2019-06-15 75 瀏覽
聽講尖沙咀呢間「重慶洪鼎火鍋」嘅麻辣湯底超級辣,今日好辛苦先拉到男朋友陪我去食🙈.位於尖沙咀亞士釐道嘅「重慶洪鼎火鍋」,裝修得古色古香,順著樓梯落到地庫,老中國嘅味道更為得出,而座位寬敞,坐得舒服,唔會感到壓迫感。.湯底:正宗洪崖洞麻辣鍋。中辣+養顏木耳雞湯 ($98)我哋就揀左雙拼鍋。作為麻辣控,必叫招牌正宗洪崖洞麻辣鍋是常識吧🙈而另一邊嘅木耳雞湯就特別為咗男朋友而設😂 麻辣鍋用咗唔同嘅辣椒炒煮而成,放入唔少嘅花椒,湯底呈瘀紅色,香辣勁中帶麻,值得一提嘅係麻辣湯唔會隨著加入高湯而愈煮愈淡,反而愈煮愈香添!而另一邊嘅木耳雞湯,湯底則有半隻雞, 真材實料👍💁‍♀️小妹建議:麻辣湯底真係幾辣,如果平時食開中辣,最好就down返一個grade啦🤣.火鍋配料:配料大致分為六類,肉類,牛類,海鮮刺身類,手工丸餃類,粉麵類同蔬菜類。值得一提嘅係,仲有六大拼盤,分別有三款海鮮拼盤同三款牛肉拼盤,除咗材料更高級外,係冇得單點㗎❗️.迷你海鮮拼盤A ($278)新鮮度真係爆曬燈!為咗保持絕對嘅新鮮,石蚌魚係即叫即劏,師傅再用超強嘅刀工,係生猛嘅石蚌魚上切出一片片超薄晶瑩剔透嘅魚肉刺身。即使拎到上枱,石蚌魚頭

湯底:正宗洪崖洞麻辣鍋。中辣+養顏木耳雞湯 ($98)
而另一邊嘅木耳雞湯,湯底則有半隻雞, 真材實料👍
正宗洪崖洞麻辣鍋。中辣+養顏木耳雞湯
正宗洪崖洞麻辣鍋。中辣+養顏木耳雞湯

火鍋配料:
迷你海鮮拼盤A ($278)
新鮮度真係爆曬燈!為咗保持絕對嘅新鮮,石蚌魚係即叫即劏,師傅再用超強嘅刀工,係生猛嘅石蚌魚上切出一片片超薄晶瑩剔透嘅魚肉刺身。即使拎到上枱,石蚌魚頭同尾仲郁緊架!刺身味道極之鮮甜而且爽口,肉質肥美嫩滑,口感十足,不愧為魚中極品!另外仲有竹串海蝦,活鮑魚同貴妃蚌,都係非常新鮮!
迷你海鮮拼盤A
迷你海鮮拼盤A

鮮蝦水餃。全份($58)
鮮蝦水餃皮薄餡多,裏面有大大粒鮮蝦仁添🍤
鮮蝦水餃。全份

超級邪惡午餐肉。 半份 ($32)
邪惡午餐肉同超級邪惡午餐肉既分別在於,前者係薄切,而後者係厚切。 午餐肉切成粒狀再炸至酥香,就咁食都好好味😍
超級邪惡午餐肉。 半份

重慶苕粉 ($38)
我都係第一次見呢種薯粉🙆‍♀️全身係墨綠色,外型好似海帶,口感比普通薯粉更煙韌爽口👍
💁‍♀️小妹建議:煮耐少少,口感會更佳❗️
重慶苕粉
重慶苕粉

蟹籽墨魚滑 ($78)
大大舊圓姑碌,頂層仲有蟹籽做點綴,好吸睛呀💕打至起膠,入口爽口彈牙,味道濃郁!
蟹籽墨魚滑
蟹籽墨魚滑

P.S. 洪鼎嘅餐具設計得超級體貼,兩碗相連嘅設計,一邊可以放醬汁,而另一邊則可以放食物,中間可以放筷子,仲有一個迷你格汁網添!名副其實嘅四合一🤣

2019-05-26
2019-06-15 50 瀏覽
呢間火鍋店之前都有睇過網上的報道,見好似幾吸引,所以今晚就同友人黎試下。餐廳位於地庫,所以電話網絡會收得較差,但係這裡有提供免費wifi,所以不用怕上唔到網打卡。醬料區有很多不同的醬料可選擇,而且這裡的碗是有兩面的,幾方便。麻辣湯底拼酸蘿蔔鴨湯($195),這裡的麻辣湯底都幾辣,我點了BB辣但食到中段已經辣到不斷飲野。湯底仲會送鴨血、芽菜同韮菜。酸蘿蔔湯相對比較清,但食到最後都食到清甜的感覺。盛肉拼盤($380),一向中意食肉既我地見到這裡的肉類拼盤幾抵食,所以就點了一個試下。這個拼盤包括有牛、羊、豬肉,分別有美國安格斯牛小排及牛板腱、西班牙黑毛豬及紐西蘭羊肉片,三款肉類肉味濃,而且切得夠薄,淥一陣就食得!五色火鍋小籠包($88),見餐牌上寫這款是必吃,所以就點黎試下。五款顏色五款香口,我自己個人食到有麻辣、黑松露同埋原味。小籠包內湯汁豐富,淥的時候店員給予我們計時器,4分鐘便可吃,幾特別!萵筍及蓮藕(各$24),食麻辣火鍋點可以少得這兩款蔬菜,兩款都可以吸收哂湯的味道,非常惹味爽口!貢菜牛肉丸($28)及蜂巢冰豆腐($24),牛丸味道特別,好有牛味。而冰豆腐吸收了麻辣湯,辣得過癮!8

盛肉拼盤

8秒重慶style土豆片($48),這款土豆片切的時候好考功夫,每片都切得好薄,所以淥的時候只需幾秒便可食用。

重慶薯粉
重慶薯粉($38),這裡薯粉跟平時食到的不同,這裡的是大片的,需要淥耐一點時間先可以食。食得時候爽口彈牙,也可以吸收到湯的味道!

總括黎講,這裡的麻辣火鍋由於是過江龍,所以辣度會夠辣,唔太食得辣可考慮食鴛鴦湯,唔怕食到最後食唔到。另外食材新鮮,店員服務亦不錯,有機會會再黎!
2019-06-10
盛肉拼盤
  • 麻辣湯底
  • 8秒重慶style土豆片
2019-06-15 35 瀏覽
早前帶內地的親戚來尖沙咀購物,湊巧經過這間火鍋店,看見很吸引,便進去試試。我們一行三人,點了這裏最出名的牛拼盤。這裏的拼盤可以點半份,而且份量也不少,非常抵吃。而且這裏的牛肉非常新鮮好吃,性價比10分高。另外這裏的港式配料也很好吃,例如炸魚片頭,新鮮又好吃。另外這裏的芝心手打牛丸也值得推介。補充一下,這裏最近有一些優惠,三人可以平$300,性價比10分高。另外這裏的服務也不錯,服務員非常貼心,很值得推薦。下次各位和朋友來尖沙咀,如果想吃火鍋,必定要來這一間。

• 海鮮拼盤A
  • 養顏木耳雞湯
  • 本地手切肥牛
2019-06-14 29 瀏覽
#重慶洪鼎火鍋吃麻辣心癮又發作了,平日很喜歡麻辣,朋友推介這家重慶火鍋。一走進火鍋店,感覺整潔,用具上亦花了很多心思。兩個大圓圈組成嘅碗入邊可以裝醬料一邊可以盛載食物,很特別。熱情的店員推介「荔枝麻辣湯底」,她說:我們的荔枝麻辣湯底是非常好吃的。本來聽見荔枝作湯底,感到很奇怪。但見她樣子誠懇真誠推介😂我就相信了她。鍋底一上,我馬上避開紅油,取了一口湯。我的天,還真的是很好喝😍。不知道荔枝是否增添左湯底的香氣,整個湯都很香。而且湯底只是小辣也很夠辣,而且會越滾越麻辣。這個湯底會附送一份鴨血和豆芽,都是配搭辣的佳品。推介推介推介!牛肉、海鮮和很多食物,很貼心地都可以點半份,2人吃火鍋也可以點到更多不同種類的食物。本人推介:#盛肉拼盤 有牛小排肉、美國安格斯、西班牙黑毛豬、羊肉 (不吃羊的朋友可以叫店家去除)。肉質高質!#牛舌片 有厚度,牛味香濃帶爽。#黑松露餃子🥟 黑松露味和豬肉味剛好不會搶去對方的風頭。#重慶三寶拼盤 :豬腰 鴨腸 鴨血 麻辣火鍋必備必備,內裝處理得很好沒有異味。鴨腸新鮮爽脆。
#重慶洪鼎火鍋

吃麻辣心癮又發作了,平日很喜歡麻辣,朋友推介這家重慶火鍋

本人推介:

#牛舌片 有厚度,牛味香濃帶爽。

#黑松露餃子🥟 黑松露味和豬肉味剛好不會搶去對方的風頭。

2019-06-14 24 瀏覽
There’s nothing quite like sitting around a boiling hotpot and putting your favorite ingredients in them while chatting with your friends.The most important factor to a good hotpot in my opinion, is a good soup base and fresh ingredients, and this place has both.They specialize in spicy hotpot, but we decided to try the non spicy options this time. We got the chicken and the duck soup bases which were both flavourful and complimented all the ingredients well.They have an array of meat platters a

They have an array of meat platters and seafood platters to choose from which I think is a great idea as you can try a bit of everything.

One of the must order, and also their signature dishes is the five coloured soup dumpling with each colour representing a different flavour ranging from truffle to spicy soup dumplings.

The staff were all quite wonderful and helpful, I had a really good experience and would definitely visit again.

• 盛肉拼盤A
  • 五色火鍋小籠包
  • 黑松露水餃
  • 本地手切肥牛
2019-06-14 28 瀏覽
前日同個老友打完波,好鬼肚餓,跟住去搵嘢食,佢話帶我去一間好有氣勢嘅餐廳,-重慶洪鼎- 聽個名都架勢,入座後老友發辦點了 一個正宗洪崖洞麻辣鍋拼野菌湯,真不錯一邊麻辣一邊清甜,麻辣一邊紅噹噹,睇見都零舍醒神,配上一個盛肉拼盤,雪花點點牛肉片,大廚刀功了得,牛片薄如蟬衣,只需輕輕湯幾下,便可品嚐,盛著滿滿牛肉汁,我倆急不及待地送進嘴裏,濃郁香甜,一片跟一片,密集式咀嚼,非常滿足。野菌湯那邊,同樣引人入勝,鮮菌菇香飄逸,清香怡人,又有另一番風味。鮮紅點點鴨血,非常滋陰補腎,爽滑可口。餐廳別出心裁自家五色火鍋小籠包,色彩斑斕可愛,賣相已經吸引,薄薄表皮,柔韌軟綿,仲好有內涵,湯汁鮮甜無比,五種顏色,五種不同香味,真係別出心裁。還有自家手製蟹子墨魚滑,跟濃汁豬骨貢丸,睇見都已經引人入勝,食材用心巧製,墨魚滑魚香鮮甜滑捋捋,濃汁貢丸爽口彈牙,濃香撲鼻,認真頂呱呱。各種蔬菜金菇份量絕不吝嗇。飲品還有自家鮮榨竹蔗水,冰冰凍,係食火鍋嘅絕配,今餐我倆吃得肚滿腸肥,心情大好結帳離去。

2019-06-09 32 瀏覽
放咗工諗住happy hour,但又開始肚餓了,咁就梗係去食火鍋順便嘆下凍啤酒啦!我朋友就建議去呢間洪鼎火鍋試下,沿樓梯進入地舖,一入内,侍應已經十分笑容滿面地招呼我哋坐上卡位。值得一讚係呢度嘅侍應都面帶笑容,仲主動推介唔同嘅拼盤套餐畀我哋選擇。我們選好湯底就點了一份盛肉拼盤 A, 再加上一杯冰凍啤酒!拼盤很細心,每款肉類都放上名牌! 而且賣相精緻,當然係手機食先啦!美國安格斯小牛排同埋牛板腱, 都充滿牛味, 而且入口軟滑, 口感軟綿一啲渣都冇, 用料十分講究!紐西蘭羊肉片, 肉片厚薄適中, 入口滲透住微微嘅羊肉香味!西班牙黑毛豬, 肥瘦比例剛剛好, 肉質好嫩滑!呢度嘅醬油配料選擇非常豐富, 配上自家製作嘅調味料, 辣唔辣任君選擇!

我們選好湯底就點了一份盛肉拼盤 A, 再加上一杯冰凍啤酒!

紐西蘭羊肉片, 肉片厚薄適中, 入口滲透住微微嘅羊肉香味!

西班牙黑毛豬, 肥瘦比例剛剛好, 肉質好嫩滑!

2019-06-09 45 瀏覽
上星期同朋友經過亞士厘道,見到呢間洪鼎火鍋, 裝修都幾別緻,而且門口擺放唔同嘅套餐menu 都幾吸引,於是我同朋友就入去試試……經過一輪挑選之後,我們點了一個木耳清雞湯做湯底,再加一個海鮮盛拼盤。清雞湯入口暢順,完全沒有味精,大大隻肥雞, 真材實料!海鮮盛合拼盤,用料十分新鮮,用上冰鎮上盤 十分亮眼!侍應好細心,主動提醒我們每種海鮮需要烚多少時間,以免影響海鮮肉質嘅鮮味 !我們就依據食生蠔嘅方法,開始逐一品嚐,先由味道相對較淡開始……原條活石蚌魚:粉嫩而薄薄嘅魚片,直情可以當刺身飲品嚐,加少少日式豉油及 wasabi 鮮甜無比!如真的要落水烚,我諗只需兩三下, 即可入口, 味道同刺身食法有些少不同, 白灼之後,比較爽口!貴妃蚌:超大隻,而且肉質新鮮,一啲沙都沒有!大大之花竹蝦:真係有半隻筷子咁長,而且蝦肉結實,仲有滿滿嘅蝦膏,十分爽口彈牙!新鮮活鮑魚:真係貨真價實,清潔得乾淨,而且十分肥大,味道濃沃口感十足!這個海鮮拼盤,論食物質素及價錢,真係十分抵食!!!這裏環境坐得舒適,我會同朋友再次encore !

清雞湯入口暢順,完全沒有味精,大大隻肥雞, 真材實料

海鮮盛合拼盤,用料十分新鮮,用上冰鎮上盤 十分亮眼

原條活石蚌魚:

貴妃蚌:
超大隻,而且肉質新鮮,一啲沙都沒有!

大大之花竹蝦:

新鮮活鮑魚:
真係貨真價實,清潔得乾淨,而且十分肥大,味道濃沃口感十足!

這個海鮮拼盤,論食物質素及價錢,真係十分抵食!!!

這裏環境坐得舒適,我會同朋友再次encore !
2019-06-09 21 瀏覽
今日同朋友黎到尖沙咀,見到間新開既重慶火鍋,門口裝修好靚呀,就決定試一試。我哋要落樓梯落一層然後就有侍應招呼我哋。服務態度好,老板仲親力親為。上菜速度都算快。值得推介!湯底我地叫左鴛鴦鍋,重慶麻辣小辣同雞湯。湯底送鴨血同芽菜,雞湯底仲有一隻雞髀,啲肉一點都唔硬。我地叫左個洪鼎盛肉拼盤A,有美國安格斯牛小排,美國安格斯牛板腱,西班牙黑毛豬梅肉同紐西蘭羊肉片,啲肉切得好薄,好嫩,冇雪味。老板仲話如果人多有個a+b+c 盛肉拼盤,好抵呀!呢個係根湯底送嘅配料, 有我至愛嘅鴨血呀~😍本身我哋都叫咗個四寶, 有齊黑毛肚,豬腰 同埋鵝腸~ 同我一樣係內臟控嘅話必食! 材料砌得較薄身, 喺湯底川燙大約十幾下就可以食囉~門口有個自助bar 枱,自己配醬汁,好多選擇。碗都係自己拎。老板見到我地,仲好細心提醒我地可以拎左隔盤,隔番啲紅油,會健康啲,十分細心。最後叫左個紅糖涼粉解辣,自己落紅糖,岩番自己鐘意既甜度。

呢個係根湯底送嘅配料, 有我至愛嘅鴨血呀~😍

最後叫左個紅糖涼粉解辣,自己落紅糖,岩番自己鐘意既甜度。
2019-06-09 22 瀏覽
重慶火鍋近期喺香港好hit! 簡直愈食愈上癮~今次同朋友黎試新野! 呢間喺尖沙咀嘅重慶洪鼎火鍋位置方便,我地2個人都可以坐卡位~正~2個人散叫火鍋最煩喺 可以叫嘅配料選擇少,叫得多又驚食唔晒。呢間menu勁啱我!勁多set可以叫,價錢又唔算貴。我地叫左 一個三百幾蚊嘅洪鼎盛肉拼盤A, 有安格斯牛肉, 西班牙黑毛豬同埋羊肉片。 我哋一向都為食, 連湯底都要試兩款,叫咗個鴛鴦鍋,一個麻辣鍋配一個木耳雞湯。初初以為雞湯只有少量煲左好耐嘅雞件,點個有成隻生嘅雞下脾連上脾一齊,隻雞仲要喺好好食,好有咬口同新鮮,完全喺驚喜之佢! 另一邊麻辣湯就夠晒惹味。個肉拼盤不得了~喺安格斯牛,肉較薄身,好快咁滾一滾就可食啦~牛味重,有質感,唔喺平時打邊爐嘅肥牛級~呢個碗上面嘅喺油隔,將熟嘅食材放喺上面一陣就可以隔走多餘嘅紅油, 唔使油膩, 女仔見到一定心心眼~唔只肉有拼盤,連個重慶四寶有黑毛肚,鵝腸,鴨血同埋豬腰,2個人可以食到咁多款真心開心死~鴨血冇腥味,口感滑,好正~ 個鍋仲免費送左啲配料,又多幾舊鴨血可以食🙊。呢個拼盤嘅材料都幾新鮮,除左毛肚有啲重牛騷味,但老版幫我cancel左唔駛收錢~老版的態度超l

唔只肉有拼盤,連個重慶四寶有黑毛肚,鵝腸,鴨血同埋豬腰,2個人可以食到咁多款真心開心死~鴨血冇腥味,口感滑,好正~ 個鍋仲免費送左啲配料,又多幾舊鴨血可以食🙊。呢個拼盤嘅材料都幾新鮮,除左毛肚有啲重牛騷味,但老版幫我cancel左唔駛收錢~老版的態度超like!
2019-06-09 27 瀏覽
香港有好多地方都可以食到重慶火鍋,但係好多環境都好逼!我哋今次嚟到呢間尖沙咀嘅重慶火鍋,估唔到佢啲位咁闊落!而且通風系統好好,食完都唔會好大陣味!火鍋湯底叫左鴛鴦湯,麻辣口味就算叫左小辣都好辣!食到我地瓜瓜聲叫!但係真係好正呀!另一半就係雞湯,入面真係有一隻雞係入面嫁!我哋今次叫咗個海鮮拼盤,嚟嘅時候真係嚇咗一大跳!估唔到個拼盤係咁大個!估唔到啲海鮮咁新鮮,啲魚生片真係啱啱切出嚟!啲蝦上菜既時候都仲識郁!全部牛肉片到豬肉片都好鮮甜,而且最欣賞佢有半份可以叫,令我哋可以每一款都試一試係咩味道!
香港有好多地方都可以食到重慶火鍋,但係好多環境都好逼!

Ashley Road條街都比較多餐廳,今日就去左試呢間麻辣火鍋。正宗洪崖洞麻辣鍋 + 強身松茸惹菌湯 $175 + $20 (雙拼鴛鴦湯底)個湯底都幾正宗,麻辣味叫小辣就岩岩好迷你洪鼎盛肉拼盤 $198D肉好高質,而且厚薄剛好手打鮮蝦滑 $78推介好鮮香 重蝦味 五色火鍋小籠包 $88個樣幾特別,不過要小心d係火鍋裡面攞出黎,會比較易穿仲有點左好多其他食物,份量好大,炸響鈴每舊都好大件金菇 $24 秀珍菇 $24青菜拼盤A $88炸響鈴 $48 烏冬 $30食麻辣一定要配個烏冬,好入味紅糖繽紛冰粉 算係甜品既飲品,清涼,仲有淡淡甜味酸梅湯 $58清涼解渴 火鍋必配而且店內環境好寬敞,服務都好好充夠,又多一個食火鍋既選擇

個湯底都幾正宗,麻辣味叫小辣就岩岩好
正宗洪崖洞麻辣鍋 + 強身松茸惹菌湯 (雙拼鴛鴦湯底)

迷你洪鼎盛肉拼盤 $198
D肉好高質,而且厚薄剛好
迷你洪鼎盛肉拼盤

手打鮮蝦滑 $78
推介好鮮香 重蝦味
手打鮮蝦滑

五色火鍋小籠包 $88
個樣幾特別,不過要小心d係火鍋裡面攞出黎,會比較易穿
五色火鍋小籠包

仲有點左好多其他食物,份量好大,炸響鈴每舊都好大件
金菇 $24
秀珍菇 $24
青菜拼盤A $88
炸響鈴 $48

烏冬 $30
食麻辣一定要配個烏冬,好入味

紅糖繽紛冰粉
算係甜品既飲品,清涼,仲有淡淡甜味

酸梅湯 $58
清涼解渴 火鍋必配

而且店內環境好寬敞,服務都好好充夠,又多一個食火鍋既選擇

醬油區

正宗洪崖洞麻辣鍋 + 強身松茸惹菌湯 (雙拼鴛鴦湯底)
迷你洪鼎盛肉拼盤
手打鮮蝦滑
2019-06-05 25 瀏覽
近排口痕,想食重慶野,其實本身想食辣,但係見到個養生雞湯好似幾好食,就叫左呢個啦。一上湯底果陣,見到成隻雞係入面,嘩左一聲,平時都冇咩餐廳咁足料。食個湯底隻雞都飽左小小。之後試埋佢個湯底,又幾好飲啵,飲落冇味精,好養生,濃雞味。近排幾興咸蛋黃薯片,見到佢又有,就叫左碟黎食,比想像中好,幾有咸蛋味!同我係台灣食果啲差唔多,幾好味。每一次都會想試下啲特別野,叫左杯紅糖繽紛冰粉,望個名好似幾好飲,只怪自己一開始落得太過多紅糖,搞到勁甜佢嘅海鮮拼盤可以半份上,咁樣幾好,兩個人都食得晒之餘,個肚都仲有位可以再叫其他野食。海鮮幾新鮮,條魚做左刺生,條魚上盤果陣,條尾仲郁緊,相當有趣打邊爐點都要叫返啲肉 安格斯牛板腱 和牛牛舌片 質素都唔錯服務幾好,環境坐得又舒服,值得一試,最緊要食完件衫都冇咩味

打邊爐點都要叫返啲肉 安格斯牛板腱 和牛牛舌片 質素都唔錯

服務幾好,環境坐得又舒服,值得一試,最緊要食完件衫都冇咩味
2019-06-05 68 瀏覽
心思思想打邊爐 揾到呢間八半前離坐會有七折 好似好抵咁 即刻去試下原來七折優惠不包拼盆 不過就包湯底一坐底就有小食 爽口蕎頭好開胃岀面有醬料可以自行選取 有我最鍾意既麻醬養顏木耳雞湯同朋友都想食得清小小 冇咁油膩既邊爐 簡左養顏既木耳雞湯 真係有隻雞落去煲 好足料 湯底就咁當湯飲 飲完都唔會口渴 仲有雞肉可以食迷你海鮮拼盆A有活石蚌魚刺身一條 海蝦 活鮑魚 貴妃蚌 🐠估唔到打邊爐都有刺身可以食 質素幾好 鮮甜爽口 有wasabi可以點 上枱個時條魚尾仲郁緊 🦐海蝦新鮮彈牙 仲有鮑魚添 迷你拼盆兩個人食岩岩好安格斯牛板腱牛肉薄身 濃牛味 質素唔錯 肉類同樣有半份可以嗌 就算兩個人去食都可以試到多啲唔同款式既料五色火鍋小籠包完全係打卡位 店員會提醒碌4分鐘就夠 不過始終皮薄 煮幾隻都穿左金鴨鹹蛋薯片估唔到鹹蛋薯片幾岀色 薄薄一塊 脆身有鹹蛋味 好過美食展戲棚既好多紅糖繽紛冰粉紅糖可以視乎自己想要幾甜再加 入面有啲杞子花生 口感都幾豐富自家竹蔗水打邊爐緊係要飲返啲清熱既野 自家製竹蔗水唔會太甜岩岩好人均400蚊確實唔平 但係食物質素確實唔錯 環境一啲都唔噪 岩晒同朋友傾計 偶爾獎勵下自己都唔
原來七折優惠不包拼盆 不過就包湯底

金鴨鹹蛋薯片

自家竹蔗水
自家竹蔗水
打邊爐緊係要飲返啲清熱既野 自家製竹蔗水唔會太甜岩岩好

人均400蚊確實唔平 但係食物質素確實唔錯 環境一啲都唔噪 岩晒同朋友傾計 偶爾獎勵下自己都唔錯
  • 海鮮拼盤A
  • 紅糖繽紛冰粉
2019-06-04 31 瀏覽
上星期同我D老友聚下舊,佢介紹嚟呢間位於尖沙咀嘅 火鍋] ,由於我呢個朋友要求都好高,所以佢介紹嘅應該冇錯。食店裝修好靚,沿著樓梯進入地庫,面大多係以卡位設計,坐得闊落,裏面嘅地方好整齊, 乾淨企理!餐牌有多款套餐,我哋先點了一個滋補嘅清雞 木耳雞湯火鍋湯底。呢個清雞湯火鍋湯底,真係材料十,除咗有瘦肉,大大隻肥雞之外,仲有啲白果,入口清甜順喉, 我哋每人都飲咗兩至三碗,先至選取唔同嘅火鍋配料!呢個木耳雞湯,一點味精也沒有,雞肉十分嫩滑,一啲都唔韌,侍應仲好好招呼準備刀叉 畀我哋慢慢享用呢隻嫩滑嘅肥雞!享受完咁滋補嘅雞湯,侍應即刻幫我哋加湯底下半場我們點了重慶四寶拼盤, 安格斯肥牛 及海鮮配料!拼盤上枱賣上十分搶眼這個四寶拼盤有黑牛柏葉、鵝腸、豬紅、豬腰……黑牛柏葉十分爽口彈牙, 鵝腸清洗都十分乾淨可以放心享用,豬红大大舊入口結實,豬肝 鮮味。美國安格斯牛板腱,顏色鮮豔,加水輕灼即可入口,肉質好靚! 絕對唔係平時火鍋放題 可以相比!海蝦新鮮,十分彈牙!這裏食物質素及環境,真係十分唔錯,最適合朋友聚舊慢慢食!
上星期同我D老友聚下舊,佢介紹嚟呢間位於尖沙咀嘅 [洪鼎火鍋] ,由於我呢個朋友要求都好高,所以佢介紹嘅應該冇錯。

享受完咁滋補嘅雞湯,侍應即刻幫我哋加湯底
下半場我們點了重慶四寶拼盤, 安格斯肥牛 及海鮮配料!

美國安格斯牛板腱,顏色鮮豔,加水輕灼即可入口,肉質好靚!
絕對唔係平時火鍋放題 可以相比!

海蝦新鮮,十分彈牙!

這裏食物質素及環境,真係十分唔錯,最適合朋友聚舊慢慢食!