2018-02-17 156 瀏覽
貝類, 款式很多. 但要用不同貝類入饌, 來頓全貝的晚餐, 在選材, 配搭, 跟用料上, 是很考功夫. 這個晚上, 我們就來到Tempura Taki 瀧, 享用一頓貝.盛宴. 首先交代一下, 小晴晴這晚先吃牛肉烏冬, 再吃天婦羅蝦, 最後還有芝士蛋糕. 其實, 帶著小朋友來, 只要跟大廚講聲, 他就會特別安排一些合適的餐點.先付: 地蛤, 北寄貝, 赤貝, 菜の花, 銀杏, 松子配蛋黃酢 想不到先付已經是貝類, 用上的, 如地蛤是鮮甜, 北寄貝是爽甜, 赤貝是清爽, 菜の花及銀杏就是甘, 不同層次, 不同味道. 當然, 不要忘記蛋黃酢, 畫龍點睛, 就是這樣子.前菜: 鮑, 白梅貝, 淺蜊, 蔥配蛋酢味噌, 煙燻帆立貝 前菜, 是四款不同的貝類. 鮑是大路之選, 白梅貝是大廚特別找來的食材, 本地不常見, 很鮮爽. 淺蜊, 吃的時候要配蔥及蛋酢味噌. 帆立貝挺肥美, 味道方面, 帶櫻花香, 是燻製的效果.碗物: 日本蜆肉三葉清湯 碗物, 是期待的環節. 還是那句, 女生, 愛喝湯, 也要喝湯嘛. 日本蜆肉三葉清湯, 每口湯, 皆是鮮甜到不行. 湯頭, 跟蜆肉的味道, 已經二合為一了.
前菜: 鮑, 白梅貝, 淺蜊, 蔥配蛋酢味噌, 煙燻帆立貝
碗物: 日本蜆肉三葉清湯
刺身: 粒貝, 白見貝, 北寄貝
平日吃刺身, 多會吃魚. 這晚的, 是全貝, 很特別. 粒貝很鮮甜, 白見貝就很爽彈, 北寄貝就不用多介紹. 三款貝類刺身, 就是鮮.
天婦羅: 小柱, 地蛤, 牡蠣配青椒, 帆立貝配海膽汁
既然這裡名為Tempura Taki 瀧, 天婦羅, 始終是最強項目. 看過大廚的履歷, 就知道他的功架, 是頂班的. 天婦羅的環節, 第一個項目, 是小柱. 您看那炸漿, 薄得像紙一般, 把天婦羅放下, 底下是接近無油. 真的是Show Time!
下一道是地蛤. 對, 貝類天婦羅不容易做, 大廚還能在當中做出不同的款式, 變化, 這才叫王道.
至於帆立貝配海膽汁, 單是帆立貝天婦羅已經是無得輸. 質感很嫩滑, 很新鮮. 但配海膽汁之後, 海膽的甘, 馬上把帆立貝天婦羅帶到另外一個層次, 鮮中帶甘, 很美妙.
壓軸的, 是牡蠣配青椒. 蠔, 跟天婦羅好像很難結合在一起. 大廚交出的答案, 就是以青椒去包牡蠣, 才一同炸. 青椒變成了護花使者, 結果牡蠣還是有最佳狀態, 多汁, 很鮮甜. 有種在吃冰鎮生蠔的感覺, 只是蠔已經熟了. 單單為了牡蠣配青椒, 這一餐, 值回票價了.
燒物: 白貝塩燒, 白見貝牛油燒
高潮過後, 燒物的出現, 回回氣吧. 白貝塩燒, 跟白見貝牛油燒, 其實也有水準, 如後者是跟露荀同燒, 是細心位.
食事: 淺蜊雜炊, 漬物
澱粉質是時候出場了. 這晚的食事, 是淺蜊雜炊. 用上的淺蜊, 鮮甜到不得了. 因此, 雜炊自然索盡那鮮味. 還有漬物同上, 增添了點點食味.
甘物: 日式甜品
甘物不是甚麼特別的甜品, 只是最清甜的蜜瓜, 跟士多啤梨. 其實吃了那麼多, 最簡單的水果, 反而合適, 也是日本不少星店的慣常做法.
由先付到食事, Tempura Taki 瀧的貝.盛宴皆是用上貝類入饌, 當然, 天婦羅是最強項目, 牡蠣配青椒, 是最強的貝類天婦羅.
2018-02-16 172 瀏覽
平時omakase都以刺身壽司小食為主, 知道朋友食過依間以天婦羅既omakase後, 就特意黎試一次!裝修像高級餐廳一樣優雅,  屏幕後更設有另一處座位空間, 私隱度高 餐廳設計別具心思, 枱底下設有充電位置。當晚我地就座吧台, 可以欣賞到師傅既功架我選擇既係有和牛的"極"前菜 - 松葉蟹腳,蟹膏,北海道海膽將海鮮最濃味的拌勻後一齊進食,蟹膏味道香濃,蟹蓋清理得非常乾淨, 非常滿足的前菜左上既係杏仁豆腐,無豆製造,上面加兩粒合桃,豆腐好有杏仁味,口感並唔係嫩滑的,而係有少少顆粒感的糊狀 左下既芥末子鴨胸,唔似鴨胸咁乾硬,有老水鵝既味道! 好味道!右下係愛之縣白果,無苦味,無油膩,好薄既炸漿, 由前菜開始己經試到師傅既功架最後右上既係水母,非常爽脆,雞軟骨既口感,而唔係海蜇咁。 之後既係蠔魚蛋湯加松茸姑好特別既食物,第一次嘗試,雖然叫魚蛋,但非唔係魚蛋咁既彈牙口感,係一夾卡散既粉狀,但蠔味重到不得了! 好似蠔豉味咁,溶入湯後加埋松茸菇,味道鮮甜!再來刺身有獅魚,拖羅,北寄貝食完濃味既前菜後, 有淡味既新鮮刺身作隔再食天婦羅, 菜單設計不錯。刺身鮮甜, 拖羅入口即溶, 齒頰留香。主角天婦

我選擇既係有和牛的"極"

前菜 - 松葉蟹腳,蟹膏,北海道海膽

最後右上既係水母,非常爽脆,雞軟骨既口感,而唔係海蜇咁。

之後既係蠔魚蛋湯加松茸姑

再來刺身有獅魚,拖羅,北寄貝
刺身鮮甜, 拖羅入口即溶, 齒頰留香。

主角天婦羅出場!
首先介紹旁邊亦不容忽視既蘿蔔蓉,無用平時沾天婦羅既醬汁, 而用兩種蘿蔔拌成既蘿蔔蓉, 靜崗的甜九洲的辣,兩種味道混成一體, 入面仲加左鹽同檸檬汁, 師傅唔用天婦羅汁係唔想整走鮮味,加上蘿蔔有清熱氣同清掉濃烈味道兩個作用,對食天婦羅很有幫助,我知道咁多資訊都全靠店員既耐心解釋! 旁邊仲有沖繩既海帶鹽,咖哩鹽

主角~~花竹蝦天婦羅~~
從碟上既吸油紙及蝦身可見師傅將炸漿炸到好薄之餘,仲一d都唔油膩!! 花竹蝦來自香港,但好甜好重蝦味,亦都十分大隻! 超級好食!
*小心蝦頭既蟹腳,由於真係炸得好脆, 進食時小心被蝦腳插親口腔

第二樣天婦羅係炸魚
目光魚,口感同骨感都極似九肚魚,厚肉少骨,亦係炸得恰到好處, 好好食!

第三樣係炸海鰻配萬能蔥
萬能蔥聽名都知非同小可, 此蔥攞過獎,食後真係好甜,無臭蔥青味
鰻魚炸到好脆, 亦係恰如其分既功力!

再來係炸大蜆
大蜆中有菇,亦有類似蕃薯葉係入面,大蜆好鮮甜, 真係估唔到大蜆都可以做炸物。

食完4款天婦羅, 接住係京都縣的蘿蔔頭
無根,好清甜, 但汁略為無味。

另一主菜!近崗和牛西冷, 旁邊有舞茸同慢煮牛肩
和牛非常之香濃, 油脂香四溢, 慢煮牛肩硬是入口即溶, 舞茸亦不失霸氣地展現它的香菇味, 非常之物超所值既一道菜!

麵食有芽蔥九州石班獅麵, 湯係用左超濃既雞汁湯, 十分掛麵, 石班獅好重魚味, 但口感略老。

最後既甜品可謂一個驚喜, 係炸鹿兒島安納芋配白蘭地和沙糖
依道菜竟然係炸左一個小時! 切成4塊後, 沾上白蘭地和沙糖, 白蘭地可帶上甜味, 更帶有暖暖既酒香, 十分美滿既甜品!

最後時令水果有新式縣啤梨及日本富有柿, 當然係一個爽甜美味既作結。

全晚驚喜不絕, 天婦羅絕對見其功架, 能夠品嚐到如此簿如此不油膩既天婦羅實在是太感動!
推薦! 聽店員說午餐亦十分抵食!
用貝類入饌的菜式, 相信大家也吃過, 但當差不多全部菜式也是貝類的時候, 出來的效果會是如何? Tempura Taki 瀧的貝.盛宴, 單看陣容, 已經令人相當期待, 不時不食, 在這個季節吃貝, 正是時候.貝.盛宴 $1280: 我們就坐在吧檯的位置, 看著廚師團隊在預備. 想不到小晴晴也乖乖的坐著, 其實, 這個也是對小朋友成長的一個體驗機會.先付: 地蛤, 北寄貝, 赤貝, 菜の花, 銀杏, 松子配蛋黃酢: 9分, 由先付開始, 幾款食材帶來不同的層次, 味道. 地蛤味道相當鮮甜, 北寄貝甜美而爽口, 赤貝入口清爽, 菜の花及銀杏就帶來甘甜的味道, 而松子的香味有很突出. 最特別的是用上蛋黃酢, 各款貝類點上蛋黃酢, 更能起了提味的作用.前菜: 鮑, 白梅貝, 淺蜊, 蔥配蛋酢味噌, 煙燻帆立貝: 9分, 來到前菜, 擺盤相當精緻. 鮑有咬口, 白梅貝是比較少見的貝類, 質感爽彈, 原汁原味地吃, 最能吃到白梅貝的鮮味. 淺蜊小巧而鮮嫩, 加上蔥配蛋酢味噌, 正為淺蜊的味道增添個性. 至於帆立貝就是燻製過的, 帶櫻花香.碗物: 日本蜆肉三葉清湯: 9分, 來到碗物的環節, 也是
碗物: 日本蜆肉三葉清湯: 9分, 來到碗物的環節, 也是時候喝碗熱湯, 暖暖胃. 這客日本蜆肉三葉清湯, 那口湯, 鮮甜到不得了, 是精華所在, 當然, 蜆肉也是不能錯過的, 相當鮮嫩.
刺身: 粒貝, 白見貝, 北寄貝: 9分, 繼續下來的是刺身, 沒有吃魚, 就是粒貝, 白見貝, 北寄貝, 全部皆是相當新鮮的貨色, 粒貝彈牙, 白見貝爽口如象拔蚌, 北寄貝就是熟悉的名字, 很煙韌. 其實吃的時候, 甚麼也不用點, 已經最能夠吃得到那份鮮味.
天婦羅: 小柱, 地蛤, 牡蠣配青椒, 帆立貝配海膽汁: 9.5分, 來到Tempura Taki 瀧, 不吃天婦羅, 實在是對不住自己. 由小柱開始, 小柱爽口之餘, 炸漿是相當之薄, 很脆身, 不油膩, 大廚的功力相當強勁.
地蛤就是惹味之選, 這樣子去處理地蛤來做成天婦羅, 不得不佩服大廚的創意.
帆立貝配海膽汁就是火候上不能偏差的天婦羅. 帆立貝保持相當鮮嫩而爽口的質感, 配上海膽汁同吃, 那陣甘甜, 更能把帆立貝的鮮襯托出來.
但最令人驚艷的還數牡蠣配青椒, 平日吃天婦羅蠔, 總有感覺是欠了點juicy的口感. 但大廚是用上青椒去包著牡蠣再去炸, 減輕了油膩感之外, 更能讓牡蠣保持最juicy的質感, 相當精彩的吃天婦羅蠔, 必吃.
燒物: 白貝塩燒, 白見貝牛油燒: 8.5分, 接下來是兩款燒物, 白貝塩燒, 以及白見貝牛油燒. 白貝塩燒挺入味, 白見貝牛油燒加入了露荀, 添了點清爽的感覺.
食事: 淺蜊雜炊, 漬物: 9分, 還未飽足? 吃過食事, 應該沒有問題了. 淺蜊雜炊用料足, 每口粥皆是相當鮮甜, 吸收盡淺蜊的味道, 加上漬物同吃, 很滿足了.
甘物: 日式甜品, 最後的甘物就是簡單的蜜瓜及士多啤梨, 相當清甜, 特別是那蜜瓜, 小晴晴是相當喜歡呢.
Tempura Taki 瀧的貝.盛宴, 一系列以貝類入饌的菜式, 相當精彩, 最驚艷的要數牡蠣配青椒, 帆立貝配海膽汁, 以及淺蜊雜炊. 貝, 是這晚的主角.
2018-02-14 890 瀏覽
一直都好鍾意omakase, 冬天無理由仲食冷冰冰既寿司, 梗係食天婦羅啦. 呢度既oamakase算係我食過比較特別, 除左天婦羅外仲有前菜, 刺身, 主菜. 感覺比較似會席料理. 今日點左個極, 無計, 鍾意食牛吖嘛. 先付, 都係前菜既一種啦. 美觀度絕對係日本既級別. 鮮腐皮好滑, 好有豆味. 右邊果件豆腐質地結實, 唔係平時豆腐果種口感. 中間鴨胸煙薰味好重, 好香. 左: 鰤魚, 即係深海既野生油甘魚, 味道當然唔同級別, 魚肉結實, 油香味濃. 右: 深海池魚. 油香味無鰤魚咁強烈, 但係勝在越食越有魚味. 中: 拖羅當然唔少得, 油香四溢, 無乜得輸啦. 另一前菜, 甲羅燒既冷盤版. 蟹肉, 加上味噌蟹羔, 仲有海膽提鮮. 鵪鶉蛋令食落更順滑, 亦可以平衡蟹羔既咸鮮味. 湯, 好簡單既松茸湯. 入口清甜, 配上鰹魚清湯底. 配搭清新. 天婦羅出場. 可以配上岩鹽, 綠茶鹽, 檸檬汁, 或者蘿蔔蓉. 值得一提係呢度既蘿蔔蓉, 用上兩種不同產區既大根, 同時有辛香, 亦有甜香. 就咁食都相當美味. 先嚟既係車海老, 即係花竹蝦. 蝦頭當然要有, 連埋蝦羔炸, 入口香脆, 咬
感覺比較似會席料理.

今日點左個極, 無計, 鍾意食牛吖嘛.

先付, 都係前菜既一種啦.
美觀度絕對係日本既級別.
鮮腐皮好滑, 好有豆味.
右邊果件豆腐質地結實, 唔係平時豆腐果種口感.
中間鴨胸煙薰味好重, 好香.

中: 拖羅當然唔少得, 油香四溢, 無乜得輸啦.

另一前菜, 甲羅燒既冷盤版.
蟹肉, 加上味噌蟹羔, 仲有海膽提鮮.
鵪鶉蛋令食落更順滑, 亦可以平衡蟹羔既咸鮮味.
湯, 好簡單既松茸湯.
入口清甜, 配上鰹魚清湯底.
配搭清新.

天婦羅出場.
可以配上岩鹽, 綠茶鹽, 檸檬汁, 或者蘿蔔蓉.
就咁食都相當美味.

先嚟既係車海老, 即係花竹蝦.
蝦頭當然要有, 連埋蝦羔炸, 入口香脆, 咬落甘香.
蝦身相當鮮甜, 畢竟花竹蝦都係蝦中極品, 仲要游水蝦嚟.

魚當然係天婦羅既必備品, 但呢個造法實屬罕見.
一塊魚肉, 配上椎茸, 海膽汁.
甘甜美味.

間場嚟一個大根煮物.
切得好靚, 入口軟滑, 入口即溶.

可愛既公魚, 炸完仲可以企喺度, 相當有趣.
食落, 當然好過平時啲沙錐多多聲啦.
骨都軟滑.
大蜆都可以天婦羅,  真係唔到你唔服.
大蜆起肉, 再釀返入蜆殼度炸.
蜆肉鮮甜, 創意滿分.

天婦羅完畢, 主菜到.
原來點牛, 都會有兩款造法, 好驚喜.
先有和牛牛扒伴少少鹽同蒜片就已經無敵, 嫩滑無比.
酥皮漢堡亦相當出色.
外皮香鬆, 肉汁豐富.

跟住到蕎麥麵.
麵質爽口彈牙, 份量啱啱好, 再多都未必食得晒.
配新鮮既天婦羅碎, 呢樣真係好重要.

甜品時候到, 水信玄餅.
成個波波其實都無乜味道, 水咁樣.
食落爽爽地有啲似涼粉質感.
食味主要係黑糖同黃豆粉.
當然, 食水信玄餅為既, 一定係外觀.
真係好靚, 對眼都飽左.

故事仲未完結.
原來仲有一件天婦羅出場.
一件足足炸左45分鐘既安納芋.
超級香甜, 超級好味.
呢度既師傅仲自創左一個食法.
就係醮啲糖同埋白蘭地食.
唔試唔知, 真係好鬼好妹.
呢個唔試真係走寶.

無論賣相, 味道, 創意, 我都比呢度滿分.
性價亦比同類天婦羅店高.
師傅亦好好客成日同客人傾計.
食omakase交流真係好緊要, 強烈推介.
  • 安納芋
2018-02-09 150 瀏覽
食左咁多次OMEKASE今次係第1次坐BAR枱食呀.. 真係開心好多咖~~ 可以1邊睇住廚師去處理每1道菜, 1邊去食唔同既美食~~ 成件事有意思得多!!!今次我地2個人食都係揀左最貴個個SET, 主食係食牛肉既.. 由前茶開始食起1共有11道菜可以試.. 每1樣都係宜家時令最好最靚既食材.. 而食物既次序都有好細心既安排 有佢既原因~~ 哩D細心真係幾多錢都值番哂咖!!食左咁多道菜我個人最中意就係雞湯拉麵同天婦羅蕃薯, 哩2樣都係需要到最長時間去整... 拉麵湯底既湯係純雞湯, 食個時完全FEEL到個D骨膠原.. 成個口都有痴立立既感覺.... 女仔食特別好TIM 呀!! 而天婦羅蕃薯係廚師用左45MINS去慢慢炸既.. 而且唔係成舊都係粉, 同埋係"點"白蘭地同糖黎食.. 好特別~~ 估唔到係咁夾!! (PS 哩到既天婦羅係唔會配天婦羅汁咖, 1般都係用鹽)另外SET入面有既魚生都係好好好好好新鮮.. 真係好抵食呀令到成個SET~~

2018-02-09 830 瀏覽
好友和我都是在年尾生日,所以相約一起慶祝。而都市人普遍也是難約的,所以在新年頭的時間我倆終於約到了!食物是由朋友選吧!最後朋友選了在中環的一間日本餐廳,還要是我想吃很久的廚師發辦!門面裝潢很有時尚日本餐廳的感覺,一切設計都乾淨利落,十分潔淨的感覺。吃廚師發辦最好便是坐在吧枱前了!可以和廚師有最直接的溝通之餘,還可以看到其烹調手法,個人覺得是很值回門票價的!而今夜我倆便選了瀧. 和 極.。兩個套餐都有先付、前菜、湯、刺身、天婦羅、合肴、食事、甜品。唯一不同的是極. 會多了日本牛肉!先付海膽昆布啫喱腐皮這個先付原來別有洞天!原來海膽配以鹹鹹的昆布啫喱是可以更能突顯海膽的鮮味!置底的腐片則有沖淡味蕾的作用,而且別下去很幼滑,很自然而然的和較上等的食材配搭在一起。前菜豆腐不是豆腐,是用厥粉做的。而我最愛的是那鴨胸!味道是絕對有別於我們平時吃的那一種。這件鴨胸是像你在吃冷盤式的片皮鴨般,鴨肉味道香濃,而且肉質有咬口的那種。湯酸梅紫菜蘇葉湯從來沒想過梅是可以放到湯裏!而味道亦是十分相配的!酸酸的梅加上鹹的湯,味道正好中和而且不會搶掉大家的味道。刺身獅魚、吞拿魚腩、拖羅和深海池魚,各類刺身都很新鮮,
好友和我都是在年尾生日,所以相約一起慶祝。
而都市人普遍也是難約的,所以在新年頭的時間我倆終於約到了!

食物是由朋友選吧!

廚師發辦最好便是坐在吧枱前了!

而今夜我倆便選了瀧. 和 極.。
兩個套餐都有先付、前菜、湯、刺身、天婦羅、合肴、食事、甜品
唯一不同的是極. 會多了日本牛肉!

海膽昆布啫喱腐皮

前菜
豆腐不是豆腐,是用厥粉做的。
而我最愛的是那鴨胸!味道是絕對有別於我們平時吃的那一種。

酸梅紫菜蘇葉湯
從來沒想過梅是可以放到湯裏!

刺身
獅魚、吞拿魚腩、拖羅和深海池魚,各類刺身都很新鮮,十分好吃。
每一件刺身感覺上手都充滿大量油脂,一咬下去那些魚油充滿了口腔內,而且全都是厚切,幸福感加倍!

天婦羅
個人認為天婦羅是十分出色的!因為那些炸漿沒有給我過份厚身的感覺。
粉漿完完全全的和炸物結合,大家互相各佔一值位而味道亦各並存。
廚師重點推介過來自九洲靜岡的蘿蔔,清甜好吃!
值得一提是那炸海鰻配京都萬能蔥汁!
特調的蔥汁味道十分新奇,沒想過平時只是用作輕輕調味的蔥可以用作烹煮為醬汁。
而且味道是十分驚艷,吃到最尾只剩下蔥汁也想多吃兩口。

合肴
有幾小顆荀和昆布的熱湯。
這道菜好讓剛吃完天婦羅的我們沖淡一點味蕾,然後便要進入熱食了!

日本牛肉
這個和朋友分享來吃!
吃過一口後想立刻吃畢朋友的那份!因為我是十分愛吃牛肉的,而且還要是這麼好吃的牛肉!和牛的油脂一咬便溢出,感覺有點像是融化了在口中。

食事
蕎麥麵!連蕎麥麵也可以覺得好吃的話,我覺得是太誘張了?
蕎麥麵不很軟稔,是十分有質感的那種!每條麵條都有咬口,十分分明。

甜品
吃到最尾還有驚喜!
這個炸鹿兒島安納芋配白蘭地和沙糖是令我和朋友瘋狂!
原因是安納芋其實都比較時令,碰巧今次可以吃得到。
而安納芋是炸了一小時!是一小時!
而每一條蕃薯只可以切到約四小塊,故此稀有程度是十級!
而熱辣辣微甜的蕃薯沾上了略苦的白蘭地後再加上沙糖是絕對的好吃!
尤其是那炸得十分脆的表皮!完全沒想到蕃薯片是可以炸得過麼好吃!

最後最後還有哈蜜瓜和士多啤梨作結。

吃完可以說是十級滿足!價錢和食物質素是完全成正比!
整個晚上所有食材的味道就像「牛奶味和朱古力味」般,各有各位置,味道亦十分分明,絕對值得一試!
2018-01-29 233 瀏覽
再次到訪品嚐午餐,感覺也很好,點了set lunch, 可以選擇兩份main course. 再次encore 天婦羅,但併了一份之前冇食過的牛肉飯,牛肉算是多汁,個人覺得略嫌燒汁有一點過咸,其他一切也很好,特別係小食炸蝦!甜品基本上係cheese cake, 也可問下試試轉其他,今次轉了紅豆湯圓,微暖的都唔錯。
2018-01-29 163 瀏覽
今日同大家介紹tempura omakase平時食開omakase都係食魚生食tempura都比較少食 岩唔食魚生既朋友Taki Omakase $1180 依個set包含左先付﹑前菜﹑湯刺身﹑天婦羅﹑合肴﹑食事﹑甜品刺身有三款 : 帶子 油甘魚 吞拿魚魚生都幾新鮮 但今日既重點唔是刺身而是tempura其中印象最深刻有兩款活車海老 吸油紙上幾乎見唔到有油漬蝦肉炸到熱辣辣 肉質爽口彈牙南非鮑魚 就更加是不得了鮑魚本身已經預先燜煮好 而且非常厚身炸完之後外層非常香脆 食落都好彈牙食完tempura就有汁煮魚頭魚鮫而上圖是新鮮蕎麥麵!平時食蕎麥麵都係一束束乾既但食個係一個個新鮮既麵餅由於麵餅存放日期唔耐 每日都只係得好少貨蕎麥麵配上蘿蔔蓉、新鮮即磨山葵、蔥花同炸面衣食落配搭得好好 麵條都好軟腍食物質素整體來說唔錯 喜歡食天婦羅既朋友唔好錯過
今日同大家介紹tempura omakase

南非鮑魚 就更加是不得了
鮑魚本身已經預先燜煮好 而且非常厚身
炸完之後外層非常香脆 食落都好彈牙

食完tempura就有汁煮魚頭魚鮫

而上圖是新鮮蕎麥麵!
平時食蕎麥麵都係一束束乾既
但食個係一個個新鮮既麵餅
由於麵餅存放日期唔耐 每日都只係得好少貨
蕎麥麵配上蘿蔔蓉、新鮮即磨山葵、蔥花同炸面衣
食落配搭得好好 麵條都好軟腍
食物質素整體來說唔錯 喜歡食天婦羅既朋友唔好錯過
Omakase既意思係廚師發版,只係多數用喺刺身同壽司身上,本身係同壽司無直接關係咖🤗瀧做主打既係天婦羅😍 得閒試下非壽司主打既Omakase都係一種享受呀!這樣才會了解日本料理的多變和可愛之處☺️晚餐分三種,天 $880, 龍 $1180, 同 極$1480 天 已包括 先付,前菜,湯,天婦羅,食事,甜品☺️龍就多左刺身同合肴 (hot dish); 極就除左刺身同合肴,仲有日本和牛🤤🤤🤤我和朋友就各點左龍和極再share~先付來囉,是海膽,腐皮,蟹肉的組合,新穎得黎又唔差wor,全部都好鮮甜然後係前菜,先開一開胃😋梅子湯無得彈!加上少少薄荷葉既味道,好特別,未飲過啲口感!like!刺身🤤🤤分別係獅魚,吞拿魚腩,同深海池魚😍 Toro係我既好朋友!油香十足,好滿足,真係食幾多次都唔會厭咖☺️之後就係主打天婦羅啦! 呢度唔會用天婦羅汁,因為會蓋過海鮮的鮮味~ 用海鹽吊少少味就得啦☺️記得記得,book位既時候要講明坐師傅bar枱,咁樣師傅先可以遂件天婦羅燒比你,同逐件上枱 今次食左蝦啦🍤,蜆啦,最特別係海鰻配上萬能蔥汁😍好特別!另外天婦羅真係炸得好正,皮薄餡靚,又無多餘的油份👍🏼不愧係皇牌!
Omakase既意思係廚師發版,只係多數用喺刺身壽司身上,本身係同壽司無直接關係咖🤗

天 已包括 先付,前菜,湯,天婦羅,食事,甜品☺️
我和朋友就各點左龍和極再share~

然後係前菜,先開一開胃😋

刺身🤤🤤分別係獅魚,吞拿魚腩,

用筍湯清一清味道,係時候又食!

龍同極既合肴(hot dish)分別係 和牛🐂和海鮮🦐 海鮮鮮甜就不再話下,更值得一讚既係和牛!分別係近岡西冷和牛肩肉,生熟程度煮得剛剛好😍😍油香四溢,在口中溶化的感覺好正🤤🤤

食到宜家仲有冷喬麥麵❤️加上蘿白蓉和蔥,好清新,好好食!

去到最後的甜品,都係主打,絕不失色!看似簡單的蕃薯,原來係鹿先島 安納芋,要連皮炸一個鐘! 食法特別,建議點上白蘭地,再甜上糖去中和酒味,食落口甜得黎又不會過份,香脆的蕃薯皮更為甜品加了不分!話咁快就食哂成個!

以為已經食完,點知仲有蜜瓜🍈和士多啤梨🍓🤤🤤🤤

好滿足的一餐!偶爾要獎勵一下自己,食好野就係我生存的其中一種主要動力來源!
2018-01-24 264 瀏覽
一個人在中環閒逛,想起附近返工的朋友說過有間很不錯的日本餐廳,趁未到寫字樓放飯時間就決定一試!從餐廳小門進入食店,原來店子很「深」,進店可見bar 枱,入內還有房間午市有多款套餐可選,店員殷切勤介紹一試食店的主打—天婦羅,還保證吃完不熱氣、不長痘,哈哈,很邪惡呢~既然店員誠意拳拳,一於拍板點了特上天婦羅御膳,包括冷鉢、先付、前菜、刺身、漬物、味增湯、白飯和甜品,真係超級豐富!每件天婦羅都是由師傅即時沾上蛋黃,以麻油炸煮,再逐件分上套餐包含九件天婦羅—六海鮮,三蔬菜,先送到的是炸大蝦,經油炸的大蝦,肉質依舊鮮味爽口,連蝦頭都金黃穌脆,完隻大蝦都可進食,一點都不浪費囉!其他海鮮還有沙椎魚、瀨尿蝦、馬頭魚等,師傅每天一早挑選最新鮮的海鮮入饌,保證食物高質素天婦羅可以蘸點的鹽(左)、咖哩鹽(中)和檸檬汁,還有蘿蔔蓉,減輕油膩感魚鱗都可以進食,薄薄一層的天婦羅的脆漿沒有掩蓋魚肉的新鮮嫩滑最後上碟的天婦羅包括鮮冬菇、南瓜、蕃薯,外脆內軟身的口感,而且保持蔬菜水份,反映出師傅操控油炸的精妙時間餐廳自家製的朱古力蛋糕,不甜不膩,加上花奶,味道一流

特上天婦羅御膳

每件天婦羅都是由師傅即時沾上蛋黃,以麻油炸煮,再逐件分上

餐廳自家製的朱古力蛋糕,不甜不膩,加上花奶,味道一流
2018-01-08
特上天婦羅御膳
  • 沙椎魚天婦羅
2018-01-23 138 瀏覽
可翻啅😎高質天婦羅🍤炸漿好薄又好食佢有幾款omakase可以揀,就咁天婦羅嘅就大概$880😬如果午餐就$200左右都食到💁🏻‍♀️今次就食左有埋刺身同和牛嘅【極Kiwami Omakase 】$1480-前菜有日本腐皮加上蟹肉和海膽以及芥末醬🦀腐皮唔算好重豆味,不過加埋蟹肉同海膽食就夠晒鮮味👻第二個前菜有白回貝,黑豆,富有柿干蘿蔔,法國煙鴨胸配芥末醬💃🏻貝類好鮮甜🙋🏻‍♀️鮑魚清湯就係用咗鮑魚薄片微微淥咗佢,再加入湯,所以會有爽脆而唔韌👅係時候要食刺身啊🐟深海池魚,拖羅同鰤魚👩🏻‍🍳雖然依間唔係主要食刺身嘅廚師發板,但係刺身質素都唔錯嘅👀重頭戲泥啦👐🏻天婦羅🍤首先食嘅係沙椎魚,可以點白鹽,咖哩鹽同檸檬汁已經好好食🤘🏻日本紅杉魚炸漿非常之薄,淋左海膽汁即刻食超正🤤魚好嫩滑👍🏻大蜆連殼炸都係第一次食,其實將個蜆切左做一片片,仲有啲菇同三葉一齊炸又幾夾,仲可以吸收晒啲汁👌鹿兒島附近種子島的特產番薯🍠生炸45分鐘,仲可以連皮食,個皮竟然脆到好似薯片咁😽有成30度甜度!加 白蘭地令味道提升更香,蘸上少少糖好正好正😺超有驚喜🤜🏻-熱食首先食咗京都蘿蔔🥕,清香可清洗一下味蕾🤠然後有宮崎近江牛肩同A5西
可翻啅😎高質天婦羅🍤炸漿好薄又好食
前菜有
係時候要食刺身啊🐟深海池魚,拖羅同鰤魚👩🏻‍🍳雖然依間唔係主要食刺身廚師發板,但係刺身質素都唔錯嘅👀
日本紅杉魚炸漿非常之薄,淋左海膽汁即刻食超正🤤魚好嫩滑👍🏻

熱食首先食咗京都蘿蔔🥕,清香可清洗一下味蕾🤠
然後有宮崎近江牛肩同A5西冷👍🏻牛肉肉質比松阪牛唔輸蝕,好感同脂香令到味蕾大滿足✌🏻
水果有日本水晶梨同埋富貴柿,都可以話係一個完美嘅句號。
2018-01-20 124 瀏覽
日本嘅環境,文化,甚至係美食都一向係好多人嚮往嘅一件事,特別係佢嘅食物,除咗好食之外,放得非常之精緻,賣相吸引。海蜇,海藻配上酸酸的味道,非常醒神開胃。前菜有甜蛋,煙鴨胸,日本柿餅,螺同埋黑豆。本身覺得個黑豆應該會冇乜味道,但係反而最突出係佢。味道甜甜地,而且有種獨特嘅味道,質感就好似豆類嘅製品,令我食唔停口。好特別嘅一個日本梅子湯,一開蓋聞落去就係紫蘇葉嘅味道。我個人來講真係對呢一種味道有啲抗拒。但係估唔到梅子湯加上紫蘇葉之後呢一個配搭竟然有一種好舒適自然嘅感覺,係呢一刻我就在想飲多一碗。刺身用上深海池魚,油甘魚同中拖羅。特愛油甘魚,新鮮,味甜,油脂比例剛好。即炸即食嘅天婦羅,除咗有常見嘅蝦同埋魚之外。佢仲會有特色嘅生蠔天婦羅,口感同埋啲味道都非常之特別,值得一試。另外仲要提提嘅就係佢附上日本嘅蘿蔔蓉,如果怕食天婦羅會比較容易上火嘅話,就記得配埋呢一個蘿蔔蓉一齊食。除咗炸物之外,仲會有燒烤物。入邊會有長腳蟹,馬貝同埋魚。呢一個拉麵又係一個餐嘅特色之處,佢用上非常之濃郁嘅湯底。配上幼身嘅拉麵,每一條拉麵上面都能充分掛上湯汁。用上宮崎同佐賀牛,薄片嘅口感更好,入口即溶,牛味香濃。烤成7分

海蜇,海藻配上酸酸的味道,非常醒神開胃。

除咗炸物之外,仲會有燒烤物。入邊會有長腳蟹,馬貝同埋魚。

用上宮崎同佐賀牛,薄片嘅口感更好,入口即溶,牛味香濃。烤成7分熟,熟成度剛好。

整個餐都可以坐喺吧枱嗰度,師傅嘅面前望住佢整,期待與滿足嘅感覺,非言語間能體會到。

2018-01-20 1273 瀏覽
係一年裏面每一個人都會有唔同嘅日子去慶祝,其實慶祝不外乎係去旅行,去啲特別嘅地方,又或者係食嘢。當一個日子慶祝耐左嘅時候,去旅行,去啲特別嘅地方已經唔係首選,簡簡單單食一餐飯,反而別有一番味道。今日揀咗有得即炸即食天婦羅嘅一間日本餐廳,為嘅係為佢嘅天婦羅,但係估唔到除咗呢樣之外,佢其他嘅食物都非常之有創意。先付係呢一個茶葉海藻,食落去酸酸地非常之開胃,而且佢有少少黏嘅感覺,似啫喱,仲用冰鎮住,非常之清新。前菜有好幾款唔同嘅小食,我特別鍾意佢嘅柿餅,係日本嘅柿餅,食落去非常之甜,而且好煙韌。呢一個梅子湯我就覺得非常之經典,飲落去完全唔會覺得剩係得個酸字,佢係有淡淡的梅香,清新爽口,令人精神一振。刺身用上野生油甘,鰤魚同中拖羅。新鮮唔需要講,佢嘅特別反而係我想推薦嘅,同上不常食到的刺身類,有誠意。到咗主角,今日有三種唔同嘅天婦羅,特別要提嘅係天婦羅嘅首選炸蝦,原隻炸蝦即炸即食,非常之熱辣辣,而且連個頭都炸埋,食落非常香脆。合肴係講緊呢一個海鮮拼盤今日嘅就有長腳蟹腳,馬頭魚,貝類。個魚好特別,特別在拒連魚鱗都一齊炸,但係食落去就唔會有好腥嘅味道,反而好似食緊薄脆薯片。其實食到呢一個拉麵嗰陣時

其實食到呢一個拉麵嗰陣時候我已經非常之飽,但係店員都話一定要試吓呢一個湯底,因為佢係用魚同埋雞,經過多個鐘頭熬製而成嘅。果然佢冇呃我,呢個湯唔似味精湯,飲落去個唇會有呢黏黏嘅感覺,質素非常之高。

最後就係佢呢一個甜品,千祈唔好睇小佢,拒係一個非常之甜嘅天婦羅炸番薯,而值得俾個讚佢嘅係佢利用威士忌嘅酒香起化學作用,令糖嘅甜度升高。

雖然一係我都唔係好鍾意食啲咁長時間嘅餐,但係今餐嘅時間我一啲都唔覺得長,因為每一個菜式都令我非常之有驚喜。
2018-01-19 154 瀏覽
今天午餐時間沒有太多人 ,即使walk-in 也有位。這間服務一流,由一開始安排坐位至到最後甜品都招呼得非常好。細至蘿蔔絲丶鹽都會逐一介紹。每份食物擺位也很講究。午餐時段非常抵!
2018-01-17 931 瀏覽
迎接2018 年,加薪兼出雙糧,當然,食好嘢慰勞自己早前聽同事提起「瀧」服務親切,食物質素高,今天終於可以試下先付有3種海草配上微微酸汁,十分開胃前菜賣相有心思,十分精緻前菜分別有烏豆、蛋卷、鴨胸肉、螺肉及富有柿乾,烏豆豆味香,食落腍身,富有柿乾味道凊新梅清湯,一呷湯,紫蘇葉味道突出,好飲,將梅壓爛後,酸酸地,味道更有層次魚生刺身,樣樣新鮮,而拖羅更入口即溶日本海鰻天婦羅外面炸得乾身,唔油,海鰻鮮味配上師傅京蔥醬汁,味道更有層次炸蠔好出色,幼嫰多汁,𥚃面夾左青椒,令到味道清新曬京都蘿白清一清味蕾,迎接主菜宮崎牛,牛味香濃,多汁近江牛,相當幼嫰,回味無窮兩款牛可以唔需要蘸任何醬汁,原汁原味九州石班魚雞湯拉麵雞湯香味飄出,急不及待飲一啖,雞湯十分濃郁,鮮甜無比,雖然好飽,仍然飲哂鹿兒島安立芋,外面皮脆卜卜,安立芋本身好甜,蘸左日本whiskey, 既有酒香又有甜味,別有一番味道甜品為靜岡哈蜜瓜及梨子,真是為這頓飯局劃上完美句號
迎接2018 年,加薪兼出雙糧,當然,食好嘢慰勞自己

早前聽同事提起「瀧」服務親切,食物質素高,今天終於可以試下
先付有3種海草配上微微酸汁,十分開胃
前菜

前菜賣相有心思,十分精緻
梅淸湯
魚生刺身
魚生刺身,樣樣新鮮,而拖羅更入口即溶
日本海鰻
日本海鰻天婦羅
外面炸得乾身,唔油,海鰻鮮味配上師傅京蔥醬汁,味道更有層次
生蠔
炸蠔好出色,幼嫰多汁,𥚃面夾左青椒,令到味道清新曬
京部蘿白
京都蘿白
清一清味蕾,迎接主菜
宮崎牛  近江牛
宮崎牛,牛味香濃,多汁
近江牛,相當幼嫰,回味無窮
兩款牛可以唔需要蘸任何醬汁,原汁原味
九州石班魚雞湯拉麵
鹿兒島安立芋

甜品為靜岡哈蜜瓜及梨子,真是為這頓飯局劃上完美句號

梅淸湯
魚生刺身