2017-01-18 993 瀏覽
馳名蠔仔餅🐚 $78呢間係老子號潮州菜😆呢個蠔餅不得了 好邪惡🙊份量好大 叫完先知原來可叫細份啲😂外面好脆 炸得好香口 又唔算太油😜蠔仔仲好大粒同肥美添 都有好多粒蠔仔😍仲想推介埋鹵水鵝肉片 好入味😚😚炸大腸糯米飯😇好邪惡 不過真係好好食😭😭一啲都唔油膩👍🏼👍🏼鹵水鵝肉配鵝腸🤗鹵水鵝好入味😵又唔會韌 叫左兩碟😂忍唔住要encore😝糖醋麵🍕糖醋麵係我地食潮州菜必食嘅😆😆第一次見可以煎得甘靚👍🏼😍味道都唔差😇
馳名蠔仔餅🐚 $78
炸大腸糯米飯😇
好邪惡 不過真係好好食😭😭一啲都唔油膩👍🏼👍🏼
鹵水鵝肉配鵝腸🤗
鹵水鵝好入味😵又唔會韌 叫左兩碟😂忍唔住要encore😝
糖醋麵🍕
2017-01-09 1115 瀏覽
星期六晚上,又到德記食飯,今次試左兩個新菜式,其餘之前食過。 潮陽梅羔骨 $68+10% —————————— 📝外層炸得鬆脆,薄薄地一層,增添口感;用上梅子作coating,清甜怡人,胃口大開;選用的肉排,肉質爽口不韌。好🉐️! 份量尚可,價錢中等,味道不俗。 整體來說:4/5 金銀蛋泡菠菜 $68+10% —————————— 繼上次食過瑤柱竹笙雜菜煲後,今次就是呢個,阿媽話食菜要食時令既(扮醒中😛)。依家出街食菜都幾貴,同個小菜既價錢有得fight! 😥不過因為唔想做食肉獸,叫個菜食balance下😂,有d金銀蛋好似無咁唔抵,師奶上身! 🤗。 份量OK,價錢中等,味道不過不失。 整體:3/5 蠔仔肉碎泡粥 $38+10% —————————— 📝每次黎食德記都一定會叫個泡粥,今次揀左蠔仔粥!味道依然好味,蠔仔好新鮮👍🏻,無腥味霉味😍。不過今次個粥份量少左,連個碗都細埋,有d失望😞,唔夠食!😖 價錢抵食,味道不錯,份量少左 整體:3/5 潮香雞 (半隻)$78+10% —————————— 📝德記除左滷水鵝出名外,我覺得佢地既潮香雞都好推介!一黎係真係好大隻好多肉,連埋加一都係八十

潮陽梅羔骨 $68+10%

——————————

份量尚可,價錢中等,味道不俗。

整體來說:4/5
金銀蛋泡菠菜 $68+10%

——————————

份量OK,價錢中等,味道不過不失。

整體:3/5
蠔仔肉碎泡粥 $38+10%

——————————

價錢抵食,味道不錯,份量少左

整體:3/5
潮香雞 (半隻)$78+10%

——————————

📝德記除左滷水鵝出名外,我覺得佢地既潮香雞都好推介!一黎係真係好大隻好多肉,連埋加一都係八十幾蚊,二黎肉質係滑既,唔會鞋霎霎,亦唔會食完痴晒牙個隻!個雞皮都好好食,忍唔住食左塊!😅🙈

份量好得,味道不俗,價錢好抵

整體:4/5

2017-01-07
10 分鐘 (堂食)
  • 蠔仔肉碎泡粥
  • 潮陽梅羔骨
  • 潮香雞
2016-12-16 1211 瀏覽
Had dinner with 4 friends today. Had 6 dishes. Generally the food we ordered is tasty but the winner is the oyster porridge. Extremely homely and flavourful! It will be the main reason I will come back in future!
2016-12-15
  • 蠔仔粥
2016-12-10 1380 瀏覽
吃潮菜未必一定打冷,來很精緻高雅一點的亦不妨也。滷水鵝片鵝翼豆腐,爽滑入味,涼凍的美食。擺明用大量油弄出來的蠔餅是炸的,省卻一般謂之煎或甚麼的,總之做到香口美味的效果。川椒雞向來為小人至愛,雞脆肉嫩之餘,別忘記那些炸很又香又脆卜卜的川椒葉才是重點!潮式蠔仔粥不講求港式綿綿滑滑的粥;就是湯加飯加上粒粒大蠔仔,配以菜甫之類的物體,狠好食!極度滿意的一餐潮菜。
吃潮菜未必一定打冷,來很精緻高雅一點的亦不妨也。

滷水鵝片鵝翼豆腐,爽滑入味,涼凍的美食。
滷水拼盤
炸蠔餅
川椒雞
潮式蠔仔粥
極度滿意的一餐潮菜。
滷水拼盤
炸蠔餅
川椒雞
潮式蠔仔粥
2016-11-28 1300 瀏覽
我好少到香港區的,昨日友人於香港大學影畢業相,在附近找間中式餐廳食午飯,我地於西寶城附近找到一間德記潮州野食,柯打了美肥的大餐:1- 蠔仔粥 (好味,蠔仔好肥美)2-炸蠔餅 (超好食😋😋😋😋😋)3-大腸釀糯米 (第一次食,算得意)4- 胡椒豬肚湯 (勁辣,超好咪😋😋😋😋)5-糖醋麵 (好味既,4分啦)6- 椒鹽九肚魚 (好耐無食到好味既九肚啦!勁!)總括:好味道呀!4.5分 (5弟滿分😚) 唔怕肥既你,就來試試啦😜
1- 蠔仔粥 (好味,蠔仔好肥美)
2-炸蠔餅 (超好食😋😋😋😋😋)
3-大腸釀糯米 (第一次食,算得意)
4- 胡椒豬肚湯 (勁辣,超好咪😋😋😋😋)
5-糖醋麵 (好味既,4分啦)
6- 椒鹽九肚魚 (好耐無食到好味既九肚啦!勁!)

• 胡椒豬肚湯
  • 蠔餅
  • 蠔仔粥
  • 糖醋麵
  • 椒鹽九肚魚
2016-11-14 7913 瀏覽
已經係今個月第三次黎食德記啦! 食上癮添! 等左20分鐘先入得菜館。上兩次都無仔細留意其他收費。係度講下啦! 有前菜一小碟 $8,茶錢每位$9,另收加一服務費,同其他茶樓大同小異。今次叫菜如下: 密製潮香雞半隻 $78雞味香濃,肉滑非常,半隻雞件件都好多肉, 我連皮都食埋。$78真係抵食! 點一下沙薑汁,更香更滑! 魚湯浸豆苗 $63未上到檯,已經香氣撲鼻啦,仲聽到隔離檯既食客話好香豆苗味! 的確,豆苗係有種獨特既味, 尤其加上魚湯,特別怡人! 菜吸滿魚湯,入口淡淡鮮味,好食! 梅子蒸烏頭 $68其實,今次想試清蒸黃立倉,不過賣晒! >.< 侍應推介烏頭。上星期食過檸檬蒸烏頭,今次就試呢個用梅子蒸既。個人更喜歡呢個味道,因為用梅子蒸出來酸度無檸檬咁高,微微有種梅甜味,感覺更能嚐到魚本身的鮮味,但又足夠蓋過烏頭本身一種泥味。推介! 蠔仔肉碎粥 $38不用多說,蠔仔新鮮無腥味又juicy。係愛蠔人士必食之選! 正正正! 繡球藏白玉 $45最後,心思思想試試德記贏得獎既作品: 繡球藏白玉。外型討好,如像一個白色福袋。先嚐嚐外面既湯,蟹既鮮味非常濃郁,咬一口, 白色既皮口感

今次叫菜如下:

密製潮香雞半隻 $78

魚湯浸豆苗 $63

梅子蒸烏頭 $68

蠔仔肉碎粥 $38

繡球藏白玉 $45

最後,心思思想試試德記贏得獎既作品: 繡球藏白玉。外型討好,如像一個白色福袋。先嚐嚐外面既湯,蟹既鮮味非常濃郁,咬一口, 白色既皮口感既滑又有嚼勁;裡面有好多蟹肉同埋粉絲,湯汁有更濃淍既蟹鮮味,加上有少許蟹膏,口感更佳,味道更深層次。

鹹檸七兩杯 $26

不用再三說明,一流既飲品選擇!
題外話/補充資料: 繡球藏白玉
2016-11-13
20 分鐘 (堂食)
  • 繡球藏白玉
2016-11-14 1097 瀏覽
係!又係德記!絕對唔係賣廣告!真心覺得呢度野食好味夾大件!所以唔夠幾日又幫親!😋😋 蠔仔肉碎泡粥 $38 ➕10%呢碗潮州泡飯無得頂!❤️❤️蠔仔好滑好新鮮,一咬開,好juicy,最緊要既係完全無腥味!🤗🤗 裡面既方魚好惹味好香,☺️泡飯既份量有茶樓飯碗四碗度!😍😍評分:10/10 豆腐魚雲湯 $58 例牌➕10%其實我係湯王,勁鍾意飲湯。平時會去街市熟食中心檔口食,以後首選都會黎呢度!😍😍首先,因為呢度有得叫例牌或一鍋。😚😚對於兩個人黎講,例牌就夠曬數,有湯飲之餘,仲有位食其他野!😛😛例牌份量都有五碗飯碗,🐟魚雲好滑,湯奶白色,好香魚味!大愛❤️❤️!評分:10/10 滷水什會 $78 ➕10%上次試完大腸洴🐷豬耳,今次就試呢個大什會。除左鵝片係無之外,有鵝腎(大愛❤️❤️)、🐷豬頸肉、滷蛋、紅腸、豬耳、大腸、滷豆腐。好抵食架!☺️☺️所有食物都滷得入曬味,肉類都好諗!好🉐️!😋😋評分:9/10 🍋檸檬蒸烏頭 $68➕10% 半條檸檬既酸味帶出魚既鮮味,perfect match! 而且,烏頭無泥味好重要!師傅控制火喉🔥好好,🐟魚肉好嫩滑!酸酸甜甜,好好好開胃!😋😍❤️評分:9/10 鹹檸七 $13 ➕1

蠔仔肉碎泡粥 $38 ➕10%

豆腐魚雲湯 $58 例牌➕10%

滷水什會 $78 ➕10%

評分:9/10

🍋檸檬蒸烏頭 $68➕10% 半條

評分:9/10

鹹檸七 $13 ➕10%

黎得德記,點少得招牌自製鹹檸七啊!整返杯順順條氣嘛!🍹🍹🍺🍷🍸☺️

評分:8/10

位置:📍德記潮州菜館 (西環)

西環堅尼地城卑路乍街3號G益豐大廈地下📍
2016-11-06
15 分鐘 (堂食)
2016-11-12 888 瀏覽
錯有錯著來到德記吃晚飯,聽說平日夜晚德記也需等位,當然星期五晚也不例外,幸好等了一會便可入座。內場地方大,人多桌多比較嘈吵,是適合品嘗美食而不太適合小聚聊天的地方。鹵水鵝片:肉嫩味道好,只是份量有點少,而且中間底下的鹵豆腐不太入味,適合不愛重口味的潮洲菜人士。炸蠔餅: 全晚最推薦的一道菜!餐牌上可點煎蠔餅或炸蠔餅,識食一定係點炸蠔餅!原因炸完後視覺上份量double,份量感覺有兩塊煎蠔餅之多。五個人始起彼落吃下去仍有很大的一塊,而且絶不油膩,蠔仔肥美不腥且足料,十分抵食!上湯浸豆苗:豆苗十分翠綠,不過不失的一道菜。菜面的金華火腿絲有點咸而已。半隻脆皮雞: 一上桌,份量少得可憐,如圖所示只得8塊(連頸的部份) 我只食了一塊,皮的確很脆,只是雞肉有點乾。大腸釀糯米飯(?!): 我不吃大腸,故沒有品嘗。同行人士表示大腸皮不脆,花生有點格格不入。潮洲菜特色是每道肉類菜式總會附上一小碟不同醬料雖然是晚沒有喜岀望外的感覺,但論氣氛也是一間不錯吃的潮洲菜館。

潮洲菜特色是每道肉類菜式總會附上一小碟不同醬料
2016-11-11
10 分鐘 (堂食)
  • 炸蠔餅
2016-11-06 986 瀏覽
自從港鐵開通港島西後,去個邊都方便好多。今晚過黎探朋友,佢就推介左呢間潮州打冷!我地約八點到達餐廳,裡面半full。因為朋友食過,所以好快就決定好食咩!上菜既速度都好快,第一個上既係鹵水大腸併豬耳 marinated pork intestines and pig ears $78評分:8/10📝黎得打冷點會錯過鹵水野!因為唔食得鵝住,所以叫左大腸同埋豬耳,都係我既最愛之一。正啊!大腸肉諗入味,豬耳爽脆,有口感;唔好錯過下面既豆腐,吸滿汁,係精華所在! 馳名蠔仔餅 Chinese style Deep fried oyster cake $78評分:8/10📝好耐無食過蠔仔餅啦!😍😍呢度既蠔仔餅大大份,一隻碟都裝唔曬😲😲,仲要有兩層添!😋😲兩個人食一半已經好飽!好邪惡啊!😈😂即炸即上,外脆內軟,d蠔仔好滑,好juicy! 汕頭鮮味蟹粥 crab congee $55評分:10/10📝潮州湯飯係我由細到大都鍾意食既,特別係無咩胃口時。裡面既方魚🐟同埋芫茜芹菜係不可缺少的材料,亦係我最愛;配上肉碎、水蟹,個湯底好好好鮮味,我食左三碗(茶樓飯碗),食唔停! 再黎個瑤柱竹笙雜菜煲 Mixed

汕頭鮮味蟹粥 crab congee $55

評分:10/10

再黎個瑤柱竹笙雜菜煲 Mixed vegetables pot with Conpoy and bamboo fungus $68

評分:8/10

一個大瓦煲上檯,完全係滿曬,呢個價錢好多食店餐廳真係得一碟仔!呢度個size同埋材料真係無得輸👍🏻👍🏻!而且味道唔錯,很適合想食得清清地既朋友,最怕油淋淋既菜!😰

天氣乾燥,喉嚨乾痛,飲返杯鹹檸七🍹🍋,舒服曬!得左!👍🏻👍🏻呢度既鹹檸自己整架!一入到菜館已經見到一樽樽😲😲。將七喜倒入裝滿冰塊既杯入面,用搞搞棒輕輕力督下個鹹檸,冰凍帶甜酸,入喉舒服!無得彈!

2016-11-02
  • 汕頭鮮味蟹粥
  • 馳名蠔仔餅
  • 鹹檸七
2016-10-29 936 瀏覽
家人聚餐又到了,最開心莫過於父母。今次帶父母到西環吃潮州菜。一入門口,已見到櫥窗放了好多鹵水鵝,未食已流口水。先來一碟鹵水鵝肝及滷水鵝片。 這裏的鵝肝非常值得一試,味道好不在話下,其質感是淋中帶少少彈性, 不是每間店舖可以做到。翅, 孝敬父母。有芽菜芫茜做陪襯, 如不喜歡可不放落去的。凍蟹。 我吃了一隻蟹鉗,雖然不是熱食,但肉質好鮮甜而且好實。大眼魚,隻眼真係好大呀! 侍應話這條是深海大眼魚, 平時好難吃到這麼大的大眼魚。。炸墨魚丸併蝦棗,味道一般, 不過不失。雙麵黃, 這個亦值得推介。外層非常脆,內層面質好幼滑並感覺好juice正。反沙芋,第一次吃,好特別。 應先是把芋頭浸在糖酱之類的東西,然後放在油鑊炸, 所以外層之糖衣又脆又甜。
家人聚餐又到了,最開心莫過於父母。
今次帶父母到西環吃潮州菜。
一入門口,已見到櫥窗放了好多鹵水鵝,未食已流口水。
先來一碟鹵水鵝肝及滷水鵝片。 這裏的鵝肝非常值得一試
翅, 孝敬父母。
有芽菜芫茜做陪襯, 如不喜歡可不放落去的。

炸墨魚丸併蝦棗,味道一般, 不過不失。
雙麵黃, 這個亦值得推介
。外層非常脆,內層面質好幼滑並感覺好juice
正。
2016-10-26 709 瀏覽
極平凡的一天, 和家人一起路過這間滿有名氣的老字號潮州菜館, 便入去吃晚飯 ~蠔餅有蛋香而且非常鬆化 , 煎得很香口而且油份少 , 內餡有不少蠔仔 , 蠔仔也有其獨有的鮮味 ~鹵水鵝鵝肉滿是滷水香 , 鵝肉滷得滑嫩又濃香 , 滷水味道香濃醇厚 , 鹹度也適中 ~總括來說: 食物有水準, 服務態度極需改進 ~本篇完 ~
蠔餅
鹵水鵝

總括來說: 食物有水準, 服務態度極需改進 ~

本篇完 ~
2016-10-23 769 瀏覽
三個人點了三個菜,兩百多。糯米大腸最特別,大腸皮很薄,十分酥脆。內陷滿滿當當,有糯米、果仁等等。味道濃郁,不過吃多了有點膩。川椒雞一點不辣,配的蔬菜也蠻特別,像油煎茶葉的口感。
2016-10-11 6947 瀏覽
上星期五(7/10)是同組同事退休前的最後一天工作。退休同事想低調離開工作多年的地方,所以部門沒有為她舉辦歡送會之類的活動。 但與她工作多年的同事仍想與她吃一頓飯,替她高興一下。 於是便在星期四晚(6/10)安排了一個小型的晚宴。 只有十二人的晚餐。雖然我不是主角,他們也非常細心地選擇了一間有素食的中菜餐廳。 我是後來才知道餐單是十道菜式中有八道菜式也是素食的呢!這間德記潮州菜館原來很有名。 我這是第一次光顧。 有名的菜式雖然是葷食,但菜館也推出了全素宴和半素宴餐單。 迎合不少吃素的顧客。 菜館很大,客人很多。不好意思拍照。這只是菜館的一角。半素宴餐單有十道菜式,只有兩款葷食。星期二至四的價錢是每位$148,星期五至日則是每位$168。十位起計,需一天前預訂。 竹笙三寶翅。有嚼勁的素魚翅,不像粉絲。還有冬菇絲和腐皮絲。味道不算吸引,但加了陳醋提味後便變得好吃了。 河塘現明珠。即芋頭魚。不是酥炸,皮是略脆。芋頭粉軟,內含雜菜粒。可以蘸酸甜醬汁,可以醒胃又能減低芋頭的飽膩感。 白玉金湯温室苗。豆腐切得很薄,廚師的手工很棒!黃色醬汁是南瓜汁。口感清新。豆苗則幼嫩爽口。 富貴石榴球。石榴球是以
上星期五(7/10)是同組同事退休前的最後一天工作。

但與她工作多年的同事仍想與她吃一頓飯,替她高興一下。

於是便在星期四晚(6/10)安排了一個小型的晚宴。

只有十二人的晚餐。

我是後來才知道餐單是十道菜式中有八道菜式也是素食的呢!

這間德記潮州菜館原來很有名。

我這是第一次光顧。

有名的菜式雖然是葷食,但菜館也推出了全素宴和半素宴餐單。

迎合不少吃素的顧客。

菜館很大,客人很多。

不好意思拍照。

這只是菜館的一角。

半素宴餐單有十道菜式,只有兩款葷食。

十位起計,需一天前預訂。

竹笙三寶翅
竹笙三寶翅。

有嚼勁的素魚翅,不像粉絲。

還有冬菇絲和腐皮絲。

味道不算吸引,但加了陳醋提味後便變得好吃了。

河塘現明珠
河塘現明珠。

即芋頭魚。

不是酥炸,皮是略脆。

芋頭粉軟,內含雜菜粒。

可以蘸酸甜醬汁,可以醒胃又能減低芋頭的飽膩感。

白玉金湯温室苗
白玉金湯温室苗。

豆腐切得很薄,廚師的手工很棒!

黃色醬汁是南瓜汁。

口感清新。

豆苗則幼嫩爽口。

富貴石榴球
富貴石榴球。

石榴球是以豆皮包著雜菜,包括沙葛。

豆皮薄而軟滑。

整個食物的口感清爽不油膩。

中間伴有西蘭花。

年年有餘
年年有餘。

年年有餘
以切得細薄的冬瓜裹著一粒粒的蓮子。

同事們第一次見此道菜式,都感到很新奇。

也著實是廚師的巧手之作。

蓮子底下還有栗子、杏鮑菇等素菜。

德記靚素卷
德記靚素卷。

即香煎的腐皮卷。

忘記了有甚麼食材(抱歉)……

只知道有沙葛……

腐皮卷口感香脆。

餡料都是蔬菜,即使是香煎食物也不會有太油膩的感覺。

中間是紹菜。

味道香甜。

黃金糖醋麵
黃金糖醋麵。

雙面都煎炸過,中間卻保留麵條的軟滑質感。

蘸上陳醋更美味!

薄薄的麵餅,份量不會太多。

福果清心綠爽
福果清心綠爽。

以半邊綠豆和粟米煮成的糖水

不會太甜。

濃稠度也剛好。

以上是半素宴餐單中的素食菜式。

至於全素宴餐單,同是十道菜式,名為「潮州風味素宴」。

星期二至四的價錢是每位$128,八位起計。

星期五至日則是每位$148,十位起計。

也需要一天前預訂。

素食菜式與半素宴餐單的有少許分別。

韓江現明珠和達豪竹笙三寶翅與半素宴的河塘現明珠和竹笙三寶翅不同。

不知道只是名字不同,還是內容也有別。

另外,黃金糖醋麵換成田園炒飯。

葷菜換成鳳巢藏金果和黃金鮮果卷。
2016-10-06
河塘現明珠
白玉金湯温室苗
富貴石榴球
黃金糖醋麵
2016-10-09 930 瀏覽
坐低立即催落單,旋風式上菜,旋風式收碟,跟住被迫埋單,眼見仍有好多空枱,總結:食物普通,服務態度超級差,老闆好叻,訓練一班極品員工,以後唔會再光顧,極之受氣的德記。
2016-09-04 2070 瀏覽
與家人提早慶中秋,想到潮州菜,便試這間西環老牌酒家,本想訂7點,因訂兩圍,要7點半才有。我準時到取枱,話要人齊才可入坐。7點9告知接待處已人齊,多次催促,差不多8點半才有一枱可入座,還要等隔鄰的一枱埋單,我們坐得擠迫。我們19人,有兩個手抱小孩要在擠滿了人和悶熱的門口等位。第一次光顧,想試多款菜式,想不到起菜速度驚人,快過快餐店,眼見滿枱食物,已再放不下餸菜了,叫服務員稍後才上菜,聽了等於無聽,照上菜,最令人驚嘆的是放不下了,送菜嬸嬸將餸菜交給我的侄仔手上便走人,他傻乎乎接了,我們要將枱上一碟的食物分了,騰出空位放下剛來的一碟。其他服務員見到我們的狼狽樣,也視而不見。今時今日,什麼服務態度!至於食物,是大眾化,份量十足,要食得咁快,最有印象好味的是胡椒豬肚湯,檸檬炖鸭湯,鵝肝,蘿白烙和白玉金湯温室苗,原來是豆腐莧菜南瓜汁,其餘的餸菜很晋通。我帶了红酒,本想有美酒配佳餚,非常失望,我家人再沒有興趣再來聚餐,一次就夠。
2016-09-03
60 分鐘 (堂食)