餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2023-09-15 77 瀏覽
朋友生日,喜歡食海鮮的友人特意預定了這間蒸海鮮店。二人行,選了999套餐。好豐富,好多選擇饅頭蟹,琵琶蝦 都是其他餐店較少見!所有海鮮落鍋前都仲好生猛。個人最喜歡琵琶蝦,好大隻!非常鮮甜!超多膏~~好肥美~~享用完海鮮後可以慢慢嘆個粥底。最後每人奉送甜品 椰汁燉燕窩一碗。店員會逐件海鮮幫我們蒸,不用擔心會蒸過時間影響味道。所有海鮮基本上都不用調味,蒸完可直接品嚐,非常鮮甜!好滿足的一餐!推薦喜歡海鮮的朋友前來品嚐!

好豐富,好多選擇

饅頭蟹,琵琶蝦 都是其他餐店較少見!
所有海鮮落鍋前都仲好生猛。

個人最喜歡琵琶蝦,好大隻!非常鮮甜!

超多膏~~好肥美~~

享用完海鮮後可以慢慢嘆個粥底。

最後每人奉送甜品 椰汁燉燕窩一碗。

店員會逐件海鮮幫我們蒸,不用擔心會蒸過時間影響味道。
所有海鮮基本上都不用調味,蒸完可直接品嚐,非常鮮甜!

好滿足的一餐!推薦喜歡海鮮的朋友前來品嚐!
2023-09-10
  • 太平洋饅頭蟹
  • 琵琶龍蝦
2023-09-05 1270 瀏覽
好耐冇食過海鮮,相約朋友一齊到九龍城蟹仙食蒸氣海鮮,見到OP好多好評, 十分期待😚睇完Menu,發現尊貴海鮮套餐最抵食,二話不說立即拍板😆🌟太平洋饅頭蟹唔算大隻,有膏但不太多,肉質細膩,海水味重,第一次食,覺得不錯😊🌟澳洲青年龍蝦好新鮮,肉質爽口鮮甜彈牙,有膏,好香,好食!💕🌟野生膏仔蟹好多膏,膏質美味鮮甜,非常creamy,蟹肉紮實多肉,正😄🌟加拿大野生大赤蝦好有海水味,唔洗點醬汁已經好好食,鮮甜,啖啖肉,蝦肉爽彈✨🌟台灣九孔鮑魚鮑魚新鮮爽口,有咬口,淡淡海水味🥰🌟紐西蘭月亮貝形狀好靚仔,食落很不錯😌好甜多汁🌟紐西蘭刀貝蚌刀貝蚌非常鮮味,肉質滑溜,汁多✨🌟大西洋野生青口青口肉質柔軟而鮮甜,新鮮才有的味道!😄🌟韓國釜山珍珠蠔飽滿,鮮甜幼滑多汁,想追加幾隻先夠喉😆🌟有機蔬菜籃食左咁多海鮮,要有d蔬菜平衡返,有粟米,娃娃菜同生菜😋🌟粥底吸收晒所有海鮮的精華,加上菜脯蔥花,鹹香有海鮮味,食咗三碗😚今晚食得非常滿足, 十分豐富,好飽,鍾意食海鮮的朋友,不妨一試😉

睇完Menu,發現尊貴海鮮套餐最抵食,二話不說立即拍板😆

🌟太平洋饅頭蟹

🌟澳洲青年龍蝦
好新鮮,肉質爽口鮮甜彈牙,有膏,好香,好食!💕

🌟野生膏仔蟹
好多膏,膏質美味鮮甜,非常creamy,蟹肉紮實多肉,正😄

🌟加拿大野生大赤蝦
好有海水味,唔洗點醬汁已經好好食,鮮甜,啖啖肉,蝦肉爽彈✨

🌟台灣九孔鮑魚
鮑魚新鮮爽口,有咬口,淡淡海水味🥰

🌟紐西蘭月亮貝
形狀好靚仔,食落很不錯😌好甜多汁

🌟紐西蘭刀貝蚌
刀貝蚌非常鮮味,肉質滑溜,汁多✨

🌟大西洋野生青口
青口肉質柔軟而鮮甜,新鮮才有的味道!😄

🌟韓國釜山珍珠蠔
飽滿,鮮甜幼滑多汁,想追加幾隻先夠喉😆

🌟有機蔬菜籃
食左咁多海鮮,要有d蔬菜平衡返,有粟米,娃娃菜同生菜😋

• 尊貴海鮮套餐
🌊🦀【 蟹仙海鮮蒸氣鍋 】🦀🌊⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄鍾意食海鮮嘅朋友都一定會聽過「蟹仙」,老闆係做海鮮批發,所以總能以較相宜嘅價錢提供各類新鮮海產🦪💕而且店家有個宗旨——「不時不食」,只會供應當季最新鮮肥美嘅海鮮,所以真係唔需要擔心食材質量😌 單純用蒸的烹調方法,已經非常美味😋❣️以下呢幾款海鮮本人重點推介😍🙌🏻:✨ 青蟹來自菲律賓、越南,好彩遇到一隻正值換殼階段的,係最肥美嘅狀態,爆晒膏,好震撼!😍✨ 太平洋饅頭蟹饅頭蟹外型特別,似石頭,有大自然嘅保護色🪨 佢地喜歡躲在深海嘅石隙,肉質滑d,有鮮甜濃郁海水味,係季節性嘅蟹😊✨ 野生大赤蝦屬刺身蝦質素,可生食👍🏻 蒸熟後就更加鮮甜,肉質偏腍。店員亦窩心提醒:食嘅時候要小心條腸有沙,但我就食唔到有沙😁✨加拿大黃金翡翠螺非常肥美,勁粗身!✨韓國斧山珍珠蠔呢款蠔體型唔算好大,但蠔味濃郁,鮮!⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🏆【尊貴海鮮套餐】🏆🔥每位$419 (原價$898)優惠高達5折起‼️(新蒲崗店及九龍城店適用)🦀罕有藻食綠膏蟹/野生膏仔蟹/青蟹🐡太平洋饅頭蟹/深海石班一夜干 🦞野生琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦🐚台灣九孔鮑魚
🌊🦀【 蟹仙海鮮蒸氣鍋 】🦀🌊

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

以下呢幾款海鮮本人重點推介😍🙌🏻:

✨ 青蟹

✨ 太平洋饅頭蟹

✨ 野生大赤蝦

✨加拿大黃金翡翠螺
非常肥美,勁粗身!

✨韓國斧山珍珠蠔
呢款蠔體型唔算好大,但蠔味濃郁,鮮!

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🏆【尊貴海鮮套餐】🏆
🔥每位$419 (原價$898)優惠高達5折起‼️
(新蒲崗店及九龍城店適用)

🦀罕有藻食綠膏蟹/野生膏仔蟹/青蟹
🐡太平洋饅頭蟹/深海石班一夜干
🦞野生琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦

🐚台灣九孔鮑魚

🦐野生大赤蝦
🐙大西洋野生青口/紐西蘭刀具蚌/野生深海白刀貝(其中2款)

🦑紐西蘭月亮貝/加拿大黃金翡翠螺
🦪韓國斧山珍珠蠔
🥬有機蔬菜籃
🥥甜品:椰汁雪燕

▪️海鮮每日新鮮到港,以當日時令海鮮作準,如有更改,恕不另行通知。
▪️四位或以上可預約中午時段。
▪️最低消費為每位一份海鮮套餐。
▪️星期五、六、日,公眾假期及前夕需加$28/位。
▪️另收加一服務費,粥底及醬油費$15/位。

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:九龍城龍崗道2-4號地下
2023-06-19
2023-09-01 47 瀏覽
很久以前試過一次海鮮蒸氣鍋,一直魂牽夢縈,但覺得太貴不敢再試。這次有剛好有朋友相約,見價錢合理便去一試。一進店店員會問是否初次來,原來餐廳有多家分店。聽店員講解,餐廳與別不同之處在於主打野生海鮮。 尊貴海鮮套餐($419/位) 🔸️加拿大野生大赤蝦平常赤蝦用於刺身,想不到蒸後別有一翻風味,甜度更出🔸️台灣九孔鮑魚洗刷得很乾淨,彈牙爽口🔸️黃金翡翠螺意外驚喜,本來怕怕螺的樣子,但是入口彈牙鮮甜,吃完意猶未盡🔸️大西洋野生青口加上蟹黃醬,為青口增添口感🔸️韓國珍珠蠔肥美,肉質鮮嫩🔸️太平洋饅頭蟹深海饅頭蟹很少見,店員介紹才認識,雖然少肉但每啖都是精華所在🔸️澳洲青年龍蝦店員幫忙一挑就挑出整塊肉,肉質彈牙,蝦膏香甜🔸️野生膏仔蟹蟹膏多到溢出來,看著嗅著已讓人食指大動。吸一口蟹膏,味道甜美,一口一口停不下來,拆肉的速度都要趕不上吃的速度了。大推!拆蟹拆到手累也值得!🔸️有機蔬菜籃蒸得剛好,翠綠🔸️粥由粟米、芋頭 、排骨組成的粥底,粥煮得十分綿,原汁原味,不油膩 ,至少每人3碗🔸️椰汁雪燕想不到還有糖水,滋養消暑,畫上完美句號 環境:🖼🖼🖼🖼離宋皇臺站不遠,易找,坐得寬敞舒適。 服務:🤗🤗🤗🤗🤗每道海鮮店員都會用心解

尊貴海鮮套餐($419/位)

🔸️加拿大野生大赤蝦
平常赤蝦用於刺身,想不到蒸後別有一翻風味,甜度更出
🔸️台灣九孔鮑魚
洗刷得很乾淨,彈牙爽口
🔸️黃金翡翠螺
意外驚喜,本來怕怕螺的樣子,但是入口彈牙鮮甜,吃完意猶未盡
🔸️大西洋野生青口
加上蟹黃醬,為青口增添口感
🔸️韓國珍珠蠔
肥美,肉質鮮嫩
🔸️太平洋饅頭蟹
🔸️澳洲青年龍蝦
店員幫忙一挑就挑出整塊肉,肉質彈牙,蝦膏香甜
🔸️野生膏仔蟹
🔸️有機蔬菜籃
蒸得剛好,翠綠
🔸️粥
🔸️椰汁雪燕
想不到還有糖水,滋養消暑,畫上完美句號

環境:🖼🖼🖼🖼
離宋皇臺站不遠,易找,坐得寬敞舒適。

服務:🤗🤗🤗🤗🤗
每道海鮮店員都會用心解釋,每次都會由店員幫忙蒸,幫忙清理殼,不用自己動手,服務周到得我都有點不好意思了。店員又會貼心的配合進食速度,我比朋友吃得慢,會幫我把蒸好的放在另一隻小碟子中。不懂如何吃時,店員又會細心地解釋及示範,親切感滿滿。

✴總結:
海鮮、粥、甜品,十分滿足,價錢合理。有機會下次想去鯉魚門店,看著海景吃海鮮鍋。
  • 野生膏仔蟹
  • 尊貴海鮮套餐
尋日已經book咗位同屋企人食呢一間九龍城蒸氣火鍋蟹仙。套餐睇落去都好吸引。餐廳環境都不錯,坐落好闊落。服務員服務亦都好殷勤,不斷介紹當天新鮮嘅海鮮。我地既套餐包括左野生膏仔蟹、台灣花尾龍躉、澳洲青年琵琶龍蝦、日本野生大赤蝦、紐西蘭刀貝蚌、台灣九孔鮑魚、紐西蘭月亮貝、大西洋野生青口、韓國釜山珍蠔、有機蔬菜籃、粥底火鍋,份量一定夠哂飽。全部海鮮都好正好新鮮,龍蝦啖啖肉,鮑魚好爽口,赤蝦好鮮甜,新鮮。最尾店員仲會幫我哋整一個集合左海鮮精華嘅粥,呢個粥非常之鮮甜美甜,食埋呢個粥就圓滿今天的海鮮之旅。

2023-08-31 106 瀏覽
第一次寫評語,專登去加裝個apps ,一個爸爸去吃生日飯,平時路經想去試吓,點知就中伏,蟹仙在收款時,有很多隱藏收費,本來一個3-4人餐收費$19xx ,最後付款時大約$3000 ,他們不會給你單據查閱,說電腦連線問題。食品沒有味道,煮不熟,蒸爐不足熱服務態度非常好,很識做生意,非常親切,又說送小食給小朋友,很𢤦打交道,這個可以讚。他們表明老闆在馬來西亞買貨來港,做海鮮生意,推廣技巧可以讚。如果用$3000 元吃海鮮,有很多選擇我估計這家店的食評,大家要留意再講只要吃一次,永遠沒下次做生意要賺錢,正常的但要老實,講完!2023/8/30
食品沒有味道,煮不熟,蒸爐不足熱

如果用$3000 元吃海鮮,有很多選擇
我估計這家店的食評,大家要留意
再講只要吃一次,永遠沒下次
做生意要賺錢,正常的
但要老實,講完!

2023/8/30

2023-08-30
慶祝紀念
生日
近排有朋友推介一間蒸氣海鮮有埋粥底見佢分店仲要係九龍城咁近無理由唔去叫左呢個$419@套餐唔好以為得10樣嘢唔夠食食到最後個粥都係食唔晒既! 🫣先食呢個加拿大野生大赤蝦用到刺身級既赤蝦,店員有提到,佢會相對冧身少少,不過會好鮮甜,食落去,個蝦真係好甜,又唔算冧,而蝦頭超級多汁!無敵甜! 台灣九孔鮑魚蒸嘅時候已經去咗內臟,食落好方便,肉身好彈牙大西洋野生青口伴左蟹黃醬,令青口既甜出哂黎,而且絕對無海草味!黃金翡翠螺呢個又係好驚艷!朋友都大讚,佢好彈牙,而且有海螺嘅甜味!平時食buffet完全食唔出呢種味架 🤤🤤因為打風,紐西蘭既海鮮未到,所以餐上面另外一種海鮮用左元貝去取代不過唔會hea你,一樣大大隻,而且好新鮮,好厚肉!韓國釜山珍珠蠔呢個雖然簡簡單單咁蒸熟佢,不過蠔肉依然脹卜卜,又唔腥重點黎啦 🤤🤤🤤澳洲青年龍蝦 一人半隻好有咬口得黎又唔老,又有膏,一啖都食唔晒架!太平洋饅頭蟹望落去勁細隻,以為冇肉食,不過認真食下,肉係少啲,但係超甜呀啲汁! 真係未食過咁清甜嘅蟹!野生膏仔蟹 爆多膏!連店員姐姐都話好靚!啲蟹膏多到!食落甜到好似要飛去天堂!超超超超超好食 😍😍😍 絕對值得為咗依個enc
近排有朋友推介一間蒸氣海鮮

唔好以為得10樣嘢唔夠食
食到最後個粥都係食唔晒既! 🫣
先食呢個加拿大野生大赤蝦

台灣九孔鮑魚
蒸嘅時候已經去咗內臟,食落好方便,肉身好彈牙
大西洋野生青口
伴左蟹黃醬,令青口既甜出哂黎,而且絕對無海草味!
黃金翡翠螺

不過唔會hea你,一樣大大隻,而且好新鮮,好厚肉!
韓國釜山珍珠蠔
呢個雖然簡簡單單咁蒸熟佢,不過蠔肉依然脹卜卜,又唔腥

重點黎啦 🤤🤤🤤

澳洲青年龍蝦 一人半隻
好有咬口得黎又唔老,又有膏,一啖都食唔晒架!
野生膏仔蟹
爆多膏!連店員姐姐都話好靚!
啲蟹膏多到!食落甜到好似要飛去天堂!超超超超超好食 😍😍😍 絕對值得為咗依個encore

食完咁多海鮮,啲汁就會流落去做個粥,佢個粥好簡單,加左芋頭同排骨,但係有海鮮嘅鮮味!
仲有蒸埋個菜,refresh個口腔

成餐都係有人會幫你蒸嘢,同埋會介紹啲海鮮,服務一流

海鮮全部都真係好新鮮,而且食落去冇一隻係梅既!種鮮甜味包你食過返尋味!

真心推介比鍾意食海鮮既你 🤓

2023-08-27 21 瀏覽
二刷,在現今的香港社會是罕有的。現在的社會現象是打卡為上。食物質素並不重要,最緊要靚,打完一次卡就算了。如果會選擇再去的餐廳,一定會是有其原因。 🍖 叫得做蟹仙,這食店對自己的食物質素似乎有神級的覺悟。而事實上的確不錯。今次是我們第二次來,由於上次我們吃了蒸海鮮,大家都非常滿意,這次對他的海鮮質素更加有信心,就叫了象拔妦以及龍蝦的刺身。這店的位置在九龍城,不在海邊,但是還是會有刺身的選擇,證明他們是自信滿滿。魚缸也非常清潔,可以清楚見到海鮮生猛的游水。而且刀工很好,每一片的厚薄,全部一致。 🍖蒸煮的海鮮之前已經在食評中提及過之前已經在食評中提及過,今次也保持相當水準,所以就不特別再說明。 🍖由於上次我們來的時候和老闆已經成為好朋友,加上今次又有朋友生日,他們又送了很多小食和壽包。這間店舖果然係識做生意。亦客亦友。 🍺✨️知道他們在鯉魚門也有另外一個分店,而且可以看到海景。下次再續食評。

2023-08-25 840 瀏覽
之前食過唔同分店的蟹仙海鮮蒸氣鍋,令我留下了深刻的印象,因為真係好好味!今次朋友話要帶佢去食,為左近佢收工地點,我地揀左係九龍城的分店,品嘗了十款海鮮,都係$419一位,好抵食!每一款都鮮美無比,口感獨特,讓人回味無窮。底層的煮粥,營養豐富,精緻細膩,平衡了海鮮的鮮香。太平洋饅頭蟹的肉質鮮嫩,味道清甜,澳洲青年龍蝦則是口感緊實,肉質鮮美。八頭南非鮑魚更是讓人驚艷,口感鮮美,肉質細膩,讓人回味無窮。加拿大野生大赤蝦則是味道鮮美,煮得剛剛好,原來仲可以當刺身食。青口、刀貝蚌、月亮貝和珍珠蠔,這四款海鮮更是讓人驚艷。青口的肉質鮮美,味道清甜;刀貝蚌的口感鮮嫩,鮮味十足;月亮貝的肉質爽口,味道清甜;珍珠蠔則是口感獨特,肉質鮮美。蔬菜籃中的蔬菜種類豐富,新鮮可口,是搭配海鮮的最佳選擇。而洛神花茶的清香,配上細綿海鮮粥,更是為這一頓豐盛的宴會畫下完美的句號。原來以現金或轉數快俾錢,仲送#椰汁燕窩,抵!品嘗了各種海鮮,每一款都表現出色,讓我們對蟹仙海鮮蒸氣鍋的印象深刻。整體來說,這一餐讓我們大飽口福,絕對值得推薦。

原來以現金或轉數快俾錢,仲送#椰汁燕窩,抵!
  • 台灣九孔鮑魚
  • 太平洋饅頭蟹
  • 椰汁燉雪燕
  • 韓國釜山珍珠蠔
  • 有機蔬菜籃
  • 紐西蘭刀貝蚌
2023-08-24 29 瀏覽
一直都很喜歡吃海鮮,九龍城這間蟹仙蒸氣火鍋店是我的最愛。 不僅服務態度好,而且海鮮種類非常多,非常值得一試!!我們點了一份二人餐,侍應姨姨貼心地為我們用蒸籠消毒餐具,令我們可以安心食用。第一款吃的是加拿大野生大赤蝦,姨姨介紹時提到可以直接當作刺身吃。放進蒸籠前,蝦身還在扭動,可見非常新鮮。 蝦肉鮮甜,蝦頭膏香濃郁。再來的是台灣花尾龍躉片,肉質十分豐腴,蒸完後有奶白色的魚汁,啖啖肉,多汁嫩滑。台灣九孔鮑魚既有嚼勁又不失鮮嫩,有淡淡的海水味,即使不落任何調味料,也夠鮮味。野生青口、貝蚌和珍珠蠔鹹甜平衡,既有海水鮮味,肉質又鮮甜。 蚌的大小像小手般大,一口吃下十分滿足。 來到重頭戲的琵琶龍蝦和膏蟹。 龍蝦蝦肉呈嫩粉紅,用叉子一吉,整條脫殼而出,可見新鮮程度。鮮嫩的蝦肉帶點蝦膏,令人忍不住想再吃一隻。 膏蟹大大隻,切開後蟹膏滿溢,膏香濃郁。 每一種海鮮都以最簡單的蒸煮方式,保留了它們的原汁原味,海鮮的鮮甜。服務方面,店員非常專業和親切,他們不但詳細介紹了各種海鮮的來源,更幫忙落手蒸,而我們只負責吃。享用完海鮮後,更有充滿海鮮鮮味的粥作為用餐的結尾。粥混合了各種海鮮的精華,沒有任何味精,配以菜甫

享用完海鮮後,更有充滿海鮮鮮味的粥作為
用餐的結尾。粥混合了各種海鮮的精華,沒有任何味精,配以菜甫、粟米等配料。 最後,更有椰汁雪燕作甜品

這間餐廳絕對不能錯過,強烈推薦!
天氣開始有返啲涼風,喉嚨又有少少乾涸。你返個粥底,再加蒸氣海鮮就正👍🏻尊貴海鮮套餐稱得上為尊貴,海鮮份量絕對有返咁上下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 職員先用蒸氣火鍋,清洗餐具,10分衛生。再一盤一盤的端上海鮮,眼見非常新鮮。繼而店員會先倒上生米、再放入粟米、芋頭粒、南瓜粒,之後放上蒸盤。旁邊亦都有計時器,唔使驚蒸得過曬火喉。先有赤蝦打頭陣,橘紅色嘅蝦身相當搶眼,蝦味出眾;野生膏仔蟹主要食佢既蟹膏,帶金黃既膏液,食落有如蛋黃咁油潤,濃香四散,肉質食落實淨;台灣花尾龍躉片,魚肉透白,厚身亦帶魚香;澳洲青年龍蝦入口爽口彈牙,肉質結實,生熟度剛好,輕鬆離殼,我帶而且不乏蝦頭膏嘅甘飴。紐西蘭刀背蚌,入口食到少少海水嘅咸味,真係唔使點豉油;而大西洋野生青口極度鮮甜;紐西蘭月亮貝清甜爽滑~食完海鮮都已經9成飽,不過都要食返碗粥水品嘗海鮮嘅精華,粥水相當暖胃,鹹香有序,入口綿滑~星期五六日公眾假期及前夕,需要加$28,正常情況下就$419 加一,額外有$15嘅醬油及醬油費用!👍🏻用蒸去烹調,過程中冇用任何調味或者醃製,所以每一啖都係來自海中天然嘅鮮味!

👍🏻尊貴海鮮套餐

2023-08-12 69 瀏覽
我哋同屋企人一齊去食呢間我哋好耐以來一直bookmark住嘅蒸氣海鮮火鍋。今次我哋試食咗好多人都極力推薦嘅尊貴海鮮套餐。一叫完嘢食,店員馬上上咗呢個鍋底~真係太正啦!我哋呢個餐由大赤蝦開始,仲有九孔鮑魚、月亮貝、珍珠蠔、青口同翡翠螺~呢度嘅店員服務態度絕對一百分,唔單止會幫你落手蒸埋,仲好仔細介紹每一種食材同鮮度~第一款食嘅係刺身級嘅日本大赤蝦,肉質爽口鮮甜,蝦頭簡直係滿溢嘅鮮美蝦膏~超級鮮甜嘅翡翠螺~本身都有啲擔心佢會唔會多沙,但洗得好乾淨,一粒都食唔到呢~呢個套餐嘅精彩之處就係綠膏蟹、饅頭蟹、琵琶蝦同澳洲龍蝦~饅頭蟹蟹膏豐富,肉質鮮甜~新鮮嘅海鮮一入口就能夠品味出來~呢度嘅龍蝦肉質實在又潔淨同鮮美~個人最愛就係綠膏蟹~第一次見到有咁濃郁綠色膏嘅蟹,店員解釋,原來係因為呢款蟹主要食海洋中嘅海草同微生物,所以膏呈現偏綠色~真係意想不到有咁多蟹肉,而且膏又豐盈,真係滿足得不得了~食完海鮮之後,我哋用蒸海鮮嘅精華煮咗個粥出黎,鮮甜無比~最後,為咗清淨喉嚨,仲有椰汁雪燕比我地好好品嚐。

一叫完嘢食,店員馬上上咗呢個鍋底~

呢個套餐嘅精彩之處就係綠膏蟹、饅頭蟹、琵琶蝦同澳洲龍蝦~

饅頭蟹蟹膏豐富,肉質鮮甜~

食完海鮮之後,我哋用蒸海鮮嘅精華煮咗個粥出黎,鮮甜無比~

最後,為咗清淨喉嚨,仲有椰汁雪燕比我地好好品嚐。
2023-08-11 787 瀏覽
同屋企人一齊食呢間bookmark左好耐嘅蒸氣海鮮火鍋今次我哋試食好多人都推介嘅尊貴海鮮套餐一叫完嘢食,店員即刻上咗呢個鍋底~好正啊~我哋呢個餐由大赤蝦數起,仲有九孔鮑魚、月亮貝、珍珠蠔、青口同翡翠螺~呢到店員服務態度100分,唔單止會幫你落手蒸埋,仲好仔細介紹每一種食物同鮮度~第一款食嘅係刺身級嘅日本大赤蝦,肉質爽口鮮甜,蝦頭係滿滿嘅蝦膏~超級鮮甜翡翠螺~本身都有擔心咁新鮮會唔會多沙,但洗得好乾淨,一粒都食唔到呢~呢個套餐嘅重頭戲,綠膏蟹、饅頭蟹、琵琶蝦同澳洲龍蝦~麵包蟹多膏,肉質好鮮甜~上面 琵琶蝦下面 澳洲青年龍蝦新鮮嘅海鮮係一食就食得出~呢到嘅龍蝦肉質好實淨同鮮甜~個人最愛係綠膏蟹~第一次見有綠色膏嘅蟹,店員介紹,原來因為呢款蟹主力食海洋中嘅海草同埋微生物,所以膏係偏綠色~意想不到勁多蟹肉,而且多膏,大滿足~食完海鮮,用蒸海鮮嘅精華淆左呢個粥出黎,鮮甜~最後仲有椰汁雪燕清一清喉嚨~
同屋企人一齊食呢間bookmark左好耐嘅蒸氣海鮮火鍋

今次我哋試食好多人都推介嘅尊貴海鮮套餐

一叫完嘢食,店員即刻上咗呢個鍋底~

呢個套餐嘅重頭戲,綠膏蟹、饅頭蟹、琵琶蝦同澳洲龍蝦~

麵包蟹多膏,肉質好鮮甜~

上面 琵琶蝦
下面 澳洲青年龍蝦
新鮮嘅海鮮係一食就食得出~呢到嘅龍蝦肉質好實淨同鮮甜~

食完海鮮,用蒸海鮮嘅精華淆左呢個粥出黎,鮮甜~

最後仲有椰汁雪燕清一清喉嚨~
2023-08-09
2023-08-09 33 瀏覽
蒸氣火鍋店每日海鮮新鮮到港,店內設有卡位雅座,此外每道海鮮都有專人控制火喉蒸氣時間,務求每款海鮮也蒸到原汁原味,鮮味十足。日本野生赤海蝦肉質彈牙,鮮味香濃,蟹糕豐富,味道甘甜台灣九孔鮑魚 味道清甜有嚼勁,但鮑魚味道不算太香濃紐西蘭鮮青口青口肉厚,不需任何調味品,單獨也可嚐岀清甜海洋味韓國釜山珍珠蠔 珍珠蠔雖然size較小,但勝在蠔味濃郁野生琵琶龍蝦蝦膏金黃甘香,肉質彈牙爽甜,大愛刀貝屬於蚌類,清蒸後更能品嘗岀清甜海洋味太平洋饅頭蟹屬深海蟹,一般較難捕捉。蟹膏清甜,但蟹肉不多菲律賓奄仔蟹爆膏,蒸過後,蟹膏甘香,蟹肉多且十分鮮甜,回味無窮蒸氣粥底以豬骨、芋頭、粟米,再完美吸收了各款海鮮之精華,綿綿粥底,清甜美味蟹仙(九龍城)📍九龍城龍崗道2-4號地下

日本野生赤海蝦
肉質彈牙,鮮味香濃,蟹糕豐富,味道甘甜

台灣九孔鮑魚
味道清甜有嚼勁,但鮑魚味道不算太香濃

紐西蘭鮮青口
青口肉厚,不需任何調味品,單獨也可嚐岀清甜海洋味

韓國釜山珍珠蠔
珍珠蠔雖然size較小,但勝在蠔味濃郁

野生琵琶龍蝦
蝦膏金黃甘香,肉質彈牙爽甜,大愛

刀貝
屬於蚌類,清蒸後更能品嘗岀清甜海洋味

太平洋饅頭蟹
屬深海蟹,一般較難捕捉。蟹膏清甜,但蟹肉不多

菲律賓奄仔蟹
爆膏,蒸過後,蟹膏甘香,蟹肉多且十分鮮甜,回味無窮

蒸氣粥底

蟹仙(九龍城)
📍九龍城龍崗道2-4號地下

2023-07-24
  • 野生琵琶龍蝦
  • 菲律賓大黃奄蟹
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)📍九龍城龍崗道2-4號地下九龍城美食真係多今日約咗朋友嚟呢間專食海鮮蒸鍋嘅餐廳點咗尊貴海鮮套餐$419/位呢度嘅侍應姐姐好好服務會幫我哋蒸埋 唔使郁手就可以食食之前又會介紹吓食材先原來呢度嘅海鮮都係由老闆直接入貨 保證以下係幾款我自己最鍾意嘅海鮮台灣九孔鮑魚呢款鮑魚都幾厚肉 蒸得岩岩好 唔會過老澳洲青年龍蝦用得澳洲龍蝦 質素一定唔會差就咁睇落已經好新鮮 蝦膏好甘香野生奄仔蟹上台睇到奄仔蟹爆哂膏冒着膽固醇超標嘅危險都要食晒佢太平洋饅頭蟹呢款蟹係深海食海草長大 雖然冇咩肉重點係食佢嘅蟹膏最後侍應姐姐幫我地煲埋個粥完全吸收晒海鮮嘅精華 加埋菜脯粒幾正甜品重有椰汁雪燕 正👍🏻
蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道) (九龍城)
📍九龍城龍崗道2-4號地下

九龍城美食真係多