餐廳: 翠玉軒
資訊:

2024-07-29 1929 瀏覽
在中環工作的朋友們,好多時都會到「翠玉軒」,是區內商務宴客的首選,主要是價錢都合理,最近就試了新推出的手工精製粵菜,口感都不錯。胡麻醬鮮淮山 鮮淮山有益又好味,加埋胡麻醬超夾,鮮淮山入口好爽,個人好愛。柚子漬車厘茄  同樣是我的至愛,車厘茄本身已很甜,入口有柚子香,開胃又解膩。蔥油菠蘿海蜇球 海蜇皮及海蜇頭都知,但「海蜇球」是什麼呢?原來是廚師用心雕出來,將海蜇球化身成菠蘿的模樣,口感爽脆拌以蔥油同吃,好滋味呀!清心潤肺素湯以笑佛做裝飾的陶器盛載着,保持熱度,入口時湯品真是熱辣辣。清心潤肺、除痰化濕、健脾益腎於一身,清心潤肺素湯材料有無花果、海底椰、雪耳、黃耳……等,湯頭清甜順喉。椰青清湯牛坑腩 入口油脂豐盈、牛味濃郁,應該是新鮮的本地新鮮牛坑腩,並以椰青熬製湯底,肉質嫩滑配上清甜湯汁,堪稱絕配。櫻花蝦香芋蒸黑豚肉餅 這道「蒸肉餅」絕對是家常飯的升級版,食得出是新鮮手剁黑豚肉,並加入櫻花蝦及芋頭粒同蒸,底部鋪滿芋頭片,芋頭吸引晒肉餅鮮味精華,又夠粉,好滋味,而肉餅在櫻花蝦的伴襯下,味道同樣升到更高層次,必試。招牌濃湯海皇泡脆米飯脆米飯內裏有帶子、鮮蝦、魚肉……臨上枱前侍應才倒入海鮮湯及

招牌濃湯海皇泡脆米飯
脆米飯內裏有帶子、鮮蝦、魚肉……臨上枱前侍應才倒入海鮮湯及脆米,在海鮮濃湯內浸泡過的米飯,粒粒也是很鮮甜,加埋脆米的口感,好味指數爆晒燈。

魚湯竹笙煮星斑 平時食東星斑總是覺得清蒸至能食到東星斑的鮮味,但今次這道東星魚湯煮熟,配以爽滑竹笙,吸滿魚湯精華,越吃越鮮,最正是廚師細心到連骨都起埋,真是啖啖鮮味全送進口內,鮮味攞滿分。
2024-07-18
  • 清心潤肺素湯
  • 柚子漬車厘茄
  • 胡麻醬鮮淮山
2024-07-24 2352 瀏覽
最近去咗中環交易廣場內食中菜,餐廳曾連續多年榮獲米芝蓮一星,主打特色粵菜✨ 環境雅致舒適,最近亦推出唔少新菜式,好啱約埋一大班朋友聚會☺️❀ 蔥油海蜇球 | 椒鹽豆腐粒 🥢海蜇球外型似菠蘿,口感好爽脆,伴上蔥油增添鹹香風味~豆腐粒炸到外脆內嫩,灑上椒鹽更加蔥味😝❀ 安格斯牛肉叉燒 🐮第一次食用安格斯牛整既叉燒😍 肉質軟嫩多汁,牛味濃厚,醬汁濃郁帶微甜味,並用鐵板呈上保持熱度,鍾意食牛不妨試下☺️❀ 清心潤肺素湯 🥣平時成日熬夜食熱氣野,最啱就係飲返碗滋潤湯水✨ 素湯好足料,入面有齊黃耳、海底椰、無花果、杞子及龍眼肉等食材,味道清甜潤喉,有養陰潤肺之效🥰❀ 腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡 🥠鮑魚爽口彈牙,以腿茸醬炒香更惹味✨ 旁邊既菇及黃椒等配料吸滿醬汁精華,加埋炸牛蒡食香脆可口👍🏻❀ 生燒原條火煎魷魚 🦑原條魷魚賣相吸引😝 入口質感柔軟煙韌,燒完帶微微炭香味~❀ 陳皮豉汁蒸海鰻 🥢海鰻肉厚爽脆,鮮嫩又帶油脂香,配以豉汁味道香濃入味☺️❀ 玫瑰岩鹽蒸嘉美雞 🐥嘉美雞肉質嫩滑多汁,以玫瑰岩鹽蒸煮帶出鹹鮮味❀ 昆布海蝦豆腐鍋 🍲豆腐香滑軟嫩,配以昆布及海蝦更顯鮮味,湯頭濃香鮮甜❀ 翠玉軒炒飯 🍚瑤柱蛋白炒飯炒

❀ 蔥油海蜇球 | 椒鹽豆腐粒 🥢

❀ 安格斯牛肉叉燒 🐮

❀ 清心潤肺素湯 🥣

❀ 腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡 🥠

❀ 生燒原條火煎魷魚 🦑
原條魷魚賣相吸引😝 入口質感柔軟煙韌,燒完帶微微炭香味~

❀ 陳皮豉汁蒸海鰻 🥢
海鰻肉厚爽脆,鮮嫩又帶油脂香,配以豉汁味道香濃入味☺️

❀ 玫瑰岩鹽蒸嘉美雞 🐥
嘉美雞肉質嫩滑多汁,以玫瑰岩鹽蒸煮帶出鹹鮮味

❀ 昆布海蝦豆腐鍋 🍲
豆腐香滑軟嫩,配以昆布及海蝦更顯鮮味,湯頭濃香鮮甜

❀ 翠玉軒炒飯 🍚
瑤柱蛋白炒飯炒得乾身,而且粒粒分明好香口

❀ 雲呢拿雪糕伴嫲嫲餅 🍪
❀ 原個椰皇紫米露 🥥
甜品有好多選擇😍 其中最特別係雲呢拿雪糕伴嫲嫲餅,朱古力曲奇香脆可口,配雪糕食好夾!椰皇紫米露清甜滋潤,加入西米及椰子肉足料又好味👍🏻
Happy Friday食好啲😬約咗成班朋友去中環翠玉軒✨嘆全新MENU💁🏻‍♀️環境寬敞舒適,無論情侶撐枱腳,定係同家人朋友聚餐都咁適合💖今次新MENU既菜式款款都好出色,一定要推介比大家😋😋🔹柚子漬車厘茄🔹胡麻醬鮮淮山🔹蔥油菠蘿海蜇球坐底先試幾款前菜小碟,柚子漬車厘茄鮮甜度爆燈,香甜多汁配柚子漬,消暑又解膩;胡麻醬鮮淮山黏滑爽口,清甜健康又能補中益氣,加入胡麻醬做冷盤,令鮮淮山質感更細滑;蔥油菠雞海蜇球賣相好可愛,海蜇球外型似足菠蘿,口感爽脆厚身,拌以蔥油食,味道更為鹹香。幾款開胃小菜消暑又解膩,必點之選!🔹清心潤肺素湯素湯材料豐富滋補,有齊海底椰、黃耳、雪耳、杞子、蜜棗等,令湯底清甜無比,清熱生津、潤肺一流,岩哂最近成日熬夜既我,可以滋陰下火!🔹魚湯竹笙煮星斑星斑色香味俱全,集甜嫩、爽口、彈滑於一身,搭配竹笙、魚湯,簡單材料煮出層次豐富既味道,魚肉雪白、彈滑又鮮美!🔹椰青清湯牛坑腩第一次試椰青搭配牛坑腩,估唔到味道係咁出色!坑腩牛味濃厚,肥瘦相間,肉質腍中帶爽,加入椰青清湯煮製,令湯頭更香更有層次,牛坑腩仲散發陣陣椰香~🔹櫻花蝦香芋蒸黑豚肉餅甘香可口既黑豚肉餅厚實軟彈,肉香四溢~厚
環境寬敞舒適,無論情侶撐枱腳,定係同家人朋友聚餐都咁適合💖
今次新MENU既菜式款款都好出色,一定要推介比大家😋😋

🔹柚子漬車厘茄
🔹胡麻醬鮮淮山
🔹蔥油菠蘿海蜇球
幾款開胃小菜消暑又解膩,必點之選!

🔹清心潤肺素湯

🔹魚湯竹笙煮星斑

🔹椰青清湯牛坑腩

🔹櫻花蝦香芋蒸黑豚肉餅
甘香可口既黑豚肉餅厚實軟彈,肉香四溢~厚切香芋口感軟糯,入口即化夠哂綿密,加入香脆美味櫻花蝦,風味獨特!

🔹招牌濃湯海皇泡脆米飯
脆米飯由職員即席煮製,將海皇米飯加入熱辣辣濃湯,最後放入剛炸好既金黃脆米,濃湯香氣撲鼻,脆米香脆有咬口,仲有好足料既海皇,令人回味無窮

🔹原個椰皇紫米露
椰香味十足既紫米露,精選糯米夾雜紫米,香甜軟糯帶點嚼勁、加上營養豐富,咬落煙煙韌韌,配以原隻椰皇,椰肉香甜,真材實料超出色!

翠玉軒✨
📍中環干諾道中8號交易廣場第二座4樓401號舖
2024-07-05
2024-08-27 1177 瀏覽
太太有事過嚟中環。話想過嚟翠玉軒食午飯,因為上次食過OK。中午到,人都多。兩個人點咗3個點心,一個叉燒,一個炒飯。蝦餃燒賣正常美心集團水準,中環價就收$88一籠,都ok。芋頭酥($70)好食,反正老婆鍾意。叉燒($160)偏瘦柴口,講唔上叫叉燒王。有點失望。翠玉軒炒飯($170),炒飯炒得幾香,有水準。(唔記得所以食咗一半先影)整體環境服務ok,食物水準比以前差咗。埋單近$800兩個人。一般般啦。不過中環區中菜選擇唔多,無辦法。
太太有事過嚟中環。
話想過嚟翠玉軒食午飯,因為上次食過OK。
中午到,人都多。
兩個人點咗3個點心,一個叉燒,一個炒飯。

蝦餃燒賣正常美心集團水準,中環價就收$88一籠,都ok。

芋頭酥($70)好食,反正老婆鍾意。

叉燒($160)偏瘦柴口,講唔上叫叉燒王。有點失望。

整體環境服務ok,食物水準比以前差咗。
埋單近$800兩個人。一般般啦。
不過中環區中菜選擇唔多,無辦法。

2024-08-27
2024-08-15 1205 瀏覽
翠玉軒裝潢一向簡約優雅 同客或者屋企人都會嚟幫襯✨ 由而家到9月13號有限定「時令直送 匠心世嚐」菜單 係廚師特地搜羅世界各地優質嘅當造食材炮製👏🏽  薑葱炒美國珍寶肉蟹 食落啖啖肉🦀 選用阿拉斯加水域嘅美國珍寶肉蟹 肉質飽滿😍 用傳統粵菜薑蔥炒法 味道鮮甜  鴛鴦筍炒澳洲M4和牛肩胛肉眼 🐮都十分讚👍🏽 牛肉脂肪分佈均勻 肉味濃 肉質軟腍🥰  仲有經典粵菜口味嘅 豉椒炒澳洲藍青口 🇦🇺 香口惹味 而雞油花雕蒸澳洲虎蝦 呢個配搭好邪惡 色香味俱全 適合撈飯😏 📸 ▫️薑葱炒美國珍寶肉蟹 ▫️鴛鴦筍炒澳洲M4和牛肩胛肉眼  ▫️雞油花雕蒸澳洲虎蝦 ▫️豉椒炒澳洲藍青口 ▫️梅菜蒸芥蘭 ▫️紫米露
翠玉軒裝潢一向簡約優雅 同客或者屋企人都會嚟幫襯✨

▫️雞油花雕蒸澳洲虎蝦

▫️豉椒炒澳洲藍青口

▫️梅菜蒸芥蘭

▫️紫米露
難得屋企人聚會🥢通常我地都會揀中菜~整體食物都好啱我地口味胡麻醬鮮淮山本新我自己好鍾意食淮山 呢道菜配上濃郁的胡麻醬 味道好夾!好開胃腿茸醬炒鮑魚伴脆牛蒡佢地既整法都好新穎 牛蒡炸得香口鬆脆櫻花蝦蒸黑豚肉餅呢個配搭好小見但味道相當吸引!黑豚肉餅厚實軟彈 用鬆化芋頭墊底口感好豐富如果鐘意芋頭 推薦要試下~陳皮豉汁蒸海鰻最驚喜系陳皮豉汁蒸海鰻好香陳皮甘香彈牙翠玉軒炒飯粒粒分明 香氣四溢 口感豐富屋企人最怕遠同行得耐,翠玉軒近中環地鐵站,交通都方便!
難得屋企人聚會🥢通常我地都會揀中菜~

整體食物都好啱我地口味
胡麻醬鮮淮山

腿茸醬炒鮑魚伴脆牛蒡
佢地既整法都好新穎 牛蒡炸得香口鬆脆

櫻花蝦蒸黑豚肉餅
呢個配搭好小見但味道相當吸引!
黑豚肉餅厚實軟彈 用鬆化芋頭墊底口感好豐富
如果鐘意芋頭 推薦要試下~

最驚喜系陳皮豉汁蒸海鰻好香陳皮甘香彈牙

粒粒分明 香氣四溢 口感豐富

屋企人最怕遠同行得耐,翠玉軒近中環地鐵站,交通都方便!

2024-07-22
  • 陳皮豉汁蒸海鰻
2024-08-08 836 瀏覽
第一次去翠玉軒 環境比相像中寬闊,服務員亦有禮貌!今晚試左以下幾款新菜式: 安格斯牛肉叉燒以鐵板形式送上枱能夠保持溫度,牛肉以叉燒薄片切法,食落去軟腍入味 生曬頭抽煎虎蝦 原隻上賣相靚,大大隻肉質彈牙櫻花蝦香芋蒸黑豚肉餅 第一次食有兩層質地嘅肉餅,上層係肉餅,下層係芋頭,層次口感好特別,配上櫻花蝦成個配搭餸飯一流鮮淮山露筍炒蓮藕片揀個健康菜式中和下,爽脆而且唔油膩翠玉軒炒飯 炒得粒粒分明,四個人絕對夠食,唔油膩而且食到有少少蛋白同瑤柱絲整體食物質素幾好而且份量都大,好啱一家人嚟食

生曬頭抽煎虎蝦
原隻上賣相靚,大大隻肉質彈牙

櫻花蝦香芋蒸黑豚肉餅

鮮淮山露筍炒蓮藕片
揀個健康菜式中和下,爽脆而且唔油膩

翠玉軒炒飯

整體食物質素幾好而且份量都大,好啱一家人嚟食
2024-08-05 792 瀏覽
溫和典雅的粵式料理在中環逛街,媽媽説想吃中菜食點心。路過中環翠玉軒覺得環境不錯又安靜,於是進去試試。我們叫左三款新派粵式點心。蝶豆花松露帶子餃:餃子皮薄餡足,,帶子鮮甜多汁,點綴的蝶豆花增添了視覺美感,整體口感不錯。青芥鳳尾蝦多士:蝦肉鮮嫩多汁,外層金黃酥脆,配上爽口的青芥醬汁,十分開胃。荔茸金栗竹笙酥:香甜軟糯的荔茸餡與酥脆的外層完美融合,竹笙增添了脆口,非常美味。櫻花蝦香芋蒸黑豚肉餅:店員推介的新菜式,必試!黑豚肉鮮嫩多汁,肉餅上面全是香濃的櫻花蝦,而底部是軟糯的芋泥,沒有想過肉餅下面可以配香芋,這道菜層次豐富,比較驚喜。椰青清湯牛坑腩:是我最喜愛,牛肉軟嫩入味,配上清爽鮮甜的椰青湯,清新柔和,是一道相當出色的粵式煲仔菜。不管是食材、烹飪還是擺盤非常出色。Google 返先知道原來餐廳曾獲米芝蓮一星。下次有外國朋友來港,都好適合帶他們來一嚐,價位ok,地點又近中環站,整體性價比尚可,埋單時食到飽飽好滿足。
溫和典雅的粵式料理

2024-07-22
  • 椰青清湯牛坑腩
2024-08-03 659 瀏覽
今日約咗一班朋友去食中菜,朋友介紹去中環交易廣場食,估唔到原來依度有間咁高質嘅翠玉軒🫶🏻安格斯牛肉叉燒 平時豬肉做嘅叉燒就食得多,牛肉都係第一次食, 估唔到牛肉同平時做差啲燒嘅醬汁都咁夾,食落口感軟熟🥰清心潤肺素湯(位上) 雖然係素湯,但個湯飲落好清甜超足料,有無花果、雪耳、海底椰,飲完覺得超滋潤❤️腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡炸得香脆嘅牛蒡,配上彈牙嘅鮑魚,口感豐富👍🏻生燒原條火煎魷魚原條火煎嘅魷魚,食落嗰邊少少香脆,口感軟熟又咬口😍陳皮豉汁蒸海鰻平時我自己麻麻哋食鰻魚,但估唔到呢個食落又幾特別, 因為估唔到佢食落去係口感咁有彈性👍🏻玫瑰岩鹽蒸嘉美雞呢個係必點推介, 啲雞肉入口香滑細嫩,輕輕點啲鹽已經好好食🤤昆布海蝦豆腐鍋昆布湯入口清甜,豆腐香滑仲朔晒啲湯汁😍最後我哋揀咗幾款甜品share一齊食,我自己就鍾意雪糕嫲嫲餅,熱辣辣嘅朱古力曲奇,配上冰凍嘅雪糕,口感豐富❤️

安格斯牛肉叉燒

清心潤肺素湯(位上)

腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡
炸得香脆嘅牛蒡,配上彈牙嘅鮑魚,口感豐富👍🏻

生燒原條火煎魷魚
原條火煎嘅魷魚,食落嗰邊少少香脆,口感軟熟又咬口😍

昆布海蝦豆腐鍋
昆布湯入口清甜,豆腐香滑仲朔晒啲湯汁😍

2024-07-30 597 瀏覽
趁住生日,為咗答謝媽媽一定要同媽咪出街食餐好嘅~今次我就揀咗呢間曾經連續七年獲得米芝蓮一星鄰近中環站交易廣場嘅中菜廳「翠玉軒」 因為知道最近佢哋出咗個新Menu,就去試試佢啦~我哋4位女士,食量正常,叫咗一個前菜,三個餸,一個主食,都好夠飽。餐廳嘅環境、服務態度都幾好👍🏻出菜速度正常,我嗰日去食係平日但都幾多人,係幾適合同家人/朋友聚餐嘅地方,見到Menu呢度仲有新派嘅粵式點心 好似幾靚,下次放假再帶屋企人嚟試吓啲點心同打卡先~

趁住生日,為咗答謝媽媽
一定要同媽咪出街食餐好嘅~

今次我就揀咗呢間曾經連續七年獲得米芝蓮一星
鄰近中環站交易廣場嘅中菜廳「翠玉軒」
因為知道最近佢哋出咗個新Menu,就去試試佢啦~
我哋4位女士,食量正常,
叫咗一個前菜,三個餸,一個主食,都好夠飽。

餐廳嘅環境、服務態度都幾好👍🏻出菜速度正常,
我嗰日去食係平日但都幾多人,
係幾適合同家人/朋友聚餐嘅地方,
見到Menu呢度仲有新派嘅粵式點心 好似幾靚,
下次放假再帶屋企人嚟試吓啲點心同打卡先~

柚子濆車厘茄
柚子濆車厘茄
蟹肉銀絲炒花膠
椰青清湯牛坑腩
2024-07-30 526 瀏覽
經常煩惱請客去邊度食飯同開會,要搵一個既寧靜又要得體,仲要地點方便嘅餐廳!因為最好要近埋個客嘅Office啊。最近我喺中環搵到呢間餐廳。唔錯嘅選擇而且曾獲米芝蓮一星添!餐廳位置超方便,就喺交易廣場,鄰近中環地鐵站。lunch time雖然好忙,但座位好寬敞,我同客戶可以安靜地傾偈,唔受打擾。今次我哋試咗:靈芝紅茶 ($58/壺)一口鮑魚撻 ($68/兩件)玫瑰銀鱈魚 ($98/位)黑魚子煎珍寶元貝 ($108/位)清心潤肺素湯 ($78/位)素燴南瓜盅($148/位)話明飲茶,杯茶當然好重要,今次揀左養心嘅靈芝紅茶,味道甘甘地,功效多多,聽講愈飲愈靚tim。鮑魚撻幾抵食,原隻鮑魚仔夠晒得體,味道唔錯,個撻好鬆化。玫瑰銀鱈魚正常發揮,不過不失。黑魚子煎珍寶元貝幾有驚喜,可以包埋一齊食幾過癮,不過就貴咗少少。我最鍾意係清心潤肺素湯,有啲喜出望外,材料好豐富,無肉都煲到好清甜,健康養生之選~素燴南瓜盅都唔錯,造型好靚,打卡一流!兩個人食好似唔係叫咗好多嘢但其實食到好飽,最後都食唔晒!同客食飯係幾好,食品同環境唔錯,位處中環,價錢可接受,下次會再嚟~

今次我哋試咗:
靈芝紅茶 ($58/壺)
一口鮑魚撻 ($68/兩件)
玫瑰銀鱈魚 ($98/位)
黑魚子煎珍寶元貝 ($108/位)
清心潤肺素湯 ($78/位)
素燴南瓜盅($148/位)

靈芝紅茶
黑魚子煎珍寶元貝
玫瑰銀鱈魚
素繪南瓜盅
2024-07-28 547 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近去咗中環一間中菜同朋友一齊食晚餐,環境都幾高級別緻,而且空間感足夠,適合一大班人一齊食飯,而且服務都幾好會是不是同我哋加水同茶,價錢都合理適當!蔥油海蜇球咬落爽脆,而且形狀係一個個球狀食落特別有口感安格斯牛肉叉燒 睇真啲原來洋蔥上面嘅肉係牛肉,一開頭聞到啲氣味同埋睇到都以為係普通叉燒,食落都幾特別,而且我個人都幾鍾意牛肉做既叉燒清心潤肺素湯當中比較特別嘅材料係黃耳,仲有海底椰杞子等,飲落非常之清甜滋潤腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡鮑魚切片味道惹味,口感彈牙玫瑰岩鹽蒸嘉美雞採用嘉美雞,脂肪較少肉質嫩又有彈性其實簡單烹調已經好好食覺得唔夠鹹,稍為點少少玫瑰岩鹽就可以昆布海蝦豆腐鍋鮮味十足一道豆腐湯,海帶加上海蝦配搭嫩滑嘅豆腐係一道不錯嘅菜最後甜品選擇咗椰皇紫米露,椰汁味味道突出濃郁,配搭紫米露,有西米同埋椰肉,味道真係唔錯!另外一個推薦嘅甜品係雪糕嫲嫲餅但係一片大嘅朱古力曲奇上面加咗雪糕簡單得來,又真係好好食,都幾有驚喜中菜食到啲咁嘅甜品😂如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯

蔥油海蜇球
咬落爽脆,而且形狀係一個個球狀
食落特別有口感

安格斯牛肉叉燒
睇真啲原來洋蔥上面嘅肉係牛肉,

腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡
鮑魚切片味道惹味,口感彈牙

玫瑰岩鹽蒸嘉美雞
採用嘉美雞,脂肪較少
肉質嫩又有彈性
其實簡單烹調已經好好食
覺得唔夠鹹,稍為點少少玫瑰岩鹽就可以

昆布海蝦豆腐鍋
鮮味十足一道豆腐湯,
海帶加上海蝦配搭嫩滑嘅豆腐
係一道不錯嘅菜

另外一個推薦嘅甜品係雪糕嫲嫲餅
但係一片大嘅朱古力曲奇上面加咗雪糕
簡單得來,又真係好好食,
都幾有驚喜中菜食到啲咁嘅甜品😂

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

翠玉軒 (中環)
中環干諾道中8號交易廣場第二座4樓401號舖

2024-07-27 498 瀏覽
如果係中環區返工,一定會留意到依間位於交易廣場嘅米芝蓮星級餐廳。主打精緻粵菜融入時令食材同埋創新烹調方式,加上舒適嘅用餐環境,吸引好多回頭客。蔥油海蜇球|椒鹽豆腐粒晶凝通透嘅海蜇,配搭香濃嘅蔥油,爽脆中又有蔥油嘅香味。而豆腐粒經過香炸,外脆內軟又有豆香。安格斯牛肉叉燒第一次見到呢個名,我就諗緊究竟係牛肉定係叉燒。原來係入咗整啲嘅叉燒烹調方式去製作牛肉,焦香中又大有叉燒嘅甜味。清心潤肺素湯每人一盅嘅足料靚湯,有認眼、黃耳、無花果等等嘅素料,啱晒蟹藥清新消暑啲選。腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡鮑魚切片,配搭夠咸香嘅腿茸醬,鮑魚口感爽口又帶甜味。生燒原條火煎魷魚魷魚用咗原條去燒,所以做到外皮焦香和鎖住肉質,同時做到嚼勁嘅口感。陳皮豉汁蒸海鰻海鰻肉質比較厚身又有彈性,最適合就用豉汁去蒸煮,火候恰到好處,令到海鰻吸收晒豉汁嘅味道。玫瑰岩鹽蒸嘉美雞嘉美雞出咗名肉嫩多汁,配搭玫瑰岩鹽去調味,簡單嘅調味先可以帶出雞肉本身嘅肉味。最後甜品都好有特色,我就最鍾意雪糕嫲嫲餅,熱辣辣嘅餅身回答冰凍嘅雪糕,一冷一熱都幾特別。

蔥油海蜇球|椒鹽豆腐粒

腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡
鮑魚切片,配搭夠咸香嘅腿茸醬,鮑魚口感爽口又帶甜味。

2024-07-24 613 瀏覽
在繁華的中環,有一處恬靜雅致的用餐地點 - 翠玉軒。不論是中午的business lunch,又或是新menu的升級家常菜,總是令人驚喜又滿意 。比如開胃的蔥油海蜇球,爽脆有嚼勁,蔥香撲鼻 。再來一碟椒鹽豆腐粒,外酥內軟,鹹香可口又不帶一點油膩 。緊接著上桌的是安格斯牛肉叉燒,肉香顯然提升不少,邊位吃來更濃惹。細細品嘗下來,叉燒醬汁濃郁甜美,真是百吃不厭。來一碗清心潤肺素湯,加入黃耳及無花果,湯頭清甜可口,沁人心脾。還有腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡,鮑魚個頭不小,肉質鮮嫩金與香脆的牛蒡完美融合,口感層次豐富。生燒原條火煎魷魚也是一絕 新鮮魷魚烹制得恰到好處,爽脆可口。要說家常小菜的精髓,非陳皮豉汁蒸海鰻莫屬。海鰻肉質鮮嫩金加上香濃醇厚的豉汁和陳皮,香氣四溢,令人食指大動。別忘了品嘗玫瑰岩鹽蒸嘉美雞和昆布海蝦豆腐鍋。港產嘉美雞皮薄少脂肪,煮熟後肉質爽口美味,輕輕點上玫瑰岩鹽已經能帶出其鮮味最後,不得不提的是翠玉軒的招牌炒飯,米飯粒粒分明,香氣四溢,配以各種新鮮食材金實在是一絕。經典的家常滋味,無一例外都做得出色,無論是工作日晚餐還是周末聚會,都是不錯的選擇。一頓飽餐下來,不僅填飽了肚子,更滿足了心

經典的家常滋味,無一例外都做得出色,無論是工作日晚餐還是周末聚會,都是不錯的選擇。一頓飽餐下來,不僅填飽了肚子,更滿足了心靈。
2024-07-17
  • 玫瑰岩鹽蒸嘉美雞
  • 陳皮豉汁蒸海鰻
2024-07-23 532 瀏覽
平時節日一大班親戚/成班朋友食飯翠玉軒都會係幾常既選擇之一,因為地方就腳環境唔錯,野食亦都幾有水準,最近見佢地轉左新既menu 就一於黎又試新野~~~ 前菜:蔥油海蜇球/椒鹽豆腐粒海蜇球爽脆彈牙,加埋陣陣蔥油好香好開胃,椒鹽豆腐粒炸得好酥脆好好食安格斯牛肉叉燒安格斯牛肉肉質鮮嫩,慢烤過之後有陣陣焦香清心潤肺素湯湯底清甜可口,有無花果海底椰同黃耳等等材料清心潤肺腿茸醬炒鮑魚伴牛蒡鮑魚肉厚鮮美夾埋香脆嘅牛蒡一齊食呢個配搭幾有創意生燒原條火煎魷魚原條魷魚微微火煎,魷魚有陣陣香烤味,肉質仍然軟香而且鮮味十足陳皮豉汁蒸海鰻海鰻肉質肥美彈牙,加埋豉汁陳皮再增添風味玫瑰岩鹽蒸嘉美雞次次黎都會叫佢地既雞,呢個嘉美雞以玫瑰岩鹽蒸制,雞皮薄雞肉滑,味道調得剛好昆布海蝦豆腐鍋昆布既鮮味加上海蝦清甜味鮮翠玉軒炒飯招牌炒飯飯炒得粒粒分明,軟硬適中雪糕伴嫲嫲餅 呢個好得意,因為無expect 過喺中餐館會食到! 個嫲嫲餅就係好似cookies 咁 原個椰皇紫米露 椰皇加埋紫米,椰香糯米香兩者味道超夾

前菜:蔥油海蜇球/椒鹽豆腐粒

安格斯牛肉叉燒
安格斯牛肉肉質鮮嫩,慢烤過之後有陣陣焦香

清心潤肺素湯
湯底清甜可口,有無花果海底椰同黃耳等等材料清心潤肺

鮑魚肉厚鮮美夾埋香脆嘅牛蒡一齊食呢個配搭幾有創意

陳皮豉汁蒸海鰻
海鰻肉質肥美彈牙,加埋豉汁陳皮再增添風味

昆布既鮮味加上海蝦清甜味鮮

翠玉軒炒飯
招牌炒飯飯炒得粒粒分明,軟硬適中

雪糕伴嫲嫲餅

原個椰皇紫米露 椰皇加埋紫米,椰香糯米香兩者味道超夾