2019-05-21 22 瀏覽
又到食完sem飯嘅時候大家又諗到食咩未呢😆依間餐廳幾容易去到而且食物選擇都算多就連份量都有得揀添今次大部份都係叫半份咁少人食嘅話都可以試多啲唔同嘅嘢🤪-#正宗洪崖洞麻辣鍋(小辣) $160食辣嘅朋友一定好鍾意🥳因為真係好夠辣 而且完全會攻鼻食完喉嚨唔會好辛苦-#養顏木耳雞湯 (雙拼+$20 )雞湯都唔錯 唔會太油 又有木耳 相對地比較健康-#安格斯Prime級牛小排 $238打邊爐一定要食牛!!🤩鍾意食牛嘅一定要試安格斯Prime級牛小排Prime級即係美國頂級牛肉 唔會有好重牛肉味 肉質多汁嫩口 超級好食🥰 -#重慶四寶 $188裏面有鴨血 鵝腸 豬肚 全部都好新鮮好爽口 特別係鴨血 完全無腥味 同辣湯底好夾-#貢菜豬肉丸+潮州白魚蛋 (半份$26)另一樣要試嘅係丸類😚比其他火鍋店好食貢丸唔會好dry 好多汁潮州白魚蛋 都好彈牙 真係好有魚味 亦都唔係間間做到-
又到食完sem飯嘅時候
#正宗洪崖洞麻辣鍋(小辣) $160
食辣嘅朋友一定好鍾意🥳
因為真係好夠辣 而且完全會攻鼻
食完喉嚨唔會好辛苦
#養顏木耳雞湯 (雙拼+$20 )
雞湯都唔錯 唔會太油

#重慶四寶 $188
裏面有鴨血 鵝腸 豬肚 全部都好新鮮
好爽口 特別係鴨血
完全無腥味 同辣湯底好夾

#貢菜豬肉丸+潮州白魚蛋 (半份$26)
另一樣要試嘅係丸類😚
比其他火鍋店好食
貢丸唔會好dry 好多汁
潮州白魚蛋 都好彈牙
真係好有魚味 亦都唔係間間做到

2019-05-21 47 瀏覽
Extremely finger licking by poaching the stuff into Sichuan Hot Pot!-天氣咁熱辣辣,行出街唔夠10分鐘就濕L哂,唉唔L驚,入去室內搵間火鍋店嘆住冷氣打個邊爐,咁就夠哂慢活態度啦!黎到亞士厘道呢條食街,搵左陣見到大大個招牌,比佢吸引左,落到地庫個環境相當闊落!成個餐廳風格都帶有古色古香👇📌強身松茸野菌湯x芫茜皮蛋湯 - $160(原價)👉 識食緊係嗌雙拼湯底啦,去到餐廳先知道原來而家做緊優惠,湯底半價或者8點半前埋單所有散嗌既材料都係7折(非套餐/酒水),我唔想食得咁chur,當然揀湯底半價啦!仲可以揀辣度!本人好鍾意食辣,但要就個朋友, BB辣就算了,湯底好滋補得黎又下火,岩哂我!▪ 紐西蘭羊肉片     - $44(半份)▪ 西班牙黑毛豬梅肉 - $64(半份)▪ 港式手切本地肥牛 - $188(半份)▪ 安格斯牛板腱     - $98(半份)▫ 大部份肉類材料都可以以半份落單,價錢亦會減半,原本餐廳做緊”盛肉系列”套餐,但我同個朋友就一向鍾意散叫,可以試自己鍾意食既!肉類果part我覺得整體唔錯既,最好食一定食手
天氣咁熱辣辣,行出街唔夠10分鐘就濕L哂,唉唔L驚,
入去室內搵間火鍋店嘆住冷氣打個邊爐,咁就夠哂慢活態度啦!
黎到亞士厘道呢條食街,搵左陣見到大大個招牌,比佢吸引左,
落到地庫個環境相當闊落!成個餐廳風格都帶有古色古香👇

📌強身松茸野菌湯x芫茜皮蛋湯 - $160(原價)
湯底好滋補得黎又下火,岩哂我!

▪ 紐西蘭羊肉片     - $44(半份)
▪ 西班牙黑毛豬梅肉 - $64(半份)
▪ 港式手切本地肥牛 - $188(半份)
▪ 安格斯牛板腱     - $98(半份)
整體唔錯既,最好食一定食手切肥牛同牛板鍵呢D牛味好濃,肉質嫩滑,
灼幾秒保留返少少血,口感先係最正,另外豬肉好爽脆,建議盡量唔好碌太耐,
1分鐘左右就可以啦,羊肉片亦都無肉羶味,湯底清清地更加帶出肉既鮮味!

▪ 五色火鍋小籠包 - $88
▪ 芝心牛肉丸     - $27(半份)
▪ 手打牛丸       - $27(半份)
▫ 芝士牛肉丸都係手打既,分別只係裡面多左層流心既芝士餡,口感彈牙,非常邪惡!
五色小籠包係Staff重點推介話一定要試試,賣相做得精緻,包括原味,蟹粉味,黑松露味.芝士味同埋麻辣味,
外皮煙韌,裡面吸哂湯底精華!staff仲提點我地記得4分鐘就要撈起!
仲比左個計時器同圍裙我地tim!驚我著白色衫會彈到污糟!好細心!

另外對於酒鬼黎講,餐廳做緊超抵promotion,一座2L beer tower(1664)
都係賣緊$118,真係抵飲到喊出黎!最後埋單每人都係$400左右!一會再返黎!
2019-05-20
15 分鐘 (堂食)
  • 手打牛丸
  • 芝心牛肉丸
  • 安格斯牛板腱
  • 港式手切本地肥牛
  • 西班牙黑毛豬梅肉
  • 紐西蘭羊肉片
  • 五色火鍋小籠包
2019-05-20 34 瀏覽
又有新麻辣火鍋 我又點可以唔試呢!呢間野除左主打麻辣湯底 高質肉類同海鮮都一樣係賣點湯底要左鴛鴦鍋 麻辣要左小辣 盛肉拼盤A餐 有美國安格斯牛板腱 牛小排 西班牙黑毛豬 紐西蘭羊肉片 海鮮拼盤b餐呢個100%必點!所有海鮮都即叫即劏 啲蠔淥完都唔縮水家 好肥美鮮嫩啲蟹膏多到滿瀉 肉質又實淨鮮甜貴妃蚌同元貝一樣又大又嫩滑 啲海鮮放麻辣湯一樣保持到鮮甜紅糖繽紛冰粉第一次冰粉係要來飲唔係要嚟食 好解辣薯粉好煙韌 好有咬口 吸哂啲湯一流丫!呢度連黃喉都有 同內地食麻辣火鍋一樣 好爽脆 鴨血淥辣湯 一向都無得輸 一啲腥味都無家蝦滑彈牙好好味呀 食完一次推介左比朋友佢試完都話正
又有新麻辣火鍋 我又點可以唔試呢!
呢間野除左主打麻辣湯底 高質肉類同海鮮都一樣係賣點

貴妃蚌同元貝一樣又大又嫩滑
啲海鮮放麻辣湯一樣保持到鮮甜

紅糖繽紛冰粉
第一次冰粉係要來飲唔係要嚟食 好解辣

薯粉好煙韌 好有咬口 吸哂啲湯一流丫!

呢度連黃喉都有 同內地食麻辣火鍋一樣 好爽脆

鴨血淥辣湯 一向都無得輸 一啲腥味都無家

蝦滑彈牙好好味呀

食完一次推介左比朋友佢試完都話正
2019-05-20 28 瀏覽
We ordered a mini meat platter, with two different soup bases to try variety. Unfortunately I can’t handle spicy very well at all and knowing hot pot soup bases can get very numbingly spicy, we decided to go with two non spicy soups - a duck soup and a chicken soup. The meat of the meat platter was really fresh and of good quality. I must say I enjoyed consuming the meat the most out of everything. We also ordered this popular five coloured xiao long bao, and was given a timer of 4mins. Each col

We also ordered this popular five coloured xiao long bao, and was given a timer of 4mins. Each coloured xiao long bao were a different flavour, eg. Black one was truffle. The outer layer and filling were both really good. However I don’t think we got to taste the soup inside because they were unfortunately slightly over cooked; the stove probably was on too high I’m guessing.

We also ordered other typical hot pot ingredients like meat balls, wonton, udon and vegetables. As for the meat balls, we ordered the pork with veggies and also beef with veggies. Personally I wasn’t a fan of the veggies that was mixed with the meat; but other than that the meat part was really good. And as for the wontons we ordered, I believe they were the truffle and prawn ones, which was really good!!

Overall, HongDing was pretty good and I would recommend/take friends to revisit the place. We were completely stuffed by the end of the meal!

• 盛肉拼盤A
  • 五色火鍋小籠包
2019-05-19 30 瀏覽
最近去咗亞士哩道天星大廈地庫,重慶红鼎火鍋打邊爐,地庫入口設計,有個好靚嘅星星夜空架,所以非常容易揾。店內面積幾大,枱同枱唔會好迫。地方好清潔整齊,佢地重好細心預備咗圍裙比顧客,真係吃得安心舒服呢! 睇返餐牌都有好多推介食物,種類又多  (海鮮拼盤,豬牛羊拼盤) 各有A,B,C,3款,鴨血,豬腦,黑豆腐都有得食,真係花多眼亂唔知揀邊樣食添。我地揀左降火芫茜皮蛋湯,清清地先食到食物原味道嘛!食物擺設好有心思,造型相當吸引,真得值得加分。和牛盛宴有五份不同位置既牛肉同一份牛丸,啲和牛肉味好香濃又多肉汁,真係好好食,值得一試。!好似馬蹄蘭花球嘅土豆片,淥8秒就最好食,好似雪糕杯嘅手打蝦滑,好鮮味彈牙,必食!五色小籠包 : 紅色=麻辣,白色=原味,黃=芝士,黑色=黑松露,橙色=蟹粉,細細個包住好多湯汁嘅餡料,食時要小心D熱湯汁呀!特式飲品紅糖繽紛冰粉,要自己加糖先有甜味,口感似蒟蒻,食落有D飽肚所以2人一杯就足夠。食物新鮮又好食而且待應服務態度超有禮貌,一定推介畀朋友來食啦!

我地揀左降火芫茜皮蛋湯,清清地先食到食物原味道嘛!

食物擺設好有心思,造型相當吸引,真得值得加分。

正宗的重慶火鍋店在香港落戶的現時仍然不多,值得我慕名而來的就少之又少,可況消費泊得住日式放題,真的只是為了向重慶火鍋朝聖而來。聽聞洪鼎在內地有近百間的分店,如此受歡迎的明星火鍋,似乎又值得來挑戰一下。火鍋店開在尖沙咀的小巷,地點有少許隱蔽,加上地庫的緣故,相信應該較難吸引客人,只是萬萬想不到平日晚上的客人自8時後蜂湧而來,全店幾乎爆滿,實在令人大跌眼鏡。值得一提的是不少客人已經是回頭客,對這裡的環境和菜式都讚不絕口。麻辣湯是重慶火鍋的招牌,當然不能錯過, 百多元的湯底自然令人有要求,有期望,上鍋之時已見湯底顏色紅潤有光澤,店員介紹以牛油製作的湯底更為香口吸引,麻辣湯配以各式的辣椒,相信是由內地直接進口,湯底上枱之時大量辣椒的香氣湧至鼻腔,實在是從未嚐過如此高質的麻辣湯底。(不過個人本身有鼻敏感之困擾,那種辣椒的香氣實在過於刺激,故此本人整晚皆與紙巾為伴,建議患有鼻敏感的人士可選其他湯底)酸菜鴨湯相對清淡,正好配搭優質肉類,才不致喧賓奪住,蓋過牛肉的鮮味,難得鴨湯用鴨殻製成的湯底,略甜的湯底又有隱若的酸菜提味,就算當作清湯來喝亦絕不失禮!肉盛拼盤包括多種靚火鍋牛片,四款肉類又以美國安格斯

肉盛拼盤包括多種靚火鍋牛片,四款肉類又以美國安格斯小牛排最為吸引,極為雪花的牛肉脂肪焯熟後仍然牛香十足,入口即溶的效果,只令人感嘆為何份量如此有限,每款肉類約有4片左右;羊肉片的肉味濃厚,而且十分薄切,個人認為改作厚切的質感應該更勝一籌,無論咬口和滿足感都略欠豪氣。西班牙的黑毛豬肉片則相對厚身,基於豬肉味道較濃,即使以麻辣湯焯熟仍然吃得出黑毛豬的肉味。

蝦滑可說是整餐性價比最高的一項,絕對沒想到份量十足,加上真材實料,蝦滑的蝦膠密度極高,蝦粒亦隨處可見,熟透後十分爽口彈牙,飽肚感十足,絕不欺場。
2019-05-18 31 瀏覽
這個星期夜晚氣温跌至19度,已步入五月都咁凍放工即興同同事打邊爐。論暖身之最首選辣火鍋,除了大熱的台式火鍋,富中國鄉土特色的火鍋店也漸漸冒起。同事話養心殿、馬辣都滿足唔到佢,尋尋覓覓上網揾到這家專做重慶麻辣火鍋的店。看到中國風的正門就知地方走對了,店內點點星空光的天花好不浪漫。湯底款式不算多,可都是自家製作,有別於火鍋醬開出的湯底。必試既麻辣湯底有幾種辣度,啤酒妹推介先試小辣 (近似三哥五小辣)。想灼菜嫌麻辣湯太油加錢轉鴛鴦鍋,同事揀左未聽過的酸蘿蔔鴨湯。原來麻辣湯送一碟重慶配料,有數片鴨血‧大豆芽‧蔥段,鴨血份量已經等如半份即係慳左$24! 湯底用數款辣椒爆香,包括港人好熟悉的燈籠椒‧辣椒乾‧花椒,滾起甫嗅到麻辣香氣。職員提醒拉車上有圍裙可以隨便用,以免麻辣火鍋的牛油沾污衣物。 另一邊的酸蘿蔔鴨湯展現材料原味,清爽滋補,沒想過微酸的湯比汽水更解辣。湯底中有四份一隻鴨,都幾厚肉咬都不鞋口。食評蠻多人推介黑松露餃果然有料到! 外層雲吞皮超滑久煮都不爛,黑松露味更加係濃到上鼻。同事食畢再encore,兩人至少要點全份先夠。再來係打卡必備盛肉拼盤,係menu上價錢較高既食物。其實佢仲有海鮮拼

酸蘿蔔鴨湯

盛肉拼盤

再來係打卡必備盛肉拼盤,係menu上價錢較高既食物。其實佢仲有海鮮拼盤,只是我唔食刺身所以揀肉類。

安格斯牛小排: 雪花牛♡肉味為整個拼盤中最濃,牛油味濃厚肥都要食

安格斯牛板腱: 牛𦟌位以筋肉相間見稱,牛味比牛小排輕但肉質更爽口

紐西蘭羊肉: 羶味甚少肉質細嫩,但食羊既人略嫌唔夠重味

西班牙黑毛豬: 脂肪彈口油份少,像是咀嚼豬頸肉的口感,配清湯更能吃到鮮味。

一盤有齊來自五湖四牛羊豬,價錢還可以但如果包埋雞肉就更實惠。又或早離場/食宵夜場有折CP值更高。

吸湯之最蜂巢豆腐一定要放入麻辣湯,睇住奶白的豆腐轉為啡色,吸盡香料好惹味! 但若果你怕油膩,可以點另一款重豆味的黑豆腐。

我大愛的蝦滑擺盤成一份甜品,蝦滑等於一個拳頭般大,價錢都只係$78。最最最開心係蝦滑混入啖啖大粒蝦肉,係我食過最彈牙的蝦滑

半份菜

另外我地再叫左蔬菜,雜錦丸類等等。丸類中以特色丸最值得試。半份的菜份量也不細,算係抵食。

麻辣鍋小辣程度個人接受到,但蔬菜芽菜吸辣油的就要放入鴨湯灼。大部分自家製食材鮮味足配淡味湯就最正,不過如你喜歡香濃味既就要配麻辣火鍋,各取所需。

下次有gathering約多幾個朋友share湯底更抵食啦。
2019-05-07
  • 盛肉拼盤A
  • 蝦滑
2019-05-18 26 瀏覽
星期二收工約左個舊朋友食飯,噉我哋諗住喺尖沙咀度食,見到有間重慶洪鼎火鍋,於是就入去食下喇。見到個menu之後,發覺好多選擇,最後經過一輪挑選,我哋揀咗火焰醉膏蟹花甲鍋。呢个鍋点解叫火焰呢,原來佢會將個鍋搬到枱上面,系呢個时候,佢先用个火槍烧著咗嗰啲蟹和花甲,嗰啲火系明火來的,個侍應帮我哋炒左大概2分鐘之後,燒到嗰啲蟹同埋花甲有少少香味,噉佢就會倒一大煲上湯落去,大約五分鐘之後就可以食得嘅喇。我哋先食嗰個花甲,時間煮得啱啱好,呢隻係膏蟹嚟嘅,所以有膏食。另外再飲下嗰啲湯底,因為個湯底吸收咗啲蟹同埋花甲嘅精華,所以飲落去鮮甜味,另外我哋叫咗啲牛肉丸,響鈴,皇帝菜。總括嚟講我個人比較鍾意嗰個就係花甲蟹煱。

2019-05-17 144 瀏覽
打邊爐真係我的最愛,食極都唔厭!今日經朋友介紹嚟到尖沙咀洪鼎火鍋,果然質素100分!首先環境乾淨,侍應有禮已經好加分當中有海鮮及肉類拼盤,價錢好抵食,自己街市買都未必買到咁新鮮咁抵湯底揀左 麻辣中辣同木耳雞湯。醬汁係自助式,最欣賞係醬料碟有個隔油隔湯,好貼心!湯底麻辣叫左中辣,麻同辣味道調得好惹味,辣而不攻,夠正宗!木耳雞湯湯料有半隻雞係入面,濃得嚟好清甜!淥海鮮一流!like餐廳facebook專頁有炸酥肉送,份量唔算少!用上半肥瘦豬肉炸特別惹味香口!浸湯食一樣得!盛肉拼盤A雖然係最平個款,但一樣擺盤靚到不得了!有牛有豬有羊,一次過滿足所有願望!牛小排入囗即化,食得出油脂好香!羊有少少羊羶既香味,用麻辣湯特別好味!加拿大桶蠔可以用勁抵食形容,桶蠔份量多,肥美到不得了!食一隻已飽手工配料既蝦滑就好彈牙,蝦肉一粒粒,好滿足!芝心牛肉丸入面流心芝士,牛肉有咬口唔韌,出色最後食個黑松露水餃,淡淡黑松露,好香!餃子皮夠薄,滑嘟嘟!
打邊爐真係我的最愛,食極都唔厭!
今日經朋友介紹嚟到尖沙咀洪鼎火鍋,果然質素100分!

首先環境乾淨,侍應有禮已經好加分
湯底揀左 麻辣中辣同木耳雞湯。
醬汁係自助式,最欣賞係醬料碟有個隔油隔湯,好貼心!
湯底麻辣叫左中辣,麻同辣味道調得好惹味,辣而不攻,夠正宗!

木耳雞湯湯料有半隻雞係入面,濃得嚟好清甜!淥海鮮一流!
麻辣鍋/養顏木耳雞湯
like餐廳facebook專頁有炸酥肉送,份量唔算少!
用上半肥瘦豬肉炸特別惹味香口!浸湯食一樣得!
炸酥肉
盛肉拼盤A雖然係最平個款,但一樣擺盤靚到不得了!
有牛有豬有羊,一次過滿足所有願望!
盛肉拼盤A
加拿大桶蠔
手工配料既蝦滑就好彈牙,蝦肉一粒粒,好滿足!
手打鮮蝦滑
芝心牛肉丸入面流心芝士,牛肉有咬口唔韌,出色
芝心牛肉丸
最後食個黑松露水餃,淡淡黑松露,好香!餃子皮夠薄,滑嘟嘟!
黑松露水餃
黑松露水餃
  • 重慶炸酥肉
  • 蝦滑
2019-05-17 33 瀏覽
見到重慶洪鼎火鍋有優惠,火鍋鍋底幾平下,或早食完有優惠,二選其一,平時一個鍋底都過百, 於是立即去位置係亞士厘道打邊爐。 店內設計古色古香,兩個人也給了一張四人枱,坐得舒服。waiter招呼殷勤, 貼心奉上小圍裙, 著白色衫食麻辣鍋都唔洗怕 揀選鴛鴦鍋: 麻辣+養顏木耳雞湯底。推介一定要order海鮮set, 包括活魚石蚌刺身,  竹串海蝦, 大大隻漲卜卜貴妃蚌, 鮑魚。上枱時成盤好壯觀 活魚刺身勁鮮味, 點日本豉油及芥辣好match。海蝦爆爽新鮮度極高 啤酒同超市價錢相約,自助調味吧,醬料種類好多包括生熟蒜同香蔥芫荽, 有老干媽醬和日本豉油及wasabi。

2019-05-16 26 瀏覽
上星期五去左尖沙咀搵舊同事食飯,本身約咗好耐都未約到,今次終於約到佢!尋日仲傾左好耐今日食啲咩,咁終於決定去打邊爐!而亞士厘道開左間新既打邊爐好似唔錯,所以入去左食其實係門口已經聞到濃濃既麻辣火鍋既味道,真係未食先流口水。由於佢新開,所以做緊折扣!八點半前離座有七折優惠或者火鍋鍋底$1一個(雙拼+$20),二選其一。咁我地就選左七折優惠,另外佢地啤酒真係勁抵,30蚊既1664有500ML,平過係酒吧飲咁我地就叫左雙拼湯底,正宗洪崖洞麻辣鍋 拼 芫荌皮蛋麻辣鍋 好夠麻同辣鍋,十足我係四川既味道。而芫荌皮蛋則好足料佢地定家做緊海鮮拼盤,咁叫左盤拼盤A (480蚊) ,絕對夠2人食!有竹串海蝦、活鮑魚、貴妃蚌同埋仲有成條活石蚌魚(刺身),勁新鮮!! 上台既時候D海鮮仲郁緊性價比超高~平時好少食石蚌魚,但原來好爽口、鮮甜,呢條魚真係有驚喜!另外我地叫左個 重慶四寶,有鵝腸、黑牛柏葉、豬腰同鴨血呢幾樣同香港平時食既好唔同,佢地既料係明顯新鮮,烚一陣就食得。正!

其實係門口已經聞到濃濃既麻辣火鍋既味道,真係未食先流口水。

咁我地就叫左雙拼湯底,正宗洪崖洞麻辣鍋 拼 芫荌皮蛋

另外我地叫左個 重慶四寶,有鵝腸、黑牛柏葉、豬腰同鴨血
2019-05-16 32 瀏覽
放工約左朋友係尖沙咀食飯,雖然好多選擇,但我最鐘意都係食火鍋,今晚試左重慶洪鼎火鍋。🤪 我地6點半黎到,無咩人,我地坐四人卡位,好闊落。食物種類唔算多,但打邊爐要有既料佢都有齊。落單時侍應同我地講8點半離座 火鍋料7折或者鍋底半價 但唔限時。我地當然揀7折啦,有折又可以叫多d野食。😝 一坐低 檯面就有2碟小食,酸橋頭同埋豆,我食左3粒酸橋頭,好爽口好開胃。湯底揀左養顏木耳雞湯($160) ,雞湯好濃郁,有半隻雞、雞件、木耳同埋白果。湯底唔hea,飲得出真材實料。掛住飲靚湯,叫左1664,都無點飲。之後加既湯 都係清雞湯,所以打邊爐唔會好淡👍🏻盛肉拼盤($380) ,分別有美國安格斯牛小排&牛板腱、紐西蘭羊肉片同埋西班牙黑毛豬。肉類擺盤精緻,岩曬相機食先既朋友😂 當然,肉類質素都唔錯,我最鐘意牛板腱,有口感又夠肉味。另外,叫左手打鮮蝦滑($78)同蟹籽墨魚滑($78)。好新鮮,啖啖新鮮蝦同埋墨魚粒,又爽口又彈牙🤤叫左2轉白鱔片($88),份量可以多d,鱔片好脆口、好新鮮,雖然好飽,但都忍不住叫多碟😂最後,當然要食番碟菜 清清腸胃啦,叫左蔬菜拼盤($88),有娃娃菜、生菜同埋白菜。食完好滿

最後,當然要食番碟菜 清清腸胃啦,叫左蔬菜拼盤($88),有娃娃菜、生菜同埋白菜。食完好滿足,捧住個肚走🤣
今晚我們很早6點半便到了,餐廳人不多,我們坐四人卡位。下單時侍應說如果8點半離座 ,所有火鍋料7折或者鍋底半價 但唔限時。我們當然選了食材7折,有折又可以多吃點。😝 我們湯底點了養顏木耳雞湯($160) ,雞湯好濃郁,有半只雞、雞件、木耳和白果等等。湯底真材實料。之後加的湯 都是清雞湯,所以湯底非常濃郁👍🏻我們點了一份盛肉拼盤($380) ,分別有美國安格斯牛小排&牛板腱、紐西蘭羊肉片和西班牙黑毛豬。肉類擺盤精緻,最適合相機先吃的朋友😂 另外,不得不點的是手打鮮蝦滑($78)和蟹籽墨魚滑($78)。好新鮮,每一口都是新鮮的蝦和墨魚粒,又爽口又彈牙🤤還有白鱔片($88),份量不算多,鱔片好脆口、好新鮮,雖然好飽,但都忍不住叫多碟😂還有蔬菜拼盤($88),有娃娃菜、生菜同埋白菜。食完好滿足👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

我本身好鍾意食麻辣火鍋,都試過好多唔同嘅麻辣火鍋!重慶洪鼎火鍋第一次試!餐廳位於地牢,環境寬敞,裝修好新淨!應該開咗冇耐!依家仲有promotion 做緊,依家做緊湯底半價或者8:30前埋單配料有七折!都吸引的!一開波揀咗湯底先因為平時我地都食開小辣,所以都冇特別為意佢有冇BB啦🙈配菜方面:佢有八款唔同嘅拼盤選擇,有海鮮類同埋肉類!我哋揀咗盛肉拼盤A,分別係有兩種唔同嘅牛肉,一款黑毛豬同羊肉!啱晒小人食又想試多啲嘅選擇😬之後嗌咗打邊爐必嗌的響鈴,即炸脆口😋仲嗌咗黑豆腐,攞嚟食麻辣湯底一流!嗌咗芝心牛丸!牛丸似係手打嘅!同埋嗌左鮮蝦水餃!蝦方面新鮮幾爽!飲品方面都做緊有折扣,Apple cider 好抵飲!同埋佢呢度呢配菜可以嗌全份同半份!啱晒小人打邊爐嘅你哋!👽👽👽👽但係留意番佢嘅小辣都辣到我飛起🤕如果唔係咁食得辣架我諗要食BB辣辣🤕
同埋佢呢度呢配菜可以嗌全份同半份!啱晒小人打邊爐嘅你哋!
2019-05-15 20 瀏覽
4月份仲凍凍地心思思就想去打邊爐, 仲想食麻辣鍋。尖沙咀真係令人又愛又恨, 勁多野食, 但食咩都好一樣9萬幾人排隊, 好彩朋友夠醒目打左電話BOOK位。到步就即刻可以入去坐。朋友話呢間火鍋店既湯底係最正, 又可以飲埋落肚。首先揀左鴛鴦鍋先, 宜家仲有優惠就係$1鍋底, 雙拼湯係+20蚊咋。最鍾意飲雞湯既我點左: 木耳雞湯+麻辣湯小辣呢個渾醬兜幾得意, 我唔知用得岩唔岩, 分開2邊放, 好方便, 唔會浸到D莞茜太咸。座位坐得好舒服, 空間夠闊。冷氣岩岩好, 有D火鍋店食一陣就好大煙同好熱。最中意將鴨血加落去麻辣湯度, 無得輸。試下好有特色既五色小籠包, 寫住推介, E, 原來係用左唔同既材料去搓小籠包皮, 入面仲好大舊豬肉, 熱辣辣食, 好味喎。最欣賞係黑松露個款, 勁香蜂巢凍豆腐放去麻辣湯底度吸哂精華, 辣得好過癮主打重點: 盛肉拼盤有羊肉,豬肉同牛肉, 我唔食羊肉既, 不過朋友話好味喎。同埋份量都好多超大隻加拿大桶蠔, SIZE好似手掌甘大,放入去木耳雞湯度索哂D湯味又唔會縮水,肉厚鮮味!勁正海蝦, 我想講係新鮮到驚, 好大隻, 我點會唔叫, 又夠哂厚肉。
4月份仲凍凍地心思思就想去打邊爐, 仲想食麻辣鍋。

朋友話呢間火鍋店既湯底係最正, 又可以飲埋落肚。

最中意將鴨血加落去麻辣湯度, 無得輸。

蜂巢凍豆腐放去麻辣湯底度吸哂精華, 辣得好過癮

2019-04-24
  • 鴨血