-#小肥大坑遊不經不覺又到了同隻豬既週年之日🐷😚❤️(唔會同大家講拍左拖幾耐🤫🤫🤫)Love you my little pig🐷❤️是日特登入到黎大坑撐下枱腳🤪遠就遠啲 但都值得的😆☺️我地食既野廚師發板既二人Set😆👨🏻‍🍳師傅友善親切同食客有傾有講確係難得呢👨🏻‍🍳🤪首先係以新鮮即製魚生沙律胡麻豆腐🐟同埋柑橘醋海蜇三款前菜俾食客開開胃😋🥗每日新鮮到運以池魚油甘海鯛組成既鮮味刺身盤🐟啖啖蟹肉鮮香以一流脆身紫菜既蟹肉蟹糕蟹籽手卷🦀肉質Juicy牛味濃郁依然既安格斯牛🤤🥩配合脆香蒜粒同沙律菜更帶出扒香鮮味之餘😋🥩🥗即叫即製夠哂熱辣新鮮既天婦羅🤤🍤配合蘿蔔蓉一齊食更可減膩呢☺️再附上濃郁蜆肉鮮味既蜆肉紫菜麵豉湯暖下胃☺️微微鹹香啖啖蝦鮮味既生芋蓉櫻花蝦蕎麥麵🍜🦐😋亦夠哂驚喜的😆🍜🦐最後以夠哂滋潤既木瓜雪耳糖水作結😋
#小肥大坑遊
不經不覺又到了同隻豬既週年之日🐷😚❤️
(唔會同大家講拍左拖幾耐🤫🤫🤫)
Love you my little pig🐷❤️
亦夠哂驚喜的😆🍜🦐
最後以夠哂滋潤既木瓜雪耳糖水作結😋
2020-01-09
2020-01-09 90 瀏覽
今日放工係銅鑼灣放,心情好好,決定行遠少少去大坑食好野。以前試過一間居酒屋燒物唔錯,今次試下佢同品牌既日本料理。餐廳閒日唔算多人,可能位置唔係大街,會少啲人發現,好似隱世小店咁,同埋靜靜地幾好首先我地叫左個沙律— 胡麻醬燒豚肉沙律,第一次食燒豚肉既沙律,見到都覺得好有新鮮感,食落超好味!胡麻醬沙律不嬲都係我至愛,而家仲多埋好香滑既豬肉,好好味,調味感覺上除左麻醬仲有啲酸酸甜甜既汁,講唔出係咩,但就好惹味,超好食,仲好足料好大份。海雕sashimi 又係勁好味,好多塊,好鐘意隻味,食落好清香,絕對係美食。燒牛舌厚得黎好爽口,高質,調味一流燒魚呢個勁好味,魚味本來已經好香,又燒到個皮脆脆地,肉滑,好有口感,仲要再加生雞蛋醬,食法好似壽喜燒咁,但配上魚食真係第一次,勁好味!再為佢加多種口感。軟殼蟹雜菜天婦羅好足料,好多野食!不過因為我好怕淨食洋蔥 青葵 茄 蔥呢啲,所以我少食,但朋友好鍾意食呢啲,佢就食到好滋味哈哈最後有壽司每件都幾新鮮,特別鐘意左右魚,軟稔既口感

海雕sashimi
又係勁好味,好多塊,好鐘意隻味,食落好清香,絕對係美食。

燒牛舌
厚得黎好爽口,高質,調味一流

燒魚

軟殼蟹雜菜天婦羅

最後有壽司
每件都幾新鮮,特別鐘意左右魚,軟稔既口感
2020-01-09 79 瀏覽
親愛的sushi buddy約我去食omakase,諗住荷包正要大出血之際,估唔到俾我哋有驚人發現, 五百蚊都唔使就落到樓,唔怪得我個sushi buddy一見到就即刻帶我去啦!雖然係mini set,但份量一D都唔少,有足八個items。前菜有三款,夠晒開胃醒神,個海蜇好美味。刺身都有三款,而且係極極極厚切,滿足感十足。最愛油甘魚,十分肥美,一口咬落去,魚油滿瀉。手卷的紫茶好脆。串燒都唔錯,牛舌好厚身,啱晒我哋呢啲食肉獸。天婦羅係超級大驚喜!份量同種類都好多,淨係蔬菜都有五款。炸粉唔厚,但好香脆,感覺又唔熱氣。吸物係朋友仔最愛的花蜆湯,好香甜,用料十足。當日好好彩,有我鍾意的日式燒牛扒。總覺得日式燒牛扒比起西式更為美味,牛肉的濃香,配上甜甜的日式燒汁,惹味到停唔到口。而配菜亦好出色,被我地全數食清光。主菜係冷麵,岩岩好可以去一去油膩感,唔會太飽肚。整體而言,師傅的安排恰到好處,令人滿足。價錢更是不能挑剔!

前菜有三款,夠晒開胃醒神,個海蜇好美味。

手卷的紫茶好脆。

串燒都唔錯,牛舌好厚身,啱晒我哋呢啲食肉獸。

吸物係朋友仔最愛的花蜆湯,好香甜,用料十足。

主菜係冷麵,岩岩好可以去一去油膩感,唔會太飽肚。

整體而言,師傅的安排恰到好處,令人滿足。價錢更是不能挑剔!
2019-12-19
2020-01-08 48 瀏覽
聖誕節老婆話要食日本餐廳,周圍都咁貴點叫嘢食啊,朋友介紹我去呢間大坑睿日本料理,話呢度有格調又好食,我就喺23號預約食先!呢間餐廳好有日本小店嘅感覺,座位唔多,有師傅坐鎮,你可以見到師傅準備食物,當日都幾多人架,座無虛席!我就叫咗個二人套餐,呢個係迷你嘅omekase,首先佢會上一個小食,就係支豆,我老婆非常之欣賞,因為佢鍾意呢個醬汁,話平時出去食只會食到鹽焗嘅,好少會有醬汁!跟住就有三款前菜,分別係芝麻醬豆腐,油金魚沙律、醬汁田螺。豆腐好滑,食咗好開胃,老婆鍾意個田螺,佢話裏面都好入味。我最鍾意個沙律,佢嘅魚生好新鮮,而且好多魚生,醬汁亦都係特別調配,前菜一流。刺身就有油甘魚,我覺得抵食嘅原因係呢度嘅刺身真係好厚切,老闆一啲都唔孤寒。炸物令到我非常印象深刻,其實我唔係好鍾意食菜,但佢炸到好香口,天婦羅本身咩都唔多,佢嘅粗同出面嘅有少許唔同,好好食而且唔油膩。牛扒通常係西餐廳食,好少喺日本omekase度食,師傅用炸蒜做調味,牛肉用鐵板煎得剛剛好,味道唔錯!櫻花蝦冷麵可以填飽我個肚,我一向大食,每一日都要食大量澱粉,呢個櫻花蝦冷麵令到我好開心,櫻花蝦嘅味道好鮮甜,冷麵清涼,食咗咁多油膩

櫻花蝦冷麵可以填飽我個肚,我一向大食,每一日都要食大量澱粉,呢個櫻花蝦冷麵令到我好開心,櫻花蝦嘅味道好鮮甜,冷麵清涼,食咗咁多油膩嘅食物後,做一個緩衝。

晚餐最後仲有個雪糕,我哋兩個都選擇芝麻雪糕,香濃嘅芝麻味,同日本食到嘅好相似,呢個聖誕大餐,老婆非常之滿意,唔會詐型啦!
2020-01-08 40 瀏覽
放工後約了閨蜜係附近見面,就醒起天后有條食街都幾多嘢食,行行下就發現了呢間Omakase既小店,見到門口個menu寫住Mini Omakase,好似幾好食,而門面都充滿日式餐廳既感覺,就一於試呢間啦😋🌟日本高糖番茄、芥末八爪魚、雜錦魚生沙律🌟前菜都幾豐富,岩曬好肚餓既我哋😂😆酸酸甜甜既高糖蕃茄好開胃;雜錦魚生沙律,前菜黎講算大碟,同埋鋪滿魚生,好開心滿足🤤🥰;芥末八爪魚,淡淡芥末味,刺鼻且好刺激,惹味開胃😋魚生方面有:🌟帶子、赤身 、油甘魚🌟塊塊都好厚身,啖啖肉,而且好新鮮👍🏻😍🌟蔥吞拿魚手卷🌟掛住影相,影到紫菜都淋了🙈但都不失蔥吞拿魚既鮮甜,好味🤤教訓:手卷要襯脆即刻食,唔好掛住影相😂🌟安格斯西冷牛扒🌟西冷牛扒煎得肉質軟腍,肉汁香濃,上面鋪了炸乾蒜,連埋一齊食,味道更豐富😋🌟日式天婦羅🌟有軟殼蟹、南瓜、蕃薯、小茄子、芝麻葉小茄子好可愛,好迷你,唔捨得食😂驚喜係蕃薯,薄薄地一片,好香甜😋芝麻葉味道有啲似食緊紫菜🤓🌟木魚花蜆湯🌟勁鮮甜既花蜆湯,花蜆係一啲沙粒都無😋實在太細碗,完全唔夠喉,飲完仲想encore多一碗😆🌟珊瑚絨蕎麥面 🌟第一次食珊瑚絨,望落去有啲似蛋白,口感幾特別😅有啲似食緊

🌟日本高糖番茄、芥末八爪魚、雜錦魚生沙律🌟

魚生方面有:🌟帶子、赤身 、油甘魚🌟

塊塊都好厚身,啖啖肉,而且好新鮮👍🏻😍

🌟蔥吞拿魚手卷🌟

掛住影相,影到紫菜都淋了🙈
但都不失蔥吞拿魚既鮮甜,好味🤤

教訓:手卷要襯脆即刻食,唔好掛住影相😂

🌟安格斯西冷牛扒🌟

🌟日式天婦羅🌟

有軟殼蟹、南瓜、蕃薯、小茄子、芝麻葉

小茄子好可愛,好迷你,唔捨得食😂

驚喜係蕃薯,薄薄地一片,好香甜😋

芝麻葉味道有啲似食緊紫菜🤓

🌟木魚花蜆湯🌟

🌟珊瑚絨蕎麥面 🌟

第一次食珊瑚絨,望落去有啲似蛋白,口感幾特別😅有啲似食緊一堆無味既糊仔咁既感覺😂

甜品部份有雪糕同糖水揀,我哋就揀咗糖水🤓

🌟紅豆湯圓糖水🌟

甜度適中,唔會太甜👍🏻食埋呢碗糖水,真係飽到一個點,對女仔黎講係一啲都唔Mini 既Mini Omakase🙈
2020-01-08 39 瀏覽
餐廳位於大坑,這裡出名多高質餐廳,可是價錢都比較貴。想食omakase但budget唔多,呢間就啱曬。朋友介紹,人均300幾的mini omakase,食完覺得很超值。 前菜日本高糖番茄 - 糖份超高,水分又多,加上酸酸的醬汁令甜味更加昇華芥末八爪魚 – 辛辣的味道刺激味蕾雜錦魚生沙律 – 魚生每一塊都好好食,好新鮮 刺身三點分別是帶子、赤身、油甘魚。刺身全部都好新鮮,好鮮甜,絕對係高級壽司店貨。而且師傅好大方,每一切都好厚! 捲物蔥吞拿魚手捲一直是我最喜愛的手捲款式,這裡做得都很出色。吞拿魚魚油味加上蔥、芝麻味道很香,很好吃! 燒物安格斯西冷牛扒牛味好濃,加上特製既醬汁同煎香左既蒜片,真係好好食 天婦羅分別有軟殼蟹、南瓜、小茄子、番薯、芝麻葉,天婦羅炸得好脆,朋友話好好食。 木魚花蜆湯湯底用木魚花熬煮而成,再加入新鮮嘅大蜆,大蜆沒有沙又肥美,湯底濃郁中帶點清新 珊瑚蓉櫻花蝦蕎麥麵珊瑚蓉不是第一次食了,這種滑粘粘的質感我不太喜歡。。不過蕎麥麵是不錯的 甜品紅豆沙白玉紅豆粒粒都又大又飽滿,感覺像北海道紅豆。 這一餐真的很飽,本身睇menu以為唔算太多野,點知咁飽咁豐富。味道方面又好,真係

前菜
芥末八爪魚 – 辛辣的味道刺激味蕾
雜錦魚生沙律 – 魚生每一塊都好好食,好新鮮

刺身三點

捲物

燒物

天婦羅

珊瑚蓉櫻花蝦蕎麥麵

甜品紅豆沙白玉
紅豆粒粒都又大又飽滿,感覺像北海道紅豆。

這一餐真的很飽,本身睇menu以為唔算太多野,點知咁飽咁豐富。味道方面又好,真係好抵食!
大坑好多高質小店,我自己好少黎呢頭,都係前幾日朋友帶我去行下我先知呢頭係點哈哈。今日佢帶左我黎一間日本料理,慶祝佢升職~呢間餐廳由天后站出發行10分鐘左右,途中仲見到佢分店(好似係居酒屋定燒肉之類)外面好靚!佢話之前試過,都好味,所以今次試下佢啲壽司刺身果啲。餐廳幾骨緻,一眼睇曬,任何位置都見到師傅預備食物。我地壽司、刺身、小食各樣都叫左啲。首先有薄切海雕刺身 — 不得了!好驚喜,調味超出色,醬汁酸甜兼備,仲有蔥吊下味,再有特製既wasabi,師傅自己炮製,酸酸甜甜加wasabi既少少辣味,超開胃,刺身夠凍,口感不錯,調味濃得黎又保有魚既鮮味,正之後我地叫左壽司,壽司上既刺身切得好靚,好有心思~左口魚好肥好有油感,軟軟地好好味~蝦又係好肥美,仲去左尾殼,好貼心~所有魚都新鮮我地仲叫左燒物燒青椒仔,其實平時我係唔食青椒,但朋友話日本調過味既青椒好入得口,我食完絕對唔會後悔,即管一試,點知又比佢講中,惹味得黎唔會有果陣好強既青椒味,不得𣎴覺得神奇,仲有佢個醬汁又係好正。燒牛脷 非常爽口,好好味,鹽燒得好出色,好口味~天婦羅好驚喜,因為超多!真係咩類型既天婦羅都有,當中當然最正係軟殼蟹,口感

餐廳幾骨緻,一眼睇曬,任何位置都見到師傅預備食物。

我地壽司刺身、小食各樣都叫左啲。

之後我地叫左壽司壽司上既刺身切得好靚,好有心思~左口魚好肥好有油感,軟軟地好好味~蝦又係好肥美,仲去左尾殼,好貼心~所有魚都新鮮

我地仲叫左燒物

燒牛脷 非常爽口,好好味,鹽燒得好出色,好口味~

天婦羅好驚喜,因為超多!真係咩類型既天婦羅都有,當中當然最正係軟殼蟹,口感超正,脆口,蟹味香~

食到好滿足,值得食啊~
  • 海雕刺身
2020-01-08 23 瀏覽
由於住新界區嘅關係,對大坑呢個地方唔係經常到時,多數都係睇到有人介紹有好嘢食先會去。之前有睇過人介紹呢度有間日本料理唔錯,記錄在案,今日過開海就順便過嚟試吓。位於安庶庇街嘅睿日本料理,由銅鑼灣道入嘅話就行到近尾,因為附近有幾間店名一樣,不過食唔同嘅嘢,有居酒屋及燒肉,呢間係食料理,包括刺身、壽司、天婦羅、定食同埋鍋物。我哋下午嚟到,可以食午餐,選擇都幾多,有十幾款,我地點左特上壽司定食同埋和牛丼。前菜和牛上台時有好香嘅燒牛味,大約有八左右,仲有一隻溫泉蛋,啲蛋黃流入飯裏面食,飯嘅口感同味道頓時倍增。和牛帶小小肥脂,燒完之後嘅油香滲出更好食。飯量唔算好多,一個人食剛剛好仲跟有一碗大蜆海帶麵豉湯好有誠意壽司定食有十貫,有我喜愛嘅海膽、吞拿魚茸、燒左口邊,黑𩶘、真鯛同赤貝等。海膽好鮮甜完全冇腥味,吞拿魚茸夠香滑,口感十足,仲有赤貝新鮮爽口,火炙嘅左口邊同埋黑𩶘都好香同魚油四溢仲配埋一碗湯烏冬暖下個胃,烏冬夠滑,雪雪聲就食晒,正。最後仲有時令生果添,定食每位二百蚊左右,以咁嘅價錢同質素,算幾抵食,下次嚟開又可以再幫襯。

位於安庶庇街嘅睿日本料理,由銅鑼灣道入嘅話就行到近尾,因為附近有幾間店名一樣,不過食唔同嘅嘢,有居酒屋及燒肉,呢間係食料理,包括刺身壽司、天婦羅、定食同埋鍋物。

仲跟有一碗大蜆海帶麵豉湯好有誠意

仲配埋一碗湯烏冬暖下個胃,烏冬夠滑,雪雪聲就食晒,正。

2020-01-07 36 瀏覽
平安夜前夕,我同老公想去食日本野,大坑一向有很多美食,有好幾間日本餐廳,老公就book左呢間睿日本料理,餐廳位置不多,但非常乾淨光猛,好有日本小店feel。當日係omakase,廚師幫我地安排左二人餐,先來個前菜,平時食之豆,通常係乾身嘅,今次呢個有醬汁,感覺很不一樣,大有驚喜!之後就有三個前菜,分別係冷豆腐配胡麻醬、醬汁螺肉、油金魚沙律。我最鍾意係個螺肉,佢嘅秘製醬汁真係好入味,螺肉清理得非常之乾淨,唔會有沙!油金魚沙律用日本柚子醋涼拌,味道非常開胃。老公差不多全碟食晒,唔想留俾我!老公最鍾意食白身魚,咁岩最近又係適合嘅季節,所以有油甘魚,呢度嘅師傅一啲都唔吝嗇,刺身大大件,滿足我哋為食嘅一面。全晚最有驚喜嘅竟然係手卷!呢個香蔥吞拿魚腩手卷非常滋味,師傅特意叫我地先食手卷以免紫菜林左,香脆嘅紫菜包住油分充足嘅吞拿魚腩,師傅非常足料,手卷由頭到尾冇一個位置係食唔到吞拿魚腩嘅,蔥花同芝麻配合油份充足嘅吞拿魚腩,令呢餐晚餐生色不少!燒物方面,師傅安排安格斯西冷牛扒,佢煎嘅時候,全個店舖都洋溢着牛嘅香氣,配合炸蒜,味道簡直一流!估唔到日本人整安格斯牛扒都可以整得咁出色!食日本嘢又點可以冇炸物

食日本嘢又點可以冇炸物啊,今次我哋就食天婦羅,師傅將好多新鮮嘅蔬菜,例如南瓜、大葉、蘆筍、矮瓜等等揸得香脆可口,油分唔會過多,從師傅上菜嘅吸油紙可見,真係揸得剛剛好㗎!

食完好多油膩嘅食物,點可以冇一個鮮甜嘅湯呢,利用花甲煲嘅湯,鮮甜而溫暖,非常解呢膩!

當我以為已經完成今晚嘅晚餐,才發現仲有一個蕎麥面,呢個蕎麥面充滿驚喜,上面佈滿櫻花蝦,湯裏面有濃濃嘅香味,分量剛剛好,我同老公都好滿足!
2019-12-19 63 瀏覽
申利唔係膳稿。但真心覺得佢係一間10分高質素嘅日本餐廳。啱啱搬來大坑,搵咗呢間日本餐廳食。晚餐只能夠單點,我地點左一個網燒西冷扒,一個鰻魚,幾串串燒,壽司,鵝肝,因為屋企人想食飯,加咗三個白飯同埋兩個大蜆鰹魚湯。因為成間鋪頭只係得我哋一台客,一心諗好驚中伏。等嘅時間都耐,要10至15分鐘,首先講吓個大蜆湯。平時飲開麵豉湯,原來堅魚湯底加埋昆布同埋紫菜同埋大蜆出嚟嘅湯底10分好飲10分鮮甜,熱辣辣好正。跟住個網燒牛扒$188,佢都整得好精緻,旁邊有啲日式沙律,有燒蘑菇,同大概五成熟嘅牛扒,雖然係西冷扒,但師傅整到個牛扒好嫩滑,加埋啲日式乾蒜片好好味。再上左一個鰻魚,冇諗過鰻魚下面有一層層嘅玉子,味道唔錯,覺得佢好精緻,有驚喜。再叫咗兩舊壽司-深海池魚同埋三文魚子,超級厚切池魚,魚生十分鮮甜好好味!點了燒雞翼,雞軟骨,同埋白鱔。燒雞翼個皮好趣,都唔錯,白鱔好好味,食得出係新鮮白鱔!正買單大概要$300一個人。我覺得食呢個質素呢個價錢算好抵食!整體而言,佢所有嘅食物都好高質素,無論係魚生,燒物,熱食,推介!有機會想試吓佢嘅午餐,價錢係晚餐嘅一半!
申利唔係膳稿。但真心覺得佢係一間10分高質素嘅日本餐廳。
有機會想試吓佢嘅午餐,價錢係晚餐嘅一半!
網燒西冷扒
燒鰻魚
2019-12-18
網燒西冷扒
燒鰻魚
  • 魚生
當天 , 心情甚佳 , 就想吃好一點 ....就去位於 大坑-安庶庇街 的 睿日本料理 , 吃晚餐 ~這家 睿日本料理 的店長 , 就是在本地的日本料理界中 , 名字響噹噹 , 無人不知、無人不曉的 睿師父 !! Menu ~當晚,筆者和太座就點了一個 Satoi Mini Omakase 睿 - 小會席料理 , (8道菜) 2人前 $680 ~ ( 另加 , 火炙壽司三貫 $188 ) ~1 前菜 - 柑橘醋配海蜇、山葵八爪魚、日本高糖蕃茄 :柑橘醋配海蜇 , 味道酸酸甜甜 , 海蜇質感滑溜 , 爽口彈牙 , 超級開胃 , 味道精奇美妙 , 奪天地之造化 ~山葵八爪魚 , 山葵味道剛好 , 夠味又不會太搶 , 巧妙地把八爪魚的鮮味推至巔峰 ~日本高糖蕃茄 , 來自日本的蕃茄當然甜美 , 簡簡單單以醋來調味 , 就是美味 ~火炙壽司三貫 ( 另點 ) 吞拿魚腩、和牛、左口魚邊 : 美味新鮮的食材 , 加上師傅巧妙的握壽司技巧 , 食入口的一刻 , 神仙也站不住腳 ~2 刺身三點盛 : 海鯛魚刺身、油甘魚刺身、深海池魚刺身 ; 刺身都是厚切 , 非常之新鮮 , 先吃味道淡雅的海鯛 ,
當天 , 心情甚佳 , 就想吃好一點 ....
就去位於 大坑-安庶庇街 的 睿日本料理 , 吃晚餐 ~

Menu ~
( 另加 , 火炙壽司三貫 $188 ) ~
1 前菜 - 柑橘醋配海蜇、山葵八爪魚、日本高糖蕃茄 :
2 刺身三點盛 : 海鯛魚刺身、油甘魚刺身、深海池魚刺身 ; 刺身都是厚切 , 非常之新鮮 , 先吃味道淡雅的海鯛 , 然後吃魚味濃香的油甘魚 , 再吃肥美富油脂的深海池魚 , 若然不是皇帝脷的話 , 應該無挑剔的餘地 ~
3 手捲 - 鰻魚手捲 : 紫菜脆身 , 壽司飯軟硬適中 , 配上肥美又烤得香口的鰻魚 , yummy ~
4 燒物 - 安格斯西冷牛扒 : 廚師把牛扒烤得火喉剛好 , 安格斯西冷牛扒的質感軟嫩 , 肉味濃郁 , 調味得宜 ; 伴以烤過的蘆筍和冬菇 , 實在美妙 ~
5 天婦羅 : 大蝦、南瓜、蕃薯、茄子、紫蘇葉、冬菇 ; 天婦羅的外皮夠薄 , 炸得脆身 , 食材炸得熟透又能保持到食材的原鮮味 , 足見廚師的炸功一流 ~
6 湯 - 木魚花蜆湯 : 味道濃郁清香 , 又帶有海鮮的鮮味 , 蜆肉飽滿鮮甜 ~
7 食事 - 淮山蓉冷蕎麥麵 : 爽口的蕎麥麵伴以櫻花蝦和新鮮即磨成的淮山蓉 , 味道真是 fantastic ~
8 最後就是甜品 , 櫻花水信玄餅 ~

本篇完 ~
2019-12-03 104 瀏覽
今日同男朋友去大坑食日本野,男朋友預約左一間餐廳,話諗住俾個驚喜我行咗一陣間我已經覺得好攰,好彩地點唔算太難搵,仲唔使等位添入到去發現坐位唔算太多,主要有幾張枱同bar台,都幾舒適餐牌方面原來有omakase,係我最鍾意嘅,因為對於選擇困難症嘅我來講唔需要揀食乜嘢真係好好食完野食等左無耐就有前菜,係日本高糖蕃茄、河豚魚干同柑橘醋配海蜇,蕃茄雖然話係高糖,不過唔算太甜,而魚干就好有咬口,燒得好香之後有刺身,分別係幾款唔同嘅魚,全部都好新鮮而且好厚切最估唔到之後會有海膽手卷,佢男朋友最鍾意食嘅,食落去完全冇腥味跟住有燒羊架,好大塊,而且一啲都唔羶,可能加咗大量香料係上面,肉味好豐富之後到炸物嘅部份,有蔬菜天婦羅同軟殼蟹天婦羅,熱辣辣咁上菜,食落去脆卜卜又唔多油,強烈推介食完仲有個花蜆湯,湯底勁清而睇到有一隻大蜆係裡面,充滿鮮味食到呢一刻原本以為已經食完,點知仲有個蕎麥面,係櫻花蝦蕎麥面,由於實在係太飽,所以我食咗兩啖之後就俾埋男朋友食,面質係幾彈牙而同埋櫻花蝦一齊食口感好特別最後仲有紅豆雪糕,食得出雪糕裏邊有一粒粒紅豆,甜到入心,好滿足

行咗一陣間我已經覺得好攰,好彩地點唔算太難搵,仲唔使等位添

入到去發現坐位唔算太多,主要有幾張枱同bar台,都幾舒適

之後有刺身,分別係幾款唔同嘅魚,全部都好新鮮而且好厚切

食完仲有個花蜆湯,湯底勁清而睇到有一隻大蜆係裡面,充滿鮮味

2019-12-02 56 瀏覽
聽朋友講大坑一間性價比極高嘅日本料理,晚餐嘅二人前omakase都只係$680,今日趁有空就黎試下。-一坐低店員就為我地奉上枝豆,新鮮既枝豆經過簡單烹調,加上少許鹽巴,帶出枝豆既鮮甜味,好食!-三款前菜,分別係螢光魷魚、日本高糖蕃茄同三文魚軟骨,份量都唔少架-omakase中有三款刺身,今日嘅廚師精選分別係銀鱈魚、油甘魚同深海池魚,每一件都厚實滑嫩,而且好新鮮, 三款刺身都非常高質素。首先食咗深海池魚先,唔講唔知,原來深海池魚同池魚係兩個完全唔同既品種黎!而深海池魚出名清、甜、爽,絕對比普通既池魚更鮮甜,肉質細緻鮮美!呢度既油甘魚一樣高質素,一望落已經見到色澤紋路分布均勻,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜,油花均勻的散佈於每絲刺身當中,有入口即溶既感覺。銀鱈魚刺身勁唔常見,但其實佢嘅回甘、油份或肉質都絕對能夠媲美吞拿魚。色澤光潤既銀鱈魚,望落泛着油光,入口肉質軟綿, 魚油極為旺盛,呑落去之後仲有餘韻縈繞口腔,感覺上係藍鰭吞拿魚既平價版,叫人非常回味!-接下來黎到手卷,是日精選嘅手卷係蟹肉手卷,非常足料,食到底都仲有蟹肉。-呢度既鴨胸同平時喺街食到嘅鴨胸好唔同,有醃制過嘅感覺。-食完咁多凍嘢,店員

呢度既鴨胸同平時喺街食到嘅鴨胸好唔同,有醃制過嘅感覺。

食完咁多凍嘢,店員為我地奉上花蜆湯暖一暖胃,花蜆既湯汁完美融入高湯中,湯頭非常清爽。

之後係炸物天婦羅,分別有南瓜、番薯、茄子等蔬菜天婦羅,同軟殼蟹天婦羅,炸漿薄身,廚師功夫非常不錯, 油粉比例岩岩好,令金黃酥脆既天婦羅保持清爽唔油膩,上枱時由內到外都係熱辣辣架。幾款入面我最鍾意就係炸軟殼蟹,細細隻但識落絕對係酥脆多肉,重點係非常新鮮

山藥泥冷蕎麥麵,係日本非常地道嘅菜式。帶有黏稠性的山藥泥增加左麵既滑順度,所以係令人沒有食欲的炎熱夏天別受歡迎。冷蕎麥麵經過凍水既既沖洗,唔會好似熱蕎麥麵也咁軟爛,反而形成爽滑彈牙既口感,山藥泥蕎麥麵滑順的口感容易入口,味道清爽得黎口感又豐富,並且營養滿分。

最後店員為我地奉上抹茶雪糕,為呢一餐畫上完美嘅句號。
2019-11-24 577 瀏覽
2019年11月20日 星期三今晚約咗好耐冇見嘅中學同學食飯,專登揀咗港島區,貪大家食完飯之後返屋企都方便啲。我一早預約左大坑嘅一間日本料理店,因為我中同好鍾意食日本菜地址唔算太難搵,跟住Google Map由地鐵站一直行向大坑方向大約10分鐘就到入到去見到鋪頭嘅裝修好有日本風格,特別鍾意佢嘅屏風,用嚟影相打卡一流餐牌方面主要見到佢有omakase,有二人份量,價錢來講比起一般嘅omakase平好多,於是冇再叫其他小食,淨係叫咗呢個二人套餐首先每人有3款前菜,分別係螢光魷魚、日本高糖蕃茄同魚片,份量都唔少,魷魚夠晒鹹鮮,而蕃茄真係食得出佢嘅甜味跟住有三款刺身,係海鯛、鰤魚同深海池魚,每一件都好厚切,而且好新鮮,特別係池魚,每咬一啖都好有魚味之後有海膽手卷,雖然海膽唔算多,不過一啲都唔腥燒物係安格斯西冷牛扒,拎上黎嘅時候牛扒已經切好一嚿嚿,所以食嘅時候好方便,牛扒同上面嘅蒜粒一齊食有唔同嘅口感,牛肉入口即融,油脂同肉嘅比例差唔多之後有炸物天婦羅,分別有唔同蔬菜天婦羅同蝦天婦羅,炸漿好薄而又炸得脆口,裡面係熱辣辣跟住係櫻花蝦蕎麥麵,其實已經好飽,無諗過仲有麵食,好彩麵質容易入口,爽滑彈牙最
2019年11月20日 星期三

之後有海膽手卷,雖然海膽唔算多,不過一啲都唔腥

最後仲有紅豆雪糕,為呢一餐作一個完美嘅總結
2019-11-20
2019-10-20 159 瀏覽
今日想前來試試睿居酒屋,怎料滿座,店員介紹我們去街尾另一間分店同是主打日本料理,同樣都可以食刺身、壽司。在店員介紹之下原來店老闆最近心思思設計了一個新既菜單小會席料理,適合朋友小聚、慶祝、紀念日等而且不用左諗右諗揀食什麼,並一次過吃到不同特色的料理。今次與朋友便嘗試這個新菜單,菜式每日不同,今天前菜的3款分別有河豚肉干、柑橘醋配海蜇、和風汁煮螺,個人特別喜愛這和風汁煮螺微微帶點辣,十分開胃。在刺身3點盛,師傅推介當日刺身有吞拿魚背、油甘魚、伊佐木 — 十分厚身、鮮味滿瀉。手卷:香蔥吞拿魚腩燒物:安格斯西冷牛扒—牛肉味濃,色澤粉嫩。天婦羅:蝦+南瓜+蕃薯—粉漿不會好厚、連塊紫蘇葉炸到好似薯片般脆卜卜。湯:木魚花蜆湯食事:櫻花蝦稻庭烏冬甜品:櫻花水信玄餅 — 店員特別介紹師傅親自手造,外表精緻、晶瑩通透 、食落如啫喱般口感及有櫻花花香味,好吃!總結來說,在隱世街道中居然能找到看似平凡但擁有高水準的餐廳 ,而且2人同行$680價錢便可以品嘗吃夠飽的日色料理,十分抵食、滿足。
今日想前來試試睿居酒屋,怎料滿座,店員介紹我們去街尾另一間分店同是主打日本料理,同樣都可以食刺身壽司
今天前菜的3款分別有
河豚肉干、柑橘醋配海蜇、和風汁煮螺
,個人特別喜愛這和風汁煮螺微微帶點辣,十分開胃。
柑橘醋配海蜇,和風汁煮螺,河豚魚干

吞拿魚背,伊佐木,油甘魚
手卷:香蔥吞拿魚腩
香葱吞拿魚腩手卷

燒物:安格斯西冷牛扒—牛肉味濃,色澤粉嫩。
安格斯西冷牛扒

天婦羅:蝦+南瓜+蕃薯—粉漿不會好厚、
連塊紫蘇葉炸到好似薯片般脆卜卜。
蝦,南瓜,蕃薯

湯:木魚花蜆湯

食事:櫻花蝦稻庭烏冬
櫻花蝦稻庭烏冬

櫻花水信玄餅

2019-10-13
5 分鐘 (堂食)
柑橘醋配海蜇,和風汁煮螺,河豚魚干
吞拿魚背,伊佐木,油甘魚