理方法各有特色,我就比較喜歡原味食法,原汁原味

🔺大拖羅
大善拖羅,油脂豐富,師傅先炙燒,然後加上山葵及淡雪鹽,並且配以紫蘇葉,拖羅入口滿滿油香,跟紫蘇葉非常夾,可以解膩又不影響味道,加埋海苔一齊食,增加口感,食完非常滿足

🥢鍋物
北海道雪場蟹龜甲湯配以燒菜卷波菜,龜甲是指盛載的器皿,湯底是利尻昆布及蟹殼煮成,非常的清甜,配肉質鮮甜的雪場蟹非常的搭,所以除咗蟹肉及波菜卷,連湯都飲晒

🥢雪葩
食完鍋物,店員送上雪葩清清味蕾,為下半場的菜式作準備

🥢燒物- 白甘鯛立鱗燒配黑松露汁
師傅將甘鯛先炸後燒,魚鳞炸得香脆之餘,但魚身還是嫩滑的,醬汁是師傅秘制的黑松露醬,香脆又惹味

🥢揚物-
天婦羅日本鱚魚,即沙鮻魚,沾上天婦羅麵衣後炸,囗感酥脆,魚肉嫩滑,外脆內軟。天婦羅日本蕃薯,香甜軟綿,好食。

🥢強肴—A4宫崎牛厚燒
A4宫崎牛油脂比例平均,入口油香豐富,牛味又濃郁,伴以聖護院蕪菁及牛肝菌醬汁,非常的搭,再加埋日本清心蒜一齊食,好味

🥢食事
最期待的食事出場,就係大閘蟹膏拌蟹肉稻亭烏冬,稻亭烏冬上枱時已經舖滿雪場蟹蟹肉,而蟹膏就選用蟹膏濃郁的大閘蟹,食時可以按自己的口味,加上不同年份的意大利黑醋,分別是3年、5年及10年,年期不同,黑醋的甜度及酸度也略有不同,可按自己的口味而配搭,加上黑醋後,蟹膏的鮮甜再提升,好好味!

🥢甜品-大福拿破崙
平時甜品多是時令水果或雪糕,但這裏則以大福配搭拿破崙,大福中間夾有雪糕,大福軟糥,拿破崙鬆脆,中間配上雪糕及忌廉,完美的配搭

後記:今次唔係座吧枱,食物由店員送上,但店員對每一項菜式都非常的了解,仔細為客人講解,而且店員非常的好客,整體感受大大加。另外見到有幾枱客人都是慶祝生日,見師傅臨尾送上壽司蛋糕,足見餐廳及師傅的細心之處,大加分!
  • 特濃蟹粉拌稻庭烏冬
2023-05-04 36 瀏覽
📍 yamajp.hk in Causeway Bay JapaneseFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍Price: 💰 $500Favorite:💖 Grilled A4 Miyazaki Wagyu beef with sea salt set ------------------------------✅ Located at Zing,takes only 3 minutes walk from Causeway Bay MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering food. Incredibly varied menu.✅ Everything is prepared fresh and comes nicely presented.✅ Authentic and excellent✅ Portions are generous and value for m
📍 yamajp.hk in Causeway Bay
Japanese
Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍
Price: 💰 $500

✅ Authentic and excellent

✅ Portions are generous and value for money
✅ All fresh ingredients

✅ Environment is very comfywith an outdoor seating

✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend it to anyone looking for somewhere to chill with friends or family gathering.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to make a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite
𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰
終於過左peak season🥲決定同朋友食下好西慶祝下🥳估唔到lunch都可以咁chill 全部食材都好新鮮‼️到而家睇返啲柤都好回味🥹下次一定會再黎食過😋🍣壽司盛盒12貫+1卷物 $728❶天然真鯛由淡魚開始食起先😚師傅放上酸辣蘿蔔蓉 蔥花同柚子皮🤤建議唔洗再加豉油就咁食😉口感好柔軟食落去好fresh 小清新既感覺✨亦都食真鯛最原本既味道 淡淡地 柚子酸汁調起左鮮味 仲食到少少辣辣地添😋❷間八師傳係魚身配上新鮮海苔同手磨芝麻 已經用左少少豉油調味 建議都係就咁食就可以😉口感相比係上一款較有咬口 食到落左wasabi🤣魚味相對比較重 食落好香芝麻味🤤❸北海道帆立貝 師傳用左日本既青檸汁 少少新鮮磨既柚子皮同少少豉油調味🤩帆立貝唔算超大隻 但食落去好鮮甜😋同柚子皮好夾🤍wasabi既存在感好大🤣❹北海道甘蝦 北海道既甘蝦相比起平時食既甜蝦大隻同肥美好多😍師傅淨係放左豉油調味 原來簡簡單單都可以咁好食🥺夠新鮮既關係 食落去好甜好黏🥰❺深海池魚又稱池魚王 相比起池魚冇咁淋身同冇咁重腥味 油香同魚味都會較重😚師傅放上柚子胡椒同少少豉油作調味😉口感好爽口 肉質好肥美同鮮甜🥹柚子胡椒令到成件壽司一

🍣壽司盛盒12貫+1卷物 $728
❶天然真鯛
❷間八
❸北海道帆立貝

❹北海道甘蝦
❺深海池魚
又稱池魚王 相比起池魚冇咁淋身同冇咁重腥味 油香同魚味都會較重😚師傅放上柚子胡椒同少少豉油作調味😉口感好爽口 肉質好肥美同鮮甜🥹柚子胡椒令到成件壽司一啲腥味都冇‼️
❻ 鮫鰈
師傅首先將魚身切成片 再將醬油漬既裙邊灼燒逼出油香味🤤最後用自家制梅醬同切碎左既紫蘇葉作調味😉呢件食落去好有層次🤩油脂感好重 口感好豐富 幾得意 食落去爽口🥰

❼金目鯛
師傅用左Top2既金目鯛 又叫地金目😌油份同魚味相對會更加豐富 師傅會預先灼燒魚皮 到整比客人時候再用火槍 逼返啲油分出返黎😚再以三星漬同芽蔥同豉油調味 更加突出魚嘅鮮味😛食落去少少筋 油脂感好正☺️
❽鰤魚
又叫野生油甘魚 油脂味會更加重🥰師傅係鰤魚上面放左切碎左既魚腩蓉同京蔥😍本身鰤魚既魚味再加埋魚腩蓉既滿滿油香味🤤魚身好濃魚香味‼️油脂感好重 個腩好肥美 入口即溶感覺🥹蔥味都好突出 減低油膩感覺
❾北海道毛蟹
師傅預先蒸左隻毛蟹🦀然後拆肉 再用返蟹膏撈勻落蟹肉到🤤食到濃郁既蟹膏但又唔會腥😳蟹肉份量頗多 一絲絲蟹肉咁🤤好有鮮味

❶⓿北海道海膽
海膽顏色金黃色🤩師傅用左由良地膽同馬糞海膽兩款海膽 建議食左由良海膽先 原來係時令海膽黎🥹入口好似食緊雪糕咁 好rich好creamy🤤相比起馬糞海膽果味比較重 好似芒果味咁🤣好幸運可以試到🥹馬糞海膽既份量都好慷慨 一樣都係好鮮甜🥰輕輕點少少豉油已經ok 成個口腔都充滿住海膽既味道 勁回味 超滿足😋
❶❶超拖羅
已熟成9日既超拖羅 🤩更重魚味同濃郁 師傅加左少少蔥同放上加左特製醬汁既蘿蔔蓉同即磨芝麻😌食落去好肥美 油脂分佈得好平均😚放左蔥令到成件壽司冇咁油膩🥰朋友好鍾意🤍
❶❷玉子
玉子都幾厚身 食落去好甜好多汁😋都好有蛋味😬
❶❸赤身
師傅即場將赤身醬油漬 放上切碎左既紫蘇葉 就咁食就可以☺️冇平時食落去好似擦膠既口感🤣完全唔腥 而且好厚身🤤

❶❹拖羅蓉手卷
好鍾意個手卷🤤師傅將滿滿既拖羅蓉加入啲切粒既醃黃蘿蔔😍食落去幾有口感 充滿油香 入口即溶既感覺😋紫菜都好夠脆👍🏻

🥗沙律
加左柚子醋 食落去好fresh✨

🥚茶碗蒸
好豐富既茶碗蒸😋上面放左蟹肉同三文魚籽 下面放左大和山芋蓉 食落好有口感 幾特別🫣

💕麵豉湯
特別之處係用左普通麵豉 白麵豉 赤麵豉一齊烹煮😯飲落更加有層次 好濃郁🫢

🍓士多啤梨紅豆大福拿破崙
好欣賞佢地連甜品都好有心思🤍店員建議可以分開兩層食 上層既紅豆大福好正🤤大福煙煙韌韌咁 連埋紅豆一齊食好加分🥰下層夾住個椰子雪糕🥥
好夠凍 拿破崙都好脆😋切落去都唔會話散曬咁 好滿足🤰🏻

2023-05-03 46 瀏覽
這間位於銅鑼灣的高級鮨店,以山林為主題,裝潢別緻優雅,之前品嚐過其以蟹為主題的廚師發辦後,一直心心念念,最近推出全新以日本春夏最時令食材入饌的廚師發辦,毫無懸念立即去試試。山之四季 $1988前菜三點🦋白梅貝|瑩光魷魚|生果蕃茄 白梅貝即日本鳳螺,肉質清甜爽口富靭性,貝肉末端的肝臟甘香如鵝肝。瑩光魷魚配以醋味噌,帶出鮮味,生果蕃茄以岩鹽調味,酸甜開胃。🦋日本產雲丹拼盤令人未吃先尖叫的海膽拼盤,配合瀰漫的輕煙華麗上場,五款來自日本不同地方的海膽,分別有岩手、根室、浜中町、北方四島及宮城,有濃厚甘甜的,有實淨爽口的,有入口即化的,回甘度各有千秋,有著心如鹿撞般興奮,海膽控不能錯過。季節刺身|酒肴六點🦋日本真蠔來自長崎縣小長井的真蠔,配以青檸啫喱,味道清甜,蠔肉飽滿甘甜,入口爽甜軟滑,海水味偏淡,蠔味適中,美味程度令人無法抗拒。🦋鮑魚配鮑魚肝醬日本鮑魚經過慢煮彈牙有口感,再配上自家製鮑魚肝醬及驚豔八方的日本名酒十四代,瞬間酒香在空氣之中凝住了,帶來截然不同的味覺及嗅覺衝擊。🦋伊勢龍蝦伊勢龍蝦比龍蝦口感更嫩滑,鮮味更濃郁,用龍蝦蝦頭膏煮成汁調味,再灑上咸香的烏魚子提鮮,味蕾也要拜倒了。🦋日本醬

山之四季 $1988

🦋日本真蠔

🦋鮑魚配鮑魚肝醬

🦋伊勢龍蝦

🦋日本醬油蟹
自家製的日本醬油蟹,跟韓國醬油蟹口味截然不同,醬油味沒有搶過蟹的原本鮮味,啖啖軟滑蟹膏,鮮甜至極,人間極品。

🦋慢煮鮟鱇魚肝
入口軟綿綿的口感,配以奈良漬去膩減滯。

🦋野生油甘魚
又名鰤魚,肉質有彈性,以京蔥、芝麻調味,口感清淡略帶甘甜,油香味重。

🦋間八
間八魚被煙燻過,令魚肉帶有豐富的煙木香氣,再以柚子胡椒令鮮味昇華,味道鮮美爽口,魚脂香味更富層次。

🦋拖羅
師傅火炙過至入口無筋,配上芥末、淡雪鹽、紫蘇葉,再用紫菜包住放入口,肥美油潤,滿口脂香。

季節燒物
🦋立鱗鯛
立鱗鯛乃甘鯛烹調方法之一,特點是連同魚鱗一併煎烤,達至外脆內軟的效果。餐廳選用了白甘鯛烹調,比甘鯛更矜貴,白甘鯛油脂重,肉質軟滑,配上黑松露忌廉汁,惹味至極。

季節煮物
🦋M7澳洲和牛
選用和牛牛腩部位,紋理清晰,拌以京蔥、日本蘿蔔及信州味噌,軟腍入味。

季節壽司六貫 | 卷物
🦋深海池魚
肉質鮮嫩肥美帶爽口,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,配以豉油、柚子皮,齒頰留香。

🦋北寄貝
拍打後口感更爽脆,配以柚子、淡雪鹽及日本青檸汁,帶出其鮮甜。

🦋鮫鰈魚
鮫鰈魚味道偏淡,配紫蘇葉及梅醬,帶出清甜鮮味。鮫鰈魚魚邊魚油份較重,火炙過迫出脂香,跟魚身一齊放入口,雙重滋味滿足。

🦋金目鯛
地金目鯛乃金目鯛中的頂級品種,魚脂最豐厚,味道最濃厚,再以三星漬及芽蔥調味提鮮。

🦋關鯖魚
關鯖魚肉質紮實富彈性,越嚼味道越顯濃郁,鮮香四溢,師傅以鹽、黃瓜絲、紫蘇葉、青瓜絲配搭,添上一份清新的口感。

🦋拖羅
油香豐富的拖羅,入口即融的口感,魚肉於口腔與舌尖之間化開,帶出誘人的鮨味。

🦋吞拿魚蓉手卷
細緻綿密的吞拿魚蓉,脂香豐腴,加上黃瓜、蔥及海量櫻花蝦,吃出細膩的口感層次。

季節出汁
🦋大甲昆布湯

甘味
🦋和風鮮果雪糕拿破崙
大福口感軟糯煙韌,再配搭微甜紅豆及柔滑雪糕,排上一層層鬆脆的拿破崙,口感層次豐富,充滿驚喜。

日本料理真係百吃不厭 最近去咗銅鑼灣⛰️山𝐘𝐚𝐦𝐚 享受𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 🍣餐廳以木系做主題 座位闊落舒適落地大玻璃 加上外面嘅陽光令成個環境更舒服 外面仲設有露台 可以望到跑馬地馬場 旁邊有棵櫻花樹🌸 食完野 出去睇吓風景 打下卡都唔錯㗎🩷昼のおまかせ 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 🍣 山の會席 $988🩶 先付け 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧 毛蟹柚子啫喱🦀廚師選用北海道毛蟹 一邊係拆成一絲絲蟹肉 上面放上柚子啫喱 蟹肉配上柚子啫喱 食落好開胃 而另一邊係拆好嘅蟹腳 蟹腳肉厚身仲好鮮甜😋真蠔雪見柚子啫喱🦪生蠔好鮮甜 上面放上柚子啫喱提升咗生蠔既鮮味 兩樣加埋一齊好夾🩶🩶お造り 𝙎𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞 赤身/拖羅用一個月球托盤上枱🌑 一打開猶如仙境一樣 極為視覺嘅享受🩶赤身 油脂較少 口感較實同有咬口拖羅顏色粉嫩 油脂肥瘦適中 食落好甘香🩷🩶蒸物 𝘾𝙝𝙖𝙬𝙖𝙣 𝙀𝙜𝙜 𝘾𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 帆立貝真薯茶碗蒸🍲帆立貝火炙後放在茶碗蒸上 面層有三文魚籽食落更有層次感 蒸蛋裏有松葉蟹肉、海苔、銀杏、冬菇,真薯 口感豐滿 配上嫩滑蒸蛋帶出鮮味🤤🩶燒き物 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝘿𝙞𝙨𝙝 燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通🦐虎蝦頭經過燒
日本料理真係百吃不厭

帆立貝火炙後放在茶碗蒸上 面層有三文魚籽

虎蝦頭經過燒焦好香脆 蝦頭蝦膏好鮮味
虎蝦身已經拆好肉 蝦肉爽口彈牙
海膽忌廉汁濃郁creamy 米通即叫即炸 特別香脆😋

🩶強肴 𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘿𝙞𝙨𝙝 A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁牛肝菌🐃
好有驚喜的一道菜 煙燻箱裏有禾桿草在底下煙燻住

松葉蟹肉釜飯 份量十足 拌勻食 鮮味濃郁
飯粒 粒粒分明 邊位仲有焦脆口感嘅飯焦
有種食緊煲仔飯的感覺🤭

🩶甘味 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 士多啤梨大福拿破崙🍓
香甜嘅士多啤梨下有大福皮、紅豆蓉、拿破崙、椰子雪糕
大福皮煙煙韌韌配襯紅豆蓉好夾
燒虎蝦配海膽忌廉汁伴米通🦐
A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁牛肝菌🐃
松葉蟹肉釜飯🦀
士多啤梨大福拿破崙🍓
今次有朋友生日,朋友就早早Book 左間「山」YAMA食Omakase,一齊同朋友慶祝生日。餐廳位於銅鑼灣耀華街,以木系裝潢,環境亮麗整潔,簡約清新,都坐得幾舒服,餐廳仲有一個户外地方擺放咗櫻花樹🌸日式扇子🪭可以比人打卡影相。Omakase 現時主要有4款和牛 $1488/位蟹 $1488/位山の御膳 $1888/位山の四季 $1988/位我地揀咗山の御膳,這個以熟食為主。✨前菜三點 - (蟹、生蠔、帆立貝)呢個擺盤好靚,用一個盒子盛載了3款唔同嘅前菜,打開盒子時更充滿仙氣,視覺效果一流。▪️炙燒帆立貝 - 帆立貝經炙燒食起來更香口,入口嫩滑配薄切海苔,加咗七味粉更有辛辣嘅味道,仲可以提升帆立貝鮮甜嘅味道。▪️長崎小長井真蠔 - 蠔肉飽滿又肥美,佐口清甜。▪️北海道毛蟹 - 蟹肉味道清甜,配上柚子啫喱,食起嚟味道更清新更可以提升鮮味。✨蒸乚物 - 鮑魚食用前店員會先加少少有清酒之王之稱嘅十四代清酒上去,使鮑魚充滿酒香,食起嚟更提鮮,鮑魚入口彈牙爽口,同鮑魚肝醬一齊食更鮮甜美味。✨雲丹盛 - 海膽5款海膽嚟自日本5個唔同嘅地方,以次序岩手、根室、浜中町、宮城、北方四島順序咁食起,全部味道都好鮮

Omakase 現時主要有4款
和牛 $1488/位
蟹 $1488/位
山の御膳 $1888/位
山の四季 $1988/位

我地揀咗山の御膳,這個以熟食為主。

✨前菜三點 - (蟹、生蠔、帆立貝)
▪️長崎小長井真蠔 - 蠔肉飽滿又肥美,佐口清甜。

✨蒸乚物 - 鮑魚

✨雲丹盛 - 海膽
5款海膽嚟自日本5個唔同嘅地方,
以次序岩手、根室、浜中町、宮城、北方四島順序咁食起,全部味道都好鮮甜順滑,好滿足。
擺盤方面好靚別有心思,更充滿仙氣;每款海膽都有註明來源地,呢點做到好貼心。

刺身四點 - (醬油蟹、帶子、寒鰤魚、拖羅包紫菜)
▪️日本渡蟹 - 充滿果香,韓國醬油蟹著重醬油味,日本嘅醬油蟹著重蟹膏同鮮味,蟹膏味道濃郁鮮甜。

▪️寒鰤魚 - 師傅用咗七種唔同嘅木槺嚟做出這個煙薰;寒鰤魚魚味特別香濃,後面色澤較深色嘅係魚腩,因煙薰嘅時間較長,魚味更香更濃郁,兩者都好好味。

▪️大拖羅 - 大拖羅火炙過至入口無筋,油脂非常豐富,外層包住塊大紫菜同紫蘇葉,師傅加咗少少淡雪鹽和wasabi,食起嚟冇咁膩。

▪️帆立貝 - 帆立貝配黑魚籽,鮮味無比,擺盤都充滿視覺效果。

✨鍋物 - 鱈場蟹腳龜甲鍋
湯底用昆布湯去熬製,再用蟹殼去熬製3-4小時,湯頭有香濃清甜嘅蟹味,令人一口接一口咁飲。鍋底嘅溫野菜師傅用咗紹菜嚟包住菠菜,溫野菜吸收咗蟹湯嘅清甜味道,食起嚟都特別甜,建議先食,以免影響口感。

鱈場蟹腳啖啖肉,蟹味味道勁鮮甜,好滿足呀。熱鍋有一直用火加熱,飲到熱湯之餘又唔怕凍咗會有腥味,呢點做到好貼心,抵讚。

✨Sorbet - 柚子雪芭
食到呢部份,食返個柚子雪芭Refresh 一下味蕾,繼續精彩嘅下半場。

✨焼き物 - 甘鯛立鱗燒配黑松露汁
魚皮同魚鱗都炸到好香脆,魚肉十分嫩滑,沾埋底下一層松露汁,食起嚟更惹味。

✨揚物 - 蔬菜+ 鱚魚(沙錐魚)
日本蕃薯天婦羅 - 日本蕃薯本身已經好甜,炸成天婦羅更美味。
鱚魚(沙錐魚)天婦羅 - 第一次食呢種魚,天婦羅炸得唔錯,唔會好厚粉,魚肉嫩滑,點少少綠茶鹽更美味。

✨強肴 - A4宮崎和牛
和牛有用禾稈草煙燻過,和牛肉味香濃,油脂豐富,入口即溶,加埋日本青森蒜片一齊食特別香口,令人回味。

✨食事 - 蟹膏蟹肉拌烏冬
▪️左:大閘蟹嘅蟹粉
▪️右:松葉蟹肉拌稻庭烏冬
蟹粉同蟹湯一樣有用火加熱保持溫度,唔怕冷卻變腥,都係貼心位,先將蟹粉倒落松葉蟹肉烏冬,再加埋陳醋攪拌食用。
陳醋年份可依個人喜好選擇3/5/8-10年,個人較喜歡5年陳醋,酸甜度啱啱好
蟹肉嚟自松葉蟹鉗嘅蟹肉拌上
新鮮嘅蟹粉蟹肉,加埋煙韌彈牙嘅稻庭烏冬,再加埋甜醋攪拌食,好滿足。

✨甘味- 士多啤梨大福千層
面層有士多啤梨同大福,下面係千層夾住椰子雪糕食起來更清新,酥皮食落鬆化唔膩,入面仲有香甜嘅紅豆,口感非常豐富,好好味。

總結:每道菜嘅擺盤都好靚,仲充滿仙氣,食得又睇得。師傅同店員嘅服務都好好,好用心去介紹每道菜式,仲主動加茶又健談。
閒談期間知道我朋友生日,師傅即時做咗刺身壽司蛋糕,呢個好窩心。
餐廳環境方面都亮麗整潔,坐得都幾舒服,食得都幾開心,絕對值得回訪。
2023-04-24
慶祝紀念
生日
2023-04-30 22 瀏覽
好耐冇食omakase喇😛✅今次揀咗呢間裝修舒服😌白色同埋木系係我最愛嘅主題❤️環境充滿住我最喜歡「禪」嘅感覺🧘🏻‍♀️今次我哋揀咗「寿司盛12貫+1卷物」 沙律🌈和式沙律蔬菜新鮮🥬食落口係「索索聲」超正✅為呢個omakase▫️茶碗蒸🌈我不嬲對蛋料理都特別喜愛🥚佢哋呢度嘅茶碗蒸同我上次係名古屋食懷石料理個間餐廳一樣咁好食🤤佢哋呢個仲會有山藥同埋銀杏✅師傅蒸完再放埋其他配料落去🦀️ 一定要趁熱食🔥唔係就辜負咗師傅嘅一番心機嚕💯▫️真鯛魚🌈同師傅溝通好我唔食辣🌶️呢個真鯛魚好新鮮💯加埋柚子味嘅酸汁❤️令到真鯛魚嘅鮮味即刻提鮮不少呢🥳▫️間白魚🌈呢個間白魚超新鮮🐟重點係師傳用咗新鮮嘅紫菜同埋自己親手磨嘅白芝麻去整✅超正呀🥳▫️深海池魚🌈壽司上面嘅刺身開始進入濃味🔥深海池魚係好高級嘅刺身之一❤️魚嘅油份夠重👍▫️北海道帶子🌈帶子新鮮有口感✅上面加左新鮮磨嘅柚子皮🍊師傅建議可以點小小醬油去提鮮🔥果然唔錯🥳▫️鮫碟魚🌈師傅輕輕燒個個魚邊🔥所以口感冇咁漏✅上面仲有梅子蓉👍令到呢件鮫碟魚比之前嘅壽司更爽口💯而且魚味夠濃🥳▫️金目鯛🌈輕輕燒個金目鯛個皮🔥上面重放咗d「金星漬」嘅😍呢個漬物師傳介紹比較少見👍所以係好特別喔🥳▫️鰤魚

今次我哋揀咗「寿司盛12貫+1卷物」

沙律

▫️金目鯛

▫️鰤魚

🌈油香味好屬於濃味魚上面腩容加大蔥減漏感

▫️毛蟹壽司

🌈呢個好多手工架💯師傅話要先將毛蟹蒸完再拆肉👋毛蟹勁鮮甜👍好好食呀🥳

▫️鯖魚

🌈唔好睇佢好似好簡單一件鯖魚🐟師傅係將包左紫蘇葉同埋黃瓜係𥚃面💯令到鯖魚味道層次即刻提升左唔少呢🥳

▫️中拖羅

🌈肥美嘅中拖羅咁新鮮都已經唔需要提嚕💯師傅仲為咗配呢件中拖羅✅仲特別整左個獨子蒜蓉放係上面🧄再加左小小醬油一齊食😍令人回味無窮呢🥳

▫️北海道馬糞海膽

🌈選用日本北海道馬糞海膽已經信心嘅保證嚕💯味道鮮甜😍口感creamy💯味帶回甘味✅外層紫菜好脆口添🥳

▫️黑松露北寄貝手卷

🌈第一次食加左黑松露嘅北寄貝手卷😍好特別又爽口💯

▫️蛋卷

🌈雖然外表平凡😍但味道超有水準👍

▫️麵鼓湯

🌈師傅用左三種唔同口味嘅味噌💯分別有赤、白、同埋普通麵豉去做呢個麵鼓湯🔥很喜歡呢🥳

▫️大福皮、椰子雪糕拿破侖

🌈未試過就咁成塊大福皮就咁食👍加埋椰子雪糕同埋福崗士多啤梨🍓口感層次豐富嘅拿破侖真係🈚️🉐️輸呀🥳
  • 寿司盛12貫+1卷物
來過先感覺到,在有品味的環境下吃日本料理原來這麼好! 「Yama 山」日式餐廳的環境,以山林為元素,白色作主調,餐具擺設皆很有心思,感覺很舒適自在,原來老闆是設計師,怪不得! 午餐的組合及造型別富心栽,本來只是一個定食,都變得像有很多道,我挑了壽司盛12貫,吃法如廚師發辦,份量豐富,性價比高! 壽司盛12貫 $728 先來簡單的有營生菜沙律,自然原味為主,很清。 然後是茶碗蒸,材料極多六,蟹肉、冬菇、銀杏、三文魚籽、大和芋蓉及墨魚片等。 壽司方面,口味清新,不少以柚子皮調味、配合醋米飯及飯團比較細小,愈食愈期待,不會有飽滯感;全部已經調味,自家製醬油、獨子蒜、生芝麻、薑蓉、青蔥、昆布等等。 剛開始的真鯛、深池及甘蝦,魚味比較淡,真鯛壽司深池壽司 甘蝦壽司接下來的章紅魚,吃它的爽。北海道鮮帆立貝壽司 以青檸汁、豉油及柚子皮提味,外表如灑上了金粉般漂亮,味道非常清香鮮甜。餃鰈壽司 兩層叠,雙層的小片是肥美的魚邊,炙熱過迫出魚油,一啖吃之,口感變化,非常討好。 伊豆的天金目鯛明顯灑上了金黃色的柚子皮,放上麵豉醬及萬能蔥。天金目鯛相比一般供應的地金目鯛珍貴,油脂更豐富。 煙燻鰤魚壽司是這個午餐
壽司盛12貫午餐
來過先感覺到,在有品味的環境下吃日本料理原來這麼好!

壽司盛12貫 $728
先來簡單的有營生菜沙律,自然原味為主,很清。
生菜沙律
煙燻鰤魚壽司
剛開始的真鯛、深池及甘蝦,魚味比較淡,
真鯛、深池及甘蝦

真鯛壽司
真鯛
深池壽司
深池
 甘蝦壽司
甘蝦
接下來的章紅魚,吃它的爽。

天金目鯛

煙燻鰤魚壽司是這個午餐的亮點,刻意弄些魚腩肉碎放在面,又是雙層口感在交替,最重要是入口充滿煙燻香,非常出色。
煙燻鰤魚壽司
鰤魚即是野生的油甘魚。
煙燻鰤魚壽司

熟成九日的大拖羅,肉質柔軟豐腴。
大拖羅
醋鯖魚是另一亮點,酸度明顯比剛才的赤醋米強得多,但酸度適中,非常配合鯖魚很討好,見師傅的真功夫。
醋鯖魚
北海道根室海膽,材料上乘。
北海道根室海膽

玉子沒有期望中的甜及滑,各家自有製法。
玉子
玉子
最後是黑松露北寄貝,餘韻悠欠,鮮味十足,松露香滿溢。

黑松露北寄貝

麵豉湯是白麵豉與赤麵豉混合。
麵豉湯
甜品或飲品的選擇,因為聽到是日本咖啡豆,所以犧牲睡眠時間都要飲一杯咖啡,果然沒有選錯,這杯 Latte 用珠屋小林咖啡豆調製,滿滿當當,咖啡杯特式,配合皇家形象,咖啡味香醇、奶香滑,完美結束。
Latte (珠屋小林咖啡豆)
飯前飯後不妨到露台走一走,難得更是非吸煙區,可以呼吸新鮮空氣,打吓卡!

2023-04-21
麵豉湯
Latte (珠屋小林咖啡豆)
2023-04-28 35 瀏覽
一進店就有一種仙境的感覺,色調是較淺色的原木色,到處有一些小盆景、水墨畫屏風,是帶點Japandi 的日系室內設計風格,窗外是15層高的跑馬地風景,整個空間超舒服𝙁𝙤𝙤𝙙𓈉 Yama $788𓊵先付毛蟹柚子酢日本產蠔雪見啫喱𓊵お造り鮪腹三點𓊵蒸物帆立貝真薯茶碗蒸𓊵強肴焼虎蝦配海膽忌廉汁伴米通𓊵すし精選寿司金8貫 小卷1條味噌汁新香物𓊵甘味和風鮮果雪糕拿破崙𓊵珈琲/茶餐牌上也用了日本傳統的稱呼,先付(開胃菜)、お造り(刺身)、強肴(主食)、すし(壽司)這些稱呼吃omakase 要學起來.ᐟ 這次Jenny試了Yama這個set,由前菜吃到甜點,真的每碟也精彩 ꒰´꒳` 一次試勻了魚、蟹、蠔、蝦和帆立貝,真的超滿足♡ Jenny最愛的三品是日本產蠔雪見啫喱、鮪腹三點和鰤魚壽司𓎟日本產蠔雪見啫喱採用長崎真蠔,加上柚子皮,紫蘇葉和青檸啫喱。師父特別用柚子處理帶殼食材,帶出鮮味。第一次吃生蠔加上這些配搭,尤其紫蘇葉,很特別.ᐟ𓆝 鮪腹三點就是拖羅三點,赤身和超拖用乾冰盒子上,騰雲駕霧十分有氣勢˙º̬˙˶ 最後師父再遞上大拖羅,配上淡雪鹽,非常鮮味´ᵕ` ̉ ̉𓂟鰤魚壽司すし8貫中Jenny最欣賞鰤魚壽

𝙁𝙤𝙤𝙙

𓊵珈琲/茶

𓎟日本產蠔雪見啫喱

𓆝 鮪腹三點

𓂟鰤魚壽司
すし8貫中Jenny最欣賞鰤魚壽司,採用了鰤魚上腩部份,相當肥美,再燒香正腩放在上面掃上油及京蔥,超惹味.ᐟ 吃下去感受到鰤魚的脂油在口中大爆發,很好吃♡

吃完還可以出去露台抖抖氣,看看跑馬地全景風景,拿著冰抹茶出去放空,這趟omakase 是場夢吧 ´꒳`
2023-04-27 27 瀏覽
位於銅鑼灣的山YAMA主打以不同食材為主題的omakase,由食材到擺盤都十分講究,餐具精緻有特色,融入了不少配合店名「山」的元素。户外更設有一個小天地,可遠望馬場景,也擺放了可供打卡的小擺設如櫻花樹、日式圓扇等。初次到訪店員表示最近新推出了4款各具特色,以當造食材入饌的omakase,分別是山の四季、山の御膳、蟹の膳以及和牛盛宴,最後根據店員介紹選擇了相對上較多熟食的山の御膳。⛰️山の御膳 $1888-🔸前菜 appetizer以靚靚木盒盛載嘅前菜三點盛,開盒時更有美美的煙霧效果,打卡一流✨炙燒帆立貝 - 炙燒過很香口,內裡肉質依然嫩滑。毛蟹柚子啫喱 - 一疏疏蟹肉配上清新柚子啫喱,凍食更顯鮮甜多汁,是個有點驚喜的配搭🫶🏻雲丹明太子白海老 - 唔食生蠔關係師傅幫我轉咗呢個雲丹明太子白海老,白蝦味道不太濃烈,加上明太子同海膽整體味道就更鮮甜。🔸蒸し物 steamed dish十四代蝦夷鮑酒蒸 肝醬 - 鮑魚爽口彈牙,旁邊像香水瓶般的是清酒,噴上再添清香又能提鮮,另外伴碟的菇菇都好香菇味✨🔸雲丹盛 uni platter依次由淡到濃味享用,由岩手開始逆時針到北方四島,全部都好鮮甜,彷彿一秒

⛰️山の御膳 $1888
🔸前菜 appetizer
炙燒帆立貝 - 炙燒過很香口,內裡肉質依然嫩滑。

🔸蒸し物 steamed dish

🔸雲丹盛 uni platter
依次由淡到濃味享用,由岩手開始逆時針到北方四島,全部都好鮮甜,彷彿一秒把我拉回北海道,食完真係超級滿足🥹

🔸お造り sashimi
共四道
第一道 - 伊勢海老BB 龍蝦刺身配龍蝦及忌廉醬,口感爽彈,另外灑上烏魚子碎碎增添點點鹹香感✨
第二、三道 - 北海道帆立貝配鱈魚子,味道帶點檸檬清香;寒鰤魚配芝麻京蔥碎鰤魚腩蓉,第一次試寒鰤魚有點疑惑,師傅即刻就講我聽原來寒鰤魚即係油甘魚,天然嘅會叫寒鰤魚,養殖嘅就叫油甘魚🐟魚肉大片鮮甜,油脂感不太重吃起來很爽口。
第四道 - 紫菜包炙燒大拖羅配紫蘇葉,大拖羅炙燒過逼出魚油香,紫蘇葉用作中和油膩感,另外加咗Wasabi同鹽作點綴增加些少調味及層次感。

🔸鍋物 pot dish
鱈場蟹亀甲鍋 - 以亀甲鍋盛載住非常吸睛又大條嘅鱈場蟹腳🦀蟹肉飽滿鮮甜,加上菠菜卷及雜菇湯底入口顯得很清甜,以小火爐烘著也能保持溫度邊喝邊暖暖胃。

🔸箸休め sorbet
柚子雪葩 - 用作間場清一清味蕾。
🔸燒き物 grilled dish
白金鯛立鱗燒配黑松露忌廉醬 - 因師傅將魚鱗先炸過所以魚鱗有立起來的效果,又名為立鱗燒。燒過的白金鯛吃起來外脆內軟,特別是口感脆而不油的立鱗燒為整道菜式生輝不少。
天婦羅鱚魚(另一比較廣為人知的名字為沙錐魚)配蘆筍 - 魚肉鮮嫩柔軟,伴碟還有抹茶鹽可再作調味。
🔸強肴 main dish
宮崎A4和牛 - 採用西冷部位油脂感豐富,入口是半肉半油的口感,伴碟有蘆筍及串茄能中和一下油膩感。

🔸食事 rice dish
大閘蟹蟹粉拌後文稻亭烏冬 - 蟹粉以小火爐熱住上枱,單看賣相已經覺得非常奢華吸引✨烏冬亦已鋪上由松葉蟹整成嘅芡汁,倒上蟹粉拌勻每一啖都係滿滿嘅幸福感🥹另外仲可以按個人喜好加上甜酸度不一的3/5/10年意大利陳醋一起享用,除了提鮮也能令味道更豐富。

🔸甘味 dessert
和風鮮果雪糕拿破崙 - 拿破崙鬆脆香口,上層係草莓紅豆大福,下層有椰子雪糕,一道甜品食出兩種滋味🍓🥥🍨
2023-04-27 27 瀏覽
山 @yamajp.hk 以Omakase為主題的日本餐廳堅持每日進口新鮮食材 視乎狀態決定切割刀法即使午市來🎋也有完美程度的食物質素及擺盤以山林為主題 雅緻的日式氛圍 遠眺跑馬地山景· 寿司盛り合おせ12貫+1卷物🍣$728由多位五星級酒店主廚主理 按當天食材情況設計出一系列別出心裁又創新的菜單 細心解說伴碟放有自家製蒜頭 牛蒡 生薑片 供食客清味蕾不論視覺及味覺上🇯🇵均能感受日本傳統的細緻·▪️真鯛|清爽鮮甜 再以柚子酸汁 辣蘿蔔調味▫️間八|軟腍滑身 配搭新鮮海苔同芝麻的香氣▪️深海池魚|魚味濃郁且厚身 加上薑蔥去腥▫️活帶子|肉質爽彈柔嫩 灑上少許柚子皮提鮮▪️右口魚(鮫鰈魚)|重魚油香 用梅醬降低膩感▫️金目鯛|灼燒過油香突出又爽彈 配搭三星漬▪️鰤魚|放上魚腩蓉 芝麻 京葱 添油香且不膩▫️毛蟹|蒸熟後撕成絲 鮮美甘甜原味 啖啖肉▪️自家醃製鯖魚卷|以紫蘇葉 青瓜等去咸腥▫️超拖羅|經子蒜醬油及蘿蔔蓉漬過 入口即化▪️北海道根室海膽|鮮甜肥美 份量多重甘甜味▫️黑松露北寄貝邊|只採用北寄貝唇邊 好爽脆▪️玉子燒|口感軟綿綿 咬下去充滿鮮甜湯汁·套餐包含以下四項:🥗沙律|蔬菜好新鮮 加了柚子醋 味蕾好
山 @yamajp.hk 以Omakase為主題的日本餐廳
🥚茶碗蒸|鋪滿蟹肉 三文魚籽 底部有山芋蓉
🥘麵豉湯|用了普通麵豉 白麵豉 赤麵豉三款
🍰士多啤梨大福拿破倫|椰子雪糕內餡 有驚喜
2023-04-25 168 瀏覽
係我個美食藍圖,值得回訪嘅店必然有原因,食物好、服務好、環境好,有齊三好條件就必定回訪😎 位於銅鑼灣嘅 山 Yama @yamajp.hk 成為我二訪店,二訪都仲有驚喜,食物比開張時候更見精彩同豐富。餐廳周邊擺設會見到以山、水為主題,設計優雅脫俗,空間寬敞,比其他日式餐廳坐得舒服😌.以上乘食材,打造完美Omakase😎 食材由日本直送,以確保質素🫰🏻.山の御膳 Kaiseki $1,888.🔺前菜木盒內盛載著帆立貝、毛蟹、生蠔,帆立貝厚身鮮甜道足,北海道毛蟹蟹肉濃郁,配埋蟹膏更加一流,小長井生蠔🦪肉厚鮮味,又一驚喜😍.🔺蒸物蝦夷鮑酒蒸肝醬,食之前店員會係鮑魚上面噴上十四代清酒,入口時先有清酒味,之後鮑魚鮮味,層次感豐富😍😍.🔺先付以五款不同產地海膽作為前菜,碟上放上乾冰,煙霧離漫嘅感,令人置身仙境,視覺效果一流。海膽味道由濃到淡,帶出不同鮮味,岩手、濱中町、根室、宮城、北方四島,口味由淡至濃,由清甜到濃郁,creamy,絕對驚喜😍.🔺季節刺身🔘日本渡蟹 - 渡蟹蟹膏非常飽滿,以醬油醃製方或處理,味道鮮味,跟韓式醬油蟹有點相似,但鮮味度更高,入口有蟹嘅鮮甜味,好creamy , 更愛這

位於銅鑼灣嘅 山 Yama @yamajp.hk
山の御膳 Kaiseki $1,888
🔺前菜
🔺蒸物
🔺先付
🔺季節刺身
🔘日本渡蟹 - 渡蟹蟹膏非常飽滿,以醬油醃製方或處理,味道鮮味,跟韓式醬油蟹有點相似,但鮮味度更高,入口有蟹嘅鮮甜味,好creamy , 更愛這個醃法😘
🔘北海道凡立貝 - 配上柚子皮、黑魚籽、入口清爽甜美😍😍
🔘鰤魚 - 可以一次過試齊煙燻同刺身食法,煙燻後迫出鰤魚油香,跟刺身原味各有特色,滿足〇感😘😘
🔘大拖羅 - 油脂豐富,入口滿滿油香、夾紫菜一夾食,香脆又鮮味😍
🔺鍋物
最期待嘅北海道雪場蟹出場,被譽為蟹中之王嘅北海道雪場蟹,肉質極為鮮味,湯底以昆布蟹殼等煮成,清甜而不油膩,湯中有陣陣蟹香,要成碗飲晒😂😂
🔺雪靶
中場先以雪靶清清味蕾,為下半場作好準備😂
🔺甘鯛立鱗燒配黑松露汁
魚鳞炸得非常香脆,入口魚鳞酥脆可口,魚身保持嫩滑,配上師傅秘劉廉忌黑寸露醬,味道超襯搭😘
🔺天婦羅
日本鱚魚(沙錐)炸後魚身口感酥脆,魚肉鮮嫩柔軟。
炸日本蕃薯,棉滑香甜。
🔺主菜
A4 宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌,A4宮崎牛油脂比例平均,入口油香豐富,牛味濃郁,有入口即溶化感覺,伴碟有啲車厘茄,可以清解油脂感🫰🏻
🔺食事
特濃上海蟹拌後文稻亭 10年意大利黑醋
上次食完嘅時候已經念念不忘,烏冬上面佈滿蟹肉,食嘅時候再倒入蟹膏,滿口都充滿蟹味🦀🦀🦀
🔺甜品
大福拿破崙 - 以大福配搭拿破崙,創新又異常配搭,被間夾有雪糕,建議分層食法,大福雪糕拿破拿,同雪糕拿破崙咁食,一份甜品兩種味覺亨受😍😍 拿破崙鬆脆,中間夾上雪糕同忌廉,完美配搭🫶🏻🫶🏻
直得一讚係呢度職員跟師傅對客人非常窩心,閒聊間透露了生日,臨尾驚喜,送上壽司蛋糕,心意同誠意都非常之夠,值得大讚😘😘🫶🏻🫶🏻🫰🏻🫰🏻
2023-04-24
2023-04-23 28 瀏覽
平時都鍾意食廚師發辦,今次嚟到呢間好多人推介既山Yama,佢地有幾款唔同主題既Omakase。今次我叫左呢個山の御膳 $1888/位前菜:送上黎就覺得好eye catching,因為係用木盒裝住。一開個盒好似仙境咁啲乾冰湧晒出黎!第一味係北海道帶子, 下面係昆布,師傳炸完之後會加少少鹽上去;而粒帶子處理後灑上七味粉,更加能夠提升帆立貝既味道,昆布絲幾脆幾好食。另外兩味係北海道小長井真蠔同毛蟹肉 都有配上柚子啫喱,幾清新。日本產雲丹拼盤 (5種產地)其中一個重點黎了: 五款不同既海膽岩手海膽、根室海膽、浜中町海膽、宮城海膽、北方四島海膽 逆時針由岩手&根室海膽開始食,味道由CREAMY啲食到愈黎愈濃味既,冇腥味唔錯。蒸物蝦夷鮑酒蒸肝醬加漬物,呢個配搭都幾夾、開胃。季節刺身四點🔅伊勢海老刺身:師傳用左蝦膏配cream去煮汁,再加上烏魚子碎,增加咸香味。🔅帆立貝配柚子皮碎、三文魚子:新鮮好fresh。🔅野生獅魚 (上面有京蔥)2食:經過輕煙燻之後,增加左油脂感,感覺更加肥美。🔅拖羅:經過7日熟成之後,輕微燒過後再配上紫蘇葉、紫菜包住,好味。鱈場蟹龜甲鍋師傅話湯係蟹殼去煮,加埋都有好重菇味,佢

今次我叫左呢個山の御膳 $1888/位

前菜:

日本產雲丹拼盤 (5種產地)
其中一個重點黎了: 五款不同既海膽
岩手海膽、根室海膽、浜中町海膽、宮城海膽、北方四島海膽

蒸物
蝦夷鮑酒蒸肝醬加漬物,呢個配搭都幾夾、開胃。

季節刺身四點
🔅帆立貝配柚子皮碎、三文魚子:新鮮好fresh。

鱈場蟹龜甲鍋
師傅話湯係蟹殼去煮,加埋都有好重菇味,佢地建議我先食個蔬菜卷,因為吸盡左湯底精華

柚子雪葩🍦
入面有柚子皮同柚子肉,師傅話清一清個口腔再繼續食其他野

甘鯛立鱗燒配黑松露汁
師傅先用叉吉起啲魚肉,將佢地反轉炸成脆皮再燒。目的係想令到魚鱗更脆,魚肉嫩滑。

天婦羅
入面有日本柴薯、日本蝦,再配綠茶鹽。佢地既炸粉都比較薄。

A4宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌汁
牛味好濃好入味,而且入口即溶,佢地個伴碟仲有蕃茄仔同埋蘆荀。

特濃上海蟹拌後文稻 10年陳意大利黑醋
後文稻亭烏冬比較唔似平時食開既烏冬,比較幼身,再鋪上滿滿既大閘蟹蟹粉,仲可以淋上唔同年份(三、七、十年既黑醋),口感更加豐富。

和風鮮果雪糕拿破崙
其實好似士多啤梨大福既口感,再加上下面係拿破崙。分開食或者一次過食都得,一次過食兩種唔同甜品既感覺。
利用短短既午膳時間😌忙裡偷閒享受左一餐賞心悅目既舌尖回憶😘環境 ❙ 環境唔算大 但落地玻璃自然光可以透射入黎 簡潔企理 空間感幾大 裝潢以山林為主題 餐具用料設計一絲不苟 滿滿既儀式感🫶🏻仲有個小露台 食飽出外走走吹吹水都唔錯服務 ❙ 相當細心既女職員😳洞悉到我有寒意 主動話拎件披肩俾我 絕對係我人生既第一次 不得不大大力讚👍🏻👍🏻👍🏻⍥ A4宮崎和牛塩燒定食꙳ 漬物 ❙ 蕎頭 蘿蔔 蒜頭 自家製既 表現出色 蒜頭一定是最愛😌꙳ 沙律 ❙ 新鮮爽脆 食落酸酸咪咪 幾開胃꙳ 茶碗蒸 ❙ 餡料幾豐富 銀杏 冬菇 蟹肉絲等😯底部係山芋蓉 蛋夠滑 偏清淡꙳ 定食 ❙ 擺盤非常搶fo A4和牛油脂滿滿😍出奇食落又唔會成口油 大慨7成熟 和牛幾乎入口即溶 嫩滑無比 可以包住大根絲 青蔥 炸蒜片一啖啪落口 滋味十足😋另加$30轉左稻庭烏冬 面頭係健康既海帶昆布 湯頭鹹香 幼身烏冬好滑 要求稔啲都做到 阿婆胃食落好舒服😌꙳ 麵豉湯 ❙ 三種麵豉製作而成 味道極濃郁 腐皮卷卷好得意꙳ 甜品 ❙ 草莓紅豆大福拿破崙 拿破崙香脆富有微微牛油香氣 中間係濃郁椰子雪糕+忌廉 軟滑又唔甜膩 最盞鬼係加埋紅豆大福皮

利用短短既午膳時間😌忙裡偷閒
享受左一餐賞心悅目既舌尖回憶😘

⍥ A4宮崎和牛塩燒定食

꙳ 沙律 ❙ 新鮮爽脆 食落酸酸咪咪 幾開胃

甜品 ❙ 草莓紅豆大福拿破崙 拿破崙香脆富有微微牛油香氣 中間係濃郁椰子雪糕+忌廉 軟滑又唔甜膩 最盞鬼係加埋紅豆大福皮 毫無違和感之餘仲好夾🤤好味道喔

2023-04-21
午餐