2019-07-30 543 瀏覽
聽同事介紹大坑有好多唔錯的食店,今曰放工就去大坑尋味之旅。這邊的食肆林林種種,以特式小店為主,而且位置集中,旺中帶靜。路經這一家,就被別緻的店面吸引,曰式氣氛濃厚,今天就試試看吧。餐廳裝潢整潔雅緻,一貫和風的風格。先嚐枝豆:枝豆軟身飽滿,加上淡豉油,口感清爽,是唔錯的開胃菜。凍曰本高糖蕃茄配柚子汁$68這蕃茄顏色鮮豔,蕃茄味濃,十分清甜爽口,水嫩多汁又冰涼!最愛這蕃茄的甜香,加上酸酸的柚子醬汁,真係爽呀!味淋河豚魚干$78平曰吃魚干都燒得比較乾,今次的味淋河豚魚干真是喜出望外!河豚魚干充滿鮮味,油脂清香,口感Q弾帶一點嚼感,柔韌中帶軟,而且加上味淋的甜香,佐酒一流,好食!冷絹豆腐配芝麻醬$58這冷絹豆腐十分滑溜綿密,細緻滑嫩,豆味濃厚,加上木魚碎、芝麻醬和蔥花,和風味道十足,是十分消暑的涼菜。吞拿魚三貫$198(吞拿魚腩、中吞拿魚腩、赤身)嘩!平日吃吞拿魚都無咁厚切,今晚吃的就像在築地壽司店的吃的壽司一樣厚切和大件。先由淡囗的赤身開始,赤身色澤紅潤,雖然油脂唔多,肉質堅實,但魚味特別濃郁,加上淡酸的醋飯,令鮮味更為突出。中吞拿魚腩壽司、吞拿魚腩壽司中吞拿魚腩壽司:中吞拿魚腩油花分布平均

餐廳裝潢整潔雅緻,一貫和風的風格。

先嚐枝豆:
枝豆軟身飽滿,加上淡豉油,口感清爽,是唔錯的開胃菜。

凍曰本高糖蕃茄配柚子汁$68

味淋河豚魚干$78

冷絹豆腐配芝麻醬$58

吞拿魚三貫$198
(吞拿魚腩、中吞拿魚腩、赤身)

中吞拿魚腩壽司、吞拿魚腩壽司

中吞拿魚腩壽司:中吞拿魚腩油花分布平均,口感柔軟,入口甘香,味道鮮美又無筋,正呀!

吞拿魚腩壽司:這吞拿魚腩壽司大大件,色澤粉紅,肉質油潤,入口即化,魚脂的油香在口中猶久不散,好味道!

軍艦三貫$168
(曰本海膽、香蔥吞拿魚腩、 松葉蟹肉)
松葉蟹肉軍腩:松葉蟹肉很足料,鮮甜潤濕,加上蟹籽的點綴,蟹味濃厚

香蔥吞拿魚腩、曰本海膽軍艦

香蔥吞拿魚腩:吞拿魚腩口味幼滑,加上香蔥的提鮮和脆脆紫菜,味道不錯。

曰本海膽軍艦:這曰本海膽充滿光澤而飽滿,海膽味濃郁,入口鮮甜豐腴,真捨不得吞下去。

大左口魚邊壽司$40

嘩啦!這大左口魚邊壽司賣相十分吸引!大左口魚經火炙後迫出油份,口感油潤,脂香豐沃,再配上特調芝麻醬鰻汁,甜甜地又帶胡麻香,魚脂的油香進一步提升,超正!

鱈魚魚麵

這鱈魚魚麵味道雅淡暖和。大蜆鮮美柔嫩,而魚麵幼滑軟身,又不失韌度。再喝一囗清澈的湯汁,是鰹魚和昆布風味,清而不寡。

這一夜的晚餐水準不錯,不禁令我想起四月在築地吃秀德二號店的景象,那些足料又鮮美的壽司滿有印象,令人滿足而回。

2019-07-30
2019-07-26 162 瀏覽
我地6個人入大坑飯聚食生日飯,預先訂左呢間睿,在大坑有3間鋪,每間都只得約十零個位,我地6個人彷佛已經霸左半間鋪咁環境氣氛一流,地方細細,店內播住日文歌,裝修都好日本,店員服務都好親切。食物整體黎講都好高質素,尤其係壽司,非常新鮮。呢個海蜇,非常爽口,很開胃的前菜火燒大左口魚邊壽司,油香豐足,上面淋左啲醬汁,好好食特上壽司10件,每款1件,有至愛嘅大拖羅,件拖羅真係冇得輸,入口即溶,同埋都唔細件,日本海膽一啲腥味都冇,好鮮甜,同樣扺讚,值得encore北海三貫,即特丹蝦,帶子及蟹肉蟹羔,佢地menu仲有幾款3貫壽司,想自私食的叫呢啲set都係唔錯選擇。清酒煮蜆,啲蜆大隻,湯鮮甜,仲有啲粗粉絲,粉絲一定要食,因為吸收左啲湯火炙安格斯牛肉沙律,唔會太重味,牛肉片配以蔬菜balance番燒鮑魚,師傳用刀介開左,所以燒熟後都唔會un燒原條海鰻,好大條,非常好食值得一提係我地自己帶左支sake黎飲,第一支酒係免開瓶費架!

食物整體黎講都好高質素,尤其係壽司,非常新鮮。

呢個海蜇,非常爽口,很開胃的前菜
柑橘醋配海蜇

火燒大左口魚邊壽司,油香豐足,上面淋左啲醬汁,好好食
火炙大左口魚邊壽司
特上壽司
北海三貫

火炙安格斯牛肉沙律

燒鮑魚,師傳用刀介開左,所以燒熟後都唔會un
燒鮑魚
燒原條海鰻,好大條,非常好食
燒海鰻

火炙安格斯牛肉沙律
燒鮑魚
燒海鰻
2019-07-17 157 瀏覽
同朋友黎到大坑食日本野好鐘意呢度靜中帶旺嘅環境揀左一間居酒屋小食同主菜都好多選擇見到人地食燒肉都好吸引🤤🤤🤤揀左幾樣野就等食🤤上左碟前菜俾我地等住食係用豉油浸過嘅枝豆我平時好少食嘅,感覺好乾今次呢款夠濕潤又有味,好正!冷豆腐配芝麻醬唔知係咪心理作用,我真係覺得個芝麻醬好似香啲咁😆好欣賞啲蔥花,切到好幼細感覺好有心機!車厘茄豚肉卷好fresh!啲車厘茄喺口中噴發😂青椒芝士豚肉卷好濃芝士味,但配上青椒又不會過膩👍👍清酒煮蜆好欣賞呢道菜除左蜆肉好鮮甜,清酒湯好好味最重要,仲要有啲葛絲可以連湯食好正!鰻魚壽司呢個壽司好抵食燒得好焦香鰻魚好厚肉,好好味!雜錦天婦羅炸物係我嘅至愛!炸蝦尤其好味,肉質好結實,唔會淋仲有其他菜蔬,炸過都好好味!
同朋友黎到大坑食日本野
好鐘意呢度靜中帶旺嘅環境

揀左一間居酒屋
小食同主菜都好多選擇
見到人地食燒肉都好吸引🤤🤤🤤

揀左幾樣野就等食🤤
上左碟前菜俾我地等住食
係用豉油浸過嘅枝豆
我平時好少食嘅,感覺好乾
今次呢款夠濕潤又有味,好正!

冷豆腐配芝麻醬
唔知係咪心理作用,我真係覺得個芝麻醬好似香啲咁😆
好欣賞啲蔥花,切到好幼細
感覺好有心機!

車厘茄豚肉卷
好fresh!啲車厘茄喺口中噴發😂

青椒芝士豚肉卷
好濃芝士味,但配上青椒又不會過膩👍👍

好欣賞呢道菜
除左蜆肉好鮮甜,清酒湯好好味
最重要,仲要有啲葛絲可以連湯食
好正!

鰻魚壽司
呢個壽司好抵食
燒得好焦香
鰻魚好厚肉,好好味!

雜錦天婦羅
炸物係我嘅至愛!
炸蝦尤其好味,肉質好結實,唔會淋
仲有其他菜蔬,炸過都好好味!
2019-07-13 90 瀏覽
今天和朋友去完中央圖書館行經大坑,一個好少去嘅地方行行下竟然發現一間日式料理餐廳喜愛日菜嘅我地自然被吸引了店子不大,大約可容納15、16的個人可能因為我們來得比較早,店內不算太多人有包場的感覺👍朋友好細心,知我喜歡吃牛舌和海鮮,就點了雜錦壽司拼盤、和風汁煮螺、鱈魚麵和厚燒牛舌壽司拼盤好豪華!有多款高級壽司,尤其印象深刻嘅係銀鱈魚壽司汁燒銀雪魚就食得多,但銀鱈魚壽司就未試過,本身已很甜,加上魚脂,吃完有齒頰留香嘅感覺而大拖羅,魚脂豐富,當然入口即溶🤤🤤海膽亦都相當鮮甜👍和風汁煮螺,中式辣酒煮螺食得多這裡嘅和風汁甜甜地,好易食晒了😂鱈魚魚麵呢,唔似普通麵食,好彈牙但唔會腥,值得一試厚燒牛舌店員介紹係飛驒牛舌好香,燒得剛好,特別淋,帶微微黑椒味已和朋友約好了,下次再來,就要試試其他燒物,應該會係唔錯嘅選擇!
今天和朋友去完中央圖書館
行經大坑,一個好少去嘅地方
行行下竟然發現一間日式料理餐廳
喜愛日菜嘅我地自然被吸引了

店子不大,大約可容納15、16的個人
可能因為我們來得比較早,店內不算太多人
有包場的感覺👍

特上雜錦壽司拼盤

壽司拼盤好豪華!有多款高級壽司,尤其印象深刻嘅係銀鱈魚壽司

而大拖羅,魚脂豐富,當然入口即溶🤤🤤
海膽亦都相當鮮甜👍

和風汁煮螺

和風汁煮螺,中式辣酒煮螺食得多
這裡嘅和風汁甜甜地,好易食晒了😂

鱈魚麵

鱈魚魚麵呢,唔似普通麵食,好彈牙但唔會腥,值得一試

店員介紹係飛驒牛舌
好香,燒得剛好,特別淋,帶微微黑椒味

2019-07-04
特上雜錦壽司拼盤
和風汁煮螺
鱈魚麵
  • 味風汁煮螺
2019-04-10 174 瀏覽
生日飯想食日本野,朋友介紹黎大坑呢間睿日本料理食,話之前食過好得,啲刺身的確係靚過新鮮過食開嘅餐廳。而且呢度氣氛幾好添。全部主要食壽司同刺身,亦有一些冷盤前菜,例如呢個日本凍番茄,好甜,店員話係黎自熊本縣,再配上柑橘醋,甜中帶酸冷豆腐就配上芝麻醬,個醬唔會太濃,可食出豆腐本身的豆香味我地4個人點了一份特上刺身拼盤,朋友已經預告話個份量都幾驚人下,店員攞上枱果下比我想像中更大,首先,啲刺身數量已經多,多得黎仲要每塊都幾厚切下,確實好驚人。刺身有9款,例如油甘、深海池魚、牡丹蝦、大拖羅、吞拿魚背、赤貝、北寄貝、粒貝、銀雪魚,大拖羅超高質,我開始懷疑以前食過嘅拖羅都未必係拖羅,因為呢度食嘅先係真正食到入口即溶嘅感啲貝類都好鮮好靚,例如赤貝呈鮮橙紅色,好爽口一啲腥味都冇。日本馬糞海膽壽司都好正,食完好想再encore總括而言,環境舒適、店員友善、食物質素高、價錢亦合理,絕對推介!

日本凍蕃茄配柚子汁

全部主要食壽司刺身,亦有一些冷盤前菜,例如呢個日本凍番茄,好甜,店員話係黎自熊本縣,再配上柑橘醋,甜中帶酸

冷豆腐就配上芝麻醬,個醬唔會太濃,可食出豆腐本身的豆香味
冷絹豆腐

特上刺身拼盤

啲貝類都好鮮好靚,例如赤貝呈鮮橙紅色,好爽口一啲腥味都冇。
赤貝刺身

日本馬糞海膽壽司都好正,食完好想再encore
日本馬糞海膽壽司

2019-04-06
冷絹豆腐
特上刺身拼盤
赤貝刺身
日本馬糞海膽壽司
大坑出名好多好嘢食而且環境都好舒服同埋好道地所以就同朋友嚟試吓日本野因為我已經兩年冇去過日本呀所以我哋想食一啲有大阪同埋東京感覺嘅嘢所以就嚟咗呢一間鋪頭啦你入到黎嗰啲一間鋪頭嘅風格都好似日本而且嘅嘢食亦都係比較道地而且價錢都可以接受所以就黎試吓啦首先就有枝豆覺得佢好清甜好適合開胃日本凍番茄配柚子汁好香嘅凍蕃茄而且配有酸酸甜甜嘅柚子汁令到成個味道更加突出再加上生食都好香好滑所以呢一個就算單食唔作前菜都幾好因為佢嘅番茄係比香港番茄硬身同埋更加香海膽壽司好足料嘅壽司見到佢免層有好厚嘅海膽食落去淡淡都有海膽味即係唔會好腥好鮮甜同出面嘅海膽相差好遠呢個係好食好多銀雪魚壽司食落去亦都好滑而且佢都幾大舊再加上有小小蔥面層覺得更加好食赤身及拖羅到咗我最鍾意嘅刺身啦我覺得最值得一讚就係拖羅啦真係食到黑門市場嘅味道係食過咁多間最似嘅因為佢嘅油脂分布較多食落去會入口即溶再加上聞落去都聞到好香嘅拖羅油脂味而且赤身都係好新鮮最後就食咗一個冷烏冬質地好彈牙再加上有薑同埋沖嘅味道會更加清香

大坑出名好多好嘢食

而且赤身都係好新鮮

最後就食咗一個冷烏冬
質地好彈牙再加上有薑同埋沖嘅味道會更加清香

2019-03-26 125 瀏覽
環境唔算吵, 幾靜幾舒服, 地點都好易搵到,入到去周圍都好乾淨枝豆作為前菜嘅枝豆,同樣地配上酸酸嘅柚子汁, 令到豆味香味發揮到淋漓盡致.甘油魚非常厚身的油甘魚, 口感十分滿足, 吃幾啖先吃得哂帶子刺身完全不腥的帶子, 食落口整塊都是鮮甜味, 口感十足,肉質都幾厚下.日本凍蕃茄配柚子汁柚子汁嘅酸加上蕃茄嘅酸甜, 味道充滿整個口腔, 係開胃嘅好幫手, 真係吃完一塊又一塊,差啲想要多一碟魚頭魚味好重, 口感爽脆彈牙, 一片薄切魚頭加埋一片薑, 再加啲酸柚子汁, 又幾好吃喎衰鬼.伊佐木魚質新鮮, 酸酸嘅柚子汁加埋小小嘅碎蔥同埋新鮮整嘅芥末, 令到魚嘅鮮味突顯出來,薄切令到口感更為層次分明. 我諗應該要新鮮芥末先做到咁嘅效果, 同時都有一種喜出望外嘅感覺

枝豆

甘油魚
非常厚身的油甘魚, 口感十分滿足, 吃幾啖先吃得哂

魚頭

伊佐木

2019-03-20 490 瀏覽
我幾鐘意大坑呢個地方,靜中帶旺,唔會好似銅鑼灣咁間間餐廳都要等位,舒服得多今日又黎到呢邊搵食,呢度好多小巷,每個轉角都有驚喜,轉下轉下轉到「睿」,見佢環境不錯,就揀佢啦枝豆、酸汁海蜇先來前菜,枝豆用醬汁煮過,唔同一般的加鹽食,無咁鹹食多少少都無問題酸汁海蜇酸酸地好開胃,加入大量蔥花,海蜇的口感我一向都咁鐘意,整個配搭好好海鯛魚薄切最特別之處就係旁邊的生葵莖漬,生葵即係WASABI,切小粒醃左佢,每塊海鯛魚加入一至兩小粒已經好足夠,因為味道好重架,海鯛魚薄切刀工不錯,每塊都切得好平均油甘魚、深海池魚刺身比較厚切,魚味更加濃郁,油甘魚油脂味較重,兩款刺身都好新鮮赤身、中拖羅、大拖羅一次過滿足曬三個願望,一定要順序由赤身食起,赤身最食到吞拿魚的肉香,由中拖羅到大拖羅,油脂比例一路上,雖然全部都係吞拿魚,但感覺完全不一樣帆立貝壽司、牡丹蝦壽司、北海道馬糞海膽壽司壽司ORDER左三款我的最愛,這裡的壽司較大件,飯夠實淨唔會一夾就散,比平常易飽好多冷蕎麥麵最後食個冷蕎麥麵就真係飽曬,最特別就係有脆紫菜伴食,放入冷麵汁食又得,就咁食又得,再一層口感同味道
枝豆、酸汁海蜇
海鯛魚薄切

油甘魚、深海池魚

赤身、中拖羅、大拖羅

帆立貝壽司、牡丹蝦壽司、北海道馬糞海膽壽司

2019-03-13
2019-03-20 285 瀏覽
最近愛上到大坑搵食,因為這區人不多,以住宅為主,也有比較多既停車位,鄰近銅鑼灣,行完街就可以過黎搵食,唯一唔好既地方就係呢區既樓太貴,絕對可以用離地黎形容。無辦法,買唔起呢區既樓都要過黎吸下呢邊既空氣。呢日就揀佐呢間日本料理作為落腳地。餐廳看來開業不久,地方比較細,座位坐滿也應該不到20人,有一個廚師和一位店員打理。雖然係一間小店,但係可以選擇既食物種類都唔少。枝豆小食先來一個枝豆,個人都姆鐘意食枝豆,感覺似港人食既花生,慢慢食如果配埋杯啤酒就最無敵。牛油果醬吞拿魚沙律貴為SUPER FOOD既牛油果絕對係食幾多都無問題,而自己亦都好鐘意食,呢度用佐牛油果醬去配舍個沙律就岩哂我口味。牛油果醬極多,基本都完成覆蓋哂成碟沙律,唔會有唔夠醬既情形出現,吞拿魚用上厚切,食落特別有口感,而且吞拿魚絕芍唔係「下欄貨」 (好多沙律都會用次等既魚生去做),食落鮮甜。海鯛魚薄切 配山葵莖漬物鯛魚平時配山葵就試得多,今次餐廳用上了山葵莖都真係幾特別,自己亦都係第一次試到。鯛魚切得真係好薄,但食落卻仍然保有爽口感,一塊鯛魚卷上少量山葵莖滇物,得意又好味。油甘魚刺身油甘魚同樣用上厚切既方法,好新鮮,食落鮮甜味

無辦法,買唔起呢區既樓都要過黎吸下呢邊既空氣。

呢日就揀佐呢間日本料理作為落腳地。

雖然係一間小店,但係可以選擇既食物種類都唔少。

枝豆

牛油果醬吞拿魚沙律

海鯛魚薄切 配山葵莖漬物

油甘魚刺身

油甘魚同樣用上厚切既方法,好新鮮,食落鮮甜味道濃郁。

深海池魚刺身

深海池魚平時都食,但係呢度既深海池魚色澤真係好靚,近乎發光既銀色,食落爽口,好好味。

赤身 大拖羅 中拖羅

呢碟三色刺身就一次過試到三款唔同既吞拿魚。

由最基本既赤身食起,到中拖羅,最後再食大拖羅,一級一級既口感鮮甜味都唔同,到最後既大拖羅食落真係入口即溶,油脂滿溢,帶俾人幸福感。

帆立貝壽司 牡丹蝦壽司 北海道馬份海膽壽司

壽司我地order佐3款,3款都好味。

帆立貝食落唔會有雪藏味,肉質堅拖帶鮮甜,牡丹蝦夠新鮮,彈牙爽口度足,海膽餐廳用上了最高級別既北海道馬份海膽,食落帶清甜感,基本上食完成個口都會係那份海膽味!

冷烏冬

最後加一個主食冷烏冬,配上乾紫菜和冷麵汁。

烏冬既質地好彈牙,加上蔥和醬汁真係好好味,亦都為我地呢餐劃上完美句號。
2019-03-13
2019-03-14 101 瀏覽
一個人入大坑揾好野食,這間店主打壽司刺身,日本控的我當然抵不住誘惑要食。一個人散叫左幾款壽司,包括𩶘魚、油甘、深海池魚、大吞拿魚腩及吞拿魚背先從白身魚食起,𩶘魚好淋身,魚味濃。特別喜愛銀雪魚壽司,銀雪魚一般都係燒黎食,原來都可以做刺身壽司,銀雪魚比較爽口,口感幾特別。最後食吞拿魚,吞拿魚背好鮮味,且魚生紅潤得黎顏色好剔透,可見新鮮程度很高,吞拿魚腩,即大拖羅,極佳,咬入口魚油勁重,而且壽司比較大件,剛剛好可以一口放入口,女仕們可能要分兩啖。大大件壽司豐腴油脂滿佈,超一流下次一定會帶朋友黎試其他野!

先從白身魚食起,𩶘魚好淋身,魚味濃。

大大件壽司

大吞拿魚腩壽司
吞拿魚背壽司

豐腴油脂滿佈,超一流

下次一定會帶朋友黎試其他野!
大吞拿魚腩壽司
吞拿魚背壽司
2019-03-12 84 瀏覽
呢間睿日本料理位於大坑小角落,日本的裝橫吸引了我們目光,細看門外的餐牌有多款刺身壽司,我地決定一試,試完覺得啲刺身壽司質素超高,好新鮮冷豆腐配芝麻醬上刺身拼盤,只係$828,但份量驚人,有中拖羅、吞拿魚背、赤貝、甜蝦、深海池魚、油甘魚、帶子,每款數切,且厚切赤貝超鮮甜、帶子好好食白身魚油甘及深海池魚都好正食完個拼盤,決定再encore,試埋壽司,海膽壽司一啲都唔腥再散叫多份牡丹蝦及帶子刺身,一流!

冷豆腐

冷豆腐配芝麻醬

上刺身拼盤

赤貝超鮮甜、帶子好好食

白身魚油甘及深海池魚都好正

牡丹蝦帶子

再散叫多份牡丹蝦及帶子刺身,一流!
2019-03-11
冷豆腐
牡丹蝦帶子
2019-03-11 92 瀏覽
朋友生日3個女仔去大坑食壽司,呢間睿日本料理好值得推介,原來呢間日本餐廳有間主鋪睿居酒屋,同樣响大坑,朋友之前都食過居酒屋果邊,今次話試下坐新店,試過後啲壽司一樣好得呢個蟹子忌廉芝士沙律,看似簡單,但入面加入芝士令個沙律更好味店面細細間,坐低可以睇住師傅做壽司俾你食,環境優雅,幽靜,幾適合同朋友慢慢坐低食下野傾下計我地都試左好多款壽司,可以散叫,亦有啲拼盤或特選三貫壽司選擇,真心大讚啲日本馬糞海膽好得,又大件又足料,仲好鮮甜,啲拖羅呈淺粉紅色,油脂豐腴,每一件都入口即溶帶子刺身亦都啖啖肉,因為帶子本身好新鮮,唔沾豉油榨少少檸檬汁更好食

蟹子忌廉芝士沙律

精選壽司

2019-03-08
蟹子忌廉芝士沙律
精選壽司
2019-03-07 112 瀏覽
Hidden gem in a nice and quiet neighbourhood. This is my second review for this small shop. This has became a person favourite for me and my girlfriend on weekdays evening. The place is small, fits about 16-20 people that ensures the food is of high quality and the chefs take their time to prepare each food item. The staffs already remember our names, our favourite dishes. Its refreshing to get friendly services and smiles in Hk. The sashimi is fresh as usual, they are never stingy about portion. The very recent addition - Sapporo beer on tap is a MUST try if you like cold and fresh draft beer!
  • Toro  sashimi
  • Grill  chicken  breast
  • Cold  tomato
  • Cold  tofu
  • Draft  beer
  • Baby  oysters
2019-03-07 71 瀏覽
Hidden gem in a nice quiet neighborhood located on Ormsby street, Tai Hang. The place is a little difficult to find as there are three different Satoi Restaurants on the same street each specialize in different types of Japanese food. This small shop has became a personal favourite for my girlfriend and I, especially on a weekdays evening when we want to avoid the crowd in Causeway Bay. The shop fits approximately 20 people and that ensure the food is of high quality and the chefs take their tim
Restaurants on the same street each specialize in different types of Japanese food. This small shop has became a personal favourite for my girlfriend and I, especially on a weekdays evening when we want to avoid the crowd in Causeway Bay. The shop fits approximately 20 people and that ensure the food is of high quality and the chefs take their time to prepare the food. The staff, Jojo already remembers our names and our favourite dishes. It is very refreshing to have friendly services and great smiles in Hong Kong. The sashimi is fresh as usual, the chefs said the toro typically get sold out everyday so we make sure we order that whenever we go. The uni was also surprisingly good. They are never stingy about the portion size ! Their skewers are charcoal-grilled and evenly cooked. Their latest addition - Sapporo beer on tap is a MUST try before you order a bottle of sake. We are  very satisfied with this cozy spot with belly warming food and drinks.
Sapporo Draft Beer
  • Chicken wings
  • Grill fish
  • Sake
2019-03-04 137 瀏覽
週末要同朋友好好相聚, 當然要揾個地方, 呢間小店非常適合與友人邊吃邊喝酒食壽司當然要飲清酒, 店員好用心介紹清酒, 特別推介呢款八海山純米吟釀, 味道適中,不會太甜或太辛口我地仲可以自己揀清酒杯, 每一隻都好靚, 店員說全部都係師傅到日本親自挑選選好酒杯, 配上日本專用的大清酒壼, 非常漂亮點了些食物包括日本高糖小蕃茄, 蕃茄仔非常鮮甜, 師傅淋上一層柑橘醋, 少少酸味更能帶起食慾銀魚仔蘿蔔沙律, 好特別的沙律, 好清新中吞拿魚腩及油甘魚刺身, 魚油十分充份, 拖羅更加入口即溶咁, 好正我地亦單點了多款壽司, 帶子好大粒, 深海池魚好爽口, 整體壽司質素都非常高, 絕對唔差過响日本當地食的壽司刺身

選好酒杯, 配上日本專用的大清酒壼, 非常漂亮

銀魚仔蘿蔔沙律, 好特別的沙律, 好清新

2019-03-02