餐廳: 百樂潮州酒樓
資訊:

2016-10-22 1927 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。百樂潮州酒樓.愛潮一族。✰•*˚ ✿✿舌尖上的旺角✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 好吃的東西就是令人回味 新世紀廣場裝修之後,別有一番格調 連食肆的質量也提升不少 看到百樂的名字,就知有好吃的 食物質素,再加上地利,很快滿座 潮州凍花蟹:肉厚鮮甜,啖啖肉,亦是啖啖鮮,必食! 浄滷水鵝片:潮州之最,不能不吃鵝片,片得薄,滷得入味,滲出獨特的鵝香 滷水豬蹄跟拼掌翼:豬蹄跟爽口,掌翼有骨香,是愛吃翼者的精品 潮陽炸雙棗:所謂的棗,其實是蝦肉、蟹肉,有爽脆菜粒,但我還是鍾情滷水野,夠潮味 豉油皇煎䱽魚球:䱽魚球被豉油包裹得香濃惹味,又是啖啖肉之選 鴛鴦水晶包:賣相吸引,煙韌薄皮,有豆沙和奶皇口味,甜而不漏 反沙芋:不能不吃的推介,鬆化又香口,外層甜得脆口,內裡是優質芋頭的口感!極推介! 南瓜雪糕:超級份量!可愛的造型,手快有手慢冇! 原個小南瓜,內有厚厚香滑的雪糕,可以2個人分!推介喔! 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆ ❤百樂潮州酒樓❤

雜感女生 好味日記

˚*•。百樂潮州酒樓.愛潮一族。•*˚

✿✿舌尖上的旺角✿✿

餓底飯聚

好吃的東西就是令人回味

新世紀廣場裝修之後,別有一番格調

連食肆的質量也提升不少

看到百樂的名字,就知有好吃的

食物質素,再加上地利,很快滿座

潮州凍花蟹:肉厚鮮甜,啖啖肉,亦是啖啖鮮,必食!

滷水豬蹄跟拼掌翼:豬蹄跟爽口,掌翼有骨香,是愛吃翼者的精品

豉油皇煎䱽魚球:䱽魚球被豉油包裹得香濃惹味,又是啖啖肉之選

鴛鴦水晶包:賣相吸引,煙韌薄皮,有豆沙和奶皇口味,甜而不漏

南瓜雪糕:超級份量!可愛的造型,手快有手慢冇!

原個小南瓜,內有厚厚香滑的雪糕,可以2個人分!推介喔!

小評:

抵食:★★★★☆

百樂潮州酒樓
2016-10-17
2016-10-21 1351 瀏覽
好友聚會人多多,最岩食中菜一齊分享,今次食潮州菜,特別在較多手工菜式,都是廚師精心製作。最令我期待的是甜品-反沙芋。先來一杯功夫茶,細細一杯,茶甘味重。雞絲水晶粉皮 $98雞絲嫩滑夾著爽脆青瓜絲,還有順滑有彈性的水晶粉皮,粉皮特別薄身切段方便進食。麻醬滑身濃香,加了芝麻更加香。滷水鵝片 $198滷水汁唔會好咸,鵝片滷得夠入味,咬落好有肉香又唔膩,質感淋彈之間,越咬越出味,而且冇渣。杏汁白肺湯 $168杏汁味好濃郁又滑,飲完香味久久不散又潤喉,白肺沖得夠乾淨好花時間,心機菜特別好味。白肺淋滑筋位少,唔使沾醬油已經好好食。飲完好滋補潤肺又養顏。潮陽炸雙棗 $120分別是蝦棗及蟹棗,兩者都用料十足,蟹肉一絲絲,質感偏淋有鮮味,外脆內軟夠哂熱辣辣。蝦棗彈牙爽口,蝦味突出,有一粒燈蝦肉,比較喜歡呢款,必點小食。寸金紹菜包$240,用紹菜包著蝦肉、冬菇、豬肉等材料,煮法簡單健康,味道清淡微咸。食得太多肉,點呢款菜最岩,菜吸收肉類同海鮮的鮮味,令紹菜更清甜。豆醬龍崗雞煲 $168/半隻, 由於多人食所以叫一隻。不過好大隻份量頗多。肉質肥美嫩滑,雞皮偏厚脂肪多,所以黃油亦多,加上豆醬燜煮特別香,而且不

最令我期待的是甜品-反沙芋。
功夫茶
先來一杯功夫茶,細細一杯,茶甘味重。
雞絲水晶粉皮 $98
雞絲水晶粉皮

麻醬滑身濃香,加了芝麻更加香。
滷水鵝片 $198
杏汁白肺湯 $168

潮陽炸雙棗 $120

寸金紹菜包

豆醬龍崗雞煲
肉質肥美嫩滑,雞皮偏厚脂肪多,所以黃油亦多,加上豆醬燜煮特別香,而且不太咸。但雞味不算重。
潮州肉碎蠔仔粥
潮州蠔仔肉碎粥$148, 超多蠔仔好足料。
潮州肉碎蠔仔粥
蠔仔飽滿脹卜卜,仲唔腥夠蠔味,蠔邊爽口,加入柴魚煲粥更鮮甜。潮州粥既好處就是簡單快捷就煲好,因為比較稀,不似綿綿的粥煲好耐,質感會較清爽順喉,冇甘易飽可以食埋之後個麵。
乾煎糖醋麵
乾煎糖醋麵 $128,幼麵煎得外層脆卜卜,內裡軟彈,保持麵質爽身,值得一讚就是個麵冇鹼水味。

加少少糖同醋,酸酸甜甜味道幾特別,味道不錯。
反沙芋
反沙芋 $108, 期待已久的甜品廚師花心機做的反沙芋,步驟不算多但費時。

芋頭炸過酥香夠粉綿,外層的糖衣炒得好脆身好甜美。
2016-10-18
寸金紹菜包
2016-10-20 586 瀏覽
因一句唔想再係街邊打冷,朋友們就上網搵下邊度有舒服D既地方食潮州菜,最後搵到新世紀廣場有間快有50年歷史既潮州酒樓,雖然價錢比較貴,但唔洗風吹雨打下食餐潮菜,都值得既...皮蛋酸薑 ($68):皮蛋蛋白彈牙,蛋黃香味十足,配埋酸薑一齊食,酸薑既酸度唔算太濃,唔會蓋過薑味,而且仲可以將皮蛋既獨有香味誘發出來.雞絲水晶粉皮 ( $98):青瓜絲, 雞絲, 粉皮跟麻醬混合後, 因為醬汁較多既關係,令到每樣食材都平均沾上,味道非常濃香,又帶點青瓜既清新口味,唔錯既一道小食.浄滷水鵝片 ($198):鵝片滷得嫩滑入味,切得厚薄適中,皮下脂肪少,鵝味香濃,滷水汁味道鹹甜適中醇厚,而下層既豆腐因沾上滷汁同樣非常入味,轉眼間就俾我地清晒.杏汁白肺湯 ($168/例):豬肺湯呈奶白色,材料份量十足,入口順滑清甜,帶香濃杏汁味,豬肺煲到軟稔而帶嚼勁,滋潤效果極佳,真係好味又有益.潮陽炸雙棗 ($120):圓型係蝦棗, 長型係蟹棗,個人比較鐘意蝦棗,因為較為結實彈牙,而且有鮮蝦味, 再點上醬汁, 更加香口美味. 蟹棗肉質比較稔身,較為遜色.寸金紹菜包 ( $240):賣相精緻,由紹菜包住蝦肉等既材料,紹菜味
寸金紹菜包 ( $240):賣相精緻,由紹菜包住蝦肉等既材料,紹菜味道清甜,配埋上湯和內餡既鮮味,係一款做得出色既手工菜...
潮州蠔仔肉碎粥 ($148):點會少得每次必點既蠔仔粥,份量十足,蠔仔肥美飽滿,粥底鮮甜,加埋配料一齊食,令到成個口感層次更為豐富.
反沙芋 ( $108):食潮菜必點既飯後甜品,外層 沾上糖粉,酥脆既皮包住軟熟起粉又有芋頭味既香芋,真係無得彈...
2016-10-18
2016-10-20 418 瀏覽
外國親戚黎左香港, 老豆提議去食百樂初頭對酒樓野食無咩期待,但由第一碟凍蟹開始令我改觀了坐埋位先有功夫茶,味道甘甘地潮州凍花蟹啖啖肉,最中意食蟹既我食左3隻,肉質唔梅,鮮甜多汁,拆好哂容易食,蟹鉗D肉都好粗浄滷水鵝片潮州野點少得滷水,煮法好似普通,但滷水好入味,鵝片柔軟, 份量又多,皮下脂肪少,鵝味特別濃胡椒咸菜豬肚湯最近天氣涼左, 飲呢個湯好岩,胡椒好濃,但又未至於辣,好暖身,飲左兩碗乾煎糖醋麵心形既糖醋麵好有心思, 好耐無食過糖醋麵, 加D糖加D醋,甜酸混合好開胃,個麵夠哂脆卜卜鴛鴦水晶包賣相好靚,係紅豆味,奶黃味中意紅豆味多D, 紅豆味唔太甜,食多幾粒都唔怕肥,個水晶皮口感QQ,正!有驚喜反沙芋第一次食呢個甜品,上面佈滿砂糖,入面芋頭好粉,怕肥所咬左出面D糖食, 食左好多條呢度竟然有南瓜雪糕,柚子雪葩我揀左我最愛既柚子雪葩,味道好fresh,柚子味唔假,唔酸
外國親戚黎左香港, 老豆提議去食百樂

初頭對酒樓野食無咩期待,但由第一碟凍蟹開始令我改觀了

坐埋位先有功夫茶,味道甘甘地
潮州凍花蟹

啖啖肉,最中意食蟹既我食左3隻,

肉質唔梅,鮮甜多汁,拆好哂容易食,

蟹鉗D肉都好粗
浄滷水鵝片

胡椒咸菜豬肚湯

鴛鴦水晶包

賣相好靚,係紅豆味,奶黃味

反沙芋

呢度竟然有南瓜雪糕,柚子雪葩

我揀左我最愛既柚子雪葩,

味道好fresh,柚子味唔假,唔酸
2016-10-19 519 瀏覽
我和朋友常常自稱為麻甩系女子,因為總會有時候想要去打冷。不過,要和朋友約去打冷不是那麼容易,因為打冷鋪book不到位,而那些傳統的鋪也不好坐那麼久,每次都是急急食完急急走,要等收工晏的朋友後join更是難上難。既然如此,就移去酒樓,環境更好。潮州凍花蟹,肉又多又厚,鎖住了鮮甜,啖啖都是肉。滷水鵝片,超喜歡食滷水鵝片,滷得夠入味,而且肥瘦得宜,入口帶鵝芳香,味道久久不散滷水豬蹄跟拼掌翼 ,同樣滷得入味,不過個人比較喜歡鵝片,啖啖肉。 潮陽炸雙棗即是炸蝦和蟹肉,挺甜的,外脆內彈牙,而且咬下時還會吃到爽脆的菜,很清新。胡椒咸菜豬肚湯 ,其實酒樓有點冷,喝下這湯即時暖了起來,胡椒味很重,咸菜不會很咸。 碧綠川椒雞球,味道偏咸了少少,不過很香,比較適合配飯吃。豉油皇煎䱽魚球 ,魚肉嫩滑,豉油很香不會過咸,也是一道適合配飯吃的小菜。沙爹牛肉炒芥蘭 ,很有趣,在這裏居然有沙爹牛肉炒芥蘭,而且夠鑊氣,沙爹超香和濃郁,牛肉也很嫩,驚喜之作。乾煎糖醋麵 ,其實我是第一次吃呢.脆脆的麵加上醋和糖,酸酸甜甜好特別,而且麵雖炸過但不油不膩。鴛鴦水晶包,我很喜歡吃水晶包的,外層煙煙韌韌但不厚皮,內涵不論是奶皇或豆
我和朋友常常自稱為麻甩系女子,因為總會有時候想要去打冷。
既然如此,就移去酒樓,環境更好。
潮州凍花蟹,肉又多又厚,鎖住了鮮甜,啖啖都是肉。
 碧綠川椒雞球,味道偏咸了少少,不過很香,比較適合配飯吃。
鴛鴦水晶包,我很喜歡吃水晶包的,外層煙煙韌韌但不厚皮,內涵不論是奶皇或豆沙都不會很甜,特別推薦奶皇。
2016-10-03 954 瀏覽
國慶夜,雖然沒有去看煙花,卻喜歡與友人在寧靜旳環境下談談政治。百樂潮州的位子夠寬闊,當然是吃飯談天的其中一間首選。坐低先來一杯功夫茶,水夠熱,茶夠濃。餐牌製作精美,又有精印的相片,又有自己的歷史。點了幾款小菜,潮州菜裡頭的鹵蛋豆腐。鹵蛋十分入味,豆腐本來都很滑的,但吃去去其中一年開始有點淡淡的濃苦味,翻轉一看,原來塊豆腐底是煎燶了,這樣都上菜似乎有點兒說不過去。浪子覺得這兒是吃高質的潮州菜,不是用街邊打冷的心態來吃的.....不過只吃淨兩三塊才發現,也沒法子叫伙計換過一碟。餐牌裡有十佳,其中一佳就是"潮式雙棗":蝦丸拼蟹卷。蝦丸紥實彈牙,吃下去蝦味出眾。反而蟹卷是失色一點,未夠實淨,味道很淡,更枉論吃到蟹味肉味,基本上就只靠那個醬撐起的。最後叫了一個潮式魚蛋粉。魚蛋是白蛋,彈牙而且滑,魚片又是有點燶了,但還算可以。最好吃的是那個湯底和粉,味道鮮味十足。最後叫了一客馬蹄片豆爽,友人獨個兒吃,說味道清甜,是一道不俗的甜品。服務是一貫的足夠,服務生多而勤力。上次俾了笑面,是因為真的好。這次俾喊面,而不是OK,是浪子覺得兩件事情令我對這店的質量控制抱大疑問:1. 豆腐的材料錢我相信不太高,是否

百樂潮州的位子夠寬闊,當然是吃飯談天的其中一間首選。

坐低先來一杯功夫茶,水夠熱,茶夠濃。
餐牌製作精美,又有精印的相片,又有自己的歷史。
餐牌裡有十佳,其中一佳就是"潮式雙棗":蝦丸拼蟹卷。

1. 豆腐的材料錢我相信不太高,是否值得抱僥倖之心將這種破壞味道的豆腐上檯,老實說那種淡淡的苦味完全影響了食客之後吃其他東西的胃口。

2. 外賣盒的蓋,跌在地上又拿返上來用,這真的令人感到驚訝。

希望下次浪子見到的是回復返水準的百樂潮州。
2016-10-01
2016-09-14 1672 瀏覽
行完街求其搵間嘢食,睇過佢哋嘅二人套餐,勝在唔使諗又啱食,被安排入座小房,夠清靜!二話不說,每人2杯功夫茶!隨後來個懶人二人餐食夠$400有川椒雞送!冇話特別好食,但係川椒雞唔係辣嘅咩?一啲都唔辣㗎!我一向唔食鴨同鵝嘅!但係呢度嘅滷水鵝,我一連氣食咗幾舊喎!真係幾好食!亦估唔到跟餐都係大大碟,冇扣起一啲喎!個底仲有豆腐,都好入味!苦瓜排骨煲,普普通通!剩晒!條魚蒸得好滑滑,唔會太濃味!好清,唔似好夠火侯,可能無乜其他材料一齊燉啦,只有青檸水感覺按價錢,座位舒適度,招呼,款式,我覺得雖然食物無好突出,但都ok嘅!
二話不說,每人2杯功夫茶!
隨後來個懶人二人餐
涼瓜排骨煲
滷水鵝
苦瓜排骨煲,普普通通!剩晒!
川椒雞
條魚蒸得好滑滑,唔會太濃味!
豆漿黃花魚
檸檬鴨湯
2016-08-30
2016-07-20 5855 瀏覽
浪子這天到了旺角新世紀廣場的百樂潮州品茗。裝璜華麗,門面也大。位置坐得也很舒服,檯與檯之間的空間不算太窄,當然也不能算很闊。三個人,叫了一碟炒麵線,一個廚點,就是幾款點心,剛剛好。點心紙很簡單,一張紙有齊大中小特點,而且價錢也列好了,浪子覺得簡易明白。不過經浪子看過附近檯的點心和他們的價錢,浪子推薦大家直接剔多一些特點和廚頂就好。因為小點由$24蚊起跳,之後的距離不大(詳細請看點心紙的相片),但特點和廚點的點心真的是很好食的。先說蒸鳳爪,一款幾乎每間茶樓都有的點心。潮州酒樓的蒸鳳爪當然也沒有甚麼特別"潮州",但是因為蒸得入味,鳳爪也很稔,覺得是一個不錯的選擇。螺片棉花雞是一款幾特別的小變奏。棉花雞仍然和大部份酒樓一樣,但多了一片螺片,感覺就不同了。雞肉算有肉質,棉花就更是浪子的至愛。家鄉炒麵線。配料有魷魚和瘦肉,比例上大概是1:1的。麵線較米線彈牙,又較米粉粗一點。比起上海粗炒來說,麵線較少油;比起煎麵,又無咁熱氣。雖然這碟炒粉麵$98,但覺得是很抵食的。到了戲肉,以下兩款是浪子推介的點心:百樂蝦餃王真的很王,大粒,飽滿。蝦餃考的是手工,不容易散得來又要皮薄。內裡的蝦要彈牙,而荀絲要帶
浪子這天到了旺角新世紀廣場的百樂潮州品茗。

三個人,叫了一碟炒麵線,一個廚點,就是幾款點心,剛剛好。
XO醬蒸鳳爪
螺片棉花雞
家鄉炒麵線

雖然這碟炒粉麵$98,但覺得是很抵食的。

到了戲肉,以下兩款是浪子推介的點心:
百樂蝦餃王
百樂蝦餃王真的很王,大粒,飽滿。

蝦餃考的是手工,不容易散得來又要皮薄。內裡的蝦要彈牙,而荀絲要帶出蝦肉以外的一層口感。

這兒的蝦餃以上全都做到了。
香酥玻璃鴨
另一手工點心是香酥玻璃鴨。簡單說就是鴨肉鬆,芉蓉底,然後落油炸。

做出來的外面有點香脆,沒有鴨片的"啖啖肉"的感覺,卻仍然保有鴨的油酥味,加埋"瘦物"的芉頭蓉,口感又不算太油。

另外要讚一讚這兒的服務。雖然茶錢要$15/位,還有前菜。但服務員真的很快手快腳,而且很願望做事。

一間浪子推介的潮州菜館。

2016-07-19
XO醬蒸鳳爪
螺片棉花雞
家鄉炒麵線
百樂蝦餃王
2016-07-14 3453 瀏覽
今晚一家人嚟食飯, 星期日好FULL, 坐滿晒人, 不過好彩有得訂枱杏汁豬肺湯味道唔濃, 亦冇乜味精, 有好多好多豬肺, 杏汁味淡淡地但都OK潮陽炸雙棗望落都覺得麻麻, 唔夠香欖菜肉碎四季豆冇咩特別, 唔會話好咸, 但味道都濃, 同埋有D油由細到大去潮州鋪都會叫呢個, 蛋外邊煎好香, 裏面則仍保留少少蛋槳, 菜甫味唔係話好多, 放多啲就好了碧綠川椒雞球個汁好惹味, 但雞肉唔係好靚而且又係油咗D, 同埋份量好少整體嚟講食物比較細份又唔係特別好食, 所以都算幾貴
杏汁豬肺湯
潮陽炸雙棗
望落都覺得麻麻, 唔夠香
欖菜肉碎四季豆
冇咩特別, 唔會話好咸, 但味道都濃, 同埋有D油
碧綠川椒雞球
個汁好惹味, 但雞肉唔係好靚而且又係油咗D, 同埋份量好少
整體嚟講食物比較細份又唔係特別好食, 所以都算幾貴
連續兩晚吃潮州菜,前一晚在大圍的生昌,之後在旺角的百樂,各有風味和特色。我們一行三人,一坐下來,侍應立即送上功夫茶(味濃一點更像功夫茶)接著,我們點了四百多元的套餐,包括一個鹵水腩肉,一個湯,一條蒸烏頭和一個涼瓜排骨煲。另點了五十幾蚊的一碗蠔仔粥。全部都很好吃,特別是蒸烏頭,加上了檸檬味配料十分好味。看main menu其實覺得食物都很貴,但四百多元這個weekday套餐較抵食,可以一試。最後,想給一些有關服務的意見。晚上過了九時半,不知是否侍應是否都趕著收工,我們還在吃,就來想收拾餸菜碗碟好幾次,感覺要趕我們走似的不太良好。

全部都很好吃,特別是蒸烏頭,加上了檸檬味配料十分好味。

• 檸檬蒸烏頭
2016-05-31 2927 瀏覽
在香港,要吃高水準潮州菜而且要坐得舒服,首選百樂。百樂是老字號,回想起多年之前,已經開始定期到這裏吃,貪其食物質素高,好味,招呼好,坐得舒適。這次和友人同來,友人未來過這裏,吃完之後豎起一拇指激讚,說下次一定要再來。有些菜式,我是誠意推介的,你照著吃,包沒有錯。沙爹牛河:這個沙爹牛河,完全突顯了潮州菜的風味。河粉不會太冧,免得沒有咬勁,而牛河的沙爹汁,也絕不會混和著河粉一起炒,只是舖面;牛肉份量甚多,牛有牛味,覺得很霸道,一咬進口不會很硬,但很有咬勁,而且吃了之後牛味在口腔之中久久未能散去。炒菜,也是炒得甚好,如果不叫沙爹牛河,來個沙爹牛肉也可以,一樣有菜。這條烏頭,吃過的人,無不讚好。第一,烏頭大大條,然後幫你去骨,再在中間開好,成為了潮州人最愛吃的魚飯。而且整條烏頭大大條,大得你不能想像,啖啖肉,再點那個豆醬,真是吃了還在回味。老水拼盤,也是甚有水準:整體而言,如果朋友相約來吃飯,就甚少失手,而且朋友吃過也必定會感激你。價錢略貴,但買了招呼及食物質素,再加上地點就腳,很有物值。
在香港,要吃高水準潮州菜而且要坐得舒服,首選百樂。

有些菜式,我是誠意推介的,你照著吃,包沒有錯。

沙爹牛河:
這個沙爹牛河,完全突顯了潮州菜的風味。

這條烏頭,吃過的人,無不讚好。

老水拼盤,也是甚有水準:

價錢略貴,但買了招呼及食物質素,再加上地點就腳,很有物值。
2016-05-26
  • 沙爹牛河
  • 烏頭
2016-04-19 3579 瀏覽
外地朋友回港, 都集中食中式晚餐, 鴻星無位, 相反百樂較冷清又能夠即入, 所以潮州菜都殺。7大1個B, 先由我跟朋友入座, 招呼嘅阿姐個面口就....極度有待改善喇…唯有體諒體諒佢…最後由朋友媽媽發版; 杏汁豬肺湯、一定有嘅鹵水鵝片豆腐、沙嗲芥蘭牛肉、欖菜炒肉碎、椒鹽九肚魚、梅菜扣肉(? 咦…吾係客家菜咩?) 牛肉好淋、沙嗲味係好夠, 但印像吾深囉…合格欖菜炒肉碎, 又係合格囉..梅菜扣肉ok, 肉燉到入口就溶嘅, 都係不過不失無投訴嘅要讚嘅係椒鹽九肚魚, 無骨脆身, 食落吾油油膩無好熱氣嘅感覺, long到場飯尾段, 再攤凍哂入口都脆嘅! 伯母大讚鵝片就招牌嘢點可以失手! 合格最後個杏汁豬肺湯, 算濃噃, 連在座BB都飲咗成半碗豬肺亦被伯父伯母沽清。掂!無影相, 甜品例牌係水晶包結尾 奶黃、豆沙各3粒, 有個乒乓波咁大, 印象中比上環尚興嘅好食同皮薄! 因為普遍水晶包個皮總有個駁口位係厚皮啲, 百樂哩個成個嘅皮均勻嘅薄!整體ok呀~只係個阿姐面口態度能夠親切啲就好小小…埋單吾知幾多, 朋友靜雞雞埋咗單
極度有待改善喇…唯有體諒體諒佢

牛肉好淋、沙嗲味係好夠, 但印像吾深囉…合格
欖菜炒肉碎, 又係合格囉..
梅菜扣肉ok, 肉燉到入口就溶嘅, 都係不過不失無投訴嘅

鵝片就招牌嘢點可以失手! 合格

最後個杏汁豬肺湯, 算濃噃, 連在座BB都飲咗成半碗
豬肺亦被伯父伯母沽清。掂!
無影相, 甜品例牌係水晶包結尾

整體ok呀~只係個阿姐面口態度能夠親切啲就好小小…

埋單吾知幾多, 朋友靜雞雞埋咗單
2016-04-18
  • 水晶包
  • 椒鹽九肚魚
2016-01-24 4481 瀏覽
前幾日約埋一大班朋友去呢間野度食飯,因為其中一位朋友收9點,見到呢度收11點,所以過黎呢度試下。 叫咗6個餸一個湯,其中芋頭鴨算係唔錯嘅一度菜,芋頭味夠,而且炸得啱啱好。杏汁豬肺湯都係上品,味道啱啱好而且冇內臟怪味。兩面黃呢啲傳統潮州野都算不過不失,味道算一般,但起碼脆。叫左兩個鹵水系列,鵝片同鵝肝,份量算少,但味道比一般打冷都好。整體食物評價屬中上,7樣野中冇一樣係伏,算係一間無論點樣點都唔會中招嘅中菜餐廳。野食就ok 嘅,點知, 待應就除咗男部長,其他真係衰到一個極致。 由bb 櫈開始,已經知佢地懶到百佳又唔醒目架喇,講野冇尾音又冇禮貌。估唔到一路食一路陸續有黎呀,9點10幾分諗住加個餸,點知阿姐已經話要last order, 淨係可以叫埋呢樣,我心諗你地唔係收11嘅咩? 點知之後個男部長係10點嘅時候過黎提我地而家先last order, 我幾想同佢講你同事一早已經唔收order 啦!我地一路食阿姐就一路推架車黎收,又唔問喎,未食完又照收! 頭先上菜嗰陣冇位擺又唔見你地咁很勤力? 一路食就一路煩,我知你地趕收工呀,都唔洗咁牙? 同埋你地寫你地收11點架!! 之後仲出超必添,熄燈!

我地一路食阿姐就一路推架車黎收,又唔問喎,未食完又照收! 頭先上菜嗰陣冇位擺又唔見你地咁很勤力? 一路食就一路煩,我知你地趕收工呀,都唔洗咁牙? 同埋你地寫你地收11點架!! 之後仲出超必添,熄燈! 10點半都未夠,你地就熄燈趕客走,你地有幾趕收工呀? 賣單嗰陣,收佢地放低張單先,我地睇睇,之後有朋友比卡,點知佢可以低能到問,“就咁比牙?” 咩叫就咁比呀? 唔通我比八達通你嘟牙? 低能可唔可以有限度呀?

最後,我有個朋友想攞張收據泊車,自己行去問收銀,收銀話“下次可唔可以早啲呀,我要清機架!” 就算真係煩到你,你唔係咁答你嘅人客下嘛?

放心,唔會有下次!

一定唔會再黎,亦會叫身邊朋友都唔好幫襯!

食餐飯咁受氣都係第一次!

人,真係好難請!

請到啲咁嘅垃圾真係幫公司倒米。
2016-01-15
80 分鐘 (堂食)
  • 鹵水鵝肝
2015-09-09 6735 瀏覽
同老闆去旺角開會,簽訂左一將大單,老闆話要食好D慶祝一下,咁即刻打電話去老闆最愛嘅百樂潮州BOOK位先,旺角新世紀廣場翻新之後靚左好多,好多大品牌都進駐呢度。坐先飲杯功夫茶,老闆即點一支白酒,話慶功點都要飲D。紐西蘭嘅白酒出晒名,呢支TE KOKO CLOUDY BAY就更加係好出名啦,果味濃郁,夠晒乾身。配潮州菜應該一流!滷水鵝肝,肉質鮮嫩,微微粉紅色,入口非常柔滑。胡椒豬肚湯,胡椒味好重,下火一流!潮式拼盤,細細份位上,IDEA幾好,有鵝片,香煎倉魚片,海蜇,龍鬚帶子鮑魚金盒,鮑魚中間釀有蝦膠料,潮州手功菜!
坐先飲杯功夫茶,老闆即點一支白酒,話慶功點都要飲D。
滷水鵝肝,肉質鮮嫩,微微粉紅色,入口非常柔滑。
胡椒豬肚湯,胡椒味好重,下火一流!
鮑魚金盒,鮑魚中間釀有蝦膠料,潮州手功菜!

2015-09-09
2015-08-26 6004 瀏覽
太座娘家的親友飯局 .... 要和不太熟悉的長輩出街食飯, 老人對食物的要求又高, 又要講派頭, 招呼又要好, 價錢又唔想貴, 真係難服侍…… 最大問題係點名要我揀, 我堅定不移的選擇了這間 百樂潮州酒樓 ~ 門面金碧輝煌, 夠氣派, 長輩必然會喜歡~環境裝修優雅舒適, 沒有土豪般的俗氣又不失氣派, 環境氣氛雅緻 ……Menu~功夫茶 $15無飲過功夫茶又點叫做食過潮州菜~酸菜、花生 $15起筷 ......潮州滷水鵝片拼豆腐 $148滷過的鵝肉充斥著滷水香, 不會有嗆口鹹味亦不會有令人聞到滷水料後頭痛的症狀, 最正是鵝肉滷至有皮無脂但鵝味是依然存在~  名菜, 會有不好食的理由嗎 ?滷水鵝肝拼豬蹄筋 $220豬蹄筋新鮮腍滑兼膠質重, 再加上有滷水香, 咀嚼時口感層次豐富~近乎入口即溶的鵝肝, 肝味濃郁香純, 質感細緻滑嫩 .... 奧義之味也! 杏汁白肺湯 $ 150每啖湯都蘊含杏仁精華, 入口順滑純厚, 豬肺腍滑沒異味, 感覺極滋潤~ 好湯!豆醬龍崗雞煲我是第一次品嚐這道菜的, 豆醬味道偏鹹卻又帶甜, 雞肉炆得腍滑入味, 配飯吃會是一流~ 反沙芋 $108一道出了名製作較複雜亦十分

門面金碧輝煌, 夠氣派, 長輩必然會喜歡~
1986 瀏覽
Menu~
功夫茶 $15
無飲過功夫茶又點叫做食過潮州菜~
酸菜、花生 $15

起筷 ......
滷水鵝片拼豆腐
潮州滷水鵝片拼豆腐 $148
滷水鵝肝併豬蹄筋
滷水鵝肝拼豬蹄筋 $220
杏汁白肺湯
杏汁白肺湯 $ 150
反沙芋 $108
一道出了名製作較複雜亦十分考功夫的甜品, 外層是又厚又脆又甜度頗高的糖霜, 芋頭鮮甜清香~

選擇這些傳統酒家, 品質一定有保證, 差不多是萬無一失的~ 華人長輩必 like~

本篇完~
滷水鵝片拼豆腐