2022-12-29 20 瀏覽
臨近聖誕一定要大肆慶祝一番,今次到花貝 @hanagai_japanese_dining 品嘗dinner Omakase,師傅比較繁忙要招呼bar吧客人亦要製作食物比坐卡位或包箱嘅客人板前 $1888+1前菜3點、刺身5品、小食3點、湯物、一品料理2款、手握壽司10貫、湯、甜品前菜3點:🍅高糖蕃茄 配牛油果蓉 味道清甜⚫️水雲 酸酸微微咁好開胃!🦀毛蟹肉啫喱 酸酸甜甜幾特別!刺身5點:🔸喜之次 外皮輕烤魚脂感重🔸劍魚腩 啖啖肉🔸拖羅有2款 2款都喺魚味濃厚🔸帶子 甜甜帶子🔸白蝦 超甜嘅一絲絲白蝦 表面有魚籽小食3款Seasonal dish:⚪️金箔魚籽醬鮟鱇魚肝米餅 鮟鱇魚肝味道濃郁 底部米餅脆脆 呢款層次感幾特別⚪️白子 滑溜溜嘅白子無腥味⚪️梅醬炸魚子椀物🫖土瓶海鮮湯 職員介紹先打開蓋飲一杯,然後吱青檸汁落壺度再飲。第一口飲到好清甜嘅海鮮湯味,落咗青檸汁飲到住家魚湯味🤣 飲完最笠笠~一品料理🍗網燒A5宮崎和牛;大大份和牛、肉質粉紅色嫩滑牛脂感濃郁☺️ 🍤天婦羅:大大舊海膽放喺紫菜天婦羅上面🤩 海膽鮮甜加上紫菜超級脆卜卜🤩 天婦羅仲有秋葵、南瓜、海膽、茄子、菇配上天婦羅汁、鹽同埋檸檬🍋壽

板前 $1888+1

前菜3點:
🍅高糖蕃茄 配牛油果蓉 味道清甜
⚫️水雲 酸酸微微咁好開胃!
🦀毛蟹肉啫喱 酸酸甜甜幾特別!

刺身5點:

椀物

一品料理

壽司10貫:
🍣伊佐目 輕烤過魚脂感香濃

🍣真鯛 配上柚子皮超清新!

🍣左口魚 質感彈牙

🍣赤貝 入口超爽

🍣金目鯛

🍣鰤魚

🍣中拖羅 入口豉油味較突出

🍣加拿大產天然大拖羅 雪花紋理超靚!入口魚味香濃

🍣北海道海膽紫菜 將海膽放喺飯上面再用紫菜包住 海膽超鮮甜好幸福嘅感覺

🍣赤鯥 輕烤過魚脂感濃郁

🍲湯葉
腐皮菇湯 食完壽司飲返碗暖笠笠嘅清湯 暖一暖個胃~

🍡甜品
🍡紅豆湯配上團子🍡
🍓練奶淡雪草莓
2022-12-29 17 瀏覽
🚩花貝日本料理真材實料,紀念日必食🥰🥰周年紀念日🎉🎉梗係要食omakase🍣🍣今次就揀咗呢間係銅鑼灣嘅omakase☺️☺️呢度嘅環境優美,私隱度好高🚪🚪如果係四個人,仲可以坐榻榻米🚪🚪呢個餐就HKD1,888💵💵絕對推介👍🏻👍🏻真材實料👍🏻👍🏻款式豐富😚😚一定夠飽🤰🏻🤰🏻1🔸先付(三點)🔸豆腐,蟹肉,水雲2🔸造(五品)🔸帶子,牡丹蝦,羽太,劍魚腩,吞拿魚店員好貼心👍🏻跟住個次序去食😌刺身好新鮮,好鮮甜食曬仲想食🤤🤤3🔸(三點)🔸荒魚八爪魚,煙三文魚,螺4🔸椀物🔸海鮮湯🥣冬天❄️飲曬啱,暖笠笠😌😌個湯好鮮甜🤤🤤5🔸一品料理(2種類)🔸5.1粟米蓉,煙燻和牛,日本蔬菜和牛好嫩👍🏻👍🏻一啲都唔鞋,好好味🤤🤤5.2海膽天婦羅最愛嘅海膽🤤🤤必食之選6🔸壽司10款🔸真錭,深海池魚,左口魚,間八,大拖羅,赤背,赤鹿,兆基,秋刀魚,日本海膽,玉子燒所有壽司都係即正即食,飯啲溫度keep 啲非常好👍🏻除咗好食之外,係超級好食好食🤤🤤7🔸椀🔸蜆湯8🔸甘味🔸紅肉蜜瓜、泡芙、朱古力慕絲
🚩花貝日本料理

真材實料,紀念日必食🥰🥰

呢個餐就HKD1,888💵💵
絕對推介👍🏻👍🏻真材實料👍🏻👍🏻
款式豐富😚😚一定夠飽🤰🏻🤰🏻

🔸先付(三點)🔸
豆腐,蟹肉,水雲

🔸造(五品)🔸
帶子,牡丹蝦,羽太,劍魚腩,吞拿魚
店員好貼心👍🏻跟住個次序去食😌
刺身好新鮮,好鮮甜
食曬仲想食🤤🤤

🔸(三點)🔸
荒魚八爪魚,煙三文魚,螺

🔸椀物🔸
海鮮湯🥣
冬天❄️飲曬啱,暖笠笠😌😌個湯好鮮甜🤤🤤

🔸一品料理(2種類)🔸
5.1
粟米蓉,煙燻和牛,日本蔬菜
和牛好嫩👍🏻👍🏻一啲都唔鞋,好好味🤤🤤

5.2
海膽天婦羅
最愛嘅海膽🤤🤤必食之選

🔸壽司10款🔸
所有壽司都係即正即食,飯啲溫度keep 啲非常好👍🏻
除咗好食之外,係超級好食好食🤤🤤

🔸椀🔸
蜆湯

🔸甘味🔸
紅肉蜜瓜、泡芙、朱古力慕絲
  • 和牛扒照燒
2022-12-28 24 瀏覽
記得大概一年前光顧過呢間花貝,當時對佢印象好好,裝修高級,菜品味道好好,而且lunch set價錢不貴。友人生日將近,她喜愛食日本菜,就諗住帶佢黎試下,果然得到友人大力讚賞!餐廳除左吧台之外仲有卡位,今日就坐係吧台,可以欣賞到師傅準備菜品❤️LUNCH SET有江湖橋壽司套餐同御懷石套餐,都係688一位。🌸懷石套餐🌸🥢前菜分別係豆皮、蒟蒻絲同菠菜三款都比較清淡,而且涼涼地,係開胃既🥢刺身五款一共有五款刺身,排盤相當精美,而且好新鮮好大舊,非常滿足😌牡丹蝦-大大隻質感軟糯,味道鮮甜赤貝-爽脆彈牙鰤魚-油脂豐盈,冬天既鰤魚最肥美金目鯛-新鮮,魚皮顏色好靚toro-肥美冇筋,入口即溶🥢一品料理第一道係銀鱈魚西京燒,銀鱈魚肉質嫩滑,西京燒味道偏甜,魚肉帶有淡淡的味噌醬味第二道係天婦羅,有兩隻炸蝦、南瓜、豆,炸粉非常鬆脆,蝦肉彈牙結實第三道野菜煮物有白蘿蔔同日本南瓜,比較清淡可以食到蔬菜本身自帶既甘甜🥢食事 和牛烏冬入口即溶,湯頭鮮甜🥢雞肉丸湯預先雞熬製而成嘅濃郁雞湯,味道既濃郁又清爽,雞肉丸以少許澱粉保留肉汁🥢甜品日本蜜瓜又甜又多汁,每次最期待既甜品都係佢🥺真係完美既結束

🌸懷石套餐🌸

🥢前菜
分別係豆皮、蒟蒻絲同菠菜
三款都比較清淡,而且涼涼地,係開胃既

🥢刺身五款
一共有五款刺身,排盤相當精美,而且好新鮮好大舊,非常滿足😌

牡丹蝦-大大隻質感軟糯,味道鮮甜
赤貝-爽脆彈牙
鰤魚-油脂豐盈,冬天既鰤魚最肥美
金目鯛-新鮮,魚皮顏色好靚
toro-肥美冇筋,入口即溶

🥢一品料理

🥢食事
和牛烏冬入口即溶,湯頭鮮甜

🥢雞肉丸湯

🥢甜品
日本蜜瓜又甜又多汁,每次最期待既甜品都係佢🥺真係完美既結束

2022-12-23 27 瀏覽
今次老婆仔帶我去食好西,位於銅鑼灣嘅花貝,入門口見到流水石頭,感覺良好~Omakase $1488🥗前菜:毛蟹肉土豆啫喱魚籽,味道酸酸微微,配上水雲好開胃,毛蟹肉混上少少蟹膏 蟹味濃郁,加上魚籽勁鮮甜🐟刺身3點:帶子 鮮甜香口拖羅 入口感覺唔錯白蝦 一絲絲甜度十足Seasonal dish🍥金箔魚籽醬鮟鱇魚肝米餅 第一次食咁樣嘅米餅,鮟鱇魚肝味道香濃,米餅脆脆但有啲厚,薄啲就好啦~一品料理🍤黃金燒大蝦 表面有海膽&海膽醬,大蝦質感有趣,表面醬汁好香濃,味道略鹹同有啲膩🦪酢物 生蠔配上青檸及紫蘇葉 入口有啲腥 🍣壽司8貫:伊佐目 輕烤過魚脂感香濃真鯛 柚子皮帶出清新感覺左口魚 入口彈牙幾好赤貝 只食到爽口口感金目鯛 中拖羅 入口帶微酸感覺赤鯥 輕烤過魚脂感香濃海膽 鮮甜新鮮嘅海膽超級多幸福感來臨🍲湯葉 腐皮菇湯 最後喺個超清嘅湯清清口腔🍡甜品 紅豆湯糰子+練奶淡雪草莓🍓紅豆湯超甜配上無味又煙韌嘅糰子

Omakase $1488

🍲湯葉 腐皮菇湯 最後喺個超清嘅湯清清口腔
🍡甜品 紅豆湯糰子+練奶淡雪草莓
🍓紅豆湯超甜配上無味又煙韌嘅糰子
2022-12-20 16 瀏覽
💛好味指數:4.4/5💛💜回頭指數:4.3/5💜約咗朋友慶祝生日食Omakase🍣餐廳已經充滿聖誕佈置,非常有氣氛🎄咁開心仲開咗支獺祭三割九分慶祝吓🍶✅Omakase $1488🔸前菜第一道係毛蟹肉土豆啫喱配魚子醬,蟹肉鮮甜,配清酒非常夾🍶🔸刺身三款刺身:白蝦、鰤魚、帶子白蝦同帶子味道鮮甜、鰤魚好肥美😙帶子沾咗小小檸檬汁反而更加突出佢嘅味道🍋🔸煙燻鰹魚煙燻味好濃郁,可以夾住昆布同點蒜一齊食,幾中意呢款刺身😍🔸黃金燒大蝦擺盤精緻,大蝦上面仲加咗芝士相當邪惡😆好彩旁邊有啲蔬菜中和翻🥬🔸日本生蠔生蠔清新爽口,海水味適中,配三文魚籽同蓴菜層次豐富啲🦪壽司八貫前排病咗好翻無耐,同師傅講盡量選啲油份少嘅魚生,師傅都好好盡量滿足我要求🤣🔸真鯛用咗梅子醬調味,主要係食魚嘅質感,油脂少🔸間八魚肉相當厚實,食落去有口感🔸伊佐木呢款加咗柚子皮,感覺好清新😆而且魚肉好軟身,係我喜歡嘅類型!🔸魷魚呢個好特別😳用咗生紫菜調味,紫菜味道更加突出,魷魚中間夾住海膽,食完壽司仲會感受到啲甜味🦑🔸赤貝師傅會特登拍下赤貝,增加赤貝口感,夾咗小小青檸汁清新啲🍀🔸深海池魚深海池魚都好好食,魚都係偏軟身,另外加咗啲wasabi漬
💛好味指數:4.4/5💛
💜回頭指數:4.3/5💜

✅Omakase $1488
🔸前菜
第一道係毛蟹肉土豆啫喱配魚子醬,蟹肉鮮甜,配清酒非常夾🍶
🔸刺身
三款刺身:白蝦、鰤魚、帶子

🔸煙燻鰹魚
煙燻味好濃郁,可以夾住昆布同點蒜一齊食,幾中意呢款刺身😍

🔸黃金燒大蝦
🔸日本生蠔
生蠔清新爽口,海水味適中,配三文魚籽同蓴菜層次豐富啲🦪

壽司八貫

🔸真鯛
用咗梅子醬調味,主要係食魚嘅質感,油脂少
🔸間八
魚肉相當厚實,食落去有口感
🔸伊佐木
🔸魷魚
🔸赤貝
師傅會特登拍下赤貝,增加赤貝口感,夾咗小小青檸汁清新啲🍀
🔸深海池魚
深海池魚都好好食,魚都係偏軟身,另外加咗啲wasabi漬
🔸拖羅
來自青森縣大間的拖羅,品質相當有保證🐟食完好滿足😜
🔸玉子燒
加咗黑蜜嘅玉子燒,會多咗啲甜味🍳而且玉子燒熱上,特別好食!
🔸蜆湯
有好大隻蜆😳所以個湯都好清甜,另外湯入面仲加咗柚子皮,又幾夾🤣

🔸甜品
甜品係蜜瓜、雲呢拿奶凍同泡芙,估唔到甜品咁豐富,係個好好嘅結尾

2022-12-20 12 瀏覽
岩岩病好決定同朋友食返餐好嘅慶祝下 就book左花貝試下佢既omakase👅 餐廳佈置由入口到店內都有濃厚既日本氣息 坐位非常舒服闊落🤣 Bar枱當然可以睇到師傅用心準備食物 值得一提係洗手間非常乾淨☺️Omakase晚餐分兩個set 只係相差400蚊 一場黎到當然選擇左1888嘅set 試多幾款食物🤩 食物質素亦都對得住價錢 特別係幾款煮物 料理 十分驚喜🫣🍀清酒簡左獺祭3割9分 味道唔需要多講 甜度十分平衡 適合配搭任何食物 岩岩好番唔飲太多 300ml 岩岩好🍶🍀土豆毛蟹肉啫喱 毛蟹肉混合蟹膏相當鮮味 配搭微酸既土豆啫喱添上一絲清新感🥰🍀蕃茄刺身 沾上少量淡雪鹽更能凸顯蕃茄味道 相當開胃🤩🍀刺身鰤魚 肥美 愛好油香人士必吃🤣 劍魚腩 甘香 油份適中👍🏽 帆立貝 一個字 甜☺️ 另外口感亦比平時食到既更爽口😚 吞拿魚 魚味濃郁😋 北寄貝 清爽 口感爽脆 貝類愛好者必食😝🍀煙燻鰹魚 入口帶有淡淡煙燻味 吃下口餘韻相當濃郁 佐酒一流 昆布亦為菜式添上一番風味😉🍀真鯛配鮟康魚肝醬 真鯛本身冇咩味 配上師傅特制既鮟康魚肝醬非常惹味 另一佐酒佳餚🤤🍀白子白子一如以往creamy 配上帶微酸味啫喱

🍀土豆毛蟹肉啫喱
毛蟹肉混合蟹膏相當鮮味 配搭微酸既土豆啫喱添上一絲清新感🥰

🍀蕃茄刺身
沾上少量淡雪鹽更能凸顯蕃茄味道 相當開胃🤩

🍀刺身

🍀煙燻鰹魚

🍀真鯛配鮟康魚肝醬

🍀白子
白子一如以往creamy 配上帶微酸味啫喱亦十分有心思 令味道更加平衡 吾容易覺膩😜

🍀土瓶海鮮湯
入面有蝦 魚 鮮菇等材料 飲落口十分鮮甜 湯本身亦帶有青檸皮既香氣😚

🍀汁燒和牛
燒汁味道十分好 和牛入口溶化吾洗多講 配菜亦十分出色👍🏽

🍀天婦羅
炸蝦的火候控制非常好 熟度剛好7成左右 有彈牙感亦同時保留生蝦嘅軟糯口感🤩

🍀壽司
真鯛 配梅子醬的吃法十分特別☺️ 間八 亦即係鱆紅魚 獨有口感 好有嚼勁🤤 伊佐木 加上柚子皮嘅清新更加凸顯出伊佐目魚獨特的魚香🥰 魷魚海膽 魷魚本身十分甜 中間加入了海膽 味道層次更豐富🤩 赤貝 赤貝本身十分新鮮爽口 配上青檸汁不需醬油也能吃出鮮甜😛 深海池魚 魚味香濃 口感細緻👍🏽 鰹魚 火炙左既鰹魚非常香 愛好火炙壽司既人士值得一試😗 青森縣 大間 拖羅 肉香濃郁之餘同時有赤身的“肉味” 入口溶化😎 赤鯥魚 另一必試火炙壽司 配上特制醬汁相比鰹魚更濃郁🫣 木村水產 海膽 手卷 鮮甜 海膽本身帶有微鹹 十分美味😍

🍀甜品
雲呢拿奶凍 朱古力泡芙 靜岡縣蜜瓜🍈
2022-12-18 30 瀏覽
年尾清假,約左朋友食生日lunch ,係IG 搵左一間吾太貴lunch omakase $688 之前食過2間網上介紹都吾太岩心水,今次自己搵反而好滿意,可能價位吾太高,環境又寧靜,仲要吾洗早幾個月book 枱因為朋友比較鍾意熟食,點左呢個迷你懷石套餐,total 有6道菜,賣相都價錢都好吸引首先係前菜有三品✨日式麻醬豆腐,有淡淡豆香✨水雲,柔軟海澡,帶少少微酸✨酒煮粒貝,一小口都幾香甜刺身五品,好新鮮,大大件✨厚切帶子x2✨燒鯖,皮微微焦香,帶有微微油脂✨真蠔,好厚肉,好滑✨牡丹花✨吞拿魚x2一品料理x3 ,粉漿好薄好鬆脆✨蝦天婦羅,蝦肉好彈牙✨南瓜天婦羅,南瓜好甜✨青椒天婦羅食事✨日本真鯛泡泡,質感幼滑,帶有清香鮮味✨三文魚籽鵝肝飯,三文魚籽晶瑩通透,粒粒飽滿,鵝肝表面金黃色,油腻感較少✨京燒銀雪魚,皮脆肉嫩,油脂平均分怖湯✨蟹肉湯啖啖蟹肉,好足料又清甜甜品✨北海道赤肉蜜瓜偏橙黃色又甜又多汁

首先係前菜有三品
✨日式麻醬豆腐,有淡淡豆香
✨水雲,柔軟海澡,帶少少微酸
✨酒煮粒貝,一小口都幾香甜
刺身五品,好新鮮,大大件
✨厚切帶子x2
✨燒鯖,皮微微焦香,帶有微微油脂
✨真蠔,好厚肉,好滑
✨牡丹花
✨吞拿魚x2
一品料理x3 ,粉漿好薄好鬆脆
✨蝦天婦羅,蝦肉好彈牙
✨南瓜天婦羅,南瓜好甜
✨青椒天婦羅
食事
✨日本真鯛泡泡,質感幼滑,帶有清香鮮味
✨京燒銀雪魚,皮脆肉嫩,油脂平均分怖

✨蟹肉湯啖啖蟹肉,好足料又清甜
甜品
✨北海道赤肉蜜瓜偏橙黃色又甜又多汁
又來到節日的月份,不同大大小小的聚會好時期,約了很久不見的舊同學聚會,說在銅鑼灣有一間不錯的壽司店,就打去訂位。原來是一間廚師發板店,我們就在午市時段去食,質素不錯,值得再來。餐廳座位很多,大廳有三面壽司吧枱設計,跟常見的廚師發板店一樣,客人圍繞著師傅預備餐食。師傅也會逐一介紹食物,而刺身魚類以時令入口,因此十分新鮮和合適季節。餐牌分為兩款,第一款以壽司刺身為主打,另一款就較多和食熟食類,兩款套餐同樣由前菜小碟,刺身到主食,湯,甜點等等,逐一上菜,服務周到,而我就選了以壽司刺身為主打的套餐。整體很圓滿。前菜:首先上菜有三款前菜,包括蕃茄、水雲跟的麻醬凍豆腐。蕃茄入口鮮甜帶微酸,很清新。日本的水雲(髮菜)是日式前菜常見,同樣酸酸地,很開胃。麻醬凍豆腐相對濃味,芝麻味重。刺身三點:三款刺身都厚身又新鮮 ,包括赤身吞拿魚刺身,帶子刺身和赤蝦刺身。吞拿魚油脂分佈平均,魚味較重;帶子食落甘甜幼嫩,大粒而不會有雪櫃味,十分新鮮;赤蝦同樣很大隻,彈牙和爽口,蝦味很濃郁。茶蒸碗:調味剛好,蒸蛋的口感幼滑又不會過鹹,用料豐富。羽太壽司:由偏淡味的刺身壽司食,羽太肉質嫩口,食落有種清香的魚油停留口中。章紅

前菜:

茶蒸碗:
調味剛好,蒸蛋的口感幼滑又不會過鹹,用料豐富。

章紅魚壽司:同樣較魚味較淡的刺身魚,卻十分新鮮,口感很幼滑。
北寄貝壽司:很新鮮!跟平時吃的北寄貝完全不同,很有驚喜,加上已調味的醬油,直接入口已經很滿足,爽口又鮮甜。
野生大拖羅壽司:厚切的大拖羅入口即溶,魚油爆發在口中,有壽司飯又可以中和口感,刀工精細。
池魚壽司:入口帶甜身的魚味,輕微燒香令魚油更豐富,更香口
梭子壽司: 有芝麻一起吃,令較濃味的梭子魚變得清香和魚味更明顯。
鰹魚壽司:同樣有驚喜,用濃蒜調味後,沒有遮蓋鰹魚,反而突出魚油部分,整體很平衡。

海膽手卷:由脆口紫菜,卷著很多海膽和壽司飯,入口香滑又唔會苦,十分新鮮和濃味,令人難忘。

雞白湯:吃過8款壽司加卷物,湯類以雞肉煮成,清甜的湯底,碗中的一團雞肉絲,慢慢推開而飲,又有另一種口感,肉質幼滑。
甜品:有哈蜜瓜配朱古力泡芙,水果新鮮,去除油膩,同時店員準備另一款茶,加上泡芙不會太甜,使這餐很滿足。

又到12月聖誕月,每年呢個月份都會有滿滿既聚會。今次同朋友來食呢個omakase, 係想試餐廳名單既頭幾位架。一出電梯,就見到松木,流水,滿滿和風庭院感覺既門面,令湯身心舒暢,夢回日本。再向前望就是可以坐10多人既榻榻米包房。前菜3點櫻花蝦菠菜清爽,胡麻豆腐軟滑,水雲酸酸甜甜,爽口又滑滑的。刺身5品帶子肉厚清爽而帶甜,牡丹蝦肉質彈牙阻鮮味十足,生蠔清新肉爽口,火炙梳子魚,火炙後油脂非常甘香,令人回味無窮,中拖羅來自大間,油脂分佈岩岩好,充滿雪花紋,但食落唔會過膩。時令3點煙薰鰹魚,入口鮮香無比阻滿滿煙薰香味。白子醋,日本人冬日補身之選,入口creamy, 配上醋減輕油膩感。真鯛鮟鱇魚肝,真鯛魚片包裹住魚肝,一淡一濃,勁令人回味。土瓶海鮮湯用茶壺上,再用杯子品嘗,感覺好新鮮。海鮮湯用上大量海鮮燉制,第一啖鮮甜十足,第二啖加上青檸,微微酸,更令人感覺窩心。煙薰和牛煙薰效用令人囑目,粉嫩厚身既和牛配上粟米蓉,肉質軟腍,入口充滿牛香,真令人食指大動。配以香甜粟米蓉,更食不停口。大蝦海膽黃金燒大蝦肉厚爽口,海膽creamy加上芝士,3樣美味放係一齊真係唔會唔好食。仲有日本蔬菜伴碟,真令人食慾大增

前菜3點
櫻花蝦菠菜清爽,胡麻豆腐軟滑,水雲酸酸甜甜,爽口又滑滑的。

刺身5品

時令3點

土瓶海鮮湯

煙薰和牛

蝦海膽黃金燒
大蝦肉厚爽口,海膽creamy加上芝士,3樣美味放係一齊真係唔會唔好食。仲有日本蔬菜伴碟,真令人食慾大增。

海膽天婦羅配野菜
即炸海苔天婦羅配上海膽,一脆一軟,口感衝擊。沾上天婦羅汁,味道酸甜,味道反而更上頭。

手握壽司10貫
壽司由輕身到厚身,一件件上,赤貝爽口而肉質脆,鰤魚油脂豐厚,入口既溶,而且睇住師傳握壽司,真係一件嘗心悅目既美事。

雞湯
湯呈奶白色,湯味濃但不油膩,免治雞肉球肉嫩軟滑,對飽足感十足既胃不會增加負擔。

甘味
日本赤肉密瓜清甜,泡芙。自家製紅豆綠茶奶凍,奶凍微甜,而且綠茶香味濃,十分滿意這款甜品
又到聖誕月,每年都會同朋友食個pre-christmas嘅Omakase🎅🏼☃️今次揀選咗銅鑼灣嘅花貝,位於Cubus 6/F成層,整間餐廳裝修高質日式居酒店,高雅精緻啲感覺!晚間Omakase分 Omakase $1488 / 板前Omakase $1888前菜有3款簡簡單單,有菠菜、水雲同豆腐,沖繩水雲味道開胃,酸酸甜甜,口感爽口!食完前菜就到刺身,刺身份量控制剛好,款款都好新鮮,帶子肉質細嫩,清甜爽滑,而當中最有驚喜係炙燒梳子魚,燒後魚脂滲出,入口時有淡淡炭燒香味!seasonal Dish 唔令人失望,煙燻鰹魚配蒜蓉半生熟嘅口感,一股煙燻風味,更突出鰹魚嘅香氣,而真鯛鮟鱇魚肝之前未食過,今次一食真係愛上,口感綿密細膩~果然有海底鵝肝嘅美譽!之前好怕食白子,今次係白子加入白子醋,綿密滑嫩帶甜酸味,反而更突出其鮮味!套餐有2款湯,我最鐘意就係土瓶海鮮湯,味道極鮮甜,湯入面仲有蝦、魚等,極為足料!除咗刺身、壽司,呢個omakase 仲有煙薰和牛,打卡一流!和牛煙薰味濃郁,配玉米蓉可中和和牛嘅油膩感~天婦羅最特別係加配海膽,將海膽放落香脆天婦羅原來可以食出美食嘅新高度😝壽司十貫🌟最深刻係

食完前菜就到刺身刺身份量控制剛好,款款都好新鮮,帶子肉質細嫩,清甜爽滑,而當中最有驚喜係炙燒梳子魚,燒後魚脂滲出,入口時有淡淡炭燒香味!

除咗刺身壽司,呢個omakase 仲有煙薰和牛,打卡一流!和牛煙薰味濃郁,配玉米蓉可中和和牛嘅油膩感~天婦羅最特別係加配海膽,將海膽放落香脆天婦羅原來可以食出美食嘅新高度😝

壽司十貫🌟最深刻係以下幾款:
深海池魚:質地肥美,入口魚油甘香細膩
赤貝:外表鮮色光澤,肉質爽厚
金目鯛:油膩感唔重,肉質細膩鮮味
秋刀魚:幾重油香味
中拖羅:脂肪比例較高,油潤細緻甘香

最後食埋個甜品就好滿意,3款甜品講到最吸引係抹茶布甸,抹茶味超濃,而布甸軟滑真係好正!

成餐真係由餐廳環境、服務到食材都極為高質!已經約定下次再食😋

花貝日本料理🐻
銅鑼灣開平道1號CUBUS 6樓
2022-12-09 34 瀏覽
👉菜品:整体来说都比较满意,鱼货新鲜,主厨也有在每一贯寿司里加入创新和巧思,分量也比较足,女生吃饱完全没问题,美中不足的就是海胆蒸蛋里面的海胆有腥味,但海胆寿司里的又完全没有腥味,鲜甜十足,主厨解释说是两种海胆产地不同🥲👉服务:服务很到位,每道菜有精心讲解,每一贯寿司用完主厨也都会询问是否满意,也会一直有阿姨来帮忙添茶水和倒残渣,每道菜品之间也不会等太久👉环境:店面比我之前吃过的店铺要大,不仅有板前,还有包间和卡座,虽然我吃的那天板前只有我一个人,但是卡座里的客人也不少,整体环境比较安静和舒适,适合宴请和朋友小聚👉价格:我是选择的set lunch江戶桥手握寿司午餐,原价688hkd,正好碰上活动619hkd(不含服务费)

江戶桥手握寿司午餐
江戶桥手握寿司午餐
2022-12-07 19 瀏覽
板前omakase,極盡奢華之致!呢個套餐($1888),非常豐富,物超所值!首先有三點先付(即前菜)高糖番茄 配牛油果醬土佐啫喱 皇帝蟹肉 銀薄水雲 薄切青瓜刺身5品就有:劍魚腩 帶子 牡丹蝦 池魚 拖羅酒肴亦一樣豐富:安康魚肝配白身魚 米餅煙燻堅魚 昆布 蒜泥仲有名貴食材 白子!土瓶海鮮湯燒物 seasonal dish:煙燻和牛、粟米蓉、日本蔬菜海膽天婦羅 柚子鹽 黃金燒大蝦、日本蔬菜壽司部分分別有:1. 金目鯛 柚子2. 赤身3. 赤貝4. 鰤魚5. 燒赤鯥 加海鹽6. 天然大拖羅7. 燒唆子魚 芝麻8. 小肌9. 海膽玉子燒 黑蜜 好甜呢!雞白湯,非常濃厚甜品都好豐富:赤肉蜜瓜朱古力泡芙黑糯米芋頭西米露
板前omakase,極盡奢華之致!

呢個套餐($1888),非常豐富,物超所值!

首先有三點先付(即前菜)

高糖番茄 配牛油果醬
土佐啫喱 皇帝蟹肉 銀薄
水雲 薄切青瓜

刺身5品就有:劍魚腩 帶子 牡丹蝦 池魚 拖羅

酒肴亦一樣豐富:
安康魚肝配白身魚 米餅
煙燻堅魚 昆布 蒜泥
仲有名貴食材 白子!

土瓶海鮮湯

燒物 seasonal dish:
煙燻和牛、粟米蓉、日本蔬菜
海膽天婦羅 柚子鹽
黃金燒大蝦、日本蔬菜

壽司部分分別有:
6. 天然大拖羅
7. 燒唆子魚 芝麻
8. 小肌
9. 海膽

玉子燒 黑蜜 好甜呢!

雞白湯,非常濃厚

甜品都好豐富:
赤肉蜜瓜
朱古力泡芙
黑糯米芋頭西米露
2022-12-05 19 瀏覽
12月聖誕節月份,通常同老公趁未加價前去食左先,今日去左銅鑼灣食omakase,花貝上年食過一次,鐘意佢十分寧靜,帶有少少禪意設計今次同老公一人一set 壽司江户橋1.前菜(3品) 豆腐/水雲/酒煮粒貝前菜比較清同爽,豆腐軟滑,水雲微酸爽口,粒貝香口爽彈2.刺身(3品) 吞拿魚/日本真蠔/魚子醬牡丹蝦呑拿魚厚身,蠔偏爽帶小小海水味,牡丹蝦同魚子醬配搭鮮味十足3.茶碗蒸蛋香重,有冬菇等多款配料,增加香味4.壽司x8 + 卷物x1 平目/依左目/金目鯛/赤貝/小肌/拖羅/赤鯥/海膽/吞拿魚蓉卷好多款壽司都係第一次食我自己比較鍾意白魚,次序由輕身到厚身,最鐘意係金目鯛帶有魚油香味,再加上小小柚子好清新,小肌有幾片芽薑帶有清新薑味同小肌十分相配,海膽鮮甜,拖羅入口即溶,產地係日本大間5.清湯蟹真丈食到一絲絲蟹肉,湯十分鮮甜6.甜品 北海道哈密瓜+ 朱古力泡芙蜜瓜剛剛熟透,好甜好淋

今次同老公一人一set 壽司江户橋
1.前菜(3品) 豆腐/水雲/酒煮粒貝
前菜比較清同爽,豆腐軟滑,水雲微酸爽口,粒貝香口爽彈

2.刺身(3品) 吞拿魚/日本真蠔/魚子醬牡丹蝦
呑拿魚厚身,蠔偏爽帶小小海水味,牡丹蝦同魚子醬配搭鮮味十足

3.茶碗蒸
蛋香重,有冬菇等多款配料,增加香味

4.壽司x8 + 卷物x1

好多款壽司都係第一次食

5.清湯蟹真丈
食到一絲絲蟹肉,湯十分鮮甜

6.甜品 北海道哈密瓜+ 朱古力泡芙
蜜瓜剛剛熟透,好甜好淋
今日 食了餐好好食的omakase😋特別order我愛的👉🏻海膽、白子、秋刀魚,海雲JJ今晚特別推介:海膽燒大蝦 💕真的非常好食😋 令我不停回味再回味❤️白子師傅處理的非常好 完全不腥玉子燒也是令我驚喜~好好食🤤👍🏻👉🏻我吞拿魚敏感,所以轉了喜之次給我💕👉🏻我蜜瓜+朱古力敏感 所以轉了晴皇🍇+紫米露環境舒適~ 推薦😍😍#跟住jj去搵食#omakase#銅鑼灣#日本料理#廚師發板
今日 食了餐好好食的omakase😋
特別order我愛的👉🏻海膽、白子、秋刀魚,海雲
JJ今晚特別推介:海膽燒大蝦 💕
真的非常好食😋 令我不停回味再回味❤️
白子師傅處理的非常好 完全不腥
玉子燒也是令我驚喜~好好食🤤👍🏻
👉🏻我吞拿魚敏感,所以轉了喜之次給我💕
👉🏻我蜜瓜+朱古力敏感 所以轉了晴皇🍇+紫米露

環境舒適~ 推薦😍😍

#跟住jj去搵食
#omakase
#銅鑼灣
#日本料理
#廚師發板
2022-11-29 31 瀏覽
在競爭激烈日本菜的銅鑼灣,相信這家不會生存太久,今天請客食飯,點了魚生飯,$398 ,飯碗 size 像吃漬物的碗,可想而知有多大,客人明顯打個凸,唯有馬上加個 tempura,quality 少也算了,服務又差,連 mixed tempura set 有D乜都唔知,埋單時重一手搶咗張 card 極之冇禮貌。去茶記招呼都好過呢到