2022-11-29 24 瀏覽
位於觀塘牛頭角的麵食店,中日風格的菜式,主打慢煮肉類,分別雞胸、雞腿肉、牛頰肉、豬五花、豬面肉、豬腿庫,配上湯麵、拌麵或泡飯,另外還有小食。雞湯新鮮製作,十分濃香。 店供應的肉類經低溫長時間烹調,肉的質感才能保持嫩滑。小食:味付溏心蛋 溏心蛋用醬油預先調了味,蛋白軟嫩,蛋黃做出流心效果。拌麵:蔥油雞拌麵 肉:雞腿肉麵底:油蕎麥麵  以油蕎麥麵來拌麵較掛汁、惹味,麵底可以加量。雞肉本身沒有調味,淡淡鹹味,上面有大量青蔥及薑蓉,增添調味,配上一小碗特濃雞湯。拌麵:霸王雞拌麵肉:雞腿肉麵底:油蕎麥麵雞胸肉已售罄,所以只有雞腿肉供應。不過雞腿肉也相當嫩滑,滿滿的肉汁,肥肉不多。配料有銀芽、紅椒、青蔥、薑,口感豐富。飲品:綠茶日本的樽裝綠茶,十分濃烈的綠茶底。
另外還有小食。
小食:味付溏心蛋

溏心蛋用醬油預先調了味,
蛋白軟嫩,蛋黃做出流心效果。
拌麵:蔥油雞拌麵
肉:雞腿肉
麵底:油蕎麥麵

以油蕎麥麵來拌麵較掛汁、惹味,麵底可以加量。
拌麵:霸王雞拌麵
肉:雞腿肉
麵底:油蕎麥麵

配料有銀芽、紅椒、青蔥、薑,口感豐富。
飲品:綠茶

日本的樽裝綠茶,十分濃烈的綠茶底。
2022-11-29 39 瀏覽
星期日去咗九龍灣平山行山,落山後就搵地方食晚餐。第一次喺宜安街呢邊覓食,原來有咁多餐廳!其中有間麵店叫「盛寅慢煮製麵」,招牌有日文字,好似幾得意,而且店員姐姐熱情邀請😃,就入去試吓。店舖面積唔大,廚房近門口,似舊派港式麵店嘅格局。同時,佢裝修簡約,尚算企理。呢度採用QR Code落單📲,但餐牌設計有心思,富插圖。食物定價相宜,份量正常。雞麵更設有套餐($69),就算單點都唔貴。餐廳上菜速度快,抵讚👍。椒麻雞湯麵(原價$51),🍜湯麵有多樣個人化選項,麵底可揀油蕎麥麵(拉麵)、蒟蒻麵、烏冬或菠菜麵。💚菠菜麵不單止有營養,麵質亦都有韌度。湯底要咗大地魚蝦米湯,味道偏清,帶微微蝦香🦐。椒麻雞幾正,🌶麻辣味顯著且濃郁,但亦可能因為咁蓋過咗湯嘅味道,有需要可要求分開上。雞肉可揀胸肉或腿肉,🐔我要咗雞胸,肉身白𠽌𠽌,大大啖肉,而且仲要一啲都唔嚡。炸物拼盤隨湯麵餐附上🍗,包蜂巢豆卜、雞皮餃子同埋椒鹽無骨雞翼,每款各一件。三樣都好食,最特別係豆卜,蜂巢外層超酥脆,入面包裹魚肉同粟米🐟。無骨雞翼就如炸雞一樣咁嫩滑。香辣牛頰肉泡飯($66),🐮牛頰肉有好多片,肉質帶點膠質,同時又好軟腍。🧄大蒜洋蔥雞白湯好
椒麻雞湯麵
炸物拼盤
炸物拼盤隨湯麵餐附上🍗,包蜂巢豆卜雞皮餃子同埋椒鹽無骨雞翼,每款各一件。三樣都好食,最特別係豆卜,蜂巢外層超酥脆,入面包裹魚肉同粟米🐟。無骨雞翼就如炸雞一樣咁嫩滑。
香辣牛頰肉泡飯
香辣牛頰肉泡飯($66),🐮牛頰肉有好多片,肉質帶點膠質,同時又好軟腍。🧄大蒜洋蔥雞白湯好飲又健康,無想像中重口味,只不過太細碗,用嚟泡飯完全唔夠🙈,好彩本身跟配嘅香辣牛肉汁幾惹味,可撈飯食,飯質則偏淋🍚。
味付溏心蛋
味付溏心蛋($18),🥚溏心蛋開邊,夾埋有兩隻,蛋黃嘅流心效果睇圖片就知有幾強勁。日式醬油將雞蛋醃得好入味,放湯食一流。
野菌油菜
野菌油菜($22),🥦油菜大大碟,菜底係玻璃生菜,口感脆卜卜;再加埋雜菇就變得唔單調。
總括嚟講,呢間隱世小店有驚喜,菜式具自家特色,配搭新穎,唔係四周圍有得食,而且味道亦都唔錯👌。如果小店能保持水準,相信定必成為觀塘區嘅新寵兒。
椒麻雞湯麵
味付溏心蛋
2K
2022-11-26 48 瀏覽
#慢煮肉製麵APM商場人流暢旺 但我比較少喺嗰度食嘢 因為唔想嘥時間等位 發掘裕民坊嘅街坊地舖 新奇有趣得多 今晚踩點呢間麵店 由日本人同本地人合作 每日鮮製湯底 全店肉類經慢煮處理 -🐂香辣牛頰肉湯麵 $66揀咗洋蔥大蒜雞白湯跟烏龍麵 雞湯嘅大蒜味唔明顯 冇落味精 飲晒碗湯都唔怕口渴 牛頰肉帶啲肋 肉地柔軟 香辣度反而唔多覺🤔-⭐️慢煮雞一人套餐 $69⭐️🍢炸物拼盤小拼盤有椒鹽無骨雞翼/蜂巢豆卜/雞皮餃子🐔蔥油雞扒飯 慢煮雞肉 可以揀霸王雞/椒麻雞/胡麻雞/蔥油雞 配湯麵/拌麵/泡飯 自由組合 大地魚蝦米湯清澈冇雜質 味道清鮮 食得清淡啲 不妨試呢個湯底 雞肉原汁原味 肉地軟嫩🥤支裝汽水上 夠氣好飲-📍盛寅慢煮製麵觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖
#慢煮肉製麵

📍盛寅慢煮製麵
觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖
  • 蔥油雞扒飯
2022-11-22 93 瀏覽
早排要到牛頭角取貨,求其在附近找餐廳吃晚飯,想吃日式麵的我就去了「盛寅慢煮製麵」。與老闆閒談了一會,原來餐廳與日本人合作開設。點了兩個全日套餐:炸物拼盤/ 野菌油菜+拌麵/湯麵/泡飯(霸王雞、蔥油雞、椒麻雞、胡麻雞)+飲品 $69小編點了胡麻雞拌麵,麵選了油蕎麥麵,配有青瓜絲。雞是烚熟,較為健康。拌麵配有洋蔥大蒜雞白湯霸王雞湯麵 $69湯底選了大地魚蝦米湯,湯底係經老闆改良,重點是每日鮮製。麵底配了烏龍麵,原來是烏冬。炸物拼盤無骨雞翼+雞皮餃子+蜂巢豆卜雞皮餃子滿特別的,都是第一次食,味道幾夾。綠茶炸物拼盤一人一個套餐,絕對夠飽。餐牌如下。

拌麵配有洋蔥大蒜雞白湯

霸王雞湯麵 $69

無骨雞翼+雞皮餃子+蜂巢豆卜

雞皮餃子滿特別的,都是第一次食,味道幾夾。

綠茶

炸物拼盤

一人一個套餐,絕對夠飽。

餐牌如下。
2022-11-22 76 瀏覽
朋友話想試下呢間,於是上網預先望下,見到原來其中一個賣點係湯底。對於非常鍾意飲湯同食湯粉麵嘅我都真係好期待,但另一方面又好怕會失望,因為實在有好多餐廳嘅湯都係叫貨返嚟,又咸又重味精。但呢問一啲都唔失望!主打湯底:洋蔥大蒜雞白湯🐓 / 大地魚蝦米湯🐟碗湯麵一上時,識食嘅一定係飲湯先。我飲自己嗰碗大地魚湯時,已經忍咗唔住講「好好飲呀!」完全係理想中嘅味道。再即刻飲埋朋友個雞湯,我直頭好似家燕姐噉嗌咗聲「好好味呀!」🥲 個湯好似燉雞湯噉呀。後尾同店員傾開,先知原來大地魚係佢哋自己用原條魚燒,然後拎去熬;而雞湯就係用雞殼打碎熬出嚟,難怪會有屋企阿媽煲啲雞湯嘅感覺!我哋真係飲晒成碗湯㗎。另一賣點:餐廳所有肉類都係慢煮處理🥩其實本身都知慢煮肉類好食,但就冇好特別嘅感覺,不過今次真係值得一提。朋友同我分別叫咗牛頰肉同豬腿庫,啲肉淋得嚟又唔會散晒,而且好入味,又唔會覺得咸。小食都一定要試🍗為咗可以試多啲嘢,睇吓值唔值得再幫襯,我哋特登叫少麵,然後叫多啲小食。作為炸物愛好者,我哋叫咗無骨雞翼、炸芝士。個雞翼一啲都唔厚粉,而且咬開係有肉汁㗎;而炸芝士有洋蔥蕃茄醬墊底,感覺唔會好溜。我哋仲叫咗溏心蛋同埋野菌

主打湯底:洋蔥大蒜雞白湯🐓 / 大地魚蝦米湯🐟

另一賣點:餐廳所有肉類都係慢煮處理🥩

小食都一定要試🍗
為咗可以試多啲嘢,睇吓值唔值得再幫襯,我哋特登叫少麵,然後叫多啲小食。作為炸物愛好者,我哋叫咗無骨雞翼、炸芝士。個雞翼一啲都唔厚粉,而且咬開係有肉汁㗎;而炸芝士有洋蔥蕃茄醬墊底,感覺唔會好溜。我哋仲叫咗溏心蛋同埋野菌油菜,個溏心蛋好滑,冇得輸。

落單紀錄:
樽裝蜜桃紅茶 $13
樽裝檸檬紅茶 $13
樽裝玉泉梳打水 $13
樽裝可樂 $13

😋總結:湯好飲,食物好食,充滿誠意同人情味!!😋
店員同老闆都非常友善,會同我哋傾吓計。原來呢間餐廳係老闆同日本人一齊開嘅。最尾老闆仲醒咗兩包有機咖啡俾我哋試飲㖭。真係好想支持咁有誠意同人情味嘅小店呀。會再幫襯嘅!

📍Address📍: 觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下B號舖
2022-11-21 50 瀏覽
近年流行慢煮烹調,餐牌上常見有一兩款食材是用慢煮。今天經過牛頭角,發現一間所有肉類都經慢煮處理的餐廳。除了慢煮,中日聯盟也是它的特色,於是和朋友入內試下「中日慢煮」。餐廳表面是一間中式粉麵店,卻處處看到日本踪影。例如麵食有4種款式,其中兩款便是油蕎麥麵(油そば)和烏龍麵(うどん)。又例如湯底的大蒜洋蔥雞白湯便很有日本影子。聽阿姐講,餐廳是香港人和日本人合作開設,湯底每日鮮製,但經老闆改良,另有一番滋味。餐廳以拌麵、湯麵、泡飯和小食為主,無論麵款、湯底和肉類都有幾種,小食的選擇尤其多。價錢不貴,選套餐的話更抵,於是我和朋友每款都試了幾樣。🔶脆炸豬五花拌麵(油蕎麥麵、大蒜洋蔥雞白湯、$52)上碟賣相好靚,五花肉上紅紅綠綠的芫荽甜辣醬和黃色的油蕎麥麵,色彩繽紛。先試一片五花肉,軟腍得來有彈性,外皮卻又炸得香脆。平日食的炸豬腩肉好容易乾柴兼硬蹦蹦,但經慢煮後再炸的方法,透過穩定的溫度來控制肉類的質感,所以做到皮脆肉嫩,連肥膏也變得爽口不油膩,非常好食。油蕎麥麵和蕎麥麵完全無關,是用來做拌麵的拉麵,口感軟滑,加點柚子醬油更好味。隨拌麵會另上一碗大蒜洋蔥雞白湯,味道香濃順滑。🔶香辣牛頰肉湯麵(菠菜

餐廳表面是一間中式粉麵店,卻處處看到日本踪影。
又例如湯底的大蒜洋蔥雞白湯便很有日本影子。

🔶脆炸豬五花拌麵(油蕎麥麵、大蒜洋蔥雞白湯、$52)
隨拌麵會另上一碗大蒜洋蔥雞白湯,味道香濃順滑。
脆炸豬五花拌麵

🔶香辣牛頰肉湯麵(菠菜麵、大地魚蝦米湯、$66)
牛頰肉油脂少,慢煮後肉質鬆軟,味道濃重,而且富含骨膠原。
我起初以為大地魚湯底會和雲吞麵湯底一樣,但原來猜錯了,反而似日本的鏗魚湯,鹹香鮮甜。
菠菜麵爽滑得來有嚼勁。
至於「香辣」則未感覺到。
香辣牛頰肉湯麵

🔶椒鹽無骨雞翼($32)
把雞翼拆骨後炸成雞球,肉質很嫩滑,炸漿不厚,酥脆夠味。
🔶日式醬煮牛筋($33)
牛筋軟腍得來保持口感,用日式醬煮,我食到類似鹹牛肉的味道,比中式的柱侯醬更好味。
🔶鹹香浸雞腳($22)
雞腳完整無煮爛但又不覺得硬,只是鹹香未夠,可以再浸久一點。
日或醬煮牛筋

雖然餐廳細細,裝修普通,但是食物有水準、有特色,也有誠意,員工殷勤,價錢便宜。埋單走人時見到部慢煮機努力工作中。
我還有霸王雞、蔥油雞、椒麻雞和其它肉類未試,會再來的。
脆炸豬五花拌麵
香辣牛頰肉湯麵
日或醬煮牛筋
2022-11-21 65 瀏覽
下午在觀塘附近找適合我等老人胃口的食肆!橫行到聯安街頭看見慢煮食物餐廳,好奇下便入內叫了一碗麵和三個小食。🔆慢煮牛頰肉菠菜麵慢煮果然另有一番滋味!牛肉表面有光澤,咬落柔軟肉汁豐富完全適合老人家的牙力,蘸些柚子鼓油更覺鮮味!湯底我揀了大地魚蝦米湯,有中日合璧的感覺,其實餐廳部分食物和擺設都有日式的影子,原來是由日本人與本地人開設的。🔆脆炸蜂巢豆卜完全沒有油膩的感覺,反轉了的豆卜表面乾身,包著鯪魚肉和粟米,外脆內軟,內部如豆腐般鬆軟,很好吃。🔆日式醬煮牛筋醬汁調味得非常好,香濃惹味,口感軟綿綿。🔆野菌油菜以$22來說都幾大碟,味道不錯,比普通的蠔油油菜更清新。我本身飲奶茶的,餐廳阿姐介紹有機咖啡,於是買了二包回家試試。

🔆慢煮牛頰肉菠菜麵
牛頰肉波菜湯麵

🔆脆炸蜂巢豆卜

🔆日式醬煮牛筋
醬汁調味得非常好,香濃惹味,口感軟綿綿。

🔆野菌油菜
以$22來說都幾大碟,味道不錯,比普通的蠔油油菜更清新。

牛頰肉波菜湯麵
脆炸蜂巢豆卜
今日放工同同事行到過黎牛頭角呢面撘車,見到呢間麵鋪新開好似都幾吸引,於是就坐底食埋碗麵先行,好彩我呢個決定係正確,因為個麵真係好出色。首先其實我係俾佢慢煮個名吸引左,果然無令我失望,叫左兩個小食,日本醬煮牛筋同埋椒鹽無骨雞翼,兩個都好好味,牛筋個味道好特別,甜甜地好入味又夠淋,雞翼皮薄又脆,雞肉juicy又滑,真係感受到餐廳用心製作既誠實。之後叫左兩碗麵,蝦油拌麵味道濃得黎又油膩,份量唔錯味道又好味。之後霸王雞拌麵,個雞又係好滑好juicy,加埋個大地魚蝦米湯真係好正,呢個價錢食到個咁有質素既晚餐真係無得頂,最後睇餐廳個名都好似有d日本既感覺,食物既用心精緻都好有日式既味道,問番先知原來真係一個日本人開既,唔怪得真係咁出色,絕對要encore
首先其實我係俾佢慢煮個名吸引左,果然無令我失望,

2022-11-19 50 瀏覽
Lunch望到有呢間嘢就試吓啦,初初見到門面認為係日本烏冬拉麵嗰啲。入到去先發現原來似台灣嗰啲,不過都試吓啦。叫咗個套餐,69蚊,可以自己揀一個麵,加一個小食或者菜,加氣水。
雞髀肉烏龍麵
小食
雞髀肉烏龍麵
小食
2022-11-19 59 瀏覽
今次介紹吓哩間係牛頭角地鐵站附近,位於聯安街《盛寅慢煮製麵》餐牌主打伴麵、拉麵、泡飯同小食炸物等。。餐廳係日本人與本地人合作開設的🤗剛剛餐廳老闆係度,當然要佢介紹吓😆得我一個所以都冇叫太多嘢食。餐廳所有肉類都經慢煮處理的🤩我點了香辣牛頰肉拌麵不過可惜油喬麥麵已沽清,所以只可以點蒟蒻伴麵,蒟蒻麵本身沒有味道,可試吓落枱面上柚子醬油撈一撈來吃😋會特別香的另外湯底洋蔥大蒜雞白湯,大地魚蝦米湯都是經老闆改良,每日鮮製的,所以我倆款都有試😋大地魚蝦米比較清甜洋蔥大蒜雞白湯唔算好油膩,味道剛剛好🐔其實味道各有特色🍜牛頰肉🐮經過慢煮製作唔會韌日式醬煮牛筋超級軟諗,可點埋牛頰肉附上嘅自家製辣椒醬汁🤤更加美味啊!脆炸蜂巢豆卜哩個豆卜超驚喜,炸到金黄香脆🔥大大粒🐟裡面魚肉好彈牙😋就算灘凍咗外皮都仲好脆👍推薦💯整體感覺餐廳好用心烹調每一道菜式味道👍炸物有驚喜,價錢完全唔貴,值得回來再光顧🤗

餐廳所有肉類都經慢煮處理的🤩我點了香辣牛頰肉拌麵

大地魚蝦米比較清甜
洋蔥大蒜雞白湯唔算好油膩,味道剛剛好🐔
其實味道各有特色🍜

牛頰肉🐮經過慢煮製作唔會韌

日式醬煮牛筋
超級軟諗,可點埋牛頰肉附上嘅自家製辣椒醬汁🤤更加美味啊!

2022-11-17
  • 脆炸蜂巢豆卜
  • 日式醬煮牛筋
有咩好食得過一碗用心製作嘅麵?就係一碗唔貴但又用心製作嘅麵!呢間位於觀塘嘅日式粉麵小店,絕對稱得上良心麵店。由於舖頭係由日本人同本地人合作經營,無論裝修定係食材,都有日本風格。而最重要嘅食物都盡顯店主高要求。唔單止所有肉類都係經慢煮方法製作,將肉汁原汁原味封鎖,而麵嘅湯底都係每日新鮮製造,唔加味精,用原材料熬製嘅湯底!真係好耐冇喺香港食麵個陣係會飲晒成碗湯。今日同朋友試咗香辣牛頰肉湯烏龍麵($66)。洋蔥大蒜雞白湯好濃好香雞湯味,唔會過咸。而烏龍麵住得好彈牙,縮到剛剛好!最重要牛肉非常鮮味,加上用慢煮製作,完全唔靭!而朋友點嘅汁煮豬腿庫菠菜麵($52)配大地魚蝦米湯,湯底非常鮮味!後來問師父,原來佢哋堅持用整條大地魚,效果之後用嚟熬製湯底,唔怪得咁好味。而豬腿肉大大塊又入味,讚!呢間店另一個值得讚嘅地方係,堅持用親民價錢提供高質素食物,希望做多啲街坊生意!我哋就即管點咗幾樣小食,除左味付溏心蛋($18),野菌油菜($22)不過不失,椒鹽無骨雞翼($32)係非常好食,最鍾意佢唔會太咸太乾。而黃金炸芝士($35)啱晒芝士愛好者,醬汁用茄汁配甜辣醬加洋蔥攪拌而成,味道好夾!另一個店主堅持嘅地

真係好耐冇喺香港食麵個陣係會飲晒成碗湯。

另一個店主堅持嘅地方係,所有飲品用玻璃樽裝,懷舊感十足之餘,亦係最好味嘅飲品!

店員亦都充滿親切咁,同我哋傾偈,解釋食物製作過程。總括嚟講,無論價錢,食物質素,服務態度,盡顯店主嘅心意,回頭率極高。
2022-10-17 463 瀏覽
見新開試下,叫左碗炸豬腩麵。黎到賣相好唔錯。職員無介紹點食,但感覺似沾麵,於是將麵放進湯沾一下。umm,湯唔稀唔傑,未能做到沾麵效果,而且味淡。湯味就係雲吞麵既大地魚味。食起黎感覺好奇怪,又係沾麵又唔係伴麵,日式賣相中式感覺。定位未明,感覺要加加油改下餐牌。祝君好運值得一讚係炸豬肉炸得好香脆~
見新開試下,叫左碗炸豬腩麵。黎到賣相好唔錯。

值得一讚係炸豬肉炸得好香脆~