2020-07-28 180 瀏覽
有時候掛住台灣美食🇹🇼我通常會去老媽拌麵❣️.麻辣老鍋麵 (粗麵)🥢配料非常豐富,有肥牛片🐂麻辣鴨血🦆墨汁豬肉丸🐷響鈴、菜🥬響鈴吸晒啲麻辣湯,超惹味😆麻辣鴨血嘅辣有所不同,墨汁豬肉丸亦都幾特別😉.金華火腿干貝花雕雞湯麵 (幼麵)🍜雞肉軟腍嫩滑🍗湯底除咗金華火腿、干貝嘅鮮味,仲充滿濃郁嘅花雕酒味😋感覺好養生☺️.高麗菜豬肉水餃🥟餃子皮質感煙韌😜餡料飽滿多汁,味道清甜🤤.滷牛肚🐄牛肚已經滷到好入味,味道鹹甜適宜☺️.凍老媽黑糖珍珠鮮奶🖤黑糖味道香濃,珍珠 Q 彈😉.凍鮮奶抹茶🍵抹茶濃郁👍🏻甜度適中
有時候掛住台灣美食🇹🇼我通常會去老媽拌麵❣️
高麗菜豬肉水餃🥟餃子皮質感煙韌😜餡料飽滿多汁,味道清甜🤤
滷牛肚🐄牛肚已經滷到好入味,味道鹹甜適宜☺️
凍老媽黑糖珍珠鮮奶🖤黑糖味道香濃,珍珠 Q 彈😉
凍鮮奶抹茶🍵抹茶濃郁👍🏻甜度適中
  • 麻辣老鍋麵
  • 金華火腿干貝花雕雞湯麵
  • 鮮奶抹茶
2020-07-26 146 瀏覽
🌟好掛住台灣美食呀,之前再encore去食老媽拌麵😋🌶地獄麻辣牛拌麵 $72鍾意麻辣既朋友一定岩食,但辣度好高,要量力而為!辣味配牛肉超惹味呀!🍻⭐️🐮川味紅燒三寶牛肉麵 $82係台灣嘅味道呀!三寶包括有牛腱、牛肚及牛筋,配料份量都幾多,而個湯底都好濃郁呢!🐣炸大雞排 $46雞排真係非常大份,新鮮熱辣辣炸起,啖啖肉,非常滿足👏🏻💚香煎蔥抓餅 $24煎得好香口,外酥內嫩,係一道簡單又好味的小食🤎老媽黑糖珍珠鮮奶 (升級套餐+ $28)黑糖珍珠煮得好煙韌,甜度剛好,加上鮮奶,味道好好,值得試試😎金羅漢果海底梛 (升級套餐+ $18)味道清甜,滋潤又養生的選擇😉P.S.依家疫情嚴峻,建議大家可改轉外賣或者save低遲啲再去食啦😉🙏🏻
🌟
好掛住台灣美食呀,
之前再encore去食老媽拌麵😋

🌶地獄麻辣牛拌麵 $72
鍾意麻辣既朋友一定岩食,但辣度好高,
要量力而為!辣味配牛肉超惹味呀!🍻⭐️

🐮川味紅燒三寶牛肉麵 $82

🐣炸大雞排 $46
雞排真係非常大份,新鮮熱辣辣炸起,
啖啖肉,非常滿足👏🏻

💚香煎蔥抓餅 $24
煎得好香口,外酥內嫩,
係一道簡單又好味的小食

🤎老媽黑糖珍珠鮮奶 (升級套餐+ $28)
黑糖珍珠煮得好煙韌,甜度剛好,
加上鮮奶,味道好好,值得試試😎

金羅漢果海底梛 (升級套餐+ $18)
味道清甜,滋潤又養生的選擇😉

午餐
2020-07-22 87 瀏覽
去開將軍澳又嚟食下,冇得去旅行唯有咁樣懷緬下台灣嘅美食啦和牛炸醬拌麵炸醬分量超多,可選幼麵或刀削麵濃郁牛味仲帶少辣,有煎蛋、瓜絲、蘿蔔絲等一齊拌勻食。個口感啱啱好就唔會太濕。最好食當然就係個面同埋汁啦~咸度剛剛好,而且仲可以免費加面底韭菜水餃皮就比較厚,皮身都係綠綠地色,食落唔係好香韭菜味。炸大雞扒同台灣食嘅完全一樣,厚肉,肉質嫩滑,個皮炸到好脆口,加上啲椒鹽,好好味!飲埋黑糖珍珠鮮奶茶真係好似去咗台灣夜市一樣
去開將軍澳又嚟食下,冇得去旅行唯有咁樣懷緬下台灣嘅美食啦
和牛炸醬拌麵
炸醬分量超多,可選幼麵或刀削麵

韭菜水餃
皮就比較厚,皮身都係綠綠地色,食落唔係好香韭菜味。
炸大雞扒

飲埋黑糖珍珠鮮奶茶真係好似去咗台灣夜市一樣
2020-07-20 103 瀏覽
今日老公OT,近近地自己黎老媽食個飯,再外賣番去俾佢食~豆乳香香雞飯之前食過幾次麵,今次想試下飯,叫左呢個豆乳香香雞飯,貪佢開口又有飯落肚!豆乳就咁睇以為係豆漿咁解,但其係係腐乳黎存!咸咸香香同炸雞味好夾,仲可以撈飯食,好香口!炸雞炸得外脆內軟,雞肉保留JUICY既口感,唔會太乾太鞋!燙青菜燙青菜用上既菜係生菜,汁方面係炸蒜同豉油既醬汁,青青地食下菜都幾好,因為有炸蒜既關係多左份香味,成碟我自己一個人KO哂!高麗菜豬肉水餃食左幾粒再拎走俾老公食,因為份量都幾多,自己食唔哂! 水餃個皮幾煙韌,唔會好林,肉餡FILL得滿滿的,絕無偷工減料~唔錯!百香國寶茶甜甜地既百香國寶茶已成為我至愛,香甜得黎又唔膩,清新解渴之選~魷魚圈滷肉飯、阿里山高山冷泡茶外賣左魷魚圈滷肉飯同阿里山高山冷泡茶俾老公,佢話番熱番都好好食,滷肉係大大舊唔係切開一粒粒果款,所以又香又有咬口,油脂味出眾,魷魚圈有咬口,唔會咬極唔斷果隻,阿里山高山冷泡茶透心涼又香茶味,老公俾十分!
今日老公OT,近近地自己黎老媽食個飯,再外賣番去俾佢食~
豆乳香香雞飯

燙青菜

高麗菜豬肉水餃

百香國寶茶

魷魚圈滷肉飯、阿里山高山冷泡茶

2020-07-15 81 瀏覽
香港疫情漸趨嚴重,明天開始食肆晚市就只可以做外賣,不可堂食,政府呼籲市民多留家中,見到媽咪的時間會更少了,好彩昨天去左將軍澳探探媽咪,我地相約了在將軍澳中心的老媽拌麵相聚。媽咪剛睇左牙醫,食麵就啱晒了,甫入店舖店員馬上為我們量體溫和用消毒噴霧清楚雙手,然後帶領我們入座,看了看餐牌我們點選主食、小食和飲品。我點的川味紅燒半筋半肉牛肉麵,濃濃的紅燒湯底與牛肉相配,牛筋牛腱煮得夠淋,川式辣味越食越會冒汗,幸好我點了阿里山高山冷泡茶,得以中和辣味,小食香煎蔥抓餅煙煙韌韌,微脆蔥味香。媽咪點的金華火腿干貝雞湯麵,湯底偏清淡,配上雞和金華火腿的咸鮮味,令麵條鮮味提升,雞件略為硬身,飲品點了金羅漢果海底椰,我沒有飲就不評論了,還有小食滷鴨舌,鴨舌細滷得好入味。

2020-07-13 95 瀏覽
來自台灣過江龍,前排大熱嘅台灣麵店~第二次嚟食老媽拌麵,因為有$20優惠卷😂😂但其實宜家堂食定外賣都有9折,所以唔差得遠🤣·🇹🇼 私房花雕雞拌麵 $78麵底兩碗都係揀刀削麵,鍾意咬落口煙煙韌韌嘅感覺😚我今次揀花雕雞,純粹唔想又食牛,再加上好少見台式餐廳用花雕雞配麵,就試下佢食落冇咩驚喜,都係好微酒味嘅雞咁*雞係有骨咁,唔想lur骨唔好揀🤪·🇹🇼 清燉牛肉麵 $78有三大舊牛肉,仲有幾舊紅白蘿蔔,呢碗我冇食到,就唔評論了😛·台灣嘢嚟講,呢間算中規中矩啦,普通唔算特別好食,價錢都唔叫平~不過貪近都可以一試台灣過江龍☺️
來自台灣過江龍,前排大熱嘅台灣麵店~
第二次嚟食老媽拌麵,因為有$20優惠卷😂😂
但其實宜家堂食定外賣都有9折,所以唔差得遠🤣
🇹🇼 私房花雕雞拌麵 $78
麵底兩碗都係揀刀削麵,鍾意咬落口煙煙韌韌嘅感覺😚
食落冇咩驚喜,都係好微酒味嘅雞咁
*雞係有骨咁,唔想lur骨唔好揀🤪
🇹🇼 清燉牛肉麵 $78
有三大舊牛肉,仲有幾舊紅白蘿蔔,呢碗我冇食到,就唔評論了😛
2020-07-13 80 瀏覽
二零二零年七月十二日晚上六時半黎到將軍澳中心老媽拌麵繼續需要先探熱消毒雙手先可以入座大家都安心依度係用QR code落單疫情下都係一個可行嘅營商方法 減小與人接觸食物就揀左羅漢果海底椰$22百香國寶茶$33兩杯都唔會太甜 又小冰 夠哂消暑酥炸甜不辣$32熱辣辣上菜有口感韭菜豬肉水餃$42水餃皮係綠色 幾特別豬肉餡就有d多 韭菜味唔係好夠6 件水餃老成都擔擔麵 $52肉碎毛豆撈嘅擔擔麵唔係有好多醬汁嘅撈麵慢慢係底撈上去 咁就可以成碗都有哂擔擔麵汁份量都好大 幼麵軟硬適中私房花雕雞拌麵$78成碗都係花雕酒味 好濃郁但雞件比較多骨 肉就小d 份量足夠幼麵軟硬適中
二零二零年七月十二日晚上六時半黎到將軍澳中心老媽拌麵

• 私房花雕雞拌麵
  • 酥炸甜不辣
  • 老成都擔擔麵
2020-07-12 64 瀏覽
在港尋找旅行的味道 老媽拌麵👩🏻‍🦱難得去到將軍澳揾嘢食,就試咗呢間由台灣開過嚟嘅老媽拌麵,我喺台灣都未食過,但幾鍾意食呢種麵條。叫咗一碗湯麵、一碗拌麵、兩個小食同兩杯嘢飲,總體嚟講呢度嘅食物比較濃味,份量幾好,飲品好飲。▫️🔸金華火腿干貝花雕雞粗麵 $88Noodles in Chinese Ham, Dried Scallop and Chicken Soup 金華火腿干貝係個湯底,金華火腿同干貝味好出,花雕雞有少少酒香,湯底同雞肉都有少少酒味同少少唔識形容嘅獨特味。▫️🔹和牛炸醬拌麵 Wagyu Beef Dry Noodles $78和牛係同炸醬撈埋一齊嘅碎牛肉粒,醬汁濃味,拌麵嘅麵條彈牙。▫️🔸炸大雞排 Deep Fried Chicken Fillet $46炸雞扒皮薄同脆。▫️🔹澎湖花枝丸 Deep Fried Squid Balls $32花枝丸幾好食,醬汁酸酸甜甜同有啲香草味。▫️🔸老媽黑糖珍珠鮮奶 Mom’s Brown Sugar Pearl Milk +$28🔹鮮奶綠茶 Matcha Flavour Fresh Milk +$28兩杯嘢飲奶味好香,珍
在港尋找旅行的味道 老媽拌麵👩🏻‍🦱
🔸金華火腿干貝花雕雞粗麵 $88
金華火腿干貝花鵰雞粗麵

🔹和牛炸醬拌麵
和牛炸醬拌麵
拌麵
Wagyu Beef Dry Noodles $78
和牛係同炸醬撈埋一齊嘅碎牛肉粒,醬汁濃味,拌麵嘅麵條彈牙。
🔸炸大雞排
炸大雞排
Deep Fried Chicken Fillet $46
炸雞扒皮薄同脆。
🔹澎湖花枝丸
澎湖花枝丸
Deep Fried Squid Balls $32
花枝丸幾好食,醬汁酸酸甜甜同有啲香草味。
▫️
兩杯嘢飲奶味好香,珍惜幾重黑糖味。
老媽黑糖鮮奶抹茶
老媽黑糖鮮奶抹茶
鮮奶綠茶
  • 老媽黑糖珍珠鮮奶
2020-07-12 34 瀏覽
天時暑全熱,便去將軍澳廣場行街。老媽伴麵 食過幾次覺得唔錯 ,今日再同朋友一齊嚟食。麻辣老鍋麵 老鍋麵配料非常豐富 ,有肥牛片,香脆響鈴,地道台式麻辣鴨血,墨魚汁绪肉丸湯底好好飲喎! 有少少麻辣, 味道非常香口,加上幼面爽口彈牙, 口感不俗 。有兩粒黑色的豬肉丸, 外形非常特別, 黑色是因為用墨魚汁做的 ,都幾得意。 肥牛片同響鈴, 簡直係打邊爐嘅配搭 ,放落個面度,好有滿足感。清燉牛肉麵湯底清甜,裏面有白蘿蔔紅蘿蔔兩件牛仔同埋青菜青菜。 呢個湯底清清地,但都有蘿蔔嘅鮮甜 。牛展爽口, 很有牛味。炸地瓜條,好似薯條咁, 不過佢係蕃薯。甜甜地好好味 。喜歡番薯的朋友不能錯過!豆乳香香雞鹽酥雞 酥炸香口 ,另外跟上一個腐乳汁,幾特別 蘋果梳打本身就好鍾意飲 apple soda. 佢清甜好飲,啱曬炎炎夏日

清燉牛肉麵

豆乳香香雞
鹽酥雞 酥炸香口 ,另外跟上一個腐乳汁,幾特別

蘋果梳打

2020-06-22
  • 豆乳香香雞
  • 清燉牛肉麵
2020-07-11 27 瀏覽
呢排都吾能夠去旅行,去掛住台灣,同埋台灣菜!為左止止癮,今日特別揀左一間台灣餐廳食間店開左吾太耐,我本身都好鐘意買老媽拌面呢個牌子既乾面食,即管試試堂食餐廳既質素係點主食叫左豆乳香香鷄飯同牛肉面,鷄炸得吾錯、脆口,牛肉面d肉都好淋,面身軟硬適中小食叫左薯條同花枝丸,丸枝丸吾錯,大大粒咁!黎台灣店當然吾少得珍珠奶茶!呢間茶味ok,吾會太甜另外仲叫左枝冷泡茶,都幾吾錯!總結呢間價錢有少少貴,但味道搭夠,都值得一試

2020-07-09 31 瀏覽
冇得去旅行,想念台灣風味,點算?去咗將軍澳中心嘅老媽拌麵,一嚐傳統台灣味道。🌈食物叫咗碗擔擔麵。麵嚟到嘅時候,香味撲鼻,好吸引。食落去,口味唔係好重,味道唔會太濃,以台灣食品來講,佢算口味清淡。 最值得讚嘅係佢嘅糖心蛋。唔知係唔係用咗酒調味呢,好甜喎!其他配菜例如紫菜,都好新鮮同埋慳香。🌈飲品因為擔擔麵冇湯,叫咗杯冬瓜檸檬。燦燦一向唔like 啲特飲得個甜字。好彩呢杯冬瓜檸檬,好味得來唔會太甜。啱晒!🌈服務 / 衛生 係呢啲非常日子,衛生當然非常重要。呢度嘅衛生可謂跨啦啦! 除咗入去基本要探熱之外,服務員不斷咁樣自我搵消毒藥水搓手,同埋不斷咁樣抹枱,都令我嘆為觀止。🤣🤣🤣 點解我會知?因為佢哋不斷喺我面前搵消毒藥水抹手,同埋喺我隔離枱搵消毒藥水抹枱,甚至乎將啲消毒藥水噴到我隻腳。但係為咗衛生設想,我都寧願佢哋咁做嘅!😂😂😂仲有一樣野要讚嘅就係,呢間餐廳超級老實!例如佢會話,因為細麵供應不足,其他麵改用刀削麵。換轉好多餐廳,佢哋可能會搵其他好好聽嘅藉口,或者純粹唔交代。但係呢度竟然好清楚直接咁同你講,唔俾細麵你嘅原因純粹因為供應不足,而唔係「刀削麵更加好食」一類市場推銷經常講嘅嘢。呢種老
冇得去旅行,想念台灣風味,點算?

去咗將軍澳中心嘅老媽拌麵,一嚐傳統台灣味道。

🌈食物

🌈飲品

🌈服務 / 衛生

係呢啲非常日子,衛生當然非常重要。

仲有一樣野要讚嘅就係,呢間餐廳超級老實!例如佢會話,因為細麵供應不足,其他麵改用刀削麵。換轉好多餐廳,佢哋可能會搵其他好好聽嘅藉口,或者純粹唔交代。但係呢度竟然好清楚直接咁同你講,唔俾細麵你嘅原因純粹因為供應不足,而唔係「刀削麵更加好食」一類市場推銷經常講嘅嘢。呢種老實真係好純樸,好可愛!!!😊👏🏻👏🏻👏🏻

川味三寶牛肉麵,湯底採用四川陳年豆瓣、大紅袍花椒、濃醇牛骨湯製成,湯底香中帶麻、不油膩,三寶牛肉為牛腱、牛肚、牛筋,牛腱口感軟腍帶爽,牛肚爽彈,牛筋腍滑,關廟刀削麵口感爽滑。清燉牛湯底三寶牛肉麵,湯底充滿牛肉鮮味,味道溫和帶香,細麵口感細滑、有咬口。滷鴨舌,鴨舌口感爽口,好入味,味道咸香,配菜份量多,包括有紅蘿蔔絲、椰菜絲、香蔥、紅蘿蔔、白蘿蔔、小棠菜。炸地瓜條,口感外脆內軟,地瓜味道清甜,口感軟糯,配上甘梅粉、椒鹽粉食用,食落帶有酸香、更香口。老媽黑糖珍珠鮮奶茶,黑糖珍珠味道濃郁、香甜,口感Q彈,鮮奶茶茶味濃香,奶味醇厚。老媽黑糖珍珠鮮奶,鮮奶口感順滑,奶味厚重。

老媽黑糖珍珠鮮奶,鮮奶口感順滑,奶味厚重。
  • 滷鴨舌
2020-07-08 63 瀏覽
最近幾個月因為疫情關係,冇機會去台灣旅行,養成了不停品嚐台式美食的習慣。今日剛好在將軍澳站工作,襯下午茶時間試一試將軍澳中心的老媽拌麵,可惜與期望有相當落差。老媽拌麵下午茶第一款是擔擔麵,但天氣這麼熱我不想吃到汗流夾背,因此點了店長推薦的秘製豬肉拌面,盛惠 $56元。跟餐有免費或收費飲料,我要了一杯不用另收錢的蘋果西打,點員還問我要凍還是熱,聽到我一頭霧水。但其實收費飲料也不過是普通台式茶飲,既然茶餐價錢已經媲美午餐,又為何要額外收錢要飲品。落單後,店員把單據送過來,一看,哇塞還要加一服務費,我心諗你的服務員只顧自己傾計,所謂服務也不過是落單捧餐,這服務費真是靠北。主菜來了,大小和一碗細蓉相差無幾,麵條是波浪形的關廟粗面,醬料在底,有些肥豬肉塊,跟半隻鹵蛋和小棠菜,這個份量實在有點少。先說麵,關廟麵有粗麵有幼麵,台式拌麵也不一定要粗麵才能掛汁,落單時店員未有問過我要什麼麵,店舖也似乎有其他選擇,但店員卻擅自幫我揀了粗面。麵就是麵,不會煮得太淋身。肥豬肉塊是鹵過的,有一層肥肉。我自己挺喜歡這層肥肉,但這裡的咬下去不太熱,不是太吃到皮的感覺,而且肥肉下的肉很瘦不過嫩,應該是鹵煮的時間未夠耐

肥豬肉塊是鹵過的,有一層肥肉。我自己挺喜歡這層肥肉,但這裡的咬下去不太熱,不是太吃到皮的感覺,而且肥肉下的肉很瘦不過嫩,應該是鹵煮的時間未夠耐。肉塊小,而且得幾舊,如果在台灣賣成這樣應該冇人幫襯了。

最後說醬,也是我感受最差的一環。我吃拌麵,期望是用肉醬攪拌,但他的竟然是花生醬!這裡的餐牌先沒有說明是用了發生,萬一對花生敏感怎辦?二來花生醬做擔擔麵還好,因為湯會溝浠,但用在拌麵上,會越食越咸。我食到最尾更覺得很膩,花生醬都凝在口腔,感覺不太好。我知道台灣都會有花生醬冷面,但那個醬感覺上比較浠,亦會配一個湯進食;這個是直接塗一口花生醬直接放落口,唯有用蘋果西打解膩。

如果東西是好食的,我通常都不介意價錢比較貴,也不會經常用 CP 值去衡量美食。但這裡的 CP 值不但低,而且不好食,我勸各位連試都唔需要了。
秘製豬肉拌面
2020-07-07 41 瀏覽
約咗幾個老朋友見面,住將軍澳的老友介紹去老媽拌麵食下午茶,因為係閒日,人不多,哈哈!可以慢慢食,慢慢傾。叫咗一客川味紅燒半筋半腩牛肉麵,特別叫了粗麵,睇過食評D相,粗麵好靚,但唔知是否好食。想試吓!果然麵質爽滑,索晒濃濃嘅汁,每一啖麵都好好吃。牛筋腩好淋,但仍有咬口。一定要叫這個面嚟試 。蔥油嫩雞拌面,真的是嫩雞,滑溜之餘,拌以蔥油,非常可口😋再叫一個秘製豚肉拌麵,原來不是日式豚肉,像中式鹵肉,因為豚肉肥瘦均勻,入口即溶!一流👍🏻
蔥油嫩雞拌面,真的是嫩雞,滑溜之餘,拌以蔥油,非常可口😋
再叫一個

聽就聽得多,但一直都無有時間過去試下,同朋友咁岩去將軍澳行街買野,知道將軍澳中心有分店所以即刻去食!食物方面:⚪️麻辣老鍋麵👉🏻(哩個麵係荃灣和將軍澳限定)👈🏻麵既配料好豐富,有肥牛.鴨血.黑色墨汁肉丸.響鈴.菜第一啖試下湯底,揀左小辣都只係微辣有麻香,好濃郁.麵條揀咗關廟刀削麵,麵條好煙韌有嚼勁,口感好好,一啖麵配一啖湯配好滑既鴨血好滿足!😻⚪️川味紅燒三寶牛肉麵(三寶包括有牛展.牛肚.牛筋)紅燒湯底好香牛味,都係微辣,唔會太咸岩岩好,牛筋好軟滑,牛肚仲保留到爽口彈牙既感覺👅牛展好厚身,食得出係炆左好耐,因為真係入口即溶!仲有蘿蔔.紅蘿蔔.菜好豐富,蘿蔔都好甜好好味!麵條揀咗幼麵,因為想2碗麵唔同,試哂2款🙈幼麵都好爽滑,而且好掛湯,又夠香😬⚪️豆乳香香雞雞肉酥炸後超級脆,脆漿唔會好厚,雞肉都唔會乾仲好嫩滑多汁🥰碟邊配有1碟腐乳醬,蘸上有鹹香既感覺好惹味!⚪️炸地瓜條炸得好香脆,地瓜好甜,配上話梅粉,絕配,夠大碟抵食🤪⚪️仙草凍奶茶仙草份量好多,奶茶味道唔錯,少甜岩岩好👍🏻⚪️老媽黑糖珍珠鮮奶茶黑糖唔會過甜,唔會太搶味,黑糖同牛奶味都飲得到,珍珠軟硬適中,有嚼勁唔錯👍🏻整體方面:店舖有少少文青風
聽就聽得多,但一直都無有時間過去試下,
同朋友咁岩去將軍澳行街買野,
知道將軍澳中心有分店所以即刻去食!

食物方面:

⚪️麻辣老鍋麵
👉🏻(哩個麵係荃灣和將軍澳限定)👈🏻
麵既配料好豐富,有肥牛.鴨血.黑色墨汁肉丸.響鈴.菜
第一啖試下湯底,揀左小辣都只係微辣有麻香,好濃郁.
麻辣老鍋麵

麵條揀咗關廟刀削麵,麵條好煙韌有嚼勁,口感好好,
一啖麵配一啖湯配好滑既鴨血好滿足!😻
川味紅燒三寶牛肉麵

⚪️川味紅燒三寶牛肉麵
(三寶包括有牛展.牛肚.牛筋)
紅燒湯底好香牛味,都係微辣,唔會太咸岩岩好,
牛筋好軟滑,牛肚仲保留到爽口彈牙既感覺👅
牛展好厚身,食得出係炆左好耐,因為真係入口即溶!
仲有蘿蔔.紅蘿蔔.菜好豐富,蘿蔔都好甜好好味!
麵條揀咗幼麵,因為想2碗麵唔同,試哂2款🙈
幼麵都好爽滑,而且好掛湯,又夠香😬

⚪️豆乳香香雞
雞肉酥炸後超級脆,脆漿唔會好厚,
雞肉都唔會乾仲好嫩滑多汁🥰
碟邊配有1碟腐乳醬,蘸上有鹹香既感覺好惹味!
炸地瓜條

⚪️炸地瓜條
炸得好香脆,地瓜好甜,配上話梅粉,絕配,夠大碟抵食🤪
⚪️仙草凍奶茶
仙草份量好多,奶茶味道唔錯,少甜岩岩好👍🏻
⚪️老媽黑糖珍珠鮮奶茶
黑糖唔會過甜,唔會太搶味,黑糖同牛奶味都飲得到,
珍珠軟硬適中,有嚼勁唔錯👍🏻
整體方面:
店舖有少少文青風,都好舒適唔會座到好迫😌
今日想食有湯既麵所以無叫拌麵,但其實湯底好出色,
而大食既朋友唔洗驚唔夠食,哩度有得免費加麵底,
除左湯底,配料,小食都好新鮮即叫即整,大大件好正!
叫埋飲品,真係好似去左台灣咁,性價比好高😍
2020-06-29
川味紅燒三寶牛肉麵