2019-06-15
聽講尖沙咀呢間「重慶洪鼎火鍋」嘅麻辣湯底超級辣,今日好辛苦先拉到男朋友陪我去食🙈.位於尖沙咀亞士釐道嘅「重慶洪鼎火鍋」,裝修得古色古香,順著樓梯落到地庫,老中國嘅味道更為得出,而座位寬敞,坐得舒服,唔會感到壓迫感。.湯底:正宗洪崖洞麻辣鍋。中辣+養顏木耳雞湯 ($98)我哋就揀左雙拼鍋。作為麻辣控,必叫招牌正宗洪崖洞麻辣鍋是常識吧🙈而另一邊嘅木耳雞湯就特別為咗男朋友而設😂 麻辣鍋用咗唔同嘅辣椒炒煮而成,放入唔少嘅花椒,湯底呈瘀紅色,香辣勁中帶麻,值得一提嘅係麻辣湯唔會隨著加入高湯而愈煮愈淡,反而愈煮愈香添!而另一邊嘅木耳雞湯,湯底則有半隻雞, 真材實料👍💁♀️小妹建議:麻辣湯底真係幾辣,如果平時食開中辣,最好就down返一個grade啦🤣.火鍋配料:配料大致分為六類,肉類,牛類,海鮮刺身類,手工丸餃類,粉麵類同蔬菜類。值得一提嘅係,仲有六大拼盤,分別有三款海鮮拼盤同三款牛肉拼盤,除咗材料更高級外,係冇得單點㗎❗️.迷你海鮮拼盤A ($278)新鮮度真係爆曬燈!為咗保持絕對嘅新鮮,石蚌魚係即叫即劏,師傅再用超強嘅刀工,係生猛嘅石蚌魚上切出一片片超薄晶瑩剔透嘅魚肉刺身。即使拎到上枱,石蚌魚頭
湯底:正宗洪崖洞麻辣鍋。中辣+養顏木耳雞湯 ($98)
而另一邊嘅木耳雞湯,湯底則有半隻雞, 真材實料👍
火鍋配料:
迷你海鮮拼盤A ($278)
新鮮度真係爆曬燈!為咗保持絕對嘅新鮮,石蚌魚係即叫即劏,師傅再用超強嘅刀工,係生猛嘅石蚌魚上切出一片片超薄晶瑩剔透嘅魚肉刺身。即使拎到上枱,石蚌魚頭同尾仲郁緊架!刺身味道極之鮮甜而且爽口,肉質肥美嫩滑,口感十足,不愧為魚中極品!另外仲有竹串海蝦,活鮑魚同貴妃蚌,都係非常新鮮!
鮮蝦水餃。全份($58)
鮮蝦水餃皮薄餡多,裏面有大大粒鮮蝦仁添🍤
超級邪惡午餐肉。 半份 ($32)
邪惡午餐肉同超級邪惡午餐肉既分別在於,前者係薄切,而後者係厚切。 午餐肉切成粒狀再炸至酥香,就咁食都好好味😍
重慶苕粉 ($38)
我都係第一次見呢種薯粉🙆♀️全身係墨綠色,外型好似海帶,口感比普通薯粉更煙韌爽口👍
💁♀️小妹建議:煮耐少少,口感會更佳❗️
蟹籽墨魚滑 ($78)
大大舊圓姑碌,頂層仲有蟹籽做點綴,好吸睛呀💕打至起膠,入口爽口彈牙,味道濃郁!
P.S. 洪鼎嘅餐具設計得超級體貼,兩碗相連嘅設計,一邊可以放醬汁,而另一邊則可以放食物,中間可以放筷子,仲有一個迷你格汁網添!名副其實嘅四合一🤣