無數次的惠顧,每次都有被吹迫的感覺,但今晚卻換來一肚氣,本想著book7:00,被要求book6:00或7:15,唯有book 7點,7:10鐘到達,通知了登記處,但沒有位,在門外等候其間,因天氣太熱,所以家人去了附近店舖購物,等到7:25有位,本人先入座,再通知家人回來,我亦首先點了一些餸菜,約過了20分鐘,一位中年瘦削男侍應生,不禮貌地,向着我媽媽說,📢📢📢"你們未齊人為何可以入座,門口的登記人員不是和你說了,必須齊人才可入座,門口外有很多人等緊位",拋下這幾句便走開了😱😱😱我感到很憤怒,為何他向着我媽媽這樣說,明顯地佢欺負女人,如果她是一名彪形大漢💪🏻💪🏻💪🏻,我想他不會是這樣的態度,跟住我看看枱面上的帶位紙,寫着用餐時間是1小時30分鐘,即8:55要還枱,我明白飯店繁忙時間,想多做生意,但這名中年瘦削男待應,都不需要這樣沒有禮貌,而且我們已經坐下,難道她要我們重新在門口,重排座位?🤔🤔🤔不是我在限時內8:55完成晚飯便是了?難道7:25入席,想我們八點鐘便能還枱?最後我們8:40鐘食完便離開了,沒有超出他們要求的設定時間8:55。我只希望店主正視這名瘦削男待應沒有禮貌的問題,其

我感到很憤怒

我只希望店主正視這名瘦削男待應沒有禮貌的問題
,其他待應則非常熱心
,作為服務性行業,除了食物的質素,服務緊隨其後,若因為這位沒有禮貌的男待應影響全店的商譽,實屬非常可惜,希望能夠正視問題作出服務的改善
2016-06-26 6645 瀏覽
姑姐的護老院快要遷址,要求家人早些協助家屬將個人「家當」先搬往新院,姑姐認識多年的同學知道後,義不容辭答應驅車協助,當天還帶了助手同來,實在感激。任務完成,差不多又到午膳時間,怎又要邀請對方吃頓午飯才是!一行四人打算去寶翠園的酒樓,因不想等位,結果來了這間潮州食肆。也許午市生意難做,竟有三、四十元的碟頭飯,相當經濟實惠,但今天要招呼姑姐的好朋友,點了「開心午市小菜套餐」。內容豐富,三個湯羹選一個,選了胡椒豬肚湯,六個較貴價的小菜選一個,選了半隻秘製潮香雞,還有可從二十四款小菜選擇,若選兩款$206,選三款$236,選四款$276,為答謝姑姐的好友幫忙,多吃一點又何妨,我選了四款,有咕嚕肉,金銀蛋泡時蔬,菜心北菇豆腐,福建炒飯。姑姐最愛胡椒豬肚湯,一小窩,有豬肚,鹹菜,濃烈的胡椒,喝下去,一道暖流直衝而下,很過癮,豬肚處理得乾淨,無異味。秘製潮香雞,似是沙薑雞之類,不過不失,髀位軟滑。金銀蛋泡時蔬,莧菜不老,皮蛋也算多。咕嚕肉,肉條炸得香,上了咕嚕汁連配料,很開胃,惟菠蘿開始變,因天氣熱,食品不宜存放,留過夜隨時出事,此乃很多食肆的通病。姑姐好友愛吃菜蔬,多點這道菜心北菇豆腐,冬菇很厚肉
「開心午市小菜套餐」。

秘製潮香雞,似是沙薑雞之類,不過不失,髀位軟滑。
金銀蛋泡時蔬,莧菜不老,皮蛋也算多。
姑姐好友愛吃菜蔬,多點這道菜心北菇豆腐,冬菇很厚肉,豆腐也很滑,墊底菜心爽脆。
福建炒飯,材料豐富,火腿粒,雞粒,菜粒,冬菇等,飯有炒底,很美味。

四位連茶也不用$300,相當經濟實惠,值得再來。
午餐
2016-06-14 2475 瀏覽
親戚回港探親都指定要返來德記首先來个前菜先 第一次試既鵝“爭” 好入味而且勁豐富骨膠原 encore左碟鳳尾魚炸得香脆 下酒佳品胡椒豬肚湯 勁足料而且好濃郁鹵水拼盤就一貫水準ok既虾祖蟹祖炸得外脆内軟
親戚回港探親都指定要返來德記
鳳尾魚炸得香脆 下酒佳品
胡椒豬肚湯 勁足料而且好濃郁
鹵水拼盤就一貫水準ok既
虾祖蟹祖炸得外脆内軟
2016-05-18 1929 瀏覽
來到西環,當然要一試這間有名的潮州菜館吧!屹立多年,牆上還貼滿了報紙雜誌的推介剪報。風味傳統正宗,價錢經濟實惠,難怪每晚都客似雲來。<馳名胡椒豬肚湯>放了大量咸酸菜,胡椒味道突出,暖肚一流。<馳名蠔仔餅>炸得金黃香脆,不算太油膩,蠔肉也多。<鹵水大鵝肝拼鵝肉片>鵝肉鹵得非常入味,肥瘦適中,肉質軟腍,做得出色。<黃金墨魚卷拼蝦棗>兩者均是新鮮製造,分別用上鮮墨魚肉和鮮蝦肉,混入馬蹄粒更爽口。<鮮甜大眼雞>屬傳統潮州美食(明檔)之一,味道尚算鮮甜,惟凍魚肉質始終較韌,個人還是比較喜歡清蒸鮮魚。
<馳名胡椒豬肚湯>
放了大量咸酸菜,胡椒味道突出,暖肚一流。
馳名胡椒豬肚湯
<馳名蠔仔餅>
炸得金黃香脆,不算太油膩,蠔肉也多。
<鹵水大鵝肝拼鵝肉片>
鵝肉鹵得非常入味,肥瘦適中,肉質軟腍,做得出色。
鹵水大鵝肝拼鵝肉片
<黃金墨魚卷拼蝦棗>
<鮮甜大眼雞>
鮮甜大眼雞
2016-04-03
20 分鐘 (堂食)
鹵水大鵝肝拼鵝肉片
  • 鹵水鵝肉片
2016-05-17 4933 瀏覽
西環堅尼地城一向也是老店薈萃的社區,自從地鐵開通之後,為這個小社區帶來了不少「為食兵團」!襯住公眾假期,同大伙兒行山後,來到<德記潮州菜館>食個痛快!  果然老店的魅力並非浪得虛名!特別注意的是,過了7點,排在<德記>門口的人龍有增無減,如果不想排隊,最好6:30前便入來光顧。。。 餐單上的選擇琳琅滿目,最後我們選擇了:(*熱點推介)*馳名蠔仔餅    $78*潮式糖醋伊麵   $68*蠔仔肉碎泡粥  (窩$118)滷水鵝肉片拼雜薈 $148明爐烏頭     $128金菇瑤柱扒西蘭花 $98豉椒炒蜆     $78馳名蠔仔餅($78)是潮州餐館的必吃小食,一場來到,絕對没理由不吃! 當蠔餅送上餐桌,大家也嘩一聲, 2層高、炸到金黃色又鬆化!外觀已經令人食指大動了 。。。蠔仔餅,外表炸得鬆脆可口,咬下去卜卜聲,內裏蛋漿水分仍然濕潤,加上蠔仔的鮮味,味道真的不得了! 份量夠4-6人享用!蠔仔肉碎泡粥 (窩$118)也是今餐不可或缺的一道佳餚!蠔仔的新觧程度,是決定性的關鍵!蠔仔新鮮肥美,絕無海水的腥味,可見蠔仔已經被粗鹽細心處理、洗擦乾淨! 一鍋美味的蠔仔粥,湯底十分重要,廚
 果然老店的魅力並非浪得虛名!

餐單上的選擇琳琅滿目,最後我們選擇了:(*熱點推介)

*馳名蠔仔餅    $78
*潮式糖醋伊麵   $68
*蠔仔肉碎泡粥  (窩$118)
滷水鵝肉片拼雜薈 $148
明爐烏頭     $128
金菇瑤柱扒西蘭花 $98
豉椒炒蜆     $78
馳名蠔仔餅
當蠔餅送上餐桌,大家也嘩一聲,
2層高、炸到金黃色又鬆化!外觀已經令人食指大動了
份量夠4-6人享用!
蠔仔肉碎泡粥
一鍋美味的蠔仔粥,湯底十分重要,廚師會加入大地魚、豬骨、胡椒粒、蠔仔、冬菇絲、肉碎、蔥等材料作為湯底!如果今次的粥再加入更多大地魚,相信湯底會更加鮮甜!
潮式糖醋伊麵
潮式糖醋伊麵 ($68)的外型像飛碟薄餅,第一次吃真的新奇又有趣!砂糖和醋是另外配上的,口味之輕重任君選擇!
煎到脆卜卜的伊麵灑上甜甜的砂糖,好像在吃甜品一樣。。。咬開一口,清晰看到一條條的伊麵,可見粉漿厚度適中!
而伊麵仍然保持濕滑,
明爐烏頭
明爐烏頭 ($128)湯底酸香惹味,烏頭浸在檸檬葉的湯底中,烏頭上鋪滿椰菜絲和紅椒片,魚肉嫩滑,不錯!
金菇瑤柱扒西蘭花
金菇瑤柱扒西蘭花($98)的瑤柱已經煮至濃稠的絲,西蘭花咬落還好清脆!是食得有營的好選擇!

總括而言,好㨺意餐廳的食物質素及上菜速度,有機會不妨一試

題外話/補充資料: 地區老店!餐廳上菜速度好快,吃完很快被要求埋單!如果不想排隊,最好6:30前便入來光顧。。。
2016-05-14
蠔仔肉碎泡粥
2016-05-13 1438 瀏覽
      今天考完英文說話後與家人到德記潮洲菜館用膳,我們今次叫了晚飯套餐,菜式包括:胡椒豬肚湯、潮香雞、炸蠔餅、西蘭花炒青衣球及玉蘭炒飯。     當我們點了菜式之後,菜式就很快呈上,證明這餐廳廚房的效率極高。雖然速度頗快,但不會影響食物的熱度。胡椒豬肚湯的味道偏辣,但帶有胡椒的香味。由於我患上高血壓,所以只是飲用了少許,但是在飲用後有一點的喉嚨痛。潮香雞的色澤較喑,雞味並不重。炸蠔餅香脆可口,蠔肉新鮮。玉蘭炒飯雖然是預早制好的,但也能夠保持它的乾爽、獲氣。      在用膳期間,看見有食客點了炒通菜,看似十分美味,希望下次有機會試試。備註:服務不俗,待應都十分有禮。
備註:服務不俗,待應都十分有禮。

2016-05-13
  • 炸蠔餅
  • 玉蘭炒飯
2016-04-23 2834 瀏覽
26/3已經是第三次到訪了, 仍然多人, 加上港島西鐵路開通, 交通更方便.是日到達時間是六時, 才可以立即有位. 加上反沙芋製作須時, 要立即點, 立即做, 立即上菜, 才肯幫我們做, 否則晚了人客多, 就沒時間做了. 我們為了食, 當然沒問題, 甜點鹹點一起吃. 果然沒有叫錯, 很香的芋頭味, 一定要趁熱吃. 有人覺得表面的糖太多, 那麼可以自行咬返出來不吃. 但作為甜品, 是應該甜一點的.鵝片拼盤, 在這餐來說應該貴貴地, 因為有很多鵝片, 底下亦有其他魯水野及豆腐.蘿蔔洛雖然熱氣, 但好味, 要趁熱吃, 因面頭的脆脆會唔再脆. 細細粒, 容易分. 轉眼就掃清了.蠔餅, 好多塊, 也是要趁熱吃, 蠔都好大粒, 所以吃得出蠔味. 但相比反沙芋及蘿蔔洛, 因為較多地方可以吃到, 就沒有那麼珍貴了.總之就好忙, 因為上菜快, 食物又要趁熱吃. 吃完之後又看到街外長長的人龍, 所以沒有再坐行久了. 忘記了每人多少錢, 總之是出奇地抵食~
26/3

鵝片什會
潮陽蘿蔔烙
蠔餅
忘記了每人多少錢, 總之是出奇地抵食~
2016-03-26
鵝片什會
潮陽蘿蔔烙
2016-04-15 2491 瀏覽
朋友生日一班男仔想搵經濟又有圓枱既地方食野有人提議去德記打冷自從有香港大港站之後 去德記變得好方便 一出地鐵站就到一坐低未點菜已經放低左幾碟前菜分別係花生,菜甫豆腐同咸酸菜都係唔錯既開胃小食 食完等人齊同睇menu一睇menu 除左海鮮 大部份菜式都係一百蚊樓下都算經濟我地點左以下幾樣去打冷必點鵝片, 德記都整得唔錯鵝片唔軔 鹵水汁好入味不過份量比較少 只有大約8片 有4舊大豆腐墊底賣相唔錯 但唔係好夠味 唔夠鹹又唔夠辣好彩有調味可以點 還可以好大份 粉漿同蠔既比例適中又唔會炸到好乾身如果多d蠔會更好蝦棗我聽都未聽過 點來一試原來好似泰式蝦餅咁 不過整做球狀墨魚卷同蝦棗表面都炸到好脆裡面分別係軟身釀墨魚肉同蝦肉 口質很好配搭附上既酸甜醬 味道更為一絕好普通既蒸魚 麻麻地下次去打冷都係叫返凍魚穩陣宜個menu係冇既 我朋友想食就問下待應有冇待應照落單 整到出黎竟然有驚喜唔似一般西檸雞既做法宜度既西檸雞炸粉外面黏滿杏仁片 好特別食落口比一般既更加脆最後黎個炒飯 味道正正常常但份量比想像中少總括黎講德記既菜式唔算特別出式 份量都唔係多不過勝在價錢唔貴 可以試多幾款菜式我地7個人飲埋啤酒都係每
朋友生日
一班男仔想搵經濟又有圓枱既地方食野
有人提議去德記打冷
自從有香港大港站之後 去德記變得好方便 一出地鐵站就到

一坐低未點菜已經放低左幾碟前菜
分別係花生,菜甫豆腐同咸酸菜
都係唔錯既開胃小食 食完等人齊同睇menu
前菜 (菜甫豆腐及咸酸菜)
前菜 (花生)
一睇menu 除左海鮮 大部份菜式都係一百蚊樓下都算經濟
我地點左以下幾樣
鵝片(淨片)
去打冷必點鵝片, 德記都整得唔錯
鵝片唔軔 鹵水汁好入味

如果一班既話 可以考慮一下德記

2016-04-14
  • 西檸雞
  • 黃金墨魚卷拼蝦棗
潮州菜是豬豬最喜歡的中菜之一。提起潮州菜,大家自然想起上環。上環曾經是潮州人聚集的地方,也是港式潮州菜的集中地。現在很多地方也可以吃到潮州菜,但是比較有名又歷史長久的就維數不多了。西環的德記潮州菜館屬於不少西環人也熟悉的潮州菜老店。德記潮州菜館搬到現址相信也有接近十年了。每次提起他的鹹檸檬,也會想得流口水。用這個西環手信來製作的鹹檸七,數年前我也曾經在網誌上介紹過。飲咗條氣順晒 ~ 雙劍合壁的完美結合 << 按此連結這次就集中介紹德記的食物。既然有出名的鹹檸檬,就會製作出相關的菜色。這道鹹檸檬鴨湯,是潮州菜中有名的,味道酸酸的有清熱解渴的功效。再來,就是吃潮州菜不能缺少的滷水鵝。鵝片肥瘦適中,而且滷水香味濃郁,吃過一定會再回頭。清淡的魚湯浸菜遠,正好用來清清舌頭上的味蕾。做法近乎炸的煎壕餅,炸得香脆的蛋香味,非常吸引。壕餅配上鮮魚露來吃,鹹鮮味齒甲留香。最後那道XO醬花球炒西蘭花,雖然平凡,但是也很好吃的說。

飲咗條氣順晒 ~ 雙劍合壁的完美結合 << 按此連結

這次就集中介紹德記的食物。

清淡的魚湯浸菜遠,正好用來清清舌頭上的味蕾。
最後那道XO醬花球炒西蘭花,雖然平凡,但是也很好吃的說。
2015-12-08
  • 鹹檸七
  • 滷水鵝
2015-12-08 3583 瀏覽
book左台但都要等位唔怪得出面當砵仔糕咁好生意啦! 等左半個鐘於入到去喇。入左間房仔度坐, 不過唔知點解好多蚊滋。。。 放一放底個杯就壓死左隻我個fd話魯水鵝肝好味同好少地方食到所以係必食於是就叫左個魯水鵝併鵝肝。。。。 可惜侍應聽錯黎左蝶鵝片好彩佢都幫我地換返碟野咋! 不過可能我太期待個鵝肝喇。。。 我覺得普普通通唔太難食但又無乜特別! 好似罐頭咁。。。 我都係鐘意西式既整法外脆內軟炸蠔餅都好足料, 一碟有兩塊! 第一塊都ok脆口, 第二塊可能放壓住好多油唔夠脆!可惜可惜。。。蝦棗併墨魚餅基本上兩個既口感都差不多可能太多馬蹄。。。唔講其實兩隻味係一樣既!好彩認到個樣咋糖醋面 唔夠脆! 食落口淋淋哋!好失望。。。。。。估唔到最好食係碟炸雞。。。 哈哈哈。。。 成晚就不停比d蚊滋騷擾趕極都仲有真係好討厭!
book左台但都要等位
唔怪得出面當砵仔糕咁好生意啦!

我個fd話魯水鵝肝好味同好少地方食到所以係必食
於是就叫左個魯水鵝併鵝肝。。。。 可惜侍應聽錯黎左蝶鵝片
好彩佢都幫我地換返碟野咋!
好彩認到個樣咋
糖醋面
唔夠脆! 食落口淋淋哋!
好失望。。。。。。
估唔到最好食係碟炸雞。。。 哈哈哈。。。
成晚就不停比d蚊滋騷擾
趕極都仲有真係好討厭!

2015-12-04
30 分鐘 (堂食)
2015-12-06 3213 瀏覽
 臨近冬至,因為唔想係屋企煮,所以就約埋屋企人有大有細出街食當做節。之前報章雜誌都介紹過這間德記潮州菜館,需然我地住九龍,但因為間菜館近香港大學港鐵站,所以都好方便又可以Book位。我地一行九人六點就到逹,可能時間尚早,未有太多人。之前巳上網seach過資料,巳預先睇定想食咩,所以一坐低就可以叫菜。墨魚卷拼蝦棗- 份量不多,味道普通香酥芋泥鴨- 好味, 值得一試, 食落唔係食到好多鴨, 芋頭味重D, 可能我鍾意食芋頭所以喜歡。蠔餅 - 潮州菜必食之選, 食落不太油, 有好多蠔同埋唔會有太多粉糯米釀大腸 - 大腸炸得啱啱好, 連埋糯米食好夾, 一脆一軟。大鵝肝拼鵝片 - 好好味, 鵝肝好滑胡椒豬肚湯 - 一般, 可以一試什菜煲 - 麻麻, 好似菜頭菜尾咕嚕蝦球- 好味, 有小朋友的就啱晒, 不過份量太少總括嚟講都值得試, 價錢合理, 不過坐位窄而且限時。

墨魚卷拼蝦棗
墨魚卷拼蝦棗- 份量不多,味道普通
大鵝肝拼鵝片 - 好好味
, 鵝肝好滑
胡椒豬肚湯 - 一般, 可以一試
什菜煲 - 麻麻, 好似菜頭菜尾
咕嚕蝦球- 好味, 有小朋友的就啱晒, 不過份量太少

總括嚟講都值得試, 價錢合理, 不過坐位窄而且限時。

2015-12-06
10 分鐘 (堂食)
墨魚卷拼蝦棗
  • 大鵝肝拼鵝片
2015-11-08 3522 瀏覽
德记的晚餐一直门庭若市 两个人去用餐居然不用排队 运气好!点了蠔仔饼,那么大两块才68真的是街坊良心价。蠔仔粥也是用料十足。鹅片也好吃。糖醋面略干,更中意潮庭的。虽然人多但是环境干净,上菜快,服务到位。名符其实👍
川椒鸡 猪红
2015-11-08
川椒鸡 猪红
  • 蠔餅
  • 蠔仔粥
  • 糖醋麵
  • 椒香川味鸡
2015-10-29 3357 瀏覽
五個人一行人放工搵潮州菜食,有人建議西環德記,去之前記得預約因為經常都多人等位 有預約唔駛點等就有位。(註:德記門口有砵仔糕賣都幾人氣的,見到也可以一試。)就坐後就有三款小食(花生 咸菜 醃漬物)比我地食住等,落單後約十分鐘就上菜。好,以下推介四款美食:
五個人一行人放工搵潮州菜食,
(註:德記門口有砵仔糕賣都幾人氣的,見到也可以一試。)

炸蠔餅
檸檬烏頭
津白
糖醋麵
2015-08-12 4526 瀏覽
自從港鐵西環通車之後,去西環一帶覓食都方便左好多,父親節一家人就去左德記食返餐。雖然訂左位,但都要等半個鍾,因為真係超多人。滷水拼盤不過不失,味道淡口,不過鵝片夠爽,加分。蠔仔粥蠔仔勁大粒,潮州粥水米分明,湯頭夠鮮。加少少胡椒粉食到唔停口。馬友魚飯魚飯可以話係必食,今日難得有馬友,侍應呀姐教一定要食魚皮,真係非常甘香!反沙芋傳統潮或甜品,媽咪最愛,芋頭爽口,而糖衣亦做得剛剛好,我比9分!

滷水拼盤
不過不失,味道淡口,不過鵝片夠爽,加分。

蠔仔粥

馬友魚飯

2015-06-20
2015-05-24 6679 瀏覽
香港大學站通車後去德記方便好多喇!地鐵站出來過對面馬路就到 星期五晚下班後立即去德記等位,晚餐時間好多人!印象中大部份打冷餐廳都好「麻甩」,不過德記環境則非常衛生整潔。我們兩個人可以坐四人桌,即使在星期五晚這個繁忙時間亦不用搭台,這一點非常欣賞雖然我們只有兩個人,可是看見餐牌每樣都想吃!眼闊肚窄,最後還是叫了四個小菜(已經忍痛刪減了幾個想吃的)(題外話:下單的姐姐非常好笑容)胡椒豬肚湯(9/10):意想不到的大碗—點了一個例牌size,心想兩個人每人一碗就好,湯來的時候實在有點驚訝:咁抵?!才送到就飄來一陣胡椒香氣,只是例牌大概已經可以盛出約五碗份量,而且好足料,大大片酸菜和豬肚藏也藏不住!湯夠香濃,黑椒的份量剛好,不會太辣。酸菜和豬肚口感竟然能保持少爽口,沒有「湯渣」感覺。鹵水鵝肉片($93)(8.5/10):我較喜歡吃軟林入味的鵝片,這碟滿足到我鹵水鵝一定要沾白醋,愈食愈開胃,完全沒有肥膩感。墊底有鹵水豆腐,入哂鹵水味,不是主角卻一樣出色。潮式糖醋伊麵($63)(8.5/10):外貌像薄餅,把幼麵底面煎脆,以為好熱氣,咬一口,夾在中間的麵條竟然是軟身的,沒有煎乾,單是口感已覺得很特
香港大學站通車後去德記方便好多喇!地鐵站出來過對面馬路就到
 星期五晚下班後立即去德記等位,晚餐時間好多人!

)(題外話:下單的姐姐非常好笑容)

胡椒豬肚湯
鹵水鵝肉片
潮式糖醋伊麵($63)(8.5/10):外貌像薄餅,把幼麵底面煎脆,以為好熱氣,咬一口,夾在中間的麵條竟然是軟身的,沒有煎乾,單是口感已覺得很特別,邊位特別好吃。陳醋和糖分開另上,可因應個人口味增減份量,有得食有得玩,我喜歡加多一點糖
陳醋滲入中間的麵條,糖溶在面,是其他菜式不易吃到的味道,朋友在旁一邊吃一邊說「呢個真係好好味呀」。
潮式糖醋伊麵
火腿津白(8/10):份量比其他打冷大很多,食極都有!非常喜歡灑在面的金華火腿碎!不會過咸,與津白配合得宜。
火腿津白
德記實在大件夾抵食夾好食,下次要再來幫襯!

2015-05-22
30 分鐘 (堂食)