2017-05-19 747 瀏覽
同女朋友拍拖5周年紀念,梗係要同佢食好啲,所以一早訂定位同佢食佢最愛既日本料理,仲一早諗好晒食咩, 我呢個男友都算唔話得啦卦!女友之前同我提過話好想試喜之次,因為佢睇過雜誌介紹知道喜之次係非常矜貴既頂級魚,屬於魚中貴族,但因為太貴所以無食過,今晚慶祝周年紀念就一於食豪DD啦! 經備長碳40分鐘後,由於極新鮮,食落真仍然肥美,油脂勁豐富,肉質又細嫩, 翅邊仲有D半透明既膠質,備長炭味勁香。和牛炒飯炒得夠乾身爽口,油份唔多唔少,齋聞已經覺得超香,食落更係香口到無朋友,而且和牛份量都幾足,幾乎啖啖都食到。由兩款吞拿魚同海膽炮製而成的Shoku bomb,層層豐富,口感勁rich,入口即融,好難用言語形容果種滋味,淨係知道食完一件又想再食多一件。海膽天婦羅我地兩個都係第一次食,原來咁樣整法又幾過癮喎,仍然食得到海膽既鮮甜味,個炸漿好脆薄,咬落好鬆化,唔油膩,平日只食海膽刺身既女友都話呢種整法有新意。整體而言呢度出品好有質素同誠意,所以話「一分錢一分貨」係無錯既!

喜之次

和牛炒飯
Shoku bomb
海膽天婦羅
2017-05-14
10 分鐘 (堂食)
喜之次
和牛炒飯
Shoku bomb
海膽天婦羅
2017-05-17 650 瀏覽
年年生日男朋友都會畀surprise我,今年都唔例外,帶咗我嚟呢間日式食府歎Omakase~ 由師傅發辦就最好,乜都唔洗諗,乖乖地坐喺度就會食到最時令嘅日本靚海鮮,呢個安排真係太好,食每道菜都係一個驚喜~以下呢幾樣就令我印象最深刻:→千葉縣‧地金目鯛配黃金三文魚子地金目鯛係千葉縣嘅野生海鮮名物,魚肉特別粉嫩,油脂雪白同分佈均勻。師傅將佢厚切,可以食得出果種滑口同肉質結實嘅口感,味道係魚味濃厚兼帶鮮甜,真係新鮮到好似啱啱上水咁~配埋通透金黃嘅三文魚子,有提鮮作用。→愛媛縣真鯛‧配鯛魚白子真鯛係日本人慶祝節日先會食嘅高級鯛魚,有“魚類之王”美譽,愛媛縣就盛產呢款魚,一年四季都食得到果份美味魚鮮同肉質細嫩~至於鯛魚白子就入口即化,鮮香味好吸引, 透明而且油潤豐腴嘅魚肉真係無得輸。→北海道鳥貝鳥貝個外型好得意,因為形狀似雀仔個頭而得名~佢嘅肉質好厚而細嫩,味道鮮美甘甜,口感爽脆非常獨特,第一次食對佢印象難忘~→深海池魚配烏魚子深海池魚比一般池魚更肥美、更爽滑、更鮮甜,厚切刺身完全可以食到果份清、甜、爽~烏魚子味道好特別,口感柔軟油潤,鹹得恰到好處,食完仲好有餘韻,令人回味無窮。→靜岡縣駿河灣活

→千葉縣‧地金目鯛配黃金三文魚子

北海道鳥貝
→深海池魚配烏魚子
深海池魚配烏魚子

→靜岡縣駿河灣活赤座海老
呢款海老其實係日本龍蝦仔,同平時食啲海老好唔同,肉質勁爽勁彈牙,味道勁鮮同甘甜,簡單點醬油同芥末已經好正~
靜岡縣駿河灣赤座海老

呢餐結論係3個字:好~幸~福~
2017-05-13
15 分鐘 (堂食)
生日
千葉縣‧地金目鯛配黃金三文魚子
愛媛縣真鯛‧配鯛魚白子
北海道鳥貝
深海池魚配烏魚子
靜岡縣駿河灣赤座海老
呢個月公眾假期多,但無時間去旅行。。。 趁有紅日前夕就約埋個好姊妹去食番間朋友介紹好耐既日本餐廳【樂壽司】,準備享受一下 ~呢度環境好有東瀛氣氛,可以呃到自己係置身日本~ 坐低之後望下左望下右,睇下隔離枱食緊d咩好野,見到d菜式賣相都幾精緻,即刻心心眼,對呢餐「omakase」十分期待~首先黎既係係日本富山縣白梅貝,師傅見我地兩個對呢道菜好好奇,就主動介紹話白梅貝係春天至初夏季盛產,所以而家好當造。佢地用清蒸方式去處理,好處就係可以保留到鮮甜味,上菜前好有心思咁薄薄地塗一層刺身醬油,就好提鮮架喇~嘩,真係好fresh呀!第一件壽司既係鰆魚,原來春天既鰆魚,因為需要儲存蛋白質準備產卵,所以肉質特別甘甜肥美,睇得出師傅真係好有心專揀時令食材。輕燒過鰆魚既皮後,再係魚肉上放少少洋蔥絲同醬油,最能帶出果份鮮味,oishii~繼續出場既係日本長崎產針魚~呢個可以話係對鮮度要求極高既人既必食之選,本身魚肉夠晒新鮮,根本唔需要任何加工,直接做成刺身就最適合,食落肉質結實,味道清淡自然~第一件重頭戲壽司係薄切中吞拿魚腩,薄切後更帶出吞拿魚油脂香味,夾埋少少芥末漬食就可以完全食到果種鮮味~朋友係海膽狂迷
日本富山縣白梅貝
鰆魚壽司
日本長崎產針魚壽司
薄切中吞拿魚腩壽司
朋友係海膽狂迷,見佢食呢個北海道口岸馬糞板海膽果陣個樣,洗唔洗咁滿足先?佢話份量十足、味道甘香濃郁、口感又軟滑,正到無朋友喎~
海膽壽司
牡丹蝦應該都係好多港人心頭好,我地兩個亦唔例外,呢款壽司睇見都心動,將稍為輕燒過既蝦頭膏,放係鮮甜彈牙既蝦肉上,蝦膏柔滑香濃,味道口感同樣豐富兼有層次。
牡丹蝦壽司
跟手出場既係,呢度特別加拖羅、海膽、三文魚籽同生紫菜,所以口感同味覺層次都相當豐富,師傅刻意放係成個「omakase」後段,用作刺激客人味蕾~
金目鯛
最後歎埋個碎蔥吞拿魚腩飯,壽司飯上面放滿味覺非常match既的吞拿魚腩茸、蔥花同埋三文魚籽。再加入炸芋片同黃蘿蔔漬絲,令成個壽司飯增添爽脆口感。
碎蔥吞拿魚腩飯
呢餐「KU」Omakase除了以上壽司仲有前菜,刺身,熟食,湯,甜品可以話係超值超豐富,其實有點過飽所以去左維園行個圈傾計先返屋企!
2017-04-13
15 分鐘 (堂食)
日本富山縣白梅貝
日本長崎產針魚壽司
薄切中吞拿魚腩壽司
牡丹蝦壽司
金目鯛
碎蔥吞拿魚腩飯
2017-03-08 1882 瀏覽
香港人真係有口福. 城中大大細細嘅日本料理店冇幾萬都有幾千.食完放題食居酒屋,食完壽司食串燒,食完懷石食廚師發辦...總有一樣適合你...生日咁重要嘅日子,一定要揀S嘅摯愛! search 到樂壽司有lunch omakase 當然要一探究竟店鋪位子雖然唔係銅鑼灣大街,但都幾易揾. 門口裝修好有日式風味,舒服大方人少可以入座吧檯位,聽師傅介紹每道菜, 順便睇下手勢 lunch menu好簡單 一早已有心水,所以一入座就order咗$980/head 嘅omakase. waitress細心詢問咗個人喜好.海膽豆腐+螺肉: 煮過的螺肉好彈牙, 無嗮任何調料, 食物新鮮已經係最好嘅味道; 海膽鮮甜同加入日本豉油嘅豆腐搭配的啱啱好 味蕾瞬間被打開 魚子toro蓉海膽+ X魚tataki:   怕流可以用紫菜包來食,但S覺得紫菜味太濃,都係齋食好d; 師傅真係有認真介紹,但明顯S無認真聽書.某種魚類既tataki 佐以特調醬汁同炸洋蔥,有dd咸,但好香口. 覺得味道太濃可以用楊梅清下口.和牛牛腩: 牛腩好嫩,每一口都感覺到濃濃嘅油脂味,好正!  冰菜蘋果蒟蒻xx根(XX根係一種植物嘅根部):

人少可以入座吧檯位,聽師傅介紹每道菜, 順便睇下手勢

和牛牛腩: 牛腩好嫩,每一口都感覺到濃濃嘅油脂味,好正!
冰菜蘋果蒟蒻xx根(XX根係一種植物嘅根部): 平時S都中意用冰菜拌salad. 呢個做法又幾得意,口味偏甜加以蘋果酸酸甜甜, refresh下嗰口腔啱啱好
海膽toro金目鯛壽司: 一d都唔誇張 真係好好好味.原本S都好怕三種味道唔和諧,但估唔到佢地咁夾 互相輝映 絕對係味蕾嘅享受
Toro: 兩大塊toro,以紫菜包裹,紫蘇葉提升鮮味. 塊toro唔算最靚, 如果可以再肥少少就更加好啦
炙燒右口魚壽司: 炙燒左口魚就食得多,右口魚就好少食. 味道同左口魚有少少似,入口即溶,油脂香味久久揮散不去
蝦膏牡丹蝦壽司:  蝦膏稍稍燒過后更香濃, 身邊好多朋友都唔鐘意牡丹蝦,但卻是S摯愛
炙燒toro魚跟肉壽司: 燒過嘅toro更加嫩滑 總體感覺反而比之前試嘅toro sashimi standout
海膽壽司: 滿滿的海膽 好鮮甜  連一貫對海膽麻麻嘅Mr.V都對佢有所改觀
魚卵toro蓉手卷:  魚卵一d都唔苦唔腥 大大口食 好滿足
餐後用王林蘋果草莓refresh下, 加上rum酒葡萄雪糕做ending

慶祝生日仲有店家精心準備嘅壽司蛋糕 滿足豐富嘅一餐
題外話/補充資料: waitress嘅服務好細心 溫柔而熱情
2017-02-26
生日
2017-03-02 1285 瀏覽
樂壽司位於與餐飲體驗絕不相配的大樓樓上。位於名字古怪的大腳板中心五樓,對於第一、兩次來的客人可能有點混亂;面對著三道空白的石板門,沒有任何端倪究竟哪一道門才是入口。極簡主義的設計絕對與樓下大堂誇張的燈光和長長的交通形成對比,但我們的確希望這種設計美學夠能延伸至室內.廚師為我們預備了大閘蟹三重奏──蟹肉豆腐、蟹腳及蟹肉沙津。大閘蟹保留出色的味道,特別是製成一小磚的凍豆腐後,但我們二人只是感恩地分享了一份。緊隨著浪接浪的味道沖擊,今次另一道清潔味蕾的菜式是紅蕃茄,是其中一道我們嚐過味道最豐富的蕃茄。
2017-02-16
25 分鐘 (堂食)
2017-02-18 3460 瀏覽
又來了楽壽司,每次吃完,都會非常滿足。今次偉師傅整了以下的壽司給我們吃。前菜豆腐沙律,這個不錯。左口魚,新鮮。深海池魚,好吃。赤貝,師傅拍了赤貝一下才給我們吃,果然拍了真的好味啲。甜蝦配燒蝦頭膏,師傅說今期甜蝦好靚,果然非常肥美,配了燒了的蝦頭膏,真的好美味喔!野生鰤魚,好吃的,但沒有太大印象。燒養鯖魚,這個也好吃。紫菜拖羅,另一美味的壽司。燒左囗魚邊,這個必吃。海膽呑拿魚腩三文魚子飯,本來個飯沒有海膽,我們略過海膽壽司,把海膽放在這個刺身飯。這裡的三文魚子很好吃,唔腥,讚!蒸蛋,份量適中,讚!麵豉湯,有蜆肉同魚肉,這個湯的魚肉比較腥,不放還好。藍莓雪糕,比較特別,不過奶味偏重,藍莓味不夠特出。又吃了滿足的一餐。

前菜豆腐沙律,這個不錯。
左口魚,新鮮。
深海池魚,好吃。
赤貝,師傅拍了赤貝一下才給我們吃,果然拍了真的好味啲。

野生鰤魚,好吃的,但沒有太大印象。
燒養鯖魚,這個也好吃。
紫菜拖羅,另一美味的壽司
燒左囗魚邊,這個必吃。

蒸蛋,份量適中,讚!
麵豉湯,有蜆肉同魚肉,這個湯的魚肉比較腥,不放還好。
藍莓雪糕,比較特別,不過奶味偏重,藍莓味不夠特出。

又吃了滿足的一餐。

豆腐沙律前菜
  • 海膽壽司
  • 燒左口魚邊
  • Sushi platter
2017-02-17 1274 瀏覽
原本諗住book另一間Omakase,點知冇位,甘就上Openrice睇下我收藏左邊間就去試試喇,因為我收藏的都係我想去試,又或者係食過好味的!望落好似幾大甘,但食Omakase 梗係坐壽司bar啦,點知非常窄,坐得吾舒服炸芋片好好味👍🏻不過冇得添食 廣島蠔👍🏻肥,鮮👍🏻最愛最愛拖羅👍🏻👍🏻👍🏻肥肥雪魚條送酒一流👍🏻👍🏻我頭先介紹左好味嗰d,而家lee d都係一般般除左個馬糞海膽壽司係好味之外,其它亦都係麻麻地我覺得日本文化就係將食物變成藝術品,但lee度d生果同甜品放埋一齊,又擺到甘核突,影響食慾啦!我一向食Omakase 後面都會有一個侍應招呼全張枱的食客,可能情人節多人吧,原全冇人加茶🍵倒酒,同埋係香港師傅主理的,仲要經常行去㕑房拎食材,上菜亦比較慢,其實整體真係吾OK ,收費差不多1900一位,但食物同服務就吾太值!

炸芋片好好味👍🏻不過冇得添食
廣島蠔👍🏻肥,鮮👍🏻
最愛最愛拖羅👍🏻👍🏻👍🏻肥肥
雪魚條送酒一流👍🏻👍🏻
我頭先介紹左好味嗰d,而家lee d都係一般般
除左個馬糞海膽壽司係好味之外,其它亦都係麻麻地
2017-02-14
情人節
2016-12-16 10294 瀏覽
好想好想食壽司,今日揀了銅鑼灣新興食廈《Zing!》入面的「楽壽司」。大廈地下電梯大堂有一個非常亮麗耀眼的大型水牌,全幢大廈都是時尚餐飲、酒吧、美容等等消費項目的商店集中地。電梯門一打開,就見到一個分隔用餐區與電梯大堂的屏風,拐過這個屏風就是一個安裝在地上的石山盆景,充滿和式風情。再仔細看看這個石山盆景,原來有一間和式小屋模型,掛有一幅橫扁《楽寿司》,旁邊有一隻招財貓。雖然並沒有擺明車馬,但一旦注意到這種佈局,心中馬上響起一句諺語:「司馬昭之心,路人皆見」。繞過這個盆景就是餐廳用餐區了。採用左右兩邊平衡對稱的室內設計,帶有一點 Art Deco 風格,再加上一條甬道、金黃的裝修主色、水晶吊燈,絕對是一間高級餐廳的裝修格局;只不過因為餐廳面積所限,全部變成迷你版。為了善用空間,短短的甬道兩旁設有卡座,末端是一個壽司吧。筆者不是大富人家,在香港甚少會捨得豪花金錢去正宗日本料理食晚飯或者 omakase,始終動輒要千幾二千大洋一位,一旦水準平平無奇就會花費不值。所以一定會先幫襯餐廳的午市套餐,測試一下水準如何,今次也沒有例外。寿司盛り合わせ($388)只有九件壽司。近三、四年,即使撇除了最頂
好想好想食壽司,今日揀了銅鑼灣新興食廈《Zing!》入面的「楽壽司。大廈地下電梯大堂有一個非常亮麗耀眼的大型水牌,全幢大廈都是時尚餐飲、酒吧、美容等等消費項目的商店集中地。
寿司盛り合わせ($388)只有九件壽司。近三、四年,即使撇除了最頂級、由東京總店在香港設立的分店,高級鮨店也越來越多、價錢也越來越貴;同樣是8至10件壽司,幾年前在其他已經屬於級數高的鮨店可能只需 $250~$300。引發的情況就是,今時今日壽司午市套餐要接近 $400 或以上才可以稱得上是稍為高級的壽司套餐,甚至 $800 以上的廚師發板午餐也並不見怪,$300 元左右價位的鮨店壽司午市套餐已經稍為降格了。當然,午市套餐收得這個價錢,前菜絕不馬虎全部有一些特色。
沙律加入了日本豆腐及山芋蓉以增加口感,各式蔬菜如車厘茄、青瓜等也夠多汁及爽脆,但沙律的日式柚子醋稍嫌少了一些,不夠味道。
日式茶碗蒸表面加入了薄薄的一層高湯啫喱及少量蟹肉絲,見到那微細的纖維,就肯定是真蟹肉而非人造蟹柳,只可惜蟹肉絲份量太少,零零碎碎地鋪在蒸蛋表面,實在有點小家。高湯啫喱份量也稍為少了一點,所以不太品嚐到鮮濃的味道;至於啫喱覆蓋下的蒸蛋,木魚湯底味道雖然清甜,但稍嫌不夠滑溜。整體來說,這個高級版茶碗蒸有其形、但稍欠其實,未能達到頂級水準,更使筆者回味另一家鮨店的出品。
最驚喜的是最後一個前菜小食。前面已經講過,收取這個價錢的午市壽司定食,前菜如果仍然只是一般的漬物,肯定是想趕客。雜錦刺身碎切配日式芝麻醬醋汁份量相當多,很容易就認得吞拿魚赤身、金目鯛、日本響螺(當然不會是脆口或爽彈的螺頭,只是尾部較軟腍的部分)等,最少有五至六款。雖然只是原條刺身的零碎部分,但由於刺身質素高,依然充滿魚鮮的味道。
接着來的是第一盤共五件壽司,由右至左分別為鰈(即右口魚)、赤貝、深海池魚、金目鯛及鯖魚。食壽司的另一重要配角酸薑採用傳統薄片切法,只是很隨便的放在壽司盤的一角,賣相只是一般的標準做法,有點失望。
寿司盛り合わせ
每件壽司所採用的食材充滿光澤,食落鮮甜有彈性,選材新鮮無容置異,但欠缺驚喜;而且除了赤貝之外,其餘四貫壽司造型一般。
第二轉有四件壽司及一件蛋壽司,左排由上至下分別為BB鱈魚及鰆魚、右排是中とろ、海膽。BB鱈魚及鰆魚都是火炙,一來可以出帶魚肉內的油份、增加香氣及油潤,但更重要的原因應該是這兩種魚肉筫太鬆散兼不可以完全生吃,一定要弄至七、八成熟。味覺上與吃燒魚或者香煎鱈魚差不多,但又未至於那麼香口、及缺少了一份焦香,所以不太喜歡這兩件壽司;要經過火炙處理的壽司,現時仍然只懂欣賞左口魚邊及穴子。
海膽一向是最愛,這件軍艦充滿鮮味,即使只是午市套餐,也用上新鮮日本原板海膽。至於中とろ不夠肥美,沒有明顯的油花分布,嚴格來說,只能算是赤身與中とろ之間。蛋壽司味道偏甜,缺乏明顯蛋香,記憶中最好的蛋壽司還是諾士佛台的「Hanabi」。
套餐還有一個超級迷你三色丼,包括吞拿魚腩蓉、三文魚子及海膽。材料的確是非常新鮮,但份量實在太少了,只有兩三口米飯,鋪在表面的蔥花甚至乎差不多完全覆蓋海鮮,感覺有點小家。

宮崎和牛丼($298)
。單單是前面四個字已經足以令這一碗丼升價10陪,事實上,又真的是「吉野家」的10陪價錢。先講賣相,又真的是非常吸引,大大個日式丼碗,只有七成滿左右,營造了一種高級矜貴的感覺。
宮崎和牛丼
丼的表面鋪滿了各種材料,包括車厘茄、洋蔥絲、本菇、蔥花、炸蒜蓉碎、芝麻,當然還有主角宮崎和牛。味道也是一貫的日式帶甜醬油或燒肉汁,甜度適中、非常理想,配合軟糯的日本產珍珠米及各種配菜一齊進食,美味無窮,最終竟然只嫌太少米飯。
雖然並非最出名(也是最貴)的神戶、松阪、近江或飛驒牛,但宮崎產和牛也是名種和牛,在九州地區更是首屈一指,其實香港大部份餐廳也只能供應宮崎產或鹿兒島產和牛。叫得宮崎和牛,雖然未至於是同品種中最頂級的宮崎牛(A4 級或以上),最低限度也是 A2、A3 級,但用來做牛丼,已經是非常美味及足夠了。牛肉切得細細塊、薄身,並非刻意吝嗇材料,而是標準日式牛丼的大小尺寸。不愧是和牛,牛肉混和了油花,肉質非常軟滑、差不多入口即溶;牛肉又經過快速炒香,肉味、油香、焦香充滿口腔。
一向對套餐的味噌湯沒有好感,總覺得只有單調的味噌(即使也有優劣分別)及一個鹹字,甚少沾唇,但每次總會循例揭蓋,看一下會否有驚喜。一些太過清澈的味噌湯,往往是清湯與味噌分成兩層,又需要自己拌匀,整體感覺並不理想,而且也沒有什麼鮮味,甚至好似是濃縮味噌湯開水煮出來的。面前的湯碗幾骨子,增加了期待。
湯底有點混濁,正因為這樣,反而更增加了期望。加入了蜆肉、魚肉、魚骨熬煮,湯料的微粒、味增及湯水混和在一起,鹹香的味噌湯滲入了鮮甜,果然沒有失望,難得一次一飲而盡。
甜品分別叫了朱古力雪糕及開心果雪糕。雖然不知道是哪一個品牌,但甜度適中;尤其是那一球開心果雪糕,既有一點點的開心果蓉、又充滿開心果香味,雖然只是第一次品嚐,已被吸引,很想知道哪裡可以購買現成盒裝。
整體的壽司質素一般,並不特別突出,也沒有哪一件是筆者特別回味的,反而熟食有驚喜。記憶中,最近一次食過最滿意的壽司午市定食已經是差不多半年前,在銅鑼灣的另一棟食廈《cubus》內的某壽司店了。也明白花多些金錢食 omakase 應該會有較滿意的體驗,但沒有高質的抵食午市套餐,如何吸引多一些客人?
2016-11-13
宮崎和牛丼
2016-12-11 748 瀏覽
結婚紀念日,加上近日工作異常忙碌,便決定來這裏吃一頓好的。只是在網上搜尋好食店,結果幸好沒有選錯。以高檔次的壽司店來說,這一家的價錢在預料之內,吃下去也物有所值,而更重要的是看得出選材和烹製的心思。吃完了十分滿足。以下是餐廰提供的三款 omakase 的中價位那一款。其實三款的價錢不是相差很遠 (約 $300),但高價位的當晚主打好像是柑,我的敏感牙齒怕受不了,所以叫一個中價位的 "Sho",輔以日本清酒。環境整體很舒適。服務態度也很好。呀!預約時宜選吧枱,師傅很用心介紹每一道菜和怎樣吃。以下是這個餐的大部分菜,還有兩三道沒有列出而已。

生蠔
吞拿魚腩
仙人掌葉
鮑魚
甜品
海膽
2016-12-10
$2000 (晚餐)
生蠔
吞拿魚腩
鮑魚
海膽
2016-12-10 565 瀏覽
為慶祝成功拿到一單品牌的代理權生意 , 決定和我一起出生入死的partner (即我太座) 一起吃 omakase 慶祝 ~ 餐廳的門面裝修實在是極具心思 , 也帶有幾分禪意 ~ 餐廳的樓底超高 , 氣氛平和恬靜 , 燈光璀璨 ,雖則未達瑰麗堂皇的奢華境界 , 但也算是把餐廳打造成都市的深度藝術品了 ~ Menu ~ 我們點了 omakase 的 " 賞 SHO " $ 1550/位前菜。三款 ( 汁燒白子、富山灣白蝦、醬漬鮟鱇魚肝 ) 汁燒白子 : 口感滑溜柔軟 , 其味香甜清幽 , 其製法是以醬油浸漬 , 再經火炙及撒上柚子皮 ~ 富山灣白蝦 : 蝦肉富彈性及膠質感 , 入口淡然優雅 , 卻非常鮮甜細緻 , 鮮味留在口中久久不散 ~ 醬漬鮟鱇魚肝 : 魚肝味道既濃厚又不腥口 , 質感軟綿細滑 , 咬落無渣 , 越吃越滋味 ~刺身 (剝皮魚、山桃、秋刀魚刺身) 剝皮魚 : 以黃金色的小碗內盛著的 , 感覺豪華 , 製法是把剝皮魚肉切碎 , 再取其肝臟與魚肉混合 , 味道甘香豐盈 , 好吃得難以形容 ~山桃 : 以玻璃小杯盛著的 , 用來清清味蕾 ~ 秋刀魚刺身 : 肉質柔軟

餐廳的門面裝修實在是極具心思 , 也帶有幾分禪意 ~

Menu ~

前菜。三款

( 汁燒白子、富山灣白蝦、醬漬鮟鱇魚肝 )

刺身

(剝皮魚、山桃、秋刀魚刺身)

山桃 : 以玻璃小杯盛著的 , 用來清清味蕾 ~

秋刀魚刺身 : 肉質柔軟綿滑豐腴肥美 , 味道醇厚鮮味細膩 , 每咬一口都滲出秋刀魚獨有的油香 , 吃罷魚香留在口腔裡縈繞不散 ~
鱈魚乾

質感乾脆 , 入口鮮味 , 叫人吃不停口 ~
鯖魚刺身

魚生切得厚身 , 口感實在 , 魚皮是經過炙燒 , 表面用火槍炙過的鯖魚 , 把魚肉本身的油份迫出來 , 吃起上來油份更重更甘香 , 魚味濃郁 , 伴以紫蘇葉碎、芝麻 同吃 , 味道層次感更為提升 ~
拖羅

極厚切的一件拖羅 , 用脆卜卜的紫菜及紫蘇葉包裹著吃 , 以紅岩鹽作調味 , 這件拖羅脂肪分佈均勻 , 肉質柔軟入口即溶 , 未咬下去已感受到它慢慢融掉 , 滲得滿口油脂 , 味道豐腴肥美鮮口 , 拖羅的獨特甘香 , 吃後齒頰留香 , 滋味極之難忘 ~

吃完拖羅 , 吃伴在旁邊的 石蓮花 以解油膩 ~

炸雞軟骨

炸得甘香酥脆 , 調味得宜 ~
汁燒鰻魚

賣相精巧 , 外皮脆口帶有炭燒的焦香 , 鰻魚的肉質鮮嫩肥美 , 風味極緻 ~
沙律

(長崎蕃茄、無花果、冰菜、蘆薈肉、自家製的蘋果啫喱)
地金目鯛壽司

鯛魚味道濃郁鮮美 , 加上了特製的梅子泡沫及芽蔥 , 更能帶出鯛魚的鮮甜 , 壽司飯的酸度適中 , 握得不死實也不過鬆 , 足見師傅滿有經驗且極具實力
筋子壽司

筋子經油醬漬過 , 一顆一顆像是寶石一般透亮 , 味道油潤鮮甜 , 甘香卻不帶腥味 , 配上握得獨到的壽司飯 , 一口咬下 , 像是要在口中躍動起來似的 , 一大滿足 ~
大拖羅壽司

大拖羅脂肪豐腴 , 入口即溶 , 醋飯的黏軟度適中而有活力 , 當大拖羅和壽司飯渾然一體 , 魚香味在口中纏綿不散 , 乃一種會使人吃上癮的味道 , 把味蕾帶到另一層次的享受 ~

赤鯥壽司

經火炙過的赤鯥魚肉 , 肉質柔軟 , 味道豐腴濃鮮 , 加上了蔥白絲和黑松露醬 , 味道更感獨特 , 刺身跟飯的黃金比例 , 突顯刺身主角的地位 , 又不抹去壽司飯的風采 ~

A 5 鹿兒島和牛壽司

A 5 鹿兒島和牛超級肥美 , 肉香豐溢 , 柔軟綿滑而無筋 , 一入口中便化開 , 吃罷牛肉香留在口腔裡縈繞不散 , 醋飯入口甜中帶酸 , 層次感十足 ~
燒拖羅筋壽司

經過醬油浸漬和火炙過的拖羅筋 , 質感既爽口又醇厚油潤 , 味道更是細緻得難以形容 , 入口時彷如櫻花盛放的一刻 , 細細品味 , 方能吃出其絕妙之處

赤海膽壽司

一大片的新鮮赤海膽 , 鋪得滿滿的 , 味道帶著強烈而霸道的甘甜味 , 口感卻又高尚細膩 , 和壽司飯的異常匹配 , 使整個壽司都變得具衝擊性 , 是極富魅力的重量級美味 ~

壽司

外皮焦香的硬朗 , 內裏卻是滑滑嫩嫩的玉子 ; 據師傅所說 , 它是由 白身魚茸、海老、雞蛋混成漿再炸成的 ; 入口便感受到獨特的鮮甜 , 使人陶醉不而
松茸清湯

師傅說是用木魚和松茸煮成的 , 味道清幽鮮甜 ~
巨峰葡萄、秋水梨

臨別秋波。必有水果 , 秋水梨味道清甜得難以形容 , 巨峰葡萄也十分多汁清甜 , 實在是無可挑剔的飯後果 , 很好吃 ~

桂花水信玄餅

外表晶瑩剔透 , 甚有詩意的賣相 , 味道清幽 , 漂亮得不忍吃下 ~

最後 , 不得不提的是侍應生的專業態度 , 不時會主動為客人加添熱茶 , 服務體貼入微 ~

上好的服務態度 , 雅緻的環境 , 新鮮的食材 , 巧手的廚藝 , 賓至如歸的美妙感覺 , 夫復何求 ~

本篇完 ~
2016-12-10 548 瀏覽
Trying an exclusive menu via a booking platform. Super value at 1450 for what you would die for toro, uni and wagyu. Take a look at the humungous piece of toro and the uni dishes, you'd drool over.Fish, fresh.The menu, satisfyingly comprehensive. Hardly able to finish everything.The only complaint is the dessert, a shame that it gets slacked off at the end.
2016-12-10
Toro  in  crispy  nori
Omakase  sushi
Inspired  sushi
Uni  creations
Creamy  fish  soup
2016-12-09 6027 瀏覽
由 開始 至 結束 由 走出升降機 至 重返升降機 那數小時的光陰, 到現在這刻也未能忘懷。踏出 升降機 後身處如迷宮的入口,究竟那一道才是正門 ?懵懵懂懂的把大門找到了,門一開 ... 嘩,金碧輝煌喔 !被領到壽司吧檯前坐,看著師傅們用心工作的樣子,兼且放置在前方冷櫃內的海鮮們,我期待著晚餐的開始。 廣受食客歡迎的 廚師發辦 (omakase) 菜單,足以令食客每次光臨也可以吃到新意。 前菜。三款 越來越多人懂得欣賞〈 白子 〉,這款〖 汁燒白子 〗就是把魚的精巢放進醬油處浸漬,上檯前更輕輕的火炙及撒上柚子皮,一口吃下讓白子的濃稠液態封在嘴裏,隨即嚐出醬油的甜及柚子的清香,說實在白子並沒有濃郁的「 腥 」味道,若然你在想像那回事 ! 〖 醬漬鮟鱇魚肝 〗被弄暖了,它的口感與味道可以更為軟滑,淡淡的魚肝味道,不油膩也不腥口,越嗒越有餘韻。 晶瑩剔透的〖 富山灣白蝦 〗,不論是逐隻吃還是一堆的放進口裏吃,它的天然鮮蝦甜味及含膠黏口的本質,都是非常的有魅力。 再來便是刺身的開始,兩款都是秋季最肥美的刺身,相對都屬於重味道因此要靠置在中央,由玻璃小杯盛著的< 山桃 >洗擦味蕾後再出發 ( <
由 開始 至 結束

由 走出升降機 至 重返升降機

那數小時的光陰,

到現在這刻也未能忘懷。
踏出 升降機 後身處如迷宮的入口,究竟那一道才是正門 ?
懵懵懂懂的把大門找到了,門一開 ... 嘩,金碧輝煌喔 !
我期待著晚餐的開始。

前菜。三款

再來便是刺身的開始,兩款都是秋季最肥美的刺身,相對都屬於重味道因此要靠置在中央,由玻璃小杯盛著的< 山桃 >洗擦味蕾後再出發 ( < 山桃 >實質是我們慣常叫的< 楊梅 > )。

黃金蛋內盛著有 < 剝皮魚 >,師傅把剝皮魚肉碎切,再取其肝臟與魚肉混合,肥美爽彈的肉質加上肝香味甜,一下子嚐盡剝皮魚全身的鮮味。

〖 秋刀魚刺身 〗是肥美的甘香濃郁,肉質細嫩讓人欲罷不能,配搭薑茸、青蔥碎、薑花絲同吃有提鮮的好處。

別小看新鮮燒起的〖 鱈魚乾 〗,乾乾脆脆,入口即化的口感但鮮味無窮,蘸美乃滋來吃是常識吧 !

師傅為〖 鯖魚刺身 〗做了特別的方法,厚切以外是把魚皮炙燒過,逼出魚油讓魚皮魚肉的油脂更均勻,師傅更為鯖魚那爽口肉質添加酸薑茸、紫蘇葉碎、芝麻,讓鯖魚變得不再單調,做刺身不再只得一味的 ﹤醋漬 ﹥。

如何霸氣地吃〖 拖羅 〗,

師傅教落是把這一大件的〖 拖羅 〗,用紫菜及紫蘇葉包裹著吃,撒點粉紅岩鹽做調味;這件拖羅原是屬於吞拿魚的頸部份,算是大拖羅的一種,魚肉呈粉紅帶白色網紋的筋,入口鬆化即溶。 吃罷這件拖羅,再吃旁邊的 < 石蓮花 > 解油膩,味道似蓮霧般清甜。

這次的間場小食是〖 炸雞軟骨 〗,新鮮炸起兼且是沒有多餘的炸漿裹著雞軟骨。

依靠慢工出細貨的步驟來誕生出這一味〖 汁燒鰻魚 〗,

師傅是一手提著噴壺,一手拿著生鰻魚,用邊噴邊慢火燒烤的步驟來把生鰻魚完全燒至熟,外層帶焦脆,鰻魚肉卻是鮮嫩,還啖出陣陣炭燒香。 吃過鰻魚後,是時候把旁邊的〖 梅漬小蕃茄 〗也吃下,好為下一份美食作準備。

一碗很有特色的〖 沙律 〗,碗內食材都是生的,包括有一角甜而味道好的 < 長崎蕃茄 >、一角 < 無花果 >、數粒 < 蘆薈肉 >、< 冰菜 > 及 ...

師傅自家製的清甜 < 蘋果啫喱 >。

繼〖 沙律 〗以後,是新一輪的 手握壽司 攻勢,師傅造的壽司飯都是略帶鹹味 :

〖 地金目鯛壽司

長有顏色鮮艷的魚皮下是厚厚的雪白油脂 及 粉嫩魚肉的 地金目鯛,每一口均充滿濃郁而甜的魚味,入口軟滑而魚皮爽,師傅更為 地金目鯛 加上 ﹤梅子泡沫 ﹥及 ﹤芽蔥 ﹥。

〖 筋子壽司

筋子即是仍然被魚卵薄膜包裹著的三文魚子,著重於原汁原味,師傅把全副筋子裁成他的要求,再把其中的一份浸漬在醬油裏,就是為這件壽司做足準備。 醬漬過的筋子,味道有如雞蛋黃般醇郁,既鮮且甜而且沒有魚腥味,好單純 !

〖 大拖羅壽司

清甜、無筋、入口即溶,塗過醬油後更帶出極緻滋味。

〖 赤鯥壽司

爽脆鮮甜的赤鯥魚肉,經過明火洗禮下豐腴的油脂盡出,滋潤了魚的肉質更顯得嫩滑,師傅為它加上炸香了的 ﹤蔥白絲 ﹥及 丁點 ﹤黑松露醬 ﹥,圖增添風味。

〖 A 5 鹿兒島和牛壽司

吃過一輪魚鮮,在毫無預兆下竟然送來一件肥美肉嫩的 和牛壽司,A 5 的雪花程度來算,這片可入口即化的 和牛 是的確可與 拖羅 媲美。 師傅要更下一城的在 和牛 面上添加 ﹤鱈魚乾碎 ﹥、﹤青蔥碎 ﹥、﹤拖羅茸 ﹥。

〖 燒拖羅筋壽司

可叫做比 拖羅 還要矜貴的 ﹤拖羅筋 ﹥,指的是連著 拖羅 的一片白筋,本質是爽口的彈牙但師傅把它浸漬在醬油裏,吸收後便與壽司飯一起被握,之後再來個火燒,脂香馥郁的絲滑口感,不斷在口腔內盤旋,有幸能分得一件來吃。

〖 赤海膽壽司

師傅教導首先要把 ﹤龍珠果 ﹥吃掉才可以享受這件 赤海膽壽司,甜而帶清酸的 ﹤龍珠果 ﹥可幫忙剔除 赤海膽 的先天濃郁味道 ( 有些人會認為是苦味 ),直接迎來鮮甜與甘醇。

壽司蛋 〗

這件不是蛋糕嗎,論外貌是不能說「 不 」! 經過師傅的介紹,它是由海老、白身魚茸、雞蛋混成漿再炸出來,吃下是帶重雞蛋兼有日本魚蛋的味道,不過是甜的 !

連最後的一件壽司也幹掉,相信尾聲已近在眉睫 ...

〖 松茸清湯 〗

熱騰騰的清湯,在木魚的甜味襯托下有松茸的清香,是時候把心情收拾準備離開。

〖 秋水梨。巨峰葡萄 〗

〖 桂花水信玄餅 〗

師傅特別為晶瑩剔透的 ﹤水信玄餅 ﹥加進 ﹤桂花 ﹥,好讓每吃一口也散發出淡淡的花香味。

重頭到尾

服務 4

衛生 5

抵食 4
2016-11-30 2782 瀏覽
好耐都冇寫食皮,唔係冇野食,係好鬼忙,放工後都係返屋企深歸😪講返正題,10月時要清年假,所以有時間去同BB出去食野,今日就去左銅鑼灣食omakase,品嘗有藝術氣質的晚餐,今晚係我嘗過最正嘅一餐日式舖😜唔講咁多,介紹下今晚我地食乜先~😍今次圖多,size又大,最適合數據量仲有剩嘅人閱讀🌚,所有圖都係由上至下,左至由整齊排列好。▽▽▽▽▽▽▽▽前菜▽▽▽▽▽▽▽▽鮟康魚肝,質感細膩,略帶甘香油脂,十分嫩滑。白蝦,好好咬口,但唔韌,味到鮮美爽口。白子,即係鱈魚嘅精子,可能加上了墨魚汁,較想像中冇咁腥,但口感好脆脆的。剩係前菜都已經打開了我的胃口了▽▽▽▽▽▽▽▽秋刀魚▽▽▽▽▽▽▽▽秋刀魚的滋味,很想了解?🎤唔駛問周姐卵嘅,問我啦,口感豐富,鮮味十足。▽▽▽▽▽▽▽▽香箱蟹▽▽▽▽▽▽▽▽靚一靚咁嘅,把蟹肉,蟹膏,蟹子整齊地放喺蟹殼入面,就咁睇個賣相已經可以令你胃口大開,先試蟹膏,甘香味濃,加上蟹肉和蟹子一齊食,就係食蟹的上等滋味,點上一些蟹醋,食得出香箱蟹的原味所在👍👍👍▽▽▽▽▽吞拿魚刺身配仙人掌葉▽▽▽▽▽用大塊紫菜包住紫蘇葉咁大舊吞拿魚,我個口唔夠大入,所以都要細味品嘗,吞拿魚油香

唔講咁多,介紹下今晚我地食乜先~😍

▽▽▽▽▽▽▽▽前菜▽▽▽▽▽▽▽▽
鮟康魚肝,質感細膩,略帶甘香油脂,十分嫩滑。

白蝦,好好咬口,但唔韌,味到鮮美爽口。

剩係前菜都已經打開了我的胃口了
白蝦,墨魚汁色白子,鮟鱇魚肝
▽▽▽▽▽▽▽▽秋刀魚▽▽▽▽▽▽▽▽
▽▽▽▽▽▽▽▽香箱蟹▽▽▽▽▽▽▽▽
▽▽▽▽▽吞拿魚刺身配仙人掌葉▽▽▽▽▽
用大塊紫菜包住紫蘇葉咁大舊吞拿魚,我個口唔夠大入,所以都要細味品嘗,吞拿魚油香濃,魚脂咇爆,加上紫菜包住紫蘇,其實又唔覺得膩,不過仙人掌葉可以中和膩膩嘅感覺,同埋估唔到咁多肉同咁清甜。
▽▽▽▽▽▽▽▽燒和牛▽▽▽▽▽▽▽▽
和牛加蔥油香口,肉味濃,肉質嫩口。👍
煎和牛
▽▽▽蒜蓉味噌燒蝦姑配丹波栗子日本銀杏▽▽▽
好大隻瀨尿蝦,中間夾小小面豉燒,香濃好味,蝦肉肉厚彈牙,淡淡肉,正!
蒜蓉味噌燒蝦姑配丹波栗子日本銀杏
▽▽▽▽▽▽▽▽蘋果蘆薈啫喱▽▽▽▽▽▽▽▽
食過之前口感豐富嘅東西,食返個蘋果蘆薈啫喱,中和一下味蕾吧!
▽▽▽▽▽▽▽▽壽司▽▽▽▽▽▽▽▽
金目錭壽司,加上梅子酒泡,肉而不膩。

筋子壽司,純正三文魚子,小腥,入口有爆爆爆嘅感覺XDDD。

燒赤鯥壽司,燒過的加上少許黑松露,香氣撲鼻!

吞拿魚壽司,同上面吞拿魚一樣,口感十足。
金目鯛壽司, 筋子壽司, 燒赤鯥壽司, 大拖羅壽司
燒和牛壽司,用上A5和牛,牛肉鮮味特出

燒馬糞海膽壽司,下層係紫菜天婦羅,一軟一硬口感,很特別👍

壽司,賣相好像蛋糕,蛋香撲鼻。😋
燒和牛壽司, 海膽壽司, 蛋壽司
▽▽▽▽▽▽▽▽魚湯▽▽▽▽▽▽▽▽
我最鍾意飲湯,鮮味香濃魚湯,i like。
▽▽▽▽▽▽▽▽甜品▽▽▽▽▽▽▽▽
木梨配巨蜂提子,清甜滋潤。
木梨配巨蜂提子
桂花水信玄餅,桂花,去油解膩。
今餐真係perfect池

• 筋子壽司
  • 金目鯛壽司
  • 海膽壽司
2016-11-29 499 瀏覽
11月尾,思日情緒倍增,係時候食日本野la,今日walk in又無sushi bar可以坐,唯有坐其他位la,叫咗sushi set好快就黎咗d沙律呀、配菜,味道還可以最重要都係食壽司姐😈但係我未食完配菜,壽司已經黎la😂第一盤(左至右)赤身、鯖魚、右口魚、金目鯛、赤貝坐卡位就唔可以睇住師傅整壽司既情況,睇住佢做好擺喺你面前其實都係一種享受😛講番味道先個人覺得一般,應該話我食過更好右口魚配海苔漬個配搭我唔係太鐘意赤身個尾切得麻麻,影響食落去既口感其他3款無咩特別到第二盤有個細既丼飯、銀雪魚、拖羅、赤睦同埋海膽銀雪魚平時喺第一次見攞黎做壽司,燒過既魚油十足,真係好味😛其他都係有一定水準,海膽份量滿瀉,起碼唔腥,個丼飯有好多料😘第二盤比第一盤好好多,挽回唔少分數👻最後個甜品係提子菻酒雪糕,食落陣陣酒味,又有粒粒提子,我食得太快唔記得影相😂侍應都會逐件介紹番每件壽司,有問題都會解答,服務唔錯☺️
11月尾,思日情緒倍增,係時候食日本野la,
叫咗sushi set
好快就黎咗d沙律呀、配菜,味道還可以
最重要都係食壽司姐😈
但係我未食完配菜,壽司已經黎la😂
第一盤
(左至右)
赤身、鯖魚、右口魚、金目鯛、赤貝
講番味道先
個人覺得一般,應該話我食過更好
右口魚配海苔漬個配搭我唔係太鐘意
赤身個尾切得麻麻,影響食落去既口感
其他3款無咩特別

到第二盤
有個細既丼飯、銀雪魚、拖羅、赤睦同埋海膽
銀雪魚平時喺第一次見攞黎做壽司,燒過既魚油十足,真係好味😛
第二盤比第一盤好好多,挽回唔少分數👻

侍應都會逐件介紹番每件壽司,有問題都會解答,服務唔錯☺️
2016-11-28 3696 瀏覽
愛吃的人當然了解什麼是不時不食吧,上個月老闆介紹左一間食Omakase (廚師發辦) 店子-樂壽司給我同Mr.K,說我們一定會喜歡的。就這樣,我們預早訂好吧檯的座位,一次過滿足肚子及知識的 Omakase 之旅!師傅會先問有什麼不吃,之後就會著手安排食物,每道菜師傅都會解釋得好清楚。先送上前菜三款,分別是白蝦,墨魚汁色白子,鮟鱇魚肝來自富山晶瑩剔透的白蝦仔細細隻呈半透明,肉質軟腍,質感細緻,味道鮮甜。白子(鱈魚精子)加了墨汁,第一次見有點抗拒,但食落脆脆地,鮮味十足。至於慢煮鮟鱇魚肝十分軟滑,口感綿綿的入口即溶,油脂甘香,相當吾錯。十月份正值秋刀的旺季,細看就知肉質肥美,魚脂味重,令人回味。之後出場是時令的香箱蟹。師傅細心地將蟹肉、蟹籽和蟹膏,放入蟹蓋入面,即拆的絲絲蟹肉食落十分軟滑鮮甜;蟹籽鮮甜爽口咬落卜卜聲,蟹膏味道豐腴,可配上蟹醋吃,但我覺得不用沾都好好吃,好想再食多隻!拖羅刺身配仙人掌葉厚厚的拖羅拖羅,配上岩鹽及紫蘇葉,再用以紫菜包住食。咁大個女第一次咁樣食拖羅,好有霸氣的感覺,每啖都充滿濃濃的魚油香,油脂爆晒出來,不過就有點膩~所以師傅俾左塊仙人掌片我地清味蕾,估唔到仙人掌清

先送上前菜三款,分別是白蝦,墨魚汁色白子,鮟鱇魚肝

拖羅刺身配仙人掌葉

所以師傅俾左塊仙人掌片我地清味蕾,估唔到仙人掌清甜多汁,皮爽脆,而且唔澀的。
大拖羅
接著是油脂豐富的煎和牛,細看和牛件上面放了蔥油,入口有蔥油香,竟然都夾到,
而下面的是蘿蔔蓉,應該是解膩的吧~
和牛
蒜蓉味噌燒蝦姑(瀨尿蝦) 配丹波栗子日本銀杏(二人份)
大大隻的瀨尿蝦加上粟子、茄子和面豉拌勻後拎去燒,啖啖蝦肉爽口彈牙
蒜蓉味噌燒蝦姑(瀨尿蝦) 配丹波栗子日本銀杏(二人份)
彈牙的蝦肉加上惹味的麵豉,食到唔停口!
蒜蓉味噌燒蝦姑(瀨尿蝦) 配丹波栗子日本銀杏(二人份)
熟食過後以清甜的啫喱清新口腔,來迎接接下來的壽司。小碗入面有幾款味道清甜的食材,蘋果蘆薈啫喱更是自家制的,好清甜。
蘋果蘆薈啫喱
接著就是壽司啦~

先上的是爽口油份不重的金目鯛壽司配上香梅泡沫,有點分子料理的感覺呢!

筋子壽司,筋子是未有鹽醃過之三文魚春,原汁原味,蘿蔔蓉以減去腥味,不錯的!

大拖羅壽司:沒想過一晚有兩件拖羅出現,開心死我了。

燒赤鯥壽司(黑喉),放些炸蔥,黑松露醬,幾特別。

燒和牛壽司,A5和牛炙燒過,上加拖羅蓉和鱈魚乾碎,增添口感層次。
壽司
燒海膽壽司:估不到海膽也可以火燒,下面的是紫菜天婦羅,入口先是脆卜卜,之後是海膽即溶炙燒香,少少的一件壽司層次多得意想不到,正到喊!
海膽壽司
最近仲有壽司,是非一般的玉子壽司,口感像海綿蛋糕,富蛋香質感軟綿綿。
蛋壽司
魚味濃郁鮮甜,而且溫度剛好飲完好舒服。
魚湯
最後以兩款甜品為今日豐盛美味的晚餐畫上完美的句號。

清甜的木梨配巨蜂提子,賣相味道都是美美的桂花水信玄餅
大拖羅
和牛